sarajevo kao civilizacijski centar DOMACI RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uuuaaaaa

#1 sarajevo kao civilizacijski centar DOMACI RAD

Post by uuuaaaaa »

Kao i obično, forum i korisnici foruma rade domaću zadaću našoj mladosti.
2 teme spojene u jednu.

Sarajevo,glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 429,672 stanovnika. Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta. Da li je sarajevo i civilizacijski centar :?:
Podaci su mi potrebni za debatu,pa ako imate neke konkretne informacije?! :o
therrarrius

#2 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by therrarrius »

Cega?
Jazz_Junkie

#3 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Jazz_Junkie »

Nekada je bilo dodirna tocka civilizacija i urbani centar, ali ne i civilizacijski centar. Pogotovo ne danas.
Biggy

#4 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Biggy »

Ako mislis ne elemente dekadencije koju nosi civlizacija, onda definitivno.....

U stari najveci sarajevski problem je korumpirana i nesposobna policija i sudstvo. Primjera znamo svi na stotine.
Sposobnost nase policije pocinje i zavrsava sa naplatom prometne kazne (bilo 20 KM sebi u dzep il' 100 drzavi). Sve ostalo zahtjeva fizicki napor, mozak, karakter, obuku. Zasigurno stvari daleko van dometa vrlih nam plavaca i inspektora.

Uostalom.... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=73022
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by PipiDugaDevetka »

Da, Sarajevo jeste civilizacijski centar.
Dokaz:

Image
Bodkin

#6 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Bodkin »

ako je u pitanju ovo sto je @pipiduga postao onda jeste, a u svakom drugom slucaju nije ni blizu centra dok sa civilizacijskim ne moze u istu recenicu..(sorry ljudi zadnjih dana u Sa u povecanoj kolicini gledam iskazivanje papanskog ponasanja :) )
uroborus

#7 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

PipiDugaDevetka wrote:Da, Sarajevo jeste civilizacijski centar.
Dokaz:

Image
Ako su izlizani sterotipi o "suzivotu i miroljubuvoj koegzistenciji tri monoteisticke religije" dovolji, onda jeste-civilizacijski centar!! :roll:
uroborus

#8 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

uroborus wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Da, Sarajevo jeste civilizacijski centar.
Dokaz:

Image
Ako su izlizani sterotipi o "suzivotu i miroljubuvoj koegzistenciji tri monoteisticke religije" dovoljni, onda jeste-civilizacijski centar!! :roll:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

uroborus wrote: Ako su izlizani sterotipi o "suzivotu i miroljubuvoj koegzistenciji tri monoteisticke religije" dovolji, onda jeste-civilizacijski centar!! :roll:
Nisu izlizani stereotipi da BiH i Sarajevo žive civilizaciju poštovanja drugog i drugačijeg prilično dugo, vijekovima se to mjeri. Još otkako su bosanske planine bile sklonište hereticima. To je trajna vrijednost, ne može se izlizati.

To što se desilo nedavno, genocidni rat i agresija, došlo je IZVAN BiH. I svi raniji sukobi ovdašnjih različitosti, dolazili su IZVAN Bosne.
To je takva civilizacijska vrijednost da bi smo mogli UČITI EVROPU kako živjeti u različitosti.

Jeftan i Makso Despić:
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/150411 wrote:Za Despiće kaže su bili vrlo poznata zanatlijska i trgovačka porodica. Predak porodice Despić doselio se 1760. u Sarajevo iz Hercegovine.

"Oženio se sarajevskom djevojkom Despom i njihovi sinovi prezivali su se i po ocu bili prozvani u Sarajevu kao Despići, Despini sinovi. Oni su kasnije zadržali to prezime. Bavili su se čurčijskim zanatom (krznarskim). Sarajevo je bilo jedan veliki trgovački centar u Osmanskom carstvu, gdje su dolazili karavani i s Istoka i sa Zapada. Muslimani su uglavnom bili orijentisani na trgovinu s Carigradom, dok su kršćani i Jevreji trgovali i sa Zapadom", podsjeća Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić.

Zbog bogatstva "jeli zlatnim kašikama"

Sarajevo je tada bilo središte trgovine između Carigrada, Beča, Budimpešte i Trsta. Među svim zanatlijama u gradu Sarajevu najbogatiji su bili kujundžije i čurčije.

