Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
-
asmodeus
#1 Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Nigdje ni jedne pozitine!!!!
Nema trotora,vrtića,igrališta,ništa besplatno u smislu edukacije...ni naučiti plivati,ni svirati,...ništa.
Jedini potpuno zaboravljeni i napušteni objekti su dječiji...Grad koji mrzi djecu!!!!
Nema trotora,vrtića,igrališta,ništa besplatno u smislu edukacije...ni naučiti plivati,ni svirati,...ništa.
Jedini potpuno zaboravljeni i napušteni objekti su dječiji...Grad koji mrzi djecu!!!!
-
maajaa
#2 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Pa nije bas da nema nista, ali situacija bi svakako mogla biti daleko bolja.asmodeus wrote:Nigdje ni jedne pozitine!!!!
ART Forum ima besplatnu skolu baleta, gitare, violine, dramske radionice i sl. u Domu Mladih (http://www.artforum.ba) , a i Centar Hermann Gmeiner na Mojmilu ima slican program, sve aktivnosti su besplatne (http://www.sos-ds.ba).
Ako ima jos nesto, bilo bi lijepo znati
-
goibos
#3 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
dovoljno je reći da Sarajevo ni 15 godina nakon rata NEMA PORODILIŠTE a kamoli šta drugo
al zato se grade tornjevi i džamije ...
al zato se grade tornjevi i džamije ...
- therrarrius
#4 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
Na zalost.
- SugarCookie
#5 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Zar imaju negdje prostora za igru, ne bi' ni ja u ovakvom smeću igr'o žmire etc.therrarrius wrote:Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
-
somethings
#6 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Kako nemaju, imaju WoW i CS.therrarrius wrote:Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
- Jara
#7 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Nemoj pretjerivat', nije baš tako...bar ne u Novom Gradu - igrališta koliko hoćeš...tobogani, ljuljačke, klackalice. Budu potrgani ali i popravljeni.asmodeus wrote:Nigdje ni jedne pozitine!!!!
Pa onda tereni za košarku, rukomet, nogomet...neki i sa malim tribinama. Sa odvaljenim i neodvaljenim koševima, mrežama.
Čudno da ih djeca i omladina baš i ne koriste dovoljno...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Evo moja mahala za primjer.SugarCookie wrote:Zar imaju negdje prostora za igru, ne bi' ni ja u ovakvom smeću igr'o žmire etc.therrarrius wrote:Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
Kada sam ja bila dijete mahala je vjecno bila puna djece, nekako nas je dosta bilo istog ili priblizno istog godista, i cim sunce dodje u martu, ne udjemo sa nje dok snijeg ne padne. A i tada smo opet znali biti vani.
Igralo se, skakalo, vristalo, smijalo, jednostavno bili smo djeca i bas smo uzivali u tome, iako nam je onaj najbolji dio djetinjstva prosao u podrumima.
Mozda zbog toga sto smo bili zeljni druzenja i igre, pa je zbog toga uvijek bilo raje napolju.
Ali, danas 10-15 godina nakon toga rodila su se nova djeca, odrasla, radjaju se i sada, ali jednostavno...sve je tako pusto vec godinama. Nekada, ljeti, se zna cuti ona djecija igra, ali ni priblizno kako je to bilo u moje vrijeme.
Djeca su se zatvorila u kuce, kompjuteri, igrice, casopisi, televizija...
Znaci nije da nemaju gdje da se igraju, imaju, sta im srce pozeli, ali nece. Jer danas to vise eto nije kul.
A steta...jer nekada bih bas volila opet vidjeti djecu i nove generacije kako uzivaju u onome u cemu sam i ja nekada, ali dosli su neki novi klinci...
- uvjek dobar gost
#9 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Tema za razmišljanja svakako...
Nije sve crno, tamno je sivo... sa crnjacima svako malo. Možemo relativizirati i banalizirati, prebaciti sve na porodicu, demografske promijene, pasivnost populacije, ekonomsko stanje il šta već.
