SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#59826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 05/09/2022 10:13 Jedva sam sačuvao šimšire stare 15-20 godina od šimširovog moljca, još moram razmišljati da će neki retard doći i iskopati ih...
Jbte, fakat Divlji Zapad.
Naši ljudi. Da pas defecira na travi oni bi i to ukrali, samo neka se ukrade.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#59827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

volim ukrast drvo radije nego se ljeba najest
:mrgreen:
nijedno mi nije uspjelo :(
oldtajmer

#59828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oldtajmer »

jbt ja hanumi cakijom otkino ruzu na pocetku vilsonovog ispred zgrade i jos me proganja kradja :D a ovi hladno maznu cijelo drvo :lol:
noviclan

#59829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Leon16v
Vozim: Staro željezo

#59830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Leon16v »

Cestitke
Truba

#59831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

oldtajmer wrote: 05/09/2022 12:56 jbt ja hanumi cakijom otkino ruzu na pocetku vilsonovog ispred zgrade i jos me proganja kradja :D a ovi hladno maznu cijelo drvo :lol:
ja sam jednom čakijom orezivao drvored ka sokolović koloniji
gledaju ljudi šta ovaj radi :D
Truba

#59833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

nadam se da je kasko
tuga jaro
Naslovnica

#59834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

José Antonio Domínguez Bandera, known professionally as Antonio Banderas, has joined the chat.
Trappist

#59835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

Cisto da znate, jer nadlezne institucije ne rade svoj posao (iznenadjenje, znam).
Ovaj lik:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /220224106

je pusten i neku noc je u buca potoku napao djevojku nozem, jedva je uspjela pobjeci. Prije ovog napada na klixu sto je bio je imao vise napada na zene. Lik je psihicki bolesnik, i normalno seta ulicom gdje napada zene. To je ustvari ovaj lik:
https://novi.ba/clanak/304076/nestao-em ... i-za-pomoc

Ako moderacija misli da ovo nije ok, nek brise, ali moze problem napraviti nekome s obzirom da je psihicki nestabilan.
holowey

#59836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

noviclan wrote: 06/09/2022 09:53 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/77 ... -u-banderu

Sminkanje ili bandera izletila :?
klizavo, poledica, sta li...
mali_balon

#59837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Pa kad su stavili tu stub ulicne rasvjete....dze to ima
mirsek

#59838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirsek »

Trappist wrote: 06/09/2022 10:32 Cisto da znate, jer nadlezne institucije ne rade svoj posao (iznenadjenje, znam).
Ovaj lik:

je pusten i neku noc je u buca potoku napao djevojku nozem, jedva je uspjela pobjeci. Prije ovog napada na klixu sto je bio je imao vise napada na zene. Lik je psihicki bolesnik, i normalno seta ulicom gdje napada zene. To je ustvari ovaj lik:

Ako moderacija misli da ovo nije ok, nek brise, ali moze problem napraviti nekome s obzirom da je psihicki nestabilan.
Meni fakat nije jasno kako ovo nije dovoljno da se od nadlezne insititucije proglasi opasnim po okolinu i zatvori u odgovarajucu ustanovu. :roll:
zdruzdjo

#59839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Citajuci postove ovdje a i onako uopsteno po portalima, dolazimo do zakljucka da onaj obicaj krvna osveta/krvni dug... po kosovu, albaniji, crnoj gori...nije tako ni los.
Prije nekih 10-15 godina sam gledao neki dokumentarac na tu temu i bas mi je bilo barbarski. Medjutim kako starim, sve sam vise misljenja da to danas ne bi bilo uopste lose. Namirili bi se mnogi dugovi i nepravde od koje-kakvih siledzija. Jeste da je barbarizam, ali ocigledno da su sudovi danas ovdje samo zbog dobijanja plata za nerad. Ne znam kako onda i sami clanovi porodice pogledaju u ogledalo znajuci da je to pometeno pod teepih ili nije uradjeno nista znacajno.

Fun fact.
Nekad u ratu sam upoznao pakistanca koji je bio neki oficir u unprofor-u. Bogatas samo takav u pakistanu. Porodica nekakvi vlastelini, plantaze, uzgoji, kuce, stanovi, auta, vozaci...
Pitam ga zasto vojska uz sve to sto posjeduju. Kaze njegov mladji brat nekad davno kao djete je slucajno ubio u nekoj tuci djecaka. Pobili se ovaj pao i opalio glavom od nekakav zid i podlegao. Ovaj je dobio nesto jadno nekog maloljetnickog zatvora.
Ali, u toj provinciji gdje oni zive postoji taj zakon krvne osvete koji kaze da porodica ostecenog ima pravo da namiri najstarijeg sina u porodici onoga ko je njima ubio djete. Ista stvar je i za silovanje. I to samo najstarijeg sina. On bio najstariji sin. Prilikom sudjenja za takvo namirivanje duga se to uzima kao jaka olaksavajuca okolnost i cesto je dovoljna i za oslobadjanje. Ako se onda iz te porodice krene u vracanje na "drugi krug" dugova onda je tu vec velika sansa za smrtnu kaznu.
Medjutim takva naplata pada u vodu ukoliko je taj najstariji sin vojnik ili policajac. Jer se to onda tretira kao ubistvo.
Ovoga su brze bolje spremili u vojnu skolu preko nekakvih veza i tako je i ostao.
vjeshalica

#59840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Trappist wrote: 06/09/2022 10:32 Cisto da znate, jer nadlezne institucije ne rade svoj posao (iznenadjenje, znam).
Ovaj lik:

Mnogo mahnitih hoda po ulici, a lijepo od tebe za podjelu informacije.
Svaka druga osoba na ulici bi se nesto kofrcila i silila,nek idu negdje u rat da se smire.
laik1981