"U ono doba bio je modni trend da se nosi odjeća od krzna, a Despići su trgovali krznom od Ankone, Beča, Trsta do Marselja. Početkom 19. vijeka bio je najveći procvat porodice Despić. Postojale su legende u starom Sarajevu da Despići jedu zlatnim kašikama, toliko su bogati. Jedan od tih prvih Despića koji se oženio Despom je 1780. godine ovdje u nekadašnjem Latinluku kupio malu kuću, od koje je danas u sklopu ovog objekta ostala magaza i jedna soba. Onda je nekoliko godina nakon toga dokupio susjednu kuću i stavio je pod zajednički krov.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/150411 wrote:Nesvakidašnji testament hadži Makse Despića

Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić kaže da je hadži Makso Despić bio veoma cijenjen i plemenit čovjek.

"Prije smrti je napravio testament koji je odudarao od tadašnjih shvatanja. Naredio je da niko ne smije da se skuplja u kući kada on umre, da se ne čašćava, da niko ne nosi crninu. I od svojih para odredio je da se podijeli sirotinji katoličkoj, pravoslavnoj, muslimanskoj i jevrejskoj. Kada je umro cijelo Sarajevo mu je došlo na sahranu, a povorka je krenula iz Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji", ističe Hadžidedićeva.

Dodaje kako je Makso Despić, navjerovatnije, ukopan na starom pravoslavnom groblju na Koševu.
Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/02/2010 20:40, edited 1 time in total.
A-R-N-I

#10 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by A-R-N-I »

aaaaahahahahhahaha hahhahahaha hahahahahhahaha
cuj civilizacijski centar :lol: :lol: :lol:
hahahhahaahhahah i nije glavni grad Federacije nego BIH!!!
uroborus

#11 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

PipiDugaDevetka wrote:
uroborus wrote: Ako su izlizani sterotipi o "suzivotu i miroljubuvoj koegzistenciji tri monoteisticke religije" dovolji, onda jeste-civilizacijski centar!! :roll:
Nisu izlizani stereotipi da BiH i Sarajevo žive civilizaciju poštovanja drugog i drugačijeg prilično dugo, vijekovima se to mjeri. Još otkako su bosanske planine bile sklonište hereticima. To je trajna vrijednost, ne može se izlizati.

To što se desilo nedavno, genocidni rat i agresija, došlo je IZVAN BiH. I svi raniji sukobi ovdašnjih različitosti, dolazili su IZVAN Bosne.
To je takva civilizacijska vrijednost da bi smo mogli UČITI EVROPU kako živjeti u različitosti.
Zao mi je sto zivis u tako ocitoj zabludi...u zemlji kojoj je goruci problem taj sto se zbog praseta na tv-u dize i kuka i motika, licemjerno je tvrditi da mi mozemo nekoga "uciti civilizacijskim vrijednostima" , pa makar se radilo o talibanima! :run:
PipiDugaDevetka

#12 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

uroborus wrote: Zao mi je sto zivis u tako ocitoj zabludi...u zemlji kojoj je goruci problem taj sto se zbog praseta na tv-u dize i kuka i motika, licemjerno je tvrditi da mi mozemo nekoga "uciti civilizacijskim vrijednostima" , pa makar se radilo o talibanima! :run:
Poštujem tvoj stav, ali se ne slažem sa tobom.

Jašta nego učiti civilizacijskom ponašanju EU, a od EU učiti se njihovom odnosu prema radu, učenju, nauci,...

U Sarajevu postoji javni toalet od 1531. godine i još je u upotrebi,...Besplatno,...U to vrijeme je Versaj kilometrima kandisao na fekalije izbačene kroz prozor,...

I ono je meni sletilo ovdje '92. u civilizaciju u okruženju, pa mu glupak, Prvi Predsjednik preimenovao Vojnu u Francusku bolnicu, zločinac, suizvršilac zločina, prevrtao se u grobu daBg-da, ko mikser.

