Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ovo_malo_duse

#76 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ovo_malo_duse »

chuchumbamayumbe wrote:Ljudi ba, sta vam je...
Sta ste svi toliko sentimentalni i vezani za Sarajevo, osim sto tu zivite?
Pa, nije mi majka ili sestra da ga toliko volim. Top je samo jedan grad, pored hiljada drugih gradova...
Ko ima sansu da ode trbuhom za kruhom, ko smatra da ide na bolje, da ce negdje moci izgraditi bolju buducnost, ko smatra da ovdje vise nema mjesta za normalne ljude, kome se sve ovo zgadilo ( a ko moze da ide), neka ide, ja bih prvi sutra otisao da mogu i da imam gdje.
Negdje gdje ce moja djeca rasti u sigurnijem i normalnijem okruzenju, gdje me nece jebavati u zivotu zbog imena i prezimena, negdje gdje cu mocu djetetu sutra kupiti tene i poslati ih na ekskurziju, negdje gdje ih narkomani nece sretati na ulici i ubijati zbog cenera, gdje drotovi drugacije izgledaju i rade, gdje nema toliko seljacina i primitivaca, gdje me teta sa shaltera ne gleda ko sto tele gleda u sarena vrata, itd.
Puno je vise razloga za otici nego za ostati, naravno ako neko ima mjesto za otici.
A ako nemate i ne mozete otici, jbga, mozemo uvijek popiti kafu negdje u jebenom gradu, i mrmljati kroz brkove i jebavati papcima majku, i tako svaki dan...
Kad nadzes takav grad javi mi i ja bih rado tamo.

Ja sam se ispalio 2001 vodzen razmisljanjem da Pametan zivi gdje mu je bolje a budala gdje se rodio.
Al ovo pasa moj je idealizacija neceg sta ne postoji, tek kad dodzes u drugu drzavu vidjeces koliko si stranac, kako se policija odnosi prema tebi kad ti procita ime u vozackoj ili pasosu, kako te gleda teta sa saltera i pogotovo koliko opasnosti nosi zivot u bjelosvjetskim gradovima i da Sarajevo i nije tako strasno kako u prvi mah izgleda.
ANTHRAX

#77 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ANTHRAX »

@ObiVan

Mogu slobodno reci da svojim stavom predstavljas mene i mnoge koji se istinski osjecaju pripadnicima ovog grada..

Hvala na lijepim postovima..
chuchumbamayumbe

#78 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by chuchumbamayumbe »

ovo_malo_duse wrote:
Pa, nije mi majka ili sestra da ga toliko volim. Top je samo jedan grad, pored hiljada drugih gradova...
Ko ima sansu da ode trbuhom za kruhom, ko smatra da ide na bolje, da ce negdje moci izgraditi bolju buducnost, ko smatra da ovdje vise nema mjesta za normalne ljude, kome se sve ovo zgadilo ( a ko moze da ide), neka ide, ja bih prvi sutra otisao da mogu i da imam gdje.
Negdje gdje ce moja djeca rasti u sigurnijem i normalnijem okruzenju, gdje me nece jebavati u zivotu zbog imena i prezimena, negdje gdje cu mocu djetetu sutra kupiti tene i poslati ih na ekskurziju, negdje gdje ih narkomani nece sretati na ulici i ubijati zbog cenera, gdje drotovi drugacije izgledaju i rade, gdje nema toliko seljacina i primitivaca, gdje me teta sa shaltera ne gleda ko sto tele gleda u sarena vrata, itd.
Puno je vise razloga za otici nego za ostati, naravno ako neko ima mjesto za otici.
A ako nemate i ne mozete otici, jbga, mozemo uvijek popiti kafu negdje u jebenom gradu, i mrmljati kroz brkove i jebavati papcima majku, i tako svaki dan...

Ja sam se ispalio 2001 vodzen razmisljanjem da Pametan zivi gdje mu je bolje a budala gdje se rodio.
Al ovo pasa moj je idealizacija neceg sta ne postoji, tek kad dodzes u drugu drzavu vidjeces koliko si stranac, kako se policija odnosi prema tebi kad ti procita ime u vozackoj ili pasosu, kako te gleda teta sa saltera i pogotovo koliko opasnosti nosi zivot u bjelosvjetskim gradovima i da Sarajevo i nije tako strasno kako u prvi mah izgleda.
Ne mora to da bude grad.
Zivio sam jedno vrijeme u Kaiserslauternu, tj u okolini i bas mi je bilo lijepo.
Kultura, cistoca, nema belaja, i bio sam stranac ali me nisu posmatrali onako kako ti vjerovatno pretpostavljas, zato sto sam nastojao da se uklopim u okolinu koliko god je to moguce a ne da okolo hodam sa majicom i natpisom "U mom selu najveca sam seljacina ja!". Naravno da sam zadrzao, da tako kazem, svoju kulturu i obicaje, ali za sebe i svoj dom, a svoje balkanske seljakluke i komplekse nisam lijecio u Kaiserslauternu, isto kao sto kompleksasi to ne bi trebalo da rade ni u Sarajevu, kontas.
Nigdje nije dobro, ali je negdje manje a negdje vise lose!
ahuseino

#79 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ahuseino »

ovo_malo_duse wrote:

malo dushe, iz tvog posta onda ja treba da zakljuchim da je svugdje isto i da u Sarajevu nije nista gore nego bilo gdje drrugo? cak i bolje?

Mislim, ti nazivash idealizacijom ovo sto si podebljao - pa zalosno bi bilo da jeste, tj. da nije nista drugo nego osnovno covjecje pravo na zivot i prezivljavanje, te neki minimalni luxuz (tene?!!, exkurzija?!!). Svima je nama ovo poznato, a bilo bi vrlo nepojmljivo bilo kome iz "srednje klase" u "razvijenom" svijetu.

Iz licnih iskustava, a i iz 100% iskustava druge ruke (moji prijatelji, poznanici), apsolutno ni jedna izjava ne indicira idealizam u ovih par boldiranih zelja. Naravno mozemo diskutovati o razlichitim "sjenama sive boje" - recimo ja sam lichno primjetio da nacionalizam i neko kvazi gradjanstvo- drugog-reda postoji u puno vechoj mjeri u nekim evropskim zemljama - Italija, Francuska te Svabija; puno manje u Engleskoj i USA.

Naravno, Amerika je velika kao kontinent, tako da moze biti lokacija gdje se ovo moze dovesti u pitanje, ali generalno - ne.

