Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
eluna

#2551 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by eluna »

Sheftelija wrote:....Treba li ovo tolerisati i presutiti? Uvijek sebi govorim da ne ocekujem previse ali valjda mora nekakav minimum postojati u ponasanju i odnosu prema djeci?
još uvijek nemam djecu, ali ako za tuđu očekujem maksimum, vala ću i za svoju učekivati!

.... ako u startu kriterijume postavim suviše nisko, nikada neću dostići više - bogami niko neće svoje komplekse i frustracije liječiti na mom djetetu - ne bi bilo prvi put da nekome zbog takvog ponašanja dovedem u pitanje posao

i da .... zbog toga nemam uopšte grižnju savjesti kada su u pitanju ovakvi bolesnici ..... sve bi ja to na goli otok protjerala, pa nek tamo provodi bijesne gliste
maslina

#2552 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by maslina »

Sheftelija wrote:Nedavno je moja djevojcica dosla kuci iz vrtica, oko pola 4 i odma uzela flomastere sjela da boji. A stvarno boji lijepo, prati linije crteza, ne prelazi nigdje bojom...Uglavnom satima je sjedila i bojila. Napravila je pauzu za rucak i opet nastavila. Ja sam je zvala da prekine da se igramo nesto drugo. Ona meni govori da mora bojiti jer joj je doticna teta (ista koja je vikala juce) rekla da ne zna bojiti! Sve i da ne zna ne bi smjela to reci djetetu. Tek oko pola 10 curica ostavlja flomastere i govori: "evo naucila sam mama, ne mogu vise...." Ja sam sutradan odma rekla to drugoj uciteljici sto je ona odlucno negirala, ma nije, ma kakvi, ma gdje bi to,......na tome se i zavrsilo.

Jednom su za vrijeme dorucka svi sjedili i jeli a dvije uciteljice su razgovarale. Neka djevojcica joj je nesto rekla kad se ova izderala na nju: NE RAZGOVARAM S TOBOM, NISI TI DORASLA DA SAMNOM O TOME PRICAS!
Ova druga teta je skontala da ja gledam i slusam sta se desava pa je pokusala to prekinuti i skrenuti temu.....

Treba li ovo tolerisati i presutiti? Uvijek sebi govorim da ne ocekujem previse ali valjda mora nekakav minimum postojati u ponasanju i odnosu prema djeci?
Meni je sve jasno i ne podržavam način odgoja te žene, ali zašto ne bi smjela govoriti djetetu da nešto ne zna? Naravno, na tom uzrastu je jako bitan način na koji se nešto govori i kako se prilazi djetetu, ali ne vidim svrhu u zaobilaženju istine. Vrtić je davno prestao biti mjesto gdje se djeca čuvaju i postao je obrazovna ustanova. Koliki god kreten ta žena bila, možda ti je djetetu učinila uslugu. Razmisli...
Što se vikanja na djecu tiče, odgajateljice znaju da to ne smiju činiti i nije im nimalo prijatno ako ih neko od roditelja čuje. Problem ćemo opet naći u Arziji, jer se svojski trudi od JU napraviti privatnu prćiju, a svi klimoglavci se osjećaju zaštićeno, pa se tako i ponašaju. Ona im je prenijela svoj način razmišljanja: `ebo djecu, `ebo roditelje, `ebo odgoj. Arzija i samo Arzija!
safran

#2553 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Moje dijete je dvije godine imalo vrlo strogu učiteljicu ali su je sva djeca, uključujući i mog sina, doslovno obožavala. Neumoljiva je bila kada su u pitanju bila pravila ponašanja naročito u međusobnom odnosu djece ali vjerujte da je uspijevala bez galame, uvreda, blago i s ljubavlju ali dosljedno. Prisustvovala sam jednom uredovanju i ostala zapanjena kako je to jednostavno izvedeno. Znači, postoji način da se definišu pravila i da se ista ispoštuju a da pritom dostojanstvo i integritet djeteta ne budu ugroženi.

Sheftelija, takvo ponašanje je očito pravilo a ne izuzetak. Prvo pronađi predstavnika vašeg vrtića u Vijeću roditelja i obrati se njemu/njoj. Probaj razgovarati sa drugim roditeljima prije nego se obratiš koordinatoru ili eventualno upravi. Ako veći broj roditelja podrži inicijativu veće su šanse da se nešto uradi. Bilo bi dobro da istovremeno ukažete i na druge stvari koje ne štimaju u vašem vrtiću. Razumijem da postoji doza straha od odmazde ali mislim da treba reagovati. U svakom slučaju, reakcija učiteljice je očito jako povrijedila tvoju djevojčicu. Djecu tog uzrasta treba ohrabrivati ističući ono što dobro rade i postepeno ukazivati na ono što treba korigovati. "Ti to ne znaš!" je katastrofa od pedagoškog pristupa.

