Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Slazete se sa ovom idejom?

Da
31
82%
Ne
7
18%

Total votes: 38

Porsche

#1 Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Porsche »

Posumljavanje Sarajeva

Mislim da je doslo vrijeme za posumljavanje Sarajeva gdje je to god moguce.
Pevise je betona po Sarajevu a premalo sume i zelenila. Gradjanima je potrebno zelenilo i cist zrak a da ne govorimo koliko je to vazno kada je u pitanju Turizam i razvijanje istog. Skoro svaki grad u Evropi je pun zelenila i suma. Tako treba da bude i u Sarajevu.

Misljena sam da bi Sarajevo trebalo posumiti ovim drvecem koje bi mu dalo, bar ja tako mislim, lijep izgled i cist zrak.
Jelova suma:
Borova suma:
Srebrni borovi

Image

http://images.google.se/imgres?imgurl=h ... v%26sa%3DN

Sta vi mislite na ovu temu?
Last edited by Porsche on 20/07/2007 02:46, edited 1 time in total.
Tesssa

Post by Tesssa »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=39392

evo tu ti se dosta o tome raspravljalo.
ShejtanVrbaski

Post by ShejtanVrbaski »

Jebiga...Sarajevo je divan grad, ali jos od malena, kad bih ga posjetio, uvijek bih odlazio iz njega pod utiskom kako zivim u daleko ciscem i zelenijem gradu - Banjaluci... :)

Sarajevo bi trebalo pod prvo neko vjestacko navodjenje da ona Miljacka malo probuja (zar jos prije rata nisu bile neke price o navodjenju vode iz Bosne?) da ne smrdi kao zabokraca, a naravno, tu trebaju i parkovi, aleje...jebiga...projekat koji bi sigurno uzeo jedan vijek da se dovrsi (iz cisto razloga prirode - trebaju svi to kestenje, hrastovi...stici narasti :) ) - START NOW!
Bumerang

Post by Bumerang »

Image

Image
Last edited by Bumerang on 26/08/2012 12:00, edited 2 times in total.
Porsche

Post by Porsche »

Pa onda nesto ovako mozda, po obroncima i brdima koje okruzuju Sarajevo!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Bumerang

Post by Bumerang »

Image

Image
Last edited by Bumerang on 04/01/2013 12:34, edited 3 times in total.
Porsche

Post by Porsche »

Oli ovako nesto!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

]
Semiramida

Post by Semiramida »

Jarane, hajd' mi nađi bosanca iliti hercegovca koji će sebi dom praviti od drveta. Mi bez betona ništa ne znamo tj. ne želimo praviti. :D

Inače 100% podržavam ideju o sadnji drveća u Sarajevu i okolini. I to po principu - "gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi..."

E sad što se tiče kulture (ne)bacanja otpadaka i kako tome stati ukraj, to već graniči s nemogućim...
Bumerang

Post by Bumerang »

Image

Te kuce nisu pravljene samo od drveta.
To je kombinacija: beton, drvo (koje dominira) i drugi materijali. Temelji, glavni nosaci stropova kao i eventualne ploce ako je kuca iz dvije etaze su od betona dok je sve ostalo vecinom od drveta.

Glavne odlike ovakvih kuca osim sto lijepo izgledaju i sto bi se lijepo uklopile u ambijent brda koje okruzuju Sarajevo je i njihova brza, jeftinija izgradnja, jednostavnija i jeftinija obnova istih kao i jednostavnije servisiranje/odrzavanje. Odlicne su za stanovanje i odlicne za zdravlje ljudi koji u njima stanuju.

Beton, azbest, plastika i neki drugi materijali za izolaciju koji se koriste danas u kucama koje su napravljene ili se prave u Sarajevu su dosta opasne za zdravlje ljudi koji u njima stanuju a i njihova izgradnja duze traje i skuplje su.
Last edited by Bumerang on 20/12/2011 14:57, edited 3 times in total.
Bumerang

Post by Bumerang »

Image
Last edited by Bumerang on 20/12/2011 14:47, edited 2 times in total.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Interesantna tema :)
semir007

#12 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by semir007 »

Porsche wrote:Posumljavanje Sarajeva

Mislim da je doslo vrijeme za posumljavanje Sarajeva gdje je to god moguce.
Pevise je betona po Sarajevu a premalo sume i zelenila. Gradjanima je potrebno zelenilo i cist zrak a da ne govorimo koliko je to vazno kada je u pitanju Turizam i razvijanje istog. Skoro svaki grad u Evropi je pun zelenila i suma. Tako treba da bude i u Sarajevu.

