sarajevo kao civilizacijski centar DOMACI RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

#26 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uvjek dobar gost »

Istorijski gledano mišljenja su podjeljena... no prije agresije na BiH i prije opsade Sarajeva, samo jednom u istoriji grada došlo je do napada na druge i drugačije i to poslije atentata na Ferdinanda kada su pripadnici pravoslavnog življa šikanirani, napadani i kada je stradalo par radnji u Sarajevu. Sve do svjetskih ratova..... tako je bilo i ne ne treba ni sve ono dobro bacati pod noge uroborus-e.

Svakako da smo mi kao ljudi pogan svojom logikom, rezonom i mentalitetom tako da smo spremni zarad lične koristi nekolicine posrati se na sve što valja u našoj tradiciji i istoriji! Recimo logka Bosanskog kraljevstva i dopuštanje da Dubrovnik bude i dalje republika... mogao nas je naučiti nečemu.. nakon toga naša antifašistička borba koja nije bila svojstvena Bugarima, Ruminima, Slovacima, Česima....... aliii neee mi ne volimo da učimo i čitamo !

No da stvarnost i današnjica nas svakako demantuju !
Last edited by uvjek dobar gost on 08/02/2010 14:27, edited 1 time in total.
Haris.ba

#27 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Haris.ba »

Može mi neko pomoći?
Ta početak objasniti sintagmu "civilizacijski centar". A ako mu nije mrsko onda i pojam civilizacije iz te sintagme. Hvala.
uroborus

#28 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

uvjek dobar gost wrote:Istorijski gledano mišljenja su podjeljena... no prije agresije na BiH i prije opsade Sarajeva, samo jednom u istoriji grada došlo je do napada na druge i drugačije i to poslije atentata na Ferdinanda kada su pripadnici pravoslavnog življa šikanirani, napadani i kada je stradalo par radnji u Sarajevu. Sve do svjetskih ratova..... tako je bilo i ne ne treba ni sve ono dobro bacati pod noge uroborus-e.

Svakako da smo mi kao ljudi pogan svojom logikom, rezonom i mentalitetom tako da smo spremni zarad lične koristi nekolicine posrati se na sve što valja u našoj tradiciji i istoriji! Recimo logka Bosanskog kraljevstva i dopuštanje da Dubrovnik bude i dalje republika... mogao nas je naučiti nečemu.. nakon toga naša antifašistička borba koja nije bila svojstvena Bugarima, Ruminima, Slovacima, Česima....... aliii neee mi ne volimo da učimo i čitamo !

Kao sto mozes vidjeti iz prilozenog ja se ne bavim dobrim karakteristikama ( one postoje, to ne negiram) vec samo na njegovu argumantaciju bacam malo drugacije historijsko svijetlo! Ja i dalje vjerujem da se radi o idealizaciji i romaticarskoj mitologizaciji historije kao vidu bijega od opsteg stanja!
Jel' antifasisticaka borba bio proglas sarajevske uleme i lokalni politicara?
Jel logika Bosnaskog kraljevsta odudarla od tadasnjih dopustanja i je li to jedinstven slucaj?
uvjek dobar gost

#29 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

uroborus wrote:
uvjek dobar gost wrote:Istorijski gledano mišljenja su podjeljena... no prije agresije na BiH i prije opsade Sarajeva, samo jednom u istoriji grada došlo je do napada na druge i drugačije i to poslije atentata na Ferdinanda kada su pripadnici pravoslavnog življa šikanirani, napadani i kada je stradalo par radnji u Sarajevu. Sve do svjetskih ratova..... tako je bilo i ne ne treba ni sve ono dobro bacati pod noge uroborus-e.

Kao sto mozes vidjeti iz prilozenog ja se ne bavim dobrim karakteristikama ( one postoje, to ne negiram) vec samo na njegovu argumantaciju bacam malo drugacije historijsko svijetlo! Ja i dalje vjerujem da se radi o idealizaciji i romaticarskoj mitologizaciji historije kao vidu bijega od opsteg stanja!
Jel' antifasisticaka borba bio proglas sarajevske uleme i lokalni politicara?
Jel logika Bosnaskog kraljevsta odudarla od tadasnjih dopustanja i je li to jedinstven slucaj?
Da i ja sam kao i ti, opšte stanje i stvarnost demantuju nas kad god krenemo pričati o Ćopiću, antifašizmu i dobroti čovjeka il žene iz BiH.... da svakako sam i sam takav !
vox-populi

