Sarajevo-Dubrovnik

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#26 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

sistem wrote:prosle godine isao dubrovnik - trebinje - tjentiste - sarajevo

od dubrovnika ne nadjoh znak za trebinje, vec onako po osjecaju 8-) sa viskom
nabodoh na granicu - kontejner ofarban plavo / zuto :-) - samo carinik i ja :shock:
onda ide lijep put, nigdje nikog, u skroz dobrom stanju, uzivancija
od miljevine do sarajeva bilo malo guzve

zakljucak - ja cu opet tako
Slazem se
PS
Ja kad letim tamo, takodjer rijetko kad idem za Sarajevo, vec za Dubrovnik
Better Man

#27 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Better Man »

Zašto ići kračim putevima gdje je cesta uska, oštećena i puna krivina. Bolje je ići normalnim putem preko Doljana i kad se dođe do raskršća za Ploće i Dubrovnik, skreneš za Dubrovnik i laganini voziš preko Neuma. Zašto ići preko Trebinja i sličnih divljina i doživljavati stresove i razmišljati kad će ti izletit kakav ogromni šleper sa prikolicom na uskoj cesti i da li ćeš sjebati gume na makadamu i rupama.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#28 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

Better Man wrote:Zašto ići kračim putevima gdje je cesta uska, oštećena i puna krivina. Bolje je ići normalnim putem preko Doljana i kad se dođe do raskršća za Ploće i Dubrovnik, skreneš za Dubrovnik i laganini voziš preko Neuma. Zašto ići preko Trebinja i sličnih divljina i doživljavati stresove i razmišljati kad će ti izletit kakav ogromni šleper sa prikolicom na uskoj cesti i da li ćeš sjebati gume na makadamu i rupama.
Ima samo jedan razlog za takvo nesto...najvjerovatnije ljudi zele da obidju BiH.
holowey

#29 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by holowey »

ado-šampion wrote: Jarane znam šta je Neum preko brda, a znam šta je Dubrovnik, nisam debil. Vozim japanca sa 90 konja koji tog Golfa pojede za doručak i lagano ga ispljune i uz to "brdo" ne možeš prebacit u četvrtu. Jaro mogu i ja "nabit" auto i 90 preko tog brda trećom, ali nisam krenuo da probam mogućnosti auta, nego na odmor.

Znači da ne bude zabune, skrenuo sam iza Mostara, na raskršću za Bunu, i išao sve "glavnom" cestom do Trebinja, znači ne prema Buni! Prije puta sam detaljno proučio mapu, a i istu sam imao i u autu, zadjeno s još četvero ljudi. Ako sam ja debil, nismo valjda sve petorica debili.
tebi ocito nesto nije uredu sa transmisijom ako ne mozes u cetvrtoj istjerati... sa izuzetkom par krivina od 180° i raskrsnica, skoro cijelim putem od mostara do trebinja se vozi 4-ta, 5-ta...

i sto posto sam siguran da nisi isao cestom o kojoj je rijec ovdje... cesta je dovoljno siroka da se dva auta i kamion mogu mimoici bez da iko sidje na makadam pored ceste... to ti govorim kao vozac koji po bosni vozi bez mape...
holowey

#30 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by holowey »

ado-šampion wrote:Znači, ostaje kako sam rekao. Ko je gospodin krenuće sat ranije i ići pravom cestom, a ne se jebavat kojekakvim seoskim cestama da bi se ušparao sat vremena i malo benzina.
seoska cesta? ti si izgleda i pored mape, fulio neko skretanje :D
holowey

#31 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by holowey »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Ne znam, ali taj opis puta mi se nikako ne poklapa.
Lagano 130, nidje nikog, indijska konoplja raste u poljima.
Jbg jaro, ne sjećam se ja sad svakog kilometra. Znam da ima jedna dionica uzbrdo u kojoj ne može u četvrtu prebacit, znam da ima dionica na kojoj ne možeš mimoić kamion da ne siđeš s ceste, i znam da ima dionica s pravo puno krivina, bolje reći okuka, jer sam tuda vozio tako da se svima u autu okreno želudac :-)

Sad vi prikazaste to kao da je neka nauka. Tu nema ništa da se konta, lijevo prema Buni, pa ona desno, a ne pravo na Bunu i samo pravo cestom, Stolac, sela, Trebinje, Dubrovnik...
lijevo prema buni, pa onda desno? duzan sam ti izvinjenje za ismijavanje... ti uopste nisi vozio magistralom... kada sa m-17 skrenes prema buni, ides samo pravo bez ikakvog skretanja do raskrsnice za stolac...

p.s.
ne valja ti mapa ;)
Lesli Eldridž

#32 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

holowey wrote:
ado-šampion wrote: Jarane znam šta je Neum preko brda, a znam šta je Dubrovnik, nisam debil. Vozim japanca sa 90 konja koji tog Golfa pojede za doručak i lagano ga ispljune i uz to "brdo" ne možeš prebacit u četvrtu. Jaro mogu i ja "nabit" auto i 90 preko tog brda trećom, ali nisam krenuo da probam mogućnosti auta, nego na odmor.

