SARAJEVO JE...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kjajević Majko

#26 Re: SARAJEVO JE...

Post by Kjajević Majko »

...

Ostatak iz mesnice kod Merkatora na Alipašinu, pored trotoara... :(

Image
uvjek dobar gost

#27 Re: SARAJEVO JE...

Post by uvjek dobar gost »

Sarajevo je meni nešto kao laka - lahka droga, nešto kao mjesto kojem uvijek težim, lokacija na kugli zemaljskoj prema kojoj osjećam obavezu, Sarajevo jeste danas dekadentna sredina, uskih pogleda... sredina puna licemjera i likova sumnjivog morala..
No ja ga svejedno volim, volim ga najviše kad padne onaj prvi snijeg pa sakrije sav peksinluk, sav smrad i svu bijedu velegrada... tada ga stvarno volim... i tada mi je grad najljepši....

Upravo zbog moje velike ljubavi prama njemu i obaveze koju osjećam prema njegovoj istoriji ja i pljujem po svemu oko sebe jer jednostavno mislim da je grad zaslužio bolje... mi možda i nismo ali on jeste sigurno.....

Sarajevo će biti sve drugo će proći.
lala_sa

#28 Re: SARAJEVO JE...

Post by lala_sa »

The 51st State wrote:
nesvjesna wrote:
Aleksandar Hemon

Sarajevo je...

Gaće i čarape u prolazu kraj Imperijala.
ja stvarno nikad da prežalim što je čovjek umro. i kad god prođem onuda, nešto mi se stisne. glupost, a tako mi je išao na živce.

čudno kako ti nedostaju ljudi za koje nemaš pojma ko su, više od mahalskih naklapanja. i skenda isto. grozno. grad sad ima samo čika mišu i zulejhu.

ja mislim da to samo u sarajevu može, ispravite me ako griješim, da skoro cijeli grad zna na koga misliš ako kažeš "gaća, čarapa...", i da čovjek postane legenda bez da je ikad ičim pokušao zaslužiti taj status.
Jebes grad gdje takvi dobiju status legende.

To je čovjek koji se godinama smrzavao u onom smrdljivom prolazu, samo da zaradi koji dinar... Čovjek na čijem licu se odmah vidi da ga život nije ni malo razmazio... Za mene su ljudi poput njega primjer izdržljivosti, i grad nije ni malo manje vrijedan ako oni postanu legende...
echinacea

#29 Re: SARAJEVO JE...

Post by echinacea »

uvjek dobar gost wrote:Sarajevo će biti sve drugo će proći.
Najljepsa pjesma o Sarajevu u ratu. Toliko emocija, toliko nade, toliko zelje. Svaki put kad je cujem, sto je vrlo rijetko, najezim se sav. Ja imam neki mp3 koji je uzasnog kvaliteta, vjerovatno sa VHS-a prebacen, a i uslovi pod kojima je snimana. Da li ima neko ovu pjesmu u dobrom kvalitetu?
snaja

#30 Re: SARAJEVO JE...

Post by snaja »

uvjek dobar gost wrote:Sarajevo je meni nešto kao laka - lahka droga, nešto kao mjesto kojem uvijek težim, lokacija na kugli zemaljskoj prema kojoj osjećam obavezu, Sarajevo jeste danas dekadentna sredina, uskih pogleda... sredina puna licemjera i likova sumnjivog morala..
No ja ga svejedno volim, volim ga najviše kad padne onaj prvi snijeg pa sakrije sav peksinluk, sav smrad i svu bijedu velegrada... tada ga stvarno volim... i tada mi je grad najljepši....

Upravo zbog moje velike ljubavi prama njemu i obaveze koju osjećam prema njegovoj istoriji ja i pljujem po svemu oko sebe jer jednostavno mislim da je grad zaslužio bolje... mi možda i nismo ali on jeste sigurno.....

Sarajevo će biti sve drugo će proći.

Slazem se sa svim...
uvjek dobar gost

#31 Re: SARAJEVO JE...

