SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#5201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kakavdanakneiskustvu »

Cyrax wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ne kontam te ko fol aktiviste,šta je čovjek trebao,lijepi zamoliti kerove da odu?
Kupiti kilu teletine, bez kostiju molicu lijepo, i nahraniti pujdu radi pretrpljenog straha.

bože ja budala
Capajebo

#5202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Capajebo »

Ne daj Boze da moju buducu zenu, jos pogotovu trudnu, napadnu tako, sve do jednog bi ih podavio. A te aktiviste malo posl'o na KUM :zid: :zid: :zid:
kokuz_sa

#5203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kokuz_sa »

Aktivisti su agresivniji i opasniji izgleda od bilo kojeg copora cuka.. po nekim komentarima kad sta bude..vidi se da su krvolocni pravo..

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Cyrax

#5204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Cyrax »

kokuz_sa wrote:Aktivisti su agresivniji i opasniji izgleda od bilo kojeg copora cuka.. po nekim komentarima kad sta bude..vidi se da su krvolocni pravo..

Jasta su. Izvukli se jer ipak je covjek potreban svojoj TRUDNOJ (ovu cinjenicu cukoljupci ne jebu 2%, iole inteligentom dovoljno) i ranjenoj zeni, ne da cami u PU dok mu cukoljupci natovare od fizickog napada do genocida.
Inace bi ih svako drugi mokrom patosnicom od golfa tuko preko usta.
Reglan

#5205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Reglan »

Genije wrote:
purifier wrote:Ne daj Boze da moju buducu zenu, jos pogotovu trudnu, napadnu tako, sve do jednog bi ih podavio. A te aktiviste malo posl'o na KUM :zid: :zid: :zid:
:thumbup:

Image

8-)
:lol: :lol:
Hemera

#5206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hemera »

Cyrax wrote:
kokuz_sa wrote:Aktivisti su agresivniji i opasniji izgleda od bilo kojeg copora cuka.. po nekim komentarima kad sta bude..vidi se da su krvolocni pravo..

Jasta su. Izvukli se jer ipak je covjek potreban svojoj TRUDNOJ (ovu cinjenicu cukoljupci ne jebu 2%, iole inteligentom dovoljno) i ranjenoj zeni, ne da cami u PU dok mu cukoljupci natovare od fizickog napada do genocida.
Inace bi ih svako drugi mokrom patosnicom od golfa tuko preko usta.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
moa

#5207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by moa »

davno je ovo prelilo casu, ali jebo vishe cekanje i neka humanost, nego se organizovati i lagano rjesit stvar, palije u ruke i krenut redom... uglavnom drotovi kazu da oni nisu zaduzeni za nasu bezbjednost i cuvanje od pasa lutalica.
hladan.preminger

#5208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hladan.preminger »

KatarinaKosaca wrote: Moja po preporuci sa kese, dakle za težinu od 45kg, treba da pojede 400 grama dnevno, vreća od 19kg (15+4 gratis) royal canin za velike pse, 132KM, prekjuče baš kupljena vreća. Pa, ti računaj. Bolje hranjena ne može biti.
Naravno, ne pojede uvijek 400 grama, ako ima kosti ili nešto pojede manje suhe hrane.
Kojih crnih 400g dnevno za psa od 45kg. Bolje ti to procitaj. Samo da lezi po cijeli dan treba mu vise hrane.
Pored hrane dodaj i ostale troškove koje sam naveo u prethodnom postu i dobices iznos od 5 KM dnevno.
sorcerer

#5209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sorcerer »

moj pas od 45 kg jede 1.5-2 kg dnevno,400g mu stane za zub..... :lol: :lol:
holowey

#5210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by holowey »

sorcerer wrote:moj pas od 45 kg jede 1.5-2 kg dnevno,400g mu stane za zub..... :lol: :lol:
kakvih bolan 1.5-2kg dnevno?

Image

po ovoj tabeli, za veoma aktivnog psa te kilaze preporuceno je 550-645gr dnevno

kakogod okrenes, racunajuci smjestaj, hranu, vet obradu i njegu, nema sanse da se moze proci ispod 10km dnevno po psu, a to nijedna opstina nece pristati jer imaju masu socijalnih slucajeva koji kucaju na vrata
Bodkin

#5211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bodkin »

ja ne znam kako se covjek suzdrzao da ne ubije te aktiviste. stare mi ti aktivisti su poprilicni idioti. galame na covjeka kojem je pas ugrizao trudnu zenu. pa da je neciji, da nije lutalica, ja bih ubio na licu mjesta. i to jos imam dvoje pasa kuci i obozavam ih.

treba vidjeti koliko tih aktivista ima ucnog ljubimca uopste. pustati da se psi razmnozavaju na ulici i braniti ih sve vrijeme je suludo. trebalo je po starom sistemu raditi sve dok se ne skupi lova za provodjenje tog novog zakona
hladan.preminger

#5212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

holowey wrote:
sorcerer wrote:moj pas od 45 kg jede 1.5-2 kg dnevno,400g mu stane za zub..... :lol: :lol:
kakvih bolan 1.5-2kg dnevno?