Nivo integracije u kulturi i JEZIKU ima puno veze u tome kako je kome u dijaspori, a starost je jedan od glavnih faktora koji utiche na ovo dvoje...
neocekivana_sila

#80 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by neocekivana_sila »

chuchumbamayumbe wrote: Od pocetka rata je proslo 16 godina.
Mnogo stvari se os tada promijenilo, dosao je i internet, svijet postaje globalno selo, itd, da ne nabrajam. AKo je tebi danasnje Sarajevo bolje od onoga prije rata (kada si po banane morao ici u Italiju) onda stvarno, mislim, ono...nemam rijeci. :roll:
Da, gradovi sve više liče jedni na druge, što prije nije bio slučaj. Sarajevo se sada razlikuje donekle od drugih gradova, prije rata se razlikovalo mnogo više od evropskih gradova. Sada se razlikuje u sitnicama koje ljudi koji o nečemu misle nemaju ni vremena da primjete a još manje da ih elaboriraju. Nije to samo Sarajevo nego i svi drugi gradovi, nekad jako različiti - to je prosto posljedica, kao što si rekao, globalizacije. Face the fact-život u Sarajevu je sasvim ok, ako imas para i ako imas smislenu karijeru, što mnogo ljudi u Sarajevu, za razliku od nekih svjetskih metropola, nema.
chuchumbamayumbe wrote:CIjena zivota medju ljudima su najlonske kese???? Jesi li ti ikada maknuo dalje od Sarajeva,
Jesam do Keiserslauterna :D Nekih 400.000 više ljudi u Sarajevu, ako nisi primjetio. Uostalom rekla sam da kad živiš u većem gradu, imaš i kese po ulicama. Kad živiš s ovcama tj na selu, nemaš kese. Ti si se izjasnio da bi želio živjeti na selu, pa razumijem tvoje preferiranje npr. balege :) Poenta nije bila da su kese super, nego da vidiš smeće tog tipa, znaš da si u gradu. Na selu nema kesa. Kontaš?
chuchumbamayumbe wrote:Da, izmedju ostalog se i na osnovu odnosa tete na salteru ili vozaca u trolejbusu odredjuje kvalitet neke sredine.
Pa eto sorry, poštujem tvoj izbor, ali po mom misljenju, samo debil može na to da obraća pažnju i da to uzima kao neki bitan faktor kada pravi izbor sredine.
chuchumbamayumbe wrote:Ovo za Sarajevo, licne promasaje, emigraciju, mediokritete, luzere, emancipaciju, ne znam sta da ti kazem. Podsjeca me na pricu papana koji nema nista pametnije da kaze nego napada sve okolo sebe, nekako mi lici na kompleks nize vrijednosti. Skoro pa da mi pada na pamet da je tvoj ideal Golf 2 ili 3, ali GTI, sa onom velikom rorom nazad...
ma nije, ideal mi je da idiotu kažem da je idiot, a eto imam sreće, počesto si online :) Mislim, ono, nemoj da se žestiš..da vrijeđaš pa da ja tebe. Hajde da razgovaramo.
chuchumbamayumbe wrote:Izvini ako sam te uvrijedio bilo cime sto sam iznad napisao, ali, vjeruj mi, ti si mene jos vise uvrijedio, olako iznoseci svoje apsolutno subjektivno misljenje, vrijedjajuci ljude okolo, omalovazavajuci sve odreda...
Nisi me uvrijedio uopšte. I da hoćeš, ne možeš. Percepcija ti je iskrivljena i nerealna, nerazumno si selektivan i ne možeš da odvojiš bitno od nebitnog. DaBogda šćeri da, ali haman da ti jednostavno ne možeš da primjetiš pedeset civilizovanih prodavačica ili trista stvari koje funkcionišu - primjetićeš onu jednu stvar koja ne funkcioniše i onda beskonačno elaborirati.
chuchumbamayumbe wrote:Ne znam, ne jos ne mogu da vjerujem da neko moze imati ovakvo razmisljanje kao ti.
Imaju ga mnoge Sarajlije, nego su garant previše zauzeti da te začepe kad im pljuješ po gradu.
Malo ko ovdje tvrdi da je Sarajevo savršeno, najbolje i sl. da mu ništa ne fali i da ne bi moglo da bude bolje. Ali to je sve za tebe premalo, mi smo idioti čiji je ideal Golf jer istina mora biti ta da "sve ne valja" i "sve je sivo i sve se raspada". E pa izvini, ali to jednostavno nije slučaj.

Sarajevo je grad u kojem je moguć sasvim solidan život i u kojem su vidne krupne pozitivne promjene. Zašto i na osnovu čega ti osporavaš te elementarne opservacije nije mi dokraja jasno.
slavkoimamodilera

#81 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by slavkoimamodilera »

Neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar bi da nam ponudi neke elementarne opservacije o razmisljanju kakvo dijele mnoge sarajlije (a ona je valjda mnoge), jer su nam percepcije iskrivljene i nerealne, zapravo takve da rado druge naziva idiotima, debilima koji na takve gluposti obracaju paznju, jer ona je ta koja ima para i smislenu karijeru (sta god to bilo), a to je ujedno nesto sto nema puno sarajlija...

Hmmmm... :zzzz:
saraydjecko

#82 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by saraydjecko »

Pa kad je sve tako lose zasto drugi ljudi o Sarajevu pricaju sve najbolje,naravno osim nasih bivsi sugradjana koji su uvalili pricu da Sarajevo nije kao nekad i da je puno papaka.Neka mi neko nadje neki veci grad koji ima tendenciju daljneg razvoja da u njemu zive samo ljudi sa dubokim korjenima u tom istom.
Dioda

#83 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by Dioda »

saraydjecko wrote:Pa kad je sve tako lose zasto drugi ljudi o Sarajevu pricaju sve najbolje,naravno osim nasih bivsi sugradjana koji su uvalili pricu da Sarajevo nije kao nekad i da je puno papaka.Neka mi neko nadje neki veci grad koji ima tendenciju daljneg razvoja da u njemu zive samo ljudi sa dubokim korjenima u tom istom.
Zato sto ne zive u njemu. :skoljka:
vjesticanametli

#84 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by vjesticanametli »

ma vi ste nezahvalni :x KAKO NIJE DOBRO :D super je :D

ovo nije ni G vise od grada
ovi sto im je super nisu vidjeli GRAD :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#85 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by mIRCerka »

saraydjecko wrote:Pa kad je sve tako lose zasto drugi ljudi o Sarajevu pricaju sve najbolje,naravno osim nasih bivsi sugradjana koji su uvalili pricu da Sarajevo nije kao nekad i da je puno papaka.Neka mi neko nadje neki veci grad koji ima tendenciju daljneg razvoja da u njemu zive samo ljudi sa dubokim korjenima u tom istom.

Niko ne voli svoj grad. A u razgovoru sa stanovnicima drugih gradova, krvlju branimo svoj grad.
Cisto jos jedan izvor za super suplju pricu i dokazivanje lokalpatriotizma.
chuchumbamayumbe

