Sarajevo, da nije bilo rata
- bach
#26 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Zamislite Sarajevo u kojem Bimo Jusufranić prodaje kupone u Grasovom "kupon - iskaznica" granapu na Čobaniji.
-
SaPnA
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#28 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Da mastamo malo
Vjerovatno bi Visoko bilo odprilike kao sto je sada Vogosca, tj. rubni dio grada
Nebi bilo ove divlje gradnje po Trebevicu, tu bi bilo najvjerovatnije neko naselje slicno Ciglanama. Sigurno ni Buca Potok, Buljakov Potok, Stara Breka i sl. nebi bili ovako "urbanisticki" koncipirani ko Favele

Vjerovatno bi Visoko bilo odprilike kao sto je sada Vogosca, tj. rubni dio grada
Nebi bilo ove divlje gradnje po Trebevicu, tu bi bilo najvjerovatnije neko naselje slicno Ciglanama. Sigurno ni Buca Potok, Buljakov Potok, Stara Breka i sl. nebi bili ovako "urbanisticki" koncipirani ko Favele
- trambusek88
#29 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
neki wrote:jbt 20 godina je proslo a kod nas je rat i dalje glavna vremenska odrednica. Kad cemo shvatiti da su poslije tog rata radili, proizvodili i izvozili i sarabon i zora i zica i dalekovodi i zrak i vmc i unioninvest i astro i konjuh i borac i hak i polihem i sodaso, sve redom firme koje vec godinama ne postoje...Kad cemo shvatiti da su nas ekonomski vise unistili 'nasi' politicari nego cetnici i rat. Sto je najtuznije isti ti politicari koji su nas unistili ili njihova djeca vladaju i danas i to nasim izborom!! Pa jesmo li onda zasluzili ista bolje![]()
Iskreno sjeca li se iko sta oznacava rijec VMC ili Astro?? Sve su to tvornice koje su u Sarajevu uspjesno proizvodile i nakon rata a sad na tim mjestima nicu soping centri i stambeni kompleksi. Ja se sjecam da sam nakon rata prao zube kaladontom iz astroa a mozemo li danas uopste zamisliti da se tako nesto proizvodi kod nas?? VMC je '97 proizvodio trolejbuse za gras..
I haj kad cemo vec o sbb kbb, bitna odrednica da li sarajevo u kojem nije bilo rata zamisljamo u jugi ili u nezavisnoj bih, ako je ovo drugo (nek sad sve wannabe patriote ohlade) onda nam ne bi nista bolje bilo nego sto jeste, jer se opet vracamo na politicare koje vec 20 godina biramo a koji su nam nakon rata napravili ovo stanje u kojem jesmo. U jugi bi nam mozda i bolje bilo jer bi i dalje bili pod tihom okupacijom srbije i hrvatske kroz jna i centralisticki sistem upravljanja drzavom, uostalom bosna dokazano kroz prethodnih 600 godina napreduje jedino pod okupacijom, a to potvrdjuje i ovih zadnjih 16 godina 'mira i prosperiteta'.
Primjer kakvi bi bili nam moze biti i Makedonija, drzava sa slicnim mentalitetom, nivo razvoja 1990 slican kao i u BiH, nije bilo rata pa ta drzava danas ima gori GDP od BiH..
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#30 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Ljudi koji su pod zemljom danas bi hodali na njoj i igrali se sa djecom i unucima.
To bi bio naš najveći dobitak.
Ostalo je nevažno.
P.S doduše , bilo bi manje papaka...
Ostalo je nevažno.
-
ketronsd1
#31 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Mozes li malo pojasniti ovo.lajkujMe wrote:Ovako po mom misljenju da bilo bi napredka ali ne u mjeri u kojoj vi to zamisljate da nas je rat zaobisao ne bi nas zaobislo ono sto u svakoj tkz zemlji u razvoju desava a to je korupcija silne pare bi se ulagale ulazilo u dugove a rijetko bi se sta izgradilo onako kako treba i za onu cijenu koja treba, ne zaposlenost bi jos uvijek bila velika itd itd itd jednostavno da nije bilo rata mi sami bi se izunutra izjeli, komunizam koliko god je bio lijep nekima on je propao ekonomski 80s posto sistem nije mogao vise izdrzati silnu kradju i korupciju u drzavnim firmama.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#32 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Ima ona narodna ''Na muci se poznaju junaci''. Pa u tom zlu čini se, bilo je i zrno pozitive.tvsabina wrote:Ljudi koji su pod zemljom danas bi hodali na njoj i igrali se sa djecom i unucima.
Ostalo je nevažno.
Spoznao sam da mi mnogi prijatelji i nisu bili prijatelji, nego dušmani.
- Henry Chinaski
#33 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
U Makedoniji nije bilo rata pa nisu puno dalje odmakli. Bilo bi malo bolje ali, znaš ti nas, jebo ti nas...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Propustili su nezaboravno vječno iskustvo. Duboko urezivanje u moždane vijuge i sinapse, a i poneki odlijev mozga.Henry Chinaski wrote:U Makedoniji nije bilo rata pa nisu puno dalje odmakli. Bilo bi malo bolje ali, znaš ti nas, jebo ti nas...
