SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cvrčak_na_hedonizmu

#11501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Baš tako. Ne treba biti genije pa to shvatiti.

Al' jok, lik se javlja i piše da poligraf nije validan na sudu. O Allahu dragi, kakva bića troše kisik, imal' mjesta gore da se prijavim.

Da pokušavaš ispasti glup i ograničen teško da možeš biti blizu nivoa lika koji ima više postova od napisanih rečenica.

Il baš trola, nemoguće je biti toliko ograničen :D
radiša

#11502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

Puno je ljudi uvuceno u ovo sve od policajaca do advokata...
Sumnjam da ce istina bas radi toga ugledat brzo svjetlo dana.
Sodom1

#11503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

insaneinthebrain wrote:
meteorit135531 wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Mogu je i optužiti za saučesništvo u ubistvu također, što bi se većini ljudi desilo da imamo ovakvu situaciju i da se glavni svjedok pravi blesav i vadi na amneziju.

Ti baš ne razumiješ. Ne znam ni što si mi replicirao.
Ja ne znam zašto ovaj insomnia laže u vezi poligrafa. Otkud mu takve informacije ? Ne znam jel to smišljeno govori ili ? Kao prvo , poligraf ispituje i bilježi prirodne ljudske reakcije i prati odgovore ljudskog tijela kad im se postavljaju pitanja na koja treba dati odgovor.
A ovaj insomnia voli svakom loncu biti poklopac.
baljezga od kako se prijavio na forum, pobjegao frajer u dijasporu i sad ovdje soli pamet a tamo ne smije nikom da pisne :zzzz:
Cuj pobjego
nemojte tako : po drzave bi da bezi a druga pola bi da se prikopca na drzavnu sisu :mrgreen:
Sodom1

#11504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

insomnia78 wrote:Covjece boziji poligraf je nepouzdana sprava i kao takva nije priznata na sudu i kao takvu je imas pravo odbiti. Uostalom sve sto priznas i kazes u policiji na sudu mozes negirati.
Dr. Hanibal Lector prolazi poligraf bez problema
Cojek hladan kao spricer :lol:
kljurso

#11505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kljurso »

Poligrafsko testiranje je samo pomocna stvar u istrazi. Svakoj u kojoj se uzima ta opcija.
Ne moze se koristiti ni na jednom sudu kao "puni dokaz". Pomaze u istrazi koja se vodi ali ukoliko na poligrafu te upitaju npr. " jeste li krivi za ubistvo" i ti padnes, to ne moze na sudu biti dokaz da se kaze: "jest on je kriv za ubistvo presuda xx godina". U tom slucaju se samo moze(mora) istraga produbiti i nastaviti. Mozda u drugom smjeru ali se ne moze zatvoriti.
Ovdje je izgleda upravo to razlog jer bi u slucaju da mala padne na testiranju, tuzilasvo a i policijske strukture bili prisiljeni da istragu nastave, prodube.... a onda se ne bi moglo tek tako osuditi zrtveni jarci sto izgleda dalida upravo hoce. bez obzira na razloge.

Btw nekih godina u italiji je poligrafsko testiranje uveliko bilo kompromitovano kada se otkrilo da je cosa nostra uspjela ubaciti clanove i odskolovati na drzavnim fakultetima kadrove da budu strucnjaci za poligrafsko testiranje koje su kasnije bili koristeni za obuku drugih clanova kako da se izvara poligraf i odvuce neka istraga u totalno krivom smjeru. Ne znam kako je danas.
Haris.ba

#11506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Šta možeš na poligrafu kada kažeš da se ne sjećaš? Djevojka tvrdi da ima amneziju. Ima i neku dokumentaciju oko toga da ima tu djagnozu.

Čak i odbijaje odlaska na poligraf ne znači krivicu. Ne želim rušiti pretpostavke o poligrafu koje postoje u narodu. Te pretpostavke pomažu policiji da otkriva krivična djela.

Poligraf u biti služi samo za usmjeravanje istrage. Nije nevažan, ali nije ni presudan. Znala je policija zbog poligrafa grdno i pogriješiti.

Ko ima jako znojenje i stres i pri najmanjoj iritaciji, može i vlastito ime slagati. :D
kljurso

#11507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kljurso »

Haris.ba wrote:Šta možeš na poligrafu kada kažeš da se ne sjećaš? Djevojka tvrdi da ima amneziju. Ima i neku dokumentaciju oko toga da ima tu djagnozu.

Čak i odbijaje odlaska na poligraf ne znači krivicu. Ne želim rušiti pretpostavke o poligrafu koje postoje u narodu. Te pretpostavke pomažu policiji da otkriva krivična djela.

Poligraf u biti služi samo za usmjeravanje istrage. Nije nevažan, ali nije ni presudan. Znala je policija zbog poligrafa grdno i pogriješiti.