Jeste nemamo porodilišta, veliki minus kao kuća, poslije toga dekadencija grada i svih njegovih institucija kako onih javnih komunalnih tako i onih koje trebaju da planiraju i osmišljavaju koncepte i sadržaje u ovom gradu.... dovela je sve nas skupa a posebno djecu u nezavidan položaj. Divlja gradnja je ubila obronke i padine za sankanje, parkinzi i šoferi su ubili parkove i igrališta, stanari su zagadili onaj postor oko zgrade, velike piljare su oduzele onaj prostor koji smo mi kao djeca nekad koristili, vjerski objekti isto tako.... Na prste jedne ruke može se nabrojati sve ono što su mala raja dobila od kraja opsade Sarajeva, a ono što im je nepismena vlast oduzela uz prešutnu saglasnost il čak i pomoć nas "građana" ovog grada ne mo može se sve ni nabrojati...
Ovaj grad definitivno nije prijateljski naklonjen prema djeci, lako je sad kao reći PS3 ili igrice na kompijuterima su krive, roditelji koji su šljegli odnekud sa svojim navikama su krivi itd... no gdje je recimo sankaška staza zimi, gdje je pametno osmišljena pionirska dolina, gdje je participacija za skijanje il bordanje u vidu ski pasa, gdje je mali milion stvari koje trebaju da pomognu djeci u igri i da im olakšaju i uljepšaju igru, nije dovoljno napraviti klackalicu i onda ne poslati nikad policijsku patrolu u noćnim satima, nije dovoljno samo tu i tamo pokositi travu da u njoj ne bude krpelja il zmija.... da sad ne spominjem izletišta, Trebević, Skakavac i ostale kapacitete koji su zapušteni i ostavljeni na mislost i nemislost populaciji koja je srasla sa nasiljem i agresivnim načinima komunikacije... jedino vrijedno pohvale jeste klizanje i zatvoreni bazen.... ostalo je limunada....
Tema za dumanje razdumavanje.... hvala !
Nije sve crno, tamno je sivo... sa crnjacima svako malo. Možemo relativizirati i banalizirati, prebaciti sve na porodicu, demografske promijene, pasivnost populacije, ekonomsko stanje il šta već.
Jeste nemamo porodilišta, veliki minus kao kuća, poslije toga dekadencija grada i svih njegovih institucija kako onih javnih komunalnih tako i onih koje trebaju da planiraju i osmišljavaju koncepte i sadržaje u ovom gradu.... dovela je sve nas skupa a posebno djecu u nezavidan položaj. Divlja gradnja je ubila obronke i padine za sankanje, parkinzi i šoferi su ubili parkove i igrališta, stanari su zagadili onaj postor oko zgrade, velike piljare su oduzele onaj prostor koji smo mi kao djeca nekad koristili, vjerski objekti isto tako.... Na prste jedne ruke može se nabrojati sve ono što su mala raja dobila od kraja opsade Sarajeva, a ono što im je nepismena vlast oduzela uz prešutnu saglasnost il čak i pomoć nas "građana" ovog grada ne mo može se sve ni nabrojati...
Ovaj grad definitivno nije prijateljski naklonjen prema djeci, lako je sad kao reći PS3 ili igrice na kompijuterima su krive, roditelji koji su šljegli odnekud sa svojim navikama su krivi itd... no gdje je recimo sankaška staza zimi, gdje je pametno osmišljena pionirska dolina, gdje je participacija za skijanje il bordanje u vidu ski pasa, gdje je mali milion stvari koje trebaju da pomognu djeci u igri i da im olakšaju i uljepšaju igru, nije dovoljno napraviti klackalicu i onda ne poslati nikad policijsku patrolu u noćnim satima, nije dovoljno samo tu i tamo pokositi travu da u njoj ne bude krpelja il zmija.... da sad ne spominjem izletišta, Trebević, Skakavac i ostale kapacitete koji su zapušteni i ostavljeni na mislost i nemislost populaciji koja je srasla sa nasiljem i agresivnim načinima komunikacije... jedino vrijedno pohvale jeste klizanje i zatvoreni bazen.... ostalo je limunada....
-
VjecitiStudent
#10 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Nazalost, ne moze "Park" toliko igracki popraviti koliko majmuni mogu razvaliti. Sada u parkovima ima vise stakla od razbijenih flasa, opusaka i drugog smeca svih vrsta, no cvijeca.
Medjutim, nije Sarajevo jedini grad svijeta koji ima problema sa razbijacima inventara po parkovima. U mnogim drugim mjestima je uradjeno vrlo jednostavno rjesenje: Parkovi su ogradjeni, a preko noci, kad su kapije zakljucane, svi oni zateceni unutra, platice masnu globu.