@smurf - to baš boli. Nemaju djeca baš velikih prohtjeva u vrtiću - u društvu sve smažu. Moj sin u vrtiću pojede sve ali baš sve i kupus, buraniju, grah, puru, ma pohovanih opanaka tete kuharice a kući se oko mrkve ratuje. Ali moram priznati da im je zaista super hrana (nije JU, žao mi je), jednom mi na vratima kuharica uvalila u ruku prženicu pa sam probala, majke mi bolja je od moje.
safran

#2554 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

I još nešto, Sheftelija, nemoj misliti da očekuješ previše. Naravno da trebaš imati razumijevanja i za učiteljice - i one su samo ljudi, grupe su velike, uslovi nisu idealni, raditi sa malom djecom je odgovoran i težak posao itd. Zato je predškolski odgoj poseban smjer na Pedagoškom fakultetu. Obrazovanje i iskustvo ih treba pripremiti za zadatke koji ih očekuju.
Svaki posao je težak i problematičan ako osoba nema odgovarajuće obrazovanje i malo prirodne sklonosti.
South Blue Mama

#2555 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by South Blue Mama »

Fliksi wrote:
stigla maca wrote:postoji idealno rijesenje za vase probleme,ispisite djecu iz vrtica i nadite nesto po svom cejfu,a ti samotepajuca amrice,uzivaj u svojoj pismenosti!
jest jest "maco" ali ja placam za to isto obdaniste ne samo 140, vec i dodatnih 80 KM, a i više jer sam uredno prijavljena na puni iznos plate koja je pozamasna (za razliku od vecine drugih korisnika ovih usluga), i ne nisam na budzetu :P
izvinjavam se na ot ali ne kontam Fliksi sta si sa ovim htio reci, kakvo je ovo dodatno placanje, molim te me prosvijetli, ja nisam na budzetu kao ni moj suprug i placamo 140 KM mjesecno + 20 za engleski i ples.
Sheftelija

#2556 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

maslina wrote:
Sheftelija wrote:Nedavno je moja djevojcica dosla kuci iz vrtica, oko pola 4 i odma uzela flomastere sjela da boji. A stvarno boji lijepo, prati linije crteza, ne prelazi nigdje bojom...Uglavnom satima je sjedila i bojila. Napravila je pauzu za rucak i opet nastavila. Ja sam je zvala da prekine da se igramo nesto drugo. Ona meni govori da mora bojiti jer joj je doticna teta (ista koja je vikala juce) rekla da ne zna bojiti! Sve i da ne zna ne bi smjela to reci djetetu. Tek oko pola 10 curica ostavlja flomastere i govori: "evo naucila sam mama, ne mogu vise...." Ja sam sutradan odma rekla to drugoj uciteljici sto je ona odlucno negirala, ma nije, ma kakvi, ma gdje bi to,......na tome se i zavrsilo.

Jednom su za vrijeme dorucka svi sjedili i jeli a dvije uciteljice su razgovarale. Neka djevojcica joj je nesto rekla kad se ova izderala na nju: NE RAZGOVARAM S TOBOM, NISI TI DORASLA DA SAMNOM O TOME PRICAS!
Ova druga teta je skontala da ja gledam i slusam sta se desava pa je pokusala to prekinuti i skrenuti temu.....

Treba li ovo tolerisati i presutiti? Uvijek sebi govorim da ne ocekujem previse ali valjda mora nekakav minimum postojati u ponasanju i odnosu prema djeci?
Meni je sve jasno i ne podržavam način odgoja te žene, ali zašto ne bi smjela govoriti djetetu da nešto ne zna? Naravno, na tom uzrastu je jako bitan način na koji se nešto govori i kako se prilazi djetetu, ali ne vidim svrhu u zaobilaženju istine. Vrtić je davno prestao biti mjesto gdje se djeca čuvaju i postao je obrazovna ustanova. Koliki god kreten ta žena bila, možda ti je djetetu učinila uslugu. Razmisli...
Zato sto je time povrijedila moje dijete i zato sto ona zaista lijepo boji pogotovo za svoj uzrast. Znam djecu stariju od nje koja ne boje tako lijepo. Ako treba slikat cu pa postaviti slike. Da joj je rekla da ne zna da crta-u redu, jer ne zna, ne zna da pjeva-u redu, ni to ne zna,nije problem. Ali za ono sto zna...e to vec boli.
Mama dvoje djece

