Sarajevo i 2014.
-
bull21
#1 Sarajevo i 2014.
Znam da imaju još dvije godine do te famozne 2014. ali me konkretno zanima planira li naša vrla vlast išta uraditi povodom obilježavanja ovog historijskog datuma? Jedan od najvažniji datuma ne samo u našoj historiji, već historiji cijelog svijeta! Krajnje je vrijeme da se pokrene neki projekat kojim će obilježiti stota obljetnica od početka Prvog svjetskog rata.
- cyprus
#2 Re: Sarajevo i 2014.
Pokrenut treći svjetski? 
-
bull21
#3 Re: Sarajevo i 2014.
Na tome već drugi uveliko rade. 
- cyprus
#4 Re: Sarajevo i 2014.
Jel postoji neki igrani film na tu temu, ono vjerodostojno prikazan... Ako nema, eto prilike za naše režisere 
- Better Man
#5 Re: Sarajevo i 2014.
Ima film snimljen na tu temu! Misliim da je jednu od uloga igrao Rados Bajic!cyprus wrote:Jel postoji neki igrani film na tu temu, ono vjerodostojno prikazan... Ako nema, eto prilike za naše režisere
-
bull21
#6 Re: Sarajevo i 2014.
Sarajevski Atentat (1975) U jbt Plummer glumi 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Sarajevo i 2014.
u svijetu dan kao i svaki drugi
- Muhamed Đakmić
#8 Re: Sarajevo i 2014.
Ma svijet će pridavati pažnju onoliko koliko i mi pridajemo napadu njemačke vojske na poljski granični prelaz 1939. godine 
- Truba
#9 Re: Sarajevo i 2014.
odgovor bi bio?
zar drugi svjetski rat nije počeo 1941?
ili odgovor na maloj maturi 1995. u sa
ko je pobijedio u prvom svjetskom ratu
Turska

zar drugi svjetski rat nije počeo 1941?
ili odgovor na maloj maturi 1995. u sa
ko je pobijedio u prvom svjetskom ratu
Turska
-
goran16v
#10 Re: Sarajevo i 2014.
U kom smislu da se obiljezi? Da se pohvalimo da smo bili povod za izbijanje najveceg rata do tad? Sta da obiljezimo, G. Principa i Mladu Bosnu kao nacionaliste i teroriste ili kao heroje?
U pravu je @Sarajevo1946, koliko se nas sjetilo 1. septembra 1939. godine i napada njemackih trupa na Gdanjsk tj. pocetka 2. sv. rata?
U pravu je @Sarajevo1946, koliko se nas sjetilo 1. septembra 1939. godine i napada njemackih trupa na Gdanjsk tj. pocetka 2. sv. rata?
- Truba
#11 Re: Sarajevo i 2014.
ma taj rat bi počeo i bez sarajeva samo malo kasnije...
samo se tražio povod
samo se tražio povod
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#12 Re: Sarajevo i 2014.
goran16v wrote:U kom smislu da se obiljezi? Da se pohvalimo da smo bili povod za izbijanje najveceg rata do tad? Sta da obiljezimo, G. Principa i Mladu Bosnu kao nacionaliste i teroriste ili kao heroje?
Još bih dodala da je degutantno obilježavati povod za događaj u kom je stradalo toliko ljudi.
- Muhamed Đakmić
#13 Re: Sarajevo i 2014.
Ja se ne bih složio da je degutantno. Ne trebamo to zaboraviti, na kraju krajeva to je nešto što nas je oblikovalo i učinilo onim što jesmo, ali mislim da je pametnije usmjeriti novac i energiju koji bi se utrošili u neko spektakularno obilježavanje u pametnije stvari.
- sabina1
#14 Re: Sarajevo i 2014.
Slažem se. Kad sam rekla "degutantno" nisam mislila da to treba zaboraviti. Nek se to uči u historiji. Super je da postoji bista kod Latinske Ćuprije zbog naše djece i zbog turista. Sto puta mi se desilo da me stranci pitaju gdje je to mjesto.Sarajevo1946 wrote:Ja se ne bih složio da je degutantno. Ne trebamo to zaboraviti, na kraju krajeva to je nešto što nas je oblikovalo i učinilo onim što jesmo, ali mislim da je pametnije usmjeriti novac i energiju koji bi se utrošili u neko spektakularno obilježavanje u pametnije stvari.