No, koga je ovdje jos briga za parkove i zelene povrsine. Najbolji primjer je sramotna "rekonstrukcija" Velikog parka napravljena prosle godine. Za velike pare su pljunuli komad novog asfalta i to je bilo sve.
Jos malo i ovo ce biti iskljucivo grad parkinga i ljetnih basti.
Medjutim, nije Sarajevo jedini grad svijeta koji ima problema sa razbijacima inventara po parkovima. U mnogim drugim mjestima je uradjeno vrlo jednostavno rjesenje: Parkovi su ogradjeni, a preko noci, kad su kapije zakljucane, svi oni zateceni unutra, platice masnu globu.
No, koga je ovdje jos briga za parkove i zelene povrsine. Najbolji primjer je sramotna "rekonstrukcija" Velikog parka napravljena prosle godine. Za velike pare su pljunuli komad novog asfalta i to je bilo sve.
Jos malo i ovo ce biti iskljucivo grad parkinga i ljetnih basti.
-
Blue room
#11 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Apsolutno se slazem da je ovo jedan od najgorih gradova za odgajati dijete.Mislim da je krivica kolektkivna jer mi nemamo svijest da ne bacamo smece , ne uriniramo i ne vodamo cuke po parkovima gdje se igraju mala djeca. Koliko ima baby ljulja sa preckom za malu djecu na Opstini centar ? 3 . A ljulja je djetetu od 1-3 godine ono sto je meni Aston Martin. Dalje, jesmo li svjesni ili ne da vozeci trulje od auta koje smrde trujemo ne samo tudju nego i svoju djecu? Pa bolje je kupiti bicikl nego Golfa jedinicu koji iza sebe ostavlja crni oblak kancerogenih supstanci tacno pod nos djetetu u kolicima na preuskom trotoaru. Samo dvije rute su zabranjene za saobracaj : Ferhadija i Vils popodne !!!! Imamo 3 mjesta gdje mozes odvesti dijete : Vils, Pionirsku i Ilidju ! Da i planine vikendom.Gde god dodjes svi puse a nigdje ventilacije , tako da se roditelji nabijaju u dvije slasticarne Totre i to pa cak i tu moraju biti bitku za mjesto sa onima koji kontaju to je IN idem tamo makar crko bez fumaranja.Hocete jos... vrtici sa politikom fasistickog ispiranja mozga i salmonelom(ima privatni ali odvoji 5 glava) , nikakvi sadrzaji , poluimprovizovane igraone .... Dalje, djecija odjeca je kao da je sva markirana-preskupa ,opremiti dijete za skolu je iznad prosjecne plate... A DOMOVI ZDRAVLJA! Horor! Kad dovedes dijete s temperaturom samo sto si samar ne svezu ko biva sto si dosao ,krkni antibiotik i vozdra.A to sto se ne igraju u ulici? Ljudi nisu isti kao nekad. Prije je mozda najstrasnije bilo to sto te neko mogao zaliti vodom ako remetis kucni red i mir igrajuci se a sad mozes zaraditi metak ili postati zrtvom nekog pedofila. Sto se neko ne sjeti napravi bastu-igraonu onako kako smo mi odrastali sa cukama, macama,kokama, cesmom, cvijecem, malim vocnjakom,povrtnjakom , zbunovima ribizli koju djeca mogu barati, sa bjelom cistom avlijom i sa hrpom aktivnosti koja bi usrecila djecu a opet im omogucila da se igraju zajedno...
- kurty
#12 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
SugarCookie wrote:Zar imaju negdje prostora za igru, ne bi' ni ja u ovakvom smeću igr'o žmire etc.therrarrius wrote:Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
po kakvom sam se ja smecu u ratu igrao... ma u kontri umjesto lopte sutnes serpu neku, al nema veze idemo dalje...