Hej, '94. bila, pred pravoslavni Božić ide žena Ulicom Sutjeska, nosi hrastovu granu ulicom i niko joj ništa ne govori, ni jedne, ni psovke jeb'la te grana, ništa,....Učiti EU civilizacijskim tekovinama, nego šta!
BSn

#13 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by BSn »

Djaba ti taj javni toalet, jer cim udjes u tramvaj skontas da je to danas tu da bi Bosanci mogli govoriti: Mi smo prije Jevropljana imali javni toalet.

Djaba ti je to sto su u Versaju nekada kandisali, kada danas kandisu u Sarajevu.

BiH je jedna zemlja bez osjecaja za kulturu (u svakom smislu te rijeci), a Sarajevo je samo predstavnik te zemlje. Glavni grad drzave u kojoj se zatvaraju pozorista, jer drzava ne zeli da ih financira, ne moze biti nikakav centar, a kamo li civilizacijski.

Naravno, nije sve tako crno, ali ideja o Sarajevu kao civlizacijskom centru moze jedino proci ako se civilizacija sroza onako kako se srozala kultura zivljenja u BiH.
PipiDugaDevetka

#14 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

BSn wrote:Djaba ti taj javni toalet, jer cim udjes u tramvaj skontas da je to danas tu da bi Bosanci mogli govoriti: Mi smo prije Jevropljana imali javni toalet.

Djaba ti je to sto su u Versaju nekada kandisali, kada danas kandisu u Sarajevu.

BiH je jedna zemlja bez osjecaja za kulturu (u svakom smislu te rijeci), a Sarajevo je samo predstavnik te zemlje. Glavni grad drzave u kojoj se zatvaraju pozorista, jer drzava ne zeli da ih financira, ne moze biti nikakav centar, a kamo li civilizacijski.

Naravno, nije sve tako crno, ali ideja o Sarajevu kao civlizacijskom centru moze jedino proci ako se civilizacija sroza onako kako se srozala kultura zivljenja u BiH.
E, pa ja se zalažem za preuzimanje EU radnih navika, navika u učenju, navika u razvijanju nauke, moderne kulture,...Pa kada se vratimo tekovinama civilizacije iz 1531.g. kada je postojao kult vode, dok se Evropa gušila u kandisanju tipa ''parfem na parfem da s odagna vonj tijela'', onda ćemo imati priliku da svako svoju sreću kuje, a sada nemamo ni to, priliku.

Ostajem pri stavu da EU ima šta naučiti od nas o civiliziranom načinu življenja. Da im budemo učitelji, da im kažemo da nikada, ama baš nikada nismo imali geto za Jevreje.
Holokaust je došao izvana u BiH.
uroborus

#15 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

PipiDugaDevetka wrote: Poštujem tvoj stav, ali se ne slažem sa tobom.

Jašta nego učiti civilizacijskom ponašanju EU, a od EU učiti se njihovom odnosu prema radu, učenju, nauci,...

U Sarajevu postoji javni toalet od 1531. godine i još je u upotrebi,...Besplatno,...U to vrijeme je Versaj kilometrima kandisao na fekalije izbačene kroz prozor,...

I ono je meni sletilo ovdje '92. u civilizaciju u okruženju, pa mu glupak, Prvi Predsjednik preimenovao Vojnu u Francusku bolnicu, zločinac, suizvršilac zločina, prevrtao se u grobu daBg-da, ko mikser.

Hej, '94. bila, pred pravoslavni Božić ide žena Ulicom Sutjeska, nosi hrastovu granu ulicom i niko joj ništa ne govori, ni jedne, ni psovke jeb'la te grana, ništa,....Učiti EU civilizacijskim tekovinama, nego šta!
Takodje postujem tvoje misljenje iliti stav, ali moram priznati da ti je argumentacija na staklenim nogama. :sad:

Prvenstveno, sto su nas "civilizacijskim dostignucima" stoljecima ucili drugi, pa i prvi javni tolet samo imali zahvaljujuci "donaciji" Osmanlija ( iako ja mislim da su jos za vrijeme arapske vladavine u Spaniji postojali javni toaleti), dok smo, toliko hvaljeni, prvi tramvaj, spletom okolnosti, nasljedili od Austro-Ugara!
Sto bi znacili da se mi, narodski receno, stalno kitimo tudjim perjem i zivimo nekakve lazne iluzije, dok nas jos od posljednjeg gostovanja U2 (humanitarnog karaktera) zaobilaze u sirokom kruglu svi veci bendovi i zvijezde!
Sto se tice te "sarajevske koegzistencije '92-'96", zaboravljas da ona ima i svoju mracnu stranu koja se ogleda u Kazanima i Caci, kao i mnostvu privatnih zatvora za nebosnjake!
U ostalom...gradove ne cine samo historijski artefekti tipa Despica kuce, vec i ljudi... :roll:
Prilicno sumorna izgleda moja vizura tvog civilizacijskog centra.... :(
The Nightwatchman