Misljena sam da bi Sarajevo trebalo posumiti ovim drvecem koje bi mu dalo, bar ja tako mislim, lijep izgled i cist zrak.
Jelova suma:
Borova suma:
Srebrni borovi

Image

http://images.google.se/imgres?imgurl=h ... v%26sa%3DN

Sta vi mislite na ovu temu?
Svaka cast, tema je divna. Toliko su nase sume pretrpjele stete u proteklih 20 godina apsolutno moramo povesti
malo vise racuna o zelenim povrsinama gdje god je to moguce.
Uvijek cu podrzat ovakve akcije.
pitt

#13 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by pitt »

Jos nesto sto se ne bi smjelo desavati u turistickim prjestolnicama :D

Šveđanka upala u šaht u Sarajevu
Autor: Agencije | 24.03.2008 - 10:57
Švedska državljanka Johana Kristoferson juče je zadobila teške povrede nakon što je kod spomen parka Vraca u Sarajevu upala u šaht dubok više od osam metara.

Dvadesetdvogodišnja devojka u pratnji svog oca i jednog prijatelja, prilikom turističkog obilaska Sarajeva juče, izašla je iz automobila koji se zaustavio tik uz šaht bez poklopca, prekriven granjem.
Kada je htela da izađe iz vozila, propala je kroz uzak otvor. Devojku je iz jame izvukla vatrogasna ekipa.

Pošto joj je ukazana prva pomoć, povređena devojka je kolima hitne pomoći prevezena je u Centar urgentne medicine na Koševu.
Kako je kasnije rečeno u toj medicinskoj ustanovi, pored brojnih ogrebotina po telu, kod unesrećene su konstatovani i lomovi rebara i lopatice.
Jara

#14 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Jara »

pitt wrote:Jos nesto sto se ne bi smjelo desavati u turistickim prjestolnicama :D

Šveđanka upala u šaht u Sarajevu
Autor: Agencije | 24.03.2008 - 10:57
Švedska državljanka Johana Kristoferson juče je zadobila teške povrede nakon što je kod spomen parka Vraca u Sarajevu upala u šaht dubok više od osam metara.

Dvadesetdvogodišnja devojka u pratnji svog oca i jednog prijatelja, prilikom turističkog obilaska Sarajeva juče, izašla je iz automobila koji se zaustavio tik uz šaht bez poklopca, prekriven granjem.
Kada je htela da izađe iz vozila, propala je kroz uzak otvor. Devojku je iz jame izvukla vatrogasna ekipa.

Pošto joj je ukazana prva pomoć, povređena devojka je kolima hitne pomoći prevezena je u Centar urgentne medicine na Koševu.
Kako je kasnije rečeno u toj medicinskoj ustanovi, pored brojnih ogrebotina po telu, kod unesrećene su konstatovani i lomovi rebara i lopatice.
up!
ovo treba na teme o mami i taji :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by PipiDugaDevetka »

Priznajem kriv sam.
Ja sam PipiDugaDevetka. Ja sam u ljeto i jesen 1992.g. i u zimu 1993.g. nemilice, neplanski i sa tupom sjekirom sjekao drveće ispod Bijele tabije. Sa strahom sa gledao preko Darive u pravcu Lapišnice, a preko rijeke Miljacke radila je motorka.

Tako bih rado dovodio turiste da pošumljavaju brda oko Sarajeva umjesto mene i još da mi to plate. Nisam siguran da bih to znao ''odraditi''.

Staneš pred Stojčevcem i pogledaš u Igman i igmansku cestu. Lijevo od Stojčevca obronci Igmana ogoljeni, grane nakon sječe ostavljene (smrt za svaku šumu). Desno od Stojčevca, mrči se šuma od smrča i pančićevih omorika-minirana šuma jer je tu nekada bila linija odbrane.
Zaključak: Neka naredne generacije deminiraju. Tako će imati barem malo prave šume.