#30 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by vox-populi »

Sarajevo ne moze biti civilizacijski centar jer se u Sarajevu danas ne doticu razlicite civilizacije. Od proslosti se ne zivi tako da pricu o vodovodu, tramvaju i slicnim stvarima mozes komotno zaboraviti. Koliko je Sarajevo civilizacijsko dovoljno govori i odnos samih gradjana prema strancima i pod ovim ne mislim odnos prema turistima koji je dosta dobar, nego prema onima koji svoju buducnost zele graditi u Sarajevu a dolaze iz recimo Kine, Kosova i sl. A onda odnos prema Romima je posebna prica. Ako se zeli napraviti ocjena civilizacijskih vrijednosti ne treba se samo gledati uspijeh nego i mracna strana. Koliko smo dobri i tolerantni prema gore pomenutim grupama? A mislim da ni prica o multikonfesionalnosti danas ne stoji jer u Sarajevu zivi Jakob Finci i jos tri i po jevreja, a i katolike i pravoslavce mozes vrlo lako izbrojati. I Sarajevo tolerise (i to je upitno) samo ove cetiri konfesije. Sjecam se prije rata kako su nadobudni mlatili sljedbenike Hare Krisne sa kometarima, 'ta ce oni, nek u Indiju idu pa tamo pjevaju.
Dalje, Sarajevo je izuzetno i strasno homofobicna sredina. Queer Fest je dovoljan dokaz za "civilizacijske" vrijednosti Sarajeva. Ima toga jos dosta, daleko je Sarajevo od civilizacije. Nazalost.
prof-ca

#31 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by prof-ca »

Dajte primjer jednog grada iz bliže okoline koji se može nazvati civilizacijskim centrom ...da možemo uporediti sa Sarajevom , pa da znamo gdje smo ...ovako je "trla baba lan "... :-D
uvjek dobar gost

#32 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

prof-ca wrote:Dajte primjer jednog grada iz bliže okoline koji se može nazvati civilizacijskim centrom ...da možemo uporediti sa Sarajevom , pa da znamo gdje smo ...ovako je "trla baba lan "... :-D
zar nam treba referenca da bi skontali gdje smo danas.. ?

Što se tiče bliže okoline.... Novi Sad recimo....
prof-ca

#33 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by prof-ca »

Bosanska stara boljka,,,sve naše bogu ne valja ,,,hiljadu mahana ,a tamo negdje med i mlijeko ....daleko od toga da tvrdim da smo kulturni i civilizovani,,,ali .... :roll:
klixober

#34 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by klixober »

uvjek dobar gost wrote:
prof-ca wrote:Dajte primjer jednog grada iz bliže okoline koji se može nazvati civilizacijskim centrom ...da možemo uporediti sa Sarajevom , pa da znamo gdje smo ...ovako je "trla baba lan "... :-D

Novi Sad je sjediste nekoliko neo-fasistickih organizacija i desavalo se mnogo napada na neistomisljenike i ljude razlicitih nacionalnosti.
detroit-mercy

#35 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by detroit-mercy »

Sarajevu se pridaje velika vaznost, posebno otrcana fraza o multi kulti i td. Problem velikog broja Sarajlija je sto ne poznaju ostale gradove, npr. u siroj regiji (na Balkanu). Skoro svaki veci centar na Balkanu ima bogomolje tri religije knjige.
Civilizacija je ipak velika rijec, nemojmo se olako gadjati njome.
uvjek dobar gost

#36 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

komeba wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Novi Sad je sjediste nekoliko neo-fasistickih organizacija i desavalo se mnogo napada na neistomisljenike i ljude razlicitih nacionalnosti.
Bilo koji grad da sam naveo našli bi mu manu... koji grad u okruženju nije sjedište nekih desno orijentisanih ?
Da sam recimo naveo Berlin.... il Amsterdam... dobio bih isti odgovor..