#16 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by The Nightwatchman »

PipiDugaDevetka wrote:
uroborus wrote: Zao mi je sto zivis u tako ocitoj zabludi...u zemlji kojoj je goruci problem taj sto se zbog praseta na tv-u dize i kuka i motika, licemjerno je tvrditi da mi mozemo nekoga "uciti civilizacijskim vrijednostima" , pa makar se radilo o talibanima! :run:
Poštujem tvoj stav, ali se ne slažem sa tobom.

pipi, citam tvoje postove i sticem dojam da si idealista prve klase. imam osjecaj da ti emocije (ali pomalo možda i činjenica da si turistički vodič koji ima prihod od "prodavanja priče o sarajevu") ne daju da se pravilno postaviš prema problemu.

sarajevo, grad u kojem sam se rodio i u kojem su mi se roditelji rodili, nije niti ce jos zadugo biti civilizacijski centar.

ako nekad postane, u dalekoj buducnosti, onda sam siguran da ga nece takvim napraviti sarajlije nego neko drugi (kao i svaki put do sad).

ja sam nekad kontao da bih volio ovdje pravit' djecu i formirati porodicu. u meni je svaka želja za tim umrla. sumoran je ovo grad, specifičan u svojoj tami. i kad se u covjeku skupi ono najgore i najtmurnije, onda na povrsinu ispliva onaj crni humor tako specifičan svakom sarajliji. tako specifičan, kao i onaj "geg" koji ima kada se kreće korzom, zagleda "trebe", pozdravlja jarana, pije dugometražnu kafu i ispunjava listić za kladionicu.

civilizacija podrazumijeva vidljivi napredak, civilizacija podrazumijeva društvo koje je sposobno samo nad sobom izvršiti psihoanalizu i samo sebi propisati adekvatnu terapiju i na kraju, civilizacija podrazumijeva socijalnu dalekovidnost - sve ovo nabrojano sarajevo NEMA.

i sam sam bio patetično vezan, emotivno iracionalan kada je sarajevo u pitanju, ali shvatio sam da od toga nema nista. sarajevo je umrlo.
ljubav_aha

#17 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by ljubav_aha »

:thumbup:
PipiDugaDevetka

#18 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

uroborus wrote: Takodje postujem tvoje misljenje iliti stav, ali moram priznati da ti je argumentacija na staklenim nogama. :sad:

Prvenstveno, sto su nas "civilizacijskim dostignucima" stoljecima ucili drugi, pa i prvi javni tolet samo imali zahvaljujuci "donaciji" Osmanlija ( iako ja mislim da su jos za vrijeme arapske vladavine u Spaniji postojali javni toaleti), dok smo, toliko hvaljeni, prvi tramvaj, spletom okolnosti, nasljedili od Austro-Ugara!
Sto bi znacili da se mi, narodski receno, stalno kitimo tudjim perjem i zivimo nekakve lazne iluzije, dok nas jos od posljednjeg gostovanja U2 (humanitarnog karaktera) zaobilaze u sirokom kruglu svi veci bendovi i zvijezde!
Sto se tice te "sarajevske koegzistencije '92-'96", zaboravljas da ona ima i svoju mracnu stranu koja se ogleda u Kazanima i Caci, kao i mnostvu privatnih zatvora za nebosnjake!
U ostalom...gradove ne cine samo historijski artefekti tipa Despica kuce, vec i ljudi... :roll:
Prilicno sumorna izgleda moja vizura tvog civilizacijskog centra.... :(
Šta je originalno bosansko?

Stećci.

U arhitekturi, bosanski slog.

Kult ispijanja kafe.

Kult komšiluka.

Sevdalinka pjesma.