Prije 6 godina, 5 nas ( upisali se na fax, i sad nam slijedi onaj dugi raspust do oktobra), i mi se pred aksam sastali, supljirat, ovo ono... i pukne meni ideja da se igramo zmire ( nas 5 klipana)... i igrali smo mi mozda sat, sat i po... i naidje mali komsijin, ima 9 godina, bio kod vrsnjaka, igrali oni CS-a... Pogleda nas i rece : "hahahah vidi debilske djece"
-
riko-ga
#13 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Tacno je da djeci danas nedostaje prostora za igru.Ali po meni ima dosta drugi mogucnosti da djecu sklonis od losega drustva sa ulice.Pored gore neki navedeni besplatni kurseva postoji jos dosta toga gdje djete mozes upisati za vanastavne aktivnosti.Ali se mora voditi racuna o tome sta djete voli.To je osnovna stvar da to djete voli pa bilo da je fudbal,kosarka,plivanje,folklor,sviranje nekog instrumenta............Evo kod mene primjer je sin koji je sad sesti razred( 12-13 god).U skoli odlican ide u muzicku skolu i tamo odlican.Ali.....to djete toliko voli fudbal da se nepovjeruje.I tako sam ja njega vodo na treninge 2-3 godine ali nije talenat za to i gotovo.Ja ga munto pusti to nije za tebe i jednom ga premunto taman kad se otvorijo bazen na Otoci da ide na plivanje.Posluso me isao 5-6 mjeseci naucijo fino plivati i samo jedan dan kaze ja necu vise na plivanje.Poslije razgovora sa njim i trazenja razloga svatim da se njegovi 5-6 jarana upisalo u fudbal u neki fildzan klub i sad bi i on ali konta ja ga necu pustiti.Popustim je i sad ide tamo lupa tu loptu i on je presrecan.ja znam da nema talenta za to ali nebi dao jucerasnji dan i njegovu srecu nizasta na svijetu.Uglavnom igrao se neki turnir po nokaut sistemu njegov tim igra nerjeseno i penali po tri igraca pucaju.On sutirao zadnji i njegov gol odlucijo o pobjedniku.Tu srecu to zadovoljstvo nisu imali ni igraci Barselone kada su osvojili LP.Zato treba djeci dati ono sto nji cini sretnim bez obzira dali imali za to talenta ili ne.
-
hormonr
#14 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Ma ima mnogo prostora za igru, tj. zelenila, ima i igralista, parkova mnogo. Ali glavni problem je smece i neurednost. A ovi nasi politicari, trose pare na gluposti, izgradjuju svaki dan nesto novo, hoce da budumo moderniji, a u nekim mjestima djeca se nemaju gdje igrati, ali ja sam imao srecu pa imam dosta mjesta gdje bi se igrao, mada sad vise provodim vremena u kuci nego napolju.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Zimi se nemaju gdje ni sanjkati. Nisu svi roditelji u mogućnosti povesti djecu na Bjelašnicu ili Igman tokom sezone kada je moguće sanjkanje, skijanje,...I oprema, obuća i odjeća koštaju.therrarrius wrote:Imaju kompjutere. Danas je svakako rijetkost vidjeti grupu djece kako se igraju zmire, ganje ili neke druge drustvene igre.
Na zalost.
Na Grbavici je bilo jedno snježno brdo, vještački napravljeno, maksuz za djecu da se plažu kada ima snijega, pa je onda, čini mi se na mjestu tog brda napravljena džamija. Ništa protiv džamija nemam, al' djeca su iznad svega.
-
salter071
#16 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Joj kako mi nakon citanja tvojeg posta proletjese slike...sanjkanje pred skolom, pa vuci sanke do padina (danas su tu neke kuce i granap), pa vasari u Skenderiji, pa prve skije, polovne dok ne naucis he he he, uz legendarnog Mehu koji je vozio jahorinski bus kod Muzeja uz rijeci:" Pala je opklada, ko ima sta protiv neka izadje iz busa. Ima drugi odmah iza" i stiskanje gasa do daske ehe hehehe hehe, pa koncerti u Domu Mladih (puno cistijem nego sada -btw I meni je zao Toseta ali nije ovo nacin, ipak...nije i gotovo!), pa...joj..cigare krisom zapaljene na Vilsu jednu noc s rajom ...eeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh!uvjek dobar gost wrote:Tema za razmišljanja svakako...
Zao mi je nekad ove mladje raje, ali opet ne krivim sebe za to sto danas imamo i mi i oni. Pokusali smo sve, bar moja generacija, bas SVE da bude BOLJE, ali nije islo. Znam i zasto, ali druga je to tema...
Ipak, oni nalaze svoje nacine da se igraju, bave svojim stvarima i rastu...a rastu bome i to sve brze, ili to, pak, mi starimo.
Sad mi prozuja kroz usi ona stara stvar: "redaju se slike, niz Miskinovu..."
Eto, gost, sta da ti kazem... vrati ti mene u neke druge dane. Hvala ti...
