Crkva na Grbavici
- Morales
#51 Re: Crkva na Grbavici
Kakva crkva, jos na Grbavici.... 
- Arteta
#52 Re: Crkva na Grbavici
sinuhe wrote:
Sta je ovo?
Zasto
Ni na sta ne lici.
- sinuhe
#53 Re: Crkva na Grbavici
Najcudnije da je najljepsa dzamija na Balkanu u Zagrebu. Ono u 20 godina u BiH nema ni pokusaja. Mada mozda i nije cudno.
- Corto Maltese
#54 Re: Crkva na Grbavici
To i nije tako loša vijest.akcid wrote:salvatore paradise wrote:Ma i onda dzamija ondje izgleda nakaradno, bas izgleda kao klasicno zapisavanje teritorije, ali hajd. Ne znam, nek pocnu rusit stambene zgrade, skole i bolnice da bude vise mjesta za vjerske objekte. Jer kako je krenulo samo nam bog i moze pomoci.
Prije gradnje te džamije umalo nije krv prolivena, kad su zadojeni islamisti ušli u raspravu sa protivnicima uzurpacije dječijeg igrališta da bi džamija bila izgrađena, koja, usput, danas "radi" samo petkom i rijetko u vrijeme ramazana.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#55 Re: Crkva na Grbavici
ekumenizam by šabani
ne znam ko ali jedan lik je na maketi za vrijeme rasprave u mjesnoj zajednici razvalio krov crkve rekavši da su mu oni ubili nekog i da neće biti crkva tu
kad su mu objasniili da je to katolička crkva ne pravoslavna onda je rekao da je sve to isto
ne znam ko ali jedan lik je na maketi za vrijeme rasprave u mjesnoj zajednici razvalio krov crkve rekavši da su mu oni ubili nekog i da neće biti crkva tu
kad su mu objasniili da je to katolička crkva ne pravoslavna onda je rekao da je sve to isto
-
mouton noir
#56 Re: Crkva na Grbavici
urbicid, primitivizam, seljakluk, papanluk... odaberi.Arteta wrote:sinuhe wrote:
Sta je ovo?
Zasto![]()
Ni na sta ne lici.
- VanKlomp
#57 Re: Crkva na Grbavici
Vec godinama zivim vani. Veoma sam se iznenadio kad sam vidio zatvorene crkve ili pretvorene u obdanista. Lokalni mi rekose da je to tako zato sto nema vjernika u istima. U nas potpuno obrnuto. Gradi se iako se zna da vjernika nece biti. Trebali bi se na ovakvim stvarima ugledati na zapad a ne na losima. 
Usput ne mislim samo na crkve nego i na dzamije.
Usput ne mislim samo na crkve nego i na dzamije.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#58 Re: Crkva na Grbavici
Hm, dajte da pogađam:

Sredstvo za tjeranje štetočina? Moj konačan odgovor!

Sredstvo za tjeranje štetočina? Moj konačan odgovor!
- sinuhe
#59 Re: Crkva na Grbavici
Umjesto male crkve mozda bi trebali katedralu. KC je kroz vijekove bila veliki sponzor umjetnosti pa bi monumentalna katedrala sigurno uljepsala grad.
- Hajlac
#60 Re: Crkva na Grbavici
Vjerovatno je i ovaj komentar u slicnom fonu:Black swan wrote:ekumenizam by šabani
Morales wrote:Kakva crkva, jos na Grbavici....
- Truba
#61 Re: Crkva na Grbavici
pa već imamo jednusinuhe wrote:Umjesto male crkve mozda bi trebali katedralu. KC je kroz vijekove bila veliki sponzor umjetnosti pa bi monumentalna katedrala sigurno uljepsala grad.
dosta vala i ne može više
ona na marijin dvoru je trebala biti katedrala
nesuđena
- fantom slobode
#62 Re: Crkva na Grbavici
Ma bili su planirali tu crkvu na Grbavici, ali odnesose zvono genocidni...ima i snimak...
- sinuhe
#63 Re: Crkva na Grbavici
Sarajevska katedrala je manja crkva gradjena nekoliko godina nakon dolaska A-U pa mislim da nam danas u slobodnoj BiH treba nesto reprezentativnija katedrala. Sigurno da bi tu bilo dosta zainteresovanih arhitekti sirom svijeta.
- Truba
#64 Re: Crkva na Grbavici
vjerski objekti na zapadu jesu prazni
i pretvaraju se u diskoteke ili obdaništa...a možda i muzeje
međutim to nije razlog da se ovdje ako neko želi da ide u sakralni objekt ne omogući to
a ne da ide godinama u bivšu automehaničarsku radnju
i pretvaraju se u diskoteke ili obdaništa...a možda i muzeje
međutim to nije razlog da se ovdje ako neko želi da ide u sakralni objekt ne omogući to
a ne da ide godinama u bivšu automehaničarsku radnju
- Hajlac
#65 Re: Crkva na Grbavici
Naravno sto bi jednu ako mozemo imati dvije, naravno izgradit je opet na zelenoj povrsini, kao i ove silne dzamije.sinuhe wrote:Sarajevska katedrala je manja crkva gradjena nekoliko godina nakon dolaska A-U pa mislim da nam danas u slobodnoj BiH treba nesto reprezentativnija katedrala. Sigurno da bi tu bilo dosta zainteresovanih arhitekti sirom svijeta.
Beton, beton samo beton.
Last edited by Hajlac on 03/06/2013 11:01, edited 1 time in total.
- sinuhe
#66 Re: Crkva na Grbavici
Kakav beton. Bas bi izgradnja katedrale bila dosta ozbiljnija od dzamija ili bosmala.
