Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fastclicsz

#1 Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by fastclicsz »

imam prijatelja koji studira u sarajevu i tvrdnja da je sarajevo etnički tolerantna sredina bas ne pije vode kad su u pitanju osnovna građanska prava.........pa sto vi mislite o tome....
ja se lijepo osjecam u sarajevu mada moram priznat da je zimi jako ruzan grad ili se varam.... :shock: :shock:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by mIRCerka »

fastclicsz wrote:imam prijatelja koji studira u sarajevu i tvrdnja da je sarajevo etnički tolerantna sredina bas ne pije vode kad su u pitanju osnovna građanska prava.........pa sto vi mislite o tome....
ja se lijepo osjecam u sarajevu mada moram priznat da je zimi jako ruzan grad ili se varam.... :shock: :shock:
teme koje otvaras su se ubile za svadju i pljuvanje :D:D:D ne das dovoljno detalja, a mi moramo imati kristalnu kuglu da pogodimo sta je bilo...
nejs, back to the topic, jaran ti ej garant smjesten u nedjaricima u domu, gdje je izrazeno stosta toga (koristi link PRETRAGE pa ces naci par tema, ukljucujuci jednu koja je bila predmetom clanka u START magazinu) vezano za nacio identitet....
Sarajevo je glavni grad BiH i ima sadrzaje za sve ukuse...
za turbofolkere imas AQUA "diskoteku" koja svakog petka i subote ugosti neke od zvijezda padalica...za rokere imas mali milion klubova, cini mi se da najveci kapacitet ima Sloga, ako grijesim ispravite me...
za nadobudne filozfske kafe imas objekte poput Imperijala...bla bla...
imas pozoriste, teretane, galerije, butike sa Hidzab garderobom, butike sa garderobom koja otkriva sve :D
reci jaranu da digne guzu i proseta gradom i vidi da je Sarajevo jedan sasvim obican grad i da njega ne cine ni stud.dom Nedjarici ni AQUA ni Sloga vec sve to zajedno....
Bastet

#3 Re: Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by Bastet »

fastclicsz wrote:imam prijatelja koji studira u sarajevu i tvrdnja da je sarajevo etnički tolerantna sredina bas ne pije vode kad su u pitanju osnovna građanska prava.........pa sto vi mislite o tome....
sarajevo je lijep grad koji je oduvijek bio tolerantan i poseban, no... u posljednje vrijeme se to mijenja jer su u grad šljagle najgore seljačine pa su ti tako sarajelije, koje su u prirodi jako tolerantni, u manjini pa ta tolerancija polako nestaje... i meni je muka kad u rođenom gradu moram pazit što ću reći ili se osjećat neugodno zbog svog imena... žalosno al istinito... no nadam se da će se nešto an bolje promijeniti uskoro jer stvarno ne želim doživjeti da sarajevo izgubi svoju čar koju prije svega čine ljudi, sarajlije, koje koliko mi se čini sve više i više bježe iz grada... pa tako danas kad mi dođe neka krezava glupača, spaljene kose, koja se nije istuširala pet dana (najmanje), a šljagla je tamo iz nekog sela, odnodno da se izrazim došla je od nekog mjesta... i još mi kaže da je sarajka i pored toga me mrko poprijeko pogleda zbog imena dođe mi da sjednem i plačem... divno nema što...

Bastet = fastclicsz
fastclicsz

#4 grrrh.......

Post by fastclicsz »

mislim da je tema jasna i nije mi cilj da se ljudi pljuju i ubijaju nego da raspravljaju...
slusajuci price svojih jarana iz sarajeva skonto sam da vi sarajlije ne tolerirate bas sanđaklije i sve sto ide uz njih ....možda i griješim,
ja cu sad iznijeti svoje misljenje=ja donekle osjetim taj duh sarajeva kad dodjem,svidja mi se raja,samo nedostaje sadrzaja kojeg bi sarajevo kao grad sa karizmom i duhom trebao vise ponuditi (koncerti stranih izvođaca npr..),a s druge strane kad vidim one arapske džamije stokatnice i koješta da ne spominjem -to mi se bas ne uklapa u sliku sarajeva o kojem svi pricaju, i osobno mislim da sanđaklije i ostale izrode pezivjelih rodovsko-plemenskih drustvenih zajednica treba izgnat iz bih :x :x :x ..
poznajem i zagrebacku sliku i jebiga zamjecujem tu neku razliku u ljudima u sarajevu i zagrebu-sarajlije su dosta zanimljivije i i kako da se izrazim lucidnije( mislim na prave sarajlije)......samo zagreb pruza vise sadrzaja jebiga......mozda me vi sarajlije prosvjetlite 8-) 8-) 8-)

