ako i jesu u nadleznosti normalno da policiju zaduzuju da provodi mjere oko saobracaja u mirovanjuTercius wrote: ↑07/03/2021 22:07Jesu, odakle dokle i koji?BadBoy wrote: ↑07/03/2021 20:57Zar parkinzi nisu u nadležnosti općine?Tercius wrote: ↑07/03/2021 20:21 Treba napraviti plan parkiranja ia zdrzavanja vozila u kompletnom gradu, sva parking mjesta staviti pod kontrolu grada i ukinuti ovo djabno parkiranje svima.I onda redom, pozvati ljude da prijave svoje mjesto prebivalista ako to vec neko nije uradio, aplicirati za parking dozvolu po mjestu stanovanja sa godisnjim pausalnim iznosom za uplatu, maximalno jedno vozilo po domacinstvu a na prijavu drugog treceg vozila obracun po posebnim tarrifama na godinjem nivo, svi koji nisu prijavljeni za koristenje tog parkinga po osnovu mjesta stanovanja da se mogu pakirati maximalno sat vremena u periodu od 0700 do 1700 sati naravno uz posebnu tarifu....i da sad ne lupetam vise, nacina da se rijesi problem parkiranja je milion, al od koga ces ti to ocekivati kad je drzavi normalno da im ljudi sjede i drkaju qrac po Metropolisu bez maske po vas cijeli dan a onda mu traze masku kad hoda trotoarom.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- vjeshalica
#44026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- muha_sa
#44027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da su nam bogdo americki zakoni--sad bi neki povratnik (a ima ih hejbet) u cinjenju krivicnih djela ostatak života u muriji proveo.
- vjeshalica
#44028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
to je propust sluzbenika sto je ona nasla nacina na ubode nekoga u vrat jer je nisu pretresli i oduzeli joj sve predmete koji mogu posluziti kao oruzjeGiancarlo wrote: ↑07/03/2021 23:17Haj ti to budali objasni, jer po njenom shvatanju, postojanje same policije je vec upitno, a dalje da ne pricamo...shandrprcSA wrote: ↑06/03/2021 21:12pa mora se pregled uraditi kad ide u pritvor, logicnosamo sto je ona to uvelicala
![]()
Pa jeli bas prosle godine bio onaj slucaj, kad su slicnu budalu priveli i u policijskim prostorijama je ubola policajca u vrat.
E cuj "skinuli" je do golauz "slucajno" izostavljanje cinjenice da je to standardna procedura i da je to "skidanje" obavila policijska sluzbenica, dakle osoba isto pola
![]()
da ne postoji mogucnoost da nekoga ubodes ne bi niko ni pretresao, sto je nemoguce ,a ona laze da je tamo ponizavana, slika ruke migranta pravi poredjenje sa sobom, njenih slika i povreda nema,i sav fokus se pravi na migicama i nekakvoj zastiti njihovih prava srceparajucih govnarija po fejzbuku i slicno, bisu bas ljudi glupi da ne vide te bitne detalje
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#44029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zna li neko kako je kod nas zakonski regulisano da ti policija može zabraniti snimanje saobraćajne nesreće ili mjesta zločina na javnoj površini, ali očito je da može.
Evo u Njemačkoj ljudi ne mogu slikati i ima kazna za to. Znači bez obzira na ljudska prava i demokratiju o dozvoljenom snimanju, jedna demokratska država koja je ogledalo o ljudskim pravima ipak ima stavke u zakonu šta nije dozvoljeno snimati i slikati, bez obzira što na tom mjestu ne postoji znak zabrane slikanja.
Da li su to kod nas ljudska prava slobodnija, a kad ti priđe policajac sa uviđaja, imaš mu pravo odbrusiti, jer snimaš sa distance, na javnom mjestu si i to je zakonski dozvoljeno.
Ili ne, koji član u zakonu?
Evo u Njemačkoj ljudi ne mogu slikati i ima kazna za to. Znači bez obzira na ljudska prava i demokratiju o dozvoljenom snimanju, jedna demokratska država koja je ogledalo o ljudskim pravima ipak ima stavke u zakonu šta nije dozvoljeno snimati i slikati, bez obzira što na tom mjestu ne postoji znak zabrane slikanja.
