Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Poznajete li okolinu Sarajeva?

Da
81
72%
Ne
31
28%

Total votes: 112

oh teddy...

#151 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by oh teddy... »

Ljubav prema topografiji i zemljopisu ostala od ratnih dana, tako da mi nije problem snaci se bilo gdje, sto u prirodi, sto u neprirodi + veliki sam ljubitelj putovanja i avantura tog tipa.

Ne kuzim ljude koji ne znaju ni u koju stranu svijeta gledaju.

A da Sarajlije ne znaju sta je "nize" Ilidze, dokazuju i izjave tipa da se u BiH odlicno zivi. Sta ono zna, vidi dobra kola po sarajevskom asfaltu, pozere po kaficima koji se rasipaju parama u sred radnog vremena, pune trzne centre kupaca sa prepunim kolicima, i konta ovo je mala Svicarska.
jesaha

#152 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by jesaha »

Qler wrote:Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.

Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...

U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popiti :)
ali nisam bio u Foci.. :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bach

#153 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bach »

oh teddy... wrote:Ljubav prema topografiji i zemljopisu ostala od ratnih dana, tako da mi nije problem snaci se bilo gdje, sto u prirodi, sto u neprirodi + veliki sam ljubitelj putovanja i avantura tog tipa.

A da Sarajlije ne znaju sta je "nize" Ilidze, dokazuju i izjave tipa da se u BiH odlicno zivi. Sta ono zna, vidi dobra kola po sarajevskom asfaltu, pozere po kaficima koji se rasipaju parama u sred radnog vremena, pune trzne centre kupaca sa prepunim kolicima, i konta ovo je mala Svicarska.

Sarajlije kada dobiju priliku da odu negdje, hajde recimo u Minhen, se čudom čude kako je svijet drugačiji od onoga koji znaju cijelu život. Prijateljima pričaju kako su "tamo" vidjeli tek dva ili tri golfa dvice, a i "trica" nešto puno nema. Čude kako tramvaj tamo baš i nije kao u Sarajevu, da ima nekakve ekrane unutra i da vas glas iz zvučnika obavještava gdje se nalazite i da kartu kupujete na automatu. Čudi ih i to što tramvaji nisu nužno prljavi, smrdljivi i lohotni, kao što je to default u Sarajevu.

Neobično im je kako su "tamo" parkovi čisti, uređeni i kako nema slomljenih klupa kao kod nas. Čudi ih kako su prodavači i konobari uredni i ljubazni i kako su cijene, hrane, gadgeta, odjeće i obuće u bogatoj Njemačkoj iste ili niže od cijena u siromašnoj Bosni.

Mi smo nevjerovatno navikli da živimo o društvu u kojem ništa ne funkcioniše i u kojem niko ne radi posao za koji je plaćen, mislim na državne birokrate. Sarajlije čudi to što policijaci "vani" nužno nisu krezavi i sa "bojlerom", te vas ne maltretiraju bez valjanog razloga. Sarajlije čude dobre ceste bez rupa i neravnina i kako se zimo te ceste jako dobro čiste.

Čudi ih kako su ljudi smireni, ne viču jedni na druge preko ulice, ne počinju razgovor bez povoda, ne dobacuju i ne foliraju se onom što imaju ili što nose na sebi....
Ma.Le.Na

#154 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Ma.Le.Na »

oh teddy... wrote:Ljubav prema topografiji i zemljopisu ostala od ratnih dana, tako da mi nije problem snaci se bilo gdje, sto u prirodi, sto u neprirodi + veliki sam ljubitelj putovanja i avantura tog tipa.

ako mi nema trebevica iza ledja ja veze nemam gdje je koja strana svijeta :skoljka: :D
pa ti to "prokuzi" :D :lol: :lol: :dance:
black

#155 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by black »

A jedan wrote::-D :roll: :P :| :run: :sad: tipicna sa-x tema dovoljno prostora za manevar o dosljacima i mjestanima RODJENIM sarajlijama ne znaju izgovorit Č kako treba Black swan :skoljka: kupuje knjige od 98 na svakoj temi bla bla bla bla zivim u centru sve mi blizu papci :D gradska raja :dance: sta cu na ilidzi idem samo u pariz a i tu urijetko vratnik mahalci carsija je jea. mene nista ne zanima vruce mi je price su vam glupe ova lubenica s KoJOM pricam mi je veci prijatelj trenutno od bilo kkkkkkkkojeg pravog sarajlije
svugdi san bija sve san vidija i sve cu obic , cekam dan da zbrisem odavdje lagano neprimjetno :lol: :-) :-D :D 8) :| :zoka: :o :?: :bih:
:lol: :thumbup: i josh bi dodao vic iz @atkovog posta

