SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#110526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 16/08/2026 17:50
MensurM wrote: 16/08/2026 15:33 Porodica Alije Delić, rođene Talović, koja je 11. augusta smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći u Binježevu kod Hadžića, oglasila se povodom tragedije koja je potresla njihovu porodicu.

Član porodice stradale Alije obratio se portalu Crna-Hronika, navodeći da je tragedija koja se dogodila 11. augusta zauvijek promijenila njihove živote.

„Dana 11.08.2026. godine u Binježevu dogodila se tragedija koja je zauvijek promijenila živote naše porodice. U toj nesreći našli su se moj muž, moja svekrva, moj daidža i daidžinca, koja je, nažalost, podlegla zadobijenim povredama“, navodi član porodice.

Porodica poručuje da iza jednog izgubljenog života ostaju bol i brojna pitanja.

„Iza jednog izgubljenog života ostala je porodica koja se više nikada neće moći vratiti na ono što je bilo prije tog dana. Ostala je ogromna bol, nevjerica i pitanje koje nas svakodnevno razara – kako je moguće da je jedan život izgubljen, a da osoba koju smatramo odgovornom za ovu tragediju sada nije iza rešetaka?“

Naglašavaju da ne traže osvetu, već da nadležne institucije utvrde sve okolnosti nesreće i eventualnu odgovornost.

„Ne tražimo osvetu. Ne tražimo ništa mimo zakona. Tražimo pravdu. Tražimo da se utvrdi puna odgovornost i da institucije svoj posao urade do kraja.“

„Ona nije samo broj u policijskom izvještaju“

Porodica posebno ističe da Alija Delić za njih nije samo ime iz policijskog izvještaja.

„Naša daidžinca nije samo broj u policijskom izvještaju niti još jedna vijest u crnoj hronici. Ona je bila nečija supruga, majka, kćerka, sestra, prijateljica i član porodice čiji je život ugašen.“

Uputili su i apel medijima i javnosti da ovaj slučaj ne bude zaboravljen.

„Jedan život je izgubljen. Jedna porodica je zavijena u crno. Sada je na institucijama da pokažu da ljudski život ima vrijednost i da niko nije iznad zakona“, poručuju.

Porodica tvrdi da su se pješaci kretali uz samu ivicu ceste

Član porodice za Crnu-Hroniku iznio je i svoju verziju okolnosti koje su prethodile udaru. Prema tim navodima, četvero pješaka kretalo se zajedno desnom stranom, van kolovoza, odnosno uz samu ivicu ceste.

Porodica tvrdi da je motocikl došao velikom brzinom i udario ih s leđa.
'naći nije drot kriv, išli su pogrešnom stranom.
Davno sam polagao testove, mnogih stvari se ne sjecam, ali zar se grupe ne bi trebale kretati desnom stranom ili grijesim?
Naslovnica

#110527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 16/08/2026 18:49
Naslovnica wrote: 16/08/2026 17:50
MensurM wrote: 16/08/2026 15:33 Porodica Alije Delić, rođene Talović, koja je 11. augusta smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći u Binježevu kod Hadžića, oglasila se povodom tragedije koja je potresla njihovu porodicu.

Član porodice stradale Alije obratio se portalu Crna-Hronika, navodeći da je tragedija koja se dogodila 11. augusta zauvijek promijenila njihove živote.

„Dana 11.08.2026. godine u Binježevu dogodila se tragedija koja je zauvijek promijenila živote naše porodice. U toj nesreći našli su se moj muž, moja svekrva, moj daidža i daidžinca, koja je, nažalost, podlegla zadobijenim povredama“, navodi član porodice.

Porodica poručuje da iza jednog izgubljenog života ostaju bol i brojna pitanja.

„Iza jednog izgubljenog života ostala je porodica koja se više nikada neće moći vratiti na ono što je bilo prije tog dana. Ostala je ogromna bol, nevjerica i pitanje koje nas svakodnevno razara – kako je moguće da je jedan život izgubljen, a da osoba koju smatramo odgovornom za ovu tragediju sada nije iza rešetaka?“

Naglašavaju da ne traže osvetu, već da nadležne institucije utvrde sve okolnosti nesreće i eventualnu odgovornost.

