Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
- bach
#1 Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Kolegica iz firme (sjedište firme je centru) dobila je jednostavan zadatak: Trebala je otići u Vogošću i poslovnim partnerima odnijeti jednu ponudu. Tu je nastao problem: Kolegica, gospođa od pedeset i kusur godina, rođena Sarajka, nije poznavala taj dio grada, nikada tamo nije bila. Mi koji dobro znamo taj kraj uzalud smo kolegice upućivali na poznate toponime: Pretis, Tas, Saobraćajni fakultet, PSC... Ništa, kolegica nije znala ništa o tome...
Kolegica je dio jednog tipično sarajevskog fenomena: Rođena u Starom Gradu, odrasla je na potezu Baščaršija - Marin Dvor, na tom kratkom prostoru je išla u školu, zaposlila se, podigla porodicu i nije bilo potrebe da upozna gdje su Hrasnica, Blažuj ili Vogošća. Jako slabo poznajemo okolinu grada. Sjetimo se početaka rata kada smo preko radija učili geografiju: Borije, Žuč, Hreša...Za te te toponime nismo znali...
Moja radna kolegica nije jedina. Jako puno stanovnika Sarajeva nikada nije bilo u Vogošći, u Hadžićima, u Kreševu, Brezi, Varešu...Iznenadili bi se kada bi saznali koliko Sarajlija NIKADA nije bilo na Vrelu Bosne ili na Skakavcu. Sarajevski životni krug završava se tamo gdje završava tramvaj trojka. Sve dalje od toga nam je dosta nepoznato, daleko...
Poznajem jednog uglednog građanina Sarajeva: Čovjek nikada, NIKADA ne ide dalje od Marin Dvora, kaže nema potrebe. Njegov je svijet od Tehničke škole do Vijećnice, ono što je dalje, njega ne zanima. I on nije jedini...
Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...
Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
Kolegica je dio jednog tipično sarajevskog fenomena: Rođena u Starom Gradu, odrasla je na potezu Baščaršija - Marin Dvor, na tom kratkom prostoru je išla u školu, zaposlila se, podigla porodicu i nije bilo potrebe da upozna gdje su Hrasnica, Blažuj ili Vogošća. Jako slabo poznajemo okolinu grada. Sjetimo se početaka rata kada smo preko radija učili geografiju: Borije, Žuč, Hreša...Za te te toponime nismo znali...
Moja radna kolegica nije jedina. Jako puno stanovnika Sarajeva nikada nije bilo u Vogošći, u Hadžićima, u Kreševu, Brezi, Varešu...Iznenadili bi se kada bi saznali koliko Sarajlija NIKADA nije bilo na Vrelu Bosne ili na Skakavcu. Sarajevski životni krug završava se tamo gdje završava tramvaj trojka. Sve dalje od toga nam je dosta nepoznato, daleko...
Poznajem jednog uglednog građanina Sarajeva: Čovjek nikada, NIKADA ne ide dalje od Marin Dvora, kaže nema potrebe. Njegov je svijet od Tehničke škole do Vijećnice, ono što je dalje, njega ne zanima. I on nije jedini...
Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...
-
breuer
#2 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
priupitaj malo nijemce znaju li sta o gradovima u kojima zive...rade ljudi...'ebe im se za suburbije 
-
susc_ovjek
#3 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Ma Sarajlije slabo poznaju ko im u kuci zivi, a ne gdje je Kresevo i Olovo (cast izuzecima naravno).
Mislim, Vratnik se broji kao... "srce" sarajeva, a na vratniku vlada primitivizam vecih razmjera... da ne idemo dalje.
A ako odemo ipak dalje, dodjemo do toga da je Kresevo recimo druga ekonomska regija i da je orjentisano negdje drugo, tako da... nije jednostavno pitanje i tema.
Da neko ne pomisli nesto ruzno, possto to ovdje ljudi imaju obicaj.. i sam sam iz starog grada...
Mislim, Vratnik se broji kao... "srce" sarajeva, a na vratniku vlada primitivizam vecih razmjera... da ne idemo dalje.
A ako odemo ipak dalje, dodjemo do toga da je Kresevo recimo druga ekonomska regija i da je orjentisano negdje drugo, tako da... nije jednostavno pitanje i tema.