Mislim da bi poenta ovog malo zbrkanog posta mogla biti da mladja raja IPAK IMA svoja mjesta, ziku, furku itd. iako se to tako ne cini na prvi pogled, a to sto se razlikuju od nekada nasih.... eeeeeeee to je zivot. Ni nasim starcima nije bilo jasno "kuda to djeca idu", pa eto nas i sta nam fali s obzirom na sve sto smo prosli? Jos smo mi dobri kakvi smo mogli biti!
Znam da ce se odmah naci neko ko se nece sloziti sa mnom, ali ne gledamo svi isto na zivot.
Ovo je bilo samo jedno otvaranje vrata u moj mali svijet velike zbrke, potaknuto s par uspomena koje je gost pobudio.
- jedna tamo
#17 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
stvarno je grozno današnjoj djeci...
moj naljepši period u životu je upravo djetinjstvo, sjećam se drvenog parka ispred zgrade, po čitav dan smo se igrali....
samo ga je prekinuo rat....i bukvalno su mi ukrali djetinjstvo, ali današnja djeca ga takoreć ni nemaju, eto sad su tu napravili neke zgrade, parka više nema, a baš je bio veliki i prekrasan sa ljuljama, klackalicama, toboganima, ko je iz pejtona znat će o čemu pričam....
moj naljepši period u životu je upravo djetinjstvo, sjećam se drvenog parka ispred zgrade, po čitav dan smo se igrali....
samo ga je prekinuo rat....i bukvalno su mi ukrali djetinjstvo, ali današnja djeca ga takoreć ni nemaju, eto sad su tu napravili neke zgrade, parka više nema, a baš je bio veliki i prekrasan sa ljuljama, klackalicama, toboganima, ko je iz pejtona znat će o čemu pričam....
- law2
#18 Ko se sjeća školice još?
Današnja djeca nam vjerovatno ne bi povjerovala, ali nekad su se, i to ne tako davno, najmlađi umjesto Wii-jem, brojnim igraćim konzolama, igračkama na baterije i daljinske, kompjuterskim simulacijama sportova i ratova, robotima koji rade šta vam padne na pamet, zadovoljavala time da sama prave jednostavne igračke od drveta, tkanine, vune, šišarki nađenih u šumarku pored kuće. Također, ne tako davno, mogli ste i u gradskim kvartovima vidjeti pravu, živu djecu, koja se igraju školice iscrtane kredom na trotoaru, klisa i pale, djecu koja trče naokolo igrajući se žmire ili ganje ili se svađaju oko toga čiji je kliker moćniji.

Na te dječije igračke, igre i običaje kao dio kulturne građe koje danas skoro da se i ne sjećamo, podsjeća nas jutros otvorena izložba u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja. Etnolozima koji su radili na sakupljanju kolekcije tradicionalnih igračaka Bosne i Hercegovine činilo se da su od najvećeg značaja igračke iz ruralnih područja BiH, koje su prije šezdesetak godina djeca sama pravila, uz malu pomoć roditelja. Tu su jednostavni lukovi i strijele, drveni kamiončići, leteći zmajevi jednostavne izrade, krpene lutke s vunenom kosom, vjenčići od obične trave i cvijeća. Jedan od najzanimljivijih predmeta na izložbi je bicikl od prazne kutije kreme za cipele i parčeta obične žice. Djevojčice su osim lutaka izrađivale i nakit, ogrlice od različitih bobica, privjeske od drveta, a dječaci su često, gledajući očeve kako rade u polju, izrađivali male grablje, lopate, čekiće i slična oruđa, a jedna od omiljenih igračaka i tada borbenih dječaka svakako je bila – praćka.
Ručno izrađivanje igračaka nije bilo samo nadomještanje nedostatka industrijske proizvodnje svih šarenih čuda za djecu, nego izraz kreativnosti, a nevjerovatno je šta sve male ruke mogu stvoriti od običnih materijala i odbačenih predmeta koji se mogu naći u svakom domu.
Izložene igračke prate na zidovima postavljeni opisi tradicionalnih dječijih igara, spomenute školice, care govedare, klisa i pale, mačke i miša, igara za koje im je bilo potrebno samo prisustvo drugara i pokoji kamenčić ili štap nađen na tlu. Zanimljivo je i što se predstavljene igre i igračke mogu jasno podijeliti na one svojstvene dječacima, i one kojih su se igrale isključivo djevojčice - znalo se ko pravi puške i praćke, a ko lutke i njihove haljinice.
