SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#90976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Jok, lupaćemo u šerpe.
De ba, koji vam je Q, eto samo vama neko nekada umro od nečega pa ko kakve uvrijeđene mlade šta god čovjek napiše.
Umro on korone, umro od debljine, umro od pušenja, od alkohola, od raka, ubio se, zabio se u banderu.
Šta vam je ba
Ateista

#90977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
splinter

#90978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

dječak sa šibicama wrote: 23/05/2025 12:03 A zasto na spisku zabranjenih stanica nije stajaliste kod doma Armije? tamo je non stop guzvara od automobila

Ovo meni izgleda kao dopustenje da se tamo parkira

Sto se tice zaraze, ocigledno iz vodovoda (mozda im je pukla neka cijev u tom kvartu pa se pacovi pisali u vodovod) nista cudno. Mi smo napredno i sigurno drustvo :bih:
Postavljeni su stubovi i uvezani kablom, ostje još montaža kamera.

Vezano za zarazu, teško da je moglo biti putem sistema vodovoda jer Leptospirosis nije specifičan za sisteme vodovoda pogotovu gdje se voda redovno hlorira, npr za razliku od koliformnih bakteija (Escherichia coli) ili Pseudomonas i sl. Čuo sam za ovaj slučaj prije par dana ali nije bilo još ništa potvrđeno, niti prijavljeno međunarodnim organizacijama. Vjerovatno će biti u toku dana. Ovo kišovito vrijeme upravo pogoduje jednom ovakvom scenriju, a možda i ovo bude jedna od "mišijih godina" i svega onoga što ide uz njih. Biće zanimljivo pratiti šta je izvor ove epidemije, tipujem na neku stajaću vodu, možda neki bunar ili eventualno kontaminirano tlo gdje se rade neki povrtlarski radovi, kontaminirano jagodičasto voće, povrće (zelje, salate) sa nekih lokalnih imanja.
Naslovnica

#90979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Jebote, PROGLAŠENJE EPIDEMIJE LEPTO JEBENE SPIROZE

Bajramović: Pune dvije godine se nije obavila deratizacija

Hasli Dodik kriv...
Last edited by Naslovnica on 23/05/2025 12:49, edited 1 time in total.
last mohicans

#90980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Sto je najgore, o ovoj zarazi se priča preko 15 dana, sad iščuđavanje opće..
Naslovnica

#90981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Nije proš'o tender za deratizaciju, šta li?
dječak sa šibicama

#90982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Pisali smo vec, koga imamo Kristal i kako se druga zove, Sanitacija?

Uglevnom, dvije komapnije iza kojih neko stoji, nadmecu se na tenderima i onda imaju jos nekoliko fiktivnih kompanija koje obaraju tendere koje dobije naj drugi.

Drzava u kojoj je sve mafijalizirano, tenderi za deratizaciju ili nabavku citostatika nebitno, drugacije i ne moze. Sveopca "legalna" pljacka vec 30 godina.
Naslovnica

#90983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 23/05/2025 12:51 Pisali smo vec, koga imamo Kristal i kako se druga zove, Sanitacija?

Uglevnom, dvije komapnije iza kojih neko stoji, nadmecu se na tenderima i onda imaju jos nekoliko fiktivnih kompanija koje obaraju tendere koje dobije naj drugi.

Drzava u kojoj je sve mafijalizirano, tenderi za deratizaciju ili nabavku citostatika nebitno, drugacije i ne moze. Sveopca "legalna" pljacka vec 30 godina.
Evo ministar kaže da je bila deratizacija, čak i korektivna.
Znači neko laže.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović (SDP) na sjednici Skupštine KS potvrdio je da je Zavod za javno zdravstvo KS zatražio proglašenje epidemije na ograničenom prostoru zbog pojave leptospiroze.

On je poručio da je urađena i jesenska i proljetna deratizacija, a da je na Dobrinji urađena čak i korektivna, jer se iskazala potreba.