#86 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

neocekivana_sila wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Od pocetka rata je proslo 16 godina.
Mnogo stvari se os tada promijenilo, dosao je i internet, svijet postaje globalno selo, itd, da ne nabrajam. AKo je tebi danasnje Sarajevo bolje od onoga prije rata (kada si po banane morao ici u Italiju) onda stvarno, mislim, ono...nemam rijeci. :roll:
Da, gradovi sve više liče jedni na druge, što prije nije bio slučaj. Sarajevo se sada razlikuje donekle od drugih gradova, prije rata se razlikovalo mnogo više od evropskih gradova. Sada se razlikuje u sitnicama koje ljudi koji o nečemu misle nemaju ni vremena da primjete a još manje da ih elaboriraju. Nije to samo Sarajevo nego i svi drugi gradovi, nekad jako različiti - to je prosto posljedica, kao što si rekao, globalizacije. Face the fact-život u Sarajevu je sasvim ok, ako imas para i ako imas smislenu karijeru, što mnogo ljudi u Sarajevu, za razliku od nekih svjetskih metropola, nema.
chuchumbamayumbe wrote:CIjena zivota medju ljudima su najlonske kese???? Jesi li ti ikada maknuo dalje od Sarajeva,
Jesam do Keiserslauterna :D Nekih 400.000 više ljudi u Sarajevu, ako nisi primjetio. Uostalom rekla sam da kad živiš u većem gradu, imaš i kese po ulicama. Kad živiš s ovcama tj na selu, nemaš kese. Ti si se izjasnio da bi želio živjeti na selu, pa razumijem tvoje preferiranje npr. balege :) Poenta nije bila da su kese super, nego da vidiš smeće tog tipa, znaš da si u gradu. Na selu nema kesa. Kontaš?
chuchumbamayumbe wrote:Da, izmedju ostalog se i na osnovu odnosa tete na salteru ili vozaca u trolejbusu odredjuje kvalitet neke sredine.
Pa eto sorry, poštujem tvoj izbor, ali po mom misljenju, samo debil može na to da obraća pažnju i da to uzima kao neki bitan faktor kada pravi izbor sredine.
chuchumbamayumbe wrote:Ovo za Sarajevo, licne promasaje, emigraciju, mediokritete, luzere, emancipaciju, ne znam sta da ti kazem. Podsjeca me na pricu papana koji nema nista pametnije da kaze nego napada sve okolo sebe, nekako mi lici na kompleks nize vrijednosti. Skoro pa da mi pada na pamet da je tvoj ideal Golf 2 ili 3, ali GTI, sa onom velikom rorom nazad...
ma nije, ideal mi je da idiotu kažem da je idiot, a eto imam sreće, počesto si online :) Mislim, ono, nemoj da se žestiš..da vrijeđaš pa da ja tebe. Hajde da razgovaramo.
chuchumbamayumbe wrote:Izvini ako sam te uvrijedio bilo cime sto sam iznad napisao, ali, vjeruj mi, ti si mene jos vise uvrijedio, olako iznoseci svoje apsolutno subjektivno misljenje, vrijedjajuci ljude okolo, omalovazavajuci sve odreda...
Nisi me uvrijedio uopšte. I da hoćeš, ne možeš. Percepcija ti je iskrivljena i nerealna, nerazumno si selektivan i ne možeš da odvojiš bitno od nebitnog. DaBogda šćeri da, ali haman da ti jednostavno ne možeš da primjetiš pedeset civilizovanih prodavačica ili trista stvari koje funkcionišu - primjetićeš onu jednu stvar koja ne funkcioniše i onda beskonačno elaborirati.
chuchumbamayumbe wrote:Ne znam, ne jos ne mogu da vjerujem da neko moze imati ovakvo razmisljanje kao ti.
Imaju ga mnoge Sarajlije, nego su garant previše zauzeti da te začepe kad im pljuješ po gradu.
Malo ko ovdje tvrdi da je Sarajevo savršeno, najbolje i sl. da mu ništa ne fali i da ne bi moglo da bude bolje. Ali to je sve za tebe premalo, mi smo idioti čiji je ideal Golf jer istina mora biti ta da "sve ne valja" i "sve je sivo i sve se raspada". E pa izvini, ali to jednostavno nije slučaj.

Sarajevo je grad u kojem je moguć sasvim solidan život i u kojem su vidne krupne pozitivne promjene. Zašto i na osnovu čega ti osporavaš te elementarne opservacije nije mi dokraja jasno.
Hoces da kazes da ja ako imam dobru skolu/fax, mogu da u ovom gradu dobro zivim? Da se zaposlim i imam dobru platu? Da apliciram tamo gdje smatram da je normalno da sam potreban i dobrodosao? Kao npr Telekom, Elektroprivreda, Kanton, pizde materine? Nema sanse. Sve sam papak i stranke, ovdje se ne moze (u 99% slucajeva) dobiti posao bez stranacke pripadnosti, rodbinskih veza, placanja mita i slicno. Reci mi kako da se napravi smislena karijera u besmislenim i poremecenim odnosima?
To sto se tice preferiranja balege, necemo se sada vrijednjati na taj nacin. Uostalom, moje krave dobro "nabalegaju" ono sto raste na njivi, a ti k'o prava gospodja uzivas u blagodetima baleganja mojih krava i u pobaleganim organic proizvodima. Nemas pojma. Tebi je normalno da bijeda baca smece sa prozora, da djeca ne mogu da se igraju u parkicu od razbijenih pivskih flasa, igala, ulozaka i kondoma, da se u mom ulazu moraju praviti resetke na zadnjem spratu zato sto se narkomani tu drogiraju, da policija radi kako radi (nikako), da lokalne kabadahije i papani mogu da rade sto hoce, da se na rukohvatima tramvaja pronadje kolera i salmonela (iako su "dezinfikovani"), da ima ovoliko prosjaka, da su kurtonalni rukovodioci nedodirljivi, da se kilometar ceste radi 5 godina, da se uradi Alipasina ko da su je tenkovima radili (da ne spominjem ostale ulice), da se tenderi namjestaju dajdjicima i amidzicima, nelegalna gradnja, tebi je sve to normalno?
Nemoj se vrijedjati i govoriti da sam idiot posto me nikada nisi ni srela niti me poznajes, veoma si nekulturna i samo dokazujes svoju bahatost kao i tvoji idoli, kojima je sve lijepo i potaman, kao i tebi. Za tebe sam online kada god pozelis, i uvijek ce se naci duplo vise ljudi da ti argumentovano kazu da nisi u pravu, nego onih koji ce reci da je "ovdje lijepo zivjeti".
Nije sve ruzno i nije da sve ne valja, ali je svakim danom sve gore i gore, sve losije i losije, sve vise postajemo selendra i jedna velika pijaca, a sve manje grad kakav bi trebali biti.
Sta mislis, da ce nama neko dati olimpijadu? Pa, ovdje bi bolje prosli sa koridom i bilo bi vise posjetilaca na koridi na Kosevu nego da nam sutra opet dodje U2 ili neko slican, vjeruj mi. Muka mi je i boli me kada vidim kako grad propada, kako se urusava sam u sebe, kako ga nakaze i mijenjaju. Dzaba vam sve sjajne fasade i plocnici (koji se raspadnu svake godine).
Neka me zacepe sve Sarajlije koje misle da im nam ja pljujem po gradu. Ne volis ti ovaj grad vise od mene, jer da iole racionalno razmisljas i da vidis dalje iza tamnih satkala svoga Audija i DG cvika, vidjela bi sta se desava. Ja volim ovaj grad, isto kao sto su ga voljeli i svi moji koji su ovdje zivjeli i umrijeli, ali ga ne vole takvi kao ti i cine mu medvjedju uslugu. Jeste, ovdje je super, kaze Tajo i Kompletic (i ti sa njima) i samo tako nastavite.
Nicija nije do zore gorila pa nece ni papanima i profiterima, vjeruj mi.
chuchumbamayumbe

#87 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

slavkoimamodilera wrote:Neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar bi da nam ponudi neke elementarne opservacije o razmisljanju kakvo dijele mnoge sarajlije (a ona je valjda mnoge), jer su nam percepcije iskrivljene i nerealne, zapravo takve da rado druge naziva idiotima, debilima koji na takve gluposti obracaju paznju, jer ona je ta koja ima para i smislenu karijeru (sta god to bilo), a to je ujedno nesto sto nema puno sarajlija...

