130km/h mjestimicno, sto ga ipak nimalo ne opravdava, vjerovatno ni makinja nije mogla vise potegnut'.triconja wrote:AmirBaa wrote:kriva policija, sud, vlast, gume na autu...kriv je mamlaz koji je prebrzo vozio neregistrovano auto, i isti toliki krivac mamlaz koji mu je dao da vozi to auto (vjerovatno roditelj). Tek onda dolazi ovo ostalo. Zivim i ja u istom gradu sa istom tom policijom, istim tim problemima, vozim od 20. (sad mi je 25) pa na autoputu nikad preko 140 nisam vozio.Ogranicenje cini mi se najvise 120 a ti vozis 140?
Fino bogami
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- semirsar
#22476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
EliasVeskot
#22477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozemo mi tuliti do sutra kako treba ili ne treba uvoditi zabrane, kad dodje gazda I kupi sinu BemVe ko ce mu zabraniti da ga vozi. Sefic ubije dvije cure, cijela porodica stane iza njega, jos ce dokazati da je auto klizilo, a nama sto raspravljamo o kaznama dodje kazna I kad predjes 10 vise na autoputu..Meni se cini da smo mi dogurali do faze da je posedovanje dobrog auta u Bosni, ravno nosenju oruzja u americi, uvijek nevin nastrada
- triconja
#22478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jest, treba ogranicit mladima konjazu auta na jedno 40 konja i knap da se ne more ni 110 izac na autoputusemirsar wrote:130km/h mjestimicno, sto ga ipak nimalo ne opravdava, vjerovatno ni makinja nije mogla vise potegnut'.triconja wrote:AmirBaa wrote:kriva policija, sud, vlast, gume na autu...kriv je mamlaz koji je prebrzo vozio neregistrovano auto, i isti toliki krivac mamlaz koji mu je dao da vozi to auto (vjerovatno roditelj). Tek onda dolazi ovo ostalo. Zivim i ja u istom gradu sa istom tom policijom, istim tim problemima, vozim od 20. (sad mi je 25) pa na autoputu nikad preko 140 nisam vozio.Ogranicenje cini mi se najvise 120 a ti vozis 140?
Fino bogami
- vješalica
#22479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U danasnjim novinama u razgovoru sa ocem jedne od djevojaka koje su poginule, isti navodi da taj Ejubovic zapravo,navodno,nije ni trebao voziti vec druga osoba koja je imala obaveza pa nije dosla.
Roditelji Ejubovica nisu nasli za shodno ni da zovnu.Toliko.
- vješalica
#22480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I kod nas postoje limiti za pocetnike,ali ne u jacini motora.JanuaryJones wrote: Ne odnosi se na kategorizaciju vozila nego na ograničenja koja imaju mladi vozači kad dobiju vozačku (tzv. neopatentati). Ograničenja se odnose na kw, odnosno ks, speed limite, konzumaciju alkohola i slično. Ako znaš talijanski https://www.automobile.it/magazine/neop ... ntati-2599 a ako ne, imaš google translate.
Sta to sve vrijedi kad se sistematski pocetnici ne kaznjavaju.
- uglavnomja
#22481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jahvješalica wrote:U danasnjim novinama u razgovoru sa ocem jedne od djevojaka koje su poginule, isti navodi da taj Ejubovic zapravo,navodno,nije ni trebao voziti vec druga osoba koja je imala obaveza pa nije dosla.
eto lako je to
haj' stisni pa nazovi nekoga kome si ti ili neko tvoj unistili zivot, eto meni je zao ...
- vješalica
#22482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Niko ne trazi opravdanja vec postoji minimum reda,ali kakvi su ga panjevi podigli bolje nista ne mozes ocekivati
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#22483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako je tačno da je neregistrovano, nije trebao niko voziti.
Međutim, ko će ga znati koliko je neregistrovanih šklopocija na ulicama.
- triconja
#22484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Eh, kad bi se takve stvari pocele ganjat (tj. ljudi poceli radit svoj poso) prosjecna pemzija bi bila povecana za 50% ko od saleTomahawk11 wrote:Ako je tačno da je neregistrovano, nije trebao niko voziti.
