SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#21901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

un1ted wrote:I šta kada pošalje? Eno trokut na cesti, ne vidi se u ovom kadru - auto pokvareno. Možda :D
Samo pisati prekršajne naloge, pa nek on onda dokazuje da mu je auto povkareno bilo.
Dope_Man

#21902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Naslovnica wrote:
O'zone wrote:Evo primjera" ja, ja, ja, ja i opet ja"

https://s15.postimg.cc/4t8rk50e3/FB_IMG_15294835391991624.jpg

Preuzeto sa FB-a
NEVJEROVATNO!
Cemu cudjenje, pa svako jutro je tu tako. Istina, prvo jutro kad su iscrtali ovu stazu 90% vozaca je vozilo lijevom trakom. Jutros su se svi regularno vratili u desnu tako da meni kao biciklisti nije mnogo znacilo u tom trenutku sto imam iscrtanu stazu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

BadBoy wrote:
Poslati sliku i prijavu na PU Centar
centar nema nista s ovim
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Image

Preuzeto sa FB-a
Jebote kakav mentalni sklop moras biti pa da ovdje parkiras :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote:
nije to mentalni sklop ,to je crna rupa,guta sve oko sebe :lol:
O'zone
Globalni moderator

#21907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

U 14:34 zvao PU NS da prijavom vozilo u mojoj ulici koje je parkirano na trotoaru i tako dan za danom. Pripada nekom od uposlenika jedne od firmi...ništa bitno.

Nazvao objasnio situaciju, veoma uljudan službenik sa druge strane zahvalio se i rekao da će prva patrola koja naiđe citiram "zakititi vozilo".

I nađem ja sebi hladovine stanem i čekam i tako 25 minuta i onda sam morao krenuti dalje jer radne obaveze zovu. Patrolu dočekao nisam.

Sutra ako vozilo bude na istom mjestu a vjerovatno hoće jer to traje više od mjesec tako opet ćemo razgovarati sa Gospodom u PU NS
zigson

#21908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

DaffyDuck wrote:
zdruzdjo wrote:
JoeyTribbiani wrote:@zdruzdjo :thumbup: svaka čast druže

Hvala Bogu, nisam bio često u situaciji kada se desi slična stvar, ali ovo što sam vidio, raja je voljna da stane i pomogne. .....

Uh ja jesam u tim situacijama.
Hoce me to.
Zadnji put prije godinu mozda godina i po sam vadio lika iz prevrnutog na bok auta na raskrsnici kod studentskih.
I tada su mi zivce izvadili kreteni. Ja se penjem po autu da vadim frajera a ispred auta doslovno na metar mufljo stoji sa autom i ceka da se semafor upali pa da ide. Ne mrda iz auta. Tad smo ja i policajac(biciklista) prvi pritrcali da vadimo covjeka. Svi stoje i gledaju ko da nista nije bilo, a lik krvave glave pokusava da izadje iz auta. Podne je oko 2. Vrvi od ljudi.

Iznesemo ga ga nekako na jedvite jade(stajao je u autu pa nije bilo sumnje da je nesto opasno polomljeno), posjekotina na glavi i sjednemo ga na trotoar i ja stanem pred auto od toga sto gleda da ne moze proci namjerno, otvoren prozor reko: pasa ima li vrucine? Haj malo izadji da udahnes mozda i sevapa zaradis usput. On me gleda ko ono "sta ba".
Kaze drot pusti ga ba, debil. Iznese zena iz prodavnice na autobuskoj vode i nekakvu gazu.
Drot krvav i ja.
Bravo :thumbup:

Al nije ni cudo, kad pri polaganju prve pomoci za vozacki ti predavaci iz crvenog krsta izricito kazu da NE prilazis i NE pomazes osobama u saobracajnim nesrecama, kao bolje je da to strucno lice uradi :-)
Otkud ti to bgt eto. Svi kazu da si prije svega zakonski duzan da pomognes a onda i moralno, pa sto polazes onda prvu pomoc?
Sodom1

#21909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

TU SE misli na vjestacko disanje
zigson

#21910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

:-)
nepass1

#21911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

DaffyDuck wrote:Jeste, ali i mi moramo poduzeti nesto da se stvari mijenjaju. Tri dana zvati policiju, nek se mota tamo i vec cetvrti se vrti prica policija pise- nemoj tamo.
Ja se na taj nacin borim, i vec sad se dobro izborila tamo gdje meni smeta. I policija je znala biti bezobrazna, ali treba biti samo uoran i istrajati.
Joj nece policija da dodje, 0a neki dan zvao prilaz za invalide blokiran. Dosli mamlazi, ne znaju da sam ja zvao i pitam hocete pisati. Kaze mi cekamo ovog invalida sto nas je zvao.
Pa samo zines, bez texta, nmg da vjerujem.
noviclan