Hmmmm... :zzzz:
Ma ja ba, poznajem ja takve kao ona i slicni njoj. Srecemo ih svaki dan. Njima nikada nije bilo bolje.
A mi smo idioti, debili, nemamo smislene karijere, neralne su nam i isiskrivljene percepcije.
Ma, jednom rjecju, mi smo najgori i najbolje bi bilo da se usutimo ili da nas nema, pa da im prepustimo skroz da rade sta im se prohtije i da uzivaju u plodovima svojih smislenih karijera.
chuchumbamayumbe

#88 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Opet ti kazem, nije sve tako lose, ali je mnogo losije nego sto bi trebalo i moglo da bude, zahvaljujuci mnogim faktorima, a prvenstveno vladajucoj nacionalno-kriminalnoj oligarhiji i njihovim dupeliscima i karijeristima, poput mnogih individua i spodoba koje su nam svima poznate, a neke se cak javljaju i na forumu.
I meni je bilo super gdje god da sam bio, svaki grad mi se dopadao na svoj nacin, ali ako popricas sa ljudima koji zaista tu zive, tek ces tada dobiti bolju i jasniju sliku situacije.
Mislim, nemoj iz tako plitkih teza donositi ovakve zakljucke, nisi zagrebao ni po povrsini sustine problema, a vec si nasao opravdanje.
Mnogi gradovi imaju tendenciju razvoja i u mnogima je porast stanovnistva evidentan, bla, bla, bla, ali je slabo gdje "shljeglo" ovolike bagre i papana, a to je najevidentnije na podrucju cijelog Balkana (Bgd, Zg). Svugdje "doshlje" svoje kolo vode. Imam mnogo prijatelja koji su se doselili u Sarajevo i skidam im kapu, dao bih ruku za mnoge od njih, vecina Sarajlija su papani na kvadrat u poredjenju sa njima, ali su ti ljudi prihvatili obicaje i kulturu sredine u kojoj zive, a nisu donijeli svoje opanke i ovcice u grad.
Dakle, shvatili su da zive u gradu i shvatili su kako u gradu treba da se zivi.
btw, ja nisma bivsi sugradjanin, nego sadasnji.
king kong

#89 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by king kong »

neću citirati, puno toga ima...

istomišljenici smo chuchumbamayumbe :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ovo_malo_duse

#90 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ovo_malo_duse »

ObiVan wrote:Interesantno je kako se odredjeni fenomeni kao sto vec rekoh automatski neodvojivo prikace Sarajevu. Da li je to za mene Sarajevo, nije , niti ce ikada biti. Sarajevo je uvijek imalo svoje mahale, rasprostranjene oblike mahalizma i svog specificnog primitivizma, koliko na Vratniku, Bistriku, Sirokaci itd. Taj primitivizam je bio opste poznat svakome ko je tu zivio ili ko je imalo to analizirao, medjutim taj primitivizam je uvijek bio pod pokrivacem opste pripadnosti gradu, te onog stalnog prezira i kriticnosti prema upadima sa strane. Sta hocu reci? Grad nije samo pod opsadom papaka, nego ima nadprosjecno jaku autohtonu zajednicu predstavnika papanluka i primitivizma, rodjenih koljena i koljena u Sarajevu. Nije sve zlato sto se sjaji, niti treba odbacivati sto nam ne lici na zlato. Mogao bih sada napisati trilogiju o stvarima koje me nerviraju. Cesto citam kako ljudi pricaju o iskustvima u drugim gradovima. I ja sam imao priliku da vidim mnoge od tih gradova. Za sve vece gradove, ovdje Sarajevo ubrajam kao veci grad jer je ipak najveci u svom ma koliko velikom okruzenju, a po mnogo cemu veci i vazniji nego sto to govori njegov broj stanovnika ili postojanje podzemne zeljeznice. U manje-vise svim vecim gradovima imas i populacije i dijelove grada, gdje imas razne oblike primitivizma , papanluka i sl. Cesto se tamo sve to prebacuje na strance, na sve one sto su dosli i kojima tu nije mjesto, te vlada onaj opsti osjecaj netrpeljivosti. Dovoljno je da se citaju dnevne novine, gdje pljacke, ubistva i sve prekrsaje prividno cine samo predstavnici neautohtone populacije. Na ulici se mogu vidjeti razne scene, koje imaju i kod nas paralele. Nisu svi nasminkani i uglancani u gradskom prevozu, ima sigurno preko 100 varijanti smradova koji cirkulisu cjelodnevno po Parizu, Berlinu, Becu, Londonu i ne znam ti kojem gradu. Da li je to u Sarajevu nesto posebno? Ne zelim da budem advokat neke odobravajuce i zavaravajuce strane. Kod nas to jeste nesto posebno, jer ti oblici primtiivizma i papanluka su poprimili neku trend vrijednost. Tako da preuzimaju dominaciju u mnogim spektrima drustva. Ali nesto ne vidim da ima neka jaka ceznja za kulturom, da su te manifestacije prepunjene, te da se javlja neki preintenzivan otpor, vise se rodi koja tema za cjelodnevne kafe. Jesmo li u stanju da dovedemo haustore u kojima zivimo na neki "evropski" nivo. Da shvatimo da kada svako odrzava prostor ispred svojih vrata, ne samo sto placa cistacicu, nego i u intervalima izmedju, da ce nam zivoti, jer tu ipak zivimo, malo drugacije izgledati. Jesmo li svjesni da kada smo primjer sebi i drugima da tako imamo sansu da nesto promjenimo, a ne da mastamo o nekom filtriranju narodne mase u cilju dobijanja neke kvaziurbane strukture. Kakve su to zablude? Cesto citam ovdje neke nostalgicne rijeci, neka sjecanja na prijeratno Sarajevo i epove tipa Nije Sarajevo sto je nekad bilo, pa mi automatski pada na pamet ko to najcesce potencira i ko se tim najvise hrani, tipovi poput Emira Kusturice. On najvise voli reci da to nije vise isti grad, da nema potrebe da ikada vise ode tamo, da se sve promijenilo, nisu to vise isti ljudi ovako onako. Jao tuge. To je tako retoricki perfektna fraza samodbrane i totalno bezopravdanog napada. Do 92 smo bili svi oni koji su odgovarali, 93 smo se poceli mijenjati, a 95 ili 98, 2008 sigurno smo totalno deformisani, bez duha, bez snage i identiteta. Koja glupost, dodje mi da povracam od gluposti. 92 smo mi narucili svaku granatu i metak, te smo birali cija glava ce da padne, cija da ide, a cija da ostane. Isto tako smo odlucili sta sve da srusimo, da se rijesimo vijecnice, ionako joj tu nije mjesto, da zapalimo sto stignemo. Jeste, a sve to da Kusturica i Co sve vise izgube osjecaj identifikacije. Fakat migrena od gluposti. Treba svi da pakujemo kofere i da idemo u "prelijepi" i "od papanluka operisani" svijet? Treba kao Kusturica da lazemo sami sebe kako nije nista kako je bilo? A sto je najinteresantnije, kada dodjete u te strane zemlje vidite kako se 99 posto ljudi koji su otisli iz njega, najvise sa Sarajevom identificira, te bi ako ikako moguce da ga uklopi u svoju vizit kartu. Imao sam priliku sresti ljude strance, koji su bili u prolazu ili u posjeti Sarajevu. Slobodno mogu reci da su vecina fascinirana gradom. Oni koji jos malo vise razmisljaju, ne trebaju mene da im kazem da je u tom gradu bilo stanje 92-95, da oziljci toga se nose cijeli zivot ili vise. Ne moram im reci da ako smo svjesni da ce Ceca i Cece s lakocom da napune sve stadione, to ne znaci da je Sarajevo bez duha i snage. Da ako ne cujem na radiju, televiziju da ne spominjem svoje Indexe, to ne znaci da kod mene nemaju status himne. Citam kako neki dovode u pitanje ljubav prema gradu i smisao toga. Na takve zakljucke ne vrijedi reagovati, ali mislim da je dovoljno samo navesti primjer neke drage majice ili ne znam ti cega, sto vas je pratilo duze vrijeme, pa vam teze pada da se rastajete. Uporedite to sa prostorom gdje vam je raja, porodica, skola, omiljena kafana i sta jos ne, ili sam ja ili je neko drugi budala. Ako krenemo da mijenjamo mic po mic svoju okolinu, vise nece biti crno sve, nego cemo polako da predjemo u sive tonove. Ako krenemo da usmjeravamo sebe i svoju okolinu, pokazemo drugo lice, iz dana u dan cemo da osjetimo te promjene. Ne ocekujem ni od Taje niti slicnih da meni vrate kulturu u Sarajevo. Kada vidim da se neki organ policije, vise ponasa kao polni organ, a mene to direktno dotakne, nije fol da mu ja u lice saspem sve oblike kritike i nekulture, nego da se strucno distanciram i pokazem nivo. Nije poenta znam li ja nekom bolje mater, nego mogu li se izdici iznad toga. Mogu li pokazati "Da ja nisam to" , ma sta drugo ja bio. Ako meni iznad glave dere Ceca i Seka u duetu, necu ja odvrnuti Bacha na sve zvucnike. Zaboraviti cu opste priznati zakon "Kada mogu svi, mogu i ja" i logiku "Sto bih bio ja budala" , nego cu se drzati "Ja cu biti jedini pametan ako treba" i " Nisam to ja" . Ako odem negdje sta smatram kulturno vrijednim za mene, necu dozvoliti da me iritiraju kvaziurbani likovi, jer ja jako dobro znam da nisam zbog njih tu. I ako slucajno budem isao negdje sto je za mene priroda ili nesto za sta vezem epitet ljepote, a slucajno vidim odredjeno smece, te korpa nije daleko, pa nece mi biti tesko da nesto i podignem, ne jer se osjecam da mi je to zvanje, nego jer cuvam duh i snagu svog grada. Ne, ne mogu ja sve, ali i ne trebam, meni je dovoljno da se ne pomirim da mi neko unakazuje lice. Sarajevo kojeg se sjecamo, recimo Sarajevo na vrhuncu razvoja, postolimpijsko, je stalo pod okupaciju New Primitivs-a. Odakle ideja za tako nesto. Sta su predstaljali. Pa naravno lokalni primitivizam, a koja je razlika? Pa tada je t o bilo in i dalo se eksploatisati, na ma koji nacin, makar i simpaticnom pricom na moru, koja je neke koke tjerala daleko, a neke da blize ne moze. Strogo kriticki gledano me je postalo biti strah da nisu i Nadrealisti dali svoj doprinos ka afirmaciji primitivizma kao ozbiljne komponente naseg drustva, da se raja pocne da iskreno fura na to, sto je i Tanovic jednom prilikom izjavio. Ma da ne idemo predaleko, prosto receno, niko nije uspio na ovoj temi da me ubijedi da je Sarajevo bez duha i snage, to je prosto nemoguce.
:thumbup: Tacno ono sto sam ja htio da kazem ali nisam mogao tako lijepo srociti.
ahuseino
Mislim, ti nazivash idealizacijom ovo sto si podebljao - pa zalosno bi bilo da jeste, tj. da nije nista drugo nego osnovno covjecje pravo na zivot i prezivljavanje, te neki minimalni luxuz (tene?!!, exkurzija?!!). Svima je nama ovo poznato, a bilo bi vrlo nepojmljivo bilo kome iz "srednje klase" u "razvijenom" svijetu.

