Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Neelix

#1476 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

a kako sam dokazao? :?

nazalost nisam SuperNeelix da se bijem sa keljmendijima :D ali radim koliko mogu da grad ucinim boljim mjestom :P

sta ti radis po tom pitanju? zoves policiju :D
respo

#1477 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

jok stanem zaustavim tog sto jurca i opalim mu par samara zato sto je mislio da prekrsi zakon :D
Neelix

#1478 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

eto, priznajem veci si mangup od mene :thumbup: :D
Blobi

#1479 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Blobi »

Neelix wrote:eto, priznajem veci si mangup od mene :thumbup: :D
Respo ti je jednostavno odgovorio. Te sto jurcaju, bjeze iz trake u traku, ne daju zmigavac mozes prijaviti policiji, a budi uvjeren da ce biti zaustavljeni par blokova dalje. Jer trkaci nisu ni keljmendiji ni cele ni cace face, govna kojima policija ne moze nista, vec balavurdija koje oni jedva cekaju da ih pucaju po slajpeku.

Eto, iduci put zapamtis broj tablica, nazoves 122 i kazes, halo, jel baba, volio bih u program.. Ostatak je poezija :D
Better Man

#1480 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Better Man »

Najveci papanluk mi je kad na autoputu preticem vozila i iza mene na nekih kilometar dva ide auto i blica mi da se sklonim kako bi seljak mogao profurati. Nije mmi ni blizu on kao pravi papak vec blica. U takvim situacijama nemam namjeru da se sklonim dok ne zavrsim preticanje. A vezano za ove trkace po gradu i sklanjanje istim to je cista glupost. Ako ja vozim jednom od tri trake i u istoj traci iza mene vozi neki trkac, zasto bi mu se ja sklanajo? Ako ima prostora da me zaobidje na nacin da promjeni traku,a da pritom nikog ne ugrozi nek uradi, a ko ne nek prilagodi brzinu. Da se ja pitam postavio bi kamere po citavom gradu i to tako da je svaki milimetar ceste pokriven i onda bi svaki prekrsaj bio evidentiran.
Blobi

#1481 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Blobi »

Better Man wrote:Najveci papanluk mi je kad na autoputu preticem vozila i iza mene na nekih kilometar dva ide auto i blica mi da se sklonim kako bi seljak mogao profurati. Nije mmi ni blizu on kao pravi papak vec blica. U takvim situacijama nemam namjeru da se sklonim dok ne zavrsim preticanje. A vezano za ove trkace po gradu i sklanjanje istim to je cista glupost. Ako ja vozim jednom od tri trake i u istoj traci iza mene vozi neki trkac, zasto bi mu se ja sklanajo? Ako ima prostora da me zaobidje na nacin da promjeni traku,a da pritom nikog ne ugrozi nek uradi, a ko ne nek prilagodi brzinu. Da se ja pitam postavio bi kamere po citavom gradu i to tako da je svaki milimetar ceste pokriven i onda bi svaki prekrsaj bio evidentiran.
Posteno, ti ako vozis konstantnom brzinom, boli te briga, taj neko kome se zuri neka te zaobilazi ako moze. Ali je vise nego papanski blokirati nekoga ko hoce da prodje, sta tebe briga kojii su razlozi i je li u pitanju napuhani trkac.
anonimni clan

#1482 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by anonimni clan »

Neelix wrote:djes keljmendi, nisam te prepozn'o :D

blobi, ogranicenje je tu s razlogom. svako ko vozi brze od propisane brzine direktno ugrozava i sebe i mene i ostale ucesnike u saobracaju.

i mislim da je jasno da ne pricam o onima sto voze 60-65, nego o divljacima sto se zalijecu, letaju iz trake u traku, ne daju zmigavac, blicaju i sl.

