SARAJEVO JE...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
popajic

#201 Re: SARAJEVO JE...

Post by popajic »

@Banksy,
ne laze dobar gost...(jedino je malo vise dao akcent na aerozagadjenje),ali jeste Rajvosa postalo jedan od najzagadjenijih gradova u Evropi !
U sred rata je bilo humanije,pitomije,prijateljskije, GRADskije...pa,ako ces pravo sva OVA ,mentalna,ljudska zagadjenost lebdi u zraku i moze se smatrati teskim aerozagadjenjem :(

chu-chu,
definitivno Sarajevo 80-ih,70-ih i svih ostalih godina osim 90-ih na ovamo.
(meni su,paradoksalno,cak i ratni dani bili laksi za svarit)
chuchumbamayumbe

#202 Re: SARAJEVO JE...

Post by chuchumbamayumbe »

popajic wrote:@Banksy,
ne laze dobar gost...(jedino je malo vise dao akcent na aerozagadjenje),ali jeste Rajvosa postalo jedan od najzagadjenijih gradova u Evropi !
U sred rata je bilo humanije,pitomije,prijateljskije, GRADskije...pa,ako ces pravo sva OVA ,mentalna,ljudska zagadjenost lebdi u zraku i moze se smatrati teskim aerozagadjenjem :(

chu-chu,
definitivno Sarajevo 80-ih,70-ih i svih ostalih godina osim 90-ih na ovamo.
(meni su,paradoksalno,cak i ratni dani bili laksi za svarit)
Hajde neka Sarajevo nema najzagadjeniji zrak! Sta je sa vodama?! Svi tokovi su ZABRANJENI za kupace, kancerogeni, dno-dna.
Naravno, hebem ga ja ko kaze da je danasnje Sarajevo bolje od onoga prije!
To moze reci samo neko ko u Sarajevu zivi od poslije rata...od kraja rata je Sarajeva sve manje i manje.
Banksy

#203 Re: SARAJEVO JE...

Post by Banksy »

popajic wrote: @Banksy,
Tu nema spora.
Prljavština i zapuštenost su vjerovatno i najveći problemi koje Sarajevo trenutno ima.

I, ne vjerujem da postoji iko s bar dva grama mozga u glavi, a da će reći da je Sarajevo danas bolje. Čak ni ovi koji ne pamte osamdesete ne bi to rekli.
babo_Atif

#204 Re: SARAJEVO JE...

Post by babo_Atif »

nosara wrote:Meni je najdraze Sarajevo iz 70-tih. Lijepa dekada, svasta se izgradilo, udarili se temelji za 80-te, koje su Sarajevu dale epitet metropole.

Sad mi je Sarajevo na slikama iz tih godina... Ovo mi nije Sarajevo...
Lahko vam je bilo praviti temelje za 80-te kad ste imali temelje iz 60-tih. Probaj nesto napraviti u poslijeratnom periodu. Fakat mi pici po zivcima ova prica tipa "ovo danas nije Sarajevo". Dajte ljudi saberite se, kako ce Sarajevo danas biti isto kao ono 80-tih ili bilo kojih drugih. Slazem se da nam je grad pun papaka svih vrsta i podvrsta, tesko je sa njiima i to znam. Ali necu da odbacujem svoj grad zbog "par" trulih jabuka. Doci ce i nase vrijeme, nece doci samo (znam) treba za njega raditi.
nosara

#205 Re: SARAJEVO JE...

Post by nosara »

babuka, bio je rat i prije ovog rata. I dolazili su papci i prije ovih papaka. Gradina ih je sebi prilagodila, a sad je, zlo i naopako, oni prilagodjavaju sebi. A sistema nigdje, samo polako tonemo...
popajic

#206 Re: SARAJEVO JE...

Post by popajic »

@babo Atif
Lahko vam je bilo praviti temelje za 80-te kad ste imali temelje iz 60-tih. Probaj nesto napraviti u poslijeratnom periodu. Fakat mi pici po zivcima ova prica tipa "ovo danas nije Sarajevo". Dajte ljudi saberite se, kako ce Sarajevo danas biti isto kao ono 80-tih ili bilo kojih drugih. Slazem se da nam je grad pun papaka svih vrsta i podvrsta, tesko je sa njiima i to znam. Ali necu da odbacujem svoj grad zbog "par" trulih jabuka. Doci ce i nase vrijeme, nece doci samo (znam) treba za njega raditi.
E,babo...onaj ko voli Sarajevo niti moze niti hoce da ga odbaci.To rade oni koji ga nikad nisu ni znali ni voljeli !
Kazes:"par trulih jabuka".
Kakav PAR jadan ne bio ?
Citas li crnu hroniku,gledas li sta se u Sarajevu gradi i KO gradi ? Nicu velelepna zdanja,a mnogi jos (pomalo kradomice od stida)idu po hranu u javne kuhinje.
Zaziru ljudi jedni od drugih po tramvajima, pred stubistima...nikad se ne zna hoce li neki #urceviti maloljetnik isukati noz,poceti da te davi ili spaljuje.Moze mu se !
I djecu sortiraju u redove...pod razlicite krovove...otimaju im bezbrizno djetinjstvo (i Deda Mraza :( )...jad i bijeda
Sve ovo nema nikakve veze sa mukotrpnim poslijeratnim periodom.
Ovo je rezultat bijednog stanja DUHA nametnutog od onih kojima je rat bio finansijski i stalezni bingo...jackpot !
A grad neka trune...neka se vraca u davno doba kad je bio samo kasaba.
uvjek dobar gost