EkološkO Sarajevo i turizam vs. Grad i Sarajevo, nešto mi ovo protivrječno.
Bumerang

#16 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

Image
Last edited by Bumerang on 20/12/2011 14:53, edited 5 times in total.
Bumerang

#17 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

daduli_sa wrote:Jedan pozitivan primjer obnove zelenila u gradu.
Radi se o pjesackom dijelu koji ide od Otoke do Remize. Za par godina se stvorio lijep drvored koji pravi barem donekle ugodan hlad i za one koji se zovu "pasionirani setaci" (ili ako vam je draze "ljudi zeljni da izbjegnu guzvanje u zapusenom gradskom prevozu")

Image

Image

Postavljam sada pitanje:
zasto se isto na vrijeme ne pocne saditi drvored i u drugim dijelovima grada tako da imamo vremena da dobijemo ponovo kakve takve zelene povrsine i drvorede koji ce rashladiti ovaj betonom opkovani grad?
Najbolji primjer necinjenja nista po tom pitanju je potez od Ekonomske skole skoro do Cengic Vile (pred kraj jedan dio sada uradjen)

Link do teme o ekoloskim objektima za stanovanje. Montazne kuce i cijene nekretnina:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
Bumerang

#18 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

Image

Vise o drvenim kucama/vikendicama na temi: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=53630
Last edited by Bumerang on 04/01/2013 12:37, edited 2 times in total.
cyprus

#19 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by cyprus »

Jok pošumljavat, treba nam više avazovih tornjeva :oops:
Bumerang

#20 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

Image

http://www.dnevniavaz.ba/lifestyle/moja ... idane-kuce

Moja kuća

Montažna umjesto zidane kuće

Montažna kuća ima za skoro 10 posto veću neto korisnu površinu od zidane kuće

Montažna kuća izvodi se suhim postupkom te je useljiva za dva mjeseca...

07.06.2009. 14:48

Montažne kuće idealne su za ljude koji žele živjeti u porodičnoj kući skrojenoj prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Izvođači montažnih kuća oslobađaju kupca većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do dokumenata za kredit.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako su neke od prednosti montažne kuće. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplinske izolacije. Time se debljina standardnog vanjskog zida povećava na više od 40 centimetara, što direktno utječe na smanjivanje neto korisne površine objekta.

Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima za skoro 10 posto veću neto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod bruto površine od 100 kvadratnih metara (bruto površina je ona koju plaćate) odabirom montažne kuće dobivate cijelu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.

Vrijeme gradnje zidane kuće obično se procjenjuju na jednu do dvije godine, ali se rokovi često otegnu unedogled. Samo zidarski radovi mogu se obaviti i u šest mjeseci, ali se kuća zbog fizikalnih i higijenskih razloga ne smatra useljivom barem godinu. Montažna kuća izvodi se suhim postupkom pa je useljiva za dva mjeseca, pri čemu je investitor pravno osiguran ugovorom o gradnji, u kojem su precizirani svi radovi i rokovi izvedbe, kao i ugovorene cijene koje garantira izvođač.

Kolika je cijena

Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (od 10 do 20 posto) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Niskoenergetska montažna kuća, izvedena po principu "ključ u ruke", košta prosječno skoro 600 eura/m2. Prosječna cijena zidane kuće uobičajenih karakteristika je skoro 700 eura ako se njena izvedba povjeri nekoj od specijaliziranih građevinskih kompanija. U slučaju obavljanja radova u vlastitom aranžmanu (naprimjer završni radovi kod montažne kuće), cijena se u obje varijante gradnje može spustiti za, otprilike, stotinjak eura po kvadratu.

Finansijska isplativost montažne kuće leži u njenoj dugoročnoj eksploataciji: uštedi energije i niskim troškovima održavanja.

Rok trajanja 150 godina

Montažne kuće imaju rok trajanja, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajanja montažnih kuća obično iznosi 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati. Klasična gradnja (samo ona kvalitetna, naravno) možda može izdržati stoljeća, ali po kojoj cijeni? Kuća stara 150 godina može se adaptirati, ali je često ekonomski i tehnički mnogo povoljnije srušiti staru i sagraditi novu.

