Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
BSn

#1126 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by BSn »

Savim normalno je skloniti se hitnoj i vatrogascima, a poznato mi je i to o ne propustanju delegacija. Raja vecinom nastavi voziti kako je i vozila, sta mene boli, tebi ako se posebno zuri, eno ti lijeva traka, samo pripazi na kamion. :D

Opet, vozaci Hitne u Sarajevu moraju imati reflekse k'o vozaci Formule 1. Pusta ih raja, ali zamisli situaciju u kojoj na Pofalice stize Hitna s mosta u sred zelenog vala, pa se nerijetko napravi i jos veca guzva propustajuci Hitnu. Oni cesto voze i preko parkinga, bas da bi izbjegli guzve. I dok se oni bore za ljudske zivote i postuju semafor, policija i bez rotacije laganini kroz crveno u sred noci...
Esja

#1127 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

amrica wrote:Samo je jedan jaci od semafora, a to je policajac-saobracajac na raskrsnici. I hitna, vatrogasci, policija, pogotovo majmuni sa pratnjom NEMAJU PRAVO proci kroz crveno. Drugo je sto oni pokusavaju, a narod ih pusta. Mada to nije OK, ako neko vidi sa 50 m da mu je zeleno, nece ocekivati da neko ispred njega naglo zakoci da pusti rotaciju, i eto jos veceg belaja.

I nikad nisam vidjela da narod ne pusta hitnu, mrdaju se u drugu traku, penju na trotoare, uklanjaju kako stignu, opca solidarnost.
Ja sam ljetos vidjela i bila sam nemalo iznenadjena, mozda zato sto zivim u zemlji gdje se uvijek propusta takvo vozilo. Zakon kaze da vozaci osobnih vozila moraju stati i napraviti prostora hitnim vozilima, tj. vozilima sa rotacijom. Vozac hitnih kola moze proci kroz crveno, ako nema opasnosti da zakaci nekog, sto znaci da mora biti oprezan kad se priblizava raskrsnici i ukoliko je teren cist, prolazak kroz crveno se ne kaznjava. Cak vozac osobnog vozila moze uci u raskrsnicu, ako mu je crveno, a sve u cilju da napravi mjesta za taj hitni prevoz.
Last edited by Esja on 27/11/2010 02:35, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#1128 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by MAN-lion's coach »

Jednom mi se desilo da mi je Hitna bila pod rotacijom prestrojila sam se...a trubila mi je policija nekog valjda guzonju vozali...oslobodi srednju traku!hahahah jedva sam... :lol:
Esja

#1129 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

Nedavno sam procitala jednu vijest u novinama:
Vozaca hitnih kola u Engleskoj snimila kamera (vozio kroz crveno i prekoracio brzinu). U kolima "nije" bilo nikog osim vozaca, pa je trebala uslijediti kazna (jer nije vozio lice koje je u zivotnoj opasnoti, cime bi bilo dozvoljeno "nadjacavanje" saobracajnih propisa). Medjutim tip je prevozio srce za transplantaciju, sto znaci da nije vozio za vlastite potrebe. Zato je slucaj morao da rjesava sud. :o
Esja

#1130 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

BSn wrote:Esja, doselila se i u RS citava zapadna Krajina i ljudi koji do '92. nisu asfalta vidjeli, pa opet ljudi imaju vecu saobracajnu kulturu nego Sarajlije.
Problem je u tome sto se u Sarajevu vozacke dobijaju Bog zna kako, pa vozaci ne znaju da semafor ima prednost u odnosu na rotaciju (osim ako nije pratnja).
Vec sam napisala, ali da ponovim: vozac osobnog automobila je obavezan da stane i napravi mjesta za hitna vozila. Naravno, ako neko ne postuje ovo pravilo i zapici preko raskrsnice, hitna kola ce stati na crvenom, ali zakon nalaze da vozaci osobnih automobila stanu, makar im bilo i zeleno. Jedino ako su nam pravila razlicita u razlicitim zemljama...hm....