#207 Re: SARAJEVO JE...

Post by uvjek dobar gost »

u pitanju je par kamiona ili vagona trulih jabuka... koje je istina je muka i politika natjerala da žive tamo gdje nikad nisu živjeli... pod masom i težinom jabuka grad se izobličio, izvitoperio i nekako pogurio.. primjera koji idu u prilog ovoj mojoj tvrdnji je previše oko nas, a mi možemo biti kao nojevi i zabijatiglavu u pijesak... ili možemo biti hrabri i odgovorni prema sebi i samom Sarajevu pa trebamo priznati istinu....

ja volim ovaj grad i možda baš i zato u oči mi upadaju svakakve stvari.. i možda upravo zbog te ljubavi i drobim, radim i protestvujem na ulicama moga grada.. možda zato zvučim utopistički ...

Znači nije stvarno nije u pitanju samo par trulih jabuka....

P.S

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090113015

Ako laže jarac ne laže rog
uvjek dobar gost

#208 Re: SARAJEVO JE...

.... Sarajevo je ozbiljan grad... ili se trudi to biti onako sam sa sobom dok je možda i jeste ozbiljan ali u poređenju sa drugim svjetskim glavnim gradovima, da ne psujem i ne govorim metropolama.... nit je ozbiljan a sve manje je grad !

Kad ovo kažem, da ne kažem tvrdim na pameti mi mnoge stvari, od napada na Q festival, preko izgleda izletišta, do najnovijih crnih primjera... da sada ne spominjem ih i ne potkuhavam....

Ovaj put želim reći nešto afirmativno, za promijenu .... veliki broj novih sadnica drveća j prisutan u Sarajevu, sada je do nas do stanovnika sarajeva hoće li sadnice preživjeti ili neće.... pored toga ono što htjedoh reći jeste da sam upoznao dva momka iz Britanije koji su ostali fascinirani gradom, kažu da im je ponudio gostoprimstvo, da ih je inspirisao i na neki način pokazao im neku drugu stranu života koju oni nisu uspjeli da dokuće u zemlji iz koje dolaze !

Sarajevo je grad koji zaslužuje pažnju i traži brigu, grad koij nudi mnogo toga a traži tako malo... nije grad kriv ,krivi smo MI !
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#209 Re: SARAJEVO JE...

Post by Šeherzada »

uvjek dobar gost wrote:.

Sarajevo je grad koji zaslužuje pažnju i traži brigu, grad koij nudi mnogo toga a traži tako malo... nije grad kriv ,krivi smo MI !
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
uvjek dobar gost

#210 Re: SARAJEVO JE...

Sarajevo je onaj osjećaj kada se ja sretnem sa rajom na protestima, Sarajevo je miris onih kifli u Imaretu ili šatra ona slatka da me neko ne razumije kada sam na moru il gdje već, miris somuna Ramazanom. Sarajevo je danas ne baš svoj grad, Sarajevo nije isto kao jučer , ali za njega se vrijedi boriti , Sarajevo će biti sve drugo će proći i jeste grad je to za inat onima koji ga nevole, za inat dušmanima i Bušmanima... Sarajevo danas nije onakvo kakvo bi ja volio da jeste nije ni onakvo kako je to ovaj grad velikog srceta zaslužio... danas ja Sarajevo prvenstveno srećem na uličnim akcijama il rijetkim protestima, tada je ono oko mene i u meni, tada je to onaj grad, gord, ponosan, jak i svoj je tada....

Da ne ulazim u stanje i elaboraciju uzroka, da ne govorimo o posljedicama... preuzmimo inicijativu .. jer to Sarajevo zaslužuje... boni nebili grad je to nije to oduvjek bila kasaba il palanka... grad je to bio i prije 100 godina...

Dođite svi na izložbu o godišnjici sarajevskih protesta,..... ja ću sigurno doći jer to je moje Sarajevo !
sarajevo63

#211 Re: SARAJEVO JE...

