Sarajevo-da se ne ponovi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ChungaLunga

#1 Sarajevo-da se ne ponovi

Post by ChungaLunga »

Da li se sjećate šta predstavljaju datumi 28.08.1995., 27.05.1992., 05.02.1994.. Zanima me da li ima neko ko je to doživio i kako se danas osjeća naspram onoga kako se tada osjećao-la?!
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Sad za sad niko, 17 učitavanja, hajde da vidimo još malo. :roll:
kike

Post by kike »

Jedan od tih, onaj februarski.

Naš se život dijeli na prije i poslije

Spomenulo se, ne povratilo se

Interesantna je jedna strana sociološka studija tih godina. tada je rečeno, kada bi sarajelije neko upitao koja su najveća zla koja preživljavaju da ne bi na prva tri mjesta stavili ni granate ni glad ni hladnoću.

Ipak, postojao je tada u nama, misli, strasan instinkt za prezivljavanjem i veliki inat.

Iako je predugo trajalo, jako dugo

Danas.....ponakad boli kada se umanjuje zrtva i sve sto su prezivjeli gradjani sarajeva
A to umanjenje ili iskrivljenje dolazi cesto odakle ne bi smjelo dolaziti

Edit...nešto sasvim lično...Ne mogu više nikada gledati u asfalt
Asocijacija je da se odbija granata i pravi masakr
Last edited by kike on 17/10/2005 01:09, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

sjecam se, bilo je grozno gledat na TV pogotovu na TV stanici koja se emituje sa onu stranu ''crte'', uzasno je bilo slusat i gladat to psiholosko ubijanje iako smo bilo malo dalje od mjesta dogadjaja...
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Bosanac sa dna kace wrote:sjecam se, bilo je grozno gledat na TV pogotovu na TV stanici koja se emituje sa onu stranu ''crte'', uzasno je bilo slusat i gladat to psiholosko ubijanje iako smo bilo malo dalje od mjesta dogadjaja...
Izvini možeš li pojasniti ovo ''sa onu stranu 'crte' ''?! :roll:
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

S obzirom da je već bilo preko 50 učitavanja, vrijeme je da kažem ovima koji ne znaju:

27.05.1992. u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji, srpska granata ubila je 17 civila.

05.02.1994. na pijaci Markale srpska granata ubila je 67 civila.

28.08.1995. ispred sarajevske tržnice srpska granata ubila je 43 civila.

Pored ovih masakara, u kojim je broj žrtava bio najveći, desili su se i drugi, naročito u naseljima Dobrinja i Alipašino Polje a nerijetko su žrtve bila i djeca.
:(
Bosanac sa dna kace

hungaLunga citavo vrijeme tokom rata sam bio u gradu koji je bio daleko od ratne linije pod kontrolom armije BiH, ali nismo imali priliku da stalno pratimo RTVBiH ili neku nasu drugu stanicu vec samo progarme sa druge strane crte, RTV Srbije, a lokalne stanice su stalno prenosile progarme HRTa i RTLa.....Ok?[/quote]
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Bosanac sa dna kace wrote:hungaLunga citavo vrijeme tokom rata sam bio u gradu koji je bio daleko od ratne linije pod kontrolom armije BiH, ali nismo imali priliku da stalno pratimo RTVBiH ili neku nasu drugu stanicu vec samo progarme sa druge strane crte, RTV Srbije, a lokalne stanice su stalno prenosile progarme HRTa i RTLa.....Ok?
[/quote]

