SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
sizifinho
#11226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Porediti plin i struju moze samo neko ko nije naucio osnove fizike...
plin je gas i po najosnovnijim principima zakona o kretanju cestica i molekula, gas ce ispuniti prostoriju u kojoj se nalazi sto znaci da pokriva daleko vise povrsine od struje.
Strujni udar moze izazvati iskricu koja moze pokrenuti lokalizivan plamen ali kod plina obicno citava prostorija biva obuhvacena inicijalnom eksplozijom, i logicno onda da ce brze pozar nastati curenjem plina nego lokalizovanim "ispadom" iz strujnog kola...
plin je gas i po najosnovnijim principima zakona o kretanju cestica i molekula, gas ce ispuniti prostoriju u kojoj se nalazi sto znaci da pokriva daleko vise povrsine od struje.
Strujni udar moze izazvati iskricu koja moze pokrenuti lokalizivan plamen ali kod plina obicno citava prostorija biva obuhvacena inicijalnom eksplozijom, i logicno onda da ce brze pozar nastati curenjem plina nego lokalizovanim "ispadom" iz strujnog kola...
- Filter
#11227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ljetos su oni momci izginuli u radnickoj od boce plinaThorgerson wrote:
Ne bojim se plina. Zasto bih. Zivio i koristio isti u stanu cca 6 godina. Sada ga nemam jer ga nema u zgradi. I nekako mi je i drago. Jer ne znam ja ko zivi pored i iznad mene. I vodi li brigu i koristi li pazljivo plinske uredjaje.
A ne bih bas rekao i oko te statistike. U Sarajevu svake godine haman nekoliko puta bude eksplozija plina.
Ti mi napisi koliko je ljudi umrlo od pozara uzrokovanim strujom. A koliko plinom. U Sarajevu?
nije problem u ispravnim bocama, cijela hrvatska obala koristi boce i nema problema. kad kupis bocu, dobijes papiric od ine da je boca atestirana i zamjenski dihtung koji se mijenja prilikom svakog montiranja boce. kod nas dobijes hrdjavo bure iz 76. na kojoj vjerovatno atest nije uradjen od 91.
probaj nasu bocu zamijeniti u hrvatskoj, nema sanse. nece ljudi da je uzmu u razmatranje uopste.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#11228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sam cijeli zivot zivio sa plinom i bocama.
Kad sam se ozenio,supruga kaze ja se bojim. Nikad ga vise nisam koristio u svojoj kuci.
Dosta vas ocito ne zna i nikad nije vidjelo kako gore kablovi i kakva vatra iz zidova moze izbiti
Kad sam se ozenio,supruga kaze ja se bojim. Nikad ga vise nisam koristio u svojoj kuci.
Dosta vas ocito ne zna i nikad nije vidjelo kako gore kablovi i kakva vatra iz zidova moze izbiti
- ranger
#11229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nema tu pravila ljudi...
griju se ljudi na drva, pa se desi zajeb u konstrukciji peci/dimnjaka il cega vec, pa se ljudi uguse monoksidom
koriste se plinske boce, atesti dal se rade il ne rade u ovakvoj zemlji, vjerovatno ne il se rade preko kurca
koristi se struja, razvode je majstori koji "rade sve", pa polijepe plocice coeku usput razvede struju i izbrusi parket.
dakle kad se propisi ne postuju dolazi do sranja to je cijela sustina price.
griju se ljudi na drva, pa se desi zajeb u konstrukciji peci/dimnjaka il cega vec, pa se ljudi uguse monoksidom
koriste se plinske boce, atesti dal se rade il ne rade u ovakvoj zemlji, vjerovatno ne il se rade preko kurca
koristi se struja, razvode je majstori koji "rade sve", pa polijepe plocice coeku usput razvede struju i izbrusi parket.
dakle kad se propisi ne postuju dolazi do sranja to je cijela sustina price.
- JThomas
#11230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
hajd' šta fali. maksima koja će razvaliti i givikt.
- vješalica
#11231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bivsi-d ... /170209076
sudi lavicu 8 godina zatvora radi pedofilicarenja