Sarajevo meni nije kao tebi, tebi nije kao njemu, njoj nije kao meni i tako u krug....
Ne doživljavamo svi na isti način gradske ulice, ne volimo ih svi u isto vrijeme , a ni na isti način... ne poštujemo svi grad isto, svako od nas ima svoje omiljeno naselje, omiljenu ulicu, građevinu, pogled neki sa kojeg voli posmatrati grad... bilo danju noću, zimi il ljeti...
No Sarajevo jeste grad, ma koliko nekim to bilo krivo, dok se neki drugi tome vesele... jeste grad onoliko koliko mu mi njegovi stanovnici to dozvolimo da bude...
sarajevo jeste miris ćevapa, jeste manjak parking prostora, jeste i miris-smrad lož ulja iza nekog TAXI vozila il vozila javnog prevoza.. Sarajevo jeste i vidikovac na Trebeviću i zaista onaj huk koji se ječu sa tog mjesta... Sarajevo je i hranjenje labudova na Vrelu Bosne pitom i ćevapima, jeste to danas i smeće u koritu Miljacke il njen neodoljivi ljetni miris... Sarajevo je i smog onaj koji se može nožem rezati onaj što štipa za oči, no Sarajevo je i ono zimsku sunce na kojem se presijava snijeg onaj što škripi pod nogama... jeste grad i zvuk roštilja i onaj dim njegov.... Sarajevo je je pored svega što danas jeste il nije il je trebalo biti il čak i moralo grad koji treba našu pažnju, grad koji je zaslužio bolje stanovnike jer preko glave je prevalio svašta...
bpsang

#32 Re: SARAJEVO JE...

Post by bpsang »

uvjek dobar gost wrote:Sarajevo je u meni i ja sam u njemu, kao dva druga koja kroz život idu zajedno, uvijek neko nekog iznervirati mora...
To je grad u kojem živim u kojem sam se rodio , a da to izabrao nisam, grad na koji sam izuzetno ponosan i ljut u isto vrijeme, ma u stvari nije grad kriv... krivi smo mi...
Grad prema kojem osjećam nevjerovatnu odgovornost i obavezu... grad jablanova , trešanja i bašči, grad sevdaha, meraka i dobrog komšiluka , ćevapa , bureka i dolmi .. Sarajevo je divan grad.... grad prije svega... grad bi to morao biti....

Sarajevo to smo svi mi... svi ga skupa učinimo gradom il ga pustimo na miru, jer barem to je zaslužio taj grad......
grad u kojem nisi siguran ni u kom smislu
grad u kojem ubijaju djecu po ulicama
grad u kome nema mjesta za postene
grad u kome obitavaju ubice ,uličari, nočne ptice grabljivice
grad u kome nema kud se provozati ni autom a kamo li biciklom...
grad u kome svi pljuju po njemu i u njemu i ponasaju se ko da to i nije urbana sredina
grad u kome svako jutro osvane brdo smeća, a vrijedni radnici JKPR ,to isto pokupe da bi to isto zatekli sljedeči dan
grad u kome sam rodjen a najradije bi da odem iz njega, sve zbog papaka ,kriminalaca ,lopova politicara..........
video

#33 Re: SARAJEVO JE...

Post by video »

100_KA wrote: grad u kojem nisi siguran ni u kom smislu
grad u kojem ubijaju djecu po ulicama
grad u kome nema mjesta za postene
grad u kome obitavaju ubice ,uličari, nočne ptice grabljivice
grad u kome nema kud se provozati ni autom a kamo li biciklom...
grad u kome svi pljuju po njemu i u njemu i ponasaju se ko da to i nije urbana sredina
grad u kome svako jutro osvane brdo smeća, a vrijedni radnici JKPR ,to isto pokupe da bi to isto zatekli sljedeči dan
grad u kome sam rodjen a najradije bi da odem iz njega, sve zbog papaka ,kriminalaca ,lopova politicara..........
Znaci, kad se sve sabere, doda i oduzme, prava svjetska metropola :D :D
bpsang

#34 Re: SARAJEVO JE...

Post by bpsang »

Sta bi ti uradio jednom urbanisti koji zivi i radi u urbanoj sredini koje je to Sarajevo...
koji ide ulicom i hrakne po sred nje...
jel to nedostatak kulture ili on jos nije zazivio da hoda po asfaltu
video

#35 Re: SARAJEVO JE...

Post by video »

100_KA wrote:Sta bi ti uradio jednom urbanisti koji zivi i radi u urbanoj sredini koje je to Sarajevo...
Gadno brate, gadno :run:
uvjek dobar gost

#36 Re: SARAJEVO JE...

100_KA wrote:Sta bi ti uradio jednom urbanisti koji zivi i radi u urbanoj sredini koje je to Sarajevo...
Prvo urbanistu koji radi u Sarajevu ovo poslije opsade i agresije je mjesto u zatvoru, kao i većini ljudi koji su radili il sada rade u zavodu za planiranje grada... il po opštinama...

