Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Asana

#1 Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Bijah sinoc na svecanom koncertu Sarajevske filharmonije i ostade mi bljutav okus u ustima.

Svi izvodjaci su bili odlicni, da se razumijemo... cak izvrsni ... ali pitam se, gdje je nestala ona sarajevska publika koja je punila salu Narodnog pozorista dok je vise od 100 puta izvodjen muzicko-scenski oratorij Carmina Burana... publika koja bi dosla na vrijeme da ne remeti koncert... publika koja zna kad se (ne) pljesce... i kada ce Sarajevo opet imati ministra za kulturu koji zna razlikovati operu i oratorij, koji u pozdravnom govoru zna prilagoditi visinu svog glasa jednom takvom dogadjaju, umjesto da svoje obracanje prilagodi sportskoj dvorani ...

Izvedba je bila odlicna, ponavljam ( mada je dvorana sasvim neprimjerena, izgubilo se 80% ljepote zvuka) moje iskrene cestitke svima ...
... ali ono po cemu cu pamtiti sinocnji koncert jeste ucestala bol u zelucu, koju je toliko puta izazvalo silovanje izvrsne izvedbe neprimjernim apaluzom ... :(
lala_sa

#2 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by lala_sa »

Meni je bilo stvarno prelijepo.... A ono sto me je daleko više iznerviralo od aplauza kad ne treba, je frajer iza mene koji se grohotom smijao na "pogrešku publike". Zauzimajući dvije stolice, jednu za njegovo dupe a drugu za njegovu ruku, davao nam je čitavu večer do znanja da je on, zaboga, intelektualac jer zna kad da aplaudira. Kada su svi ustali na kraju, on je u svojoj pozi ostao da bahato sjedi, a zna se da se ustaje iz poštovanja ....Ne znam zašto te boli, kad je dvorana bila prepuna, a i publika je, kako je koncert odmakao, ukapirala kad se plješće.... :D
Skyfox

#3 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Skyfox »

aj nezgode...
Asana

#4 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Lala, ti si izgleda vise paznje poklanjala tipu IZA, nego izvodjacima?
Drago mi je sto je dvorana bila puna ali - prepuna svijeta koji nema postovanja prema izvodjacima, pa misli da ima pravo da kasni... da odlazi ranije... prepuna sala publike bez muzicke kulture...

Zasto me boli?
Zato sto mi je pokvareno slusanje izvrsnog koncerta.

A boli i zato sto nikad nece ni biti drugacije, dok standarde postavlja neko poput aktualnog ministra kulture...
Hare_ze

#5 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Hare_ze »

Asana wrote:Lala, ti si izgleda vise paznje poklanjala tipu IZA, nego izvodjacima?
Drago mi je sto je dvorana bila puna ali - prepuna svijeta koji nema postovanja prema izvodjacima, pa misli da ima pravo da kasni... da odlazi ranije... prepuna sala publike bez muzicke kulture...

Zasto me boli?
Zato sto mi je pokvareno slusanje izvrsnog koncerta.

A boli i zato sto nikad nece ni biti drugacije, dok standarde postavlja neko poput aktualnog ministra kulture...
I meni je poprilicno bio narusen ugodjaj. Tesko je ocekivati da ce nekoliko hiljada ljudi imati koncertnu kulturu i znati da ne pljesce izmedju stavova. To je vec prica za sebe i moze se tolerisati iako fakat nervira. Druga stvar su mobiteli, taman orkestar stane a cujes onaj "nokia tone". Izlasci u pola nastupa i sl. Sve se to donekle moze opravdati, ali ono na kraju je bruka i sramota. Ljudi posteno nisu ni zavrsili, a pola dvorane je vec trcalo prema izlazu kao da su silom dovedeni u dvoranu.

