"EPIDEMIJA
Skandalozno: Za zarazu leptospiroze znalo se mjesecima. Doktorica prije mjesec javila da već mjesec ima pacijente sa simptomima"
Doktorica Anisa Bajramović kazala je da je prvi poziv dobila 29. aprila.
"29. aprila sam dobila poziv doktorice s Aerodromskog naselja koja je primijetila da unazad mjesec dana se grupišu pacijenti uglavnom muškog spola. I na prijavama smo kasnije registrirali da se radi o muškarcima između 25 i 29 godina.
Ona je mene obavijestila da pacijenti imaju simptome visoke groznice i malaksalost. Niko nije bio hospitaliziran, niko nije dijagnostificiran do kraja, uputila sam e-mail svim domovima zdravlja i infektivnoj klinici, da smo primijetili grupisanje pacijenta na Dobrinji i Aerodromskom naselju, pa smo naredili da se uradi analiza", rekla je ona.
Nakon toga, kaže,
15. 5. je dobila prve tri laboratorijske potvrde da se radi o leptospirozi.
"Važno je reći da gradski vodovod nije izvor leptospiroze. Hlor koji se koristi ubija leptospiru, tako da vodu isključujemo kao izvor zaraze".
Više na (u pitanju je Raport)
https://encr.pw/ZdRkC
Dakle, mlađi muškarci (od 25 do 29 godina) što je nekako i razumljivo, muškarci češće oboljevaju od žena, no kod žena klinička slika može biti teža. Možda je neko gradilište ili su uzimali hranu kod nekog od uličnih prodavača Eto naložena je i inspekcija uličnih prodavača i pijace Heco, čak i tržnica.
Kao što sam i pretpostavio, ovo je moralo trajati neko vrijeme i ne može biti od vodovoda osim ako se negjde ne miješa kanalizacija sa pitkom vodom.
ne treba paničarati, jednostavno nekoliko faktora se posložilo i desilo se to što se desilo. Ipak, treba biti oprezan, sjetimo se slučaja petnaestogodišnje Maide Džafić iz Gračanice.
Ako ste već van, ovako neka zapuštena zelen površina i pa čak i u prordi ne dirajte razne predmete, stvari, perite ruke dobro ili koristitie vlažne maramice sa jakim dezinficijensom, pogotovu djeci, ne pijte izvorsku vodu, osim toga jagode, salatu, zelje, ostale zajebanicje perite pod maksimalno mogućim mlazom. Ove bakterije su spirohete i imaju mogućnost da prodru kroz kožu gdje je i najmanja rana ili prekid kontinuiteta kože itd.vrlo nezgodno ali zato maksimalno pojačati higijenu i biti disciplinovan.