Sve ostalo Stole jeste strašna istina... jeste fakat pred kojim su ravnodušni jedino oni koji nit osjećaja imaju nit obraza, oni koji su u talu sa ovim sistemom koji je krivac za ovakvo Sarajevo...
No ja se brinem jer u Sarajevu je uvijek postojao neki oblik"pokreta otpora" postojali su uvijek "ilegalci" koji su bili protiv onih koji su htjeli na neki način uništiti grad il njegove stanovnike....
Jeste logično pitanje je gdje su oni danas, zašto nisu ujedinjeni i zašto su toliko tih u ovom vremenu jaransko-familijarno-stranačko-vjerskih veza i vezica... koje idu na štetu grada...

Ovakve rečenice me rastuže....
DaysleepeR

#37 Re: SARAJEVO JE...

Post by DaysleepeR »

Kjajević Majko wrote:...

Ostatak iz mesnice kod Merkatora na Alipašinu, pored trotoara... :(

Image
čovjek bacio da nahrani pse, neće prenoćit taj kostur ne boj se
franceska

#38 Re: SARAJEVO JE...

Post by franceska »

Zasto ste tako negativni kad govorite o Sarajevu? Ja bas volim ovaj grad :-D
bpsang

#39 Re: SARAJEVO JE...

Post by bpsang »

franceska wrote:Zasto ste tako negativni kad govorite o Sarajevu? Ja bas volim ovaj grad :-D
zato sto se u meni nakupilo toliko negativnosti da mi se gadi nekad proci ulicom a kamo li provozati tramvajem, cisti primjer su tramvaji koji su dosli donacijom iz Austrije stari i preko trideset godina a cisti ko suza , nije proslo ni sedam dana od njihove upotrebe , a gomila SELJAKA su ispisali svoja imena i parole po tim tramvajima, tu je mladost Sarajeva pokazala svoju nekulturu zivljenja,

Drugi primjer
Udjes u lift u svojoj zgradi a na sredini dobar odpljuvak nekog gospodina koji je jedva docekao da bude sam da bi se posrao na svu kulturu ovoga grada.

eto zato smo negativni kad govorimo o svom rodjenom gradu.

Volim ga i ja ali ne ovakvog kakav je sada
ibizza

#40 Re: SARAJEVO JE...

Post by ibizza »

ma Sarajevo je najljepsi grad u regionu...
Lenjinova

#41 Re: SARAJEVO JE...

Post by Lenjinova »

Kad se iskljucis, dok sjedis negdje sa strane, sa nekim napitkom u ruci koji te osvjezava bas onako kako ti to zelis, pogledas oko sebe i vidis brda i zelenilo, osjetis zubor ljudi i cujes zvuk tramvaja i zvuk trole. Kada ti, u tom trenutku, padne na pamet tvoje djetinjstvo i svi oni bezbrizni i nestasni dani, kada si bjezao iz skole, igrao lopte sa rajom, isao kod bake da ti da "sta para" za ko zna sta, i kada odJednom osjetis miris betona kojeg je malo zagrijalo sunce iz onog plavog neba, koje nigdje ne zna da ima tu plavu boju kao iznad Sarajeva, i sve to ti donese osmjeh na lice, brze nego sto su ti sve ove misli prosle kroz glavu...
franceska

#42 Re: SARAJEVO JE...

Post by franceska »

Lenjinova wrote:Kad se iskljucis, dok sjedis negdje sa strane, sa nekim napitkom u ruci koji te osvjezava bas onako kako ti to zelis, pogledas oko sebe i vidis brda i zelenilo, osjetis zubor ljudi i cujes zvuk tramvaja i zvuk trole. Kada ti, u tom trenutku, padne na pamet tvoje djetinjstvo i svi oni bezbrizni i nestasni dani, kada si bjezao iz skole, igrao lopte sa rajom, isao kod bake da ti da "sta para" za ko zna sta, i kada odJednom osjetis miris betona kojeg je malo zagrijalo sunce iz onog plavog neba, koje nigdje ne zna da ima tu plavu boju kao iznad Sarajeva, i sve to ti donese osmjeh na lice, brze nego sto su ti sve ove misli prosle kroz glavu...
Prelijepo receno :thumbup:
HAVANA

#43 Re: SARAJEVO JE...

Post by HAVANA »

DIO MENE.
fantom slobode

#44 Re: SARAJEVO JE...

Post by fantom slobode »

konstantna ljubav mog zivota...
popajic

#45 Re: SARAJEVO JE...