Sto se tice ovog kometara ove gospodje/ice iznad, ne znamjeram nikome sto se smijao, jer su mnoge stvari nazalost bile za smijanja. U svakom slucaju, izvedba je bila odlicna i to je ono sto je najbitnije.
al_akhisari

#6 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by al_akhisari »

Teski ljudi smo ti mi! Svaku priliku iskoristimo da to dokazemo. U Sarajevu se dogodi jedan takav praznik za dusu, oci i usi, ali mi i necemu takvom moramo naci mahane. Slazem se naravno da su pobrojane stvari lose i nepotrebne, ali pobogu... Dajte da malo vise pricamo o izvodjacima, oratoriju :D , a manje o kompleksasima iza ( iako suosjecam s tobom - nije bilo lijepo slusat iza ledja takva sr... ). Eto, i ovo ispade kao pametovanje, ali sta ces, nisam mogao odoljeti...
Asana

#7 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Narusavanje tog praznika za oci i usi je sitna mahana... :roll:
Nezreli smo mi kao publika, kad se zadovoljavamo samom cinjenicom da je koncert odrzan, i da je to imalo priliku vidjeti haman pa nekoliko milijardi ljudi ...
To sto se nismo dokazali ni kao organizator ni kao dostojna publika ... to sto su te sitne i nepotrebne stvari pokvarile ugodjaj onima koji su to htjeli slusati i uzivati u tome, nema veze, kakve su to sitnice... pa, napunili smo salu, bogati
ha ja
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#8 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by mIRCerka »

Kao da je juce bilo na forumu, ja napisah kako me razocarala grupa nana koja je dovela duplo vecu grupu unuka na obiljeyavanje 20 godina olimpijade u Zetru, na spektakl u umjetnickom klizanju, sa tupperware posudama punim zvrkova bureka...pa bijah skoro pa razapeta radi takvog komentara... al eto, nisam jedina kojoj smeta NEKULUTRNA publika...
Karmine i buraniju imam na CD...i dok se ovaj grad ne dovede u stanje da bude Grad, slusacu je na CD...
x0z0y0

#9 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by x0z0y0 »

jest..SA puno papaka..i..???
sve vam je negativno..SVE..
pa nisam otisla da gledam i slusam publiku nego izvodjace!
istina je da vecina onih koji su dosli nisu u zivotu odslusali Carminu...i da su aplaudirali kad ne treba..i izlazili kad ne treba..i smijali se i blah blah
ali HALOOOO who cares???
ja sam uzivala...zatvoris oci i prepustis se muzici ZBOG koje si i dosao..a ne mahalanja ovo valja a ovo ne..
kome smeta nek brate sjedi kod kuce i slusa na CD-u
ne shvatate da ce ovi koji su sinoc bili nauciti nesto...ma mnogo toga..pa sljedeci put mozda i ne bude papanskih ispada..
ljudi ko ljudi...love them anyway ;)

Bilo je prelijepo...svaka cast Filharmoniji...iskrene cestitke od sveg srca za 85 godina postojanja...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#10 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by mIRCerka »

Sui, sve to stoji, ali nekada si jednostavno sprijecen da uzivas u bilo cemu jer te poklope "papci"...
Asana

#11 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Mahalanje?
pa nisam otisla da gledam i slusam publiku nego izvodjace!
tacno ....
no od publike ne mozes cuti izvodjace, u tome je problem, mila
zatvoris oci i prepustis se muzici ZBOG koje si i dosao..
zatvoris oci i prepustis se muzici... i onda u "najtananijem" trenutku, umjesto ocekivanog zvuka - prolomi se aplauz :-?

izvini, ali meni zatvaranje ociju ne pomaze da ga ne cujem

Jedino mogu da zakljucim da si i ti jedna od onih koji su obuhvaceni kritikom ...
x0z0y0

#12 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by x0z0y0 »

Asana wrote:
Jedino mogu da zakljucim da si i ti jedna od onih koji su obuhvaceni kritikom ...
sad se ja trebam pravdati ..nisam ja..ja sam kulturna..ja znam kada treba aplaudirati..
ha ha
ocito se ti prepozna u mom postu a ne ja u tvom
whatever
nisi shvatila poentu mog posta..preskoci nesto sto ne shvacas ubuduce ;)
The 51st State

#13 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by The 51st State »

Asana wrote:Bijah sinoc na svecanom koncertu Sarajevske filharmonije i ostade mi bljutav okus u ustima.