Ne!
Onaj ko vozi brze od propisane brzine ne mora znaciti da ugrozava nekoga,on krsi propis o ogranicenju brzine.
Svako moze da krsi propis.Vecina nas to cini (ovako ili onako) svakodnevno a da toga nekad nije ni svjesna.
Ogranicenje od 60km/h je uobicajeno za voznju u naselju,gradu (kod nas, u mnogim evropskim zemljama 50)) iako se na nekim dionicama moze voziti znatno brze ali je ogranicenje onako kakvo je generalno oogranicenje za voznju u gradu.
Ne mora znaciti automatski da si ti ugrozen ako ja vozim 80 km/h ako uslovi na cesti to dozvoljavaju.Ali automatski znaci da ja krsim propis.
O tome se koliko vidim svo vrijeme vodi diskusija.
Radi se o krsenju propisa,kao sto onaj koji vozi paralelno u lijevoj traci cini prekrsaj ne propustajuci auto iza sebe da prodje,bez obzira o kojoj brzini je rijec.
Zakonski nije ostavljana mogucnost da ne moras nikoga propustiti ako vozis onoliko koliko je max dozvoljeno.
Zakon kaze da si duzan propustiti automobil koji dolazi iza........tacka.
Zakon ne kaze da ne smijes voziti brze od 60 km/h nego kaze da je brza voznja od propisane kaznjiva.Pa ko voli nek izvoli.Zakon ne moze zabraniti nikome da vrsi odredjenu radnje ,vec predvidja visinu ili nacin kazne ako je ta radnja kaznjiva.Ako neko ima viska para moze se citav boziji dan vozati 61km/h pored kamera i slikati se do mile volje....ko ce mu to zabraniti? ....naravno za to ce to zadovoljstvo platiti kazne.
Ovje se radi o odredjenoj situaciji u saobracaju.I to je regulisano. Propisom.
A opet.......... kazem........... svako ko je za volanom treba znati kada krsi propis.E sad da li on to cini namjerno ili u posebnoj situaciji,da li je on svjestan uopste krsenja propisa,to je druga prica.
Ako ga krsi svjesno vjerujuci da cini dobro djelo ili da djeluje pedagoski time sto ne propusta "Michaela Schumahera" iza sebe,mora i racunati na to ,da moze biti zaustavljen od policije i zbog toga biti kaznjen.Bez obzira sto vjeruje da cini herojsko djelo.On krsi propis!
A ako mu je to zadovoljstvo vece od iznosa kazne.......onda je to licni cejf.A kazu svaki cejf se placa.

Isto kao sto uskoci o odbranu jarana koji je napadnut nozem ,mora racunati s tim da taj noz moze zavrsiti u njegovom bubregu a ne u jaranovom.
To je rizik s kojim on u toj situaciji racuna.
I to je njegova odluka.
Neko pomenu voznju sa upaljena 4 zmigavca.To je opstepoznati znak da sa nekome zaista zuri,da je u pitanju hica......to svi znamo.Ali..........
To nije nigdje zakonom regulisano i koliko ja znam ne postoji paragraf koji kaze ako ti se zuri upali 4 zmigavca i svak ti se mora skloniti. Zbog toga se takodje vrlo lahko moze desiti da se "Michael Schumacher" sjeti i kad vidi da ga ne propustas fino upali 4 zmigavca ...................i ? Sta onda? Ti ces ga pustiti jer mu se kako vidis sad zuri?
Comrad

#1483 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Comrad »

Vi jos na istom. :-)

Treba pozdraviti i papke koji pojma nemaju cemu sluzi zmigavac. Ne kontam u cemu je problem, ako vidis da neko stoji na raskrnici i zeli da se ukljuci na put sa kojeg ti skreces, dati zmigavac? Cemu im onda sluzi zmigavac, onako za zajebanciju? Ovo me fakat nekad iznervira, hebote sto puta mi se desilo da stojim ko debil na raskrsnici i cekam auto sa lijeve strane da prodje, i kontam da ce ici pravo, a lola samo fino skrene zaboli njega briga on je glavni na putu. Il jos gore kad dodje do raskrsnice, skrene i onda pukne zmigavac, pa nemoj ga onda ni palit! :x Nije mi do tih 5-6 sekundi koje cu izgubit, ali ebemu pa daj malo kulture.
JThomas