Post by popajic »

Sve sto rekosmo o Sarajevu je tacno,pa i ovo :
Sarajevo je planinski grad. Vecim dijelom godine dominira siva boja. Kad siv grad uspije da osvoji ljude, onda to znaci da su njegove vrijednosti neprocjenjive. Stepen vrijednosti nekog grada najbolje se moze odrediti dok pada kisa. Ako i po najvecem pljusku covjek ima motiv da izadje iz kuce i krene u carsiju, moze biti siguran da zivi u mjestu vrijednom zivljenja. Iz nekih neobjasnjivih razloga Sarajevo redovno ushicuje dosljake."
Ozren Kebo..
zena21

#46 Re: SARAJEVO JE...

Post by zena21 »

Zajedno smo rasli
grade ja i ti
isto plavo nebo poklonilo nam stih
ispod Trebevica sanjali smo sne
ko ce brze rasti,
ko ce ljepsi biti

Ti si bio velik
a rodio se ja
s Igmana uz osmijeh
slao si mi san
djecak koji raste zavolio te tad
ostao je ovdje vezan
za svoj grad

Bilo gdje da krenem
o tebi sanjam
putevi me svi tebi vode,
cekam s nekom ceznjom
na svijetla tvoja
Sarajevo ljubavi moja,

Pjesme svoje imas
i ja ih pjevam
zelim da ti kazem sto sanjam
radosti su moje i sreca tvoja
Sarajevo ljubavi moja.

Kada prodju zime
i dodje lijepi Maj
djevojke su ljepse
ljubavi im daj

Setaliste tamno
uzdasima zri
neke oci plave
neke rijeci njezne

Sad je djecak covjek
a zima pokri brijeg
park i kosa bijeli
al otici ce snijeg

Proljece i mladost
ispunice tad
Sarajevo moje
jedini moj grad
bavka

#47 Re: SARAJEVO JE...

Post by bavka »

hvala,mama! :D
divna pjesma :)
popajic

#48 Re: SARAJEVO JE...

Post by popajic »

Desetog juna u štampi će se naći turistički vodič za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u izdanju kultnog vodiča Time Out: Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor's Guide 2007/08.

Urednici su odlučili intervjuisati i poznate osobe koje su boravile u Sarajevu:

- Za nas je Sarajevo jedinstveno, ne postoji mjesto kao što je ovaj grad. Sarajevo jeste mali grad i možda nema najjaču kulturnu scenu, iako ima dosta muzeja i galerija za tako mali prostor. Sarajevo je originalan grad u Evropi, ima istoriju koja je ljudima zanimljiva. Ljudi žele ići negdje drugo, vidjeti nešto što ranije nisu. Naravno, ako brojite, Sarajevo sigurno ima manje galerija i manje nekih drugih stvari nego veliki gradovi u Evropi, istina je i da usluga zna biti loša, da su putevi često loši i puni rupa, ali ovdje postoji ta neka atmosfera o kojoj se već zna. Svi ljudi koje smo doveli ovdje kažu kako je grad opušten, i još uvijek ima poseban šmek kojeg globalizacija nije načela.
Drugi izgleda vide samo pozitivne sarajevske strane.Mozda je tako i dobro !? Dovoljno je sto mi znamo da se ispod ruzicaste turisticke fasade natalozilo puno korozije. :(
echinacea

#49 Re: SARAJEVO JE...

Post by echinacea »

Sarajevo je grad koji je, izmedju ostalog, poseban po tome sto se najvise voli iz daleka. Sto si dalje od njega, vise ga volis i nedostaje ti vise. Sto si vise u njemu, vise je crnih misli. Za mene je Sarajevo grad iluzija, zavisti, primjer nedostatka gradskih obiljezja, provincijskog mentaliteta velike vecine njegovih gradjana, dobre zajebancije, donekle kvalitetnog drustvenog zivota i najljepseg proljeca.
uvjek dobar gost

#50 Re: SARAJEVO JE...

Normalno je da nema grada koji me više može iznervirati, kojeg mogu više poželiti, koji me više zabrinjava i oduševljava nekad i istovremeno od Sarajeva. Po tim stvarima ovo jeste jedinstven grad, no ruku na srce da sam se rodio negdje drugo... i grad bi bio drugi. Sarajevo je Sarajevo samo ljudi koji ga sada vode ,predstavljaju i zastupaju ga ne vole, nit ga poštuju nit išta... nije Sarajevo krivo, ne može se sam grad odbraniti od nasilnika i drznika koji ga uništavaju... mora se gradu malo i pomoći.
Post Reply