A ti si polozio vozacki u zapadnoj Krajini? :-D
respo

#1131 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

a sta je recimo sa ovom situacijom
hitna ide a ti se ne mozes bezbjedno skloniti da ne ugrozis svoj ili neciji drugi zivot
sta tu raditi

ili manje bezbolnija situacija
na semaforima gdje su kamere
stojis ti i cujes hitnu iza
hoces li proci kroz crveno zbog sklanjanja hitnoj pa da te uslika ili ostati
i hoce li ti uopste kazna doci i ako dodje ko ce platiti? ili pravdati tamo policiji
Esja

#1132 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

respo wrote:a sta je recimo sa ovom situacijom
hitna ide a ti se ne mozes bezbjedno skloniti da ne ugrozis svoj ili neciji drugi zivot
sta tu raditi

ili manje bezbolnija situacija
na semaforima gdje su kamere
stojis ti i cujes hitnu iza
hoces li proci kroz crveno zbog sklanjanja hitnoj pa da te uslika ili ostati
i hoce li ti uopste kazna doci i ako dodje ko ce platiti? ili pravdati tamo policiji
Sto se tice ovog prvog, normalno da se neces sklanjati ukoliko ces ugroziti neciji zivot. Tada ce hitna kola sama sebi naci put.
A sto se tice ovog drugog, biras sam sta uraditi....citala sam na jednom forumu misljenja vozaca i vecina je za to da treba proci npr. kroz crveno, ako ce to pomoci brzi prolazak hitnih kola, pa makar i platili kaznu.
respo

#1133 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

znam da neces se sklanjati ako sebe ugrozavas
samo ti kazem da nije bas obavezno se skloniti hitnoj
a sve sto se sklanjaju je dobra volja solidarizam itd

a druga situacija
vidis rece vecina znaci ima i onih koji ne bi prosli kroz crveno da plate kaznu
Esja

#1134 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

respo wrote:znam da neces se sklanjati ako sebe ugrozavas

a druga situacija
Nije sebe nego bilo koga drugog.
Zakon kaze da je obavezno propustiti hitna vozila (dakle, vozila sa rotacijom), a hitna vozila imaju obavezu smanjiti brzinu kad se priblizavaju crvenom svjetlu, da bi eventualno mogli stati, ukoliko ima auta ili drugih ucesnika u saobracaju na putu im. Znaci svi imamo svoju obavezu, a koliko ce ko postovati to je druga prica.
zonbirile

#1135 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

respo wrote:znam da neces se sklanjati ako sebe ugrozavas

a druga situacija
--------------------------------------
obavezno moraš propustiti,zbog takvih zakonodavac nije detaljisao kako.Dok murija ne počne kažnjavati idiote koji tjeraju svoj zakon,dok neko umire u kolima hitne,negdje gori objekt,nema fajde.Također ko je kada kažnje za ne pružanje pomoći unesrećenome.
Walthie

#1136 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Walthie »

Za hitnu se zaustavljam ili sklanjam bez puno razmisljanja jer i mene su vozili "rastavljenog na dijelove" zato je svaka sekunda bitna kako unesrecenom tako i vozacu.Svaki put kada ugledam hitnu u retrovizoru znam da je necije dijete,otac,mati,brat sestra itd u nevolji,usporim ili se zaustavim ili sklonim ali nikada ne ignorisem kao neki..

Sto se tice ovih pratnji guzonja,sta da vam kazem :) Kao vozac kamiona-slepera mozete zamisliti koja satisfakcija gledati ih u pozadini,kako sviraju doslovno urlaju a pogotovo ono zaustavi vozilo! Jesi siguran u naredbu?? hahhahah 20 tona tereta i jos drugi ucesnici u saobracaju da zaustavljam vozilo da bi guzonja stigao na vrijeme hahhaha. Nastavim kao da se nista ne desava..imam svoju traku i uzivam u njoj :lol: Ja sam kralj ceste :) Jedva bi osjetio A8 sa guzonjom ispod tockova..mrav kako na cesti tako i u dusi. Zali boze(odgovorno pisem) sto nikada nijedan guzonja ne izgubi glavu na asfaltu a nadam se da hoce jednog dana. Puno ljudi su gurnuli sa ceste-ko na cestama kruh zaradjuje zna o cemu govorim.
Neelix

#1137 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ni vozila pod rotacijom zakonski nemaju pravo proci kroz crveno svjetlo, tako da na semaforu niste duzni maknuti se nikome. ja bih se mako samo hitnoj, iz solidarnosti a ne zato sto "moram".
amrica