#1484 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

i šta reče, nije zabranjeno, nego je kažnjivo? :D :lol:

ne može se bolan pozivati na propis onaj ko čini prekršaj protiv onoga ko ne čini prekršaj. nesavjesni protiv savjesnog. osnovni princip svake grane prava. ja koji vozim po propisu nemam nikakvu obavezu da se sklanjam onome ko ga krši, ako ja ne usporavam i ne ometam saobraćaj, time što npr. vozim upola dozvoljene brzine. ako ja vozim maksimalnom dozvoljenom brzinom, a on više, on je taj koji potencijalno ometa saobraćaj, a ne ja.
Neelix

#1485 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

:-) koliko nebuloza u jednom postu, cak je i meni mrsko odgovarat :D
MAN-lion's coach

#1486 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by MAN-lion's coach »

Kako je vrijeme došlo još treba neke histeričare po cesti učiti pameti...ma ne bi radije,neka ih uče na prosekturama. :-D
amrica

#1487 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by amrica »

MAN-lion's coach wrote:Kako je vrijeme došlo još treba neke histeričare po cesti učiti pameti...ma ne bi radije,neka ih uče na prosekturama. :-D

nazalost, nece sami zavrsiti u mrtvacnici, ubice jos nekoga, ni krivog ni duznog, pjesaka na trotoaru, na pjesackom, trudnicu, dijete, dedicu... :sad:

ali nema veze, dok ne zgaze nekoga, imaju pravo da voze brzo :roll:
Blobi

#1488 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Blobi »

JThomas wrote:i šta reče, nije zabranjeno, nego je kažnjivo? :D :lol:

ne može se bolan pozivati na propis onaj ko čini prekršaj protiv onoga ko ne čini prekršaj. nesavjesni protiv savjesnog. osnovni princip svake grane prava. ja koji vozim po propisu nemam nikakvu obavezu da se sklanjam onome ko ga krši, ako ja ne usporavam i ne ometam saobraćaj, time što npr. vozim upola dozvoljene brzine. ako ja vozim maksimalnom dozvoljenom brzinom, a on više, on je taj koji potencijalno ometa saobraćaj, a ne ja.
Pa niko ne spori to, ti si u pravu. Medjutim, neelix se zalaze za varijantu da kad vidi nekoga kako se prestrojava, skace iz trake u traku, ne daje zmigavac, da on sebi uzme za pravo da tog istog namjerno zablokira. Necu zalaziti u zakon, ali to je podjednako papanski kao i djela onog koji se prestrojava bez zmigavaca i vozi preko ogranicenja :) :)
JThomas

#1489 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

pa eto, momak cijeli pasus sa teorijom da onaj ko se ne sklanja čini prekršaj. ne da on smatra da je neispravno, šupački ili šta već...nego da je prekršaj.
Neelix

#1490 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

Blobi wrote:
Pa niko ne spori to, ti si u pravu. Medjutim, neelix se zalaze za varijantu da kad vidi nekoga kako se prestrojava, skace iz trake u traku, ne daje zmigavac, da on sebi uzme za pravo da tog istog namjerno zablokira. Necu zalaziti u zakon, ali to je podjednako papanski kao i djela onog koji se prestrojava bez zmigavaca i vozi preko ogranicenja :) :)
a ja se upravo raspravljam sa zakonskog uporista. tvoje je pravo da to smatras da je to papanski, to ti ne mogu sporiti, ali da je van zakona, nije ;)
respo

#1491 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

JThomas wrote:i šta reče, nije zabranjeno, nego je kažnjivo? :D :lol:

jt nije prica oko toga sto ti vozis konstantno pa da se ti nekome sklanjas
prica je u tome da ti namjerno nekoga usporavas sto nemas pravo
shvatas razliku
negdje sam dao primjer voznje prema mostaru
naidjem ja 120 na nekog ko vozi max dozvoljeno 60 i kad vidim priliku prestignem ga i dovidjenja nit cu mu blicati nit cu nesto mahati rukama da se skloni i sl
a druga situacija je naidjem na istog tog i kad hocu da ga prestignem on ide lijevo i ne da mi da ga prestignem

to su dvije razlicite stvari potpuno
i tu onda dolazi da su oba nesavjesna jer i ovaj krsi zakon tako sto neda ovome da ga prestigne
respo