#21912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Anjalaaa selaaa wrote:Kad smo kod mentalnog sklopa...
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /180620094
kakav gospodin cisto sumnjam da se zove dragan ili sl.
DaffyDuck

#21913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

Bravo :thumbup:

Al nije ni cudo, kad pri polaganju prve pomoci za vozacki ti predavaci iz crvenog krsta izricito kazu da NE prilazis i NE pomazes osobama u saobracajnim nesrecama, kao bolje je da to strucno lice uradi :-)[/quote]

Otkud ti to bgt eto. Svi kazu da si prije svega zakonski duzan da pomognes a onda i moralno, pa sto polazes onda prvu pomoc?[/quote]

Iz licnog iskustva od prije 10ak godina i jos iz price jedno 6-7 ljudi koji su polagali u godinama iza mene.
Ono kao ne mozete vi znati kakve ko povrede ima, ne mozete imati iskustvo, bolje ne dirati... A umjetno disanje pogotovo.
DaffyDuck

#21914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

nepass1 wrote:
DaffyDuck wrote:Jeste, ali i mi moramo poduzeti nesto da se stvari mijenjaju. Tri dana zvati policiju, nek se mota tamo i vec cetvrti se vrti prica policija pise- nemoj tamo.
Ja se na taj nacin borim, i vec sad se dobro izborila tamo gdje meni smeta. I policija je znala biti bezobrazna, ali treba biti samo uoran i istrajati.
Joj nece policija da dodje, 0a neki dan zvao prilaz za invalide blokiran. Dosli mamlazi, ne znaju da sam ja zvao i pitam hocete pisati. Kaze mi cekamo ovog invalida sto nas je zvao.
Il nek pisu il zoves opet stanicu i pitas za ime i prezime sefa smjene jer njegovi na terenu nece da sankcionisu prekrsaj. Napisat ce, vjeruj. A iduci put nece imat tako glup komentar.
Edin H.

#21915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

DaffyDuck wrote:
nepass1 wrote: Joj nece policija da dodje, 0a neki dan zvao prilaz za invalide blokiran. Dosli mamlazi, ne znaju da sam ja zvao i pitam hocete pisati. Kaze mi cekamo ovog invalida sto nas je zvao.
Il nek pisu il zoves opet stanicu i pitas za ime i prezime sefa smjene jer njegovi na terenu nece da sankcionisu prekrsaj. Napisat ce, vjeruj. A iduci put nece imat tako glup komentar.
Zasto je glup komentar?

Ljudi hoce da pomognu invalidu kojem je neko blokirao prilaz. :oops:
DaffyDuck

#21916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

Ma ja...
nepass1

#21917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

DaffyDuck wrote:Ma ja...
Imaju neki dogovor, nece da pisu. Svaki dan 10 do 15 auta mogu popisati. Zovnem ih i gledam sa terase, nisam znao da moras cekati gospodu napolju pa im objasniti posao.
Dodjose, vidjose auta i krug nazad. Nisu ni izasli iz auta.
Nisam ni ja penzioner, ne mogu visiti kuci i cekati hoce li doci i sta poduzeti.
Ali tacno se vidi da nece da pisu
triconja

#21918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

_BataZiv_0809 wrote:

Image

Preuzeto sa FB-a
Jel to biciklisticka staza?
zdruzdjo

#21919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

DaffyDuck wrote: Iz licnog iskustva od prije 10ak godina i jos iz price jedno 6-7 ljudi koji su polagali u godinama iza mene.
Ono kao ne mozete vi znati kakve ko povrede ima, ne mozete imati iskustvo, bolje ne dirati... A umjetno disanje pogotovo.

Burazere da si prisustvovao par puta akciji hitne pomoci a bez da je auto smrskano vidio bi da ukoliko ne lipti krv na sve strane, nisu bas nesto ono "mirujte, moramo vas imo imobilizirati zbog sumnje...." I slicno.
Ne pljujem po njihovom poslu ali nisu bas ono na visini zadaka sa onim "hitna". Onako malo "casual".