#59841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

mirsek wrote: 06/09/2022 10:40
Ovaj lik:

Meni fakat nije jasno kako ovo nije dovoljno da se od nadlezne insititucije proglasi opasnim po okolinu i zatvori u odgovarajucu ustanovu. :roll:
Nema mjesta u odgovarajucim ustanovama..
Truba

#59842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

osveta poslije... kad ga uhvate za 2 3 dana 2 godine 5 kad ga puste
ne vidim kakvog smisla ima

ali za vrijeme dok se to događa nekom raspolovit glavu sjekirom :D
eh to mogu shvaitit

tako da su te krvne osvete i za očito neke nesretne okolnosti obični varvarizmi nižih civilizacija
Piaty

#59843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

@zdruzdjo

Nikada ni u jednom društvu nije nađena 100% efektivna adekvatna solucija koja je zamijenila krvu osvetu. Sve ima svoje mane i prednosti.
vicious

#59844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vicious »

noviclan wrote: 06/09/2022 09:53 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/77 ... -u-banderu

Sminkanje ili bandera izletila :?

Image

Image

Image
Samo ovo je baš majstorski, kako ga je fino poravnao, paralelno s cestom.
bitangeIprinceze

#59845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

Ako nije zdravstveni razlog zastoja rada unutrasnjih organa onda je drugi zdravstveni razlog psihogene prirode. Meni ovo lici na pokusaj samoubistva?? U jutarnjim satima tamo se moze ici 50-60 km/h a ovde je bilo 100++ :roll: tuga brate
Ateista

#59846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

zdruzdjo wrote: 06/09/2022 11:18 Citajuci postove ovdje a i onako uopsteno po portalima, dolazimo do zakljucka da onaj obicaj krvna osveta/krvni dug... po kosovu, albaniji, crnoj gori...nije tako ni los.
Prije nekih 10-15 godina sam gledao neki dokumentarac na tu temu i bas mi je bilo barbarski. Medjutim kako starim, sve sam vise misljenja da to danas ne bi bilo uopste lose. Namirili bi se mnogi dugovi i nepravde od koje-kakvih siledzija. Jeste da je barbarizam, ali ocigledno da su sudovi danas ovdje samo zbog dobijanja plata za nerad. Ne znam kako onda i sami clanovi porodice pogledaju u ogledalo znajuci da je to pometeno pod teepih ili nije uradjeno nista znacajno.

Fun fact.
Nekad u ratu sam upoznao pakistanca koji je bio neki oficir u unprofor-u. Bogatas samo takav u pakistanu. Porodica nekakvi vlastelini, plantaze, uzgoji, kuce, stanovi, auta, vozaci...
Pitam ga zasto vojska uz sve to sto posjeduju. Kaze njegov mladji brat nekad davno kao djete je slucajno ubio u nekoj tuci djecaka. Pobili se ovaj pao i opalio glavom od nekakav zid i podlegao. Ovaj je dobio nesto jadno nekog maloljetnickog zatvora.
Ali, u toj provinciji gdje oni zive postoji taj zakon krvne osvete koji kaze da porodica ostecenog ima pravo da namiri najstarijeg sina u porodici onoga ko je njima ubio djete. Ista stvar je i za silovanje. I to samo najstarijeg sina. On bio najstariji sin. Prilikom sudjenja za takvo namirivanje duga se to uzima kao jaka olaksavajuca okolnost i cesto je dovoljna i za oslobadjanje. Ako se onda iz te porodice krene u vracanje na "drugi krug" dugova onda je tu vec velika sansa za smrtnu kaznu.
Medjutim takva naplata pada u vodu ukoliko je taj najstariji sin vojnik ili policajac. Jer se to onda tretira kao ubistvo.
Ovoga su brze bolje spremili u vojnu skolu preko nekakvih veza i tako je i ostao.
Da meni neko ubije ili povrijedi nekog meni bliskog, ne mogu garantovati sta bih uradio, vec sam pisao na temi o Dzenanu Memicu da skidam kapu Murizu na saburu i da bih ja vjerovatno nekog vec davno odradio da sam na njegovom mjestu.
Stvar je u tome sto bih ja to mogao uraditi onome ko je diretkno kriv - onaj ko je ubio/povrijedio ili ako ima onaj ko je to da tako kazem narucio, eventualno onog ko pomaze da se zataska i slicno i sa te strane osvetu mogu razumjeti.
Sa druge strane, krvnu osvetu u smislu da zbog necije krivice treba ubiti njegovo dijete, brata, sestru i slicno, koji nisu ni na koji nacin krivi, ne mogu shvatiti i ni na koji nacin ne mogu podrzati i smatram cistom barbarizmom i primitivizmom.
crveni_makovi

#59847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by crveni_makovi »

Meni je pojam osvete previse odbojan i mentalno iscrpljujuci da svaki put i samu pomisao odbacim i za najsitnije nepravde prema meni. Jasno znam da bez obzira sta zivot donese ne bih nikad digla ruku ni na koga u svrhu osvete. Ti postupci ne nadoknadjuju gubitak. Samo bi se osjecala jos jadnije.
drug_profi

#59848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

A ne znas sta propustas...
NediM17

#59849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Osveta je jelo koje se servira hladno.
Piaty

#59850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

crveni_makovi wrote: 06/09/2022 12:36 Meni je pojam osvete previse odbojan i mentalno iscrpljujuci da svaki put i samu pomisao odbacim i za najsitnije nepravde prema meni. Jasno znam da bez obzira sta zivot donese ne bih nikad digla ruku ni na koga u svrhu osvete. Ti postupci ne nadoknadjuju gubitak. Samo bi se osjecala jos jadnije.
Nije to krvna osveta
Post Reply