Iz licnih iskustava, a i iz 100% iskustava druge ruke (moji prijatelji, poznanici), apsolutno ni jedna izjava ne indicira idealizam u ovih par boldiranih zelja. Naravno mozemo diskutovati o razlichitim "sjenama sive boje" - recimo ja sam lichno primjetio da nacionalizam i neko kvazi gradjanstvo- drugog-reda postoji u puno vechoj mjeri u nekim evropskim zemljama - Italija, Francuska te Svabija; puno manje u Engleskoj i USA.

Naravno, Amerika je velika kao kontinent, tako da moze biti lokacija gdje se ovo moze dovesti u pitanje, ali generalno - ne.

Nivo integracije u kulturi i JEZIKU ima puno veze u tome kako je kome u dijaspori, a starost je jedan od glavnih faktora koji utiche na ovo dvoje...
To se slazem sa tobom , ali toga ima svugdije u svijetu nema i poslijedica je ekonomske situacije i onoga svega sto nam se desavalo toga je bilo i prije rata i bice uvjek ma kakva situcaija bila. Situacija je i predobra s obzirom na blizu na historiju a i Sarajevo po svojoj velicini je takvo da neke stvari su izrazajnije i nemoze se porediti sa tim prelijepim svjetskim gradovima u kojima ima istih stvari cak i puno vise samo sto mi te stvari nikad ne vidimo. Beskucnici i Narkomani i kriminal se desava u kvartovima u koje ovi koji opisuju tako lijep zivot u USA nikad ne zalaze.
I da dodam na kraju o tvojoj idealizaciji USA,bez neke zlobe....
Licno iskustvo... bio u USA poslovno i vozim se taxiem i u po frke guzva na putu, neznam sta je al zaglavilo brate i kaze tip necemo se provuci ovuda za 3 sata, poznajem obilazni put dali zelite vozicemo se malo duze ali prije cemo stici i ja se slozim..Vozimo se tako neko vrijeme i ja primjetim kad smo se vozili kroz neki kvart da on na raskrsnicama ubrzava.
Pitam ga zasto ubrzava...Kaze on nemojte se uplasiti ali desava se da u nekim od ovih kvartova sejdi crnja na balkonu i iz snajpera gadza taxije...
Eto i to je nesto, tradicija i duh tog grada ....
neocekivana_sila

#91 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

chuchumbamayumbe wrote: Hoces da kazes da ja ako imam dobru skolu/fax, mogu da u ovom gradu dobro zivim? Da se zaposlim i imam dobru platu? Da apliciram tamo gdje smatram da je normalno da sam potreban i dobrodosao? Kao npr Telekom, Elektroprivreda, Kanton, pizde materine? Nema sanse. Sve sam papak i stranke, ovdje se ne moze (u 99% slucajeva) dobiti posao bez stranacke pripadnosti, rodbinskih veza, placanja mita i slicno. Reci mi kako da se napravi smislena karijera u besmislenim i poremecenim odnosima?
to je stara fora da kad te niko neće, proglasiš da je to zbog toga što si suviše kvalitetan i pošten. Ono, nemaš uspjeha i love pa zaključiš da je to zato što je narod i grad suviše primitivan da bi se adekvatno divio aristokratama poput tebe.. Da, ima kompanija i institucija gdje je mnogo korupcije i nepotizma. Isto tako ima mnogo kompanija čija su sjedišta van BiH, i imaju kriterije Tražimo najboljeg. E sad, ako si npr. glumac, face the fact, društvu i samim tim-poslodavcima trebaju više programeri i farmaceuti. Ako nisi među traženima, nema te u materijalnom, tržišnom svijetu današnjice. Apsolutno poštujem da neko to ne želi, u tom slučaju nema pravo da kuka kako je grad primitivan i kako nema lovu. To je tako svugdje i u Sarajevu i u New Yorku.
Navodiš kako pamtiš Sarajevo od prije rata i kao tada je bilo super a sada se ne može bez stranačke pripadnosti bla bla. Zato i govorim kako imaš iskrivljenu percepciju jer i hajvan (hvala hajvanu na organic-u :) ) zna da na visok položaj nije moglo da se stigne bez partijske knjižice. Razumijem da nekom nedostaje da mora stajati na ulici i satima se derati Da nam rodi žito, žito, živio nam maršal TITO i sl:) , ali ono..ima nas još.
chuchumbamayumbe wrote: Nije sve ruzno i nije da sve ne valja, ali je svakim danom sve gore i gore, sve losije i losije, sve vise postajemo selendra i jedna velika pijaca, a sve manje grad kakav bi trebali biti.
l
Nije tačno! Evo i na ovom topicu dosta ljudi tvrdi da nije sve potpuno crno (da podsjetim na pomalo luđačke izjave: kolju se kurbani pod balkonima, bacili kolere po tramvajima, djeca ne mogu hodati od igala, kondoma i flaša). Uopšte nije tako crno, bolje je, štaviše solidno. Bolji je gradski prevoz, više se gradi, bolji je vozni park, u prodavnicama ima svega, bolji je izbor lijekova, bolje su knjižare, imamo premijere kad i ostali (SFF srce Sarajeva I LOVE).. jednostavno nije tako crno i ne vidim zašto ta elementarna činjenica mora da se interpretira kao znak Tajinog pulena i vlasništva Audija.
chuchumbamayumbe wrote:Sta mislis, da ce nama neko dati olimpijadu?Pa, ovdje bi bolje prosli sa koridom i bilo bi vise posjetilaca na koridi na Kosevu nego da nam sutra opet dodje U2 ili neko slican, vjeruj mi.
Pa znaš li koliko evropskih gradova (s pola miliona stanovnika) neće dobiti Olimpijadu a super su jaki gradovi?