Bastet = fastclicsz
Lace

Post by Lace »

necemo se ni truditi...drz se zagreba...kome se svidja...svidja :D
Šandor

Post by Šandor »

moderator wrote::-) :-) :-)
Gdje si Zoome 8-) :lol:
whow

#7 Re: grrrh.......

Post by whow »

fastclicsz wrote:mislim da je tema jasna i nije mi cilj da se ljudi pljuju i ubijaju nego da raspravljaju...
slusajuci price svojih jarana iz sarajeva skonto sam da vi sarajlije ne tolerirate bas sanđaklije i sve sto ide uz njih ....možda i griješim,
ja cu sad iznijeti svoje misljenje=ja donekle osjetim taj duh sarajeva kad dodjem,svidja mi se raja,samo nedostaje sadrzaja kojeg bi sarajevo kao grad sa karizmom i duhom trebao vise ponuditi (koncerti stranih izvođaca npr..),a s druge strane kad vidim one arapske džamije stokatnice i koješta da ne spominjem -to mi se bas ne uklapa u sliku sarajeva o kojem svi pricaju, i osobno mislim da sanđaklije i ostale izrode pezivjelih rodovsko-plemenskih drustvenih zajednica treba izgnat iz bih :x :x :x ..
poznajem i zagrebacku sliku i jebiga zamjecujem tu neku razliku u ljudima u sarajevu i zagrebu-sarajlije su dosta zanimljivije i i kako da se izrazim lucidnije( mislim na prave sarajlije)......samo zagreb pruza vise sadrzaja jebiga......mozda me vi sarajlije prosvjetlite 8-) 8-) 8-)
E sada mjenjas temu, o cemu treba diskutovovati , Sarajevu , Zagrebu , kulturnim sadrzajima , toleranciji : koga , cega ? kome cemu ? Mislim polupao si loncice ali to se ponekad desi i najboljim medu nama. Kao rodeni Sarajlija koji je zivio u Zagrebu i koji je trenutno u Kanadi mogu da kazem da porediti Sarajevo i Zagreb je isto kao porediti kruske i jabuke, potpuno razlicite vocke . Nemozemo praviti komparacije bolje ili losije jednostavno radi se o razlicitim sredinama ,(t) ko sta voli . Ja sam imao srecu da upoznam divne ljude u Zagrebu , Sarajevu i manje vise svim drugim gradovima i mjestima gdje sam bio i boravio. Sto se tice tolerancije mislim da to nije nesto sto se nosi na grudima ili sto se moze upakovati dakle tesko je diskutovati o toleranciji a pri tom ne posjedovati precizne parametre .Meni licno Zagreb se cini kao grad koji u ovom trenutku postoje nesto bolji uslovi / uvjeti za kulturno sportsko politicku nadgradnju ali Sarajevo je u srcu. Iako grubo , brutalno,egocentricno, prevrtljivo kao vrijeme i kakvo sve jos nije ipak je moje i ipak ga volim i taj osjecaj nemoze nista umanjiti.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Da se razumijemo, nisam Sarajlija ali, s obzirom da sam neko vrijeme tamo zivio a i da i sad svake godine provedem po nekoliko dana tamo, mogu samo ovako reci:

Ono sto ima u Stokholmu ima i u Sarajevu.
Ono sto ima u Sarajevu - nema u Stokholmu!

Metropola se ne mjeri brojem zgrada i njihovih stanovnika!
Metropola je puno vise i samo oni koji su zaslijepljeni svjetlima evropskih i svjetskih metropola ne mogu i nikad nece moci vidjeti i shvatiti kolika metropola je Sarajevo!

