Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Locked
samo gost

#76 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by samo gost »

Judge_Dread wrote:Gost ti sigurno sinoc nisi gledao Hayat dnevnik ? Da jesi sumnjam da bi napisao sta jesi :? Otidji im na stranicu valjda ima negdje u arhivi. Samo da te upozorim uzmi krzenenu bundu jer ces se smrznuti :)ja sam smznut jos od sinoc.
Imas pravo, nisam ni sinoc, ni preksinoc, ni veceras, niti cu sutra. Ne citam ni novine vise, a sve radi mentalne higijene. Ali evo, zainteresovao si me, šta li je tako 'ledeno' bilo? Može li u par riječi, molim te, ko bi im još po stranici surfao? :D
Judge_Dread

#77 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Judge_Dread »

samo gost wrote:
Judge_Dread wrote:Gost ti sigurno sinoc nisi gledao Hayat dnevnik ? Da jesi sumnjam da bi napisao sta jesi :? Otidji im na stranicu valjda ima negdje u arhivi. Samo da te upozorim uzmi krzenenu bundu jer ces se smrznuti :)ja sam smznut jos od sinoc.
Imas pravo, nisam ni sinoc, ni preksinoc, ni veceras, niti cu sutra. Ne citam ni novine vise, a sve radi mentalne higijene. Ali evo, zainteresovao si me, šta li je tako 'ledeno' bilo? Može li u par riječi, molim te, ko bi im još po stranici surfao? :D
Od svih javnih gradskih i kantonalnih institucija nema niti jedan nebosnjak direktor !!! Samo par direktora srednjih i osnovnih skola.
Ako si fakat tako dosljedan u mentalnoj higdjeni zavidim ti :)))))
jeza u ledja

#78 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by jeza u ledja »

samo gost wrote:
E, sad, mene isto malčice počinje da nervira ova priča o nekakvom 'čišćenju' Sarajeva, jer ako se igdje pazi na etničku zastupljenost ,koja je postala uslov svih uslova, onda se Sarajevu nema šta puno prigovoriti. Govorim o javnim službama, ne znam stanje u privatnim firmama. Agencija za državnu službu, npr., hladno preskoči i po nekoliko bolje rangiranih kandidata na konkursu da bi primila nekog ko je odgovarajuće nacionalnosti. To znači da počesto preskače i Bošnjake kad joj treba neki drugi. Osim toga, mjesta u institucijama BiH se popunjavaju ljudima iz RS-a i tu su u odnosu na njih Srbi iz Federacije možda u nepovoljnijem položaju, mada ne neophodno.
Ti govoris o institucijama BiH i FBiH koje se nalaze u Sarajevu. Nije u njima problem vec u institucijama Kantona i grada.
To brkanje je jos jedan razlog zasto ljudi u SA misle da je prica o 'ugrozenosti' prenapuhana.
samo gost

#79 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by samo gost »

Judge_Dread wrote:
samo gost wrote:
Od svih javnih gradskih i kantonalnih institucija nema niti jedan nebosnjak direktor !!! Samo par direktora srednjih i osnovnih skola.
Ako si fakat tako dosljedan u mentalnoj higdjeni zavidim ti :)))))
A ja sam mislila da ćeš spomenuti grozotu od napada na ono jadno dijete kojem je majka Srpkinja! To me je užasnulo, to meni ledi krv u žilama, a ovo o direktorima pravo da ti kažem me ostavlja prilično ravnodušnom. Kako se spuštaš na niže nivoe imaš, nažalost, etnički čistije prostore (razni su razlozi, naravno) i sve veći problem sa poštovanjem nacionalne zastupljenosti. Nije to samo u Kantonu Sarajevo, već u svakom kantonu gdje imaš ubjedljivu većinu jednih. I šta to pokazuje? Pa ni ti Bošnjaci direktori nisu najbolji među Bošnjacima već politički najpoželjniji, nema tu ni svim Bošnjacima mjesta.
Judge_Dread

#80 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Judge_Dread »