Da li su to kod nas ljudska prava slobodnija, a kad ti priđe policajac sa uviđaja, imaš mu pravo odbrusiti, jer snimaš sa distance, na javnom mjestu si i to je zakonski dozvoljeno.
-
Dead Man Walking
#44030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam kakav je tamo zakon, ali ovaj klip nema veze sa snimanjem rada policije nego zastitom privatnosti zrtava nesrece.
- stetoskop
#44031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije policajac spominjao zaštitu privatnosti nego snimanje mjesta nesreće.
-
foxlife
- uglavnomja
#44033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
u norveskoj su nedavno neki dobili prijavu zbog snimanja mjesta saobracajne nesrece
samo sad se ne sjecam da li zbog samog snimanja ili zato sto nisu stali da pomognu nego su stali da snimaju (odmah posije sudara) i nije bilo zrtava i strasnih povreda
i opet se izvrcu teze -
snimanje policije sa 5+ metara ok
snimanje policije sa manje od 1 i guranje mobitela u nos i konstantno pametovanje i ometanje
su dvije potpuno razlicite stvari
kako bi prosao taj neko u usa da je onako snimao drota dok radi svoj posao?
samo sad se ne sjecam da li zbog samog snimanja ili zato sto nisu stali da pomognu nego su stali da snimaju (odmah posije sudara) i nije bilo zrtava i strasnih povreda
i opet se izvrcu teze -
snimanje policije sa 5+ metara ok
snimanje policije sa manje od 1 i guranje mobitela u nos i konstantno pametovanje i ometanje
su dvije potpuno razlicite stvari
kako bi prosao taj neko u usa da je onako snimao drota dok radi svoj posao?
- stetoskop
#44034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja, ali poenta je mog pitanja što ovaj policajac ima zakon i kaznu za snimanje nesreće.
Šta mi imamo?
Ova novinarka je svojim snimanjem otvorila mnoga pitanja i bojim se da to može izazvati negativnu reakciju kod nas, jer ljudi se sad mogu osloboditi i snimati policajce dok rade uviđaje, istražuju ubistva, prikupljaju dokaze, vrše operativne akcije..., jer oni su službena lica, servis građana, na javnom su mjestu, mi ih plaćamo...
Šta mi imamo?
Ova novinarka je svojim snimanjem otvorila mnoga pitanja i bojim se da to može izazvati negativnu reakciju kod nas, jer ljudi se sad mogu osloboditi i snimati policajce dok rade uviđaje, istražuju ubistva, prikupljaju dokaze, vrše operativne akcije..., jer oni su službena lica, servis građana, na javnom su mjestu, mi ih plaćamo...
- uglavnomja
#44035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a mogu tako recimo i hitnu pomoc snimati dok recimo daju nekome kisik ili sta vec, a neka nadobudna nidzara zuji oko doktora, gura mu se u privatni i radni prostor i pametuje: a sto njemu pomazes, a nisi onom drugom, a sto mu dajes kisik, a sto nisi krvarenje zaustavio ...
- uglavnomja
#44036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
stetoskop wrote: ↑08/03/2021 08:49 Ja, ali poenta je mog pitanja što ovaj policajac ima zakon i kaznu za snimanje nesreće.
Šta mi imamo?
mislim da poslije ovoga policija mora izaci sa jasnim zakonskim objasnjenjem sta je dozvoljeno, a sta ne
gdje je granica izmedju prava gradjanja i ometanja sluzbene osobe, uz opis toga sta je ometanje i na koliko metara pocinje ometanje
-
redhat
#44037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi ovde malo brkaju pitanje zakona i očekuju da sve bude članom zakona definisano što je nemoguće. Policajac je službeno lice koje obavlja službene zadatke i ima pravo po diskrecionoj ocjeni da na licu mjesta reaguje na sve situacije pa i na one koje nisu regulisane zakonom. Isto tako policajac je službeno lice i van smjene i van radnog vremena i kao takav ima pravo i obavezu da reaguje i kad nije na duznosti.stetoskop wrote: ↑08/03/2021 07:27 Zna li neko kako je kod nas zakonski regulisano da ti policija može zabraniti snimanje saobraćajne nesreće ili mjesta zločina na javnoj površini, ali očito je da može.
