Sarajevo i lazni sjaj
-
aryana99
#1 Sarajevo i lazni sjaj
Vozdra ljudi,
nisam otvorila temu da bi stvarala polemiku ili javno iznosila svoje frustracije. Kao prvo, Sarajevo je i moj glavni grad, tako da i ja imam pravo da mislim i govorim o njemu.
Ovako, moze li neko objasniti zasto je u Sarajevu doslo do razvoja laznog sjaja medju ljudima, a i u biznisu itd.? Evo kada gledam TV, covjek koji nije iz SA (a mozda ni iz BiH), mogao bi dobiti dojam da uopce nismo siromasna zemlja. Svi setkaju ulicama i to fino i pristojno obuceni, fasade su neke jako lijepo renovirane a neke nove zgrade (poput BBI centra) izgledaju kao da se nalaze u Njemackoj. Nasi "celebrityji" furaju glamur i bogatstvo...i tako se predstavljaju u medijima, a to novinari naravno podrzavaju.
Poznajem dosta Sarajlija i vecinom su to fini ljudi (neovisno sada o tome da li su stare porodice ili doseljenici). Medjutim kad god dodjem i obidjem carsiju i centar, pored pozitivnih dozivim i dosta negativnih iskustava. Imam nekad osjecaj da se omalovazavaju svi koji nisu iz Sarajeva. Eto, kao da mi nismo dovoljno civilizovani, obrazovani itd. - jednostavno daje nam se osjecaj kako nismo dio te Sarajevske gradjanske "elite".
Primjecujem da ce pojedinci u SA radije pomoci nekom strancu, nego sunarodnjaku.
Gdje su uzroci svemu tome? Nerazvijenost drustva? Kompleksi?
Bila sam par puta i u ZG i BG i tamo je u stvari ista stvar. Zagrepcani i Beogradjani slicno se ponasaju prema drugim Hrvatima odnosno Srbima - jednostavno nisi "in", a ni "moderan" ako ne zivis u tim gradovima. A da sad ne govorim sta misle BGcani i ZGcani o SArajlijama i obratno...
Sigurno i u zapadnoj Europi postoju takvi slucajevi, medjutim misljenja sam da je zbog visoke razvijenosti tamosnjih drustava, to zanemarljivo. A dosta zemalja poput Njemacke ili Italije je decentralizovano - tako da ima vise "jacih" centara poput Frankfurta, Berlina, Hamburga...Milana, Turina, Rima. I ne desava se tamo sve sto je bitno i moderno u glavnom gradu...
nisam otvorila temu da bi stvarala polemiku ili javno iznosila svoje frustracije. Kao prvo, Sarajevo je i moj glavni grad, tako da i ja imam pravo da mislim i govorim o njemu.
Ovako, moze li neko objasniti zasto je u Sarajevu doslo do razvoja laznog sjaja medju ljudima, a i u biznisu itd.? Evo kada gledam TV, covjek koji nije iz SA (a mozda ni iz BiH), mogao bi dobiti dojam da uopce nismo siromasna zemlja. Svi setkaju ulicama i to fino i pristojno obuceni, fasade su neke jako lijepo renovirane a neke nove zgrade (poput BBI centra) izgledaju kao da se nalaze u Njemackoj. Nasi "celebrityji" furaju glamur i bogatstvo...i tako se predstavljaju u medijima, a to novinari naravno podrzavaju.
Poznajem dosta Sarajlija i vecinom su to fini ljudi (neovisno sada o tome da li su stare porodice ili doseljenici). Medjutim kad god dodjem i obidjem carsiju i centar, pored pozitivnih dozivim i dosta negativnih iskustava. Imam nekad osjecaj da se omalovazavaju svi koji nisu iz Sarajeva. Eto, kao da mi nismo dovoljno civilizovani, obrazovani itd. - jednostavno daje nam se osjecaj kako nismo dio te Sarajevske gradjanske "elite".
Primjecujem da ce pojedinci u SA radije pomoci nekom strancu, nego sunarodnjaku.
Bila sam par puta i u ZG i BG i tamo je u stvari ista stvar. Zagrepcani i Beogradjani slicno se ponasaju prema drugim Hrvatima odnosno Srbima - jednostavno nisi "in", a ni "moderan" ako ne zivis u tim gradovima. A da sad ne govorim sta misle BGcani i ZGcani o SArajlijama i obratno...
Sigurno i u zapadnoj Europi postoju takvi slucajevi, medjutim misljenja sam da je zbog visoke razvijenosti tamosnjih drustava, to zanemarljivo. A dosta zemalja poput Njemacke ili Italije je decentralizovano - tako da ima vise "jacih" centara poput Frankfurta, Berlina, Hamburga...Milana, Turina, Rima. I ne desava se tamo sve sto je bitno i moderno u glavnom gradu...