Izložba U svijetu igre odraslima je dobar podsjetnik na njihovo djetinjstvo, a mališanima koji danas odrastaju uz potpuno drugačije vrste igračaka i igara može predstavljati otvaranje cijele jedne nove, nepoznate dimenzije nekadašnje stvarne socijalizacije sa vršnjacima, koja je komunikacijske vještine i kreativnost razvijala bolje nego najsavršeniji play station, a poništavala socijalne razlike među djecom. U nezaustavljivom procesu opšte tehnologizacije trebamo makar iskoristiti priliku da sačuvamo sjećanja na to kako je život izgledao ranije.
http://www.radiosarajevo.ba/content/view/20234/

Na te dječije igračke, igre i običaje kao dio kulturne građe koje danas skoro da se i ne sjećamo, podsjeća nas jutros otvorena izložba u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja. Etnolozima koji su radili na sakupljanju kolekcije tradicionalnih igračaka Bosne i Hercegovine činilo se da su od najvećeg značaja igračke iz ruralnih područja BiH, koje su prije šezdesetak godina djeca sama pravila, uz malu pomoć roditelja. Tu su jednostavni lukovi i strijele, drveni kamiončići, leteći zmajevi jednostavne izrade, krpene lutke s vunenom kosom, vjenčići od obične trave i cvijeća. Jedan od najzanimljivijih predmeta na izložbi je bicikl od prazne kutije kreme za cipele i parčeta obične žice. Djevojčice su osim lutaka izrađivale i nakit, ogrlice od različitih bobica, privjeske od drveta, a dječaci su često, gledajući očeve kako rade u polju, izrađivali male grablje, lopate, čekiće i slična oruđa, a jedna od omiljenih igračaka i tada borbenih dječaka svakako je bila – praćka.
Ručno izrađivanje igračaka nije bilo samo nadomještanje nedostatka industrijske proizvodnje svih šarenih čuda za djecu, nego izraz kreativnosti, a nevjerovatno je šta sve male ruke mogu stvoriti od običnih materijala i odbačenih predmeta koji se mogu naći u svakom domu.
Izložene igračke prate na zidovima postavljeni opisi tradicionalnih dječijih igara, spomenute školice, care govedare, klisa i pale, mačke i miša, igara za koje im je bilo potrebno samo prisustvo drugara i pokoji kamenčić ili štap nađen na tlu. Zanimljivo je i što se predstavljene igre i igračke mogu jasno podijeliti na one svojstvene dječacima, i one kojih su se igrale isključivo djevojčice - znalo se ko pravi puške i praćke, a ko lutke i njihove haljinice.
Izložba U svijetu igre odraslima je dobar podsjetnik na njihovo djetinjstvo, a mališanima koji danas odrastaju uz potpuno drugačije vrste igračaka i igara može predstavljati otvaranje cijele jedne nove, nepoznate dimenzije nekadašnje stvarne socijalizacije sa vršnjacima, koja je komunikacijske vještine i kreativnost razvijala bolje nego najsavršeniji play station, a poništavala socijalne razlike među djecom. U nezaustavljivom procesu opšte tehnologizacije trebamo makar iskoristiti priliku da sačuvamo sjećanja na to kako je život izgledao ranije.
http://www.radiosarajevo.ba/content/view/20234/
Last edited by law2 on 11/04/2010 09:56, edited 1 time in total.
- jedna tamo
#19 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
sve te društvene igre i jesu najdraže....ponekad ali rijetko vidim curice da se igraju gume, a mi smo skakale po čitav dan..pa žmire, pa care govedare, ma svašta....neznam jel se danas djeca i znaju igrati 
- chuchumbamayumbe
#20 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Logicno mi je da se djeca ne igraju igraju "janjine i slanine", ali nema vise ni klikera, onih naprava koje smo, cini mi se, zvali trotinet (sjedis skoro na zemlji, ispod tebe komad shpere i 3 kuglasta lezaja), nema slikica (chize blize), nema fisheka (pucaljki), nema prachki (mozda je i bolje), pa onih pucaljki sa gumom koje su ispaljivale cepove, najcesce od pive, zmire, zaloga, gume, izmedju dvije vatre...