Svi izvodjaci su bili odlicni, da se razumijemo... cak izvrsni ... ali pitam se, gdje je nestala ona sarajevska publika koja je punila salu Narodnog pozorista dok je vise od 100 puta izvodjen muzicko-scenski oratorij Carmina Burana... publika koja bi dosla na vrijeme da ne remeti koncert... publika koja zna kad se (ne) pljesce... i kada ce Sarajevo opet imati ministra za kulturu koji zna razlikovati operu i oratorij, koji u pozdravnom govoru zna prilagoditi visinu svog glasa jednom takvom dogadjaju, umjesto da svoje obracanje prilagodi sportskoj dvorani ...

Izvedba je bila odlicna, ponavljam ( mada je dvorana sasvim neprimjerena, izgubilo se 80% ljepote zvuka) moje iskrene cestitke svima ...
... ali ono po cemu cu pamtiti sinocnji koncert jeste ucestala bol u zelucu, koju je toliko puta izazvalo silovanje izvrsne izvedbe neprimjernim apaluzom ... :(
Snobovska prica, umjesto ove isprazne price veci bi efekat bi postigla da si samo jedno osobu napomenula gdje je i u cemu je problem sa njenim ponasanjem tokom izvedbe.
Last edited by The 51st State on 12/10/2008 14:35, edited 1 time in total.
delightful

#14 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by delightful »

bez vrijedjanja, molim vas.
lala_sa

#15 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by lala_sa »

Poenta mog posta je bila da postoji i druga strana priče... Izgubila se publika od prije 30 godina, prije 30 godina su se vjerovatno žalili kako je prije bila kvalitetnija, itd. Nekultura stoji, i nije je lijepo vidjeti, ali mi je drago što je onoliko ljudi došlo...

A što se tiče druge strane priče, stvarno me nervira taj intelektualni snobizam čije je potpuno oličenje meni više kvarilo ugođaj nego aplauz u pogrešno vrijeme...
P.S. Ministar je posebna stvar... Viče čovjek kao da na Trebeviću stoji :lol:
Asana

#16 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Compos, shvacam ja veoma dobro tvoj post, posebno ovaj dio:
Vidi, nije isto slusati klasiku uzivo i na CD... Ja bih ipak voljela da imam gdje da je slusam uzivo.

I tu negdje je ono sa cime se stalno susrecemo:
sta imamo kritizirati nase drustvo, nista vam ne valja... sta pokrecu ove teme o sranju u tramvaju... kome smeta nek se brate vozi taksijem... ja snobova brate mili ...

P.S. 51st, kako znas da nisam?
madnessa

#17 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by madnessa »

ja sam dvije djevojke koje su sjedile do mene poslala na kafu u obliznje kafice, zeni ispred sebe rekla da ide kuci sa jaranicom i nek tamo prica o rucku i s kim je bila na kafi i nakon toga sam uzivala u koncertu. sad me zanima koliko ce hiljada ljudi otici i podici svoje CDove za 15ak dana... :lol: posebno bi mi bilo drago da ovaj dogadjaj nekoga ponuka da dodje na operu u narodno pozoriste kako ne bih sama sjedila medju turistima.... :skoljka:
strong69

#18 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by strong69 »

@Asana,
Da je Zetra bila poluprazna da li bi ti bilo lakse? Ili bi i onda osuli drvlje i kamenje po nekulturnoj i neciviliziranoj sarajevskoj "rulji" koja nije dosla i jos jednom se obrukala stavljajuci time svima na znanje kako smo kasaba?

Sad je Zetra bila puna ali avaj... Ni to ne valja.

Tvoja i vasa ustvari logika je nejasna. Zar nije logicno da je dobro da je toliko ljudi doslo na koncert? Neki su tu prvi u put i mozda je sinoc novih 100 ljudi zaljubljeno u ovu muziku i doci ce na koncerte u NP? Sinoc su ljudi skontali da to nije tekma i da nema aplaudiranja i hodanja kad oni pozele. Neki nece nikad doci vise. A da bi se publika educirala i omasovila potrebno je da zavoli ovu muziku. Da bi je zavoljela mora doci na koncert.

Ali neka vas kriticara, snobova i dezurnih pišača po svemu i svakome. Samo da vam kazem jednu tuznu istinu; i vi ste ono sto ovaj grad cini kasabom i provincijom i utkani ste u to primitivno tkivo i vise nego sto to mazete zamisliti.