Ko ima jako znojenje i stres i pri najmanjoj iritaciji, može i vlastito ime slagati. :D
Pa moze reci "ahaaaaa alisa laze da se ne sjeca", sto bi opet bacilo sjenu na istragu, dalidu, tvrdnje......
To je razlog izbjegavanja stavljanja nje na poligraf. Obicna mahalska djevojcica koja je poligraf mozda vidjela na csi miami i ona bi sigurno pala na istom sto bi onda odvelo do mnogo cega sto tuzilastvu nije u cilju.
JThomas

#11508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

metar šuplje o poligrafu. a generalno, u najvećem broju slučajeva, kad policija hoće da sazna (a ne prikrije) istinu ona je sazna i od najokorjelijih kriminalaca. a ne od jedne trebice fufice. nego nije htjela.
Haris.ba

#11509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

JThomas wrote:metar šuplje o poligrafu. a generalno, u najvećem broju slučajeva, kad policija hoće da sazna (a ne prikrije) istinu ona je sazna i od najokorjelijih kriminalaca. a ne od jedne trebice fufice. nego nije htjela.
Otprilike to je to. Jer, poligraf je samo alatka. Policija kada hoće - može u 99% slučajeva riješiti svaki zločin. Malo smo mi društvo. Teško se mogu sakriti stvari.

Ja vidim da Memić (otac) se trudi. I svaka mu čast na tome. Ali, isto tako vidim i da ne zna. I još traži ime. Samo se nadam da mediji neće se uključiti u ovaj slučaj ko u Srbiji za ubistvo one pjevačice. A po tekstu Latića vidim da se već krenulo.
JThomas

#11510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ne znamo zna li. ako zna pametno je što ne govori. i ne treba da kaže ako ne padne u vodu zadnja nada da će to oni reći.
vješalica

#11511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Haris.ba wrote: Ja vidim da Memić (otac) se trudi. I svaka mu čast na tome. Ali, isto tako vidim i da ne zna. I još traži ime. Samo se nadam da mediji neće se uključiti u ovaj slučaj ko u Srbiji za ubistvo one pjevačice. A po tekstu Latića vidim da se već krenulo.
po istupima muriza vidi se da zna
nego je čovjek pametan i svaka mu čast na tome ;)
radiša

#11512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

pametan je covjek i sa obzirom u kakvoj se situaciji nalazi veoma je svjestan gdje zivi i sa kim udise ovaj pogani vazduh.nekad pozelim da neko baci kakvu atomsku na ovaj pogani grad,previse govana zivi u njemu a drugacije ih ne mozes istrijebit.sarajevo nikad poganiji grad nije bio.
Dr. Kuca

#11513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dr. Kuca »

Dalida ce za 3 mlada belegionara reci da ga je udario avion koji je nestao poslije.
Tercius

#11514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Opet forumski CSI...poligraf je samo pomocni aparat uz pomoc kojeg se nesto potvrdjuje ili negira, bas kao i alkotest.Zbog specificnosti u nacinu rada za razliku od alkotesta koji je poprilicno preicizan njegovi rezultati se ne mogu uzeti kao konacni i relevantni u procesu dokazivanja.Vidim da se vodi polemika oko toga zasto se nekome ne uradi poligraf ispitivanje, onoliko koliko znam a znam poprilicno, nema te metode na svijetu koja bi nekoga natjerala da se podvrgne nekom ispitivanju ako taj neko to ne zeli i to je pocetak i kraj kompletne price oko tog famoznog poligrafa.
cvrčak_na_hedonizmu

#11515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Tercius wrote:Opet forumski CSI...poligraf je samo pomocni aparat uz pomoc kojeg se nesto potvrdjuje ili negira, bas kao i alkotest.Zbog specificnosti u nacinu rada za razliku od alkotesta koji je poprilicno preicizan njegovi rezultati se ne mogu uzeti kao konacni i relevantni u procesu dokazivanja.Vidim da se vodi polemika oko toga zasto se nekome ne uradi poligraf ispitivanje, onoliko koliko znam a znam poprilicno, nema te metode na svijetu koja bi nekoga natjerala da se podvrgne nekom ispitivanju ako taj neko to ne zeli i to je pocetak i kraj kompletne price oko tog famoznog poligrafa.
Znači priča ide ovako. Ako ikad budem svjedok ubistva ( gluho bilo ) fino kažem da se ničega ne sjećam i da imam amneziju i ne mogu mi ništa, istrazitelji kažu nema problema, sretno, a s tom konstatacijom se složi i kantonalni tužitelj.