Drugo je to sto mi nismo i nikada necemo biti svjesni bogatstva koje imamo, a koje se sastoji u tolikoj raznolikosti kultura, obicaja, tradicije... :(

Samo sitne duse i isprepadani nikogovici ce se okomiti na Sarajevo i njegov duh.
Time ne govore puno o Sarajevu.
Time govore o sebi i svom stanju duha!
Stari

Post by Stari »

Ehm...zemo...mislim nije da se zezam ...ali ima i u stockholmu stvari kojih nema u Sarajevu....a za ono da u Sarajevu ima stvari kojih u Stockholmu nema ...jest 1/1.
muha_sa

Post by muha_sa »

Vodenjak wrote:Da se razumijemo, nisam Sarajlija ali, s obzirom da sam neko vrijeme tamo zivio a i da i sad svake godine provedem po nekoliko dana tamo, mogu samo ovako reci:

Ono sto ima u Stokholmu ima i u Sarajevu.

Metropola se ne mjeri brojem zgrada i njihovih stanovnika!
Metropola je puno vise i samo oni koji su zaslijepljeni svjetlima evropskih i svjetskih metropola ne mogu i nikad nece moci vidjeti i shvatiti kolika metropola je Sarajevo!

Drugo je to sto mi nismo i nikada necemo biti svjesni bogatstva koje imamo, a koje se sastoji u tolikoj raznolikosti kultura, obicaja, tradicije... :(

Samo sitne duse i isprepadani nikogovici ce se okomiti na Sarajevo i njegov duh.
Time ne govore puno o Sarajevu.
Time govore o sebi i svom stanju duha!
Svaka čast,baš tako.
digger

Post by digger »

Vodenjak wrote:Ono sto ima u Stokholmu ima i u Sarajevu.
Evo naucnog dokaza da bosanca mozes izgnati iz Bosne, ali ne i Bosnu iz bosanca. :)

Elem, Sarajevo nije sto je bilo (a bogami, ni bajrami vise nisu...), ali je to tako. Bilo je slicno 1945: sve k'o "sljeglo" u grad. Pa Sarajevo postao novi grad, dobilo novo lice, novi identitet...

Pa onda dosla 1995, pa jope' sve nanovo.

Zato, ostavimo se Zagreba i slicnih poredjenja. To mi je kao da poredimo Juliu Roberts sa Julio Inglesis.

Sarajevo ce postati nesto drugacijim. Mozda nesto kao Bejrut. Bosnjaka ce biti sve vise, ali je to odraz rasta. I opet ce biti interesantno da se posjeti, zabavi, proseta... A zime u mnogim gradovima nisu ni malo interesantne... kao na primjer Pariz... uhhhh... Ali zato opet imas Trebevic ili 2.5 sata zeljeznicom do Mostara pa hodaj po suhom...

Neka je samo mira i cevapa, a za ostalo cemo lako...
gavrilo

Post by gavrilo »

digger wrote:Neka je samo mira i cevapa, a za ostalo cemo lako...
... da je pjesme i vina 8)
halo

Post by halo »

Sve je vrlo subjektivno tj kako dozivis kakva iskustva steknes
Sarajevo je u odnosu na prijeratno recimo 70% drugacije
A tih 70% obrazlozicu po svom vidjenju koje glasi
30% je novo stanovnistvo a tu ima svega
30% su novi objekti ukljucujuci i nove Dzamije
10% novi sadrzaji u gradu i oko grada
E sad ostaje onih 30% koje nisu promjenjene sto znaci da za svakoga ima po nesto ukljucujuci i nostalgicare poput mene a ostalo je stvar tolerancije.Sto bi reko jedan moj dobar kolega na moje pitanje kako sad zivi u sarajevu poslije rata kad je doslo svega i svacega u grad on mi odgovara jednostavno"JA SE NI PRIJE NISAM DRUZIO SA CITAVIM GRADOM " Zato da zavrsim obrazlaganje po meni jedini grad u citavoj BiH nepodcijenjujuci ostale a izuzimajuci TUZLU je grad SA u kojem moze zivjeti svaki covjek sa nasih bh prostora bez obzira na vjeru i naciju :D :D :D :D
simster