#2557 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

South Blue Mama wrote:
Fliksi wrote:
stigla maca wrote:postoji idealno rijesenje za vase probleme,ispisite djecu iz vrtica i nadite nesto po svom cejfu,a ti samotepajuca amrice,uzivaj u svojoj pismenosti!
jest jest "maco" ali ja placam za to isto obdaniste ne samo 140, vec i dodatnih 80 KM, a i više jer sam uredno prijavljena na puni iznos plate koja je pozamasna (za razliku od vecine drugih korisnika ovih usluga), i ne nisam na budzetu :P
izvinjavam se na ot ali ne kontam Fliksi sta si sa ovim htio reci, kakvo je ovo dodatno placanje, molim te me prosvijetli, ja nisam na budzetu kao ni moj suprug i placamo 140 KM mjesecno + 20 za engleski i ples.

Tih 80 KM ide iz Budžeta KS kao dodatak na naših 140 KM, a Budžet se puni od poreza svih građana.
E sad jedan specijalizovani program je također trebao ići na račun budžeta a to je za sada vjeronauka, jer je uvedena bez dogovora o finansiranju specijalizovanog programa.
South Blue Mama

#2558 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by South Blue Mama »

Mama dvoje djece wrote:
South Blue Mama wrote:
Fliksi wrote: jest jest "maco" ali ja placam za to isto obdaniste ne samo 140, vec i dodatnih 80 KM, a i više jer sam uredno prijavljena na puni iznos plate koja je pozamasna (za razliku od vecine drugih korisnika ovih usluga), i ne nisam na budzetu :P

Tih 80 KM ide iz Budžeta KS kao dodatak na naših 140 KM, a Budžet se puni od poreza svih građana.
E sad jedan specijalizovani program je također trebao ići na račun budžeta a to je za sada vjeronauka, jer je uvedena bez dogovora o finansiranju specijalizovanog programa.
hvala :sax:
Mama dvoje djece

#2559 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

Sheftelija wrote:
maslina wrote:

Zato sto je time povrijedila moje dijete i zato sto ona zaista lijepo boji pogotovo za svoj uzrast. Znam djecu stariju od nje koja ne boje tako lijepo. Ako treba slikat cu pa postaviti slike. Da joj je rekla da ne zna da crta-u redu, jer ne zna, ne zna da pjeva-u redu, ni to ne zna,nije problem. Ali za ono sto zna...e to vec boli.
Shvatite svi, niko ne smije dijete ubijati u pojam, ali niko. Zato i postoje i Ombdusmeni za dječija prava, i vjerujte da imaju posla i da se dosta ljudi već žali njima za razne slučajeve.
Moj mali tek sad sa 9 godina naučio lijepo nešto nacrtati, sve u svoje vrijeme, ali ga nije niko ubijao da on ne zna, usto i ljevak je pa ga nikako nisam forsirala (osim onda kad sam ga pokušavala prebaciti na desnu ruku :lol: ali sam na vrijeme shvatila da od tog ništa).
Hoću reći, vikom i galamom učiteljica ništa neće postići a djeca će se stresati i kada počni piškiti naveče u krevet biće kasno za popravke (slučaj koji je u uredu Ombdusmena za dijete od 6 godina).

I još nešto, za rad sa puno djece i takve uslove rada, učiteljice su nagrađene time da rade 5,5 sati dnevno ako se varam.
stigla maca

#2560 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

sve sto si ti Seln rekao,upravu si,desetine ljudi misle tako,a ovdje su hiljade roditelja u pitanju,sto znaci manjina,i opusti se malo,sto si opterecen arzijom,ne budi nestabilan,samo pametujes!
denis.istok

#2561 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by denis.istok »

Sta se nervirate oko toga kada vecinu vas niko nece ni pitati.