Znam za slucaj i zao mi je djeteta al ja sam se sam drzao teme :)))) To sto tebe ne dodiruje sa dirketorima ne dodiruje ni nekog Srbina u Bjeljini ili Srebrenici ni nekog Hrvata u Kiseljaku ili Mostaru. Ipak mislim da bi nas malo trebalo dodirivat jer u protivnom smo samo kao cigle sa pravilnim krvnim zrncima na pravilnoj teritoriji a i to je cista sreca :)
Last edited by Judge_Dread on 26/08/2008 00:43, edited 1 time in total.
Klodovik

#81 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Klodovik »

Pod dojmom ove teme i svega što je rekla Loreley i mi ostali slučajno pročitam ovaj članak http://www.sarajevo-x.com/clanak/080825136

Praksa uvijek izgleda drugačije od teorije.
Šandor

#82 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Znam da generalizujem. Ali ja govorim o prosjecima, ne o ukupnim brojevima.

Mozda moja konstatacija o 'dosljacima i rodjenim Sarajlijama' nema toliko pokrica, ali iza tvrdnje da je veci postotak Srba intelektualaca i vise srednje klase, nego onih koji to nisu, a koji su ostali u Sarajevu - i dalje stojim. Politicari, tj. vodje SDSa nisu pokazatelj. Pokazatelj je njihova glasacka baza.

Znam i ja primjera svojih i porodicnih prijatelja Srba koji su bili profesori, inzenjeri i doktori koji su se pred rat pretvorili u nacionalisticku divljac. (Samo cu ti reci da sam vrlo brzo ipak i u njima otkrio njihovu provincijsku pozadinu.) No velika vecina (znaci ne neki, ne pola, nego velika vecina) nasih prijatelja koji su Srbi ili Hrvati su se na pocetku rata ponasali isto kao i svi mi ostali - znalo se ko je stoka na brdu. To ne znaci da su oni bili 'bosanske patriote' ili nesto slicno, vec jednostavno da nisu bili zarazeni nacionalnim virusom. Meni je tada bilo sasvim normalno da su nam prijatelji i dalje tu, fizicki ili mentalno, bez obzira na nacionalnost.
Zaključak koji se nameće iz tvog posta je također pogrešan. Ne znam jesi li upratio osobu pod nadimkom "Kockica Kockica". To je ona što ima avatar na kojem pas plazi jezik. Na zatvorenoj temi o ugroženosti je pokazala da je u Sarajevu samo fizički. Mentalno nikako. :P

Ako treba pronaći ću post. Nije to bilo tako davno. Zoomke zatvorio neku noć. Kukala je i zapomagala o ugroženosti. Samo par postova niže optužila je Bošnjake da su došli iz Podrinja u Sarajevo jer ne žele da žive sa Srbima.

Ipak, činjenica je da Srbima i Hrvatima (i svima koji su malo drukčiji) nije lako u Sarajevu. Ja kao Bošnjak jako često čujem komentare. Na ulici, u prodavnici, u kafiću. Pa čak i kad se neko ženi ili udaje s osobom koja ima jednog roditelja od onih anamo. Čak i kad se osoba "ispravno" zove.
Judge_Dread

#83 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Judge_Dread »

Klodovik wrote:Pod dojmom ove teme i svega što je rekla Loreley i mi ostali slučajno pročitam ovaj članak http://www.sarajevo-x.com/clanak/080825136

Praksa uvijek izgleda drugačije od teorije.
Tebi je izgleda relevantan kriminalac koji je danas u prvostepenoj osudjen na 9 godina zbog korupcije tj. uzimao lovu od pacijenata za operacije ??? Pobjego ovamo jer je inace iz Sarajeva? Pa i mi svog Jelavica za trku imamo. Sad da ga razmjenimo za Jelavica sa Hrvatskom !? Ili je ovo argument kako je sarajevo meka za Hrvate? ili Hrvate kriminalce ??
jeza u ledja

#84 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:Znam da generalizujem. Ali ja govorim o prosjecima, ne o ukupnim brojevima.