Post by sarajevo63 »

Izložba povodom godišnjice sarajevskih protesta

"Od subote do ostavki"

Dana 13. februara 2009. godine navršava se godinu dana od datuma prvih protesta kao spontane masovne reakcije građana nakon ubistva Denisa Mrnjavca i neprihvatljive indolentnosti i ravnodušnosti gradskih i kantonalnih vlasti prema problemima bezbjednosti u glavnom gradu.

Ni najmaštovitiji učesnici subotnjih okupljanja nisu mogli naslutiti kakav će se ponor i odron vlasti desiti pred očima javnosti i koliko će se problema ukazati i otvoriti.

Nakon godinu dana uspjeli smo se organizovati u najšarenijim oblicima djelovanjima, u mnogim formalnim i nefomalnim organizacijama. Danas smo mi ta nova energija, naše brojne organizacije su taj nemirni san i noćna mora svakom korumpiranom političaru.

Nakon proljeća 2008. godine, nikada više ništa neće biti isto.

Ovom izložbom ne želimo imati monopol građanske javne riječi ali želimo podsjetiti javnost da je demokratija živa, mlada i zdrava, te da za sada stanuje upravo kod nas. Stanuje u našim srcima, u srcima mladih ljudi, u mnoštvu naših udruga, grupa, koalicija, u našim rukama i akcijama.

Udruženje građana "Akcija građana" poziva Vas na otvaranje izložbe (fotografije, rekviziti korišteni na protestima, video materijal i novinski članci) koje će se održati u Kinu 1. Maj, Alipašina 19
u petak, 13.02.2009. g. sa početkom u 20 sati.
Prvi dan izložbe (petak) će uključivati i panel diskusiju na temu „Preko ulice do države?". Učesnici: Branka Inić (Helsinški komitet za ljudska prava BiH), prof. dr. Asim Mujkić (Fakultet političkih nauka Sarajevo), prof. dr. Zdravko Grebo (Pravni fakultet Sarajevo) te prof. dr Ismet Dizdarevic (Filozofski fakultet Sarajevo)

Izložba će biti otvorena za javnost i u subotu, u vremenu od 12:00 do 20:00 h te u nedelju od 12:00 a u 19:00 h će biti održana i aukcija izloženih fotografija i eksponata.
tech10

#212 Re: SARAJEVO JE...

Post by tech10 »

Niko nije bolje opisao Sarajevo od Aleksandra Hemona: :thumbup:

http://www.habitusmag.com/index.php?id= ... on=article
hepek071

#213 Re: SARAJEVO JE...

Post by hepek071 »

Sarajevo je kasaba.
uvjek dobar gost

#214 Re: SARAJEVO JE...

Nekako najljepše baš kada snijeg padne, kada mu krovovi pobijele i kada pahulje prekriju njegove ulice i nepostojeće trgove. Sarajevo je tada poseban grad, bajkolik.. nekako nestavar i grad za poželiti.. uvijek iznova uživam hodati Sarajevom po ovakvom vremenu, trudim se da ignorišem smrad lož ulja koji dopire do mene iz Taxi vozlla, trudim se da ne primjećujem friško bačeno smeće u snikeg jer sve to me nekako nervira.

Sarajevo jeste poseban grad a mi trebamo pobjeći iz vlastite prosječnosti, trebamo napustiti vlastite devijacije i prevazi vlastite komplekse...
vjesticanametli

#215 Re: SARAJEVO JE...

Post by vjesticanametli »

hepek071 wrote:Sarajevo je kasaba.
sabac 2 - selendra
uvjek dobar gost

#216 Re: SARAJEVO JE...

... Po mjerilu onih koji ga danas nastanjuju... po mjerilu onih koji su zloupotrijebili ime grada, patnju njegovih stanovnika da bi za sebe stekli imetak, da bi skrenuli milione , da bi obezbijedili svoje familije i koga sve ne...

Sarajevo je ime grada koji je pregurao mnogo, koji nije smio dočekati ovakvu generaciju koja samo komentariše i palamudi, Sarajevo nije krivo što Mi smo vaki !

Prelistajte biografiju grada koji se zove Sarajevo..

Istina je danas gradom vlada mentalitet palanke, kasabe, varošice... danas u njemu kolo vode neki likovi koji kao da su pobjegli iz neke Nušićeve predstave... no opet grad nije kriv.. krivi smo mi koji ga nastanjujemo... !
bosna123

#217 Re: SARAJEVO JE...