Neka je naše Sarajevo imuno na dešnjake i neka nije bilo napada ... na druge i drugačije ....
Pored toga koliko smo mi gradova u okruženju imali prilike stvarno da posjetimo da obižemo i porazgovaramo sa lokalcima...?
prof-ca

#37 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by prof-ca »

E, bas bi bilo lijepo naci negdje na nekom forumu pozitivne teme ,,,,svako malo tema .kako ne valja nam ovo, ne valja nam ono,,,,pa u redu ,dosta stvari nam ne valja ,,,imamo li ista da valja ?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by PipiDugaDevetka »

uroborus wrote: Mislim da ti pretjerano idealizujes odredjene vrijednosti koje, po mnogo cemu, nemaju nikakve veze sa dominatno nekakvim "bosanskim" ili "sarajevskim" civilzacijskim vrijednostima! :roll:
Ako krenemo redom, od svih ovih pihtahija i djakonija koje ti zapokova u "orginalno bosansko" malo dubljim istrazivanjem mozes otkriti da su svi redom poticu sa Bliskog Istoka, a cevapcice (bez geografske odrednice) su jos poznati od vremena Fenicana!
Sto se tice te tog protesta muslimanske uleme i politicke elite sa pocetka WW 2, ona se koristi u politicki marketing, bas kao i primjer "Adhame", kao nekakav dokaz vjerske tolerancije Osmanlija prema franjevcima, ikao je to daleko od toga, posto znamo da su bas oni t.j Osmanlije porusili sve franjevacke samostane u znak odmazde poslije poraza pod Becom! Nakavim naivnim i kvazihistorijskim diskursom se zeli dokazati kako je Sarajevo/BiH vazda bilo tolerantno k'o da je rijec o Danskoj i Dancima u WW 2, koji su zajedno sa Crkvom skrivali Jevreje od progona prebacujuci ih Svedsku! Sa druge strane taj famozni proglas je bio samo mrtvo slovo na papiru jer je gro potpisnika bilo nedehazijski raspolozeno, pa su se ti sarajevski Jevreji prikljucivali partizanima, i tako spasavli svoju glavu!
Tacno je da su spasavli uz pomoc komsija, ali daleko je veci broj njihovi komsija koji su ih odvodili na stratista Jasenovca i Gradiske stare[/i
Sljedece, ne mozes Cacine zlocine umanjivati paljnskom propagandom o "srpskoj nejaci koja se baca lavovima u Pinirskoj...", jer su ti zlocini ucinjeni, i kao takvih predstavljaju crnu mrlju na multikulturalnoj savjesti ratnog Sarajeva! Mada ja smatram da se i ta "multikulturalnost" koristila kao paravan za oderedjene politicke ciljeve, ali ne bitno. Opet cu, za kraj, ponoviti ono sa pocetka posta-mislim da pretjerano idalizujes maximu o bosanskom zajednistvu koje je oduvjek u zivotu odrzavala nekakva totalitarna ili okupatorska ruka radi svojih interesa, gurajuci ocite probleme pod tepih!

Gledam očima turističkog vodiča koji zna da su najveća turistička atrakcija ljudi u nekom gradu. Ovdje, u Sarajevu ima raznih ljudi, raznih kultura, konfesija, etnosa.

Svi moji turisti kažu da su oduševljeni tom različitostu, i ne moram prepričavati, guglaj turističke portale na kojima turisti daju savjete jedni drugima, pa vidi kako je turistima bilo u Sarajevu i glavnim gradovima okolnih zemalja. Koji grad im je najzanimljiviji.

Nekada, kroz istoriju dešavao se pozitivni sraz tih kultura. Zamislimo te kulture kao neke vektore, pa ih sabirajmo,...rezultanta je vektor koji ima epitet bosanski.

Tako, recimo vektor jevrejske religijske pjesme, se dolaskom Sefarda u Sarajevo nakalemio na vektor lokalnog teksta o prosidbi djevojke sa zakašnjenjem od jednog dana, ubačen toponim Bembaša i rezultanta je bosanska sevdalinka, Kad' ja pođoh na Bembašu.

I sve tako redom, i u vezi sa ćevapčićima, patišpanjom, špaskom pitom koje u Španiji sada nema,...Da sada ponovo sve ne nabrajam šta sam spomenuo,...Uglavnom, u multi-kulti sredini kakva je sarajevska i bosanska, kultura i civilizacija koje su nastale miješanjem za rezultantu imaju bosansku kulturu i civilizaciju.

Ne zaboravi da sve ja to gledam očima turističkog vodiča, nikakav idealista nisam i ja turistima istinu kažem da je tramvaj u Sarajevo stigao kao testno vozilo, da u Beču, KundK prijestolnici broj:1, ne bi napravio kakav dar-mar.

