Ostatak iz mesnice kod Merkatora na Alipašinu, pored trotoara...

The 51st State wrote:Jebes grad gdje takvi dobiju status legende.nesvjesna wrote:ja stvarno nikad da prežalim što je čovjek umro. i kad god prođem onuda, nešto mi se stisne. glupost, a tako mi je išao na živce.Aleksandar Hemon
Sarajevo je...
Gaće i čarape u prolazu kraj Imperijala.
čudno kako ti nedostaju ljudi za koje nemaš pojma ko su, više od mahalskih naklapanja. i skenda isto. grozno. grad sad ima samo čika mišu i zulejhu.
ja mislim da to samo u sarajevu može, ispravite me ako griješim, da skoro cijeli grad zna na koga misliš ako kažeš "gaća, čarapa...", i da čovjek postane legenda bez da je ikad ičim pokušao zaslužiti taj status.
Najljepsa pjesma o Sarajevu u ratu. Toliko emocija, toliko nade, toliko zelje. Svaki put kad je cujem, sto je vrlo rijetko, najezim se sav. Ja imam neki mp3 koji je uzasnog kvaliteta, vjerovatno sa VHS-a prebacen, a i uslovi pod kojima je snimana. Da li ima neko ovu pjesmu u dobrom kvalitetu?uvjek dobar gost wrote:Sarajevo će biti sve drugo će proći.
uvjek dobar gost wrote:Sarajevo je meni nešto kao laka - lahka droga, nešto kao mjesto kojem uvijek težim, lokacija na kugli zemaljskoj prema kojoj osjećam obavezu, Sarajevo jeste danas dekadentna sredina, uskih pogleda... sredina puna licemjera i likova sumnjivog morala..
No ja ga svejedno volim, volim ga najviše kad padne onaj prvi snijeg pa sakrije sav peksinluk, sav smrad i svu bijedu velegrada... tada ga stvarno volim... i tada mi je grad najljepši....
Upravo zbog moje velike ljubavi prama njemu i obaveze koju osjećam prema njegovoj istoriji ja i pljujem po svemu oko sebe jer jednostavno mislim da je grad zaslužio bolje... mi možda i nismo ali on jeste sigurno.....
Sarajevo će biti sve drugo će proći.
grad u kojem nisi siguran ni u kom smisluuvjek dobar gost wrote:Sarajevo je u meni i ja sam u njemu, kao dva druga koja kroz život idu zajedno, uvijek neko nekog iznervirati mora...
To je grad u kojem živim u kojem sam se rodio , a da to izabrao nisam, grad na koji sam izuzetno ponosan i ljut u isto vrijeme, ma u stvari nije grad kriv... krivi smo mi...
Grad prema kojem osjećam nevjerovatnu odgovornost i obavezu... grad jablanova , trešanja i bašči, grad sevdaha, meraka i dobrog komšiluka , ćevapa , bureka i dolmi .. Sarajevo je divan grad.... grad prije svega... grad bi to morao biti....
Sarajevo to smo svi mi... svi ga skupa učinimo gradom il ga pustimo na miru, jer barem to je zaslužio taj grad......
Znaci, kad se sve sabere, doda i oduzme, prava svjetska metropola100_KA wrote: grad u kojem nisi siguran ni u kom smislu
grad u kojem ubijaju djecu po ulicama
grad u kome nema mjesta za postene
grad u kome obitavaju ubice ,uličari, nočne ptice grabljivice
grad u kome nema kud se provozati ni autom a kamo li biciklom...
grad u kome svi pljuju po njemu i u njemu i ponasaju se ko da to i nije urbana sredina
grad u kome svako jutro osvane brdo smeća, a vrijedni radnici JKPR ,to isto pokupe da bi to isto zatekli sljedeči dan
grad u kome sam rodjen a najradije bi da odem iz njega, sve zbog papaka ,kriminalaca ,lopova politicara..........