„Ne tražimo osvetu. Ne tražimo ništa mimo zakona. Tražimo pravdu. Tražimo da se utvrdi puna odgovornost i da institucije svoj posao urade do kraja.“

„Ona nije samo broj u policijskom izvještaju“

Porodica posebno ističe da Alija Delić za njih nije samo ime iz policijskog izvještaja.

„Naša daidžinca nije samo broj u policijskom izvještaju niti još jedna vijest u crnoj hronici. Ona je bila nečija supruga, majka, kćerka, sestra, prijateljica i član porodice čiji je život ugašen.“

Uputili su i apel medijima i javnosti da ovaj slučaj ne bude zaboravljen.

„Jedan život je izgubljen. Jedna porodica je zavijena u crno. Sada je na institucijama da pokažu da ljudski život ima vrijednost i da niko nije iznad zakona“, poručuju.

Porodica tvrdi da su se pješaci kretali uz samu ivicu ceste

Član porodice za Crnu-Hroniku iznio je i svoju verziju okolnosti koje su prethodile udaru. Prema tim navodima, četvero pješaka kretalo se zajedno desnom stranom, van kolovoza, odnosno uz samu ivicu ceste.

Porodica tvrdi da je motocikl došao velikom brzinom i udario ih s leđa.
'naći nije drot kriv, išli su pogrešnom stranom.
Davno sam polagao testove, mnogih stvari se ne sjecam, ali zar se grupe ne bi trebale kretati desnom stranom ili grijesim?
Nije organizovana kolona.
Levom
Valjda
:? :lol:
TAFKAP

#110528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TAFKAP »

Koliko se ja sjećam na putevima/cestama, koje ne posjeduju naznačenu pješačku stazu ili trotoar se hoda lijevom stranom.
TAFKAP

#110529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TAFKAP »

Hodaš lijevom stranom, vidiš vozila koja dolaze prema tebi, ako si na desnoj, vozila ti dolaze s leđa, tako da ne možeš reagovati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#110530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

TouchMyTip wrote: 16/08/2026 18:43
Chmoljo wrote: 16/08/2026 17:49
TouchMyTip wrote: 16/08/2026 14:05

Ljudino bio sam u sindikatu, znam da direktor, tehnički, finansijski, sekretar, rukovodioci odsjeka nisu mogli ni u ludilu u sindikat. Al dobro vama je normalno da 3-4 čovjek MUPa rukovodi sindikatom. Možda bolje da je Komesar Predsjednik Sindikata :mrgreen:

Pričam iz vlastitgo iskustva i zdravog razuma, a ne CHAT GPTA.

Možda direktora GRASA da postave za Predsjednika Sindikata.

Jebem ti banana državu bez banana.
Pokazujes samo da nista nisi skontao i sto je gore, mislis da si naucio. Sindikalaca na pasja preskakala kka ne znaju ni na osnovu kojih propisa se organizuke sindikat.

Jer ja vjerujem da je istina to sto ti kazes, samo je problem sto ne znas razloge sto nisu mogli. "ni u ludilu" nije argument.
Malo se budala praviš, rekao sam ti zašto, ZBOG SUKOBA INTERESA.
Kojom odredbom zakona je propisan taj sukob interesa?

Ukratko, sindiakti su udruzenja koja se registruju u ministarstvima pravde kantona ili federacije zavisno na kojem nivou djeluju. S obzirom da je rijec o udruzenjima, ona svojim statutom odredjuju oblast, odnosno svrhu za koju se osnivaju, pa tako mogu propisati i ko ce biti clan. Sto znaci da statut sindikalnog udruzenja moze iskljuciti iz svog clanstva za koga smatra da je kontra njihovih ciljeva.

Kljucna rijec moze.

Nacelnik PU iako oficir zaposlenik je, odnosno radnik u smislu zakona o radu, madas e na njega prvenstveno odnosi zakon o policijskim sluzbenicima. Na njega se ne odnosi menadzerski status i nema radnopravni status menadzera, odnosno kako je rijec o drzavnom/policijskom sluzbeniku, nema status imenovanog lica.