- Atego
#22485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

po novom zakonu. kod mene su u firmi bila djeca koja su sa 18god položila c1,a onda morali čekat godinu dana da mogu polagat c i ce.znači sa 19 pičio s prikolicom.ne kontaju oni još šta je težak život,nego momci vole volan,ako se klinče znaju da će dobit nogu,za razliku od ovog pavijana kome se klinčenje odobravalo,a i sponzorisalo vjerovatnokokuz_sa wrote: Za slepwra moras imat 21g i vozacku 1g minimalno da mozes pristupit polaganju
Za kamion ide se svako 6mj na tehnicki na ljekarski itd..
Nije bas lako dobit vozacku za slepera...a i takvi momci koji rade kao vozaci slepera su vec skontali sta je tezak zivot i posao i sazrili zivotno da mogu vozat takve kamione
može,može,u treću i lagano.a kod grdosija je problem i što teško staju i ako imaš usijanu glavu za volanom eto ti recept za katastrofu.ucenik1234 wrote: grdosiji treba 102 sekunde do 100, i grdosija je inertna sto nije slucaj sa 4.4 terencem koji je u niskom letu pri slucajnom jacem davanju gasa koje neiskusni vozac vrlo lako moze pritisnuti, vozio sam 3.2 benzinca ML, ne da se sporo voziti, mislim moze, ali izgubi se osjecaj, prava mjera jeste 90-110ks
p.s. ovo je samo moj rezon
kao što rekoh,nek uvode šta hoće,ja sam svoje ispolago' .al' opet ponavljam,za mene blokadu treba utufit djetetu u tikvu,a ne u mašinu.Hakiz wrote: Neko se sjeti: Hajmo uvesti 0 promila alkohola u vozilu.
Uvede se.
Onda se ukine. Obrazloženje: Naš narod navikao popiti, mora mu se malo dozvoliti da pije kad vozi, nije čovjek pijan ako popije dvije loze, nije 0 promila za nas, ne možemo mi to itd.
Eto, tako se uvodi i tako se ukida.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#22486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.espreso.rs/svet/bosna/26657 ... a_internal
Izvor blizak istrazi potvrdio nam je da je osnovni uzrok stravične nesreće upravo enormno velika brzina kojom se kretao BMW, za čijim je upravljačem bio neiskusan vozač. Da je u pitanju velika brzina, posvedočio nam je i jedan od vozača pored čijeg je vozila proletio BMW.
- Toliko je brzo vozio da se moj automobil zaljuljao kad je prošao pored mene - ispričao nam je naš sagovornik.
- xoklix
#22487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bila ja ta izjava i u avazu tako da je treba sa rezervom uzimati.
- vješalica
#22488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne mogu četnici da ne ostavljaju svoje sjebane komentare.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#22489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam, vidio sam na slikama, a i uživo naveče, ono je mogla napraviti samo blesava vožnja.xoklix wrote:Bila ja ta izjava i u avazu tako da je treba sa rezervom uzimati.
- Haris.ba
#22490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedina rješenje da se smanje slike kakve se vide sa vožnjom 240 na sat jeste da pošto na zadnjem popisu je rečeno da haman pa i nema nevjernika u BiH, reis, kardinal i patrijarh izađu i kažu da je politika vjerskih zajednica da svako ko objesno vozi i zagine se smatra samoubicom, i gubi pravo na vjersku sahranu. Ali, od toga nema ništa. Sahranjuju se samoubice. Samo plati.
Uvesti jasno definisano pravilo da porodica onoga ko je oštećen zbog objesne vožnje ima pravo na naknadu štete od imovine krivca koja se obavezno raspravlja u krivičnom postupku. Nema kazne zatvora koja ne uključuje i imovinsku kaznu koja se isplaćuje oštečenom/njegovoj porodici. Ako je krivac mrtav u saobračajci - oštećeni ili njegova porodica postaje nasljednik prvog reda.
I kupiti jednu veliku presu za automobile. I svaki auto sa vozačem bez vozačke kojeg policija uhvati ili koji se vozi neregistrovan (a nije auto ukradeno), ide pod presu. Nema veze čije je vlasništvo auta. Kazna za vlasnika vozila koji svjesno da auto onome ko nema vozačku je presa. Auto neregistrovano, a na javnoj cesti - presa. I uništavanje auta uz obavezno prisustvo vozača/vlasnika vozila se snima i bude prikazano na kantonalnoj televiziji.