Da neko ne pomisli nesto ruzno, possto to ovdje ljudi imaju obicaj.. i sam sam iz starog grada...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- Ma.Le.Na
#5 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
uf sto me pogodi
u sridu
danas sam tulumarila vogoscom...jedva se snasla
nisam sretna ni ponosna zbog toga...ali..ja jednostavno nikada nisam imala potrebe da idem u vogoscu...hadzice...hrasnicu..
nemam ama bas nikoga tamo..
ne vozim..tako da i ta opcija dolaska do pomenutih destinacija komplikuje stvar
et...priznah..
ne mislim da sam sama sebi dovoljna...i fkt je sramota da ne poznajem ta naselja...ali kako rekoh...jbg sila prilika
u sridu
danas sam tulumarila vogoscom...jedva se snasla
nisam sretna ni ponosna zbog toga...ali..ja jednostavno nikada nisam imala potrebe da idem u vogoscu...hadzice...hrasnicu..
nemam ama bas nikoga tamo..
ne vozim..tako da i ta opcija dolaska do pomenutih destinacija komplikuje stvar
et...priznah..
ne mislim da sam sama sebi dovoljna...i fkt je sramota da ne poznajem ta naselja...ali kako rekoh...jbg sila prilika
- tandrlike_chandrlike
#6 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
opisana osoba iz uvodnog posta sigurno ima široke životne vidike. ograničena planinama čitav život, a nije pokazala nimalo želje da vidi šta je iza njih? i još je ona kao cool i nobl, konta da joj je prednost u životu što nije guzicu dalje od mahale pomjerila? pitaj je majke ti jel čitala onu knjigu o mahalanju što je plaho popularna među takvim kao ona. nešto mi govori da je dobila i posvetu od autorice tog grandioznog djela 
- JThomas
#7 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
bolji sam sa brezom, fojnicom, kreševom i kiseljakom nego sa hrasnicom, vogošćom i hadžićima.
- Sookie McSue
#8 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
pretpostavljam da se prolazak kroz Vogošću ne računa? Bila sam u Fojnici na autobuskoj. I to je to.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
meni je normalno da neko dok radi ne ide u okolinu grada.
nije mi normalno da neko ko ima primanja za neki normalan život, nikad nije bio u prilici da ode na izlet
na Igman ili to Vrelo Bosne, ako već ne voli planine.
mislim da nije stvar toliko u tome da su takvi ljudi sami sebi dovoljni... nego je to čista inercija, koja se oslikava i na ostalim društvenim prilikama. ljudi su jednostavno lijeni. zaboga, kog vraga ću na izletu
da je ponekad prošla kroz Vogošću, mogla ju je upamtiti.
nije mi normalno da neko ko ima primanja za neki normalan život, nikad nije bio u prilici da ode na izlet
mislim da nije stvar toliko u tome da su takvi ljudi sami sebi dovoljni... nego je to čista inercija, koja se oslikava i na ostalim društvenim prilikama. ljudi su jednostavno lijeni. zaboga, kog vraga ću na izletu
- tandrlike_chandrlike
#10 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
misliš inertnost?Chmoljo wrote:meni je normalno da neko dok radi ne ide u okolinu grada.
nije mi normalno da neko ko ima primanja za neki normalan život, nikad nije bio u prilici da ode na izletna Igman ili to Vrelo Bosne, ako već ne voli planine.
mislim da nije stvar toliko u tome da su takvi ljudi sami sebi dovoljni... nego je to čista inercija, koja se oslikava i na ostalim društvenim prilikama. ljudi su jednostavno lijeni. zaboga, kog vraga ću na izletu![]()
- JThomas
#11 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
brate, kroz vogošću se ide za tuzlu, nije valjda da nikad nije išla za tuzlu?
a imaš i na ovom forumu dosta i onih koji se ponose stavom da ispod marin dvora nije sarajevo...
a imaš i na ovom forumu dosta i onih koji se ponose stavom da ispod marin dvora nije sarajevo...
- Chmoljo
#12 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
tandrlike_chandrlike wrote:misliš inertnost?Chmoljo wrote:meni je normalno da neko dok radi ne ide u okolinu grada.
nije mi normalno da neko ko ima primanja za neki normalan život, nikad nije bio u prilici da ode na izletna Igman ili to Vrelo Bosne, ako već ne voli planine.