Kao i svaki radnik ima pravo na sindikalnu zastitu, posebno ako se uzme u obzir da je clanstvo u samom sindikatu dobrovoljno, a relevantnost sindikata postize se reprezentativnoscu, sto je poseban upravni postupak gdje se ista utvrdjuje od nadleznog minostarstva rada, kantonalnog ili federalnog. ista se postize kada udruzenja ima 15% clanova od ukupnog broja zaposlenih koje predstavlja svojim statutom.

U mupu postoje razni sefovi, tipa smjene, sektora, nacelnici odjeljenja, sektora, pu, ps. Gdje je granica da ne smiju biti zasticeni od strane sindikata?

Helem, da ne davim vise offom, tjt od mene.
Hajlac

#110531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

TAFKAP wrote: 16/08/2026 19:06 Hodaš lijevom stranom, vidiš vozila koja dolaze prema tebi, ako si na desnoj, vozila ti dolaze s leđa, tako da ne možeš reagovati.
Sudeci po slikama te tragicne "ulice" koje su ovdje postavljali, jedna strana makadama (bijeli sljunak sa slika) je totalno ogradjena od strane ZFBiH, tako da su pjesaci bili primorani kretati se samo s druge strane ceste - uz kapije raznih kompanija (sivi sljunak na slikama) - ma u kom pravcu u odnosu na saobracaj se kretali...

Image
Last edited by Hajlac on 16/08/2026 20:16, edited 2 times in total.
video

#110532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

Direktori(samim tim i svi nize rangirani) MOGU biti clanovi sindikata bar tamo gdje mu kolekticni ugovor dopusta a to je u 99% slucajeva sve drzavne firme.
Hajlac

#110533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

video wrote: 16/08/2026 20:12 Direktori(samim tim i svi nize rangirani) MOGU biti clanovi sindikata bar tamo gdje mu kolekticni ugovor dopusta a to je u 99% slucajeva sve drzavne firme.
Monty Python Kanton i "drzava" :bih:
video

#110534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

Hajlac wrote: 16/08/2026 20:15
video wrote: 16/08/2026 20:12 Direktori(samim tim i svi nize rangirani) MOGU biti clanovi sindikata bar tamo gdje mu kolekticni ugovor dopusta a to je u 99% slucajeva sve drzavne firme.
Monty Python Kanton i "drzava" :bih:
Misljenja sam da tamo gdje je dir. u sindikatu je mnogo bolja klima na poslu i samim tim i za radnike. Ako neko hoce da silu prosipa prvo mu je da izadje iz sindikata pod izlikom "sukob interesa' i lagano podgrijava atmosferu koja na kraju zavrsi mobingom na radnom mjestu.
Naravno, sve je do osobe.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#110535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Mišljenja sam da je sve to poslijedica dugogodisnjeg nemara opcina i kantona

Pizdopoljine iz ŽFBiH će uredno ograditi gdje je njima volja, a od boljakovog do buća potoka može i objekat u pojasu niko ni rijeci
Konkretno ovdje Ukras keramika moze sta hoce, uz pojas pruge, može vozati vilicar preko puta (magistralnog) i nikome nista

Vjetovatno jer ta ista milicija dzabe rucka negdje

Zacarani krug u kojem čarobnjaci i vile spašavaju ljude od kabadahija razne vrste i njihovog ponasanja koje se ne sankcionise nikako.

Fala vlasti pa bogovi upravljaju direktno u svojim reonima

Kakve dzume kakvi bakraci
Thorgerson

#110536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Prema slikama ulica je navecer zona sumraka.

1. Pjesaci obavezno moraju nositi reflekrirajuce prsluke. Al ko to jos nosi.

2. Brzina vozaca mora biti prilagodjena stanju na cesti. Dakle, nije bitno ako tu stoji znak 60, da ti ides 60. Ako je mrkli mrak i ne vidis qrac pred okom, zivis tu, znas da ljudi setaju, vozis 30. Ovaj vozio 30 - nije.

Plus, svi gradjani fino neka se obrate opstini koja je tu uzela masne pare, a da se nisu udostojili jebeni trotoar ljudima da obezbjede.