Tamo gdje postoji znak zabrane slikanja nema slikanja, tamo gdje ne postoji možeš slikati ali ukoliko te službeno lice upozori ili ti kaže da se udaljiš sa lica mjesta ili te čak ono udalji sa lica mjesta - nemaš mu pravo ništa reci i dužan si poslusati.
To sto je nas svijet nekulturan i raspravlja se sa policijom je samo odraz naše nekulture i policajca koji ne zna da u tom trenutku može odmah napisati prekrsajnu prijavu tom licu koje se raspravlja za ometanje službenog lica u obavljanju službenih zadataka. I tu staje sva prica.
Problem onog policajca sa onog videa je samo što u trenutku kad se dama uzela raspravljati nije rekao gospođo budite ljubazni i udaljite se, ukoliko se ne udaljite ja ću vam pisati prekršajnu prijavu za ometane službenog lica........
Nikakvi jagomiri, nikakva rasprava, nikakvi povišeni tonovi niti nervoza.
- uglavnomja
#44038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
redhat wrote: ↑08/03/2021 09:34
Problem onog policajca sa onog videa je samo što u trenutku kad se dama uzela raspravljati nije rekao gospođo budite ljubazni i udaljite se, ukoliko se ne udaljite ja ću vam pisati prekršajnu prijavu za ometane službenog lica........
ma rekli su joj vise puta, ali ona nije htjela poslusati
samo je izostavila taj dio snimka i pustila ovo gdje su policajci vec ina granici zivaca
-
redhat
#44039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ona provocirala sa namjerom a on ispao glup....glup po sebe. jbguglavnomja wrote: ↑08/03/2021 09:42redhat wrote: ↑08/03/2021 09:34
samo je izostavila taj dio snimka i pustila ovo gdje su policajci vec ina granici zivaca
- JThomas
#44040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
sebi je napravio problem, njoj i nije...evo prvi ja prekjuče nisam znao ko je ona, a danas mimo svoje volje znam.
- uglavnomja
#44041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nazalostredhat wrote: ↑08/03/2021 09:47Ona provocirala sa namjerom a on ispao glup....glup po sebe. jbguglavnomja wrote: ↑08/03/2021 09:42redhat wrote: ↑08/03/2021 09:34
ali vidjecemo epilog
ima i policija svoje advokate, nadam se da su izuzeli citav snimak sa njenog mobitela
i da ce dokazati lazi sa skidanjem do gola
svakako joj slijedi neka prijava
u svakom slucaju, ona nije postigla ono sto je htjela, dapace, samo kontraefekat
podrska na kasikice
narod nije na njenoj strani
- stetoskop
#44042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Malo sam istraživao.
Postoji Zakon o policijskim službenicima FBiH, gdje nema član o Osiguranju mjesta događaja niti zabrane snimanja, ali je u proceduri novi Zakon i prijedlog je izdat u oktobru 2020. godine, a kaže:
Dakle po ovome, još uvije nije usvojen taj zakon i građani komotno mogu snimati.
Postoji Zakon o policijskim službenicima FBiH, gdje nema član o Osiguranju mjesta događaja niti zabrane snimanja, ali je u proceduri novi Zakon i prijedlog je izdat u oktobru 2020. godine, a kaže:
U hrvatskom zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, to je Član 66. i na snazi je.Član 47.
(Osiguranje mjesta događaja)
(1) Kad policijski službenik sazna za izvršenje krivičnog djela, prekršaja ili
drugog događaja povodom kojega je potrebno izvršiti pregled mjesta događaja ili
obaviti radnju uviđaja, dužan je da osigura mjesto događaja.
(2) Policijski službenik koji je prvi došao na mjesto događaja preduzet će
sljedeće radnje:
a) prema okolnostima označiti prostor mjesta događaja;
b) zabraniti pristup i snimanje mjesta događaja;
c) pribaviti podatke o licima koja imaju saznanja o događaju;
d) poduzeti mjere za sprečavanje nastupa opasnosti i štete za lice i imovinu;
e) poduzeti mjere pomoći i zaštite žrtve;
f) poduzeti druge mjere osiguranja mjesta događaja.