Na otvorenoj pijaci kod kvadranta covjek pade. Epilepsija klasican napad. Jaran ga drzi za ruke da ne opali glavom i kuka ljudi pomozite a svi ga zaobilaze kao da ce mu alien prsnuti iz prsa.
Priletim skinem ruksak sa ledja stavim na zemlju i spustim ga da glavom nije na betonu. Onaj sto carape prodaje na cosku, daj reko bilo kakve da mu samo stavim da ne polomi zube ali debele. Dade fakat covjek bez A. Stavim mu medju zube nekako Neko hitnu zvao u medjuvremenu. Uzmem mu od jarana jaknu i pokrijem jer znaju se ljudi u toj situaciji umokriti pa da ne bude covjeku neugodno kad dodje sebi. Posklanjam raju okolo. Neko prinese vode te ga malo umijem. Taman kako frajer dolazi sebi tako i hitna dolazi. Izvadim mu iz usta ali jos uvjek nije skroz svoj. Gledaju jel se udario. I hoce da ga dignu na noge da ga uvedu u kombi. Pa reko de ba nosila iznesite jebo ga, unjeti cu ga ja sam ako treba. Oni ono ko ma haaajde ba nek sam udje.
Jaran njegov zahvaljuje se ko da sam ne znam sta.
Hocu da kazem, ljudi su generalno smotani i zaguljeni, i da ne bi smotanoscu napravili jos veci belaj, na polaganju prve pomoci ti kazu "ma ne diraj ti, mi cemo". A dok oni dodju, ohooooo. Ako si iole sposoban tj ako si sa razumjevanjem slusao i ucio prvu pomoc, mozes nekome spasiti zivot. Ili olaksati barem dok ne dodje hitna pa onda je vec van tvojih ruku pa sta Bog dadne.
drug_profi

#21920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Uglavnom, ne pomazi ako ne znas kako.
Ali treba stati i vidjeti treba li tom koji zna, nekako pomoci.
zdruzdjo

#21921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

drug_profi wrote:Uglavnom, ne pomazi ako ne znas kako.
Ma tacno. Mene je rat naucio puno, kroz posao takodje, ali i onako sam.

Zaglavi se komad suhog mesa u grlu nekom. Ma moras znati sta da radis. Neces gledati i cekati. Pao u nesvjest, ma okreci ga da se ne ugusi.
Krvari arterijski, povezuj ili pritiskaj iznad ili na samoj rani sto prije jer je minuta dvije u pitanju.
Opekotina, hladi kako znas i umijes ako nije treci ili cetvrti stepen.
To su ba minute a moze puno znaciti.
JThomas

#21922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

u teškim slučajevima fakat možeš veliko sranje napraviti ako probaš pomoći, a ne znaš kako. možda i presudno. k'o kad se sve polaže reda radi.
triconja

#21923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

zdruzdjo wrote:
drug_profi wrote:Uglavnom, ne pomazi ako ne znas kako.
Ma tacno. Mene je rat naucio puno, kroz posao takodje, ali i onako sam.

Zaglavi se komad suhog mesa u grlu nekom. Ma moras znati sta da radis. Neces gledati i cekati. Pao u nesvjest, ma okreci ga da se ne ugusi.
Krvari arterijski, povezuj ili pritiskaj iznad ili na samoj rani sto prije jer je minuta dvije u pitanju.
Opekotina, hladi kako znas i umijes ako nije treci ili cetvrti stepen.
To su ba minute a moze puno znaciti.
Mora covjek bas bit posebnog mentaliteta da bi mogo nekom pomoc, ne moze to svaka susa ba. Neka, i bolje je sto strase ljude da nista ne probaju, zamisli koliko bi od pametnjakovica ljudi zaplatilo, bas zbog jednostavnih i "logicnih" stvari :D
славянин

#21924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Par stvari koje mogu spasiti zivot jel....

Bilo kakve povrede arterija u periferiji (noge ruke,) u kojima primjecujete strcanje krvi u ritmu pulsiranja srca (primjetno veliko krvarenje) - turniket staviti (kajes,komat jakog i duzeg platna,od bicikla moze ona rastezljiva spaga ali namotati je vise puta tako da vecom povrsinom pokriva mjesto dje zelite prekinuti krvotok ili bilo sta siroko budite kreativni/ ne spagom jer moze uzrokovati jos traume na tkivo urezivanjem / stegnuti i naci kakvu sipkicu (moze gedora,sarafciger bilo sta) i uvrtati tj. stezati dok to strcanje ne prestane a onda fiksirati taj stez da drzi cim god mozete. Ako je moguce napisati na celo krvlju ili flomasterom vrijeme primjene turniketa.
Time ste 99% spasili covjekov zivot ako je samo ta povreda u pitanju.
Prilikom stavljanja turniketa najbolje/brze u hitnoj situaciji i kada niste strucni jeste primjeniti isti sto blize jezgru tijela (znaci sto blize pocetku uda) jer lako je napraviti gresku da arterija koja je presjecena se povuce a vi podvezete ispod nje tako da dobijete unutarnje krvarenje i punjenje uda krvlju. -
Image
Image
Image
Ne primnjenjivati turniket na vrat :D na zglobove i provjeriti dzepove i isprazniti na mjestu ako primjenjujete isti preko djepa.