- vjesticanametli
#21 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
i ono malo livada sto imaju ne smiju da koriste.............prosle sedmice na Mojmilo je dosla eko policija po pozivu jedne babetine jer su se djeca ispred pancirke na livadi igrala fudbala.............ta hajvanusa konstantno tjera djecu i prijeti im policijom..............na livadi prije rata nije bilo ruza i poslije rata zasadi park 9 ruza i hajmo djecooooooooooo..........dosli oni djeca se zjanila i sjedose na onu klupu i gledaju u livadu
niti jedno drvo pa ni ta ruza nije unisteno dok su se igrali................dajte djeci nozeve da ne bi placali kazne eko policiji ili ih saljite u ĐŽamiju
- braca
#22 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
Evo moj copy and paste sa jedne druge teme, a koji se DIREKTNO tice ove teme o djeci Sarajeva (ako mi izbrisu, izbrisali su, jbga):
NASA STRANKA, prevaranti kao i svi drugi i samo svoj interes gledaju: ja sam im bio na sastanku sa gradjanima kada su se busali u prsa da su uradilo ovo, te da su uradili ono, a tada sam im ja predlozio da urade jedan mali, mali, majušni projekt, jednu prašku u odnosu na ono ste se oni busaju u prsa da su uradili, u interseu djece i penzionera, dobio sam veliki aplauz od prisutnih za ideju koja je opsti javni interes - kazem, malo, samo malo, majušno parica, nista veliko - da se neke stvari rijese, naravno, obecali su da je to super ideja, odlicna, nije to nikakav problem, to je sitnica, "sad cemo mi to", i naravno, nakon sastanka sve su zaboravili, zaboli ih djoka za gradjane i otisli su vjerovatno na pijacinu, a ovo ne samo da se NIKADA nije relizovalo, nego me NIKADA nisu ni pozvali da mi nesto jave, iako sam ja MUDRO ostavio i broj telefona i adresu i sve sto treba.
Jednom rijecju, kada birate svoje predstavnike, ne birajte po tome ko vam je simpatican (cuj, glumac!, pjevacica!) nego po tome sta je taj do sada postigao u svome politickom zivotu, birajte one koji su politicki obrazovani u smislu zavrsenih fakluteta i sire, a ne grupice koje su "ad hoc" odlucile da budu politicari u svom sitno-posjednickom interesu.
Da ne bude nesporazuma, nisam pripadnik ni jedne stranke, a kada glasam, onda - šaram: nekada za jedne, nekada za druge
NASA STRANKA, prevaranti kao i svi drugi i samo svoj interes gledaju: ja sam im bio na sastanku sa gradjanima kada su se busali u prsa da su uradilo ovo, te da su uradili ono, a tada sam im ja predlozio da urade jedan mali, mali, majušni projekt, jednu prašku u odnosu na ono ste se oni busaju u prsa da su uradili, u interseu djece i penzionera, dobio sam veliki aplauz od prisutnih za ideju koja je opsti javni interes - kazem, malo, samo malo, majušno parica, nista veliko - da se neke stvari rijese, naravno, obecali su da je to super ideja, odlicna, nije to nikakav problem, to je sitnica, "sad cemo mi to", i naravno, nakon sastanka sve su zaboravili, zaboli ih djoka za gradjane i otisli su vjerovatno na pijacinu, a ovo ne samo da se NIKADA nije relizovalo, nego me NIKADA nisu ni pozvali da mi nesto jave, iako sam ja MUDRO ostavio i broj telefona i adresu i sve sto treba.
Jednom rijecju, kada birate svoje predstavnike, ne birajte po tome ko vam je simpatican (cuj, glumac!, pjevacica!) nego po tome sta je taj do sada postigao u svome politickom zivotu, birajte one koji su politicki obrazovani u smislu zavrsenih fakluteta i sire, a ne grupice koje su "ad hoc" odlucile da budu politicari u svom sitno-posjednickom interesu.