- karanana
#2 Re: Sarajevo i lazni sjaj
pocela si tvoje pisanje u skladu sa naslovom teme, ali vec u iducem paragrafu skaces na, po tebi problem, koji uopste nema veze sa laznim sjajem, elitom, bbi centrima, lijepo obucenim ljudima i lijepim fasadama.
- nosara
#3 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Krace receno, papanluk zavladao...aryana99 wrote:Vozdra ljudi,
-
aryana99
#4 Re: Sarajevo i lazni sjaj
e de fino objasni zasto po tvom to nema veze? svako to valjda gleda iz svoje perspektive?!?!?karanana wrote:pocela si tvoje pisanje u skladu sa naslovom teme, ali vec u iducem paragrafu skaces na, po tebi problem, koji uopste nema veze sa laznim sjajem, elitom, bbi centrima, lijepo obucenim ljudima i lijepim fasadama.
-
photo
#5 Re: Sarajevo i lazni sjaj
to ti je poznati sarajevski omalazavajuci faktor grada sarajeva. u ovom gradu ne mozes biti drugaciji, ne mozes bit zvijezda jer te sam grad, ljudi koji u njemu zive, povuku na dno. ljubomora, zavist, a priori odbijanje svega sto nije odavde i nastalo ovdje je odmah niza vrsta. ne znam ti objasniti zasto je to tako, ali jeste. ja sam rodjen u ovom gradu, odrastao, zivim citav zivot u njemu ali jos nisam shvatio taj malogradjanski mentalitet sarajlija.
- karanana
#6 Re: Sarajevo i lazni sjaj
pa pricas o tamo nekoj kremi koja ima para i koja predstavlja nasu zemlju kao bogatu. pricas o novim zgradama ovome-onome, i onda pocnes pricu o sarajlijama koje ne trpe nesarajlije. objasni ti meni kakve veze ima paragraf broj 2 sa ostatkom tvoga teksta. mozda i ima ali ja ga ne vidim.aryana99 wrote:e de fino objasni zasto po tvom to nema veze? svako to valjda gleda iz svoje perspektive?!?!?karanana wrote:pocela si tvoje pisanje u skladu sa naslovom teme, ali vec u iducem paragrafu skaces na, po tebi problem, koji uopste nema veze sa laznim sjajem, elitom, bbi centrima, lijepo obucenim ljudima i lijepim fasadama.
po meni ti pricas o dvije sasvim razlicite teme za ovog foruma.
Last edited by karanana on 04/11/2010 12:14, edited 1 time in total.
-
aryana99
#7 Re: Sarajevo i lazni sjaj
A u stvari svi imaju zelju da budu "dio" velikog svijeta ...photo wrote:to ti je poznati sarajevski omalazavajuci faktor grada sarajeva. u ovom gradu ne mozes biti drugaciji, ne mozes bit zvijezda jer te sam grad, ljudi koji u njemu zive, povuku na dno. ljubomora, zavist, a priori odbijanje svega sto nije odavde i nastalo ovdje je odmah niza vrsta. ne znam ti objasniti zasto je to tako, ali jeste. ja sam rodjen u ovom gradu, odrastao, zivim citav zivot u njemu ali jos nisam shvatio taj malogradjanski mentalitet sarajlija.
-
*mima*
#8 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana99 wrote:A u stvari svi imaju zelju da budu "dio" velikog svijeta ...photo wrote:to ti je poznati sarajevski omalazavajuci faktor grada sarajeva. u ovom gradu ne mozes biti drugaciji, ne mozes bit zvijezda jer te sam grad, ljudi koji u njemu zive, povuku na dno. ljubomora, zavist, a priori odbijanje svega sto nije odavde i nastalo ovdje je odmah niza vrsta. ne znam ti objasniti zasto je to tako, ali jeste. ja sam rodjen u ovom gradu, odrastao, zivim citav zivot u njemu ali jos nisam shvatio taj malogradjanski mentalitet sarajlija.
Pa tako i ti.
