uroborus wrote: Takodje postujem tvoje misljenje iliti stav, ali moram priznati da ti je argumentacija na staklenim nogama.
Prvenstveno, sto su nas "civilizacijskim dostignucima" stoljecima ucili drugi, pa i prvi javni tolet samo imali zahvaljujuci "donaciji" Osmanlija ( iako ja mislim da su jos za vrijeme arapske vladavine u Spaniji postojali javni toaleti), dok smo, toliko hvaljeni, prvi tramvaj, spletom okolnosti, nasljedili od Austro-Ugara!
Sto bi znacili da se mi, narodski receno, stalno
kitimo tudjim perjem i zivimo nekakve lazne iluzije, dok nas jos od posljednjeg gostovanja U2 (humanitarnog karaktera) zaobilaze u sirokom kruglu svi veci bendovi i zvijezde!
Sto se tice te "sarajevske koegzistencije '92-'96", zaboravljas da ona ima i svoju mracnu stranu koja se ogleda u Kazanima i Caci, kao i mnostvu privatnih zatvora za nebosnjake!
U ostalom...gradove ne cine samo historijski artefekti tipa Despica kuce, vec i ljudi...
Prilicno sumorna izgleda moja vizura tvog
civilizacijskog centra....

Šta je originalno bosansko?
Stećci.
U arhitekturi, bosanski slog.
Kult ispijanja kafe.
Kult komšiluka.
Sevdalinka pjesma.
Kult vode, proisteklo iz islama, ali su ga prihvatili i neislamski Bosanci, vodovod smo imali oko 1500.g. I danas se mogu naći dijelovi, tog drvenog vodovoda pod zemljom, sve do Tašlihana-hotel Europa, vodio.
Ćevapčići, bosanski lonac, pljeskavica, burek pita, zeljanica, jabukovača, tufahija, pečeno jagnje i mladi luk,...Sve originalno bosansko. Sva jela sa agdom, donijeli su Bosnu Sefardi, ali patišpanje, španske pite NEMA u Španiji, samo u Bosni.
_____
Nešto od ovoga jeste pridošlo što od Turske, što od Austrije. Ali Turci ipijaju čaj, a ne kafu. Nema kafe solo,mora biti priča, trač,...
Arhitekti AU jesu vaspostavili bosanski slog, ali su prvo uočili adete i običaje pri gradnji.
Komšiluk, ne znam je li došao sa Turcima, biće prije da je u pitanju ''široka slavenska duša'' + islam.
Sevdalinka je čisti mix sraza kultura i utjecaja, pozitivnih, tako da rezutanata nosi epitet bosanski. Ide Jovo stranama, kitio se granama, bosanska sevdalinka,...Pala grana od bora, Mara sa Konavla gleda momke Dubrovčane, bosanska sevdalinka. Kad ja pođoh na Bembašu, jevrejska religiozna melodija, Žute dunje, isto, melodija jevrejska,...
Imamo originalne stvari da budemo učitelji Evropljanima, a bogami i mi od Evropljana da učimo puno toga.
Nemam kompleksa u svom identitetu, ponosan sam na pretke koji su proteste napismeno poslali poglavniku, i to elita, bogati, koji su mogli sjediti na minderu tokom II sv. rata, a ne rizikovati glavu pišući Deklaracije protiv pogroma komšija.
Trideset posto bosanskih Jevreja je PREŽIVJELO holokaust! Kako, ko im je pomogao da odu u spas šume&partizanije ili italijanskih luka, pa dalje, USA? KOMŠIJE! Kada su komšije bile ljudi.
Sa Cacom se sistem obračunao još tokom rata i čuo sam svojim ušima Aliju kada je na mitingu tokom rata za goraždanske krize pozvao da se narod ne sveti Srbima, tzv. Alijinim Srbima, za masovne logore po Sarajevu, ne znam, eto čuo sam da su Pimpek i DELIbašić držali logor u podrumu hotela Zagre, a glavni čuvar je bio kemo monteno.
Danas što imamo, pa to je promjenjivo i kratkotrajno, to je treptaj u istoriji i povijesti, samo ideju i viziju dati BH ljudima, pa ćemo napraviti novi E-invest, novu Hidrogradnju, novi UPI,...Jeste da ću ja tada ''spavati'' u glini Vlakova, ali ne odustajem.