PD9 se obraća PP inspekciji wrote:PD9
Ulica XXX Pejton
71 210 ILIDžA
Dana, 11.09.2007.g.
PROTIV-POŽARNOJ INSPEKCIJI
KANTONA SARAJEVO
-S.M.-
Bulevar Meše Selimovića-RTV Dom
S A R A J E V O
ELEKTRO-ENERGETSKOJ INSPEKCIJI
KANTONA SARAJEVO
INSPEKTORICI H.I.
Bulevar Meše Selimovića-RTV Dom
S A R A J E V O
U našoj zgradi, u Ulici XXX, Pejton, Ilidža su se za devet mjeseci desila tri incidenta požarne vrste. To znači, svaka tri mjesece desi se po jedan ovakav incident. Ja sam vrlo zabrinut za bezbjednost moje porodice, svoju bezbjednost i bezbjednost komšija jer je za očekivati da se sa početkom grijne sezone sve ponovi. Da li ćemo imati sreće, pa da se sve ne završi tragično?
Dana, 06. 09. 2006. g. desilo se neobjašnjivo samozapaljenje strujomjera, dana 19. 03.2007. g. desilo se zapaljenje dimnjaka, a 05. 06. 2007. g. desilo se ovo ''curenje'', odnosno šištanje plina kroz rupu promjera 2 mm, na plinskoj instalaciji. U prilogu dostavljam zapisnike o svemu što se desilo.
Tvrdim: Da smo imali propisno uzemljenu plinsku instalaciju (nekih 30m metalne instalacije pod zemljom), galvanske veze na mjernim setovima i ventilima, NE BI SE OVO DESILO!
Vidite u prilogu izvod, fotokopiju, dijela projekta moje instalacije plinskog centralnog grijanja (Projekat imam, ali ga nisam ostvario zbog nedostatka novca) u kojem stoji i rečenica:
VENTILE MJERNO-REGULACIONOG SETA, GASNIH POTROŠAČA I KOMPLETNU GASNU INSTALACIJU GALVANSKI VEZATI I PROPISNO UZEMLJITI POMOĆU Cu OBUJMICA I Cu PROVODNIKA P/F – 1 x 6mm2.
Sve komšije koje imaju instalirano plinsko centralno grijanje (struja, plin, voda) imaju ovakve projekte, ovjerene od Sarajevo-gasa i od certificiranog projektanta. Svi mogu ovo pročitati u svojim projektima, Sarajevo-gas redovno pregledava instalacije i potrošače po stanovima, a naročito poslije ovakvih incidentata. MEĐUTIM, I DALJE, NIKO DA UGRADI ILI NALOŽI UGRADNJU OVIH GALVANSKIH SPOJEVA NA MJESTIMA GDJE JE TO POTREBNO I PROPISNO UZEMLJI PLINSKU INSTALACIJU!
Obratio sam se Sarajevo-gasu i sve im objasnio šta tražim, medjutim, ništa,...Nikakve akcije, niti odgovora da li će nešto poduzeti ili neće. Sve sam ovo objasnio ing. M.B. iz Sarajevo-gasa.
Molim Vas da Vi gospodine S.M. dadnete naloge nadležnim šta da rade u vezi sa nepostojanjem ovih galvanskih spojeva i propisnog uzemljenja plinske instalacije. Spreman sam sam napraviti uzemljenje i sve galvanski prespojiti, ali ne mogu ja ulaziti u nečije stanove, otvarati mjerne setove i prespajati mu ventile na kojima je teflonska traka - el. izolator.
U prilogu Vam dostavljam i Vašu obavijest broj: 05-440-MS-67 od 23. 05. 2007.g. u kojoj me obavještavate da ćete našem upravitelju zgrade, Famos-gradnji iz Hrasnice, naložiti ugradnju potrebne opreme radi osposobljavanja PP hidranata.
Kako onda, u maju 2007.g., tako i danas. Dva PP hidranta su bez potrebnih vatrogasnih crijeva i mlaznica, dva PP aparata sa prahom za gašenje početnih požara kada struja nije isključena i dalje stoje zaključana u smetljarniku. Navodno su napunjeni i imaju komad papria iz ''računske teke'' sa pečatom Famos-gradnje i bez ikakvog garantnog lista i datuma roka trajanja, niti, ko je izvšio punjenje (Možebiti da je to neki škart, pa neko ko bude gasio eventualni požar pod naponom, pogine od struje). Fali jedan PP aparat jer sada, nakon nadogradnje (Famos-gradnja vršila nadogr@dnju), imamo 3 sprata, a ne 2, koliko imamo i PP aparata. Predstavnik nas 11 vlasnika zgrade pred upraviteljem tvrdi da su ti hidranti namijenjeni vatrogascima da se ''nakače'' kada dodju na intervenciju!? Dalje, kaže, da PP aparate drži zaključane u smetljarniku jer će ih ukrasti narkomani i lopovi!? Pa, neka ih i ukradu, kupićemo nove (70-100KM jedan), samo da ne potrošim onih presudnih 2 minuta potrebnih za otključavanje ili razvaljivanje vrata smetljarnika, dok početni požar ne postane veliki i ne počne gušiti ljude i gutati imovinu.
Sve u svemu, gospodine S.M., veoma sam uplašen i molim da prvo što uradite, bude nalog da se odmah zavrne plin u našoj zgradi dok se sve ne dovede u red prema zakonima i propisima, od ovih galvanskih spojeva na plinskoj instalaciji, pa do osposobljavanja svih hidranata, kupovine 1 PP aparata i lociranja istih na zidove odmah do PP hidranata, kao što je bilo i prije rata. Zavrtanjem plina u cijeloj zgradi natjeraćete moje vrle komšije da misle i ne budu indolentni u vezi sa bezbjednim korištenjem njihovih stanova i naše zgrade.
PD9
P.S.
Ovo obraćanje dostavljam i gospodji I.H., isnpektorici u Kantonalnoj el. energetskoj inspekciji samo radi informacije, a kasnije ću joj se obratiti u vezi sa mojom sumnjom da radno uzemljenje el. instalacija u našoj zgradi nije u redu. Ne smijem isključiti cijelu zgradu sa napajanja da bih premjerio prelazne otpore radnog i gromobranskog uzemljenja uz pomoć mog nezavisnog uzemljenja za radio-stanicu jer bi se ponovo mogao desiti incident sa curenjem plina. Čekam neki prestanak napajanja cjelokupnog trafo-područja da bih preciznije mogao sve premjeriti.
Terapija svjedočenjem je djelotvorna i mnogo mi je lakše sada.