- Ma.Le.Na
#9 Re: Sarajevo i lazni sjaj
karanana wrote:pa pricas o tamo nekoj kremi koja ima para i koja predstavlja nasu zemlju kao bogatu. pricas o novim zgradama ovome-onome, i onda pocnes pricu o sarajlijama koje ne trpe nesarajlije. objasni ti meni kakve veze ima paragraf broj 2 sa ostatkom tvoga teksta. mozda i ima ali ja ga ne vidim.aryana99 wrote:e de fino objasni zasto po tvom to nema veze? svako to valjda gleda iz svoje perspektive?!?!?karanana wrote:pocela si tvoje pisanje u skladu sa naslovom teme, ali vec u iducem paragrafu skaces na, po tebi problem, koji uopste nema veze sa laznim sjajem, elitom, bbi centrima, lijepo obucenim ljudima i lijepim fasadama.
po meni ti pricas o dvije sasvim razlicite teme za ovog foruma.
i ja kontam ok tema...kad ono opet o sarajlijama i dosljacima
-
aryana99
#10 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Pa ima veze. Kao receno, svako ima svoju perspektivu. I kao sto sam na pocetku rekla, ja imam pravo da mislim i iznosim stav o svom glavnom gradu - kako ja to zelim. Zar ne?karanana wrote:pa pricas o tamo nekoj kremi koja ima para i koja predstavlja nasu zemlju kao bogatu. pricas o novim zgradama ovome-onome, i onda pocnes pricu o sarajlijama koje ne trpe nesarajlije. objasni ti meni kakve veze ima paragraf broj 2 sa ostatkom tvoga teksta. mozda i ima ali ja ga ne vidim.aryana99 wrote:e de fino objasni zasto po tvom to nema veze? svako to valjda gleda iz svoje perspektive?!?!?karanana wrote:pocela si tvoje pisanje u skladu sa naslovom teme, ali vec u iducem paragrafu skaces na, po tebi problem, koji uopste nema veze sa laznim sjajem, elitom, bbi centrima, lijepo obucenim ljudima i lijepim fasadama.
Za mene je to sve skupa problem. Jer ta pseudo-krema ima slicno razmisljanje kao "prava" krema. Vidi se to nekad na fakultetima...kad profesori otvoreno znaju ti dati do znanja da si manje vrijedan jer dolazis iz drugog kantona...
Svih njih veze Sarajevo...i stvorili su sebi svoj neki svijet. Cak i "prava" elita (profesori, doktori itd) zivi u nekom izvjestacenom svijetu. Zaboravile su se, po mome, prave vrijednosti ...
-
*mima*
#11 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana99 ......................dje zapelo........nisi se uklopila u Sarajevu?
-
aryana99
#12 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Ne, draga moja. Obisla sam ja dosta drugih gradova da znam sta je realno, a sta ne. I mislim da puno ljudi stvara laznu sliku o nasem gradu. Zasto ne mozemo biti down to earth?!? I ponosni na ono sto imamo...a ne furati se na nesto, sto nemamo i sto nije autenticno...*mima* wrote:aryana99 wrote:A u stvari svi imaju zelju da budu "dio" velikog svijeta ...photo wrote:to ti je poznati sarajevski omalazavajuci faktor grada sarajeva. u ovom gradu ne mozes biti drugaciji, ne mozes bit zvijezda jer te sam grad, ljudi koji u njemu zive, povuku na dno. ljubomora, zavist, a priori odbijanje svega sto nije odavde i nastalo ovdje je odmah niza vrsta. ne znam ti objasniti zasto je to tako, ali jeste. ja sam rodjen u ovom gradu, odrastao, zivim citav zivot u njemu ali jos nisam shvatio taj malogradjanski mentalitet sarajlija.
Pa tako i ti.
-
aryana99
#13 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Ne zivim u SA. Kao receno, imam pravo da razmisljam o glavnom gradu zajednicke nam drzave i da kritiziram odredjene razvoje drustva u tom gradu.*mima* wrote:aryana99 ......................dje zapelo........nisi se uklopila u Sarajevu?
-
*mima*
#14 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana99 wrote:Ne zivim u SA. Kao receno, imam pravo da razmisljam o glavnom gradu zajednicke nam drzave i da kritiziram odredjene razvoje drustva u tom gradu.*mima* wrote:aryana99 ......................dje zapelo........nisi se uklopila u Sarajevu?
A odkud znas kad ne zivis u Sa.....ne kontam.........
-
aryana99
#15 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Pa cesto dolazim i pratim situaciju. Zar bi to trebala ziviti stalno u Sarajevu da znam sve?!?!*mima* wrote:aryana99 wrote:Ne zivim u SA. Kao receno, imam pravo da razmisljam o glavnom gradu zajednicke nam drzave i da kritiziram odredjene razvoje drustva u tom gradu.*mima* wrote:aryana99 ......................dje zapelo........nisi se uklopila u Sarajevu?
A odkud znas kad ne zivis u Sa.....ne kontam.........
-
*mima*
#16 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana99 wrote:
Pa cesto dolazim i pratim situaciju. Zar bi to trebala ziviti stalno u Sarajevu da znam sve?!?!