-mujo gdje se nalazis
-evo me u londonu, 2000 km od SA
-uuu u kakvu si to ti vukojebinu otiso
haubica_i_to_teshka

#156 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by haubica_i_to_teshka »

bach wrote:

Sarajlije kada dobiju priliku da odu negdje, hajde recimo u Minhen, se čudom čude kako je svijet drugačiji od onoga koji znaju cijelu život. Prijateljima pričaju kako su "tamo" vidjeli tek dva ili tri golfa dvice, a i "trica" nešto puno nema. Čude kako tramvaj tamo baš i nije kao u Sarajevu, da ima nekakve ekrane unutra i da vas glas iz zvučnika obavještava gdje se nalazite i da kartu kupujete na automatu. Čudi ih i to što tramvaji nisu nužno prljavi, smrdljivi i lohotni, kao što je to default u Sarajevu.

Neobično im je kako su "tamo" parkovi čisti, uređeni i kako nema slomljenih klupa kao kod nas. Čudi ih kako su prodavači i konobari uredni i ljubazni i kako su cijene, hrane, gadgeta, odjeće i obuće u bogatoj Njemačkoj iste ili niže od cijena u siromašnoj Bosni.

Mi smo nevjerovatno navikli da živimo o društvu u kojem ništa ne funkcioniše i u kojem niko ne radi posao za koji je plaćen, mislim na državne birokrate. Sarajlije čudi to što policijaci "vani" nužno nisu krezavi i sa "bojlerom", te vas ne maltretiraju bez valjanog razloga. Sarajlije čude dobre ceste bez rupa i neravnina i kako se zimo te ceste jako dobro čiste.

Čudi ih kako su ljudi smireni, ne viču jedni na druge preko ulice, ne počinju razgovor bez povoda, ne dobacuju i ne foliraju se onom što imaju ili što nose na sebi....
:lol: :lol: :lol:

@bach, ti od Vogoshce, odma do Minhena, bez usputnih stanica (mog’o si preko makarske 8-) )
nego, nije lijepo iza ledza tracati radne kolegice, a sutra cesh sa njom piti kafu k’o da nishta nije bilo ... :D (toliko o tvojoj “evropejskoj kulturi”)

p.s. shalim se ,samo nastavi... :mrgreen:
enx

#157 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by enx »

bach wrote:

Ne kontam. Kažeš da si Sarajlija a toliko blatiš i mrziš Sarajlije. Ne mislim da smo baš toliko primitivni, i da se tako ponašamo kad odemo "tamo"- ili ti to možda prema sebi mjeriš?! Biće da je to!
KENJAC

#158 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by KENJAC »

Odrasto na prostoru omedjenom " Caffe SOS - Piranida- Bugatti- Kogo" i ponosno izjavljujem da me gudure tipa Vogosca, Boljakov, Rajlovac, Nedzarici itd. nisu nikada interesovale. Da nebi rata nikad nebih sazno gdje je Boljakov a da ne pricam o Zuci,Hresi ili Spicastoj Stijeni. ' Ta cu jararane, nisam imo potrebe..... :run:
Qler

#159 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Qler »

Cime se budala ponosi, pametan se stidi....
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#160 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by pape »

bach wrote: Sarajlije kada dobiju priliku da odu negdje, hajde recimo u Minhen, se čudom čude kako je svijet drugačiji od onoga koji znaju cijelu život. Prijateljima pričaju kako su "tamo" vidjeli tek dva ili tri golfa dvice, a i "trica" nešto puno nema. Čude kako tramvaj tamo baš i nije kao u Sarajevu, da ima nekakve ekrane unutra i da vas glas iz zvučnika obavještava gdje se nalazite i da kartu kupujete na automatu. Čudi ih i to što tramvaji nisu nužno prljavi, smrdljivi i lohotni, kao što je to default u Sarajevu.