E, kada smo kod pozitivnog sraza kultura, stećci imaju samo jedan vektor i to je original koji je Bosna podarila svijetu i tu nema zbora. Jeste da su tokom nedavnog rata francuski vojnici na Bjelašnici bezrazložno bagerima otkopavali kamove, nebi li našli zlato i srebro, pod izgovorom da se sa tog mjesta može pucati na njih,...Sram ih bilo!

Caco jeste izvršio zločine, ali to nije bilo naređeno od strane vrhovne komande, komande mjesta,...Oteo se kontroli,...Pa prijetila je opasnost napuštanja linija odbrane od strane njemu podređenih vojnika kada je u oktobru 1993.g. otpočeo obračun sa njim. Da je borba bila žestoka i otpočele ulične borbe unutar grada, misliš da četnici ne bi iskoristili tu priliku? I nedavni rat je došao izvana.

Ko je tokom II sv. rata imao u svojim rukama vojnu, policijsku, civilnu vlast,...Sva dešavanja tokom II sv. rata i holokaust, pogrom Srba, Roma,...komunista,...su došli izvana u Bosnu.

Sjećam se k'o danas da je bilo, odlučio se Sava Kosanović, mitropolit ovdašnji, da gradi pravoslavnu Sabornu crkvu za turskog vakta.
Crkva se nije smjela graditi blizu islamskog objekta, odnosno, bila je propisana tačna udaljenost.
Geometar, Bošnjak, izjavi mitropolitu Savi da mu je drago da i pravoslavna braća otpočinju gradnju Božje kuće, pa krenu na posao mjerenja do džamije koja je bila u blizini današnjeg hotela Central, najbliži islamski objekat.

Ne mogu se sada sjetiti kolika je bila udaljenost u aršinima i koliko je dozvoljeno bilo, ali je geometar Bošnjak, nabrojao tridesetak onih koraka koje brojao naglas i odmah poslije tridesetog koraka reče tristo i naglas izjavi, crkva se može graditi. Ništa nije uzeo ispod ruke, a nuđeno mu je. Postoji zapisano i u Politici objavljeno svjedočenje Save Kosanovića i on je vaistinu rekao, da geometar nije ništa uzeo na poklon (Dukata).

Ovdje, samo da skrenem pažnju na moj prethodni post o testametnu Hadži-Makse Despića.

Ovakav život je živjela cijela Bosna, Sarajevo je samo sukus cijele Bosne, sve što u Bosni (i Hercegovini) ima, osim mora, ima u Sarajevu.

Takva, sveopšta tradicija življenja u Bosni je garancija njenog opstanka. Trenutno, jeste kriza, ali kriza jenjava, sve se vraća na svoje mjesto u Bosni.
Dokaz: Pogledaj umrlice na posljednjim stranama dnevnih novina. Imena ožalošćeih. Bosna i civilizacija u njoj sigurno, sto posto, opstaju!
Last edited by PipiDugaDevetka on 08/02/2010 16:51, edited 3 times in total.
detroit-mercy

#39 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by detroit-mercy »

Prijatelju, tema nije sta valja i ne valja, nego Sarajevo civilizacijski centar. Shvati malo tezinu atributa civilizacijski pa onda nest napisi.
detroit-mercy

#40 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by detroit-mercy »