Mozda moja konstatacija o 'dosljacima i rodjenim Sarajlijama' nema toliko pokrica, ali iza tvrdnje da je veci postotak Srba intelektualaca i vise srednje klase, nego onih koji to nisu, a koji su ostali u Sarajevu - i dalje stojim. Politicari, tj. vodje SDSa nisu pokazatelj. Pokazatelj je njihova glasacka baza.

Znam i ja primjera svojih i porodicnih prijatelja Srba koji su bili profesori, inzenjeri i doktori koji su se pred rat pretvorili u nacionalisticku divljac. (Samo cu ti reci da sam vrlo brzo ipak i u njima otkrio njihovu provincijsku pozadinu.) No velika vecina (znaci ne neki, ne pola, nego velika vecina) nasih prijatelja koji su Srbi ili Hrvati su se na pocetku rata ponasali isto kao i svi mi ostali - znalo se ko je stoka na brdu. To ne znaci da su oni bili 'bosanske patriote' ili nesto slicno, vec jednostavno da nisu bili zarazeni nacionalnim virusom. Meni je tada bilo sasvim normalno da su nam prijatelji i dalje tu, fizicki ili mentalno, bez obzira na nacionalnost.
Zaključak koji se nameće iz tvog posta je također pogrešan. Ne znam jesi li upratio osobu pod nadimkom "Kockica Kockica". To je ona što ima avatar na kojem pas plazi jezik. Na zatvorenoj temi o ugroženosti je pokazala da je u Sarajevu samo fizički. Mentalno nikako. :P
Zakljucak se odnosio na rat. Njime sam htio obuhvatiti i one ljude koji nisu Bosnjaci, a koji su pobjegli iz grada, ali ne zato sto su druge nacionalnosti.
Topla voda

#85 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Topla voda »

pa npr. i vlado raguz i gradimir gojer su nekakvi direktori javnih institucija...znaci netacno je reci"nijedan".
pesak

#86 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by pesak »

joooj. nacije treba ukinuti nekim zakonom. :cry:
da li si strucan, da li si vredan, da li si sposoban. to je valjda merilo.
uzrok ludila na ovim prostorima je svest o tzv. nacionalnosti. mozda je izlaz iz ludila u istom pravcu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#87 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by pici »

jel to sad brojimo direktore :D ....imaju cipsove prijavnice mjesta prebivalista,ja neki dan vadio trebalo mi za gold hamerikan ekspreso karticu :thumbup: pitam crnku na šalteru u banci ono jesil slobodna da razmjenimo ime....pardon brojeve mobitela pa da proslavimo karticu :D
Madame de Pompadour

#88 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Madame de Pompadour »

Sarajevo jeste jednonacionalan grad, jer u njemu zive Bosanci, drzavljani Bosne i Hercegovine:-D :D

O cemu Srdjan Dizdarevic palamudi!? :-)
Tomislav MO

#89 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Tomislav MO »

Madame de Pompadour wrote:Sarajevo jeste jednonacionalan grad, jer u njemu zive Bosanci, drzavljani Bosne i Hercegovine:-D :D

I Srđan je rekao upravo to.
Madame de Pompadour

#90 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Tomislav MO wrote:
Madame de Pompadour wrote:Sarajevo jeste jednonacionalan grad, jer u njemu zive Bosanci, drzavljani Bosne i Hercegovine:-D :D

I Srđan je rekao upravo to.
Srdjan k'o toboze nije svjestan da je 'srpska sarajevska elita' (profesori, ljekari, advokati, pravnici, ekonomisti) za kojom on place, prva organizoavala isljenje srba iz sarajeva, organizovala cetnike i lupala po gradu sa okolnih brda pune 4 godine.
A onda smo mi poslije '96 trebali izici na ulice i plakati da nam se vrate, vratili bi se svi oni da nisu svjesni sta su radili u toku rata i zivjeli bi isto kao i srbi koji su ostali u ratu i danas zive u sarajevu.

