Sarajevo - Graz

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shlauf

#1 Sarajevo - Graz

Post by shlauf »

Vozdrica, Neznam ima li ista ili slična tema
Automobilom Sarajevo-Graz sa vinjetama ili bez njih, kuda, kako ... ?
Ned071

#2 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

Sarajevo-Zagreb-Maribor i stizes u Graz. Treba oko sedam sati. Slavonski brod Zagreb deset eura ac. Onda imas nesto sitno do granice sa Slovenijom platit. Ides na Macelj, u sloveniji i austriji kupujes vinjete, obje mozes odmah na ulazu u sloveniju. Preporuka za hotel Danijel u Grazu... Sretno i uzivaj, dobar grad strasno...
kabal1337

#3 Re: Sarajevo - Graz

Post by kabal1337 »

Vinjeta Slovenija
Vinjeta Austrija
- Kupiti na pupama prije ulaza u samu drzavu.
Me_again

#4 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

Ned071 wrote:Sarajevo-Zagreb-Maribor i stizes u Graz. Treba oko sedam sati. Slavonski brod Zagreb deset eura ac. Onda imas nesto sitno do granice sa Slovenijom platit. Ides na Macelj, u sloveniji i austriji kupujes vinjete, obje mozes odmah na ulazu u sloveniju. Preporuka za hotel Danijel u Grazu... Sretno i uzivaj, dobar grad strasno...
Hotel Daniel blizu zeljeznicke stanice ?
Ima puno boljih za istu lovu :D
condy

#5 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Jel to shoping ?

Fino je otici na onaj vidikovac zaboravio sam kako se zove, u centru je grada, plati se lift pa te popne na brdo, cjeli grad se vidi, i otici nocu.

Grad tipicni austrijski, sredjen i ljepa infrastruktura ali grad bez duha, zivosti, sve je mirno i usporeno.

Vinjete kupit za Slo i Au dok se udje u Slo odmah iza granice, vidi se sa granice, cini mi se da ima stajaliste za kupovinu vinjeta. Nije pumpa vec stajaliste. Na pumpi se kupuje kad se ulazi u Slo prema Ljubljani. Treba znati da se dani za vinjete racunaju od tog dana kad se kupe. Pa ako se kupi u ponedjeljak za sedam dana za Slo, vazi sve do iduceg ponedjeljka a to znaci da ne vazi i iduci ponedjeljak.
Optimist

#6 Re: Sarajevo - Graz

Post by Optimist »

Schloßberg je brdo iznad Graza. Seiersberg je onaj soping centar gdje nasi hrle da potrose pare. :D

A sto se tice vinjeta, mozes ici na Varazdin pa onda prema Ptuju, i onda dalje prema MB. I sam sam razmisljao o ovoj opciji ali nekako uvijek psujem i dam 15 eura za vinjetu.
Navodno vinjetom su pokriveni kruzni tokovi, tako da iako nisi na autoputu, u biti rizikujes potencijalnu kaznu ako je nemas.
Ned071

#7 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

Me_again wrote:
Hotel Daniel blizu zeljeznicke stanice ?
Ima puno boljih za istu lovu :D[/quote]

Ima. Al ja ovaj volim, ikea fol... A i dobar je dorucak
Throttle

#8 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Ne znam jel se samo ide u soping, al vise se isplati busem, budu aranzmani stvarno jeftino
Ja sam išao, smjestili su nas u Roomz, mislim da je 3 zvjezdice, uključen vodič bio, išli na Schlossberg, obilazak grada. Ja išao da guzica vidi puta, s kolegicom :D
Sto se tice nekog shoppinga, to mi nije nikad bilo jasno, ljudi namjenski idu u neku kupovinu, ko da gore dijele džaba :D Ja kupio neke siće, u Seiersbergu zujao po Mediamarktu, butici i to me nisu zanimali, većinu stvari mogu kupit i ovdje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Throttle wrote:Ne znam jel se samo ide u soping, al vise se isplati busem, budu aranzmani stvarno jeftino
Ja sam išao, smjestili su nas u Roomz, mislim da je 3 zvjezdice, uključen vodič bio, išli na Schlossberg, obilazak grada. Ja išao da guzica vidi puta, s kolegicom :D
Sto se tice nekog shoppinga, to mi nije nikad bilo jasno, ljudi namjenski idu u neku kupovinu, ko da gore dijele džaba :D Ja kupio neke siće, u Seiersbergu zujao po Mediamarktu, butici i to me nisu zanimali, većinu stvari mogu kupit i ovdje
:per:
Throttle

#10 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Khm, jaranski, khm :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Necija guzica je vidjela vise od puta :evil:

Elem ni meni te šoping ture vise nemaju toliko smisla, sad kad maltene sve imas i kod nas. Prije kad kod nas nije bilo cestitog butika, ok. A ne znam ni koliko se isplati, al haj zene su to uglavnom, ne treba traziti suvise logiku :mrgreen:

Narocito one koje se vracaju nazad isti dan bez nocenja. Pa to je da se roknes :run:

A razmisljao sam da odem jednu turisticki, dok raja kupuje, da malo razgledam grad :mrgreen: naravno samo uz nocenje.
Throttle

#12 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Ne priča se o tome, sad sam oženjen :lol:
Ja sam planirao i sa ženom malo po tim turističkim mjestima ići, al dođe bebač i sve pade u vodu. Planirali u Italiju, nisam tamo nikad bio, a može se za stotinjak KM obići neka turistička atrakcija za vikend, čak sam od raje koja su vodiči dobijao i ponude od 50KM po osobi za Veneciju, ono da se popuni bus. Ionako svu neku lovu sprdiš kroz guzicu ni za šta, ovako bar imaš neke uspomene
Ned071

#13 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

_BataZiv_0809 wrote:Necija guzica je vidjela vise od puta :evil:

Elem ni meni te šoping ture vise nemaju toliko smisla, sad kad maltene sve imas i kod nas. Prije kad kod nas nije bilo cestitog butika, ok. A ne znam ni koliko se isplati, al haj zene su to uglavnom, ne treba traziti suvise logiku :mrgreen:

Narocito one koje se vracaju nazad isti dan bez nocenja. Pa to je da se roknes :run:

A razmisljao sam da odem jednu turisticki, dok raja kupuje, da malo razgledam grad :mrgreen: naravno samo uz nocenje.
isla je moja supruga sa kolegicama s posla zimus. pricala sa zenom nekom u busu. te soping ture su uglavnom zene sa pijace ili one koje imaju profile na piku. gore kupuju robu na veliko ili po narudzbi ovdje. trpaju recimo po 20 haljina ili komplete posuđa i to donose. imaju semu na granici i u hr i kod nas... dobro razrađen biznis...
condy

#14 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Throttle wrote:Ne priča se o tome, sad sam oženjen :lol:
Ja sam planirao i sa ženom malo po tim turističkim mjestima ići, al dođe bebač i sve pade u vodu. Planirali u Italiju, nisam tamo nikad bio, a može se za stotinjak KM obići neka turistička atrakcija za vikend, čak sam od raje koja su vodiči dobijao i ponude od 50KM po osobi za Veneciju, ono da se popuni bus. Ionako svu neku lovu sprdiš kroz guzicu ni za šta, ovako bar imaš neke uspomene
Pa red je da odvedeš i ženu negdje :D

Gle, nemoj u Veneciju. Nije ona nešto zanimljiva kad tamo odeš, uske uličice i samo to provlačenje, izgubiše se, ogromna gužvara, prepun klinac švercera, cijene žara, ne isplati se. Ako hoćeš sa porodicom na pravo, ljepo i romantično mjesto otići u Italiji, a što je znam, onda ti je preporuka od mene Verona. Preljep grad! Iako bi ja razmislio i o Siciliji :roll: To mi je želja, otići tamo nekad i vidjeti doživiti onaj pravi talijanski šmek ( i vratit se živ :D ).
Throttle

#15 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Ma to nas je zvao telefonom vodič za Veneciju, fali mu još par ljudi da popuni bus
Sad je već komplikovanije zbog djeteta, ove godine završio u Neumu, nismo mogli uskladit godišnje a beba nije imala pasoš jer nismo nigdje planirali i na kraju fasujem Svitavu :lol:
Sad od toga nema ništa, bar dok ne napuni 3 godine, a onda ćemo se potrudit da bar jednom godišnje odem na neku destinaciju. I zena i ja volimo putovat a to su stvarno mizerne cifre za neko iskustvo i doživljaj
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Ned071 wrote:
isla je moja supruga sa kolegicama s posla zimus. pricala sa zenom nekom u busu. te soping ture su uglavnom zene sa pijace ili one koje imaju profile na piku. gore kupuju robu na veliko ili po narudzbi ovdje. trpaju recimo po 20 haljina ili komplete posuđa i to donose. imaju semu na granici i u hr i kod nas... dobro razrađen biznis...
Eh da mislio sam na one koje fakat zapucaju u soping. Znam za te sheme, 8 KM po artiklu je marza koju uzimaju.
condy