PipiDugaDevetka wrote:
uroborus wrote: Mislim da ti pretjerano idealizujes odredjene vrijednosti koje, po mnogo cemu, nemaju nikakve veze sa dominatno nekakvim "bosanskim" ili "sarajevskim" civilzacijskim vrijednostima! :roll:
Ako krenemo redom, od svih ovih pihtahija i djakonija koje ti zapokova u "orginalno bosansko" malo dubljim istrazivanjem mozes otkriti da su svi redom poticu sa Bliskog Istoka, a cevapcice (bez geografske odrednice) su jos poznati od vremena Fenicana!
Sto se tice te tog protesta muslimanske uleme i politicke elite sa pocetka WW 2, ona se koristi u politicki marketing, bas kao i primjer "Adhame", kao nekakav dokaz vjerske tolerancije Osmanlija prema franjevcima, ikao je to daleko od toga, posto znamo da su bas oni t.j Osmanlije porusili sve franjevacke samostane u znak odmazde poslije poraza pod Becom! Nakavim naivnim i kvazihistorijskim diskursom se zeli dokazati kako je Sarajevo/BiH vazda bilo tolerantno k'o da je rijec o Danskoj i Dancima u WW 2, koji su zajedno sa Crkvom skrivali Jevreje od progona prebacujuci ih Svedsku! Sa druge strane taj famozni proglas je bio samo mrtvo slovo na papiru jer je gro potpisnika bilo nedehazijski raspolozeno, pa su se ti sarajevski Jevreji prikljucivali partizanima, i tako spasavli svoju glavu!
Tacno je da su spasavli uz pomoc komsija, ali daleko je veci broj njihovi komsija koji su ih odvodili na stratista Jasenovca i Gradiske stare[/i
Sljedece, ne mozes Cacine zlocine umanjivati paljnskom propagandom o "srpskoj nejaci koja se baca lavovima u Pinirskoj...", jer su ti zlocini ucinjeni, i kao takvih predstavljaju crnu mrlju na multikulturalnoj savjesti ratnog Sarajeva! Mada ja smatram da se i ta "multikulturalnost" koristila kao paravan za oderedjene politicke ciljeve, ali ne bitno. Opet cu, za kraj, ponoviti ono sa pocetka posta-mislim da pretjerano idalizujes maximu o bosanskom zajednistvu koje je oduvjek u zivotu odrzavala nekakva totalitarna ili okupatorska ruka radi svojih interesa, gurajuci ocite probleme pod tepih!

Gledam očima turističkog vodiča koji zna da su najveća turistička atrakcija ljudi u nekom gradu. Ovdje, u Sarajevu ima raznih ljudi, raznih kultura, konfesija, etnosa.

Svi moji turisti kažu da su oduševljeni tom različitostu, i ne moram prepričavati, guglaj turističke portale na kojima turisti daju savjete jedni drugima, pa vidi kako je turistima bilo u Sarajevu i glavnim gradovima okolnih zemalja. Koji grad im je najzanimljiviji.

Nekada, kroz istoriju dešavao se pozitivni sraz tih kultura. Zamislimo te kulture kao neke vektore, pa ih sabirajmo,...rezultanta je vektor koji ima epitet bosanski.

Tako, recimo vektor jevrejske religijske pjesme, se dolaskom Sefarda u Sarajevo nakalemio na vektor lokalnog teksta o prosidbi djevojke sa zakašnjenjem od jednog dana, ubačen toponim Bembaša i rezultanta je bosanska sevdalinka, Kad' ja pođoh na Bembašu.

I sve tako redom, i u vezi sa ćevapčićima, patišpanjom, špaskom pitom koje u Španiji sada nema,...Da sada ponovo sve ne nabrajam šta sam spomenuo,...Uglavnom, u multi-kulti sredini kakva je sarajevska i bosanska, kultura i civilizacija koje su nastale miješanjem za rezultantu imaju bosansku kulturu i civilizaciju.

Ne zaboravi da sve ja to gledam očima turističkog vodiča, nikakav idealista nisam i ja turistima istinu kažem da je tramvaj u Sarajevo stigao kao testno vozilo, da u Beču, KundK prijestolnici broj:1, ne bi napravio kakav dar-mar.

E, kada smo kod pozitivnog sraza kultura, stećci imaju samo jedan vektor i to je original koji je Bosna podarila svijetu i tu nema zbora. Jeste da su tokom nedavnog rata francuski vojnici na Bjelašnici bezrazložno bagerima otkopavali kamove, nebi li našli zlato i srebro, pod izgovorom da se sa tog mjesta može pucati na njih,...Sram ih bilo!

Caco jeste izvršio zločine, ali to nije bilo naređeno od strane vrhovne komande, komande mjesta,...Oteo se kontroli,...Pa prijetila je opasnost napuštanja linija odbrane od strane njemu podređenih vojnika kada je u oktobru 1993.g. otpočeo obračun sa njim. Da je borba bila žestoka i otpočele ulične borbe unutar grada, misliš da četnici ne bi iskoristili tu priliku? I nedavni rat je došao izvana.

Ko je tokom II sv. rata imao u svojim rukama vojnu, policijsku, civilnu vlast,...Sva dešavanja tokom II sv. rata i holokaust, pogrom Srba, Roma,...komunista,...su došli izvana u Bosnu.

