Sarajevo-gas: Zapisnik o curenju gasa

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Imate instalirano gasno centralno grijanje. Da li su vam galvanski prespojili mjerni set i ventile, te da li imate propisno uzemljenje pl. instalacije u zgradi?

Da, imam i sve je ok.
2
25%
Da, imam cg na plin, ali nemam galvanske veze i uzemljenje.
0
No votes
Da, imam cg na plin, ali ne znam za galvanske veze i uzemljenje.
1
13%
Grijem se na drugi način.
3
38%
Dvadeseti rujan je četvrtak.
2
25%

Total votes: 8

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Sarajevo-gas: Zapisnik o curenju gasa

Post by PipiDugaDevetka »

Sarajevo-gas
Zapisnici

ZP PP-0501 416/02

ZAPISNIK O IZVRŠENIM RADOVIMA

RADNI NALOG: 0108-416

NAZIV KUPCA: Gospodin H. M. Ulica XXX, Pejton, Ilidza
DATUM: 05.06.2007.godine
U vremenu od 16:45 do 17:45
VRSTA INTERVENCIJE: Kontrola ventila N. D.
NARUČILAC: DISP. CENTAR

IZVRŠENI RADOVI:

Na trećem spratu došlo je do probijanja cijevi nemjerenog dijela. Sastav ormarića i nemjerenog dijela ispod kuglaste slavine. Promjer rupe je oko 2mm. Prije našeg dolaska gospodin H.M. je zatvorio interventni ventil jer je čuo šištanje iz RMS-a (Regulaciono mjerni set-op. PD9).
Ekipa iz V. Perića (!?-op, PD) je mijenjala satove (strujomjere i ormar,op.PD9) u prizemlju. Kada su pustili struju, nakon pet minuta su čuli prasak.Izvršili smo zavrtanje gasa na interv. ventilu vertikale (Prethodno je to uradio i komšija, gospodin H.M.?, op. PD9) Izvršili smo demontažu ručice i plombiranje. (Sada ja ne mogu zavrnuti gas u cijeloj zradi u slučaju neke hitnosti, op, PD9) Izvršili zatvaranje svih ručica kuglastih slavina u setovima, kao i vrata ormarićaa i takođe plombiranje istih. Gas ostaje zatvoren do sanacije i dok se ne ustanovi šta je prouzrokovalo probijanje.
DALJE, U ZAPISNIKU NABROJANI SVI POTROŠAČI U MOJOJ ZGRADI I BROJEVI NJIHOVIH MJERNIH SETOVA.
ZA SARAJEVOGAS: B.R i B.M. ZA KUPCA: Gospodin H.M.
U narednom zapisniku samo konstatovano da su KVAR SANIRALI i da se radilo o STRUJNOM UDARU. (Jesmo li ovo pred tv. ekranom, pa ovi stručnjaci koriste sintagmu STRUJNI UDAR ili je ovo stvarnost?op,PD9)

Izvod iz mog projekta instalacije centralnog grijanja na gas koji sam platio oko 200KM, ali zbog kokuzluka nisam realizovao isti wrote:ELEKTRO DIO
Ventile mjerno-regulacionog seta, gasnih potrošača i kompletnu gasnu instalaciju galvanski vezati i propisno uzemljiti pomoću Cu obujmica i Cu provodnika P/F-1x6mm2
Dana 3.9.2007. zvao Sarajevo-gas da naprave ova galvanska prespajanja. Došli, vidjeli i otišli.
Dana, 11.09.2007.g. zvao Kantonalnu protiv-požarnu inspekciju.

Da li neko zna neku dobru dovu, molitvu, neko čaranje, bilo koje religije,...protiv STRUJNIH UDARA ili protiv naplate kolektivnog osigranja od požara?
Last edited by PipiDugaDevetka on 17/09/2007 11:50, edited 1 time in total.
terapija

Post by terapija »

Nije mi jasno kakve ovo veze ima sa strujnim udarom i kako je isti mogao uzrokovati takav kvar.

