Sheftelija wrote:maslina wrote:Sheftelija wrote:Nedavno je moja djevojcica dosla kuci iz vrtica, oko pola 4 i odma uzela flomastere sjela da boji. A stvarno boji lijepo, prati linije crteza, ne prelazi nigdje bojom...Uglavnom satima je sjedila i bojila. Napravila je pauzu za rucak i opet nastavila. Ja sam je zvala da prekine da se igramo nesto drugo. Ona meni govori da mora bojiti jer joj je doticna teta (ista koja je vikala juce) rekla da ne zna bojiti! Sve i da ne zna ne bi smjela to reci djetetu. Tek oko pola 10 curica ostavlja flomastere i govori: "evo naucila sam mama, ne mogu vise...." Ja sam sutradan odma rekla to drugoj uciteljici sto je ona odlucno negirala, ma nije, ma kakvi, ma gdje bi to,......na tome se i zavrsilo.
Jednom su za vrijeme dorucka svi sjedili i jeli a dvije uciteljice su razgovarale. Neka djevojcica joj je nesto rekla kad se ova izderala na nju: NE RAZGOVARAM S TOBOM, NISI TI DORASLA DA SAMNOM O TOME PRICAS!
Ova druga teta je skontala da ja gledam i slusam sta se desava pa je pokusala to prekinuti i skrenuti temu.....
Treba li ovo tolerisati i presutiti? Uvijek sebi govorim da ne ocekujem previse ali valjda mora nekakav minimum postojati u ponasanju i odnosu prema djeci?
Meni je sve jasno i ne podržavam način odgoja te žene, ali zašto ne bi smjela govoriti djetetu da nešto ne zna? Naravno, na tom uzrastu je jako bitan način na koji se nešto govori i kako se prilazi djetetu, ali ne vidim svrhu u zaobilaženju istine. Vrtić je davno prestao biti mjesto gdje se djeca čuvaju i postao je obrazovna ustanova. Koliki god kreten ta žena bila, možda ti je djetetu učinila uslugu. Razmisli...
Zato sto je time povrijedila moje dijete i zato sto ona zaista lijepo boji pogotovo za svoj uzrast. Znam djecu stariju od nje koja ne boje tako lijepo. Ako treba slikat cu pa postaviti slike. Da joj je rekla da ne zna da crta-u redu, jer ne zna, ne zna da pjeva-u redu, ni to ne zna,nije problem. Ali za ono sto zna...e to vec boli.
Shvatite svi, niko ne smije dijete ubijati u pojam, ali niko. Zato i postoje i Ombdusmeni za dječija prava, i vjerujte da imaju posla i da se dosta ljudi već žali njima za razne slučajeve.
Moj mali tek sad sa 9 godina naučio lijepo nešto nacrtati, sve u svoje vrijeme, ali ga nije niko ubijao da on ne zna, usto i ljevak je pa ga nikako nisam forsirala (osim onda kad sam ga pokušavala prebaciti na desnu ruku

ali sam na vrijeme shvatila da od tog ništa).
Hoću reći, vikom i galamom učiteljica ništa neće postići a djeca će se stresati i kada počni piškiti naveče u krevet biće kasno za popravke (slučaj koji je u uredu Ombdusmena za dijete od 6 godina).
I još nešto, za rad sa puno djece i takve uslove rada, učiteljice su nagrađene time da rade 5,5 sati dnevno ako se varam.