Srbi nemogu da odlijepe od nacionalizma, citam kako dodik podrzava porodicu karadzic i toboze na sva usta se hvali kako je pomaze, koji paradox, pa karadzic optuzen za genocid :shock: :shock: kad bi premijer i jednog entiteta bilo gdje u svijetu otisao i podrzavao porodice optuznika za genocid!??? :roll: NIKAD! Znaci on nastavlja i dalje sa genocidnom politikom koja je sutra spremna da pocini novi genocid>? Fakticki radi na tome!

Tomo, nacija je jedna Bosanska, a pripadanje vjeri i narodu je sasvim nesto drugo, zato ja i smatram da je sarajevo jednonacionalan grad nas svih drzavljana BiH.

Drugo o kakvoj on imovini SPC prica, da vratit cemo imovinu SPC kad se Fati Orlovic izmjesti crkva iz dvorista 8-)
Madame de Pompadour

#91 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

komeba wrote:
Loreley wrote:
Čuj zašto odlazimo? Sa svojim nebošnjačkim imenom i prezimenom nema šanse da dobijem posao u Sarajevu. Da sam iz Hercegovine možda bih i mogla ući u kakvu vladinu instituciju ali nisam. U ovom gradu su kvalifikacije i znanje nebitni. Nomen est omen.
Molim te reci mi ko ti nije dao posao radi imena...
Navedi ime i tuzis ga sudu za ljudska prava, naravno ako je istina dobit ces spor i posao! 8-)
Madame de Pompadour

#92 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

jeza u ledja wrote:
Šandor wrote:

Zakljucak se odnosio na rat. Njime sam htio obuhvatiti i one ljude koji nisu Bosnjaci, a koji su pobjegli iz grada, ali ne zato sto su druge nacionalnosti.
Nije druge nacionalnosti, vec drugog naroda 8-)
samo gost

#93 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by samo gost »

Srđan priča u Sarajevu gdje su najveći donatori i zato mi njegova priča nekako uvijek liči na prodavanje projekta. Valja živjeti.

Međutim, slažem se s ovim:
Šandor wrote:
Ipak,
činjenica je da Srbima i Hrvatima (i svima koji su malo drukčiji) nije
lako u Sarajevu. Ja kao Bošnjak jako često čujem komentare. Na ulici, u
prodavnici, u kafiću. Pa čak i kad se neko ženi ili udaje s osobom koja
ima jednog roditelja od onih anamo. Čak i kad se osoba "ispravno" zove.
mada moram dodati nije lako ni Bošnjacima koji nisu na odgovarajućoj političkoj liniji, a naročito nije lako 'ostalima' (ako nisu J. Finci, naravno :D ). Nije nigdje lako biti u manjini kad generalno nema svijesti o 'građaninu' kojem svugdje i uvijek treba sva prava zaštiti i kad su neki uvijek 'jednakiji'.
kockica_kockica

#94 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by kockica_kockica »

Šandor wrote:

Ako treba pronaći ću post. Nije to bilo tako davno. Zoomke zatvorio neku noć. Kukala je i zapomagala o ugroženosti. Samo par postova niže optužila je Bošnjake da su došli iz Podrinja u Sarajevo jer ne žele da žive sa Srbima.

Ipak, činjenica je da Srbima i Hrvatima (i svima koji su malo drukčiji) nije lako u Sarajevu. Ja kao Bošnjak jako često čujem komentare. Na ulici, u prodavnici, u kafiću. Pa čak i kad se neko ženi ili udaje s osobom koja ima jednog roditelja od onih anamo. Čak i kad se osoba "ispravno" zove.

ja sam u Sarajevu i fizicki i mentalno ... o tome koliko sam ugrozena u nekim segmentima svog zivota sam pisala otvoreno... tebi se to mozda ne svidja sorry ali je to istina... ja nisam nikog optuzila niti zelim ikoga optuzivati za bilo sto jer za optuzivanje imamo sudove... molim te mene izostavi iz svojih komentara, ironije, vrijedjanja i svega ostalog.... hvala :kravata:
Robyn

#95 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Robyn »

Sarajevo nikada nije bilo jednonacionalni grad i nikada to nece biti!