Post by bosna123 »

nosara wrote:babuka, bio je rat i prije ovog rata. I dolazili su papci i prije ovih papaka. Gradina ih je sebi prilagodila, a sad je, zlo i naopako, oni prilagodjavaju sebi. A sistema nigdje, samo polako tonemo...
Zaista se malo previse romantizira. Pa i oni koji su rokali sa brda i/ili ih podrzavali su takodjer rodjeni i odgojeni u ovom gradu, mozda cak i njihovi preci. Ne zaboravite da je porodica Ljiljane Zelen Karadjic stara pravoslavna sarajevska porodica koja je vjerovatno imala dobre odnose sa komsijama muslimanima. Postoji jedno pravilo: ako grad zeli biti metropola mora biti otvoren za sve, podozrenje prema dosljacima je odlika, po mentalitetu, malih sredina, a u selima je ta osobina najjace izrazena. Uostalom u Sarajevo se uvijek doseljavalo i iz Sarajeva se uvijek iseljavalo i to je normalno. Sve te grupacije koje navodite postoje u svim vecim metropolama, dok u kasabama rjedje. Tamo svi zive svoje malogradjanske zivote slicne kao jaje jajetu, zadovoljni sto svakog na ulici poznaju i prepoznaju ko je, ciji je, a samim tim i kakav je. Problem sa nekulturom i turbo-folkom je vec globalni problem, i naravno grad ima dosta problema, ali nista nije tako nepopravljivo...
popajic

#218 Re: SARAJEVO JE...

Post by popajic »

http://www.youtube.com/watch?v=dFU1Pbj1sQs
SVE najljepse i sve najruznije se desilo bas u Sarajevu.
hepek071

#219 Re: SARAJEVO JE...

Post by hepek071 »

Cudo, sta sve primi u sebe, pa ipak opstane, kazem cudo. Cini mi se ima svoju dusu koja nema veze sa ljudima koji tu trenutno obitavaju.
shuriken

#220 Re: SARAJEVO JE...

Post by shuriken »

Sarajevo je poligon za Kečine spomenike koji su jeftini kolko su mogli koštat
i uspjesni su koliko su mogli bit neuspjesni
Van Halen

#221 Re: SARAJEVO JE...

Post by Van Halen »

Ma naš grad je valjo dok je bilo Rock and roll-a. Ta muzika, ti bendovi, texas jakne, leviske i starke. Ubi nas ova šatro šminka i papansko pokazivanje drugima. Jednostavno su to bila laganija vremena s nekim posebnim duhom gdje smo sami sebi dovoljni bili i nije nas bilo briga za druge. Imali smo svoju furku. Sjećam se prije, odem na more pa jedva čekam da se vratim
u grad. Da se sretnem s rajom. Sad bi jedva dočeko da se ispalim :sad:
nokia6170

#222 Re: SARAJEVO JE...

Post by nokia6170 »

shuriken wrote:Sarajevo je poligon za Kečine spomenike koji su jeftini kolko su mogli koštat
i uspjesni su koliko su mogli bit neuspjesni
nafuro se da je sarajevski gaudi, samo sto se opredijelio za mrtve kosti i staklena izdanja.

fakat bi volio da mi neko kaze da li je ta persona dobila ijednu relevantnu medjunarodnu nagradu i zasto se kod nas ne raspisuju medjunarodni konkursi sa medjunarodnim zirijem za izbor ovako monumentalnih gradjevina koji treba da stoje stoje minimum desetine godina u ovom gradu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#223 Re: SARAJEVO JE...

Post by PipiDugaDevetka »

Nekada je po sarajevskim mahalama trebalo ići po vodu,...Svaka mahala je imala svoju česmu,...Mahale su bile na vratničkoj strani i memli bistričkoj strani, tu se stanovalo,..a u u dolini je bila čaršija, neka vrsta tadašnjeg poslovnog centra...
Po vodu su uglavnom odlazile žene, djevojčice,..Valjalo je uzbrdo i nizbrdo ''nanijeti'' toliku vodu...
Zasluga zašto Sarajke imaju dobre noge i pozadinu je samo stvar genetike i naslijedjivanja,...
MuaDib

#224 Re: SARAJEVO JE...

Post by MuaDib »

Image

Pogledajte ovu sliku dobro i Poljine dobro poglaedajte. Za 5 godina, upamtite šta sam rekao, isto će izgledati kao Buća potok, Kobilja Glava, Boljakov potok i ina druga ruralna naselja oko grada. :x :x :x
Nažalost! :-)
MuaDib

#225 Re: SARAJEVO JE...

Post by MuaDib »

Image

Pogledajte ovu sliku dobro i Poljine dobro pogledajte. Za 5 godina, upamtite šta sam rekao, isto će izgledati kao Buća potok, Kobilja Glava, Boljakov potok i ina druga ruralna naselja oko grada. :x :x :x
Nažalost! :-)
Post Reply