- Na tom području se radila korektivna deratizacija jer ima puno mjesta gdje ima otpada, visoke trave, zapuštenih mjesta i nedostatak kontejnera i bilo je potrebna dodatna deratizacija - naveo je.
shape of despair

#90984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

Evo vam Općine vrijednije od 10 drugih. Poserem se na vlast koja ništa ne radi. 50 metara od Škole, 200m od parkova i samog "Centra".

Image
Logovan

#90985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

A ovakvih deponija je gomila, plus smeće po ulicama.

Prije par godina kada se čitav grad čistio od smeća sakupilo se Boga mi pravo puno.
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#90986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by enko 1964 »

Jel' se sad opet moraju ruke prat'? :mrgreen:
drug_profi

#90987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/inspekc ... /250523095

Dakle po ovom tekstu, država tj. sistem reaguje na ispravan način da utvrdi uzroke.
Kad se utvrde uzroci, vjerovatno će se ići ka poboljšanju sistema jer to zdrav razum nalaže.

Hoću reći, ovakve stvari se mogu desiti i u najuređenijoj zemlji, ako neki pojedinac propusti da uradi svoj dio posla, ili neko namjerno izbjegava obaveze radi neodgovornosti, neznanja ili nečeg trećeg.

Bitno je kako sistem reaguje i odgovara na takvu pojavu.
shape of despair

#90988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Grad je postao nepodnošljivo prljav, prljav od smeća i generalno prljav: slabo se metu ulice a kamoli peru i sl.
Pa zimus se nisu čistili trotoari od snijega.
Za ovu moju sliku gore postoji apel nadležnim organima, al polako, nikom se ne žuri plaho
drug_profi

#90989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Također, PARK. Ne znam koji je izgovor, ali košenje je nedovoljno često.
Pitam se da li bi trebalo smisliti neki novi sistem koji bi bolje funkcionisao.
Opštinske ekipe za održavanje zelenila, možda po MZ zaposliti po jednog čovjeka koji bi ljeti kosio, skupljao smeće, zimi posipao sol i frakciju, čistio trotoare....

Šta ja znam, ovo zadnje mi ima čak i smisla.
Chloe
Photo mod

#90990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

last mohicans wrote: 23/05/2025 12:49 Sto je najgore, o ovoj zarazi se priča preko 15 dana, sad iščuđavanje opće..
Meni je prvi haber do jutros ...

Obzirom da sam boravila na Dobrinji, danas kad sam otvorila vijesti, a obzirom da sam sinoć imala mučninu kojoj nikako nisam znala niti pretpostavljala uzrok, (kojoj nisam sklona) i blagu groznicu, i još uvijek imam i jedno i drugo, normalno da mi nije svejedno.
Maloprije sam i sa djecom pisala, provjeravala njihovo stanje.

Ako me sjećanje služi, na forumu sam čitala o žoharima i pacovima koji su sve masovnija pojava u Sarajevu, i eto na Dobrinji se pojavila zaraza, koja nije bezazlena.

Pozvat ću se na narodnu izreku " izvana gladac, iznutra jadac", jer se može primjeniti na trenutnu situaciju u Sa, što je veoma žalosno.
shape of despair

#90991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ima jedna zelena površina gdje stoji tabla nešto kao: dar Vama od Opštine, i redovno taj znak zaraste u travu, znači trava metar. Pokose nekad u junu
Naslovnica

#90992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Jebe nas ponder.
:lol: :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ne jedite jagode sa hece ili od preprodavača. najveća sumnja je na to.
Altsa

#90994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Za prvi maj ja u Mujanicu na Dobrinji kupujem rostilj kad lik pocne da komentarise kako niko ne govori da nesto ima u vodi na Dobrinji i da ima dosta bolesnih ljudi. Kad eto ti ga na.
shape of despair

#90995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ovako je isto i za koronu bilo. Ja prebolovao u januaru, domovi zdravlja PUNI pacijenata sa upalom pluća, korona zvanično krenula kad ono u martu.
splinter