Sta pratis?
-
Nuclear Winter
#17 Re: Sarajevo i lazni sjaj
[quote="photo"]to ti je poznati sarajevski omalazavajuci faktor grada sarajeva. u ovom gradu ne mozes biti drugaciji, ne mozes bit zvijezda jer te sam grad, ljudi koji u njemu zive, povuku na dno. ljubomora, zavist, a priori odbijanje svega sto nije odavde i nastalo ovdje je odmah niza vrsta. ne znam ti objasniti zasto je to tako, ali jeste. ja sam rodjen u ovom gradu, odrastao, zivim citav zivot u njemu ali jos nisam shvatio taj malogradjanski mentalitet sarajlija.[/qu
Odbijanje svega što nije odavde??? A odakle je bio mirza delibašić,odakle je laka,nenad marković,radovan karadžić,alija izetbegović?? Mislim djelomično si upravu,ali ja sam OBOŽAVAO prijeratno Sarajevo baš zato što NISI mogao biti "zvijezda" osim ako to zaista ne ZASLUŽUJEŠ.Danas je svaki papak,i svaka napucana k.rava nekakva "faca" ne samo u ovom gradu nego nažalost u čitavom svijetu.Pogledaj samo vijesti iz svijeta:kim kardashian pojela ovo,obukla se ovako,zg.zio je ovaj ili onaj,lady gaga je juče promijenila žute čarape u crvene,ovaj je ostavio onu zbog neke treće-a ja se pitam:ko su ovi ljudi uopšte,i kome su oni bitni????
A što se tiče "šminke" u gradu,nažalost to je posljedica toga da smo poslije rata "pokupili" ono NAJGORE sa zapada, a to je ta malograđanština o kojoj ti govoriš koje nisu pošteđeni ni drugi gradovi i države u evropi koji su u puno boljoj situaciji nego mi
Odbijanje svega što nije odavde??? A odakle je bio mirza delibašić,odakle je laka,nenad marković,radovan karadžić,alija izetbegović?? Mislim djelomično si upravu,ali ja sam OBOŽAVAO prijeratno Sarajevo baš zato što NISI mogao biti "zvijezda" osim ako to zaista ne ZASLUŽUJEŠ.Danas je svaki papak,i svaka napucana k.rava nekakva "faca" ne samo u ovom gradu nego nažalost u čitavom svijetu.Pogledaj samo vijesti iz svijeta:kim kardashian pojela ovo,obukla se ovako,zg.zio je ovaj ili onaj,lady gaga je juče promijenila žute čarape u crvene,ovaj je ostavio onu zbog neke treće-a ja se pitam:ko su ovi ljudi uopšte,i kome su oni bitni????
A što se tiče "šminke" u gradu,nažalost to je posljedica toga da smo poslije rata "pokupili" ono NAJGORE sa zapada, a to je ta malograđanština o kojoj ti govoriš koje nisu pošteđeni ni drugi gradovi i države u evropi koji su u puno boljoj situaciji nego mi
-
aryana99
#18 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Tebe upravo*mima* wrote:aryana99 wrote:
Pa cesto dolazim i pratim situaciju. Zar bi to trebala ziviti stalno u Sarajevu da znam sve?!?!
Sta pratis?
- karanana
#19 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana, totalno si ga zapetljala i ne vidim tvoju poentu. ljuta si na elitu, kremu, profesore jer su oni kao sarajlije i omalovazavaju nesarajlije. kakve veze imam ja u svemu tome kao obicni sarajlija koji se ne oblaci nesto posebno dobro, nema nesto previse para i ne zanima me ni avaz twist tower ni bbi centar? jeli mislis da ta krema ima samo probleme s tobom i nesarajlijama?
haj kad si drugi put ovdje, javni mi se pa da odemo na kafu da ti dokazem da ne diskriminiram ni prema kome bilo iz kojeg grada, mjesta oni dolazili, tako da ti 1% ljudi koji su te prijeko pogledali ovdje ne stvore sliku o 99% ostalih.
haj kad si drugi put ovdje, javni mi se pa da odemo na kafu da ti dokazem da ne diskriminiram ni prema kome bilo iz kojeg grada, mjesta oni dolazili, tako da ti 1% ljudi koji su te prijeko pogledali ovdje ne stvore sliku o 99% ostalih.
-
*mima*
#20 Re: Sarajevo i lazni sjaj
aryana99 wrote:Tebe upravo*mima* wrote:aryana99 wrote:
Sta pratis?
Zasto si frustrirana?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#21 Re: Sarajevo i lazni sjaj
Sarajlije vs. dosljaci pt.48395385738