No degutantnim smatram obilježavanje tog povoda jer je tim činom nastao događaj koji je više od milion ljudi otjerao u smrt.
- Muhamed Đakmić
#15 Re: Sarajevo i 2014.
Pa obilježava se štošta, i to obilježavanje nije vid proslave. Obilježava se i 11. juli, pa nije nikom degutantno, naprotiv.
- sabina1
#16 Re: Sarajevo i 2014.
11 juli je sjećanje na genocid. To je najmanje što možemo učiniti u pomen ljudima koji su pobijeni samo zato jer su bili Bošnjaci.Sarajevo1946 wrote:Pa obilježava se štošta, i to obilježavanje nije vid proslave. Obilježava se i 11. juli, pa nije nikom degutantno, naprotiv.
Prvi Svjetski Rat je bio klasični imperijalističko-kolonističko-kapitalistički sukob velikih sila koje su htjele maksimalnu dominaciju a ljudi ili mali narodi su bili samo kolateralna šteta tog sukoba. I milion mrtvih.
Jedno je obilježavati kako je recimo 100 ljudi nevino nastradalo u Prvom Svjetskom Ratu na neki dan a sasvim drugo da slavimo dan kada je počeo taj grozni događaj.
-
goran16v
#17 Re: Sarajevo i 2014.
Nisam napisao da je atentat bio uzrok, nego povod... Nije u Sarajevu pocela Oktobarska revolucija ili neki ustanak koji je nekome donio prosperitet da bi se ikako obiljezavao. Dovoljna je ploca, koja postoji, pomen sta se desilo na taj dan i to je to. Na koji bi se jos nacin to moglo obiljeziti. Bacanjem cvijeca u Miljacku? Recitacijama i folklorom? Akt G. Prncipa se opravdano osporava da je neki herojski cin. Na kraju krajeva atomobil u kojem je ubijen F. Ferdinand, koji je na kraju krajeva bio austrijski car, na kojem su jos uvijek rupe od metaka, je cisto samo jos jedan eksponat u muzeju oruzja u Becu bez ikakve pompe.Black swan wrote:ma taj rat bi počeo i bez sarajeva samo malo kasnije...
samo se tražio povod
Poredjenje obiljezavanja 11. jula i Sarajevskog atentana je u najmanju ruku neumjesno.
-
shuriken'
#18 Re: Sarajevo i 2014.
bio sam u Imperial War Museum u Manchesteru na izložbi o Prvom Svjetskom Ratu. Izložba je bila prepuna. Ljudi nisu zaboravili WWII. Svakom je neki pradjed i prastric poginuo u tom ratu. Po mnogim stvarima je taj rat zasluzio da se nikad ne zaboravi, sarajevski atentat je sigurno jedan od njih. Ako mi nemamo takvih kustosa, mozemo podjonit njihovu postavku. Jedna instalacija je bila "stench of war" gdje si mogao gurnut nos u rupe u zidu i osjetiti miris baruta, miris bojnog otrova iperita, smrad rovova i tranšeja, smrad gangrene, ne sjećam se detalja.
al jebo nas, nas treba raselit odavde i naselit Madjare, oni bi više para zaradili na nasoj povijesti nego Hrvati na cijelom Jadranu.
al jebo nas, nas treba raselit odavde i naselit Madjare, oni bi više para zaradili na nasoj povijesti nego Hrvati na cijelom Jadranu.
- Muhamed Đakmić
#19 Re: Sarajevo i 2014.