#1138 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by amrica »

Neelix wrote:ni vozila pod rotacijom zakonski nemaju pravo proci kroz crveno svjetlo, tako da na semaforu niste duzni maknuti se nikome. ja bih se mako samo hitnoj, iz solidarnosti a ne zato sto "moram".

jednom i sa tobom da se slazem :D

@walthie :thumbup:
Esja

#1139 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

Neelix wrote:ni vozila pod rotacijom zakonski nemaju pravo proci kroz crveno svjetlo, tako da na semaforu niste duzni maknuti se nikome. ja bih se mako samo hitnoj, iz solidarnosti a ne zato sto "moram".
Mene samo zanima kako bi neki odgovorili na sljedece pitanje na ispitu:
prilazis raskrsnici, imas zeleno...sa lijeve (ili desne) strane dolazi hitno vozilo sa upaljenom rotacijom.
1.proci ces raskrsnicu nesmanjenom brzinom?
2.usporices i eventualno stati, da bi propustio to vozilo?
Bas me zanima sta kaze zakon u Bosni, mada mislim da je isti u cijeloj Evropi. I svijetu.
respo

#1140 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

svejedno kako odgovoris imas pravo na 7 kaznenih bodova daj novo pitanje :D

kao sto neelix rece nisi duzan niti moras niti je obaveza nikome se skoniti na semaforu niti stati na svoje zeleno da bi nekoga propustio osim ako nema policajca da regulise

a to sto svako se skloni hitnoj stane to je druga prica i nema veze sa zakonom
Esja

#1141 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

respo wrote:svejedno kako odgovoris imas pravo na 7 kaznenih bodova daj novo pitanje :D

kao sto neelix rece nisi duzan niti moras niti je obaveza nikome se skoniti na semaforu niti stati na svoje zeleno da bi nekoga propustio osim ako nema policajca da regulise

Ja nisam pitala sta Neelix rece, nego sta zakon kaze hahaha......Nema novog pitanja, nisam ja policajac :lol: , nego me zanima sta bi ko ucinio prema zakonu (odnosno zaokruzio na ispitu).
Last edited by Esja on 27/11/2010 14:00, edited 2 times in total.
dariomiamigo

#1142 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by dariomiamigo »

Walthie wrote:Za hitnu se zaustavljam ili sklanjam bez puno razmisljanja jer i mene su vozili "rastavljenog na dijelove" zato je svaka sekunda bitna kako unesrecenom tako i vozacu.Svaki put kada ugledam hitnu u retrovizoru znam da je necije dijete,otac,mati,brat sestra itd u nevolji,usporim ili se zaustavim ili sklonim ali nikada ne ignorisem kao neki..

Sto se tice ovih pratnji guzonja,sta da vam kazem :) Kao vozac kamiona-slepera mozete zamisliti koja satisfakcija gledati ih u pozadini,kako sviraju doslovno urlaju a pogotovo ono zaustavi vozilo! Jesi siguran u naredbu?? hahhahah 20 tona tereta i jos drugi ucesnici u saobracaju da zaustavljam vozilo da bi guzonja stigao na vrijeme hahhaha. Nastavim kao da se nista ne desava..imam svoju traku i uzivam u njoj :lol: Ja sam kralj ceste :) Jedva bi osjetio A8 sa guzonjom ispod tockova..mrav kako na cesti tako i u dusi. Zali boze(odgovorno pisem) sto nikada nijedan guzonja ne izgubi glavu na asfaltu a nadam se da hoce jednog dana. Puno ljudi su gurnuli sa ceste-ko na cestama kruh zaradjuje zna o cemu govorim.
:mrgreen:
respo

#1143 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Esja wrote:
respo wrote:svejedno kako odgovoris imas pravo na 7 kaznenih bodova daj novo pitanje :D