Znači da ne bude zabune, skrenuo sam iza Mostara, na raskršću za Bunu, i išao sve "glavnom" cestom do Trebinja, znači ne prema Buni! Prije puta sam detaljno proučio mapu, a i istu sam imao i u autu, zadjeno s još četvero ljudi. Ako sam ja debil, nismo valjda sve petorica debili.
tebi ocito nesto nije uredu sa transmisijom ako ne mozes u cetvrtoj istjerati... sa izuzetkom par krivina od 180° i raskrsnica, skoro cijelim putem od mostara do trebinja se vozi 4-ta, 5-ta...

i sto posto sam siguran da nisi isao cestom o kojoj je rijec ovdje... cesta je dovoljno siroka da se dva auta i kamion mogu mimoici bez da iko sidje na makadam pored ceste... to ti govorim kao vozac koji po bosni vozi bez mape...
Ma malo mu 90 KS na Daihatsuu. :mrgreen:
corolla02

#33 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

holowey wrote:

Cesta sigurno dobra cim se predje crta izmedju dva entiteta, u tome kraju tamo nisu vidjeli rata uopste, znaci sva infrastruktura OK
Lesli Eldridž

#34 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

holowey wrote:
ado-šampion wrote:
Jbg jaro, ne sjećam se ja sad svakog kilometra. Znam da ima jedna dionica uzbrdo u kojoj ne može u četvrtu prebacit, znam da ima dionica na kojoj ne možeš mimoić kamion da ne siđeš s ceste, i znam da ima dionica s pravo puno krivina, bolje reći okuka, jer sam tuda vozio tako da se svima u autu okreno želudac :-)

Sad vi prikazaste to kao da je neka nauka. Tu nema ništa da se konta, lijevo prema Buni, pa ona desno, a ne pravo na Bunu i samo pravo cestom, Stolac, sela, Trebinje, Dubrovnik...
lijevo prema buni, pa onda desno? duzan sam ti izvinjenje za ismijavanje... ti uopste nisi vozio magistralom... kada sa m-17 skrenes prema buni, ides samo pravo bez ikakvog skretanja do raskrsnice za stolac...

p.s.
ne valja ti mapa ;)
Ma išao frajer uz Gubavicu preko Bivoljeg brda. A i tu je super cesta, popravili su udarne rupe, može se voziti 100-110 km/h bez problema. Ko zna put može i preko 120 km/h. Uz Gubavicu imaš dvije krivine po 180 stepeni i tu se prebaci u drugu brzinu, a on je vjerovatno išao u prvoj, jer ne zna puta. Početnik vozač sa malo pređenih kilomatara na nepoznatom putu, pa mu se čini da je divljina, a put skroz regularan 8-)
corolla02

#35 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

Taj put jest malo zahtjevniji pa sve do Domanovica a nakon tog ti je sve otvoreno do Stoca, a ako i to smeta onda samo pravac preko Rotimlje, a ne desno skretati za Gubavicu.
Uglavnom ja bih isao na Stolac, Zegulja/linija entiteta, Ljubinje, Trebinje, Dubrovnik
Last edited by corolla02 on 28/04/2009 19:23, edited 1 time in total.
rumenige_brajtner

#36 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by rumenige_brajtner »

prosle godine u dubrovnik isao doljani-neum-dubrovnik, a vratio se preko svitave. to preko svitave bih preporucio ljudima koji zele vidjet kamenjar, hutovo blato s visine i ljudima zeljnim avanture (pogotovo ako je auto lohotan, pa ako se pokvari na tom putu - avantura zagarantovana) :D
Inace, cesta uska i puna rupa (ovo je od prosle godine info).
Put preko tjentista je odron, al bukvalno. tj. kliziste i dio puta je bio zatvoren, islo se nekim zemljanim putem, uzas zivi (ovo je info od prije dvije godine, da ne bude zabune). ne znam jel put popravljen u medjuvremenu, ako jeste, meni se put ne svidja jer je uzak. imao sam situaciju u kojoj je po tom uskom putu lola u autobusu preticao sleper (tj izasao u moju traku s namjerom da pretekne sleper), a to sve ide pravo na mene. horor pravi, jedino sto sam mogao je stisnut kocnicu i cekat. srecom, autobus je zakocio na vrijeme (u mojoj traci !!) i tim putem vise ni lud ne idem.
elem, poenta je da je avantura zagarantovana na oba ova puta :D
mostar-doljani-neum-dubrovnik je, po mom skromnom misljenju i iskustvu, najsigurniji put. sretno kako god...
Lesli Eldridž