Zanimljivo. I na koji način su to prezentirali?
Bosanac sa dna kace

ChungaLunga wrote: Zanimljivo. I na koji način su to prezentirali?
pa bilo je raznih verzija da su nasi bacili bombu, da uopste nije bilo eksplozije, da su to bile lutke, da su tu bombu bacili ekstremist iz Irana i Afganistana kao neku osvetu Aliji...
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Bosanac sa dna kace wrote:
ChungaLunga wrote: Zanimljivo. I na koji način su to prezentirali?
pa bilo je raznih verzija da su nasi bacili bombu, da uopste nije bilo eksplozije, da su to bile lutke, da su tu bombu bacili ekstremist iz Irana i Afganistana kao neku osvetu Aliji...
Svašta. Načuo sam nešto o tome, ali ne baš ovako.
Zanima me ima li ovdje ljudi koji su to preživjeli, lično bili tu, i kako je to na njih uticalo tada a kako danas.
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Znači nema niko ko je prisustvovao?
Santos

Post by Santos »

Cunga Lunga sta te interesuje.Gdje mislis bio na licu mjesta ili proso nesto slicno.Masakri granate pa svak ko je bio to vrjeme u Sarajvu zna sta je to.Nemoze covjek o tome pisat.Znas kad zvekne dobijes bolove u stomaku kad te rani osjetis samo neku vrucinu nema bola tek kasnije kad zvizne svejedno ti vise za zivotom itd itd.
Lace

Post by Lace »

ChungaLunga wrote:S obzirom da je već bilo preko 50 učitavanja, vrijeme je da kažem ovima koji ne znaju:

27.05.1992. u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji, srpska granata ubila je 17 civila.

Pored ovih masakara, u kojim je broj žrtava bio najveći, desili su se i drugi, naročito u naseljima Dobrinja i Alipašino Polje a nerijetko su žrtve bila i djeca.
27.05.1992. u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji, srpska granata ubila je 17 civila. - posla po hljeb u klas..zaustavila nas mama moje drugarice i rekla nam da ne idemo

05.02.1994. na pijaci Markale srpska granata ubila je 67 civila.- bila u trznici...spasilo nas 5 maraka koje sam morala sacekati a plan je bio da prosetamo po pijaci

28.08.1995. ispred sarajevske tržnice srpska granata ubila je 43 civila. - na taj dan sam dobila diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli i sa svoje 4 drugarice sjedila u parku svjetlost

sta mislim zasto sam imala srecu pa izbjegla ova prva dva puta (oba puta bila u par minuta sprijecena da se nadjem na licu mjesta)...vjerovatno imam nesto vazno odraditi za zivota

:-?
Mcdonald`s

Post by Mcdonald`s »

Santos wrote:Cunga Lunga sta te interesuje.Gdje mislis bio na licu mjesta ili proso nesto slicno.Masakri granate pa svak ko je bio to vrjeme u Sarajvu zna sta je to.Nemoze covjek o tome pisat.Znas kad zvekne dobijes bolove u stomaku kad te rani osjetis samo neku vrucinu nema bola tek kasnije kad zvizne svejedno ti vise za zivotom itd itd.

Covjek je u pravu, nema se o tome sta reci,jedino ko je bio na nekoj udaljenosti od mjesta dogadjaja to moze opisati,
sam tresak granate niko ko stradava ne osjeti i ne cuje ,to je strahovito brzo,
primjer moje ranjavanje od snajperskog hica, niti sam cuo niti osjetio bol
tek kad sam pokusao ustati osjetio sam da mi je noga bukvalno otkinuta
ne osjecas je,tek u bolnici poslije operacije osjecas bol i pokusavas se sjetiti sta je bilo...
Mcdonald`s

Post by Mcdonald`s »

Lace wrote:
ChungaLunga wrote:S obzirom da je već bilo preko 50 učitavanja, vrijeme je da kažem ovima koji ne znaju:

27.05.1992. u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji, srpska granata ubila je 17 civila. - posla po hljeb u klas..zaustavila nas mama moje drugarice i rekla nam da ne idemo

05.02.1994. na pijaci Markale srpska granata ubila je 67 civila.- bila u trznici...spasilo nas 5 maraka koje sam morala sacekati a plan je bio da prosetamo po pijaci