Image

po ovoj tabeli, za veoma aktivnog psa te kilaze preporuceno je 550-645gr dnevno

kakogod okrenes, racunajuci smjestaj, hranu, vet obradu i njegu, nema sanse da se moze proci ispod 10km dnevno po psu, a to nijedna opstina nece pristati jer imaju masu socijalnih slucajeva koji kucaju na vrata

On (sorcerer), a evo i ja ti govorim iz iskustva da su te tabele čista marketinška patka. Ja imam Nj. Ovcara starog 6 mjeseci i on pojede više od toga što se u njima preporučuje srednje je aktivan i nije debeo. Pa ne kaze se džaba "gladan ko pas".

Sa zadnjom recenicom se 100% slažem. Nije psu samo hrana važna, pogotovo u azilu.
holowey

#5213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by holowey »

hladan.preminger wrote:
On (sorcerer), a evo i ja ti govorim iz iskustva da su te tabele čista marketinška patka. Ja imam Nj. Ovcara starog 6 mjeseci i on pojede više od toga što se u njima preporučuje srednje je aktivan i nije debeo. Pa ne kaze se džaba "gladan ko pas".

Sa zadnjom recenicom se 100% slažem. Nije psu samo hrana važna, pogotovo u azilu.
marketinska patka? ako je kalorijska vrijednost hrane 5-6000 kalorija po kg, ima li logike toviti psa enormnim kolicinama? drugi je par cipela sto na nasem trzistu u najprodavaniju hranu spada fus hrana koja niti sastavom niti kalorijskom vrijednoscu ne zadovoljava potrebe pasa
hladan.preminger

#5215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

holowey wrote:
hladan.preminger wrote:

marketinska patka? ako je kalorijska vrijednost hrane 5-6000 kalorija po kg, ima li logike toviti psa enormnim kolicinama? drugi je par cipela sto na nasem trzistu u najprodavaniju hranu spada fus hrana koja niti sastavom niti kalorijskom vrijednoscu ne zadovoljava potrebe pasa

Drug, 1KG čiste tjelesne masti ima 7.000 kalorija, tako da je nemoguće da hrana koja u sebi pored masti ima kao osnovu ugljikohidrate i proteine, te ima i vlakna bude iste kalorijske vrijednosti. Pored toga svi znamo od kojeg kvaliteta sastojaka se pravi životinjska hrana.

Necu više, idemo u off-topic.
O'zone
Globalni moderator

#5216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

11.11.2013. | PIŠE: Eldina ZOLJ - BALENOVIĆ
Pas lutalica napao staricu

Tahira Dobračić u petak je bila meta podivljalog psa u naselju Kovačići. U prijepodnevnim satima uputila se prema trolejbuskoj stanici kada je ugledala čopor pasa kako ide prema njoj.

Mlađe osobe su se sklonile u stranu i čekale da opasnost prođe, ali ona zbog povrijeđene noge nije uspjela reagovati na vrijeme. Jedan pas se izdvojio iz čopora i režući krenuo ravno prema njoj. Jedino što je uspjela učiniti bilo je da spusti ceker u kojem se nalazila knjiga i zaštiti povrijeđenu nogu.

- Pas je svom snagom zagrizao ceker u kojem se nalazila knjiga i progrizao i ceker i knjigu. Zamislite šta bi se desilo da je umjesto cekera zagrizao moju nogu u kojoj se nalaze dvije metalne ploče i tridesetak šarafa. Sigurna sam da bi mu se zubi zaglavili i da bi mi rastrgao nogu. Ja danas ne reagujem zbog sebe, jer sam već napadnuta, nego zbog svih Sarajlija koje su svakodnevno izložene ovoj opasnosti, kaže Dobračić i napominje kako bi svaki sud na svijetu stavio van snage zakon koji je donesen bez pripremljenih uslova da se i primijeni.

Dobračić naglašava kako zakon može donijeti samo onaj ko će omogućiti da se on i primijeni, u suprotnom, to ne može biti zakon.

- Pored toga što Zakon o dobrobiti životinja nije primjenjiv u ovoj situaciji i okolnostima, on ne štiti ni sve životinje u prirodi. On je stao na stranu samo onih životinja koje napadaju ljude. Sadašnji zakon štiti samo mizantrope i čovjekomrsce, ističe Dobračić, koja smatra i kako su ljudi krivi što su psi u ovolikom broju na ulicama i što napadaju ljude, jer ih hrane i zadržavaju na sarajevskim ulicama.
crnoplavo

#5217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by crnoplavo »

kako nam je tako nam je, valja nam durat jedni s drugima, a nije ni njima lako, kisa, hladno, eto i snijega...
O'zone
Globalni moderator

#5218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

Ide i ovo pod crnu hroniku jer je kriminal u pitanju
Pažnja: Lažni volonteri na ulicama Sarajeva prodaju čestitke
11. novembar 2013. u 14:23

Određene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.

''Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu, niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca'', kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.

Dodala je da volonteri Crvenog križa prodaju samo dvije vrste markica, a to su markice "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" u septembru te "Nedjelje Crvenog križa" u maju, za koje imaju odobrenje od Općine Centar i MUPKS-a.
Naglasila je da volonteri Crvenog križa ne skupljaju priloge po ulici, već isključivo vrše programske aktivnosti koje su definirane Statutom i Programom rada Crvenog križa. Građani koji žele dati prilog, trebaju doći u prostorije Crvenog križa, a za donaciju će dobiti potvrdu.

''Zato molim građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne'', naglasila je Ramizi.

Podsjećanja radi, ovog ljeta u centru Sarajeva bio je prisutan veliki broj mladih ljudi koji su prodavali čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.
Moderno prosjačenje i pljačka građana

Duž glavne pješačke zone u Ferhadiji, mladi akviziteri su bili raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke u ime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske "kase" postavljene na ulici.

Nekoliko prodavača je tada potvrdilo da radi za firmu Av Card, a direktorica ove firme iz Sarajeva i sestrinske firme Prokard d.o.o. iz Bijeljine. Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizira prodaju spomenutih čestitki "nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom".

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević demantirao je ovakve navode te prodaju čestitki nazvao "modernim prosjačenjem i pljačkom građana".
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

hladan.preminger wrote:
KatarinaKosaca wrote: Moja po preporuci sa kese, dakle za težinu od 45kg, treba da pojede 400 grama dnevno, vreća od 19kg (15+4 gratis) royal canin za velike pse, 132KM, prekjuče baš kupljena vreća. Pa, ti računaj. Bolje hranjena ne može biti.
Naravno, ne pojede uvijek 400 grama, ako ima kosti ili nešto pojede manje suhe hrane.
Kojih crnih 400g dnevno za psa od 45kg. Bolje ti to procitaj. Samo da lezi po cijeli dan treba mu vise hrane.
Pored hrane dodaj i ostale troškove koje sam naveo u prethodnom postu i dobices iznos od 5 KM dnevno.
Kao prvo u azilu se ne hrane najboljom hranom. Kao drugo, informiraj se ti o hrani. Dakle, preporučuješ da pas jede više od 10% svoje težine dnevno visokokalorične hrane? Znam o psima dovoljno, vjeruj mi, da ne moram čitati upustvo :D
Iako, nije to tema, ovdje preporučuju pištolje i dijelove od golfa (čuj golfa, imal boljeg auta više za balkanca), tako da :run:
drug_profi

#5220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

OffT
Valjda je 450 grama 1% od 45 kila....?
Hemera

#5221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hemera »

KatarinaKosaca wrote:
hladan.preminger wrote:
Kao prvo u azilu se ne hrane najboljom hranom. Kao drugo, informiraj se ti o hrani. Dakle, preporučuješ da pas jede više od 10% svoje težine dnevno visokokalorične hrane? Znam o psima dovoljno, vjeruj mi, da ne moram čitati upustvo :D
Iako, nije to tema, ovdje preporučuju pištolje i dijelove od golfa (čuj golfa, imal boljeg auta više za balkanca), tako da :run:
u logorima za cukilice ih hrane cokoladnim keksom to smo vec vidjeli....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

sad moraš imat doktorat iz oblasti hranjenje pasa
da bi znao koliko je psu dovoljno
dovoljno je koliko ima... a nek volonteri nadoknade razliku
ogradit 3 kilometra kvadratna i tu ih smjestiti s drvenim kućicama
i nek svaki dobije po konzervu dnevno i zdravo
drug_profi

#5223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

Kad ce se shvatiti da je sve osim eutanazije tesko i psima i ljudima.
KatarinaKosaca

#5224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

drugi profil wrote:OffT
Valjda je 450 grama 1% od 45 kila....?
U pravu si, u svakom slučaju priču o dnevnim potrebama hrane treba prebaciti na odgovarajući pdf, iako imaju i tematski forumi o tome.. jedno je koliko pas može pojesti, dguro je koliko treba pojesti. Ja bih sad bez ikakvih problema mogla pojesti 20 ćevapa u cijeli i 5 kolača kod jadranke, pa to ne radim.. ali nije ovo tema o ishrani niti pravilnoj ishrani. Ovo je izgleda preseljena tema o pokazivanju nadmoći nad slabijima u vječitom strahu od jačih. :-) Uvijek sam cijenila takve ljude :lol: koji brišu cipele nekom od 2m i 120kg, a iživljavaju se ne psu.
KatarinaKosaca

#5225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

drugi profil wrote:Kad ce se shvatiti da je sve osim eutanazije tesko i psima i ljudima.
Sasvim neovisno o mom stavu i ljubavi prema životinjama. Jel stvarno netko misli da će biti itko pred naredne izbore ko će ići protiv europskih standarda i za uvođenje šintora. Neće, jarane. A imaćeš i gay paradu. Tako, bolje ti je spremiti se, nego jadikovati, jer to je realnost.
Locked