Nije neumjesno, jer sam poredio na jedan drugi način. Samo sam rekao da ne mora svako obilježavanje biti vid proslave i kao primjer obilježavanja događaja gdje se sigurno ništa ne slavi naveo 11.juli.goran16v wrote:Nisam napisao da je atentat bio uzrok, nego povod... Nije u Sarajevu pocela Oktobarska revolucija ili neki ustanak koji je nekome donio prosperitet da bi se ikako obiljezavao. Dovoljna je ploca, koja postoji, pomen sta se desilo na taj dan i to je to. Na koji bi se jos nacin to moglo obiljeziti. Bacanjem cvijeca u Miljacku? Recitacijama i folklorom? Akt G. Prncipa se opravdano osporava da je neki herojski cin. Na kraju krajeva atomobil u kojem je ubijen F. Ferdinand, koji je na kraju krajeva bio austrijski car, na kojem su jos uvijek rupe od metaka, je cisto samo jos jedan eksponat u muzeju oruzja u Becu bez ikakve pompe.Black swan wrote:ma taj rat bi počeo i bez sarajeva samo malo kasnije...
samo se tražio povod
Poredjenje obiljezavanja 11. jula i Sarajevskog atentana je u najmanju ruku neumjesno.
-
goran16v
#20 Re: Sarajevo i 2014.
Naravno da je neumjesno, poredis neuporedive stvari. Poredis akt (kojeg se za pocetak mnogi spore da li je teororizam ili herojstvo) koji je kao sam akt faktografska i istorijska cinjenica koju treba pomenuti, ali koji je za nas imao manje direktnih posljedica od napada Njemacke na Poljsku 1.0.1939. godine (koji ne obiljezavamo nikako) sa zlocinom koji je za direktnu posljedicu imao 8000 ubijenih za 7 dana.Sarajevo1946 wrote: Nije neumjesno, jer sam poredio na jedan drugi način. Samo sam rekao da ne mora svako obilježavanje biti vid proslave i kao primjer obilježavanja događaja gdje se sigurno ništa ne slavi naveo 11.juli.
- Muhamed Đakmić
#21 Re: Sarajevo i 2014.
Ni po čemu ih ne poredim, ali nebitno, neću dalje da spamam. Ne znam samo što se pojedini forumaši moraju hvatati za najbanalnije stvari.
-
bull21
#22 Re: Sarajevo i 2014.
Ne izvrčite temu i ne stvarajte bespotrebne tenzije. Ovo obilježavanje o kojem ja govorim, govorim o odavanju pošte svim žrtvama. Na stranu što bi ovo mogli iskoristiti kao dobru promociju, u pola ljetne sezone da privučemo više turista. Drugi bi to uradili, ali nesposobni bošnjo ne gleda dalje od svog nosa.
- Jara
#23 Re: Sarajevo i 2014.
Koja BISTA?tvsabina wrote:Slažem se. Kad sam rekla "degutantno" nisam mislila da to treba zaboraviti. Nek se to uči u historiji. Super je da postoji bista kod Latinske Ćuprije zbog naše djece i zbog turista. Sto puta mi se desilo da me stranci pitaju gdje je to mjesto.Sarajevo1946 wrote:Ja se ne bih složio da je degutantno. Ne trebamo to zaboraviti, na kraju krajeva to je nešto što nas je oblikovalo i učinilo onim što jesmo, ali mislim da je pametnije usmjeriti novac i energiju koji bi se utrošili u neko spektakularno obilježavanje u pametnije stvari.
No degutantnim smatram obilježavanje tog povoda jer je tim činom nastao događaj koji je više od milion ljudi otjerao u smrt.
- sabina1
#24 Re: Sarajevo i 2014.
Jara wrote:Koja BISTA?tvsabina wrote:Slažem se. Kad sam rekla "degutantno" nisam mislila da to treba zaboraviti. Nek se to uči u historiji. Super je da postoji bista kod Latinske Ćuprije zbog naše djece i zbog turista. Sto puta mi se desilo da me stranci pitaju gdje je to mjesto.Sarajevo1946 wrote:Ja se ne bih složio da je degutantno. Ne trebamo to zaboraviti, na kraju krajeva to je nešto što nas je oblikovalo i učinilo onim što jesmo, ali mislim da je pametnije usmjeriti novac i energiju koji bi se utrošili u neko spektakularno obilježavanje u pametnije stvari.
- Jara
#25 Re: Sarajevo i 2014.
OK onda... reko' promaklo mi da je postavljena neka bista.