#37 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

corolla02 wrote:Taj put jest malo zahtjevniji pa sve do Domanovica a nakon tog ti je sve otvoreno do Stoca, a ako i to smeta onda samo pravac preko Rotimlje, a ne desno skretati za Gubavicu.
Uglavnom ja bih isao na Stolac, Zegulja/linija entiteta, Ljubinje, Trebinje, Dubrovnik
Ma isto je to k'o preko Gubavice, kraće 3 km. A po meni je najljepše ići jadranskom magistralom. Bolji je put i konstantno se brzo vozi. Na svim pravcima je praktično 100-110-120 km/h u koloni, pa se ne treba bojati radara.
corolla02

#38 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

Lesli Eldridž wrote:
corolla02 wrote:Taj put jest malo zahtjevniji pa sve do Domanovica a nakon tog ti je sve otvoreno do Stoca, a ako i to smeta onda samo pravac preko Rotimlje, a ne desno skretati za Gubavicu.
Ma isto je to k'o preko Gubavice, kraće 3 km. A po meni je najljepše ići jadranskom magistralom. Bolji je put i konstantno se brzo vozi. Na svim pravcima je praktično 100-110-120 km/h u koloni, pa se ne treba bojati radara.
Zato se i zove klasika!
:D
Inace Gubavica je stariji put, vise frekventan, nekih 5-10km duzi i razlike nekih 15-20 min iza
slavkoimamodilera

#39 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by slavkoimamodilera »

Better Man wrote:Zašto ići kračim putevima gdje je cesta uska, oštećena i puna krivina. Bolje je ići normalnim putem preko Doljana i kad se dođe do raskršća za Ploće i Dubrovnik, skreneš za Dubrovnik i laganini voziš preko Neuma. Zašto ići preko Trebinja i sličnih divljina i doživljavati stresove i razmišljati kad će ti izletit kakav ogromni šleper sa prikolicom na uskoj cesti i da li ćeš sjebati gume na makadamu i rupama.
Drug, nit je cesta uska, nit je ostecena, nit je puna krivina ;-) Put preko Mostara i Metkovica je bespotreban i niko normalan ni u onoj drzavi nije isao preko Metkovica, vec su svi isli preko Trebinja... put preko Trebinja nije nikakva divljina, niti tu prolaze ogromni sleperi, niti si ti izgleda ikada prosao tim putem, jer tu niti ima makadama niti ja znam za nekoga ko je na rupama probio gumu :-)

To sto se pojedinima iz samo njima znanih razloga ne ide preko Trebinja, to je vec njihov problem :run:
ado-šampion

#40 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by ado-šampion »

holowey wrote:
ado-šampion wrote:

p.s.
ne valja ti mapa ;)
Jbg jaro, onda ja nisam išao putem o kojem vi pričate. To je bilo prije dvije godine, ne prošle kako sam rekao (vrijeme leti :-) ), tako da ja MISLIM da je bilo lijevo za Bunu, pa desno, pošto sam ja pošao pravo, međutim ovaj haver kaže "desno ovdje". Ako se dobro sjećam. Međutim put sam opisao onako kako fakat jest. Vidiš jaro da nema potrebe za aroganciju i ismijavanje. Pa koji će meni qrac priča da se ne može četvrtom izać ako može, što to ikome treba?! Nisam ja ovdje zato što mi je zanimljivo ili dosadno (kao neki), nego da probam pomoći onome kome pomoć treba, tim više što sam i ja tad kad sam išao ovdje pitao za pomoć.
Lesli Eldridž

#41 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

Pitao za pomoć, a onda bi on da pomaže drugima. :-) Vidiš da sam bio u pravu za Gubavicu. Samo početnik može napisati ono...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#42 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by KatarinaKosaca »

slavkoimamodilera wrote:Drug, nit je cesta uska, nit je ostecena, nit je puna krivina ;-) Put preko Mostara i Metkovica je bespotreban i niko normalan ni u onoj drzavi nije isao preko Metkovica, vec su svi isli preko Trebinja... put preko Trebinja nije nikakva divljina, niti tu prolaze ogromni sleperi, niti si ti izgleda ikada prosao tim putem, jer tu niti ima makadama niti ja znam za nekoga ko je na rupama probio gumu :-)