To su utopije Srba i ovih Hercegovackih Hrvata koji sada zele da pokazu kako za njih nema zivota u Sarajevu ili Srba koji su otisli sami a sad petljaju, a neka pitaju SDS i slicne zasto su otisli??

Srbi se sad ubise da spase Hrvate od Muslimana, eto ugrozeni u Sarajevu a sve u planu III Entiteta i jebenog suvereniteta teta i govneta.

Pravo me nerviraju pove gluposti, polemike, brate svi se fino kandidujte na izbore, vise su mi ove kampanje na vrh glave.

A sto se tice Dodika i SPC i imovine, pa uvijek se moze juaviti i potomak vlasnika zemlje prije i jos prije pa zatraziti da mu se vrati njegovo!!! Kakva glupost.

Zahtjevam da se srusi stadion na Kosevu i vrati zemljiste koje je pripadalo mome dedi?? Mozes mislit???
dalinton

#96 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by dalinton »

Robyn wrote:Sarajevo nikada nije bilo jednonacionalni grad i nikada to nece biti!
Ne može ni jedan grad ne svijetu biti jednonacionalni. Nije ni Banja Luka. Oba banjalučka Bošnjaka žive i čak rade u BL. :-)
Koga lažmo ? BiH je etnički podjeljena. Koliko, kako, ko je kriv, zašto... to je druga tema.
popajic

#97 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by popajic »

@Dalinton
Koga lažmo ? BiH je etnički podjeljena. Koliko, kako, ko je kriv, zašto... to je druga tema.
Ja, na zalost !
Ipak ja sam od rodjenja pa nadalje uvijek imao kontakte sa Sarajlijama.I nikad nam padalo na pamet nije da gledamo koje su nam boje krvna zrnca.Tako je bilo i u ratu.Tako je i sada.
Razlika je sto smo kad nam je bilo najgore,u ratu,ipak imali nadu.
Danas je nade sve manje jer vidimo da smo u govnima.Svi.Bez obzira na boju i broj krvnih zrnaca.A to sve bas zbog ovih kojima je postalo zanimanje da nas na sve moguce nacine sortiraju i prebrojavaju.
Demokratski :x :x :x
Shapat

#98 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Shapat »

Vidim da ovdje ima i konfuzije i neinformisanosti, pogotovo medju mladjima koji su odrasli na jaslama ratnog TV-a i dezinformacije, pa evo malo retrospektive, cinjenicne, dozivljene, gledane svojim ocima i slusane svojim usima. A uz to je sve dole napisano i dokumentovano sto papirski, sto medijski. Ostalo je stvar licnog prihvatanja svakog pojedinca.

1991
- rat u Hrvatskoj u punom jeku
- SDA i SDS tajno dogovaraju podjelu BiH (postoje dokumenti, svjedoci pa cak i snimci telefosnkih razgovora svega ovoga)
- JNA ukopava polozaje za tesku artiljeriju oko Sarajeva, uz obrazlozenje "za odbranu" (pri tome niikome nije bilo jasno - od koga)
- SDA i SDS shvataju da od mirne podjele nema nista jer se narod nikada nece mirnim putem iseliti sa svojih ognjista. Bar ne u dovoljnom broju da bi se mogle stvoriti etnicki ciste teritorije kako su oni zamislili
- SDS (uz svesrdnu pomoc JNA i Srbije) naoruzava Srbe u Sarajevu, ali i cijeloj BiH. Sve je ovo dokumentovano i dokazano. (medjutim, mnogi svjesni Srbi uzimaju to oruzje, ali ga ne upotrebljavaju, nego sakrivaju, poklanjaju, a licno znam i za par slucajeva gdje su ga unistili i bacili slomljeno u kantu)
- Tenzije su na vrhuncu, sto dovodi i do istorijske izjave Kaaradzica na skupstini da ce "muslimanski narod u BiH biti istrijebljen"
- stidljivo se formira PL BiH (Patriotska liga, kasnije od strane Srba prozvana Zelene beretke, sto je aluzija na iskljucivo muslimanske snage. Ovo je i tada bila nebuloza jer u toj PL je s pocetka '92 bilo i minimalno 30% Srba. Ko je tada bio ovdje, zna ovo. Ko nije ili ko je bio premlad, neka sada sazna)

1992
- BiH proglasava nezavisnost i biva priznata od MZ
- SDS i tajno i javno ubjedjuje Srbe u Sarajevu (koji su u 90% slucajeva vec naoruzani automatskim oruzjem dobijenim od JNA) da moraju napustiti grad ili ce biti poklani i pobijeni od strane muslimana. Oko 60% Srba, u strahu, povjeruje u ovo i bjeze iz grada (ovo se desava u Februaru i Martu '92, dakle prije nego je rat i poceo), a neki ostaju na brdima oko Sarajeva, neki odlaze prema Banja Luci i Srbiji, a neki dalje u svijet.
- dolazi do postavljanja barikada po gradu od strane Srba (Pofalici, Grbavica...), i prvih ranjavanja mirnih demontranata protiv ocigledno nadolazeceg rata (ovo je mimo Suade i Olge koje su poginule na Vrbanja mostu u vrijeme velikog mitinga)
- JNA i Srpske paravojne formacije zauzimaju Grbavicu, Ilidzu, dijelove Hrasnog brda i sve vec pripremljene polozaje oko Sarajeva, a kao povod za sve se navodi ubistvo starog svata na nekakvoj svadbi u Starom gradu, koji je igrom slucaja bio Srbin (patetican povod za rat, zar ne?)
- Srbi i JNA pokusavaju presijeci grad na dva dijela (Maj '92), sto im ne polazi za rukom i tada imaju prve vece gubitke (ovdje je bitno napomenuti da je tada jedina organizovana formacija u Sarajevu bila Specijalna jedinica policije Dragana Vikica, ili tacnije dio te jedinice jer su Srpski clanovi vec bili otisli na onu stranu. Ostalo je bila PL sastavljena od "jedinica" koje su u nejvecem broju slucajeva predvodili predratni Sarajevski Bad Boys poput Cele, Juke i sl., a cak se i na TV snimcima iz tog doba vidi cime su bili naoruzani - lovackim puskama, pistoljima, dvocjevkama, PAP-ovkama, M48, a ko je imao AP taj je bio TITO! Zato danas vise nego smijesno zvuci prica propagandne masinerije iz onog doba kako su "muslimani bili naoruzani do zuba")
- nakon ovoga slijedi iseljavanje kasarni, famozna Dobrovoljacka ulica i "zlocin" koji se tamo desio (bar to kao zlocin pokusavaju prikazati Srbi, a svi sami procijenite da li je zlocin kada se napadne neprijateljska vojska, u ovom slucaju striktno agresorska, jer JNA je u Maju '92 predstavljala vojsku druge drzave i nije bila nista drugo nego agresor posto se nalazila na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave).
- ostatak je poznat i odnosi se na period '92-'95

Dakle, ko god kaze da su Srbi istjerani iz Sarajeva od strane muslimana (a isto vazi i za Hrvate) taj je ili totalna budala ili pojma nema o tome sta prica ili je ciljani lazov i manipulator.
Da u Sarajevu nije bilo maltretiranja Srba - i to je laz. Ali, ovo maltretiranje ima dva lica, i to takodjer treba da se zna. Svi znaju da su petokolonasi uzimali danak u zivotima cak i do pocetka '94, a u to vrijeme su uhvaceni mnogobrojni Srpski snajperisti koji su operisali u samom gradu, a vjerovali ili ne medju njima je bila i jedna djevojka od 23 godine koja je "radila" na Mejtasu, kao i jedna baba od 72 godine koja je "snajperala" iz Gorenje nebodera. Takodjer, posto se s pocetka nije znalo kome se moze vjerovati, a kome ne, tako su postojale mnogobrojne prijave i sve su se provjeravale. Na taj nacin su pronadjene povelike kolicine naoruzanja u srspkim stanovima, ali i mnogobrojne informacije i spiskovi clanova koji su primili oruzje od JNA. U jednom slucaju smo na Ciglanama, u garazi, nasli bukvalno arsenal oruzja gdje je bilo na desetine automatskih cijevi, pistolja, zolja, kasikara, tromblona, pa cak i 4 OSA-e. To je vjerovatno bio magacin za raspodjelu u tom naselju.

I prica o 5.000 (a po nekim verzijama cak i 8.000) ubijenih Srba u Sarajevu je vise nego jadna i pateticna. U Sarajevu je ukupno poginulo nesto vise od 11.000 ljudi, od cega 1.700 djece, a po ovakvim tvrdnjama ispada da je Sarajevo bilo vecinski Srpski grad jer su u njemu ginuli samo Srbi. Da su se desavali zlocini, jesu. Ali to je bilo iskljucivo na individualnoj razini, ne organizovanoj (recimo, slucaj Ristovica u Velesicima. Medjutim, ni za te Ristovice niko ne zeli da kaze ko su i sta su bili, sta je sve pronadjeno kod njih, kao ni to da je jedan od njih iz Velesica snajperao po Brodskoj ulici sve do kraja '93. Ko je bio u Sarajevu sigurno je cuo koliko je ljudi ubijeno snajperom u Brodskoj, a sve bili civili. To je ona ulica sto ide pored zeljeznicke stanice prema Velesicima, ne znam kako se sada zove).

Ali, srecom po sve nas, uvijek je bilo normalnih i sbjesnih ljudi bez obzira na njihovu vjeru, naciju i narodnost, pa tako i Srba. I koliko se god to nekome svidjalo ili ne, i ti normalni Srbi su branili i ovaj grad i ovu drzavu od raznoraznih brdjanskih nakaza. I ti ljudi su ginuli po Sarajevu, kao i drugdje, ali su bili "izdajnici" i ubijani su od strane "pravih" Srba, tj. pravoslavaca.
Samim tim, Sarajevo niti je nekad bilo niti ce ikada biti jednonacionalni, a pravilnije jednoetnicki i jednovjerski grad. Svi koji to tako mislite i govorite - odjebaus u svoj zamisljeni tor i tamo seruckajte sa slicnima sebi.
privremeni

#99 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by privremeni »

MuaDib wrote:Sarajevo jeste jednonacionalan grad i ne treba bježati od toga. A sve je to posljedica etničkog inžinjeringa prije svega prestavnika srpskog i hrvatskog naroda. Ali ne treba ni zanemariti ulogu bošnjačkog rukovodstva, koje od rata pa na ovamo pravi od Sarajeva izbjeglički centar za Istočnu Bosnu i Sandžak. A ko kaže da se ove politike ne mogu izjednačiti, djelomično je upravu ako se to odnosi na ratno vrijeme, ali nakon rata zajedničkim donošenjem zakona o zamjeni imovine, zajedno su dali smrtni udarac, povratku svi na svoje i pravoj repatrijaciji.
A da su stavili član koji glasi: Svi građani kojima je vračena imovina, ne mogu prodati, ni zamjeniti svoju imovinu u narednih 15 godina. Danas bi etnička slika BiH izgledala puno drugačije! :x :x :x
Kratko i jasno :thumbup:
Shapat

#100 Re: Sarajevo-jednonacionalni grad ?

Post by Shapat »

Slazem se s ovim.
I jos bih dodao i jedan dodatak tome - da se istovremeno sa preuzimanjem svoje imovine mora vratiti i imovina u kojoj si trenutno bivsem vlasniku. Ne iz razloga materijalne koristi, nego upravo radi etnicke slike.
Locked