Neelix wrote:harise, ne moras dalje analizirati to sto pisenikome nije dozvoljen prolazak kroz crveno, osim ako saobracajac ne regulise drugacije. kraj price
ho's ti jopet da se izvinjaJes?
Neelix wrote:harise, ne moras dalje analizirati to sto pisenikome nije dozvoljen prolazak kroz crveno, osim ako saobracajac ne regulise drugacije. kraj price
zašto bi bio nelogičan.. pa nisu samo vozila učesnici u saobraćaju...Haris.ba wrote:25. Vozila s pravom prvenstva prolazaslavkoimamodilera wrote:Vidim postotak ovih sto su na stelu polagali umjesto da su ucili, sve veci...sistem wrote:vozila sa rotacijom - hitna, policija, vatrogasci - apsolutno mogu kroz crveno, s tim da zvucnim signalom vec najavljuju svoj dolazak, duzni su usporiti u raskrscu, da bi smanjili rizik sudara.druze, prije upotrebe promuckati! Oliti, idi pa procitaj zakon... ne, nista, ali apsolutno nista na raskrsnici nema "jace" od crvenog svjetla!! I to zapamti... samo je policajac na raskrsnici "iznad" crvenog i moze omoguciti prolaz kroz crveno...
Dakle, zapamti, nista... ni drotovi, ni vatrogasci, ni hitna, NIKO!
To sto se hitnim sluzbama tolerira prolaz kroz crveno, pogotovo hitnoj pomoci i vatrogascima, to je druga stvar, ali oni krse zakon! I tacka!
^lan 126.
(1) Na vozila slu`be hitne pomo}i, vatrogasna vozila i vozila
policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Dr`avne
grani~ne slu`be BiH, kad posebnim ure|ajima daju
svjetlosne i zvu~ne znakove, ne primjenjuju se odredbe o
ograni~enju brzine (~l. 44. i 46.), zabrani preticanja i
obila`enja kolone vozila (~lan 61. stav (1) ta~ka 1.) i
zabrani presijecanja kolone pje{aka (~lan 80.). Ta vozila
imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila
(~lan 49.) osim u odnosu na vozila pod pratnjom (~lan 125.)
i vozila koja se kre}u raskrsnicom na kojoj je saobra}aj
reguliran svjetlosnim saobra}ajnim znakovima ili
znakovima ovla{tenog lica, pod uvjetom da ne ugro`avaju
sigurnost drugih u~esnika u saobra}aju.
Nije uredu "podje*avati" tako raju, oko polaganja testova. Ako neko ne zna objasni, ne moras tako. OK?![]()
Nego, morao sam nekoliko puta iscitati ovaj stav. Fakat je malo zakuceno napisano. Naime mi "raspravljamo" o drugoj recenici u ovom stavu. Na prvu izgleda stvarno da rotacija ne smije kroz raskrsnicu, al ako procita se malo pazljivije - moze.
Evo pokusacu malo da pojasnim tu drugu recenicu:
Ta vozila(rotacija) imaju pravo prvenstva prolaza(ovo mislim da ne treba objasnjavati) u odnosu na sva druga vozila (znaci sve zivo i mrtvo) osim u odnosu na vozila pod pratnjom (izuzetak koji se odnosi samo na vozila pod pratnjom, i ne odnosi se na nastavak recenice, vec se dalje vrsi nabrajanje koje se odnosi na vozila koja imaju pravo prvenstva; tj. mozes izbaciti ovaj dio da bi lakse shvatio da vozila sa rotacijom mogu kroz semafor, ali samo uz ogradu da ne smiju ugroziti sigurnost ostalih u saobracaju) i vozila koja se krecu raskrsnicom....
A dokaz ovome svemu je zadnji dio recenice (... pod uvjetom da ne ugro`avaju
sigurnost drugih u~esnika u saobra}aju.), jer da se izuzetak odnosi na vozila u rasksrsnici taj dio bi bio nelogican.