Kiri Gligorovu treba da zahvale.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#35 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Moj Devetko.O ovoj temi još hiljade redaka.PipiDugaDevetka wrote:Ima ona narodna ''Na muci se poznaju junaci''. Pa u tom zlu čini se, bilo je i zrno pozitive.tvsabina wrote:Ljudi koji su pod zemljom danas bi hodali na njoj i igrali se sa djecom i unucima.
Ostalo je nevažno.
Posmatrajući današnje međuljudske odnose ni za kog ni za živu glavu ne bih mogla reći da će mi biti prijatelj a ne dušmanin ako opet "zagusti". Od pojedinih "patriota" obuzima me jeza.
I malograđanština je ipak ogromna..ogromna...
- Kemo BA
#36 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
tvsabina wrote:Moj Devetko.O ovoj temi još hiljade redaka.PipiDugaDevetka wrote:Ima ona narodna ''Na muci se poznaju junaci''. Pa u tom zlu čini se, bilo je i zrno pozitive.tvsabina wrote:Ljudi koji su pod zemljom danas bi hodali na njoj i igrali se sa djecom i unucima.
Ostalo je nevažno.
Posmatrajući današnje međuljudske odnose ni za kog ni za živu glavu ne bih mogla reći da će mi biti prijatelj a ne dušmanin ako opet "zagusti". Od pojedinih "patriota" obuzima me jeza.
I malograđanština je ipak ogromna..ogromna...
-
detroit-mercy
#37 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Ne brini dosla bi tranzicja i pretvorba i Bimo ili ala Bimo bi vjerovatno bio ono sto je bio zadnjih godinabach wrote:Zamislite Sarajevo u kojem Bimo Jusufranić prodaje kupone u Grasovom "kupon - iskaznica" granapu na Čobaniji.
I ja se cesto pitam sta bi bilo da sam kresno onu u sedmom osnovne sto mi se nudila
Nama je rat izgleda jos uvijek vadjenje za sve ostalo.
- touch brain
#38 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
kad vec mastamo
da nije bilo rata nebi bilo ni sandjaklija ni brdjana koji su se spustili balvanom u grad...sarajevo bi bio raj kao sto je bio do rata 
Last edited by touch brain on 26/04/2012 23:37, edited 1 time in total.
-
amko76
#39 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Nisam baš siguran da bi većina današnjih stanovnika Sarajeva voljela da nije bilo rata.touch brain wrote:kad vec mastamoda nije bilo rata nebi bilo ni sandjaklija nita ni brdjana koji su se spustili balvanom u grad...sarajevo bi bio raj kao sto je bio do rata
-
Josko Domorocki
#40 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Sto je najtuznije isti ti politicari koji su nas unistili ili njihova djeca vladaju i danas i to nasim izborom!! Pa jesmo li onda zasluzili ista bolje
Sjecam se 1996 nabrojani su radili.. Sjecam se Zore itekako zbog slatkisa,pogotvo onih cokoladica sa kokosom i bananice.. E onda tamo 1998 -2000 dolazi tzv.Alijansa za Promjene i drugi reformisti (koji nisu ni svoj krevet znali sredit a kamoli sta drugo..),ljudi glasali jer su bili izlozeni nevidjenoj medijskoj hajci da treba glasat za promjene (isi recept ponovljen kad je trebalo skinut Semihu i Taju..)..Dodjose placenici,izdajnici,one hulje pobjegulje sto se vratise sa zadatkom .. odose ljudi koji su nesto znacili u ratu .. Vidim sad nije slucajno..
Sjecam se 1996 nabrojani su radili.. Sjecam se Zore itekako zbog slatkisa,pogotvo onih cokoladica sa kokosom i bananice.. E onda tamo 1998 -2000 dolazi tzv.Alijansa za Promjene i drugi reformisti (koji nisu ni svoj krevet znali sredit a kamoli sta drugo..),ljudi glasali jer su bili izlozeni nevidjenoj medijskoj hajci da treba glasat za promjene (isi recept ponovljen kad je trebalo skinut Semihu i Taju..)..Dodjose placenici,izdajnici,one hulje pobjegulje sto se vratise sa zadatkom .. odose ljudi koji su nesto znacili u ratu .. Vidim sad nije slucajno..
- agent_zero
#41 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Pobrk'o si lončiče totalno.Josko Domorocki wrote:Sto je najtuznije isti ti politicari koji su nas unistili ili njihova djeca vladaju i danas i to nasim izborom!! Pa jesmo li onda zasluzili ista bolje![]()
Alijansa je bila od 2002 i barem je pokušala počistiti smeće koje su ostavila bagra (SDA, SBiH, HDZ) u poratnim i poslijeratnim godinama. I tu istu deponiju smeća, kriminala i korupcije su nastavili praviti od 2006, pa naovamo.
Ne prodaji predizbornu kampanju ovdje.