Meni recimo, smetaju mane našeg školstva (a one su ubjedljivo najveće na fakultetu). Ipak u Sarajevo dolazi veliki broj mladih ljudi iz cijele BiH, i trebalo bi tu ulogu odgovorno iznijeti nakon svega kroz što nam je domovina prošla. U SAD-u 30 % ljudi ima fakultet, moramo taj naš procenat gurati svim silama.
Naravno, da se može nadugo i naširoko o ekonomskim i profesionalnim nedostacima života u Sarajevu. Ali to nije tema.
Tema je da li Sarajevo nestaje (gluho i daleko bilo).. Ama ne nestaje, prijatelju. Uzmi oglase, pogledaj cijenu kvadrata. Pogledaj za mjesec dana opet... raste. I svako mjesec dana pogledaj koliko su ljudi spremni platiti da žive u Sarajevu. I ako te boli, neka te boli.
chuchumbamayumbe

#92 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

neocekivana_sila wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Hoces da kazes da ja ako imam dobru skolu/fax, mogu da u ovom gradu dobro zivim? Da se zaposlim i imam dobru platu? Da apliciram tamo gdje smatram da je normalno da sam potreban i dobrodosao? Kao npr Telekom, Elektroprivreda, Kanton, pizde materine? Nema sanse. Sve sam papak i stranke, ovdje se ne moze (u 99% slucajeva) dobiti posao bez stranacke pripadnosti, rodbinskih veza, placanja mita i slicno. Reci mi kako da se napravi smislena karijera u besmislenim i poremecenim odnosima?
to je stara fora da kad te niko neće, proglasiš da je to zbog toga što si suviše kvalitetan i pošten. Ono, nemaš uspjeha i love pa zaključiš da je to zato što je narod i grad suviše primitivan da bi se adekvatno divio aristokratama poput tebe.. Da, ima kompanija i institucija gdje je mnogo korupcije i nepotizma. Isto tako ima mnogo kompanija čija su sjedišta van BiH, i imaju kriterije Tražimo najboljeg. E sad, ako si npr. glumac, face the fact, društvu i samim tim-poslodavcima trebaju više programeri i farmaceuti. Ako nisi među traženima, nema te u materijalnom, tržišnom svijetu današnjice. Apsolutno poštujem da neko to ne želi, u tom slučaju nema pravo da kuka kako je grad primitivan i kako nema lovu. To je tako svugdje i u Sarajevu i u New Yorku.
Navodiš kako pamtiš Sarajevo od prije rata i kao tada je bilo super a sada se ne može bez stranačke pripadnosti bla bla. Zato i govorim kako imaš iskrivljenu percepciju jer i hajvan (hvala hajvanu na organic-u :) ) zna da na visok položaj nije moglo da se stigne bez partijske knjižice. Razumijem da nekom nedostaje da mora stajati na ulici i satima se derati Da nam rodi žito, žito, živio nam maršal TITO i sl:) , ali ono..ima nas još.
chuchumbamayumbe wrote: Nije sve ruzno i nije da sve ne valja, ali je svakim danom sve gore i gore, sve losije i losije, sve vise postajemo selendra i jedna velika pijaca, a sve manje grad kakav bi trebali biti.
l
Nije tačno! Evo i na ovom topicu dosta ljudi tvrdi da nije sve potpuno crno (da podsjetim na pomalo luđačke izjave: kolju se kurbani pod balkonima, bacili kolere po tramvajima, djeca ne mogu hodati od igala, kondoma i flaša). Uopšte nije tako crno, bolje je, štaviše solidno. Bolji je gradski prevoz, više se gradi, bolji je vozni park, u prodavnicama ima svega, bolji je izbor lijekova, bolje su knjižare, imamo premijere kad i ostali (SFF srce Sarajeva I LOVE).. jednostavno nije tako crno i ne vidim zašto ta elementarna činjenica mora da se interpretira kao znak Tajinog pulena i vlasništva Audija.
chuchumbamayumbe wrote:Sta mislis, da ce nama neko dati olimpijadu?Pa, ovdje bi bolje prosli sa koridom i bilo bi vise posjetilaca na koridi na Kosevu nego da nam sutra opet dodje U2 ili neko slican, vjeruj mi.
Pa znaš li koliko evropskih gradova (s pola miliona stanovnika) neće dobiti Olimpijadu a super su jaki gradovi?

Meni recimo, smetaju mane našeg školstva (a one su ubjedljivo najveće na fakultetu). Ipak u Sarajevo dolazi veliki broj mladih ljudi iz cijele BiH, i trebalo bi tu ulogu odgovorno iznijeti nakon svega kroz što nam je domovina prošla. U SAD-u 30 % ljudi ima fakultet, moramo taj naš procenat gurati svim silama.
Naravno, da se može nadugo i naširoko o ekonomskim i profesionalnim nedostacima života u Sarajevu. Ali to nije tema.
Tema je da li Sarajevo nestaje (gluho i daleko bilo).. Ama ne nestaje, prijatelju. Uzmi oglase, pogledaj cijenu kvadrata. Pogledaj za mjesec dana opet... raste. I svako mjesec dana pogledaj koliko su ljudi spremni platiti da žive u Sarajevu. I ako te boli, neka te boli.
Za tvoju informaciju, imam vjerovatno bolju platu od tebe, ali zahvaljujuci samo sebi a ne rodbini i stranci. Znao sam da ce se kad-tad doci na temu kako onaj sistem nije valjao a ovaj valja, i drago mi je, bar znam s kim imam posla, glede tebe i glede tvojih jarana u strankama.
Na stranu to sto za svoj najveci uspjeh smatram svoj brak i dvoje djece, to su mi najvaznije stvari na svijetu, a ne karijera.Ja ti opet kazem da nije bolje, a ti se uhvati SFF-a (eto na sta nam se grad sveo, na 10 dana kobajagi nekog sepurenja i sakrivanja bijede crvenim tepihom, a poslije toga sve po starom), boljeg voznog parka (prije rata nije postojao Golf 5, zar ne), boljeg izbora lijekova (i prije rata je bio lijekova ali nije bilo potrebe za tolikim lijekovima jer i nije bilo toliko boleschuga kao danas, a i farmaceutska industrija je napredovala od tada, tako da ti je to poredjenje apsolutno bezveze), gradskog prevoza (ako nije losiji, a ono je na istom nivou kao i prije rata i ne znam na osnovu cega zakljucujes da je danas gradski prevoz bolji), zamaha u gradjevinarstvu (pogotovu sto se BESPRAVNO vise gradi, zar ne???, a ko samo izgradi ovo Sarajevo dok nisu dosli dajdjici na vlast, aaa?), i prije rata je u prodavnicama bilo svega shodno vremenu u kojem se zivjelo, ali nam nista nije nedostajalo, zar ne???)...
Mozemo mi otvoriti bezbroj fakulteta i "trkati se" sa SAD ko ima vise fakultetski obrazovanih ljudi, ali kada znas ko je sve u ovom vremenu dobio diplomu i na koji nacin, pomalo mi se i gade svi ti sto se sepure sa diplomama a ne znaju rijesiti kvadratnu jednacinu, pored toga sto su polupismeni.
A ovo glede klanja kurbana pod prozorima, bacila kolere po tramvajima, igala, kondoma i flasa, pa ja stvarno ne znam gdje ti to zivis i u sta gledas?!?!? Kazes da su to ludjacke izjave??? Hajde da se nadjemo negdje pa da te provodam po djcjim igralistima po Alipasinom polju, pa da ti dokazem da to nije ludjzacka izkjava nego sasvim realna cinjenica. I tako je u vecini parkova u gradu.
Ali ti to ne vidis (kao ni tvoji ljubimci) iza tamnih stakala Audija i DG naocala.
E svaka ti cast na postu, stvarno ne znam sta bih sa tobom dalje polemisao...
ahuseino