sudi lavicu 8 godina zatvora radi pedofilicarenja
- agent_zero
#11232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ok, to mi je promaklo, mada je i meni odmah na prvu izgledalo da ima više od 45m do stana.JanuaryJones wrote:Objasnio je komandir na TV-u zašto nije korišteno to vozilo. Navodno mu je domet 40m a stan je bio na preko 50m.
- agent_zero
#11233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tačno.sizifinho wrote:Porediti plin i struju moze samo neko ko nije naucio osnove fizike...
- drug_profi
#11234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oh nisam te prepoznao cvajnštajne.sizifinho wrote:Porediti plin i struju moze samo neko ko nije naucio osnove fizike...
Kažem da više požara nastane od neispravnih el.instalacija, nego od neispravnih plinskih. Nisam pominjao šta je opasnije.
Plin ima svoj odor. I mala količina tog odora iritira čulo mirisa, a za eksploziju i požar treba vrlo usku koncentraciju između 2% i 9% sve ispod ili preko se ne može zapaliti čak i kad dobije iskru.
Znači ako imaš stan od 40 kvadrata, tu je oko 100 kubika zraka. Treba iscuriti 2-9 kubika plina. Obzirom da je plin teži od zraka za oko 50%, a jedan kubni metar plina je oko 0,7 kg mase treba dakle iscuriti minimum 1,5 kg plina da dobijemo eksplozivnu smjesu ako nema provjetravanja.
E sad ako znamo kako to smrdi, onda treba biti baš anesteziran da ga ne osjetiš. Ispravna plinska instalacija garantuje svaku bezbjednost i najgluplje mi je kad čujem izjavu na koju sam se nadovezao da bi plin trebalo zabraniti.
Odmah znam da je u pitanji čisti strah iz neznanja.
Izvinite gospon Cvajnštajne ako sam vas šta prekinuo.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#11235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
evo jedna pozitiva za crne hronike
i hip hip hura za čmarolizce koji su podržavali ovog pedofila
Bivši direktor "Desete osnovne škole Ilidža" Sudo Lavić osuđen na osam godina zatvora
i hip hip hura za čmarolizce koji su podržavali ovog pedofila
i svaka čast za ono dvoje nastavnika koje je reklo istinu, što pokazuje da još uvijek ima normalnih ljudi...tek 1% al ih imaPodršku Sudi Laviću svojim potpisima iskazalo je 46 kolega, među kojima su: Ragib i Remza Deronjić, Meliha Halimanović, Irma Husić, Vasvija i Sulejman Pašić, Elma Jusić, Muamera Bandić, Sanela Đozić, Fikreta Jukić, Samira Pusić, Miranda Kazazić, Sabina Blekić, Dženana Džankić, Amela Lavić, Jakub Agić, Sanela Mešić, Jasmira Mujan, Faruk Smailagić, Džemila Malkić, Senada Jusić, Aida Fočo, Amira Nuhić, Mehmed Mehuljić, Edib Skalonjić...
-
sizifinho
#11236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na stranu ponizavajuce obracanje, to ste kod kuce naucili, ja se na to necu pozivati.drugi profil wrote:Oh nisam te prepoznao cvajnštajne.sizifinho wrote:Porediti plin i struju moze samo neko ko nije naucio osnove fizike...
Kažem da više požara nastane od neispravnih el.instalacija, nego od neispravnih plinskih. Nisam pominjao šta je opasnije.
Plin ima svoj odor. I mala količina tog odora iritira čulo mirisa, a za eksploziju i požar treba vrlo usku koncentraciju između 2% i 9% sve ispod ili preko se ne može zapaliti čak i kad dobije iskru.
Znači ako imaš stan od 40 kvadrata, tu je oko 100 kubika zraka. Treba iscuriti 2-9 kubika plina. Obzirom da je plin teži od zraka za oko 50%, a jedan kubni metar plina je oko 0,7 kg mase treba dakle iscuriti minimum 1,5 kg plina da dobijemo eksplozivnu smjesu ako nema provjetravanja.
E sad ako znamo kako to smrdi, onda treba biti baš anesteziran da ga ne osjetiš. Ispravna plinska instalacija garantuje svaku bezbjednost i najgluplje mi je kad čujem izjavu na koju sam se nadovezao da bi plin trebalo zabraniti.