Unutarnja krvarenja ce tesko i detektovati neko ko nije strucan - a i ako detektujete u sustini nista ne mozete uraditi jer imati hvataljke i uhvatiti arteriju koja se presjekla i povuka nije bas walk in the park rekli bi.Tako da su veoma male sanse da zrtva prezivi ukoliko profesionalna pomoc ne stigne veoma brzo.

Izbjegavati pomjeranja ozlijedjenog na bilo kakav nacin osim ako nije u direktnoj opasnosti (gori auto,tone u vodu itd.) - ako ste vec primorani pokusati to uraditi sa nekim podloskom/nosilom ili u najmanju ruku drzati polozaj tijela sto je vise moguce u zatecenoj poziciji (mogucnosti ozljede kicme su velike u ovim slucajevima)

U slucaju da zrtva nije svjesna - provjeriti - osloboditi disajne puteve (izvaditi bilo sta iz usta sto moze praviti opstrukcije i okrenuti zrtvu na stranu sa rukom blizom tlu ispruzenom kao i nogom saviti koljeno za nogu koja je bliza tlu.

U slucaju da je smrskana vilica i nije moguce od krvi omoguciti disanje - pokusajte naci nacin - ako mozete olovku (hemijsku naravno izvaditi ulozak iz olovke) i probiti rupu direktno u disajni put (odmah ispod grbe koju mozete napipati na srediti grla).
Image

Prvi zavoj ili gaza - u slucaju da imaju otvorene i vidne rane koje krvare (ako primjetite da strca krv i da je arterijska PRVO turniket staviti) na istu primjeniti smotuljak zavoja nerazvijen i pritisnuti pa preko toga ici zavojem (elasticnim ako ima ako ne stegnuti obicni JAKO) kako bi vecina pritiska se lokalizovala na ranu a ne na ostalu povrsinu pod zavojem. (NAPOMENA - naucite kako pravilno obmotati zavoj - banalna ali stvar u kojoj 90% ljudi grijesi)

Najbolje i najbolje jeste ici sistemom
MARCHE -
MASSIVE bleeding control (zaustaviti arterijska krvarenja),
AIRWAYS (osigurati disajne puteve),
RESPIRATION (provjeriti dali zrtva dise i prijeniti pomoc u disanju ako ne) ,
SOK ( zrtva ako je svjesna bit ce u soku blijeda i dezorjentisana - dati rijeci podrske "sve je uredu,nisi puno ozlijedjen,dolazi pomoc,gdje si krenuo - dokle putujes odakle si) - skloniti udove ukoliko su isti presjeceni i pokusati onemoguciti zrtvu da vidi svoju krv i povrede,
HEAD (provjeriti za ozljede na glavi,previti u slucaju da su manje - u slucaju vecih napuknuca lobanje i eventualno izlazka dijela mozga iz lobanje - NE CISTITI nego LAGANO previti MOKROM krpom ili zavojem BEZ PRITISKA) - u ovoj fazi gledati da zrtvu i pokrijete dekom ili bilo cim da izbjegnete hipotermiju,Posljednja stavka jeste
EVAKUACIJA - strucnim licima prenijeti sve sto ste poduzeli.

Bilo kakav izlazak crijeva iz utrobe - ne vracati nazad nego pokriti najlonom-kesom ili mokrom majicom - sa tek toliko pritiska da zaustavi dalji izlazak.

Po noci ako nema izvora svjetlosti - odmah traziti krvarenja ako sumnjate na ista - preci rukom preko zrtve sistematski od udova pa dalje,svako pola noge ili ruke itd pomirisati svoju ruku - u slucaju krvarenja osjetit cete distinktivan miris zeljeza (krvi) ne prepipati pola zrtve pa onda mirisati jer necete onda skontati gdje je rana nego u segmentima.

Eto mozda moze biti korisno mozda ne,ima mnogo strucnijih ljudi na forumu (doktora) pa neka me isprave ako u necemu grijesim.
Last edited by славянин on 21/06/2018 00:27, edited 6 times in total.
DaffyDuck

#21925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

Jako koristan post, hvala :thumbup:
Post Reply