Najbolje da u ovom gradu sve bude podredeno vama. Koncert sa 5 ljudi koji znaju aplaudirati bio bi idealan. Bolesno...
Asana

#19 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Strong, evo izvinjavam se:

KRASNO je to sto je u ovom gradu jos uvijek moguce organizirati koncert ozbiljne muzike. Uvijek na takav koncert dodje i nekoliko ljudi koji ce doci opet!
KRASNO je to sto je Zetra bila puna. Bolje nego da je bila prazna.
KRASNO je to sto je Turska TV prenosila koncert putem satelita, te smo usput promovirali i domace muzicko stvralastvo...

.. a IZVINJAVAM se sto dolazim na koncert s zeljom da muziku u miru slusam. Trebala bih biti presretna sto svojim prisustvom punim dvoranu te se necemo obrukati pred svjestkom javnoscu kad budu slali SatTV snimke u svijet. Zato uostalom i dolazimo: da pokazemo kasabi i vascjelom svijetu da mozemo otrpiti sat i pol klasicne muzike prije nego pocnemo napustati dvoranu, a svojim aplauzom pokazujemo koliko smo odusevljeni tom istom muzikom.
IZVINJAVAM se sto kritiziram publiku koja je pokazala toliko dobre volje da cak dodje na koncert u veceri kad igra reprezentacija. Umjesto da odam posebno priznanje, ja kritiziram ... Zaboravljam da je "nase drustvo" nezrelo u svakom pogledu, poput nedonosceta - treba nasim ljudima stalno tepati, nikad krtizirati, (dobice dete komplekse sta si onda postigao ... )
Asana

#20 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Da, i posebno se IZVINJAVAM sto kritiziram Kantonalnog ministra za kulturu... bas sam sitnicava: opera, oratorij... ko jos mari za razlike. a covjek podrzao odrzavanja koncerta a ja sad tu ... ma mislim stvarno...

IZVINJAVAMO SE, MLOGO SE IZVINJAVAMO . :run:
The 51st State

#21 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by The 51st State »

Asana wrote:Compos, shvacam ja veoma dobro tvoj post, posebno ovaj dio:
P.S. 51st, kako znas da nisam?
sebi si, samo konstatujem.
Marrinchen

#22 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Marrinchen »

Asana wrote:Bijah sinoc na svecanom koncertu Sarajevske filharmonije i ostade mi bljutav okus u ustima.

Carmina Burana uopće nije opera.
Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...
Asana

#23 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Asana »

Marrinchen wrote:

Svi izvodjaci su bili odlicni, da se razumijemo... cak izvrsni ... ali pitam se, gdje je nestala ona sarajevska publika koja je punila salu Narodnog pozorista dok je vise od 100 puta izvodjen muzicko-scenski oratorij Carmina Burana... publika koja bi dosla na vrijeme da ne remeti koncert... publika koja zna kad se (ne) pljesce...
i kada ce Sarajevo opet imati ministra za kulturu koji zna razlikovati operu i oratorij, koji u pozdravnom govoru zna prilagoditi visinu svog glasa jednom takvom dogadjaju, umjesto da svoje obracanje prilagodi sportskoj dvorani ...

... ali ono po cemu cu pamtiti sinocnji koncert jeste ucestala bol u zelucu, koju je toliko puta izazvalo silovanje izvrsne izvedbe neprimjernim apaluzom ...
:(
Carmina Burana uopće nije opera kako je to velikim slovima napisano na ovoj temi. Toliko o kritici i kritičaru.
Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...
NIJE OPERA???? :? :?
:D
Objasni ti to nasem ministru za kulturu,,,, tako je naime na licu mjesta najavio dogadjaj, te otuda i naslov ...
Toliko od kriticara.
Marrinchen

#24 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by Marrinchen »

Ministar i kultura. Radi se o scenskoj kantati. Dobro da nije rekao da se radi o mjuziklu zasnovanom na filmu "Excalibur".
alphonse kauders

#25 Re: Sarajevo i OPERA Carmina Burana ...

Post by alphonse kauders »

Ma nama treba ponovno kulturološko opismenjavanje i kada se dešavaju ovakvi hepeninzi fino dijeliš letke ljudima na ulazu kako treba da se ponašaju na određenom događaju.
Mislim da bi tim letcima educirao 80% publike na vrijeme pa i npr. to neprimjereno pljeskanje bilo znatno umanjeno..
Post Reply