Al o cemu pricamo. Glavni aerodrom u glavnom gradu drzave nema trotoar i pjesacki prelaz. Tako da... samo je pitanje dana kada ce neko bit pokupljen i ondje. Hrpa turista, ljudi ondje lutaju s koferima, a raja vozi 80+.

Sve do jednom...
Drugclanbiblioteke

#110537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Drugclanbiblioteke »

... I još jednom :bih:
Šta ono bi sa tramvaja, opet dobri?
semirsar

#110538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by semirsar »

Hajlac wrote: 16/08/2026 20:12
TAFKAP wrote: 16/08/2026 19:06 Hodaš lijevom stranom, vidiš vozila koja dolaze prema tebi, ako si na desnoj, vozila ti dolaze s leđa, tako da ne možeš reagovati.
Sudeci po slikama te tragicne "ulice" koje su ovdje postavljali, jedna strana makadama (bijeli sljunak sa slika) je totalno ogradjena od strane ZFBiH, tako da su pjesaci bili primorani kretati se samo s druge strane ceste - uz kapije raznih kompanija (sivi sljunak na slikama) - ma u kom pravcu u odnosu na saobracaj se kretali...
Spoiler
Show
Image
Te ograde odavno vec nema, inspekcija naredila da se ukloni. Navodno su upravo tom stranom hodali gdje je bila ograda.
Inace s obje strane puta se znaju sleperi parkirati, da li je nekog od njih bilo i tu noc...
Trappist

#110539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

Thorgerson wrote: 16/08/2026 23:38 Prema slikama ulica je navecer zona sumraka.

1. Pjesaci obavezno moraju nositi reflekrirajuce prsluke. Al ko to jos nosi.

2. Brzina vozaca mora biti prilagodjena stanju na cesti. Dakle, nije bitno ako tu stoji znak 60, da ti ides 60. Ako je mrkli mrak i ne vidis qrac pred okom, zivis tu, znas da ljudi setaju, vozis 30. Ovaj vozio 30 - nije.

Plus, svi gradjani fino neka se obrate opstini koja je tu uzela masne pare, a da se nisu udostojili jebeni trotoar ljudima da obezbjede.

Al o cemu pricamo. Glavni aerodrom u glavnom gradu drzave nema trotoar i pjesacki prelaz. Tako da... samo je pitanje dana kada ce neko bit pokupljen i ondje. Hrpa turista, ljudi ondje lutaju s koferima, a raja vozi 80+.

Sve do jednom...
:thumbup:
i to je prvo sto turisti vide kad izadju iz aviona.
HelaS

#110540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Koje bolan trotoare i pješačke prelaze gledaju turisti kad izađu iz aviona :shock: Ne mogu da vjerujem kakve gluposti pišete :lol: I kakve više veze imaju turisti sa javnom infrastrukturom, ne živimo za turiste niti se gradi da bi zadovoljili interese i kojekakve psihe turista :-)
Trappist

#110541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

HelaS wrote: 17/08/2026 08:53 Koje bolan trotoare i pješačke prelaze gledaju turisti kad izađu iz aviona :shock: Ne mogu da vjerujem kakve gluposti pišete :lol: I kakve više veze imaju turisti sa javnom infrastrukturom, ne živimo za turiste niti se gradi da bi zadovoljili interese i kojekakve psihe turista :-)
ma u pravu si ustvari. Najbolje da najveci aerodrom u drzavi i nema nikakvu pjesacku zonu, nego nek ih dronovi ostavljaju odmah na gate.
MinistarKulture

#110542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MinistarKulture »

Trappist wrote: 17/08/2026 09:02
HelaS wrote: 17/08/2026 08:53 Koje bolan trotoare i pješačke prelaze gledaju turisti kad izađu iz aviona :shock: Ne mogu da vjerujem kakve gluposti pišete :lol: I kakve više veze imaju turisti sa javnom infrastrukturom, ne živimo za turiste niti se gradi da bi zadovoljili interese i kojekakve psihe turista :-)
ma u pravu si ustvari. Najbolje da najveci aerodrom u drzavi i nema nikakvu pjesacku zonu, nego nek ih dronovi ostavljaju odmah na gate.
Nek naprave trotoar za lokalne ljude