Po zadnjim informacijama-ministra obrazovanja daje SDP pa eto, neka predloze clana UO koji ce glasati kao i roditelji i sve po zakonu i mirna Bosna a i Hercegovina kada dodje novi direktor.
pare dare samo pare

#2562 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pare dare samo pare »

poznanik wrote:
Sheftelija wrote:... Vec nekoliko puta sam imala priliku da prisustvujem nekim scenama koje pravi ...Doticna teta je toliko pocela galamiti na neko dijete ... uz tako pogrdne rijeci. Ovo nije prvi puta ta se tako na djeci jadnoj izivljava. Kome se mogu zaliti vezano za to i ima li uopste svrhe?
Pokušaj na neki način snimiti njeno ovakvo ponašanje (audio, video) i iskoristi taj snimak kao dokaz (što nije obavezno), ali bi bilo poželjno da bar obezbjediš svjedoka(e), i nakon toga podnesi prijavu - Prigovor Upravnom odboru JU DS koji u nadležnosti ima obavezu da odlučuje o prigovorima roditelja na rad i odnos zaposlenika prema djeci.
Istovremeno podnesi i Prigovor na rad tog odgajatelja Službi za obrazovno-odgojni rad kao i Pedagoškoj službi JU DS, koji će direktorici kasnije morati podnijeti izvještaj o radu tog odgajatelja.
Sve sačini u pisanoj formi i predaj službi za protokol u sjedištu JU DC.
Kojem UO? Trenutno ne postoji a kad ce ne zna se................
@south blue mama - mama dvoje djece ti je odgovorila ;-)
poznanik

#2563 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

pare dare samo pare wrote: Kojem UO? Trenutno ne postoji a kad ce ne zna se....
Što ne znači da ga neće biti.

Ja sam predložio pravni put rješavanja problema, i jedini takav.
seln

#2564 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:sve sto si ti Seln rekao,upravu si,desetine ljudi misle tako,a ovdje su hiljade roditelja u pitanju,sto znaci manjina,i opusti se malo,sto si opterecen arzijom,ne budi nestabilan,samo pametujes!
Ti si mene haman zamijenila s nekim, dough face.
Nisam ja ni dijete iz vrtica ni vaspitacica Hasima da me utjerujes u suru. I meni bar stoji da pametujem, nije mi sva vrijednost u hidzabu i obrvama nacrtanim surmom. A ti se ne mozes opustiti ni da popijes cisternu valiuma. A sad setaj odavde, vidis da te niko ne benda ni pola posto.
stigla maca

#2565 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

sta se uzbudujes,sta se palis,boli te istina,neka tebe bendaju,uzivaj u paznji kompleksasa kako sto si ti!
seln

#2566 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:sta se uzbudujes,sta se palis,boli te istina,neka tebe bendaju,uzivaj u paznji kompleksasa kako sto si ti!
Ma boli me znas vec sta. Svoju istinu propovijedaj braci vehabijama, vrtici ce ostati sekularni a ti ces izletjeti ko fisek, neces stici ni orla da pokupis.
Chisum

#2567 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chisum »

seln wrote:
stigla maca wrote:sve sto si ti Seln rekao,upravu si,desetine ljudi misle tako,a ovdje su hiljade roditelja u pitanju,sto znaci manjina,i opusti se malo,sto si opterecen arzijom,ne budi nestabilan,samo pametujes!
Ti si mene haman zamijenila s nekim, dough face.
Nisam ja ni dijete iz vrtica ni vaspitacica Hasima da me utjerujes u suru. I meni bar stoji da pametujem, nije mi sva vrijednost u hidzabu i obrvama nacrtanim surmom. A ti se ne mozes opustiti ni da popijes cisternu valiuma. A sad setaj odavde, vidis da te niko ne benda ni pola posto.
:lol:

Seln, ne mogu ti opisati koliko bih volio da je to zaista ona, pa da ti mogu cestitati i reci - ispreskak'o si ovu SDA sarmu k'o veliki... Morali bi joj stravu saljevati u centrali. (da ne govorim dvaput, jer, kako je krenula, uskoro ce i djeci po obdanistima, a u sklopu jednog od projekata doticne "dame", poceti saljevati stravu kada ih nesto boli ili kada se, gluho bilo, zaigraju i zaborave na duznosti jednog ozbiljnog, religioznog cetvorogodisnjaka...)
stigla maca

#2568 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

ako te nesto boli,idi doktoru,vidi se da si istraumiran i opsjednut arzijom i orlom!
seln