#14 Re: Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by simster »

mIRCerka wrote:
teme koje otvaras su se ubile za svadju i pljuvanje :D:D:D ne das dovoljno detalja, a mi moramo imati kristalnu kuglu da pogodimo sta je bilo...
nejs, back to the topic, jaran ti ej garant smjesten u nedjaricima u domu, gdje je izrazeno stosta toga (koristi link PRETRAGE pa ces naci par tema, ukljucujuci jednu koja je bila predmetom clanka u START magazinu) vezano za nacio identitet....
Sarajevo je glavni grad BiH i ima sadrzaje za sve ukuse...
za turbofolkere imas AQUA "diskoteku" koja svakog petka i subote ugosti neke od zvijezda padalica...za rokere imas mali milion klubova, cini mi se da najveci kapacitet ima Sloga, ako grijesim ispravite me...
za nadobudne filozfske kafe imas objekte poput Imperijala...bla bla...
imas pozoriste, teretane, galerije, butike sa Hidzab garderobom, butike sa garderobom koja otkriva sve :D
reci jaranu da digne guzu i proseta gradom i vidi da je Sarajevo jedan sasvim obican grad i da njega ne cine ni stud.dom Nedjarici ni AQUA ni Sloga vec sve to zajedno....
hoces reci da je grad pun sadrzaja kao neka metropola? hahaha
bosnjo_tz

#15 Re: Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by bosnjo_tz »

Bastet wrote:
sarajevo je lijep grad koji je oduvijek bio tolerantan i poseban, no... u posljednje vrijeme se to mijenja jer su u grad šljagle najgore seljačine pa su ti tako sarajelije, koje su u prirodi jako tolerantni, u manjini pa ta tolerancija polako nestaje... i meni je muka kad u rođenom gradu moram pazit što ću reći ili se osjećat neugodno zbog svog imena... žalosno al istinito... no nadam se da će se nešto an bolje promijeniti uskoro jer stvarno ne želim doživjeti da sarajevo izgubi svoju čar koju prije svega čine ljudi, sarajlije, koje koliko mi se čini sve više i više bježe iz grada... pa tako danas kad mi dođe neka krezava glupača, spaljene kose, koja se nije istuširala pet dana (najmanje), a šljagla je tamo iz nekog sela, odnodno da se izrazim došla je od nekog mjesta... i još mi kaže da je sarajka i pored toga me mrko poprijeko pogleda zbog imena dođe mi da sjednem i plačem... divno nema što...

Bastet = fastclicsz

Seljacino,nekultruna,"sarajevski" napuhanko...
Da ti znas ista o Sarajevu ne bi tako pricao...
Sarajevo i cini nesto zato sto nema takvih kao ti...
Plitko razmisljas !
Šandor

Post by Šandor »

A zašto bi Sarajevo trebalo biti onakvo kakvo je bilo nekoć davno? Šta je to što se promijenilo a voljeli bi da se nije promijenilo?

:?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Nekima je ovjde izgleda jako jako tesko sto od Sarajeva nisu mogli napravit ''multi, multi, multi....'' metropolu kao sto je Banjaluka! :x :x :x
Šandor

Post by Šandor »

Bosanac sa dna kace wrote:Nekima je ovjde izgleda jako jako tesko sto od Sarajeva nisu mogli napravit ''multi, multi, multi....'' metropolu kao sto je Banjaluka! :x :x :x
Ili Zapadni Mostar.
Bosanac sa dna kace

Šandor wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Nekima je ovjde izgleda jako jako tesko sto od Sarajeva nisu mogli napravit ''multi, multi, multi....'' metropolu kao sto je Banjaluka! :x :x :x
Ili Zapadni Mostar.
jah vidis to sam zaboravio kao i Livno, staru carsiju koja nije ni L od prijasnjeg Livna! :x :x :x
monolog

Post by monolog »

Jedan cica je sjedio sa svojim unukom pored ceste, odmarao se... I nailazi jedan putnik i prica kako je bio dole nize,u susjednom gradicu i zali se kakvi su tamo ljudi. Pa pita cicu kakvi su gore, u njegovom mjestu. A cica kaze, pa i gore kod nas su takvi opaki, nisu puno drugaciji od tih dole sto si ih opisao... I putnik nastavi vidno razocaran...