Autor: moja kuća

Proizvodjaci montaznih kuca iz Bosne i Hercegovine: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2683556

http://www.montingdoo.com

http://www.promo.ba
Last edited by Bumerang on 04/01/2013 12:39, edited 3 times in total.
Bumerang

#21 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

Image

Sarajevo |Objavljeno 15.09.2011. u 12:20

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... 10915042#1

FOTO+VIDEO

"Očistimo zemlju za jedan dan"

Djeca i stariji čistili sarajevske ulice i parkove

Image
Centralna manifestacija akcije "Očistimo zemlju za jedan dan - čisto je lijepo" otvorena je danas u Sarajevu.
× FOTO: DAVORIN SEKULIĆ/SARAJEVO-X.COM

Ovom akcijom Bosna i Hercegovina će se priključiti zemljama Evrope i cijelog svijeta i pripremiti za učešće u finalnoj akciji "Očistimo planetu za jedan dan", koja se održava naredne godine.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen rekao je da se ovakvim akcijama razvija ekološka svijest koja je našem društvu potrebna.

"Ovo je koristan projekt koji trebamo svi podržati i pridružiti se evropskom naslijeđu eko kulture. Čuvajmo naš okoliš jer je on izvor života", dodao je Behmen.

Pilot akcija se odvija uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta, a pokrenuta je u okviru kampanje "Čisto je lijepo".

Pored USAID-Sida FIRMA projekta, inicijativu su podržali i Grad Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, sarajevske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Opština Doboj, Općina Stolac, Općina Zavidovići, Općina Bugojno, kao i javna preduzeća RAD i "Park".

Image

Image

Image

Last edited by Bumerang on 04/01/2013 12:40, edited 1 time in total.
suncica24

#22 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by suncica24 »

Ne znam zasto bi izmisljali toplu vodu i pravili kuce koje nisu u skladu sa nasom tradicijom, gradnjom i okolisom, kada vec nase mahale su imale tu prelijepu tradiciju kuca u kojima se prozimaju kamen i drvo, arhitektura i basce sa nekom tresnjom, jabukom, lipom dunjom... i pregrsti cvijeca, ruza, zumbula...
Nije da kazem da sad trebamo graditi cerpicem, ali moderna gradnja moze se vezati na nase tradicionalne vrijednosti, a nase mahale mogu biti stvarna dusa grada (je ne disem Alfakovcem ili Bjelavama), a ne skup kuca na gomili (i to vecinom ilegalnih) koje gledaju jedne drugima u prozor, zid, u kucu, ma, to nesto kao bosanski primjer favela...

Zato, od mene apel: VRATITE NAM BASCE!
suncica24

#23 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by suncica24 »

PS: A sto se tice ove akcije... kod nas bi se mogla zvati "Ocistite zemlju NA jedan dan" :D
Jucer ocistise, danas vec...

Ali, ako nista, bilo je lijepo vidjeti djecu kako se sjedi na dekicama po parku... pa makar na dan :)
Bumerang

#24 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

suncica24 wrote:Ne znam zasto bi izmisljali toplu vodu i pravili kuce koje nisu u skladu sa nasom tradicijom, gradnjom i okolisom, kada vec nase mahale su imale tu prelijepu tradiciju kuca u kojima se prozimaju kamen i drvo, arhitektura i basce sa nekom tresnjom, jabukom, lipom dunjom... i pregrsti cvijeca, ruza, zumbula...
Nije da kazem da sad trebamo graditi cerpicem, ali moderna gradnja moze se vezati na nase tradicionalne vrijednosti, a nase mahale mogu biti stvarna dusa grada (je ne disem Alfakovcem ili Bjelavama), a ne skup kuca na gomili (i to vecinom ilegalnih) koje gledaju jedne drugima u prozor, zid, u kucu, ma, to nesto kao bosanski primjer favela...

Zato, od mene apel: VRATITE NAM BASCE!
Image

Image

Image

Evo i o Bascama s jedne druge teme!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=72353
Last edited by Bumerang on 30/12/2012 15:55, edited 2 times in total.
Bumerang

#25 Re: Sarajevo ekoloski grad - Turizam

Post by Bumerang »

Image

A evo i jedne teme o sarajevskoj rijeci Miljacki i pogled na nju s ekoloske strane!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p6348735
Last edited by Bumerang on 04/01/2013 12:41, edited 2 times in total.
Post Reply