Dakle, idem autom krajem jula. Čuo sam mnogo negativnih stvari o Bugarskoj, od toga da im je policija nenormalna i da piše kazne za nepostojeće prekršaje, do priča o drumskim razbojnicima koji s oružjem čekaju automobile sa stranim tablicama. Mojim roditeljima je razbijena šoferšajba 1976. godine, a razbio ju je sin čovjeka koji im je prodao novu (a ta nova je bila napravljena od prozorskog stakla). Na stranici MVP-a piše da se "ne preporučuje odlazak automobilom". Opet, vidio sam da je skoro sve autoput, pa mi to i nije baš najjasnije. Inače, prošao sam cijelu Evropu autom, kontam da, kad sam preživio Albaniju, preživjeću valjda i Bugarsku.
Takođe, zanima me da li mi je potrebna tranzitna bugarska viza, jer imam već važeću Schengen vizu? Kad bih išao prema Grčkoj, znam da mi ne bi trebala, ali budući da mi je krajnja odrednica Turska, šta da radim?
Dojmovi o Istanbulu? Šta vidjeti i gdje odsjesti? Biću jedno vrijeme kod rođaka, ali ću možda produžiti odmor na još koji dan, pa me zanimaju eventualni hosteli ili malo jeftiniji hoteli. Koji je dobar, koji nije i zašto? Kako se najviše može osjetiti šmek Istanbula? Koja je dobra birtijica gdje služe turski čaj ili ajran? Koliko se putuje vremenski od Eminonua do Kartala npr.? Gdje se može kupati? Kakav je javni prevoz i šta je najbolje koristiti?
Dakle, zanima me sve, manje - više... Ne interesuju me diskoteke i slične gluposti.