Kult vode, proisteklo iz islama, ali su ga prihvatili i neislamski Bosanci, vodovod smo imali oko 1500.g. I danas se mogu naći dijelovi, tog drvenog vodovoda pod zemljom, sve do Tašlihana-hotel Europa, vodio.

Ćevapčići, bosanski lonac, pljeskavica, burek pita, zeljanica, jabukovača, tufahija, pečeno jagnje i mladi luk,...Sve originalno bosansko. Sva jela sa agdom, donijeli su Bosnu Sefardi, ali patišpanje, španske pite NEMA u Španiji, samo u Bosni.

_____
Nešto od ovoga jeste pridošlo što od Turske, što od Austrije. Ali Turci ipijaju čaj, a ne kafu. Nema kafe solo,mora biti priča, trač,...

Arhitekti AU jesu vaspostavili bosanski slog, ali su prvo uočili adete i običaje pri gradnji.

Komšiluk, ne znam je li došao sa Turcima, biće prije da je u pitanju ''široka slavenska duša'' + islam.

Sevdalinka je čisti mix sraza kultura i utjecaja, pozitivnih, tako da rezutanata nosi epitet bosanski. Ide Jovo stranama, kitio se granama, bosanska sevdalinka,...Pala grana od bora, Mara sa Konavla gleda momke Dubrovčane, bosanska sevdalinka. Kad ja pođoh na Bembašu, jevrejska religiozna melodija, Žute dunje, isto, melodija jevrejska,...

Imamo originalne stvari da budemo učitelji Evropljanima, a bogami i mi od Evropljana da učimo puno toga.

Nemam kompleksa u svom identitetu, ponosan sam na pretke koji su proteste napismeno poslali poglavniku, i to elita, bogati, koji su mogli sjediti na minderu tokom II sv. rata, a ne rizikovati glavu pišući Deklaracije protiv pogroma komšija.
Trideset posto bosanskih Jevreja je PREŽIVJELO holokaust! Kako, ko im je pomogao da odu u spas šume&partizanije ili italijanskih luka, pa dalje, USA? KOMŠIJE! Kada su komšije bile ljudi.

Sa Cacom se sistem obračunao još tokom rata i čuo sam svojim ušima Aliju kada je na mitingu tokom rata za goraždanske krize pozvao da se narod ne sveti Srbima, tzv. Alijinim Srbima, za masovne logore po Sarajevu, ne znam, eto čuo sam da su Pimpek i DELIbašić držali logor u podrumu hotela Zagre, a glavni čuvar je bio kemo monteno.

Danas što imamo, pa to je promjenjivo i kratkotrajno, to je treptaj u istoriji i povijesti, samo ideju i viziju dati BH ljudima, pa ćemo napraviti novi E-invest, novu Hidrogradnju, novi UPI,...Jeste da ću ja tada ''spavati'' u glini Vlakova, ali ne odustajem.
Sunrise00

#19 Sarajevo - dobre i lose strane?

Post by Sunrise00 »

Zanima me, sta vi mislite, objektivno, koje su to dobre i lose strane zivota u Sarajevu?

licno vise mogu da nabrojim losih strana, nazalost :roll: kriminal, zagadjenost... od dobrih imam najvise ovih subjektivnih, tipa toga da su mi tu prijatelji, porodica...

P.S. Moderatori, gledala sam ima li vec ovakva tema negdje i nisam uspjela naci :D nadam se da je sve ok :D
hakazvaka

#20 Re: Sarajevo - dobre i lose strane?

Post by hakazvaka »

joj odgovorite joj nesto, ja cu nastradati :(
macan prvi

#21 Re: Sarajevo - dobre i lose strane?

Post by macan prvi »

hakazvaka wrote:joj odgovorite joj nesto, ja cu nastradati :(
Evo, evo. :D
mIRCerka wrote:1. Zelim da vekna hljeba bude 5KM, ima vec dva mjeseca objavise mediji da ce biti vise nego dovoljno psenice za ovu godinu, ali cijena hljeba samo raste, ne spusta se.