Samo bih te ispravio da plin nema svoj miris vec je aromatiziran arrteficijalno, ali to si odvec znao, pretpostavljam. Vjerovatno si znao i da plin nije tezi od zraka, buduci da se sav zrak sastoji od plinova ili ti ga gasova. Mozda si mislio da je tezi od kisika.
Posto si ogranicen u raspravi pa se nadjes uvrjedjen cim neko ima drugacije misljenje plus jos koristis sarkazam umjesto da normalno razmijenis misljenje, sa tobom bih zavrsio svu dalju pricu.
Ko zna o plinu, zna kakve regulative mora jedna plinska boca proci, i servisiranje kao i periodicne obilaske servisera koji su u vecini normalnih drzava postojeci. Da li kod nas takve procedure plinska boca prolazi - prosto ne vjerujem,
Medjutim, buduci da sam sam imao iskustva sa plinom i posljedicama curenja plina sto je zavrsilo fatalno, da sam svojim ocima vidio stan na bjelavama kad eksplodira od boce, da sam znao dvije djevojke koje su poginule takodjer od eksplozije plina a i buduci da zivim dvije zgrade do nedavnog nemilog dogadjaja, rekao bih da je po mojoj licnoj procjeni plin kod nas, u ovakvom javasluku jedan veliki rizik.
- drug_profi
#11237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oprostite Vaša ekselencijo, gospodine profesore.sizifinho wrote:Na stranu ponizavajuce obracanje, to ste kod kuce naucili, ja se na to necu pozivati.drugi profil wrote:Oh nisam te prepoznao cvajnštajne.sizifinho wrote:Porediti plin i struju moze samo neko ko nije naucio osnove fizike...
Samo bih te ispravio da plin nema svoj miris vec je aromatiziran arrteficijalno, ali to si odvec znao, pretpostavljam. Vjerovatno si znao i da plin nije tezi od zraka, buduci da se sav zrak sastoji od plinova ili ti ga gasova. Mozda si mislio da je tezi od kisika.
Posto si ogranicen u raspravi pa se nadjes uvrjedjen cim neko ima drugacije misljenje plus jos koristis sarkazam umjesto da normalno razmijenis misljenje, sa tobom bih zavrsio svu dalju pricu.
Ko zna o plinu, zna kakve regulative mora jedna plinska boca proci, i servisiranje kao i periodicne obilaske servisera koji su u vecini normalnih drzava postojeci. Da li kod nas takve procedure plinska boca prolazi - prosto ne vjerujem,
Medjutim, buduci da sam sam imao iskustva sa plinom i posljedicama curenja plina sto je zavrsilo fatalno, da sam svojim ocima vidio stan na bjelavama kad eksplodira od boce, da sam znao dvije djevojke koje su poginule takodjer od eksplozije plina a i buduci da zivim dvije zgrade do nedavnog nemilog dogadjaja, rekao bih da je po mojoj licnoj procjeni plin kod nas, u ovakvom javasluku jedan veliki rizik.
U prvom citiranom postu gore je Vaše obraćanje, s visoka, na moj jasan post o najčešćim uzrocima požara, gdje se Vaše poznavanje fizike nesebično dijeli, a mene se proglašava neznalicom, jer ste nekako pobrkali učestalost i smrtnost.
Ja sam samo nastavio u istoj intonaciji, na svoj način da se naslađujem Vašem nedostatku znanja o plinu.
Istina je da od plina najviše i stradaju ljudi koji ga se boje, pa ga zato i ne poznaju.
Stoga nemojte biti tako osjetljivi.
Lijep pozdrav i svako dobro.
drug profi
PS. Edit: odlično se zna šta je zrak. Zrak je smjesa atmosferskih gasova: azot cca.79%, kisik cca.21%, ugljen dikosid i neon u djelovima promila, te ostali gasovi u tragovima.
Plin iz boce ukapljeni naftni plin (UNP-TNG-LPG ili jednostavno propan-butan) je teži od zraka. Prirodni gas (pretežno metan oko 90%) je lakši od zraka.
-
sizifinho
#11238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zelio bih se nadovezati na slucaj Memica...
Sta je bilo... kako je bilo - sumnjam da cemo saznati ubrzo.
Medjutim, ja nemam ni sec sumnje da Alisa Mutap ima itekako masne prste, a evo i zasto:
U pocetku sam se suzdrzavao donosenja suda, ali nakon sto je neko nedavno objavio Murizovo obracanje sudu, i posto sam malo bolje upoznat sa govorom tijela - evo pa presudite:
1.