Nego vama drzavljanin neke x drzave ima vecu vrijednost nego lokalac
Trappist

#110543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

MinistarKulture wrote: 17/08/2026 09:04
Trappist wrote: 17/08/2026 09:02
Nek naprave trotoar za lokalne ljude

Nego vama drzavljanin neke x drzave ima vecu vrijednost nego lokalac
hoce li pisat na trotoaru "samo za lokalce" :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#110544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ja sam ko mali ucio u skoli da se ide po cesti u susret vozilima
Pogotovo nocu
insaneinthebrain

#110545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

na koji se to aerodrom moze pjeske doci u bilo kojoj drzavi. samo kod nas da je da se udje lezeci kako :run:
na taksi i u auto pa idi na aerodrom
darius_maximus

#110546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Vala svaki aerodrom na kojem sam bio (koliko se sjećam) te nakon izlaska s terminala dovede do nekog oblika javnog prevoza, uglavnom autobuske stanice.
Kod nas sam vidio da onaj neki bus se nekad vrti, ali ne znam da imamo neki peron za buseve (možda nisam vidio, a možda samo kupi usput)?

Uglavnom, trebalo bi biti moguće prosječnom putniku da barem dođe od nekakvog javnog prijevoza, a ne da taxi dole žari i pali.
zigson

#110547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

darius_maximus wrote: 17/08/2026 10:33 Vala svaki aerodrom na kojem sam bio (koliko se sjećam) te nakon izlaska s terminala dovede do nekog oblika javnog prevoza, uglavnom autobuske stanice.
Kod nas sam vidio da onaj neki bus se nekad vrti, ali ne znam da imamo neki peron za buseve (možda nisam vidio, a možda samo kupi usput)?

Uglavnom, trebalo bi biti moguće prosječnom putniku da barem dođe od nekakvog javnog prijevoza, a ne da taxi dole žari i pali.
Stanica je gdje su boksovi od rent a carova, generalno nam je ok aerodrom
tramvajtrojka

#110548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

darius_maximus wrote: 17/08/2026 10:33 Vala svaki aerodrom na kojem sam bio (koliko se sjećam) te nakon izlaska s terminala dovede do nekog oblika javnog prevoza, uglavnom autobuske stanice.

stoji ispred terminala i kod rent a cara, imas i pjesacki koji te vodi kroz aerodromsko do javnog prevoza na dobrinji
darius_maximus

#110549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Nisam nikad zagledao šta ima oko onih rent-a-cara. :D
Mojih pet centi je da bi se onaj parking trebao smanjiti, jer ne znam da sam ikad doživio da je krcat, pa ondje fino napraviti autobusku s 2-3 perona, taman bi nam to bilo na ovu veličinu, čini mi se.

Generalno je OK aerodrom, da.
Mane koje ima su zbog činjenice da je aerodrom u naselju, što obično nije slučaj, a premještati ga ne možemo. :D
Hajlac

#110550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

insaneinthebrain wrote: 17/08/2026 10:20 na koji se to aerodrom moze pjeske doci u bilo kojoj drzavi. samo kod nas da je da se udje lezeci kako :run:
na taksi i u auto pa idi na aerodrom
Koji je to aerodrom u bilo kojoj drzavi smjesten drito uz gradska (ne prigradska) naselja ?

Imas:

- Aerodromsko naselje i C5
- Nedjarice/Stup
- gradsku ulicu Mihaela Sumahera s pjesackim i biciklistickim stazama koja izlazi bukvalno pred ogradu aerodroma
- pijacu Nedjarici
- PennyPlus i Adazal za -uradi-sam- kucanske i vrtne potrepstine
- veliki kompleks prodavnica Bingo/Waikiki/DM/bla bla (bivsi Interex i InterMerkur)
itd.

Pjesaci svakodnevno rizikuju zivot gazajuci po onom uskom makadamu u sklopu ulice Kurta Shorka.

FGR samoziva gospoda se uzivili u furku da svako ima svoje auto ili da moze stalno davati ogromne pare za taxi (poskupili duplo)?
Post Reply