28.08.1995. ispred sarajevske tržnice srpska granata ubila je 43 civila. - na taj dan sam dobila diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli i sa svoje 4 drugarice sjedila u parku svjetlost

sta mislim zasto sam imala srecu pa izbjegla ova prva dva puta (oba puta bila u par minuta sprijecena da se nadjem na licu mjesta)...vjerovatno imam nesto vazno odraditi za zivota

Cuvaj se Lace sudbine,
Cuvaj se Lace,
to tvoje izbjegavanje nesto znaci,kao covjek covjeku ti zelim srecu u zivotu ali se cuvaj
Lace

Post by Lace »

ja ljudi tek sada reagujem na zvukove...mrzim novu godinu samo radi petardi...

sto rece santos...kad zvekne dobijes bolove u stomaku...od nekog straha...ne samo da dobijem bolove u stomaku...vec me i vrucina oblije :-?
Lace

Post by Lace »

Mcdonald`s wrote:
Lace wrote:

Cuvaj se Lace sudbine,
Cuvaj se Lace,
to tvoje izbjegavanje nesto znaci,kao covjek covjeku ti zelim srecu u zivotu ali se cuvaj
ma kontam...negdje izbjegnes a negdje te saceka...ali svima nama dodje kraj...ne bojim se ja smrti...samo da ne ostavim nezavrsenih poslova...a znas li sta je jos zanimljivo...oba ova dva puta sam bila s istom drugaricom!

prvi put nas je zaustavila njena mama da ne idemo a drugi put nas je zaustavilo 5 maraka koje sam ja cekala

kao da sam ja bila duzna njoj tj. njenoj mami a onda joj kasnije vratila dug...tako sto je zahvaljujuci cekanju mene i onoga sto ja cekam ostala ziva i zdrava bas kao i ja
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

...
Last edited by _BaykoNoor_ on 31/10/2005 02:18, edited 1 time in total.
Lace

Post by Lace »

bila humanitarna jaka 94-ea ja imala hrpu sapuna koje sam tusnula za 5 maraka...jel ti sad jasnije :D
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

...
Last edited by _BaykoNoor_ on 31/10/2005 02:17, edited 1 time in total.
dizZaster

Post by dizZaster »

Uslijed eksplozije na sarajevskim "Markalama" 5. februara 1994. poginulo je 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe. Poginuli su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovao, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Faztić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Iranić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

NE PONOVILO SE !!!
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Mcdonald`s wrote:
Santos wrote:Cunga Lunga sta te interesuje.Gdje mislis bio na licu mjesta ili proso nesto slicno.Masakri granate pa svak ko je bio to vrjeme u Sarajvu zna sta je to.Nemoze covjek o tome pisat.Znas kad zvekne dobijes bolove u stomaku kad te rani osjetis samo neku vrucinu nema bola tek kasnije kad zvizne svejedno ti vise za zivotom itd itd.

Covjek je u pravu, nema se o tome sta reci,jedino ko je bio na nekoj udaljenosti od mjesta dogadjaja to moze opisati,
sam tresak granate niko ko stradava ne osjeti i ne cuje ,to je strahovito brzo,
primjer moje ranjavanje od snajperskog hica, niti sam cuo niti osjetio bol
tek kad sam pokusao ustati osjetio sam da mi je noga bukvalno otkinuta
ne osjecas je,tek u bolnici poslije operacije osjecas bol i pokusavas se sjetiti sta je bilo...
Pa mislio sam konkretno na nekoga ko je bio direktno ili indirektno žrtva tih masakara, već sam razgovarao sa ljudima kojima su poginuli članovi bliže porodice, ljudima koji su ostali bez dijelova tijela, htio sam da zabilježim njihovu priču, kako su doživjeli masakar tada, kako danas razmišljaju o tome, i kako se odvija njihov život danas, uz posljedice.
Lace

Post by Lace »

ti kao da radis neku studiju...koja je svrha tih tvojih zabiljeski?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Da.
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

Pa dobro sad, ne bih da baš navodim detalje, ali već sam spomenuo da je u pitanju jedan video rad, u vlastitoj produkciji.
Post Reply