Sjećam se k'o danas da je bilo, odlučio se Sava Kosanović, mitropolit ovdašnji, da gradi pravoslavnu Sabornu crkvu za turskog vakta.
Crkva se nije smjela graditi blizu islamskog objekta, odnosno, bila je propisana tačna udaljenost.
Geometar, Bošnjak, izjavi mitropolitu Savi da mu je drago da i pravoslavna braća otpočinju gradnju Božje kuće, pa krenu na posao mjerenja do džamije koja je bila u blizini današnjeg hotela Central, najbliži islamski objekat.

Ne mogu se sada sjetiti kolika je bila udaljenost u aršinima i koliko je dozvoljeno bilo, ali je geometar Bošnjak, nabrojao tridesetak onih koraka koje brojao naglas i odmah poslije tridesetog koraka reče tristo i naglas izjavi, crkva se može graditi. Ništa nije uzeo ispod ruke, a nuđeno mu je. Postoji zapisano i u Politici objavljeno svjedočenje Save Kosanovića i on je vaistinu rekao, da geometar nije ništa uzeo na poklon (Dukata).

Ovdje, samo da skrenem pažnju na moj prethodni post o testametnu Hadži-Makse Despića.

Ovakav život je živjela cijela Bosna, Sarajevo je samo sukus cijele Bosne, sve što u Bosni (i Hercegovini) ima, osim mora, ima u Sarajevu.

Takva, sveopšta tradicija življenja u Bosni je garancija njenog opstanka. Trenutno, jeste kriza, ali kriza jenjava, sve se vraća na svoje mjesto u Bosni.
Dokaz: Pogledaj umrlice na posljednjim stranama dnevnih novina. Imena ožalošćeih. Bosna i civilizacija u njoj sigurno, sto posto, opstaju!

A sto ne bi recimo Tirana bila civilizacijski centar, sve sto imas u Sarajevu imas i u Tirani, sa razlikom Austrijskog uticaja jer nikada nisu bili dio KundK monarhije. Ovdje nije rijec o lokal patriotizmu nego okarakterisati nesto kao civilizacijski centar.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

detroit-mercy wrote:Prijatelju, tema nije sta valja i ne valja, nego Sarajevo civilizacijski centar. Shvati malo tezinu atributa civilizacijski pa onda nest napisi.
Stećci. (tačka)
PipiDugaDevetka

#42 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

detroit-mercy wrote: A sto ne bi recimo Tirana bila civilizacijski centar, sve sto imas u Sarajevu imas i u Tirani, sa razlikom Austrijskog uticaja jer nikada nisu bili dio KundK monarhije. Ovdje nije rijec o lokal patriotizmu nego okarakterisati nesto kao civilizacijski centar.
Sada pričamo o Sarajevu. Otvoriće neko temu i o Tirani.
Zapravo, ima tema o Albaniji na Prirodi i ekologiji.
detroit-mercy

#43 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by detroit-mercy »

PipiDugaDevetka wrote:
detroit-mercy wrote: A sto ne bi recimo Tirana bila civilizacijski centar, sve sto imas u Sarajevu imas i u Tirani, sa razlikom Austrijskog uticaja jer nikada nisu bili dio KundK monarhije. Ovdje nije rijec o lokal patriotizmu nego okarakterisati nesto kao civilizacijski centar.
Sada pričamo o Sarajevu. Otvoriće neko temu i o Tirani.
Naravno, tema nije Tirana ali po toj nekoj analogiji skoro svaki veci grad na Balkanu bi mogao biti proglasen civilizacijskim centrom (ako su crkve i dzamije u jednom gradu mjerilo civilizacije). A gdje je rest of the world.
Sarajevo je takvo jer je bio dio Otomanske imperije koje je u svom karakteru bilo multietnicko carstvo. BiH je bila na repu Osmanskog carstva i u njoj je postojao veliki procenat ne islamskog zivlja koje je carstvo koristilo kao leverage u svojim odnosima sa ostalim velikim silama tog vremena. Znaci ta po tebi prirodna tolerancija je u biti bila naslijedjena od same biti Osmanskog carstva a ne nesto specificno sto je Sarajevo iznjedrilo.
detroit-mercy

#44 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by detroit-mercy »