Iz čega odmah proizilazi da sam ja iznadprosječan vozač!Klodovik wrote:Prosječan vozač u Sarajevu napravi barem tri do četiri prekršaja dok prođe od npr. Ilidže do Čaršije ili natrag. Da ne spominjem put do recimo Mostara ili dalje. I tako danima, mjesecima, pa i godinama dok te policija jednom ne zaustavi i ne udari po džepu. I tada od toga neki ljudi prave dramu kao da je nastupio kraj svijeta.
nabijem na kurac i tebe i tvoje moderiranje. jel u redu?zoom66 wrote:24. aug. 2009. 15:23 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Zabranjeno je komentirati rad moderatora”
» micki125
30 daana
ti to neko istrazivanje uradio, il napamet pricas?!!Klodovik wrote:Prosječan vozač u Sarajevu napravi barem tri do četiri prekršaja dok prođe od npr. Ilidže do Čaršije ili natrag. Da ne spominjem put do recimo Mostara ili dalje. I tako danima, mjesecima, pa i godinama dok te policija jednom ne zaustavi i ne udari po džepu. I tada od toga neki ljudi prave dramu kao da je nastupio kraj svijeta.
tako i treba.[/quote]kakavdanakneiskustvu wrote:Juce crni golf 3... jurcao je od alipasinog do ciglana... bila bih sokirana da ga je neko uspio zaustaviti... no nije sva sreca ... iza mene je bio tri puta i svaki put mi trubio jer vozim 70 km/h kroz grad, kriva sam trebala sam voziti kao i on 120 km/h... izvinjavam se doticnom ovom prilikom...
On sebe smatra dobrim frajeromi bas mi je juce isao na zivce... jos neki lik pored mene vozi istom brzinom neko vrijeme .. nekako sam imala utisak da on to namjerno radi da divljak malo ohane
![]()
to stalno radimako primjetim kakvog divljaka, 60 na sat, i stanem u liniju sa jos dvojicom koja voze 60, po ogranicenju...uzivam gledati debile u retrovizoru kako mijenjaju trake, nesto galame, trube...
Gledam oko sebe dok vozim, vidim šta ljudi rade. Ali na forumu se svi pridržavamo ograničenja. Po gradu niko ne vozi brže od 60 km/h (ili 40 km/h tamo gdje s emora); na Ivanu svi spuste na 40 km/h tamo gdje postavljen znak; a prema Doljanima se strogo vozi 50 km/h itd. Do Mostara (pa i dalje) se nigdje ne smije preći 80 km/h (neka me neko ispravi ako griješim). Broj ljudi koji poštuje ova ograničenja je smiješno malen, a policija bez razloga neće kazniti. Često će ti i progledati kroz prste.rumenige_brajtner wrote:ti to neko istrazivanje uradio, il napamet pricas?!!Klodovik wrote:Prosječan vozač u Sarajevu napravi barem tri do četiri prekršaja dok prođe od npr. Ilidže do Čaršije ili natrag. Da ne spominjem put do recimo Mostara ili dalje. I tako danima, mjesecima, pa i godinama dok te policija jednom ne zaustavi i ne udari po džepu. I tada od toga neki ljudi prave dramu kao da je nastupio kraj svijeta.
Pokazao mi je dvije-tri slike, radar je poceo slikati cim sam presla zaustavnu. Prema informacijama koje mi je iscitao s prve slike, u trenutku kad se radar aktivirao, isla sam 11 km/h, znaci, to je bilo zaustavljanje. Sljedeca slika pokazuje auto na semaforu, brzina 0 km/h. Fino se vidi sta je u pitanju, da je to bilo zaustavljanje, i to ne naglo, al eto, nisam obracala paznju da to bude tacno prije pjesackog, iako sam, da se ne pravdam, morala. Imam osjecaj da, primjerice, radari u sarajevu nisu namjesteni da "okidaju" na liniji prije, vec na kraju pjesackog prelaza. Ili to nije tako?ja1977 wrote:Znaci postoji slika da si presla zaustavnu liniju.
Ima li slika da si ostala na pjesackom????
Prva slika znaci samo da si prosla kroz crveno (cim predjes zaustavnu liniju). Sljedeca slika bi pokazala da li si ostala na pjesackom. Te slike vjerovatno nema jer sam prelazak zaustavne linije je prolazak kroz crveno, pa kamera slika samo jednom. Njih ne interesuje da li si prosla "skroz" ili stala na pjesacki.