2. Zelim da litar bilo kojeg goriva bude 10 KM, cijena nafte pada na svjetskom trzistu, samo kod nas cijena ostaje ista ("trenutne zalihe kupljene po toj visoj cijeni" a da je cijena barela skocila, u sekundi bi digli cijene, al nejse)

3. Zelim da tramvaje nikad vise ne operu, cak ni ovo jednom godisnje sto urade.

4. Zelim da se raspadne JKP Rad, pa da smece svih 12 mjeseci preplavljuje cijeli grad.

5. Zelim da se odvodne cijevi hemijskih postrojenja u blizini Sarajeva svi ALI BAS SVI preusmjere direkt u Miljacku, sta ce nam rjecne ribe, bolje da uvozimo iz Hrvatske.

6. Dabogda hrana i oprema za bebe poskupila 300%, pa se prestale radjat beb na period od recimo 5 godina, cisto da mozemo zatvoriti pola skola u gradu kad bude vrijeme.

7. Zelim da vec rodjena djeca nakon mama i tata nauce izgovoriti kojem etnickom toru pripadaju i da je BLJAK FUJ KAKA druziti se sa ANAMO ONIMA.

8. Posto zelimo americki san, dabogda i kod nas srednjoskolci bombama raznosili sebe i nastavnike sto im daju lose ocjene.

9. Zelim porast broja maloljetnih trudnica.

10. NE zelim nikakvu instituciju za korekciju ponasanja maloljetnih kriminalaca, jer to su samo neshvacena djeca koja su se izgubilau vremenu i prostoru.

11. Zelim da skolarine porastu ovisno o mjestu prebivalista, jer ko nije rodjen u Centru, ne moze imati puna prava i slobode sto se skolovanja tice.

12. sad odo povratit, jer nisam ni pocela spisak a vec mi se smucilo.
Napomena: ne odnose se sve tacke samo na Sarajevo. :roll:
BSn

#22 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by BSn »

PipiDugaDevetka wrote:
BSn wrote:Djaba ti taj javni toalet, jer cim udjes u tramvaj skontas da je to danas tu da bi Bosanci mogli govoriti: Mi smo prije Jevropljana imali javni toalet.

E, pa ja se zalažem za preuzimanje EU radnih navika, navika u učenju, navika u razvijanju nauke, moderne kulture,...Pa kada se vratimo tekovinama civilizacije iz 1531.g. kada je postojao kult vode, dok se Evropa gušila u kandisanju tipa ''parfem na parfem da s odagna vonj tijela'', onda ćemo imati priliku da svako svoju sreću kuje, a sada nemamo ni to, priliku.

Ostajem pri stavu da EU ima šta naučiti od nas o civiliziranom načinu življenja. Da im budemo učitelji, da im kažemo da nikada, ama baš nikada nismo imali geto za Jevreje.
Nema ni kod njih vise geta za Jevreje, al' zato mi danas imamo geto za Bosance.
Kod njih od '45. nema medjunacionalnih ratova, a mi svoj zadnji zavrsili prije 15, a i dalje nam je nacionalna opterecenost broj 1.

Sta im jos mozemo ponuditi: grafite na crkvama, razbijanje stakala na dzamijama, crkve na privatnoj imovini...

Ono sto smo mi nekada bili, oni su danas, a mi smo, izgleda, ono sto su oni bili nekada.
Risto Kuglarić

#23 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by Risto Kuglarić »

PipiDugaDevetka wrote: E, pa ja se zalažem za preuzimanje EU radnih navika, navika u učenju, navika u razvijanju nauke, moderne kulture,...Pa kada se vratimo tekovinama civilizacije iz 1531.g. kada je postojao kult vode, dok se Evropa gušila u kandisanju tipa ''parfem na parfem da s odagna vonj tijela'', onda ćemo imati priliku da svako svoju sreću kuje, a sada nemamo ni to, priliku.

Ja mislim da je EU šta je imala učit o WC-ima, vodi i higijeni generalno, poodavno već naučila. Da šta pametno imaju od nas pokupit, pokupili bi do sad.

A da ćemo mi kad od njih preuzet radne navike i navike o učenju, dabogdo.
uvjek dobar gost

#24 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uvjek dobar gost »

Koincidencija, baš sam prije neki dan i sam promišljao na ovu temu... da priliku smo više puta propustili !

Već mogli biti smo u EU, mogli smo biti regionalni centar u mnogim pogledima, no nismo iskoristili sve šanse koje smo imali. Sjećam se U2 u Sarajevu i sjećam se vibre koja je pratila tu svirku.... u onom vremenu taj koncert je proglašen za najbolji živi nastup te godine u svijetu !