- agent_zero
#42 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
touch brain wrote:kad vec mastamoda nije bilo rata nebi bilo ni sandjaklija ni brdjana koji su se spustili balvanom u grad...sarajevo bi bio raj kao sto je bio do rata
- sinuhe
#43 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Kako to da uticaj sarajevske elite, zakonodavaca, drzavnika nije dosao do brdjana?
Za sve nase neveolje su krive institucije koje elita,zelena ili crvena, nije nikad ni utemeljila.
Za sve nase neveolje su krive institucije koje elita,zelena ili crvena, nije nikad ni utemeljila.
-
nemoguce vruce
#44 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
da nije bili rata u sarajevu...
vjerovatno bi isli braniti veliku srbiju u hrvatskoj koje je seselj zacrtao...
- sinuhe
#45 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Zasto? Mobilizacija nikad nije sprovedena ni u Banjaluci, a jos manje u Beogradu. U Hrvatskoj se stanje smirilo jos u januaru 92.nemoguce vruce wrote:da nije bili rata u sarajevu...
-
Jay Gatsby
#46 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Nisam siguran da bi nam bilo puno bolje u mnogim aspektima. Ovako imamo rat kao opravdanje za sve - od nakaradne privatizacije do sveprisutne korupcije i površnosti u svemu.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#47 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
bar bi imali žive prijatelje, komsije, sugradjane i imali djetinjstvo bez traumaJay Gatsby wrote:Nisam siguran da bi nam bilo puno bolje u mnogim aspektima. Ovako imamo rat kao opravdanje za sve - od nakaradne privatizacije do sveprisutne korupcije i površnosti u svemu.
rat nikako ne može normalnim ljudima biti opravdanje za nakaradnu privatizaciju, veliku korupciju i slicno
ili sto se godinama prica za sve su drugi krivi, ovima srpska, ovima federacija...a nacionalni prvaci i njihova deseta koljena vec preko 20 godina zive za naše uslove begovski
-
Josko Domorocki
#48 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Izbori 1996,1998,2000 .. Od 1998 je pocelo djelovanje reformista .. Tad su stizale bas donacije za obnovu i razvoj ..agent_zero wrote:Pobrk'o si lončiče totalno.Josko Domorocki wrote:Sto je najtuznije isti ti politicari koji su nas unistili ili njihova djeca vladaju i danas i to nasim izborom!! Pa jesmo li onda zasluzili ista bolje![]()
Alijansa je bila od 2002 i barem je pokušala počistiti smeće koje su ostavila bagra (SDA, SBiH, HDZ) u poratnim i poslijeratnim godinama. I tu istu deponiju smeća, kriminala i korupcije su nastavili praviti od 2006, pa naovamo.
Ne prodaji predizbornu kampanju ovdje.
Ne branim ove do tad to je tema i posebno a zna se ko je cinio vecinu vlade BiH u ratu ..
Tacno je neko napisao ., da nije bilo rata nasi momci u patikama bi ginuli od Makedonije,Kosova.. do Slovenije ..
Evo sta sad imamo nakon svega toga ? Mene Bosna zanima i normalan zivot i prijatelji ne stranke i izbori Care to da ti je jasno
- PipiDugaDevetka
#49 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
Da nije bilo rata, ne bi bilo ni donacije svakom borcu ARBiH + policija od po 2 tisuće DEM od strane Nj.V. Sultana Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin-a Waddaulah,Sultana od Bruneja. Pošto mi ta POSLIJERATNA donacija nije uručena morao sam se e-mail porukom obratiti NJ. V. da ga pitam GDJE SU MOJE PARE? Nije mi nikada odgovorio. To moje obraćanje e-mail porukom se desilo 2005.g.:
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=3&t=79724
U međuvremenu se svašta dešavalo. Da li je bilo državnih udara, promjene imena države, ja ne znam. Ne zna se ni kako završiše donirane paretine.
Tajnu je u mezar sa sobom odnio ''Prvi predsjednik''.
Halal mu bilo!
1996.g. tih 2000DEM su fakat bile velike pare.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=3&t=79724
U međuvremenu se svašta dešavalo. Da li je bilo državnih udara, promjene imena države, ja ne znam. Ne zna se ni kako završiše donirane paretine.
Tajnu je u mezar sa sobom odnio ''Prvi predsjednik''.
Halal mu bilo!
1996.g. tih 2000DEM su fakat bile velike pare.
- crusader
#50 Re: Sarajevo, da nije bilo rata
nebi nikad saznali pravo lice nasih pravoslavnih komsija, psihopate i sovinisti bi nam drzali predavanja na faxu, ulice bi se i dalje zvale po nekim srpskim kraljevima, "junacima" itd. Sto se tice ekonomske situacije sumnjam da je svabo 65-te razmisljo sta bi bilo kad bi bilo, rat ne moze biti izgovor za propalu ekonomiju i stanje u drzavi 20 godina poslije, jer da bi se reaktivirala neka firma ili fabrika uz silne donacije koje su usle u ovu zemlju bilo je potrebno mozda 5 godina najvise. I da, nebi imali ovoliko bogotasa koji su stekli bogatstvo preko noci