Cijelo obracanje ispraceno je izbjegavanjem kontakta ocima sa Murizom, pa makar i u potiljak.

Ova gesta obicno dolazi od strane nekog ko osjeca nelagodu, strah ili krivnju ali i tugu. Govor tijela je najvise izrazen kod djece, a kasnije ga mi, odrasli djelomicno suzbijemo ali opet nedovoljno.
2. Osmijeh?

Na ovoj slici nema nista neobicno, jel tako?

Medjutim nekoliko trenutaka kasnije, ovaj gospodin uspostavlja kontakt s ocima sa nekim, dal sudijom ili braniteljem, ne znam, i ova mikrogesta se javlja... osmijeh? Prosudite sami... Ja ne znam ko je on ali eto upalo mi je u oci, ali mozda nema veze ni sa cim. Idemo dalje.

Ponovo? Ovaj put ona...
Sta ovo moze reci? Ovo govori da postoji osoba u koju ima povjerenje i sigurnost. Plan koji postoji i koji ide na njen mlin. Prvi osmijeh gospodina se javlja kada otac Memica spominje prijetnje Alisi na sto ona reaguje tijesno stisnutim ustima, ali poslije i sama odaje mini osmijeh... da li je to uopste , po etici nekoj situacija za smijanja?

Ovo je najbitnije... u svakoj situaciji u kojoj se pricalo o Alisinim prvim izjavama, koje je ona kasnije izmijenila - Alisa radi upravo ovo.

Kada se pricalo o Dalidinim izjavama da "ga nije htio ubiti".
Sta kazu eksperti:
Medjutim, ja nemam ni sec sumnje da Alisa Mutap ima itekako masne prste, a evo i zasto:
U pocetku sam se suzdrzavao donosenja suda, ali nakon sto je neko nedavno objavio Murizovo obracanje sudu, i posto sam malo bolje upoznat sa govorom tijela - evo pa presudite:
1.

Cijelo obracanje ispraceno je izbjegavanjem kontakta ocima sa Murizom, pa makar i u potiljak.

Ova gesta obicno dolazi od strane nekog ko osjeca nelagodu, strah ili krivnju ali i tugu. Govor tijela je najvise izrazen kod djece, a kasnije ga mi, odrasli djelomicno suzbijemo ali opet nedovoljno.
2. Osmijeh?

Medjutim nekoliko trenutaka kasnije, ovaj gospodin uspostavlja kontakt s ocima sa nekim, dal sudijom ili braniteljem, ne znam, i ova mikrogesta se javlja... osmijeh? Prosudite sami... Ja ne znam ko je on ali eto upalo mi je u oci, ali mozda nema veze ni sa cim. Idemo dalje.

Ponovo? Ovaj put ona...
Sta ovo moze reci? Ovo govori da postoji osoba u koju ima povjerenje i sigurnost. Plan koji postoji i koji ide na njen mlin. Prvi osmijeh gospodina se javlja kada otac Memica spominje prijetnje Alisi na sto ona reaguje tijesno stisnutim ustima, ali poslije i sama odaje mini osmijeh... da li je to uopste , po etici nekoj situacija za smijanja?

Ovo je najbitnije... u svakoj situaciji u kojoj se pricalo o Alisinim prvim izjavama, koje je ona kasnije izmijenila - Alisa radi upravo ovo.