PipiDugaDevetka wrote:
detroit-mercy wrote:Prijatelju, tema nije sta valja i ne valja, nego Sarajevo civilizacijski centar. Shvati malo tezinu atributa civilizacijski pa onda nest napisi.
Stećci. (tačka)
Samo stecci su premalo da bi mogao nesto okaraterisati jednom civilizacijom, steci su nadgrobni spomenici koji su specifikum jednog regiona. Skoro svaki region ima nesto karakteristicno sto ga izdvaja ali sto se ne moze odmah podvesti pod "civilizacijski" uticaj.
Malo ti lokal patriotizam ide predaleko, jedno je biti interesantan turistima a drugo je nositi atribut civilizacijski. I Subotica je interesantan turistima, sada da li je Subotica civilizacijski centar je drugo pitanje.
vratnik

#45 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by vratnik »

moze li mi neko objasniti sta je to civilizacijski centar?
EDIT: Sarajevo velikim slovom, ako ne iz postovanja prema gradu, onda zbog pravopisa.. (bode u oci, bode!)
EDIT: Treskavica olimpijska planina? (koje discipline)
A-R-N-I

#46 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by A-R-N-I »

vratnik wrote:moze li mi neko objasniti sta je to civilizacijski centar?
EDIT: Sarajevo velikim slovom, ako ne iz postovanja prema gradu, onda zbog pravopisa.. (bode u oci, bode!)
EDIT: Treskavica olimpijska planina? (koje discipline)

slobodna disciplina, skok na obrvu :lol: :lol: :lol:
boletus67

#47 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by boletus67 »

stvarno sta za vas znaci civilizacija?

navodi vam se multietnicka tradicija sarajeva i bosne - pa vam ne valja
navodi vam se bosanski lonac, cevapi, sarma, pita - pa vam ne valja
navodi vam se olimpijada - pa vam ne valja
navodi van se vodovod , tramvaj -pa vam ne valja
navodi vam se da su jevreji bjezali u bosnu, i da im nije falilo stotinama godina ama bas nista,
a to sto su sa karadzicem preko beograda bjezali to ih morate sami pitati -pa vam ne valja
navodi vam se da cigani zive u sarajevu
navodi vam se muzika, pa film, pa sport - pa ne valja ni to

sta je civilizacija?????
njemacaka i hitler??
Amerika,Bush, indijanci , robovi, ratovi sirom svijeta, hamburgeri, izduvni gasovi , zagadjenje okoline ??????
Italija i Musolini, Sicilija???????
alpski fasizam???
Francuzi koji '63 ganjaju arape po ulicama i bacaju u senu, alzir,

ljudi moji skinite se vise sa SARAJEVA i BOSNE
pa sta vas to toliko muci,
pa ljudi moji trazite sirom svijeta gdje vam je bolje, ako mislite da je sve tako lose.

Znate li sta je civilizacija?

SARAJEVO '92-'96
Banksy

#48 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Banksy »

komeba wrote:
uvjek dobar gost wrote:

... naravno, kad vlast u gradu godinama drži haški robijaš šešelj, krasan grad .... Image :(
PipiDugaDevetka

#49 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

detroit-mercy wrote: Samo stecci su premalo da bi mogao nesto okaraterisati jednom civilizacijom, steci su nadgrobni spomenici koji su specifikum jednog regiona. Skoro svaki region ima nesto karakteristicno sto ga izdvaja ali sto se ne moze odmah podvesti pod "civilizacijski" uticaj.
Malo ti lokal patriotizam ide predaleko, jedno je biti interesantan turistima a drugo je nositi atribut civilizacijski. I Subotica je interesantan turistima, sada da li je Subotica civilizacijski centar je drugo pitanje.
Mogu li ja povesti svoju ženu pod nikabom u Nicu (Francuska), a ja sa bradom i podvrnutim pantolonama ( A, da imamo bijeli šengen) i da tamo živimo?

Može li Francuz doći u Sarajevo i povesti svoju ženu pod nikabom ili, alternativa, u mini suknji i doći živjeti u Sarajevo?

Sarajevo je civilizacija!
VjecitiStudent

#50 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote: ...
E, pa ja se zalažem za preuzimanje EU radnih navika, navika u učenju, navika u razvijanju nauke, moderne kulture,...Pa kada se vratimo tekovinama civilizacije iz 1531.g. kada je postojao kult vode, dok se Evropa gušila u kandisanju tipa ''parfem na parfem da s odagna vonj tijela'', onda ćemo imati priliku da svako svoju sreću kuje, a sada nemamo ni to, priliku.
...
Sarajevski kult vode u januaru 2010.

Image
Post Reply