(3) Policijski službenik koji je prvi došao na mjesto događaja iz stava (2) ovog
člana, ako sam ne obavlja pregled ili uviđaj, o poduzetim mjerama te o drugim
okolnostima dužan je izvijestiti lice ili tijelo koje obavlja pregled ili uviđaj prije početka
pregleda ili uviđaja.
Dakle po ovome, još uvije nije usvojen taj zakon i građani komotno mogu snimati.
- JThomas
#44043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bukvalno sve to prepisano ima u zkp-u, kad postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. ne piše izričito snimanje, ali kaže i druge potrebne mjere. međutim, zakon o prekršajima ne preuzima to poglavlje (kako preuzima neka druga) za prekršaj.
-
90minut
#44044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa mjesta događaja dakle zločina i slicno ne smijes na licu mjesta vec iza žute trake koju postave, a sada izađi snimaj drota ništa ti ne može doduše šamar ce leci vjerovatno. 
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#44045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bježi Muha pišnuh od smijehamuha_sa wrote: ↑07/03/2021 19:23Meni je moj nastavnik Soko Mirza takve cvoke palio da mi u glavi i sad zuji a Jamak kad me opali "sjekirice" (tako smo zvali taj udarac) letio sam od katedre do vrata i da su slabija vrata proletio bih kroz njihA
![]()
Ako dodjem kuci pa kažem da me je neko od nastavnika opalio onda još porciju kod kuce fasujem![]()
![]()
-
redhat
#44046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Policajac ima pravo da te udalji sa lica mjesta kad god on procijeni da je isto potrebno. Očekuješ da sve bude zakonom riješeno i da za sve imaš član što je nemoguće. Službeno lice ima diskreciono pravo da na licu mjesta procijeni situaciju i reaguje u skladu sa procjenom.stetoskop wrote: ↑08/03/2021 10:04 Malo sam istraživao.
U hrvatskom zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, to je Član 66. i na snazi je.Član 47.
(Osiguranje mjesta događaja)
(1) Kad policijski službenik sazna za izvršenje krivičnog djela, prekršaja ili
drugog događaja povodom kojega je potrebno izvršiti pregled mjesta događaja ili
obaviti radnju uviđaja, dužan je da osigura mjesto događaja.
(2) Policijski službenik koji je prvi došao na mjesto događaja preduzet će
sljedeće radnje:
a) prema okolnostima označiti prostor mjesta događaja;
b) zabraniti pristup i snimanje mjesta događaja;
c) pribaviti podatke o licima koja imaju saznanja o događaju;
d) poduzeti mjere za sprečavanje nastupa opasnosti i štete za lice i imovinu;
e) poduzeti mjere pomoći i zaštite žrtve;
f) poduzeti druge mjere osiguranja mjesta događaja.
(3) Policijski službenik koji je prvi došao na mjesto događaja iz stava (2) ovog
člana, ako sam ne obavlja pregled ili uviđaj, o poduzetim mjerama te o drugim
okolnostima dužan je izvijestiti lice ili tijelo koje obavlja pregled ili uviđaj prije početka
pregleda ili uviđaja.
Snimaj do mile volje ali kad ti policajac kaže da se udaljiš sa lica mjesta udesa recimo i kad ti kaže da prestaneš snimati - ima da poslušaš bez pogovora. U uređenom društvu to tako ide, kod nas postoji šansa da ćeš ti pametovat a da on neće htjeti da se bakće s tobom ili neće znati da te može -a može, sankcionisati.
-
NediM17
#44047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Je li ovaj prijedlog zakona prošao u skupštini PC, bastiona demokratije.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-rs- ... /190411128
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-rs- ... /190411128
- JavierBosnia
#44048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Grad Sarajevo bi trebalo da ima 5-10 vozila koja ce da budu u kontaktu i sa gradjanima i sa policijom. Policija koja patrolira bi trebala da sva takva vozila prijavljuju i da ih se odvlaci. Nije to problem od juce, koliko znam dugi niz godina vec jedan je pauk na podrucju grada Sarajeva
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#44049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Treba privatne firme angazirati
-
zdruzdjo