I kad bude autoput, ljudi će voziti brže od propisanog. Valjda si zapazio da malo ko vozi do 130 km/h prema npr. Zagrebu i Rijeci (ili manje gdje imaju ograničenja). To je jednostavno tako. Posebno kad se imaju kakva dobra kola. Pa "četvrtom uz Ivan 120 km/h", kako sam jednom pročitao na ovom forumu.nineinchnails wrote:
Pa i trebala bi jer je fakat idiotluk voziti se do mora 6 sati. Pa nismo u srednjem vijeku.
Od Mostara pa do Doljana ima par livada, nigdje nista, a ogranicenje 50kmh zbog necije kuce na brdu, pa ako se taj brdjanin sjeti da sidje s brda, pa da moze uletiti na cestu krecuci se 10kmh, a da ga ko ne pokupi.
Ja se fakat pridrzavam tih pgranicenja pa mi je put do mora putesestvije o kojem mogu knjigu napisat' ili film snimit' (isto "Ko to tamo peva", kad putuju od nekog sela do Beograda 2 dana).
@enya, koliko ja znam iz svog iskustva, oni moraju imati 2 slike - prva, koja pokazuje da si presla zaustavnu liniju dok je bilo crveno svjetlo, i druga koja pokazuje da auto odlazi, znaci ne ostaje na semaforuja1977 wrote:Znaci postoji slika da si presla zaustavnu liniju.
Prva slika znaci samo da si prosla kroz crveno (cim predjes zaustavnu liniju). Sljedeca slika bi pokazala da li si ostala na pjesackom. Te slike vjerovatno nema jer sam prelazak zaustavne linije je prolazak kroz crveno, pa kamera slika samo jednom. Njih ne interesuje da li si prosla "skroz" ili stala na pjesacki.
Prvo su se ponasali kao da sam prosla kroz crveno, bar po prici. Kad sam vidjela slike, poceli su objasnjavati da je svejedno da li sam prosla ili ne, nisam se zaustavila na zaustavnoj i kazna je, kao, ista. A gore sam napisala da su bile dvije-tri slike, ne sjecam se, ali nije bila samo jedna. I na njima se vidi da sam stala, nisam produzila dok se nije upalilo zeleno.Ne znam, ali imam osjecaj da je bas ovaj radar bas namjerno namjesten da hvata na foru...Bojana S. wrote:@enya, koliko ja znam iz svog iskustva, oni moraju imati 2 slike - prva, koja pokazuje da si presla zaustavnu liniju dok je bilo crveno svjetlo, i druga koja pokazuje da auto odlazi, znaci ne ostaje na semaforuja1977 wrote:Znaci postoji slika da si presla zaustavnu liniju.
tako je barem bilo u mom slucaju i tad sam ja razmumjela da ne bih dobila kaznu da sam samo nagazila liniju, jer su mi fino pokazali drugu sliku i rekli 'a evo i dokaza da ste prosli kroz crveno' i na njoj se stvarno vidi da se auto udaljuje sa semafora
sad, posto drugu sliku nisu ni imali, da li je moguce da su se napravili ludi, da bi uzeli kaznu, ne znam!?
mozda, ne znam... ja sam bila shvatila da je zapravo 'glavna' ta slika koja te pokazuje kako se udaljujes... al' mozda grijesim, ima iskusnijih na forumu pa nek odgovore, da raja ne placa bezveze ako ne mora, jer i po mojoj logici to nije isto. imam jednog prijatelja policajca i to bas u saobracajnoj pa cu ga pitat'enya wrote:Prvo su se ponasali kao da sam prosla kroz crveno, bar po prici. Kad sam vidjela slike, poceli su objasnjavati da je svejedno da li sam prosla ili ne, nisam se zaustavila na zaustavnoj i kazna je, kao, ista. A gore sam napisala da su bile dvije-tri slike, ne sjecam se, ali nije bila samo jedna. I na njima se vidi da sam stala, nisam produzila dok se nije upalilo zeleno.Ne znam, ali imam osjecaj da je bas ovaj radar bas namjerno namjesten da hvata na foru...Bojana S. wrote:@enya, koliko ja znam iz svog iskustva, oni moraju imati 2 slike - prva, koja pokazuje da si presla zaustavnu liniju dok je bilo crveno svjetlo, i druga koja pokazuje da auto odlazi, znaci ne ostaje na semaforuja1977 wrote:Znaci postoji slika da si presla zaustavnu liniju.
tako je barem bilo u mom slucaju i tad sam ja razmumjela da ne bih dobila kaznu da sam samo nagazila liniju, jer su mi fino pokazali drugu sliku i rekli 'a evo i dokaza da ste prosli kroz crveno' i na njoj se stvarno vidi da se auto udaljuje sa semafora
sad, posto drugu sliku nisu ni imali, da li je moguce da su se napravili ludi, da bi uzeli kaznu, ne znam!?