Imam plinsko grijanje takodjer i zanima me konkretno sta je u pitnaju i na kom mjestu u instalaciji je bio kvar.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

:lol: :x :oops: :roll: :shock: :? :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Kada su pustili struju na sklop(k)ci za cijelu zgradu došlo je do prelaznog procesa. Uključenje je nastupilo u momentu kada je bio pik sinusoide struje/napona, a uključivao se veliki broj potrošača. Struja ili napon se uvćao za 3 ili 9 puta i kao takav, preko grijača vode na plin (ima i svoj el. dio) stigao na plinsku instalaciju, pa pošto nije bilo puta (teflon je izolator za struju), STRUJNI UDAR je uz prasak i iskrenje probio "rupicu" od 2 mm.
Da su postojale galvanske veze na ventilim i mjernim setovima, te propisno uzemljenje (prelazni otpor manji od 2 ohma i da nije spojen na radno ili gromobransko uzemljenje) siguran sam da se ovo ne bi desilo. Zašto STRUJNI UDAR nije preko šuko utičnice ili kako je već gasni grijač vode spojen, otišao na radno uzemljenje el. instalacije zgrad, ne znam. Zašto nisu osigurači odreagovali, isto, ne znam. Znam da se u zapisnicima ne spominju iskakanja osigurača.
Prelzani proces=Desi se ponekada uključiš svjetlo, a ono malo veća iskra na prekidaču i rikne ti sijalica. To je to, potrefio si pik sinusoide i riknula sijalica.
PipiDugaDevetka

PD9 se obraća PP inspekciji wrote:PD9
Ulica XXX Pejton
71 210 ILIDžA
Dana, 11.09.2007.g.

PROTIV-POŽARNOJ INSPEKCIJI
KANTONA SARAJEVO
-S.M.-
Bulevar Meše Selimovića-RTV Dom
S A R A J E V O

ELEKTRO-ENERGETSKOJ INSPEKCIJI
KANTONA SARAJEVO
INSPEKTORICI H.I.
Bulevar Meše Selimovića-RTV Dom
S A R A J E V O

U našoj zgradi, u Ulici XXX, Pejton, Ilidža su se za devet mjeseci desila tri incidenta požarne vrste. To znači, svaka tri mjesece desi se po jedan ovakav incident. Ja sam vrlo zabrinut za bezbjednost moje porodice, svoju bezbjednost i bezbjednost komšija jer je za očekivati da se sa početkom grijne sezone sve ponovi. Da li ćemo imati sreće, pa da se sve ne završi tragično?
Dana, 06. 09. 2006. g. desilo se neobjašnjivo samozapaljenje strujomjera, dana 19. 03.2007. g. desilo se zapaljenje dimnjaka, a 05. 06. 2007. g. desilo se ovo ''curenje'', odnosno šištanje plina kroz rupu promjera 2 mm, na plinskoj instalaciji. U prilogu dostavljam zapisnike o svemu što se desilo.

Tvrdim: Da smo imali propisno uzemljenu plinsku instalaciju (nekih 30m metalne instalacije pod zemljom), galvanske veze na mjernim setovima i ventilima, NE BI SE OVO DESILO!

Vidite u prilogu izvod, fotokopiju, dijela projekta moje instalacije plinskog centralnog grijanja (Projekat imam, ali ga nisam ostvario zbog nedostatka novca) u kojem stoji i rečenica:
VENTILE MJERNO-REGULACIONOG SETA, GASNIH POTROŠAČA I KOMPLETNU GASNU INSTALACIJU GALVANSKI VEZATI I PROPISNO UZEMLJITI POMOĆU Cu OBUJMICA I Cu PROVODNIKA P/F – 1 x 6mm2.

Sve komšije koje imaju instalirano plinsko centralno grijanje (struja, plin, voda) imaju ovakve projekte, ovjerene od Sarajevo-gasa i od certificiranog projektanta. Svi mogu ovo pročitati u svojim projektima, Sarajevo-gas redovno pregledava instalacije i potrošače po stanovima, a naročito poslije ovakvih incidentata. MEĐUTIM, I DALJE, NIKO DA UGRADI ILI NALOŽI UGRADNJU OVIH GALVANSKIH SPOJEVA NA MJESTIMA GDJE JE TO POTREBNO I PROPISNO UZEMLJI PLINSKU INSTALACIJU!