#2569 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:ako te nesto boli,idi doktoru,vidi se da si istraumiran i opsjednut arzijom i orlom!
Ja sam TRAUMATIZIRAN nekim drugim stvarima. Npr. salamom podrigusom kojom se hrane cetvorogodisnjaci...
i 4000 maraka, kojim neke kompleksasice kupuju nagrade.
Ali, znas sta... :D
nova vlast, meni slast. Pjevacemo ti uskoro "leti , leti daleko, tvoja surma je laka, arzijice moja malaaaaa.."
Mozes pozajmiti krila od orla. :D
stigla maca

#2570 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

cim je tebi to jedini problem,ne vidis ti dalje od nosa,to psiholozi nazivaju opsesivno-kompulsivnim poremecajem!
seln

#2571 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:cim je tebi to jedini problem,ne vidis ti dalje od nosa,to psiholozi nazivaju opsesivno-kompulsivnim poremecajem!
Moram ti reci da zacatavas temu. Nas 95% posto mislimo drugacije, snadji se s tim i ne trosi slova bezze. Ako imas argumente ( osim sto 95% forumasa nazivas budalama), onda ih iznesi. Ponavljanje kako je Arzija melek, majka Tereza i Henry Dunant u personalnoj uniji NIJE argument. Dakle, molim, ne zacatavaj.
negativ

#2572 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by negativ »

Moje dijete ide u vrtić već 2 godine i do sada ne primjetih da je nezadovoljno bilo čime.
- Jede ono što joj se sviđa, a ako ima nešto što ne voli ima teta kuharica koja joj namaže krišku pavlake ili paštete i to je to.
- Učiteljice (tako ih ona zove) se odnose lijepo prema svima i naučila je mnogo stvari, a aktivna je i u nekim predstavama i sl.
- Ide na ples od početka, a od ove godine i na engleski i to sve bez opterećenja (još nema 4 pune pa nas niko nije pitao za vjeronauku).
- Još mi nije spomenula ni jednu stvar vezanu za vrtić zbog koje bih se zabrinuo ili ljutio.
Ono što je meni bitno je da mi je dijete zadovoljno i do sada je to tako.
Ja lično Arziji i sličnima ne bih dao da se bave poslovima vezanim za odgoj i vaspitanje jer sam gledao i čitao njene izjave i nadam se da će se to riješiti u skorije vrijeme, ali da napomenem da moje dijete ne zna ko je Arzija i sve dok je zadovoljna u vrtiću u koji ide i ja sam.
iceman2010

#2573 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

amrica wrote:
seln wrote:Oooo, selam, Arzija, ima li kakvih orlova? :D :-)
stigla maca wrote:ne zvucim tebi i tebi slicnim,jer se ne takmicim u pisanju bljuvotina,znas sta je najgore,ne znas ni jesam li zensko il musko,po nacinu kako razmisljas,samo zato sto sam zadovoljna,sumnja se,pa sumnjaj i uzivaj!
Ima orlova, ali nema razmaka izmedju interpunkcijskih znakova. Pismeno, pismeno.... :roll:
Cudi me da si jednu pravopisnu gresku primjetila, a drugu nisi. Ili su bitne samo pravopisne greske neistomisljenika radi njihove diskreditacije? Ali svakako, da pokusaj diskreditacije, na principu "Hamo vidi mu glave" vise govori o tebi nego o ovoj osobi. Sta njena pravopisna greska ima sa temom o kojoj se diskutuje? Ovo je forum, a ne knjizevno djelo. Da smo htjeli pisati knjizevna djela uzeli bi lektora.

Ali pravopisnu gresku svog istomisljenika, a u pitanju su takodjer znakovi interpukcije, nisi primjetila?
Recimo "Selam Arzija. Ima li kakvih orlova?" I ovo dovoljno govori samo o tebi.

Pozdrav,
Iceman
stigla maca

#2574 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

kojih bolan 95%,pa 95% ovdje forumasa na ovoj temi nisu ni roditelji niti imaju djecu u vrticima,o kome ti pricas,zasto ti tesko pada da je neko zadovoljan,da ne misli kao ti,na ovom forumu je najvise dokolicara i kriticara iz daljine koji veze nemaju o situaciji,ako ti se ne svida sta ja pisem,ne odgovaraj na moje postove,nisam ja tebe prva ni prozvala,jer me se tvoje misljenje ne dotice a tebi moje smeta,furaj to svoje i ne kritikuj drugog sto misli drugacije,pogotovo sto znam o ovoj temi vise od tebe a vama samo marama na glavi bode oci!
bez_ideje

#2575 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by bez_ideje »

Jes garant,do marame je :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
:mrgreen:
Post Reply