@bach, .... jesi li siguran da opisujes Sarajlije?
Da se ne radi mozda o ovim "malo svjezijim" Sarajlijama, .... :oops:
Ovim sto su se u zavicaju hvalili da sada u svojim sarajevskim stanovima imaju sitnu vodu, .... :-)

Za neupucene, .... sitna voda im je tush, .... :lol:

Image
Last edited by pape on 27/08/2011 23:16, edited 1 time in total.
zateznistub

#161 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by zateznistub »

Nevjerovatno je koliko ih se osjeca prozvanima....
udrch

#162 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by udrch »

Jebote jes vruće, jel neko zna kad će ovo da stane?
immuno

#163 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by immuno »

evo ide hladni talas na sjeveru je vec veliko nevrijeme u Austriji i Njemackoj velike oluje danas odnosno jucer bile tako da danas vec moze biti i u Bosni
immuno

#164 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by immuno »

e sad neznam jesil biJo u Münchenu :mrgreen: znas kako je gore cekaj jel dodje to gore il dole :-) :mrgreen:
Sunrise00

#165 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Sunrise00 »

sad skontah da ja ipak nemam pravo glasa na ovoj temi, moja porodica je u sarajevu tek mozda neke pisljive 4 decenije :oops:
Bloo
Globalna šefica

#166 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Bloo »

immuno wrote:evo ide hladni talas na sjeveru je vec veliko nevrijeme u Austriji i Njemackoj velike oluje danas odnosno jucer bile tako da danas vec moze biti i u Bosni

fuckin yes!!!!!!!!!! :D
atko

#167 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by atko »

Sunrise00 wrote:sad skontah da ja ipak nemam pravo glasa na ovoj temi, moja porodica je u sarajevu tek mozda neke pisljive 4 decenije :oops:
znaci ... tu ste od 72-ge :D

I ja navijam za ovaj hladni talas veoma :D
Bloo
Globalna šefica

#168 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Bloo »

ja volim Fočake

da li me to čini manje Sarajlijom? :mrgreen:
Sunrise00

#169 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Sunrise00 »

atko wrote:
Sunrise00 wrote:sad skontah da ja ipak nemam pravo glasa na ovoj temi, moja porodica je u sarajevu tek mozda neke pisljive 4 decenije :oops:
znaci ... tu ste od 72-ge :D

I ja navijam za ovaj hladni talas veoma :D
5 godina gore-dolje :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#170 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Chmoljo »

Bloo wrote:ja volim Fočake

simpatizeri IB-ovaca su završavali na Golom Otoku... :zoka: pa ti vidi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#171 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:

simpatizeri IB-ovaca su završavali na Golom Otoku... :zoka: pa ti vidi :mrgreen:

napučimo Goli i osnujemo Foču 2 :D
dječak sa šibicama

#172 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by dječak sa šibicama »

To te cini generalizatorom, da to tako nazovem.

Focaci, ko ih nebi volio, ne znaju gdje je opcina, ali znaju sve koji rade u opcini (recimo da sam i sam po porijeklu dijelom Focak)

Kad razmislim, to je mudrost. A ne snalazenje po Vogosci ili Minhenu. Lako je citati karte, relativno lako, ali poznavati uposlenike u opcini kojoj ne znas lokaciju, e to je vec nesto.
exliberal

#173 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by exliberal »

Ja znam sta se meni desilo...dosao da obidjem kucu prije par godina...i kazem odoh se popet na vrh bjelasnice ( jos uvijek je bio stari toranj gore) ...moji jarani gledaj u u mene ko vidi hajvana...hoce li ko samnom ...gdje gore? ...ja budale...ok...odoh sam.
Dosao gore parkirao auto kod Marshala i rekoh ajde da popijem prvo kafu pa cu uzbrdo...i pokrenu se prica sa konobarima i pitaju me sta radim rekoh dosao hocu da se popnem do vrha....onaj bijeli pogled gdje?...pa na vrh bjelanice...a sto ces gore...onako volim planine i sto nebi otisao, fino vrijeme ljeto....malo covjek protegne noge...dobro si ti ...mi evo ovdje radimo par godina i nikad nam nije na pamet palo da se popnemo gore....ajde blago vama...vratio se za par sati i oni jesi li bio gore...jesam ....stvarno...evo slika...vidi fakat..i sta sad?...nista odoh kuci da se odmorim sutra odoh na jahorinu....opet onaj blijedi pogled...
ko je navikao da hoda taj ce hodat ko je navikao da zivi u kolotecini ......
amrica

#174 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by amrica »

od marsala do vrha i nazad za par sati :?

dobro ti prolazno :D

koliko se sjecam, autom -terenecem treba toliko :-)
hakazvaka

#175 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by hakazvaka »

Ne kontam, pa sta me briga za naselja oko Sarajeva? Znam se snaci (jedva) u ulicama u kojima se svakodnevno krecem, navigaciju ne ispustam iz ruke :D jos mi samo treba i Vogoscu da ucim...

A od ovih mjesta koja si naveo, veliku vecinu sam posjetio, a vjerujem da cu za zivota posjetiti jako puno mjesta u BiH, biciklom :)
Locked