Mi jesmo branili sve postulate civilizacije, sve ono na čemu počiva EU , branili smo time i sami sebe sve dok mudrice u tadašnjoj vlasti nisu skontale da to njima ne ide u direktnu korist ! Branili smo sve to uprkos i Eu i svijetu, ali nismo ostali na tim pozicijama zahvaljujući našoj sitno-šićarskoj vlasti sa svim njenim satelitima !

Da sad ne ulazim u tu temu, mada možemo polemisati, meni je jednostavno kad pogledam sa ove distance na neke stvari, zaključiti da danas mi nismo centar ničega do papanluka i provincijaluka.... dovoljno mi je ući u grad, prohodati njim, pročitati glavnu štampu ili provozati se javnim prevozom da skontam koliko smo daleko od civilizacije u smislu 21 vijeka. Sarajevo danas dogmatična je sredina, zatvorena i retrogradna u smislu opšteprihvaćenih stavova i normi ponašanja, nismo iskoristili umjetnike, kulturu, olimpijadu, potencijale i kapacitete i da ostali smo na nivou šehera i kasabice u kojoj se sve drugačije i šarenije smatra opasnim po učmalost !

Naša je sreća još uvijek što imamo istaknutih kulturnih radnika koji istina nisu u Sarajevu ali koji sebe smatraju stanovnicima svijeta i sarajlijama i sarajkama te nas to čupa.... pa sam recimo podatak da najvrijednija postavka savremene umjetnosti trune u nekom skladištu i da nije nigdje u stalnoj postavci ,a mogla je u biti govori o našim vlastima ali i o nama samima koji smo se izgleda navikli na mentalitet kasabe i varoši te kao da nemamo želje da izronimo da progledamo da krenemo u smijeru civilizacije 21 vijeka !

Prvi tramvaj u regionu i EU, vodovod među prvima, kafane, kafa, sistem kanalizacije.... poznavanje drugih i drugačijih... te multikonfesionalnost.... trebalo nam je sve to i mnogo drugoga pokati put iz kasabei šehera u pravi grad (velegrad).... no mi kao mi... ne bi dali onaj sitni osjećaj moći kad naštelimo nekom da preda zahtjev za ličnu kartu preko reda..... il da negdje pređe preko reda za taj isti velegrad....

Sve u svemo Sarajevo je pojam, je grad koji treba u nama da pobudi obavezu i da nas nagna da se pripojimo u svakom smislu riječi civilizaciji... jer danas smo na samom zapećku, na rubu njenih granica ! Mi opet trebamo da počnemo borbu za osnovne civilizacijske postulate i to ne zbog EU, zbog svijeta... već zbog svoje djece prema kojoj imamo najveću obavezu !
uroborus

#25 Re: sarajevo kao civilizacijski centar

Post by uroborus »

PipiDugaDevetka wrote:Šta je originalno bosansko?

Stećci.

U arhitekturi, bosanski slog.

Kult ispijanja kafe.

Kult komšiluka.

Sevdalinka pjesma.

Kult vode, proisteklo iz islama, ali su ga prihvatili i neislamski Bosanci, vodovod smo imali oko 1500.g. I danas se mogu naći dijelovi, tog drvenog vodovoda pod zemljom, sve do Tašlihana-hotel Europa, vodio.

Ćevapčići, bosanski lonac, pljeskavica, burek pita, zeljanica, jabukovača, tufahija, pečeno jagnje i mladi luk,...Sve originalno bosansko. Sva jela sa agdom, donijeli su Bosnu Sefardi, ali patišpanje, španske pite NEMA u Španiji, samo u Bosni.

_____
Nešto od ovoga jeste pridošlo što od Turske, što od Austrije. Ali Turci ipijaju čaj, a ne kafu. Nema kafe solo,mora biti priča, trač,...

Arhitekti AU jesu vaspostavili bosanski slog, ali su prvo uočili adete i običaje pri gradnji.

Komšiluk, ne znam je li došao sa Turcima, biće prije da je u pitanju ''široka slavenska duša'' + islam.