Obratio sam se Sarajevo-gasu i sve im objasnio šta tražim, medjutim, ništa,...Nikakve akcije, niti odgovora da li će nešto poduzeti ili neće. Sve sam ovo objasnio ing. M.B. iz Sarajevo-gasa.

Molim Vas da Vi gospodine S.M. dadnete naloge nadležnim šta da rade u vezi sa nepostojanjem ovih galvanskih spojeva i propisnog uzemljenja plinske instalacije. Spreman sam sam napraviti uzemljenje i sve galvanski prespojiti, ali ne mogu ja ulaziti u nečije stanove, otvarati mjerne setove i prespajati mu ventile na kojima je teflonska traka - el. izolator.

U prilogu Vam dostavljam i Vašu obavijest broj: 05-440-MS-67 od 23. 05. 2007.g. u kojoj me obavještavate da ćete našem upravitelju zgrade, Famos-gradnji iz Hrasnice, naložiti ugradnju potrebne opreme radi osposobljavanja PP hidranata.

Kako onda, u maju 2007.g., tako i danas. Dva PP hidranta su bez potrebnih vatrogasnih crijeva i mlaznica, dva PP aparata sa prahom za gašenje početnih požara kada struja nije isključena i dalje stoje zaključana u smetljarniku. Navodno su napunjeni i imaju komad papria iz ''računske teke'' sa pečatom Famos-gradnje i bez ikakvog garantnog lista i datuma roka trajanja, niti, ko je izvšio punjenje (Možebiti da je to neki škart, pa neko ko bude gasio eventualni požar pod naponom, pogine od struje). Fali jedan PP aparat jer sada, nakon nadogradnje (Famos-gradnja vršila nadogr@dnju), imamo 3 sprata, a ne 2, koliko imamo i PP aparata. Predstavnik nas 11 vlasnika zgrade pred upraviteljem tvrdi da su ti hidranti namijenjeni vatrogascima da se ''nakače'' kada dodju na intervenciju!? Dalje, kaže, da PP aparate drži zaključane u smetljarniku jer će ih ukrasti narkomani i lopovi!? Pa, neka ih i ukradu, kupićemo nove (70-100KM jedan), samo da ne potrošim onih presudnih 2 minuta potrebnih za otključavanje ili razvaljivanje vrata smetljarnika, dok početni požar ne postane veliki i ne počne gušiti ljude i gutati imovinu.

Sve u svemu, gospodine S.M., veoma sam uplašen i molim da prvo što uradite, bude nalog da se odmah zavrne plin u našoj zgradi dok se sve ne dovede u red prema zakonima i propisima, od ovih galvanskih spojeva na plinskoj instalaciji, pa do osposobljavanja svih hidranata, kupovine 1 PP aparata i lociranja istih na zidove odmah do PP hidranata, kao što je bilo i prije rata. Zavrtanjem plina u cijeloj zgradi natjeraćete moje vrle komšije da misle i ne budu indolentni u vezi sa bezbjednim korištenjem njihovih stanova i naše zgrade.

PD9

P.S.
Ovo obraćanje dostavljam i gospodji I.H., isnpektorici u Kantonalnoj el. energetskoj inspekciji samo radi informacije, a kasnije ću joj se obratiti u vezi sa mojom sumnjom da radno uzemljenje el. instalacija u našoj zgradi nije u redu. Ne smijem isključiti cijelu zgradu sa napajanja da bih premjerio prelazne otpore radnog i gromobranskog uzemljenja uz pomoć mog nezavisnog uzemljenja za radio-stanicu jer bi se ponovo mogao desiti incident sa curenjem plina. Čekam neki prestanak napajanja cjelokupnog trafo-područja da bih preciznije mogao sve premjeriti.
Terapija svjedočenjem je djelotvorna i mnogo mi je lakše sada. :sax: :bih:
Post Reply