#1492 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

amrica wrote:
MAN-lion's coach wrote:Kako je vrijeme došlo još treba neke histeričare po cesti učiti pameti...ma ne bi radije,neka ih uče na prosekturama. :-D

nazalost, nece sami zavrsiti u mrtvacnici, ubice jos nekoga, ni krivog ni duznog, pjesaka na trotoaru, na pjesackom, trudnicu, dijete, dedicu... :sad:

:-) :-) :-)

meni tebi petom desetom niko od ostalih ucesnika nema pravo da ponovim NEMA PRAVO uskracivati sta cu ja raditi
ja ako hocu da krsim zakon ja cu ga krsiti i odgovarati za to
posebno se odnosi na saobracaj
i molio bi da se ne uzimaju primjeri
ja znam da ce neko baciti bombu i moram reagovati
moras
ali to nije isto kao prekoracenje brzine
respo

#1493 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:
Blobi wrote:
a ja se upravo raspravljam sa zakonskog uporista. tvoje je pravo da to smatras da je to papanski, to ti ne mogu sporiti, ali da je van zakona, nije ;)
po kojem zakonu
po zobsu?
jeli po zobsu se raspravlja i ako vozac usmrti nekoga ili mozda ako neko ubije nekog iz auta na cesti puskom pistoljem nevazno?
ako se gleda po tome svaki taj je slobodan jer to u zobsu se nigdje ne spominje
Mjesanac

#1494 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

Evo posto je ovo jedna tema blisko vezana sa zakonima u saobracaju, a da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje. Jesam li obavezan imati lance ako auto ima zimske gume?
Neelix

#1495 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

respo wrote:
amrica wrote:

:-) :-) :-)

meni tebi petom desetom niko od ostalih ucesnika nema pravo da ponovim NEMA PRAVO uskracivati sta cu ja raditi
ja ako hocu da krsim zakon ja cu ga krsiti i odgovarati za to
posebno se odnosi na saobracaj
i molio bi da se ne uzimaju primjeri
ja znam da ce neko baciti bombu i moram reagovati
moras
ali to nije isto kao prekoracenje brzine
zasto nije isto? zakon je zakon, a ti bi da biras koji smijes krsiti a koji ne, jel? :-)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1496 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Mjesanac wrote:Evo posto je ovo jedna tema blisko vezana sa zakonima u saobracaju, a da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje. Jesam li obavezan imati lance ako auto ima zimske gume?
Nisi. Mada ako te Neelix vidi da nemaš zimske gume blokiraće te, a na semaforu će te izvaditi iz auta i isprebijati palicom.
JThomas

#1497 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

krši, ali gubiš pravo da se ti pozivaš na njega protiv onoga ko je savjestan.

a hajd' ti dokaži na sudu da je on tebi baš namjerno prepriječio put. naravno, moguće je...al' bi se namučio.
Neelix

#1498 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

respo wrote:
Neelix wrote:
Blobi wrote:
po kojem zakonu
po zobsu?
jeli po zobsu se raspravlja i ako vozac usmrti nekoga ili mozda ako neko ubije nekog iz auta na cesti puskom pistoljem nevazno?
ako se gleda po tome svaki taj je slobodan jer to u zobsu se nigdje ne spominje
ne kontam pitanje, zar je bitno jel po jednom il po 10 razlicitih zakona? ne smijes krsiti nijedan.
Mjesanac

#1499 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

1946 wrote:
Mjesanac wrote:Evo posto je ovo jedna tema blisko vezana sa zakonima u saobracaju, a da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje. Jesam li obavezan imati lance ako auto ima zimske gume?
Nisi. Mada ako te Neelix vidi da nemaš zimske gume blokiraće te, a na semaforu će te izvaditi iz auta i isprebijati palicom.

Sinoc u kasno doba novi zaustavi me policajac. Ja sve po pravilima, zavezan, nisam jurco, trijezan, i kaze imas lance reko nemam zato sto su mi zimske gume. Kaze on nema to veze i napiso mi kaznu. Uuu sto je gosn policajac najebo.
Mjesanac

#1500 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

A ne moram pricati kako se odvratno ponaso. Ja sve fino, a jesam mu malo sukno kad mi je kreno uzimati podatke.
Locked