Uvesti jasno definisano pravilo da porodica onoga ko je oštećen zbog objesne vožnje ima pravo na naknadu štete od imovine krivca koja se obavezno raspravlja u krivičnom postupku. Nema kazne zatvora koja ne uključuje i imovinsku kaznu koja se isplaćuje oštečenom/njegovoj porodici. Ako je krivac mrtav u saobračajci - oštećeni ili njegova porodica postaje nasljednik prvog reda.
I kupiti jednu veliku presu za automobile. I svaki auto sa vozačem bez vozačke kojeg policija uhvati ili koji se vozi neregistrovan (a nije auto ukradeno), ide pod presu. Nema veze čije je vlasništvo auta. Kazna za vlasnika vozila koji svjesno da auto onome ko nema vozačku je presa. Auto neregistrovano, a na javnoj cesti - presa. I uništavanje auta uz obavezno prisustvo vozača/vlasnika vozila se snima i bude prikazano na kantonalnoj televiziji.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#22491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U njemačkoj razmatraju uvođenje GPS Pratioca. Svi vozači koji imaju neko ograničenje morali bi u vozilu imati uključen isti uređaj koji bi pratio njihovu vožnju i ukoliko dođe do prekrašaja automatski se javlja u Policiju i idu sankcije.
Po onome što sam čitao to bi izgledalo ovako:
Vozač N.N. 19 godina. zakonsko ograničenje vožnje preko 110km/h.
Prije ulaska u vozilo ukuca u svom ličnom GPS p.uređaju broj tablica vozila. 4g transmiter provjeri vozilo i da li NN ima pravo voziti TO i TAKVO vozilo(klasa, kubikaža, registrovano i td). Ako mu se upali zelena lampica ili dobije odgovarajuću poruku može početi vožnju. U slučaju kontrole Drot prvo provjeri da li je vozač pod posebnim režimom, tj. mora imati ovaj hepek i da li mu je isti aktiviran.
Ukoliko vozač u toku vožnje prekrši neko od ograničenja, npr vožnja preko 110km/h i sličano uređaj sam šalje podatke o prekršaju u policiju i provodi se postupak, čitaj olakšava se konto i/ili daju dodatne zabrane.
Po završetku vožnje deaktiviraš uređaj.
Cilj je da se nadzire ponašanje u saobračaju neiskusnih vozača kao i onih koji su već registrovani kao prekršioci, a postoji ideja da se u svako novo auto ugradi sličan uređaj koji bi samo ovlaštene osbe mogle očitati.
Znam da je par ljudi u Sarajevu ugradilo GPS uređaje u auta koja daju djeci kako bi nadzirali kako voze.
Prije ulaska u vozilo ukuca u svom ličnom GPS p.uređaju broj tablica vozila. 4g transmiter provjeri vozilo i da li NN ima pravo voziti TO i TAKVO vozilo(klasa, kubikaža, registrovano i td). Ako mu se upali zelena lampica ili dobije odgovarajuću poruku može početi vožnju. U slučaju kontrole Drot prvo provjeri da li je vozač pod posebnim režimom, tj. mora imati ovaj hepek i da li mu je isti aktiviran.
Ukoliko vozač u toku vožnje prekrši neko od ograničenja, npr vožnja preko 110km/h i sličano uređaj sam šalje podatke o prekršaju u policiju i provodi se postupak, čitaj olakšava se konto i/ili daju dodatne zabrane.
Cilj je da se nadzire ponašanje u saobračaju neiskusnih vozača kao i onih koji su već registrovani kao prekršioci, a postoji ideja da se u svako novo auto ugradi sličan uređaj koji bi samo ovlaštene osbe mogle očitati.
Znam da je par ljudi u Sarajevu ugradilo GPS uređaje u auta koja daju djeci kako bi nadzirali kako voze.
- drug_profi
#22492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dobri su i postojeći zakoni, samo da se striktno provode.
Izvjesnost je ključna. Ja se sjećam stare Jugoslavije i izvjesnosti kazne koja je postojala. Za parkiranje u autobuskoj niši je bila 99% kazna.
I ima razloga zašto taj propis postoji i zašto je jako bitan i za bezbjednost i za tok saobraćaja.
Dakle da policajac u svojih 8 sati dok je na duznosti neprekidno patrolira, uocava krsenje propisa i zakona i pise kazne. Ako je potrebno, pojednostaviti ili tehnološki pripomoći taj proces. Ali kazna mora biti izvjesna. Počev od parkiranja.