#93 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ahuseino »

ovo_malo_duse wrote:

To se slazem sa tobom , ali toga ima svugdije u svijetu nema i poslijedica je ekonomske situacije i onoga svega sto nam se desavalo toga je bilo i prije rata i bice uvjek ma kakva situcaija bila. Situacija je i predobra s obzirom na blizu na historiju a i Sarajevo po svojoj velicini je takvo da neke stvari su izrazajnije i nemoze se porediti sa tim prelijepim svjetskim gradovima u kojima ima istih stvari cak i puno vise samo sto mi te stvari nikad ne vidimo. Beskucnici i Narkomani i kriminal se desava u kvartovima u koje ovi koji opisuju tako lijep zivot u USA nikad ne zalaze.
Licno iskustvo... bio u USA poslovno i vozim se taxiem i u po frke guzva na putu, neznam sta je al zaglavilo brate i kaze tip necemo se provuci ovuda za 3 sata, poznajem obilazni put dali zelite vozicemo se malo duze ali prije cemo stici i ja se slozim..Vozimo se tako neko vrijeme i ja primjetim kad smo se vozili kroz neki kvart da on na raskrsnicama ubrzava.
Pitam ga zasto ubrzava...Kaze on nemojte se uplasiti ali desava se da u nekim od ovih kvartova sejdi crnja na balkonu i iz snajpera gadza taxije...
Sad ne znam jeli govorish o sluchaju kada je prije nekoliko godina bio "sluchaj snajperiste" na East Coast koji je na kraju uhvachen nakon sto je pobio jedno desetak ljudi.

Bili sta drugo bih razumio kao sprdanje, bez uvrede :D .
... ili taxista tebe, ili ti mene :) ...

Naravno da ima loshih slumpova, i gradova kao Bronx u NY, ili Roxbury kod Bostona, ali please...

Ja ostavljam otkljuchan auto ispred kuche, ili otvoren prozor, ne zakljuchavam garazu. Moze li se to u Evropi, ili u Sarajevu, ili u predgradju... Naravno ne bih to radio da zivim u down townu.

Prichao sam s jednim Francuzem koji mi je u stvari i pomenuo ovo sto sad kazem, i on navodi kako je to jedna od stvari koja mu je pravo draga u odnosu na Francusku.

Ne idealiziram Ameriku, ima mana kao i svaka drzava. 300 miliona ljudi koji zive u najjachoj ekonomiji i vojnoj sili uzrokuje to sto danas haraju po svijetu da kao podrzavaju taj napredak. Moze se i treba se na drugi nachin... al' to nije tema...

Svidja mi se sistem koji ti dozvoljava da uchinis od sebe onoliko koliko si sposoban, ni po babu, ni po strichevima, ni po strankama...
... naravno i sistem ima mana, ali bih rekao da su susta suprotnost od onoga sta se danas zbiva u BIH. :(
neocekivana_sila

#94 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

chuchumbamayumbe wrote: Za tvoju informaciju, imam vjerovatno bolju platu od tebe, ali zahvaljujuci samo sebi a ne rodbini i stranci.
Čuj? A u Sarajevu? I zahvaljujući samo sebi? Zar nisi maloprije tvrdio da je to nemoguće? Lično mislim da bi mi bilo draže da je na tvom radnom mjestu neko ko voli Sarajevo, ma odakle bio. Ali eto.. Otići ćeš valjda nekad :)
chuchumbamayumbe wrote:Znao sam da ce se kad-tad doci na temu kako onaj sistem nije valjao a ovaj valja, i drago mi je, bar znam s kim imam posla, glede tebe i glede tvojih jarana u strankama.
Pa došlo jer si ti u svojim ranijim postovima rekao da pamtiš Sarajevo prije rata i da sadašnje nije ni blizu tadašnjeg, pa ti ja dokazah da nisi u pravu
chuchumbamayumbe wrote:Na stranu to sto za svoj najveci uspjeh smatram svoj brak i dvoje djece, to su mi najvaznije stvari na svijetu, a ne karijera.
Koga to interesuje i kakve veze ima sa Sarajevom? Ti si tvrdio kako se u Sarajevu ne može ostvariti smislena karijera pa zbog toga pričamo o karijeri u Sarajevu..
chuchumbamayumbe wrote:Mozemo mi otvoriti bezbroj fakulteta i "trkati se" sa SAD ko ima vise fakultetski obrazovanih ljudi, ali kada znas ko je sve u ovom vremenu dobio diplomu i na koji nacin, pomalo mi se i gade svi ti sto se sepure sa diplomama a ne znaju rijesiti kvadratnu jednacinu, pored toga sto su polupismeni.
Mislim, stvarno...hajde chuchu ćao.
samo da chuchu ozdravi, ludilo među ljudima...veliki nude zablude..plaše nas raznim čudima.
Last edited by neocekivana_sila on 12/06/2008 19:03, edited 1 time in total.
neocekivana_sila

#95 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

ahuseino wrote:
Ne idealiziram Ameriku, ima mana kao i svaka drzava. 300 miliona ljudi koji zive u najjachoj ekonomiji i vojnoj sili uzrokuje to sto danas haraju po svijetu da kao podrzavaju taj napredak. Moze se i treba se na drugi nachin... al' to nije tema...

