Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Erzsebet

#1 Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by Erzsebet »

Na početku vas molim da ne spajate ovu temu s temom "kako do Turske" ili kako se već zove, jer se tamo priča o nečemu drugom.

Dakle, idem autom krajem jula. Čuo sam mnogo negativnih stvari o Bugarskoj, od toga da im je policija nenormalna i da piše kazne za nepostojeće prekršaje, do priča o drumskim razbojnicima koji s oružjem čekaju automobile sa stranim tablicama. Mojim roditeljima je razbijena šoferšajba 1976. godine, a razbio ju je sin čovjeka koji im je prodao novu (a ta nova je bila napravljena od prozorskog stakla). Na stranici MVP-a piše da se "ne preporučuje odlazak automobilom". Opet, vidio sam da je skoro sve autoput, pa mi to i nije baš najjasnije. Inače, prošao sam cijelu Evropu autom, kontam da, kad sam preživio Albaniju, preživjeću valjda i Bugarsku.

Takođe, zanima me da li mi je potrebna tranzitna bugarska viza, jer imam već važeću Schengen vizu? Kad bih išao prema Grčkoj, znam da mi ne bi trebala, ali budući da mi je krajnja odrednica Turska, šta da radim?

Dojmovi o Istanbulu? Šta vidjeti i gdje odsjesti? Biću jedno vrijeme kod rođaka, ali ću možda produžiti odmor na još koji dan, pa me zanimaju eventualni hosteli ili malo jeftiniji hoteli. Koji je dobar, koji nije i zašto? Kako se najviše može osjetiti šmek Istanbula? Koja je dobra birtijica gdje služe turski čaj ili ajran? Koliko se putuje vremenski od Eminonua do Kartala npr.? Gdje se može kupati? Kakav je javni prevoz i šta je najbolje koristiti?

Dakle, zanima me sve, manje - više... Ne interesuju me diskoteke i slične gluposti. :) :mrgreen: :skoljka:
cyprus

#2 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by cyprus »

Ma kako god, Bugari ne mogu biti gori od nas :D . Ako se o Bugarima tako priča, možeš mislit kakve priče o nama kruže :D :D
Erzsebet

#3 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by Erzsebet »

Šta je ovo, niko mi ne odgovara... Zar je moguće da niko nije putovao ovuda i da baš niko nema ništa da mi kaže? Na forum.hr gomila odgovora na temi o Istanbulu, i tema traje već pet godina, a mi smo kao prijatelji s njima.
oldplague

#4 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by oldplague »

Za put kroz Bugarsku ti ne bih znala reći, ali pouzdano znam da stvari nisu iste kao 1976. i da ljudi putuju preko Bugarske.
Stambola što se tiče, ni slučajno u jeftine hotele, a gluho bilo u hostele. Kategorizacija hotela u Turskoj drastično se razlikuje od evropske. Čaj, i to sasvim dobar, služi se na svakom koraku, grad živi 24 sata, grad je prelijep, obara s nogu šarenilom, zvukom, mirisom, sjetom i veseljem. Jedina preporuka je ostani budan koliko možeš, oči ne zatvaraj ni da trepneš, promijeni sva prevozna sredstva, tramvaje, vozove, žičare, brodove... lako je i jeftino, a sjajno organizovano. Jedi pet puta dnevno, inače će ti biti žao kasnije. Idi u kafane, slušaj muziku, tresi ekstremitetima skupa sa domaćima, plaćaj svirce. Idi pecati, ali ribu jedi samo na Kumkapi. Ne kupaj se nigdje u blizini Stambola. Idi na pazar, cjenkaj se, kupi sebi koju šarenu, čarobnu, beskorisnu sitnicu.
Obiđi stare džamije, arheološka nalazišta, muzeje... Pusti se Carskom gradu, neka te on vodi kamo treba. Ti samo uživaj.
Ma, malo ti je godina dana.
šcki

#5 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by šcki »

cyprus wrote:Ma kako god, Bugari ne mogu biti gori od nas :D . Ako se o Bugarima tako priča, možeš mislit kakve priče o nama kruže :D :D

Kako glup komentar!!!! :-)
oldplague

#6 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by oldplague »

šcki wrote:
cyprus wrote:Ma kako god, Bugari ne mogu biti gori od nas :D . Ako se o Bugarima tako priča, možeš mislit kakve priče o nama kruže :D :D

Zašto je glup? Sasvim realan komentar.
šcki

#7 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by šcki »

oldplague wrote:
šcki wrote:

Zašto je glup? Sasvim realan komentar.

Glup je jer nikad nije ni vidio Bugarske a vec poredi jel gore ili bolje! I glupo je samo poredjenje . Ne mogu da zamislim uopste kakve price "o nama" kruze...ja sam cula samo najbolje-ako"o nama"znaci Bosancima!!! :)
A to nije uopste tema vec-Put u Istanbul preko Bugarske.
Bosanac sa dna kace

#8 Re: Sarajevo - Istanbul, preko Bugarske...

Post by Bosanac sa dna kace »

dobro ti rece odplaque stvari nijesu iste kao 1976, sigurno je putovat, ja sam iso 2 puta svercerskim busom, i niko nas nije diro :-) ,
niko ti ne garantuje da te nece dirat u Grckoj, Srbiji ili Makedoniji, autoputem picis, ko da te neko smije tamo zuastavit, autom ce ti trebat nekih 4 do 6 sati do turske granice
kolko ja znam bugarska nije u sengenu, tako da ti treba posebna viza za tamo
sto se tice hotela ne znam kolko ti je jeftino? za 25 eura imas finih hotelcicai, pogledaj hotel Sembol na Laleliju, tu uglavnom svracaju nasi, mislim da ne bi trebo bit los
sto se tice caja imas ga na svakom koraku i slobodno naruci i pij, niko se ne ljuti i nista ti nece bit, ribu slobodno jedi, i ostalu hranu takodje, jedino za skoljke ne znam, ja ih ne jedem jer su mi par puta naskodile, mozda je do mene....
od Eminönu do Kartala mozes ja mislim trajektom, trebalo bi da ima direktno
Post Reply