#90996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

"EPIDEMIJA
Skandalozno: Za zarazu leptospiroze znalo se mjesecima. Doktorica prije mjesec javila da već mjesec ima pacijente sa simptomima"
Doktorica Anisa Bajramović kazala je da je prvi poziv dobila 29. aprila.
"29. aprila sam dobila poziv doktorice s Aerodromskog naselja koja je primijetila da unazad mjesec dana se grupišu pacijenti uglavnom muškog spola. I na prijavama smo kasnije registrirali da se radi o muškarcima između 25 i 29 godina.
Ona je mene obavijestila da pacijenti imaju simptome visoke groznice i malaksalost. Niko nije bio hospitaliziran, niko nije dijagnostificiran do kraja, uputila sam e-mail svim domovima zdravlja i infektivnoj klinici, da smo primijetili grupisanje pacijenta na Dobrinji i Aerodromskom naselju, pa smo naredili da se uradi analiza", rekla je ona.
Nakon toga, kaže, 15. 5. je dobila prve tri laboratorijske potvrde da se radi o leptospirozi.
"Važno je reći da gradski vodovod nije izvor leptospiroze. Hlor koji se koristi ubija leptospiru, tako da vodu isključujemo kao izvor zaraze".

Više na (u pitanju je Raport)

https://encr.pw/ZdRkC

Dakle, mlađi muškarci (od 25 do 29 godina) što je nekako i razumljivo, muškarci češće oboljevaju od žena, no kod žena klinička slika može biti teža. Možda je neko gradilište ili su uzimali hranu kod nekog od uličnih prodavača Eto naložena je i inspekcija uličnih prodavača i pijace Heco, čak i tržnica.
Kao što sam i pretpostavio, ovo je moralo trajati neko vrijeme i ne može biti od vodovoda osim ako se negjde ne miješa kanalizacija sa pitkom vodom.
ne treba paničarati, jednostavno nekoliko faktora se posložilo i desilo se to što se desilo. Ipak, treba biti oprezan, sjetimo se slučaja petnaestogodišnje Maide Džafić iz Gračanice.
Ako ste već van, ovako neka zapuštena zelen površina i pa čak i u prordi ne dirajte razne predmete, stvari, perite ruke dobro ili koristitie vlažne maramice sa jakim dezinficijensom, pogotovu djeci, ne pijte izvorsku vodu, osim toga jagode, salatu, zelje, ostale zajebanicje perite pod maksimalno mogućim mlazom. Ove bakterije su spirohete i imaju mogućnost da prodru kroz kožu gdje je i najmanja rana ili prekid kontinuiteta kože itd.vrlo nezgodno ali zato maksimalno pojačati higijenu i biti disciplinovan.
madesa

#90997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madesa »

i onda traze za stanove 5k po m2 :lol:
mali_balon

#90998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 12:43
Jok, lupaćemo u šerpe.
De ba, koji vam je Q, eto samo vama neko nekada umro od nečega pa ko kakve uvrijeđene mlade šta god čovjek napiše.
Umro on korone, umro od debljine, umro od pušenja, od alkohola, od raka, ubio se, zabio se u banderu.
Šta vam je ba
Nema potrebe za takvim preseravanjem......usro si se ziv kad te korona saletila....ali eto nista ti ne bi...hvala Bogu
mali_balon

#90999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 23/05/2025 12:45
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
Mogu mislit ti bi to u dva poteza rijesio sve...ali da tebe niko ne dira
suspect_zero

#91000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Ono skoro kad su pravili one cijevi, ono kad nije bilo vode haman u citavom gradu... majku mu da nisu sta tad pogresno spojili...mislim kakvi bilmezi svugdje rade ne bi me iznenadilo.
Evo koliko vidim koga god od nadleznih pitaju svi rade svoj posao i Rad i Park i ovi upravitelji....nije ni do koga :twisted:
Post Reply