Sta kazu eksperti:
When the top lip is over the bottom lip, this may be linked with biting of the bottom lip, a common indicator that the person is feeling guilty about something.
The bottom lip extended over the top lip can indicate uncertainty, as if the person is saying 'umm'.
The bottom lip jutting out is often a part of a sulky pout, where the person expresses child-like petulance at not getting their own way.
Both lips pressed together and pushed out generally indicates doubt. If the finger touches them, it may indicate internal thinking or may say 'I am considering speaking but am not quite ready to talk yet'.
Biting the lip, centrally or at the side, is often a sign of anxiety.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
dobro imaš vremena i živaca to gledati i studirati
a jes se proružnila ili su one slike na fejsu pot šon odrađene
a jes se proružnila ili su one slike na fejsu pot šon odrađene
- vješalica
#11240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja mislim da ovo nije alisa mutap
i da jedna jedina slika njena je u audnici nosi naocare
i da uopce jije nosila dzenanovu aliku na majici kao oca djevojka
i da jedna jedina slika njena je u audnici nosi naocare
i da uopce jije nosila dzenanovu aliku na majici kao oca djevojka
- SkyLimit
#11241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
sizifinho wrote:Zelio bih se nadovezati na slucaj Memica...
1.
2. Osmijeh?
Ponovo? Ovaj put ona...
Sta kazu eksperti:
When the top lip is over the bottom lip, this may be linked with biting of the bottom lip, a common indicator that the person is feeling guilty about something.
The bottom lip extended over the top lip can indicate uncertainty, as if the person is saying 'umm'.
The bottom lip jutting out is often a part of a sulky pout, where the person expresses child-like petulance at not getting their own way.
Both lips pressed together and pushed out generally indicates doubt. If the finger touches them, it may indicate internal thinking or may say 'I am considering speaking but am not quite ready to talk yet'.
Brilijantna analiza uz samu jednu malu, malu čak bih rekao i irelevantnu grešku: Ta djevojka na koju si se bazirao nije A. Mutap već Arijana Memić, sestra žrtve ovog gnusnog zločina
-
sizifinho
#11242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Lijepo taj gugl dela, ali te ne moze nauciti kulturu brate mili.drugi profil wrote: ....
Plin je opasniji od struje, zbog svoje prirode i tu je kraj. Ja nisam pricao sta je cesce. Kada plamen zahvati prostoriju ispunjenu plinom, dolazi do snazne eksplozije i tu najcesce sve i pocinje i zavrsava. Na stranu sve, uopste nisam ni rekao da je struja nesto manje bitna, upoznat sam i kako lagano znaju buknuti zidovi i potpora gradje, ali bojim se da plin idalje, priznao ti to ili ne, izaziva instant havariju. A to sta je cesce, to si ti sa nekim drugim raspravljao.
- vješalica
#11243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ovo je sestra dzenanoca provjwri mali priie nego napises pausalne dosjetkesizifinho wrote:Zelio bih se nadovezati na slucaj Memica...
1.
2. Osmijeh?
Ponovo? Ovaj put ona...
Sta kazu eksperti:
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
epička provala
zatvorite internet
vidim da ne liči na onu curu
- zateznistub
-
sizifinho
#11246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mene uvjerise ljudi da je to Alisa. Prema tome sam i prosudjivao, ali jbg govor tijela se izvlaci iz situacije i osobe. Moja je greska sto je ja nisam provjerio vec njima vjerovaoSkyLimit wrote: Brilijantna analiza uz samu jednu malu, malu čak bih rekao i irelevantnu grešku: Ta djevojka na koju si se bazirao nije A. Mutap već Arijana Memić, sestra žrtve ovog gnusnog zločina
-
sizifinho
#11247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e sto me obrukase ljudiBlack swan wrote:epička provala![]()
zatvorite internet
Pitam lika - pa ti rece to Alisa, kaze pa licila mi je na nju -.-
A ja o tome nesto ucim, pa rekoh hajd da vidim sta ima. Odoh offline, nije mi do zivooota
- vješalica
#11248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

ova u sredini je alisa
pogreano au te ubijedili
-
sizifinho
#11249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma ni nalik na ovu -.-vješalica wrote:[/img]http://static.ba.n1info.com/Picture/877 ... 05.jpg[img]
ova u sredini je alisa
pogreano au te ubijedili
Ali eto, na stranu moja izvala, zar ne bi trebao pristupiti sa nekim ko je ekspert u ovim stvarima, ispitati nju i snimiti joj reakcije. Da li je istina da je samo jednom dala iskaz i ako jeste, sta se ceka?
-
Ali_G
#11250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Citav slucaj obiluje pausalnim ocjenama sa obje strane.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk