Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post Reply
stakasa

#376 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote: Napamet prica, kao i obicno. I u najsredenijim drzavama glavni i najveci gradovi bivaju mocniji i mocniji a jaz izmedu njih i ostatka drzave se samo povecava. Fakticki postaju drzave u drzavi. Slucaj Pariza, Kopenhagena, Londona, Istanbula, Stockholma...
Tako da je glavni problem zasto Sarajevo nije puno primamljivije ostatku BiH nego sto je sada slucaj
Znaci odnos Londona spram Liverpoola npr je usporediv sa odnosom Sarajeva sa Tuzlom.

Ja sam spominjao primjere drzava gdje nije sve smjesteno u jednom gradu i to se pokazalo dobrim konceptom.
Nije u Svedskoj sve u jednom gradu ali se jaz povecava.
Ako je grad dovoljno dobar onda su gravitacije nezaustavljive, bez obzira gdje se locira hidrometeoroloski zavod. Da Sarajevo posjeduje kvalitet kao 80-ih imalo bi sada 700 hiljada stanovnika i cjene kvadrata 3 puta vece nego u Tuzli.
Fokus problema je totalno pogresan zahvaljujuci kvaziintelektualcima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#377 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote: Nije u Svedskoj sve u jednom gradu ali se jaz povecava.
Ako je grad dovoljno dobar onda su gravitacije nezaustavljive, bez obzira gdje se locira hidrometeoroloski zavod. Da Sarajevo posjeduje kvalitet kao 80-ih imalo bi sada 700 hiljada stanovnika i cjene kvadrata 3 puta vece nego u Tuzli.
Dobro, ali u Svedskoj se moze solidno zivjeti i u Jonkopingu, Landskroni ili Herbiju (ako se ne bojic neonacista :D ), dok u BiH ne mozes tako u Bosanskom Petrovcu, Drvaru ili Olovu. O tome sam govorio.
stakasa

#378 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote: Nije u Svedskoj sve u jednom gradu ali se jaz povecava.
Dobro, ali u Svedskoj se moze solidno zivjeti i u Jonkopingu, Landskroni ili Herbiju (ako se ne bojic neonacista :D ), dok u BiH ne mozes tako u Bosanskom Petrovcu, Drvaru ili Olovu. O tome sam govorio.
Bilo bi bolje i Olovu da je Sarajevo motor. To levelisanje je kontraproduktivno
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#379 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote: Bilo bi bolje i Olovu da je Sarajevo motor. To levelisanje je kontraproduktivno
Bi, ali ne treba zanemariti ni poslijeratnu pljackasku privatizaciju koja je vodjena uz amin (i ugradjivanje) nosilaca izvrsne vlasti iz Sarajeva.

Bruku gradova tipa Olova je zivjelo od industrijskih kobinata u kojima je radila vecina stanovnistva, a ostali u djelatnostima opsluzivanja velikih kombinata. Ono sto u ratu nije zapaljeno, poslije rata je prodato u bescijenje, uz rijetke pozitivne izuzetke.
supercali

#380 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by supercali »

Pa to je problem u svakom gradu pa i sarajevu
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#381 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:Pa to je problem u svakom gradu pa i sarajevu
Jeste druze, ali ali odredjeni forumasi (u koje se ti ne ubrajas) govore logikom "Sarajevo je glavni grad, tako je za vijeke vijekova, prihvatite to", onda je logicno da to implicira i neku odgovornost, zar ne?

Ja ne znam nijednog direktora bez odgovornosti (izuzev u JP :D )
supercali

#382 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by supercali »

Da kao glavni grad ima nekih pogodnosti ima
Al da ima i problema koji drugi gradovi imaju ima
Licno meni svejedno bio glavni ili ne jer ne znaci mi to puno materijalno
Da znaci onako da kazem duhovno znaci al ne toliko da bi se busao u prsa
U biti svima nama ma u kojem kantonu se nalazili je lose sve dok administracije jedu pare bez ikakvog ulaganja
Zato pod hitno prvo srezati administraciju a onda ukinuti kantone pa novac djeliti na nivou regija kako se u kojoj uplacuje a dio drzavi koji ce pomagati nerazvijene opstine
Mister Yes

#383 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by Mister Yes »

HATERS GONNA HATE :izet:

Image
stakasa

#384 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by stakasa »

Mister Yes wrote:HATERS GONNA HATE :izet:

Image
Ne valja ovo daj sa strujom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#385 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:HATERS GONNA HATE :izet:

Image

:thumbup: Extra slika
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#386 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:Da kao glavni grad ima nekih pogodnosti ima
Al da ima i problema koji drugi gradovi imaju ima
Licno meni svejedno bio glavni ili ne jer ne znaci mi to puno materijalno
Da znaci onako da kazem duhovno znaci al ne toliko da bi se busao u prsa
U biti svima nama ma u kojem kantonu se nalazili je lose sve dok administracije jedu pare bez ikakvog ulaganja
Zato pod hitno prvo srezati administraciju a onda ukinuti kantone pa novac djeliti na nivou regija kako se u kojoj uplacuje a dio drzavi koji ce pomagati nerazvijene opstine
Druze, ti si normala lik i gledas stvari bez navijackih poriva. I zato cu rado sa tobom diskutovati, makar se ne slagali oko nekih stvari. Osvrnuo sam se na forumase kojima je bitno sto je njihov grad glavni i time se busaju u prsa. Svaka cast svakome, ali za mjesto rodjenja nemas licno nikakvih zasluga, ha ya :thumbup:

Za boldano :thumbup:
supercali

#387 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by supercali »

Dodji da ti nabacim neku sarajku pa se i ti busaj :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#388 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:Dodji da ti nabacim neku sarajku pa se i ti busaj :)
Hahaha ma tu sam ja :D :thumbup:
supercali

#389 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by supercali »

Ja castim picem al cu te zajebavati jer nisi iz sarajeva :)
Freamon Lester

#390 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by Freamon Lester »

Jednostavno nema logike da Sarajevo uzima po koeficijentu 2, a ostali po nizem. Sarajevo ima visestruke benefite sto je glavni grad i bez toga. Od broja zaposlenih u drzavnim sluzbama do broja ambasada koje su joj tu smjestene, kao i firmi koje imaju svoje sjediste u Sarajevu, a proizvodnju negdje drugo.

Jedina logika po kojoj bi neko mogao imati veci koeficijent od drugoga je ta da je zestoko zaostao pa im treba novca da nadoknade razvoj.

Cijenim cinjenicu da postoje odredjene zajednicke institucije koje su smjestene u Sarajevu i koje su finansijski teret gradu. Medjutim nismo u 19. vijeku i postoji dovoljno pismenih ljudi u ovoj drzavi da identifikuje koje su to institucije i koliko to kosta. Ko zna mozda Sarajevo uzima i manje novca nego sto im pripada. Medjutim kod nas ljudi krenu se gadjati ciframa bez realnih racunica i onda to ide u nekom pogresnom smijeru. Jednostavno ako uzimate vise kesa nego sto vam sljeduje onda cete morati nastaviti bez toga. :izet:
spreca

#391 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by spreca »

Freamon Lester wrote:Jednostavno nema logike da Sarajevo uzima po koeficijentu 2, a ostali po nizem. Sarajevo ima visestruke benefite sto je glavni grad i bez toga. Od broja zaposlenih u drzavnim sluzbama do broja ambasada koje su joj tu smjestene, kao i firmi koje imaju svoje sjediste u Sarajevu, a proizvodnju negdje drugo.

Jedina logika po kojoj bi neko mogao imati veci koeficijent od drugoga je ta da je zestoko zaostao pa im treba novca da nadoknade razvoj.

Cijenim cinjenicu da postoje odredjene zajednicke institucije koje su smjestene u Sarajevu i koje su finansijski teret gradu. Medjutim nismo u 19. vijeku i postoji dovoljno pismenih ljudi u ovoj drzavi da identifikuje koje su to institucije i koliko to kosta. Ko zna mozda Sarajevo uzima i manje novca nego sto im pripada. Medjutim kod nas ljudi krenu se gadjati ciframa bez realnih racunica i onda to ide u nekom pogresnom smijeru. Jednostavno ako uzimate vise kesa nego sto vam sljeduje onda cete morati nastaviti bez toga. :izet:
koje su to institucije?
Freamon Lester

#392 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by Freamon Lester »

spreca wrote:
Freamon Lester wrote:Jednostavno nema logike da Sarajevo uzima po koeficijentu 2, a ostali po nizem. Sarajevo ima visestruke benefite sto je glavni grad i bez toga. Od broja zaposlenih u drzavnim sluzbama do broja ambasada koje su joj tu smjestene, kao i firmi koje imaju svoje sjediste u Sarajevu, a proizvodnju negdje drugo.

koje su to institucije?
Npr. zgrada Predsjednistva koju nekad obidje i obezbjedi MUP KS kao i kad im neki strani gosti dodju. Zgrade zajednickih institucija... itd. itd. sve to ima svoj trosak, a jedan dio svakako Sarajevo direktno i indirektno plati. Kao sto sam i napisao postoje pametni ljudi neka identifikuju te ustanove, izracunaju koliko to kosta i ispostave racun ostatku...
spreca

#393 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by spreca »

Freamon Lester wrote:
Npr. zgrada Predsjednistva koju nekad obidje i obezbjedi MUP KS kao i kad im neki strani gosti dodju. Zgrade zajednickih institucija... itd. itd. sve to ima svoj trosak, a jedan dio svakako Sarajevo direktno i indirektno plati. Kao sto sam i napisao postoje pametni ljudi neka identifikuju te ustanove, izracunaju koliko to kosta i ispostave racun ostatku...
ja mislim da se to placa iz budzeta drzave i Sa sa time nema nikakvih dodatnih troskova
hujdur007

#394 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?

Post by hujdur007 »

Snimak emisije Zabranjeni Forum u kojoj se raspravljalo o navedenoj tematici:

https://www.youtube.com/watch?v=fsth4YP ... ture=share
Post Reply