Kad se stekne svijest da ces za parkiranje fasovat bez iznimke, onda ces i ogranicenje pratiti dobro, ocekujuci istu izvjesnost.
Po meni, umjesto 40 novih golfova, bolje je uzeti 40 kamera.
Izvjesnost je ključna. Ja se sjećam stare Jugoslavije i izvjesnosti kazne koja je postojala. Za parkiranje u autobuskoj niši je bila 99% kazna.
I ima razloga zašto taj propis postoji i zašto je jako bitan i za bezbjednost i za tok saobraćaja.
Dakle da policajac u svojih 8 sati dok je na duznosti neprekidno patrolira, uocava krsenje propisa i zakona i pise kazne. Ako je potrebno, pojednostaviti ili tehnološki pripomoći taj proces. Ali kazna mora biti izvjesna. Počev od parkiranja.
Kad se stekne svijest da ces za parkiranje fasovat bez iznimke, onda ces i ogranicenje pratiti dobro, ocekujuci istu izvjesnost.
Po meni, umjesto 40 novih golfova, bolje je uzeti 40 kamera.
- vješalica
#22493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I drzati se propisa uz desnu ivicu da kompletiramo moralisanje
- vješalica
#22494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U međuvremenu cemo ponekad na forumu otvoriti temu ima li me pravo policajac uopce zaustavitarman1 wrote:U njemačkoj razmatraju uvođenje GPS Pratioca. Svi vozači koji imaju neko ograničenje morali bi u vozilu imati uključen isti uređaj koji bi pratio njihovu vožnju i ukoliko dođe do prekrašaja automatski se javlja u Policiju i idu sankcije.
- klaki
#22495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Umjesto da obican narod ispasta, da se ogranicava i da mu se ugrozava sloboda i privatnost, zar nije lakse potruditi se i vaspitati ljude?
Zadesi se svako u situaciju da bude sa nekom budalom u autu, ali u tom slucaju fino kazes Ajde daj meni da vozim ili stani da izadjem ziv ti bio, pa gini ako ti se gine
Ovo je mogla biti totalka samo sa 1 zrtvom, da je bilo pameti
A moglo je i ne doc do nje da je bilo jos vise pameti i odgoja
Na kraju krajeva opet kazem po ko zna koji put - Darwinizam na djelu
Nije mi se jednom desilo da pored mene prozuji neko auto visokom brzinom i da mu na šasiji vidim da je auto na limitu tj. sekunda fali da sve izmakne kontroli tipa kao jednom Alfa vozimo se 120 na autoputu a ona pored nas proleti kao da stojimo. Auto se uvija od brzine i vjetra, kad gledas imas osjecas raspast ce se... Ali ocito neki ljudi ne osjete neke stvari prilikom voznje pa misle da mogu protiv fizike...
Zadesi se svako u situaciju da bude sa nekom budalom u autu, ali u tom slucaju fino kazes Ajde daj meni da vozim ili stani da izadjem ziv ti bio, pa gini ako ti se gine
Ovo je mogla biti totalka samo sa 1 zrtvom, da je bilo pameti
A moglo je i ne doc do nje da je bilo jos vise pameti i odgoja
Na kraju krajeva opet kazem po ko zna koji put - Darwinizam na djelu
Nije mi se jednom desilo da pored mene prozuji neko auto visokom brzinom i da mu na šasiji vidim da je auto na limitu tj. sekunda fali da sve izmakne kontroli tipa kao jednom Alfa vozimo se 120 na autoputu a ona pored nas proleti kao da stojimo. Auto se uvija od brzine i vjetra, kad gledas imas osjecas raspast ce se... Ali ocito neki ljudi ne osjete neke stvari prilikom voznje pa misle da mogu protiv fizike...
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#22496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ova incijativa je u zastoju zbog potencijalnog narušavanja privatnosti.vješalica wrote:U međuvremenu cemo ponekad na forumu otvoriti temu ima li me pravo policajac uopce zaustavitarman1 wrote:U njemačkoj razmatraju uvođenje GPS Pratioca. Svi vozači koji imaju neko ograničenje morali bi u vozilu imati uključen isti uređaj koji bi pratio njihovu vožnju i ukoliko dođe do prekrašaja automatski se javlja u Policiju i idu sankcije.