Zamisli da mi imamo nešto ala Guantanamo na Ch. Vili? Ili da zabranimo vehabijama puštanje brade, onako francuski..
ahuseino wrote:Svidja mi se sistem koji ti dozvoljava da uchinis od sebe onoliko koliko si sposoban, ni po babu, ni po strichevima, ni po strankama...
... naravno i sistem ima mana, ali bih rekao da su susta suprotnost od onoga sta se danas zbiva u BIH.
tačno..
chuchumbamayumbe

#96 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

neocekivana_sila wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Za tvoju informaciju, imam vjerovatno bolju platu od tebe, ali zahvaljujuci samo sebi a ne rodbini i stranci.
Čuj? A u Sarajevu? I zahvaljujući samo sebi? Zar nisi maloprije tvrdio da je to nemoguće? Lično mislim da bi mi bilo draže da je na tvom radnom mjestu neko ko voli Sarajevo, ma odakle bio. Ali eto.. Otići ćeš valjda nekad :)
chuchumbamayumbe wrote:Znao sam da ce se kad-tad doci na temu kako onaj sistem nije valjao a ovaj valja, i drago mi je, bar znam s kim imam posla, glede tebe i glede tvojih jarana u strankama.
Pa došlo jer si ti u svojim ranijim postovima rekao da pamtiš Sarajevo prije rata i da sadašnje nije ni blizu tadašnjeg, pa ti ja dokazah da nisi u pravu
chuchumbamayumbe wrote:Na stranu to sto za svoj najveci uspjeh smatram svoj brak i dvoje djece, to su mi najvaznije stvari na svijetu, a ne karijera.
Koga to interesuje i kakve veze ima sa Sarajevom? Ti si tvrdio kako se u Sarajevu ne može ostvariti smislena karijera pa zbog toga pričamo o karijeri u Sarajevu..
chuchumbamayumbe wrote:Mozemo mi otvoriti bezbroj fakulteta i "trkati se" sa SAD ko ima vise fakultetski obrazovanih ljudi, ali kada znas ko je sve u ovom vremenu dobio diplomu i na koji nacin, pomalo mi se i gade svi ti sto se sepure sa diplomama a ne znaju rijesiti kvadratnu jednacinu, pored toga sto su polupismeni.
Mislim, stvarno...hajde chuchu ćao.
samo da chuchu ozdravi, ludilo među ljudima...veliki nude zablude..plaše nas raznim čudima.
Rekao sam ti da imam platu zahvaljujuci samo sebi, a da sam cekao da me neko primi preko konkursa, onako legalno, to nikada ne bih docekao, kontas li sad? OPET TI KAZEM DA VOLIM SARAJEVO VISE NEGO TI, a ti nastavi sa svojim ignorantskim i ironicnim tonom, to je jedino sto izgleda znas, da ignorises fakte i citas onako kako tebi odgovara.
Nicim mi ti ne dokaza da je ovo danas Sarajevo bolje od onog nekadasnjeg. Mozda da probas ponovo, ili ne nalazis dovoljno protuargumenata mojim konstatacijama, pa i to ignorises i olako prelazis preko cinjenica koje ti serviram?
Nisam ja prvi poceo da se foliram okolo smislenim karijerama i ostalim stvarima koje su na kraju za vecinu ljudi toliko nebitne, kada imaju zdravu porodicu i prelijepu djecu, pa sam zelio samo da napomenem da me karijera toliko i ne interesuje (za razliku od tebe), nego mi je najvaznija stvar na svijetu moja porodica. A to koga interesuje, to ja najbolje znam, a od tebe i ne ocekujem da te ista interesuje posto ocito ne vidis dalje od svog nosa.
I na kraju diplome...da nisi i ti jedna koja je zavrsila cetverogodisnji kajmak fakultet za godinu i po, pa nemas sta da dodas.
Ne rece mi, hocemo li se naci, pa da obidjemo parkove, da vidis nasu realnost, da vidis nas jad i cemer, ili te i to ne interesuje?
Na kraju, chuchumbamajumbe je, hvala Bogu, zdrav ko dren, i nada se da ce takav i ostati, osim mozda sto mu malo primitivizam i seljakluk previse tuknu, mozda mu se to odrazi na mentalnoj bazi, ali ne brini se ti za moje zdravlje.
Hajde, molim te, odgovori mi makar na jednu moju konstataciju, ako vec do sada nisi mogla.
Ili suti zauvijek.
ovo_malo_duse

#97 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ovo_malo_duse »

ahuseino wrote:
ovo_malo_duse wrote:

Sad ne znam jeli govorish o sluchaju kada je prije nekoliko godina bio "sluchaj snajperiste" na East Coast koji je na kraju uhvachen nakon sto je pobio jedno desetak ljudi.

Bili sta drugo bih razumio kao sprdanje, bez uvrede :D .
... ili taxista tebe, ili ti mene :) ...

Naravno da ima loshih slumpova, i gradova kao Bronx u NY, ili Roxbury kod Bostona, ali please...

Ja ostavljam otkljuchan auto ispred kuche, ili otvoren prozor, ne zakljuchavam garazu. Moze li se to u Evropi, ili u Sarajevu, ili u predgradju... Naravno ne bih to radio da zivim u down townu.

Prichao sam s jednim Francuzem koji mi je u stvari i pomenuo ovo sto sad kazem, i on navodi kako je to jedna od stvari koja mu je pravo draga u odnosu na Francusku.

Svidja mi se sistem koji ti dozvoljava da uchinis od sebe onoliko koliko si sposoban, ni po babu, ni po strichevima, ni po strankama...
... naravno i sistem ima mana, ali bih rekao da su susta suprotnost od onoga sta se danas zbiva u BIH. :(

Nemam razloga da se sprdam sa tobom napisao sam ti ono sto sam dozivio...ako ga je taxi sukno meni i ja sam tebi.

Sto se tice ostalog, i tu se donekle slazem s tobom ali pogledaj paradoks mi upredzujemo situcaiju u drzavi koja nije ratova na svojoj teritriji koliko 200 i kusur godina i Sarajevu kojem se desilo to sto se desilo prije tako malo vremena... I opet nije tako daleko ni pocemu od svih tih gradova...Sta je poenta treba vremena..Pa bradonje sa brda su nas vratile 50 godina unazad u svakom mogucem smislu. A u medzuvremenu imamo kartikaturu od drzave.Pogresni ljudi na pogresnim mjestima... Treba vremena za sve pa i da Sarajevo nadze ponovo sebe...Ali da gubi svoj duh to nikada, tete na salterima, policija i te stvari ce doc na svoje mjesto, isto tako saneri su uvjek sanerili po tranvajima i uvjek je bilo mjesta u Sarajevu gdje je bilo bolje ne zalazit ako neznas nikoga i to je tako.

Mislim da je vise stvar do ljudi, koji su osjetili mentalitet drugih uredzenih drzava ali to se gradilo vjekovima i sad bi to da primjene preko noci..Neide ali sa druge strane ima nesto posebno u tom "Bosanskom mentalitetu", sto se nemoze zamijeniti.

Kila cevapa, 2 pivke i polovka i dernek, sad pa sad nema to nigdje pasa moj...Ovdje kad prave festu pripremaju se 15 dana i ebote dodzes tamo i zapitas se jesam li na sprovodu ili na festi...

et nebi vise da diskutujem na ovu temu
edin_Basket

#98 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by edin_Basket »

vi se pravo raspisali ovdje, ajd imamo o cemu, sarajevo je takav grad, sad malo usran, al bice bolje
Last edited by edin_Basket on 15/12/2008 23:49, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#99 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
:thumbup:
istina
ljubav_aha

#100 Re: Sarajevo...grad koji nestaje, gubi svoj duh i snagu

Post by ljubav_aha »

cijela BiH je promjenila svoj psiholoski,emocionalni i intelektualni profil

muhdzeri i sobe naroda su sasvim nomralna pojava,samo sto se isti slucaj u BiH,nakon rata, desio vrlo brzo,znaci vrijeme ukplanja je nekako preskoceno jer je opsti status drustva i sredine totalno narusen iz nama svima poznatih razloga
Post Reply