To sto se pojedinima iz samo njima znanih razloga ne ide preko Trebinja, to je vec njihov problem :run:
Ja sam išla pršle godine i bila je cesta oštećena, ne znam da li su je napravili do sad na nekoliko mjesta, a kod Kalinovika prema Tjentištu nije obilježeno, pa se lako zaluta do Nevesinja. Inače, put je Gacka dobar, onda počinju rupe i radovi. Oko Perućice je isto bilo nekoliko obilazaka radi odrona.
ado-šampion

#43 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by ado-šampion »

@ Leslie, nisam ja u toj okuci vozio prvom, zapravo je bila treća, jer sam tu preticao nekog levata :-) Danak neiskustvu :lol:
corolla02

#44 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

ado-šampion wrote:@ Leslie, nisam ja u toj okuci vozio prvom, zapravo je bila treća, jer sam tu preticao nekog levata :-) Danak neiskustvu :lol:
Vidis trebao si pravo ici pa na Rotimlju, a ti skrenuo desno za Gubavicu. ta je cesta skros losa, one okuke su pravo nezgodne sve dok se ne ispenjes na Gubavicu a onda ti je sve podtocak...
whow

#45 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by whow »

holowey wrote:
whow wrote:ja sam jednom isao od onoga raskrizja prije Metkovica mislim da je za Svitavu pa uzbrdo prema Ravnom i tako . Uzas jedan to ne bi najgorem dusmanu preporucio . Kad se spustis niz planinu , ako se spustis , Neum odmah tu ispred tebe , pa onda laganini do Dubrovnika.
to je bas gadna cesta... jedna prijateljica radi u turistickoj agenciji i kaze da sitnu buraniju u neum voze autobusima tom cestom, nisam mogao da vjerujem da se neko usudi komercijalno prevoziti ljude tuda...

ako si slusao necije upute da ides tuda onda ili si pogresno shvatio ili te je neko izlevatio da tom cestom ides za dubrovnik... trebao si skrenuti na raskrsnici za bunu, ili ako slucajno fulis tu raskrsnicu, skrenuti na raskrsnici kod capljine lijevo za stolac, i onda od stoca pravo na ljubinje, trebinje, i eto te u dubrovniku...
Ma nije me niko "navukao" radilo se o experimantu , obzirom da je Neum dio "preljepe" BiH obale htjeli smo da dodemo u Neum preko BiH teritorije dakle da ne prelazimu RH granicu ali nije upalilo jer negdje prije samoga ulaza u Neuma stoji Policija i opet traze putovnice pasose i tako to , kazu ovo je svercerski put pa kontroliraju sve odreda . Uglavnom iako je Neum dio nase drage BiH ne mozes u njega a da ne pokazujes putovnicu . Eto o tome se radilo a ja u BiH ne mogu zalutati , baci me na Treskavicu , Bjelasnicu ma gdje god hoces ja se tri puta okrenem vidim gdje je sunce gdje mjesec i laganu prema kanadi ;)
ado-šampion

#46 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by ado-šampion »

corolla02 wrote:
ado-šampion wrote:@ Leslie, nisam ja u toj okuci vozio prvom, zapravo je bila treća, jer sam tu preticao nekog levata :-) Danak neiskustvu :lol:
Vidis trebao si pravo ici pa na Rotimlju, a ti skrenuo desno za Gubavicu. ta je cesta skros losa, one okuke su pravo nezgodne sve dok se ne ispenjes na Gubavicu a onda ti je sve podtocak...
Jbg., ništa, probaću tu rutu možda ovog ljeta, jer u Hrvatsku na ljetovanje više definitivno ne idem. :)
Lesli Eldridž

#47 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

corolla02 wrote:
Ma nisu nezgodne uopšte, put je dobar. 8-)
corolla02

#48 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by corolla02 »

Lesli Eldridž wrote:
corolla02 wrote:
Ma nisu nezgodne uopšte, put je dobar. 8-)
Ma meni to onako djeluje poslje Amerike!
:D
Lesli Eldridž

#49 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by Lesli Eldridž »

:-) :lol:
ins

#50 Re: Sarajevo-Dubrovnik

Post by ins »

Sarajevo - Konjic - Mostar - Stolac (via Rotimlja) - Ljubinje - Trebinje - Ivanjica - Dubrovnik bez ikakve dvojbe.

Put preko Foce i Gacka je za one koji vole voziti...
Post Reply