Ako će pomoći da moje dijete bude sigurno u saobračaju nek me svaki dan zaustave. Dobar dan- dobar da. Lagano kulturno.
Ima među drotovima svakakve stoke ali sve se da srediti.
- StipuGaNime
#22497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tako je,medju drotovima ima svega.I svakako treba raditi na tome da se taj korov istrijebi.Da policajac radi svoj posao onako kako je propisano zakonom-ni po babi ni po stricevima.
Zatim uvesti tako rigorozne mjere da svi oni koji krse i najmanje saobracajne propise,nikad vise i ne pomisle na to. Ali.Sve to ovako lijepo zvuci kad se piskara po forumu.U praksi,je to skroz drugacije.Prvo oni koji donose i tumace zakone su cobani.Ali hajde eto i sto su cobani,jel problem uzeti copy-paste zakone naprednijih zemalja i primjeniti kod nas?
2 veca prekrsaja-gubljenje vozacke na jako dug period.Ponavljanje slicnih prekrsaja-oduzimanje vozacke bez mogucnoscu za polaganjem ponovo.
0% alkohola u krvi.
RIGOROZNE kontrole prilikom registracije vozila,odnosno tehnickog pregleda.Pa da vidimo onda kakve su sare na gumama,debljina diskova,kineski xenoni i ostale zayebancije.
Obezbjediti parking infrastrukturu.Svi koji potpadaju pod "parking papke" kaznjavati bez iznimke.(oformiti sluzbu koja ce biti nadlezna samo za parking mjesta,koja ce ici i kontrolisati vozila,i to po mogucnosti da uposlenici budu iskljucivo iz drugih kantona ! -zbog smanjene mogucnosti za protekcijom.Poznajem ga jaran mi necu njemu kaznu pisati)
101 stvar pametna bi se dala uraditi.Garantujem u veoma kratkom roku da bi mjere dale rezultate.
Zatim uvesti tako rigorozne mjere da svi oni koji krse i najmanje saobracajne propise,nikad vise i ne pomisle na to. Ali.Sve to ovako lijepo zvuci kad se piskara po forumu.U praksi,je to skroz drugacije.Prvo oni koji donose i tumace zakone su cobani.Ali hajde eto i sto su cobani,jel problem uzeti copy-paste zakone naprednijih zemalja i primjeniti kod nas?
2 veca prekrsaja-gubljenje vozacke na jako dug period.Ponavljanje slicnih prekrsaja-oduzimanje vozacke bez mogucnoscu za polaganjem ponovo.
0% alkohola u krvi.
RIGOROZNE kontrole prilikom registracije vozila,odnosno tehnickog pregleda.Pa da vidimo onda kakve su sare na gumama,debljina diskova,kineski xenoni i ostale zayebancije.
Obezbjediti parking infrastrukturu.Svi koji potpadaju pod "parking papke" kaznjavati bez iznimke.(oformiti sluzbu koja ce biti nadlezna samo za parking mjesta,koja ce ici i kontrolisati vozila,i to po mogucnosti da uposlenici budu iskljucivo iz drugih kantona ! -zbog smanjene mogucnosti za protekcijom.Poznajem ga jaran mi necu njemu kaznu pisati)
101 stvar pametna bi se dala uraditi.Garantujem u veoma kratkom roku da bi mjere dale rezultate.
- vješalica
#22498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mentalitet je cudo. Najvise su stradali oni koji su redovno pisali kazne. U skladu sa tim danas svako cuva svoju gujicu jer je bespredmetno da rizikuju posao radi telefona i da ih nadredjeni jebe u zdrav mozak.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#22499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ima bolja opcija,procenat od napisanih kazniStipuGaNime wrote:po mogucnosti da uposlenici budu iskljucivo iz drugih kantona ! -zbog smanjene mogucnosti za protekcijom.Poznajem ga jaran mi necu njemu kaznu pisati)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#22500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imaju oni već procenat od (ne)napisanihbitanga_sa_otesa wrote:ima bolja opcija,procenat od napisanih kazniStipuGaNime wrote:po mogucnosti da uposlenici budu iskljucivo iz drugih kantona ! -zbog smanjene mogucnosti za protekcijom.Poznajem ga jaran mi necu njemu kaznu pisati)