Jel' tako inspektore Kluzo ?
JThomas

#11516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ako si jak u sda, može biti i da jeste tako... :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#11517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

JThomas wrote:ako si jak u sda, može biti i da jeste tako... :mrgreen:
Vidim da se neki prave gljive i hvataju priče o poligrafu, a bježe od sustine priče, zato i izvodim "zakljucke". Vrhunski posao drotovije i tuzilastva :oops:

Ovo ne bi prošlo u Eritreji, toliko je ofirno, kod nas očito prolazi. Banana država, klasična.
JThomas

#11518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

neće proći. usrali su motku, a otac sve radi kako treba.
BadBoy

#11519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Tercius wrote:Opet forumski CSI...poligraf je samo pomocni aparat uz pomoc kojeg se nesto potvrdjuje ili negira, bas kao i alkotest.Zbog specificnosti u nacinu rada za razliku od alkotesta koji je poprilicno preicizan njegovi rezultati se ne mogu uzeti kao konacni i relevantni u procesu dokazivanja.Vidim da se vodi polemika oko toga zasto se nekome ne uradi poligraf ispitivanje, onoliko koliko znam a znam poprilicno, nema te metode na svijetu koja bi nekoga natjerala da se podvrgne nekom ispitivanju ako taj neko to ne zeli i to je pocetak i kraj kompletne price oko tog famoznog poligrafa.
Znači priča ide ovako. Ako ikad budem svjedok ubistva ( gluho bilo ) fino kažem da se ničega ne sjećam i da imam amneziju i ne mogu mi ništa, istrazitelji kažu nema problema, sretno, a s tom konstatacijom se složi i kantonalni tužitelj.

Jarane moram se uključiti ovdje u diskusiju jer bahato napadaš i vrijeđaš sugovornike. Hajde ti, pametnjakoviću, objasni kako ćeš dokazati da se neko nečega zaista ne sjeća ili da ne zna? Poligraf je neprecizan aparat i princip njegovog rada je zasnovan na nekim pretpostavkama za koje se u međuvremenu dokazale da nisu tačne. Npr. uopće ne funkcionira na psihopatama koji ne iskazuju bilo kakve emocionalne reakcije. To ti ljudi pokušavaju reći.

Sa druge starne, ako konkretno govorimo o Alisi Mutap (ne ulazeći u mutljažu oko cijelog sluačja) ne postoji način da ju se natjera da kaže nešto AKO zna ili da se dokaže da ona zaista nešto zna. Jedino da je vežu i mučedok ne prizna nešto (ali šta).

I da završim sa odgovorom na tvoje pitanje. Da, ako ikada budeš svjedok nekog krivičnog djela, tvoje je pravo da kažeš da se ne sjećaš ničega ili da nisi vidio. Na tužilaštvu je da dokažu da lažeš.
beni-bu-man

#11520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by beni-bu-man »

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#11521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Evo jednostavno pitanje: fakat vjeruješ da se desilo onako kako je predstavljeno javnosti?
Tercius

#11522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Pa ne znam bas da li u Eritreji znaju za poligraf i ne znam kako prica ide u tim tvojim fikcijama, ali vjerujem da bi mogao reci i da imas i povecanu prhut u kosi te da odbijas da se podvrgnes poligrafu ili bilo kojem drugom ispitivanju.Ali sve evo nesto kontam da je tebi shvatiti pojam odbijanja ispitivanja ravan izracunu radiokativnog poluraspadanja po jedinici vremena.
Tercius

#11523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Tomahawk11 wrote:
Evo jednostavno pitanje: fakat vjeruješ da se desilo onako kako je predstavljeno javnosti?
Nemam pojma, ne ulazim u konkretne rasprave na zadatu temu iz 1001 razloga pored toga imam svojih problema, razveo sam se od zene, nece da izadje iz stana i et tako...
cvrčak_na_hedonizmu

#11524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Tercius wrote:

Pa ne znam bas da li u Eritreji znaju za poligraf i ne znam kako prica ide u tim tvojim fikcijama, ali vjerujem da bi mogao reci i da imas i povecanu prhut u kosi te da odbijas da se podvrgnes poligrafu ili bilo kojem drugom ispitivanju.Ali sve evo nesto kontam da je tebi shvatiti pojam odbijanja ispitivanja ravan izracunu radiokativnog poluraspadanja po jedinici vremena.
Znači da je drotovija uradila dobar posao u slučaju Memic. Jel tako inspektore Kluzo ?

Kakav narod, takva država. Tačno me stid s kakvim moralnim nulama dijelim zrak i državu.

Jadno
Tomahawk11
Globalni moderator

#11525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Tercius wrote:
Nemam pojma, ne ulazim u konkretne rasprave na zadatu temu iz 1001 razloga pored toga imam svojih problema, razveo sam se od zene, nece da izadje iz stana i et tako...
OK, postujem i razumijem, imas preca posla i svojih problema :thumbup:

Pitanje nije bilo obvezujuce, cisto onako, kad cujes pricu, koliko ti rupa ima i koliko je moguce da je to prava verzija?
Post Reply