I taman kad se cica odmorio i htio da nastavi svoj put, nailazi drugi putnik. I taj je bio pricljiv, pa je odmah poceo pricu o gradicu dole, u susjednoj dolini. Kaze sjajan gradic, divni ljudi... Kakvi li su ljudi gore, u cicinom mjestu, pitao se. A cica kaze da su i gore ljudi jako fini, nisu puno drugaciji od onih dole. I ode i taj putnik, veseo i vedar.

Unuk pita cicu, pa kojem si slagao, isto su te pitali, a dao si im razlicit odgovor. Cica kaze

"Nijednome".

Jaaaaa dosadne price...
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Sarajevo je nekad bilo Sarajevo , A danas ???????? upitnika za sve gradove u BIH ., A sta ocekivat neku naprednost kad imamo junake iz Stulicevih pjesama (K...... Sinovi) . Mi smo odavno upali rikverc i tako se vozamo sa nadom da ce neko da se sjeti i ubaci bar u LER.
Prihvati il Ostavi je nasa cinjenica.
dizZaster

#22 Re: Sarajevo-glavni grad bošnjaka ili bih

Post by dizZaster »

Bastet wrote:

Bastet = fastclicsz
svi ovi koji ovako govore i razmisljaju su obicni papci :D
Bosanac sa dna kace

jest eto sarajevo je islamski fundamentalisicki grad, jer eto u njem ima i dzamija ima i crkvi a sinagoga Bog mi, iam svega za svaciji ukus!
a banjaluka nam je svjetska metropola, glavna manifestacija je zbor krajiskih ojkackih drustava! :x :x :x
Tulipan

Post by Tulipan »

Sarajevo jeste "multi multi" metropola baš kao i Banja Luka i zapadni Mostar. U Sarajevu živi 90% Bošnjaka. Neko reče zgrade ne čine grad nego ljudi. Upravo tako! Ne znači ako su u Sarajevu ostali čitavi i katedrala, pravoslavna crkva i sinagoga da je Sarajevo zbog toga multietničko.

U BiH možda se jedino Tuzla može nazvati tako ali ne i Sarajevo.
danas

Post by danas »

Tulipan wrote: Sarajevo jeste "multi multi" metropola baš kao i Banja Luka i zapadni Mostar. U Sarajevu živi 90% Bošnjaka. Neko reče zgrade ne čine grad nego ljudi. Upravo tako! Ne znači ako su u Sarajevu ostali čitavi i katedrala, pravoslavna crkva i sinagoga da je Sarajevo zbog toga multietničko.

U BiH možda se jedino Tuzla može nazvati tako ali ne i Sarajevo.
de -- da ti opet kazem -- ne tusi... porediti sarajevo sa banjalukom je bezobrazluk svoje vrste... gdje nije ostalo ne-srpskog uha, niti bilo cega sto bi ikoga ikada vise i moglo podsjetiti da je tu nekad zivio neki meho ili anto...

cak i ako je vecina stanovnistva bosnjacka u sarajevu, to ga ne cini manje multikulturnim u duhu i idejama... jer grad ne cine samo ljudi razlicitih imena, nego i ljudi razlicitih misljenja... a to sto sada ima najvise bosnjaka u sarajevu nije posljedica protjerivanja ne-bosnjaka iz sarajeva... jer sarajevskim srbima i hrvatima njihove komsije nisu dosle naoruzane na vrata, i rekle im "il' logor, ili preko vrata sa jednom plasticnom kesicom"... kao sto se desilo bas svim ne-srbima u toj banjaluci, sa kojom tako bezobrazno poredis sarajevo...
Last edited by danas on 01/12/2005 20:29, edited 1 time in total.
Post Reply