#17 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Throttle wrote:Ma to nas je zvao telefonom vodič za Veneciju, fali mu još par ljudi da popuni bus
Sad je već komplikovanije zbog djeteta, ove godine završio u Neumu, nismo mogli uskladit godišnje a beba nije imala pasoš jer nismo nigdje planirali i na kraju fasujem Svitavu :lol:
Sad od toga nema ništa, bar dok ne napuni 3 godine, a onda ćemo se potrudit da bar jednom godišnje odem na neku destinaciju. I zena i ja volimo putovat a to su stvarno mizerne cifre za neko iskustvo i doživljaj
Juče čitam na klixu, mlađi bračni par skupio pare za stan, negdje su iz SAD-a, i odluče da ne kupe stan, već da te pare potroše u putovanja svijetom. Nije da nagovaram :D

Objavljivaju slike sa raznih destinacija, i sad fino zarađuju, napravili od toga biznis.

btw. putovanja su prava stvar ljepo je otići i vidjeti nešto drugo i drugačije, sad su aranžmani povoljni, većinom ne trebaju vize, avioni jeftini iz Tuzle, pa kad dijete poraste put pod noge . Ja isto volim, ispaliti se s vremena na vrijeme, jedino slobodno vrijeme, baš ga malo imam :-? Treba dosta love, al želja mi je otići u Kinu :roll: Kažu da je svijet za sebe. Ili u Brazil, kako bi to volio :sad: :sad: Da nisi oženjen mogli bi drugarski nešto dogovorati :gunjastajl:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Nedavno sam citao jednu zanimljivu analizu na sta trosimo pare i sad ima kao podjela na stvari i iskustva.

I zapravo se govori koliko je bolje trositi pare na nova iskustva kao sto su putovanja.

Naravno postujuci svacije pravo da sopstvene pare trosi kako misli sa treba, meni su putovanja zakon. Nosim mobitel od 200 KM ali sam svake godine za prvi maj ili za novu godinu negdje drugo. Uspomene i iskustva nam ostaju, stvari se potrose :thumbup:
condy

#19 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

:thumbup:
Ned071

#20 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

_BataZiv_0809 wrote:Nedavno sam citao jednu zanimljivu analizu na sta trosimo pare i sad ima kao podjela na stvari i iskustva.

I zapravo se govori koliko je bolje trositi pare na nova iskustva kao sto su putovanja.

Naravno postujuci svacije pravo da sopstvene pare trosi kako misli sa treba, meni su putovanja zakon. Nosim mobitel od 200 KM ali sam svake godine za prvi maj ili za novu godinu negdje drugo. Uspomene i iskustva nam ostaju, stvari se potrose :thumbup:
kad sve skršiš za opravljanje onog talijanskog šrota :D nego, gdje nam je majstor? nema ga danima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Ned071 wrote:
kad sve skršiš za opravljanje onog talijanskog šrota :D nego, gdje nam je majstor? nema ga danima?
Ma yok, talijanski srot se odrzava, ne popravlja :)

Izgleda da je u banovicima :-?
Ned071

#22 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

_BataZiv_0809 wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=cq58Wk6NfPc
Dope_Man

#23 Re: Sarajevo - Graz

Post by Dope_Man »

_BataZiv_0809 wrote:Nedavno sam citao jednu zanimljivu analizu na sta trosimo pare i sad ima kao podjela na stvari i iskustva.

Isti sam. I ne samo Nova, vec svaki moguci vikend ili slobodan dan. Mobitel mi lagano traje sve dok se ne pokvari, a to je obicno oko 4 godine dok baterija otkaze a nikad nov nisam, niti cu kupiti. Auto uzeo pofino ispod onoga sto bih mogao da sam se htio nekom dokazivati, ne kupi trebe al zato je rezervoar uvijek pun i svaki vikend stotine kilometara pod nogama.

Jedino u zivotu zalim sto nemam vise vremena da i dalje putujem, ali mlad sam jos :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#24 Re: Sarajevo - Graz

Post by mali_milojica »

_BataZiv_0809 wrote:
Ned071 wrote:
Ma yok, talijanski srot se odrzava, ne popravlja :)

Metar dobio čini mi se na crnoj :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:
Isti sam. I ne samo Nova, vec svaki moguci vikend ili slobodan dan. Mobitel mi lagano traje sve dok se ne pokvari, a to je obicno oko 4 godine dok baterija otkaze a nikad nov nisam, niti cu kupiti. Auto uzeo pofino ispod onoga sto bih mogao da sam se htio nekom dokazivati, ne kupi trebe al zato je rezervoar uvijek pun i svaki vikend stotine kilometara pod nogama.

Jedino u zivotu zalim sto nemam vise vremena da i dalje putujem, ali mlad sam jos :lol:
Upravo tako.

Doduse volim auta i garderobu pa tu ipak malo vise trosim nego sto mi je objektivno potrebno :lol: , ali se trudim da mi svaki vikend bude kao mini godisnji odmor.

Novac definitivno valja ulagati u sjecanja :thumbup:
Post Reply