mislim da nije stvar toliko u tome da su takvi ljudi sami sebi dovoljni... nego je to čista inercija, koja se oslikava i na ostalim društvenim prilikama. ljudi su jednostavno lijeni. zaboga, kog vraga ću na izletu![]()
- bach
#13 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
tandrlike_chandrlike wrote:opisana osoba iz uvodnog posta sigurno ima široke životne vidike. ograničena planinama čitav život, a nije pokazala nimalo želje da vidi šta je iza njih? i još je ona kao cool i nobl, konta da joj je prednost u životu što nije guzicu dalje od mahale pomjerila? pitaj je majke ti jel čitala onu knjigu o mahalanju što je plaho popularna među takvim kao ona. nešto mi govori da je dobila i posvetu od autorice tog grandioznog djela
Iza tih brda koja gledamo cijeli život ima svijeta, ima života, ima ljudi i drugih brda. Jarani "otkrili" Visojevicu, planinu u trokutu Vogošća, Srednje, Skakavac. Idu svakog vikenda tamo biciklima preko Nahoreva, gledao sam i fotke, potekne vam voda na usta kada vidite kakvi netaknuti krajolici postoje pred vratima Sarajeva...
- Ma.Le.Na
#14 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
mislim da se ovdje ne radi o "poznavanju", uzmimo za primjer vogosce, uopceno
nego malo boljem poznavanju
i ja sam prosla kroz vogoscu mnogo puta...i znam plavu staklenu dzamiju za koju mi se uvijek pogled zalijepi
ALI,...danas se polomih trazeci objekat ...jer nije na glavnoj dzadi...
jbg...izlet je nesto drugo...ali iskreno...ako nemate nikoga a niti razloga da odete npr. u Hadzice...da li cete svejedno otici..?
i ja sam prosla kroz vogoscu mnogo puta...i znam plavu staklenu dzamiju za koju mi se uvijek pogled zalijepi
jbg...izlet je nesto drugo...ali iskreno...ako nemate nikoga a niti razloga da odete npr. u Hadzice...da li cete svejedno otici..?
- Chmoljo
#15 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
pa da, ali to, eto, nisu ljudi. a ponajviše potenciraju to oni koje je Ćiro dovlačio u opancima na Bistrik. ko će kome nego svoj svome.bach wrote:
Iza tih brda koja gledamo cijeli život ima svijeta, ima života, ima ljudi i drugih brda. Jarani "otkrili" Visojevicu, planinu u trokutu Vogošća, Srednje, Skakavac. Idu svakog vikenda tamo biciklima preko Nahoreva, gledao sam i fotke, potekne vam voda na usta kada vidite kakvi netaknuti krajolici postoje pred vratima Sarajeva...
-
lajkujMe
#16 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Znam poprilicno dobro i hadzice i vogoscu i hrasnicu, ali naravno imam i ja problema s navigacijom, eto npr do prije 2 sedmice nisam znao tacno gdje je aneks a zivim na c.vili mislim to je sramota, ali ima toga dosta jbg Sarajevo nije bas malo, nije ni veliko, ali vecina sarajlija ne ide tamo gdje ne mora, sta cu ja npr u buca potoku ako tamo nemam ni jarana, ni familije, ni posla a boga mi ni nekog drugog posla (kupovina i slicno).
Ima necega od cega se pravo sramim a to je da ne znam tacno gdje se nalaze naj naj naj vaznije i poznate ulice u Sarajevu, to ne znaci da ne znam kraj gdje su te ulice vjerovatno znam gdje se svaka zgrada nalazi ali ako me pitas za ulicu nema sanse. Ja sam restriktiran samo na dzemala bijedica, ferhadija, titova i jos 2-3 druge i to je to
Ima necega od cega se pravo sramim a to je da ne znam tacno gdje se nalaze naj naj naj vaznije i poznate ulice u Sarajevu, to ne znaci da ne znam kraj gdje su te ulice vjerovatno znam gdje se svaka zgrada nalazi ali ako me pitas za ulicu nema sanse. Ja sam restriktiran samo na dzemala bijedica, ferhadija, titova i jos 2-3 druge i to je to
-
r_faruk
#17 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
..............Istina je da ovi iz starog grada slabo poznaju grad od Marin dvora pa prema Ilidzi. Kad nekom objasnjavam da zivim blizu asa auta na alipasinom, ne kontaju, onda im kazem PTT inzenjering, opet nista, stanica poslije televizije, jok..........................
izmedju ostalog bio sam i u Brezi i u Varesu............... Hadzici, Vogosca..............manje vise poznajem ova mjesta oko Sarajeva. Nekad sam se maksuz zaputio, a nekada me put odvede....................
Al nije vogosca u Kujundzijevicima pa da ne znas kuda....................
izmedju ostalog bio sam i u Brezi i u Varesu............... Hadzici, Vogosca..............manje vise poznajem ova mjesta oko Sarajeva. Nekad sam se maksuz zaputio, a nekada me put odvede....................