Pa, ocekuj neocekivanokaranana wrote:raja, malo smo skrenuli sa teme. interesuju me divljaci i vozila koje ti isti vozaju po sarajevu da znam sta da ocekujem kad vidim takvog jednog.
a tvom jaranu slijedilo peglanje sa majstorima i vozanje udaranog auta...nineinchnails wrote:Pa, ocekuj neocekivanokaranana wrote:raja, malo smo skrenuli sa teme. interesuju me divljaci i vozila koje ti isti vozaju po sarajevu da znam sta da ocekujem kad vidim takvog jednog.![]()
Jednom mom jaranu je jedan tako uletio pred semafor.
Imao je on dovoljno da naglo zakoci, ali nije. Fino ga spucao i zvao policiju.
Loli slijedila kazna za prelazenje preko pune linije i uzrok udesa.
da, ali ako je starije auto nešto mu je ostalo i na kafu.holowey wrote:a tvom jaranu slijedilo peglanje sa majstorima i vozanje udaranog auta...nineinchnails wrote:Pa, ocekuj neocekivanokaranana wrote:raja, malo smo skrenuli sa teme. interesuju me divljaci i vozila koje ti isti vozaju po sarajevu da znam sta da ocekujem kad vidim takvog jednog.![]()
skup sport....ostalo mu za kafu ali ce voziti auto koje ce se zguzvati kao maramica pri prvom sljedecem sudaru... imho, ne isplati se nikako...Super Hik wrote:da, ali ako je starije auto nešto mu je ostalo i na kafu.holowey wrote:a tvom jaranu slijedilo peglanje sa majstorima i vozanje udaranog auta...nineinchnails wrote: Pa, ocekuj neocekivano![]()
nineinchnails wrote:[quote="holowey"]
skup sport....ostalo mu za kafu ali ce voziti auto koje ce se zguzvati kao maramica pri prvom sljedecem sudaru... imho, ne isplati se nikako...
ludaka je na cesti uvijek bilo, nekad manje nekad vise, ali smatram da niko normalan nece namjerno ganjati ludaka da se sudari s njim... licna sigurnost bi valjda uvijek trebala biti vaznija od ispravljanja krive drine...
do sljedeceg sudara... pa ako prezivi pitace se jeli onih par stoja vise od odstete bilo vrijedno lupanja vlastitog auta...[/quote]holowey wrote:nineinchnails wrote:[quote="holowey"]
skup sport....ostalo mu za kafu ali ce voziti auto koje ce se zguzvati kao maramica pri prvom sljedecem sudaru... imho, ne isplati se nikako...
ludaka je na cesti uvijek bilo, nekad manje nekad vise, ali smatram da niko normalan nece namjerno ganjati ludaka da se sudari s njim... licna sigurnost bi valjda uvijek trebala biti vaznija od ispravljanja krive drine...
Njemu se isplatilo, a onom udarenom nije nikako
ne razumijemo se nikako... bilo koju materijalnu stvar mozes nadoknaditi... ali kad se vozis u vec jednom guzvanom autu, tvoja glava je u torbi, a nju ne mozes nadoknaditi bez obzira koliku odstetu da dobijes...Super Hik wrote:pa ako mu je to prvi put, nije, ali svi ostali se isplate jer nemaš više šta čuvati. u mene mi auto je već drugi put udareno od zada, tako da se više ne sekiram, uzmem pare napravim, a ostatak investiram u nešto.holowey wrote:do sljedeceg sudara... pa ako prezivi pitace se jeli onih par stoja vise od odstete bilo vrijedno lupanja vlastitog auta...nineinchnails wrote: Njemu se isplatilo, a onom udarenom nije nikako