Last edited by sinuhe on 03/06/2013 11:02, edited 1 time in total.
- sema911s
#67 Re: Crkva na Grbavici
a sto nebi tu dzamiju podjelili na pola,. pola crkva pola dzamija a pare od crkve u neku fabriku i da ta fabrika kasnije pomaze gradnji slicnih objekata,. jel idemo prema pomirenju
- Hajlac
#68 Re: Crkva na Grbavici
sema911s wrote:a sto nebi tu dzamiju podjelili na pola,. pola crkva pola dzamija a pare od crkve u neku fabriku i da ta fabrika kasnije pomaze gradnji slicnih objekata,. jel idemo prema pomirenju
Dobra dobra
- Hajlac
#69 Re: Crkva na Grbavici
Pokazi mi gdje su od rata naovamo izgradjene bogomolje i potrosacki centri a da to nije bilo na ustrb zelenih povrsina?sinuhe wrote:Kakav beton. Bas bi izgradnja katedrale bila dosta ozbiljnija od dzamija ili bosmala.
Evo ti samo najfriskiji primjeri na Dobrinji - dzamija tik ispred zgrade, nekoliko stabala posjeceno, a katolicka crkva tik do osnovne skole.
Sto nikad od parkinga ne uzmu prostor kad ta fantomska vecina toliko trazi bogomolje i potrosacke centre?
- sinuhe
#70 Re: Crkva na Grbavici
Ja govorim o katedrali. Danas se u Evropi gradi malo crkvi i to su sve manje crkve, ali zamisli koji bi interes medju arhitektima zavladao da se gradi veca katedrala. Sigurno da to ne bi bila samo katedrala vec i lijepo uredjen prostor oko nje.
- Morales
#71 Re: Crkva na Grbavici
Svasta u bozijoj bascisinuhe wrote:Umjesto male crkve mozda bi trebali katedralu. KC je kroz vijekove bila veliki sponzor umjetnosti pa bi monumentalna katedrala sigurno uljepsala grad.
- sinuhe
#72 Re: Crkva na Grbavici
U vrijeme urbanistickog haosa, zatvaranja galerija i muzeja ne znam ima li sta bolje od gradnje katedrale koja bi mogla biti prekretnica.
- sema911s
#73 Re: Crkva na Grbavici
samo nekontam odakle tolika potreba za tim bogomoljama., ima crkva na malti, kod tehnicke,
onda pogledas te dzamije, i alipasino u 20 metara ogromna dzamija i nesto manja, pa odna malo uzbrdo i opet dzamija, sledeca ulica opet,. kazu ta nova dzamija na alipasinom(kod mercatora) izgradjenja jer je neki hodza u nekoj ters pa ovaj novi je dusa od covjeka
ono dajte ima mnogo precih objekata od tih bogomolja,. a cesto prolazim pored tih vjerskih objekata i ko ih posjecuje niko(i on slabo),. evo radim na malti i dzamija je nekih 10m od firme i iamo tih 8džuma mens i svi idu negdje ugrad ko u toj nevalja i ta zjapi prazna,. pa koji ce onda k ako je prazna,.,
onda pogledam na selu u nekih kilometar napravili su 3 dzamije svaki zaseok ima svoju, crkva se renovira i ako krscana nema na kilometre,.
onad dzamija na stupu ma dajj pa prvo na sto cu se istresrt kada bude guzva ce bit ta dzamija,(a to kazu nevalja radit) kako ce bit onim vjernicima kada im prodjem sa probusenim auspuhom, jos ako je losa smjesa pa kada opali cilindar kasno mogu mislit te srece,.,
a znamo sto se napravila crkava na alipasinom i sto se izgradila dzamija pored nje tak da veliki vjernici kakite bez potrebee
onda pogledas te dzamije, i alipasino u 20 metara ogromna dzamija i nesto manja, pa odna malo uzbrdo i opet dzamija, sledeca ulica opet,. kazu ta nova dzamija na alipasinom(kod mercatora) izgradjenja jer je neki hodza u nekoj ters pa ovaj novi je dusa od covjeka
onda pogledam na selu u nekih kilometar napravili su 3 dzamije svaki zaseok ima svoju, crkva se renovira i ako krscana nema na kilometre,.
onad dzamija na stupu ma dajj pa prvo na sto cu se istresrt kada bude guzva ce bit ta dzamija,(a to kazu nevalja radit) kako ce bit onim vjernicima kada im prodjem sa probusenim auspuhom, jos ako je losa smjesa pa kada opali cilindar kasno mogu mislit te srece,.,
a znamo sto se napravila crkava na alipasinom i sto se izgradila dzamija pored nje tak da veliki vjernici kakite bez potrebee
- Hajvan
#74 Re: Crkva na Grbavici
sinuhe wrote:U vrijeme urbanistickog haosa, zatvaranja galerija i muzeja ne znam ima li sta bolje od gradnje katedrale koja bi mogla biti prekretnica.
Poveži opet ove četiri imenice usput elaborirajući svoju misao.
Ja te ne razumijem, al' nikako
- sinuhe
#75 Re: Crkva na Grbavici
Katedrala bi bila umjetnicko djelo sama po sebi. Ljudi bi se zainteresovali pa vidim tu mogucnost.Hajvan wrote:sinuhe wrote:U vrijeme urbanistickog haosa, zatvaranja galerija i muzeja ne znam ima li sta bolje od gradnje katedrale koja bi mogla biti prekretnica.
Poveži opet ove četiri imenice usput elaborirajući svoju misao.
Ja te ne razumijem, al' nikako