Gadno brate, gadno100_KA wrote:Sta bi ti uradio jednom urbanisti koji zivi i radi u urbanoj sredini koje je to Sarajevo...
koji ide ulicom i hrakne po sred nje...
jel to nedostatak kulture ili on jos nije zazivio da hoda po asfaltu
Prvo urbanistu koji radi u Sarajevu ovo poslije opsade i agresije je mjesto u zatvoru, kao i većini ljudi koji su radili il sada rade u zavodu za planiranje grada... il po opštinama...100_KA wrote:Sta bi ti uradio jednom urbanisti koji zivi i radi u urbanoj sredini koje je to Sarajevo...
koji ide ulicom i hrakne po sred nje...
jel to nedostatak kulture ili on jos nije zazivio da hoda po asfaltu
zato sto se u meni nakupilo toliko negativnosti da mi se gadi nekad proci ulicom a kamo li provozati tramvajem, cisti primjer su tramvaji koji su dosli donacijom iz Austrije stari i preko trideset godina a cisti ko suza , nije proslo ni sedam dana od njihove upotrebe , a gomila SELJAKA su ispisali svoja imena i parole po tim tramvajima, tu je mladost Sarajeva pokazala svoju nekulturu zivljenja,franceska wrote:Zasto ste tako negativni kad govorite o Sarajevu? Ja bas volim ovaj grad
Prelijepo recenoLenjinova wrote:Kad se iskljucis, dok sjedis negdje sa strane, sa nekim napitkom u ruci koji te osvjezava bas onako kako ti to zelis, pogledas oko sebe i vidis brda i zelenilo, osjetis zubor ljudi i cujes zvuk tramvaja i zvuk trole. Kada ti, u tom trenutku, padne na pamet tvoje djetinjstvo i svi oni bezbrizni i nestasni dani, kada si bjezao iz skole, igrao lopte sa rajom, isao kod bake da ti da "sta para" za ko zna sta, i kada odJednom osjetis miris betona kojeg je malo zagrijalo sunce iz onog plavog neba, koje nigdje ne zna da ima tu plavu boju kao iznad Sarajeva, i sve to ti donese osmjeh na lice, brze nego sto su ti sve ove misli prosle kroz glavu...
Sarajevo je planinski grad. Vecim dijelom godine dominira siva boja. Kad siv grad uspije da osvoji ljude, onda to znaci da su njegove vrijednosti neprocjenjive. Stepen vrijednosti nekog grada najbolje se moze odrediti dok pada kisa. Ako i po najvecem pljusku covjek ima motiv da izadje iz kuce i krene u carsiju, moze biti siguran da zivi u mjestu vrijednom zivljenja. Iz nekih neobjasnjivih razloga Sarajevo redovno ushicuje dosljake."
Ozren Kebo..
Drugi izgleda vide samo pozitivne sarajevske strane.Mozda je tako i dobro !? Dovoljno je sto mi znamo da se ispod ruzicaste turisticke fasade natalozilo puno korozije.Desetog juna u štampi će se naći turistički vodič za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u izdanju kultnog vodiča Time Out: Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor's Guide 2007/08.
Urednici su odlučili intervjuisati i poznate osobe koje su boravile u Sarajevu:
- Za nas je Sarajevo jedinstveno, ne postoji mjesto kao što je ovaj grad. Sarajevo jeste mali grad i možda nema najjaču kulturnu scenu, iako ima dosta muzeja i galerija za tako mali prostor. Sarajevo je originalan grad u Evropi, ima istoriju koja je ljudima zanimljiva. Ljudi žele ići negdje drugo, vidjeti nešto što ranije nisu. Naravno, ako brojite, Sarajevo sigurno ima manje galerija i manje nekih drugih stvari nego veliki gradovi u Evropi, istina je i da usluga zna biti loša, da su putevi često loši i puni rupa, ali ovdje postoji ta neka atmosfera o kojoj se već zna. Svi ljudi koje smo doveli ovdje kažu kako je grad opušten, i još uvijek ima poseban šmek kojeg globalizacija nije načela.