Da ne bude nesporazuma, nisam pripadnik ni jedne stranke, a kada glasam, onda - šaram: nekada za jedne, nekada za druge
-
sarajce
#23 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
pozdrav svimavjesticanametli wrote:i ono malo livada sto imaju ne smiju da koriste.............prosle sedmice na Mojmilo je dosla eko policija po pozivu jedne babetine jer su se djeca ispred pancirke na livadi igrala fudbala.............ta hajvanusa konstantno tjera djecu i prijeti im policijom..............na livadi prije rata nije bilo ruza i poslije rata zasadi park 9 ruza i hajmo djecooooooooooo..........dosli oni djeca se zjanila i sjedose na onu klupu i gledaju u livaduniti jedno drvo pa ni ta ruza nije unisteno dok su se igrali................dajte djeci nozeve da ne bi placali kazne eko policiji ili ih saljite u ĐŽamiju
baš mi je drago što ima ova tema jer imam "veliki" problem pa mi možda pomognete. naime, imam problem sa jednim komšijom koji je tek doselio u našu ulicu (stara mahala u sarajevu gdje su se djeca "vijekovima" igrala.) eh sad to gospodinu smeta i stalno je rat. djeca se izađu igrati lopte on ih tjera i još par mahaluša iz ulice. djeca ne prave nikakav zijan- da udaraju loptom u kuće, prozore ili tako to. oni se tu igraju dva-tri sata i raziđu se. mada nisu direktno pod njegovim prozorima ali gospodinu smeta. nije u pitanju stara osoba niti bolesna a da apsurd bude veći njegova se supruga , koja isto tako tjera djecu, u toj istoj ulici igrala do prije desetak godina kad je bila dijete. oni su vjerovatno zvali policiju ali kako sam saznala policija na to neće da reaguje. može li mi iko dati informaciju da li se po zakonu djeca mogu igrati na ulici (jer nema nikakvo igralište niti park u blizini) i kome da se obratim da tom idiotu KOJI MRZI DJECU stanem u kraj.
hvala
- braca
#24 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
I ja imam djecu i praaaavooo ih volim, no to ne znaci da mogu do mile volje galamiti pod tudjim prozorima, niti da druga djeca mogu galamiti pod mojim. Dobro, neka se malo poigraju, ali treba ici na djecija igralista namijenjena za djecu, odnosno na sportske terene, bilo oficijelne ili neoficijelne gdje se upraznjavaju sportovi sa loptom i sl. Nije u redu praviti larmu u komsiluku. Ponavljam, malo da se poigraju, to je OK, ali cijeli dan praviti larmu onakvu kakvu samo djeca znaju to nije u redu i treba voditi djecu na izlete i slicno da tamo svoju energiju na pravilan nacin trose.
No, to je samo moje misljenje, ali ja pokusavam tako i da postupam, ponovno kazem, jako volim svoju djecu, no takodjer mi je vazno - obzirom da zivimo u zgradi - da svojim ponasanjem ne remete mir komsija na gornjem i donjem spratu, sve u granicama normale. Ni vise, ali ni manje od toga. To se zove - civilizacija i civilizirani odnosi.
No, to je samo moje misljenje, ali ja pokusavam tako i da postupam, ponovno kazem, jako volim svoju djecu, no takodjer mi je vazno - obzirom da zivimo u zgradi - da svojim ponasanjem ne remete mir komsija na gornjem i donjem spratu, sve u granicama normale. Ni vise, ali ni manje od toga. To se zove - civilizacija i civilizirani odnosi.
-
sarajce
#25 Re: Sarajevo,grad koji mrzi djecu!!!!
pozdravbraca wrote:I ja imam djecu i praaaavooo ih volim, no to ne znaci da mogu do mile volje galamiti pod tudjim prozorima, niti da druga djeca mogu galamiti pod mojim. Dobro, neka se malo poigraju, ali treba ici na djecija igralista namijenjena za djecu, odnosno na sportske terene, bilo oficijelne ili neoficijelne gdje se upraznjavaju sportovi sa loptom i sl. Nije u redu praviti larmu u komsiluku. Ponavljam, malo da se poigraju, to je OK, ali cijeli dan praviti larmu onakvu kakvu samo djeca znaju to nije u redu i treba voditi djecu na izlete i slicno da tamo svoju energiju na pravilan nacin trose.
očito niste shvatili moj post. zato mi i jeste problem jer djeca nemaju u širokom krugu nikakvo igralište niti park niti bilo kakvu lokaciju da bi se mogli igrati osim školskog dvorišta koje je zatvoreno i u kojem se ne mogu igrati. a taj dio ulice gdje se sad igraju je ravan, slabo prometan i uopće nisu pod nečijim prozorima direktno, iako znam da su i igrališta i parkovi između zgrada ispred nečijih prozora pa nije problem da se djeca igraju.