Sevdalinka je čisti mix sraza kultura i utjecaja, pozitivnih, tako da rezutanata nosi epitet bosanski. Ide Jovo stranama, kitio se granama, bosanska sevdalinka,...Pala grana od bora, Mara sa Konavla gleda momke Dubrovčane, bosanska sevdalinka. Kad ja pođoh na Bembašu, jevrejska religiozna melodija, Žute dunje, isto, melodija jevrejska,...

Imamo originalne stvari da budemo učitelji Evropljanima, a bogami i mi od Evropljana da učimo puno toga.

Nemam kompleksa u svom identitetu, ponosan sam na pretke koji su proteste napismeno poslali poglavniku, i to elita, bogati, koji su mogli sjediti na minderu tokom II sv. rata, a ne rizikovati glavu pišući Deklaracije protiv pogroma komšija.
Trideset posto bosanskih Jevreja je PREŽIVJELO holokaust! Kako, ko im je pomogao da odu u spas šume&partizanije ili italijanskih luka, pa dalje, USA? KOMŠIJE! Kada su komšije bile ljudi.

Sa Cacom se sistem obračunao još tokom rata i čuo sam svojim ušima Aliju kada je na mitingu tokom rata za goraždanske krize pozvao da se narod ne sveti Srbima, tzv. Alijinim Srbima, za masovne logore po Sarajevu, ne znam, eto čuo sam da su Pimpek i DELIbašić držali logor u podrumu hotela Zagre, a glavni čuvar je bio kemo monteno.

Danas što imamo, pa to je promjenjivo i kratkotrajno, to je treptaj u istoriji i povijesti, samo ideju i viziju dati BH ljudima, pa ćemo napraviti novi E-invest, novu Hidrogradnju, novi UPI,...Jeste da ću ja tada ''spavati'' u glini Vlakova, ali ne odustajem.
Mislim da ti pretjerano idealizujes odredjene vrijednosti koje, po mnogo cemu, nemaju nikakve veze sa dominatno nekakvim "bosanskim" ili "sarajevskim" civilzacijskim vrijednostima! :roll:
Ako krenemo redom, od svih ovih pihtahija i djakonija koje ti zapokova u "orginalno bosansko" malo dubljim istrazivanjem mozes otkriti da su svi redom poticu sa Bliskog Istoka, a cevapcice (bez geografske odrednice) su jos poznati od vremena Fenicana!
Sto se tice te tog protesta muslimanske uleme i politicke elite sa pocetka WW 2, ona se koristi u politicki marketing, bas kao i primjer "Adhame", kao nekakav dokaz vjerske tolerancije Osmanlija prema franjevcima, ikao je to daleko od toga, posto znamo da su bas oni t.j Osmanlije porusili sve franjevacke samostane u znak odmazde poslije poraza pod Becom! Nakavim naivnim i kvazihistorijskim diskursom se zeli dokazati kako je Sarajevo/BiH vazda bilo tolerantno k'o da je rijec o Danskoj i Dancima u WW 2, koji su zajedno sa Crkvom skrivali Jevreje od progona prebacujuci ih Svedsku! Sa druge strane taj famozni proglas je bio samo mrtvo slovo na papiru jer je gro potpisnika bilo nedehazijski raspolozeno, pa su se ti sarajevski Jevreji prikljucivali partizanima, i tako spasavli svoju glavu!
Tacno je da su spasavli uz pomoc komsija, ali daleko je veci broj njihovi komsija koji su ih odvodili na stratista Jasenovca i Gradiske stare.
Sljedece, ne mozes Cacine zlocine umanjivati paljnskom propagandom o "srpskoj nejaci koja se baca lavovima u Pinirskoj...", jer su ti zlocini ucinjeni, i kao takvih predstavljaju crnu mrlju na multikulturalnoj savjesti ratnog Sarajeva! Mada ja smatram da se i ta "multikulturalnost" koristila kao paravan za oderedjene politicke ciljeve, ali ne bitno. Opet cu, za kraj, ponoviti ono sa pocetka posta-mislim da pretjerano idalizujes maximu o bosanskom zajednistvu koje je oduvjek u zivotu odrzavala nekakva totalitarna ili okupatorska ruka radi svojih interesa, gurajuci ocite probleme pod tepih!
Post Reply