Al nije vogosca u Kujundzijevicima pa da ne znas kuda....................
- Qler
#18 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.
Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...
U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popiti
Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...
U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popiti
- Chmoljo
#19 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
pa nećeš. ali koliko je teško naći prokleti PRETIS MalenaMa.Le.Na wrote:mislim da se ovdje ne radi o "poznavanju", uzmimo za primjer vogosce, uopceno
da je u pitanju neko manje naselje, pa ok. u Novom Gradu je sada izgrađeno puno (ko i u Vogošći) i sad dole prema Rajlovcu ima nekih naselja, iskreno, nikad čuo... ali majku mu, koliko moraš biti indolentan da ne znaš niti jedan "landmark" ovih okolnih područja
- Ma.Le.Na
#20 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
hm neko nema slifa za pamcenje landmarks-a (kako se to ono naski ba kaze...obiljezja?!)
jbg tako je..
nije to toliko nedostatak zelje i okretanje samo sebi...nego sposobnost primjecivanja
ja da vozim...ja nikad ne bi mogla upamtiti gdje parkiram dok ne bih zapisala
to je tako i djaba..
jbg tako je..
nije to toliko nedostatak zelje i okretanje samo sebi...nego sposobnost primjecivanja
ja da vozim...ja nikad ne bi mogla upamtiti gdje parkiram dok ne bih zapisala
to je tako i djaba..
- alica.k
#21 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
da, da, da, da, da...bach wrote:Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...
ja volim obilazit prigradska mjesta i naselja, a u vogolendu zivim pa mi je to speshul
- atko
#22 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
samo ne znam sto utrpa ovdje prefikse "sarajlije" ... opet neka generalizacija ... to sto je gospodja glupa nema veze ni sa cim drugim
ja mogu spletom zivotnih prilika "profuliti" neka mjesta koja su mi pred nosom ... al ne znati otici ako mi zatreba ... pa se josi ponositi time ...
haloo ba... odem u frankfurt na par sedmica pa stignem u par okolnih gradova i pohvatam osnovne orjentire gdje je sta u radijusu od 150 km
gospodja mora da je iz vica
-mujom gdje se nalazis
-evo me u londonu, 2000 km od SA
-uuu u kakvu si to ti vukojebinu otiso
ja mogu spletom zivotnih prilika "profuliti" neka mjesta koja su mi pred nosom ... al ne znati otici ako mi zatreba ... pa se josi ponositi time ...
-mujom gdje se nalazis
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#23 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Moras svratiti u PaneruQler wrote:Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.
- poznanik
#24 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Smatraj to njenim, ili privatnim problemom svih onih građana koji iz sopstvenih razloga nisu imali potrebu za upoznavanjem drugih dijelova naselja ili njegove bliže okoline u kojem i oni žive. Da je njoj ili drugim ikad u životu zatrebalo, upoznali bi ih, kao sad ova sugrađanka koja je morala upoznati Vogošćubach wrote:Kolegica iz firme (sjedište firme je centru) dobila je jednostavan zadatak: Trebala je otići u Vogošću i poslovnim partnerima odnijeti jednu ponudu. Tu je nastao problem: Kolegica, gospođa od pedeset i kusur godina, rođena Sarajka, nije poznavala taj dio grada, nikada tamo nije bila...
Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
Ne treba generalizirati prema izolovanim primjerima. Poznajem neke koji su još u desetim godinama života sami, bez znanja roditelja, silazili u „ravnicu“, potaknuti znatiželjom
- Chmoljo
#25 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
ma neko gore napisa... da ne zna masu ulica do nekoliko njih... istini za volju, i sam sam takavatko wrote:samo ne znam sto utrpa ovdje prefikse "sarajlije" ... opet neka generalizacija ... to sto je gospodja glupa nema veze ni sa cim drugim![]()
ja mogu spletom zivotnih prilika "profuliti" neka mjesta koja su mi pred nosom ... al ne znati otici ako mi zatreba ... pa se josi ponositi time ...haloo ba... odem u frankfurt na par sedmica pa stignem u par okolnih gradova i pohvatam osnovne orjentire gdje je sta u radijusu od 150 km
-mujom gdje se nalazis
Titova, Ferhadija, Sarači... pa ja sam tek u trećoj godini faksa, skonto da je Sud u Šenoinoj ulici
no, to što kažeš... gđa je jednostavno glupa