Ja nisam pitala sta Neelix rece, nego sta zakon kaze hahaha......Nema novog pitanja, nisam ja policajac :lol: , nego me zanima sta bi ko ucinio prema zakonu (odnosno zaokruzio na ispitu).
zakon kaze da je policajac saobracajac prvi pa semafor pa onda pratnja vozila sa zvucnim signalima(hitna vatrogasci policija) (ili je ovo dvoje obrnuto ne sjecam se) sinsko vozilo i pravilo desne strane
jedno mi fali al ne mogu se sjetiti
eh da znakovi prije sinskog vozila

p.s. ne znam samo jesam li pomijesao znakove i ove pratnje i zvucne ove
tu nisam siguran u redoslijed
Esja

#1144 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Esja »

Eh, bas to cega se ne sjecas je ono sto sam pitala haha...
respo

#1145 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

vidis da se sjecam
i ko kaze da se u praksi postupa bas kao u testovima

teorija jedno praksa drugo
ssmmiilleeyy

#1146 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by ssmmiilleeyy »

ja ne vozim brze od 50 maksimalno 60 po gradu

Vazda neki belaj imam,skoro uvijek se nadje neko ko blica svira lijepi se za karambolku a ja i dalje po svom

U cetvrtak Navece sam zamalo imao udes s nekim papkom koji prodje kroz crveno. On stavio koku pa misli faca jbg kod nas moras non stop gledati po retrovizorima pa malo lijevo desno nikad ne znas sta se moze desiti :D

Hitnoj i Vatrogascima se sklanjam kako znam i umijem,a ovim guzonjama nikad nek cekaju
GOLFER

#1147 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by GOLFER »

ssmmiilleeyy wrote:ja ne vozim brze od 50 maksimalno 60 po gradu

Vazda neki belaj imam,skoro uvijek se nadje neko ko blica svira lijepi se za karambolku a ja i dalje po svom

U cetvrtak Navece sam zamalo imao udes s nekim papkom koji prodje kroz crveno. On stavio koku pa misli faca jbg kod nas moras non stop gledati po retrovizorima pa malo lijevo desno nikad ne znas sta se moze desiti :D

Hitnoj i Vatrogascima se sklanjam kako znam i umijem,a ovim guzonjama nikad nek cekaju
to ti je bas glupo, djetinjasto i bezveze, sto to ti ko fol glumis mangupa :-) pa neces da se pomaknes u drugu traku...

Po gradu imaju 2 ili 3 trake dovoljno i za one sopore i za one brze vozace, pa nek svako vozi kako zeli, sta se ti imas u to mjesati ne kontam? I ja znam nekad blicati nekome da se skloni ili prestroji u sporiju traku, jer zuri mi se, ja ne zelim da se od carsije do Otoke vozim 20 minuta, ja tu idem max 10 minuta i meni tih 10 minuta znaci puno, ko si ti da mi se mjesas to?

ja kada ne zurim uvjekvodim racuna da ne ometam saobracaj i druge vozace, dakle ne zelim da usporavam i ometam saobracaj nego da ga ubrzam... fakat ne kontam Vas koji mislite da svako ko vozi brze od 50-60 km/h je guzonja kojem trebas igrat po zivcima... :? :? :?
karanana

#1148 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

a boga ti, u gradu, na ovoj glavnoj saobracajnici sa tri trake, koja je to sporija a koja brza traka? deder mi reci.
muha_sa

#1149 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

evo po inti put da citam kako u gradu imaju tri trake od kojih je jedna za malo brže vozace :-)
u gradu postoje iliti imaju-tamo gdje ih ima--tri trake da se ne stvara gužva,koje i pored tri trake ima :D
-nema brže i sporije trake kad je maksimalna dozvoljena brzina kroz grad 50.km/h---osim gdje je saobracajnim znakom istaknuto da je na toj i toj dionici 60km/h.

--na autoputevima se primjenjuje pravilo 3.trake.
karanana

#1150 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

tako je muha. to sam i ja htio da kazem. ako se meni lola u gradu zalijepi iza mene i blica mi, ja cu mu namjerno jos vise usporiti. ako mu se ne svidja moja voznja i brzina, neka izvoli i neka predje u drugu ili u trecu traku i nek me mimoidje a blicanje me u takvom slucaju pravo nervira kako u gradu tako cak i na onom dijelu zapadnog izlaza iz sarajeva od blazuja do mostarskog raskrsca jer ni ono nije autoput nego cesta sa ogranicenjem od 60 km/h.
Locked