SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
holowey

#4451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by holowey »

aut wrote:
kokuz_sa wrote:ima par godina kolega iz bivse firme (komercijalista)
udario pjesaka na stupu koji je odmah preminuo..

ovako nakon 2 godine hodanja po sudu momak oslobodjen svega

pjesak je pretrcavao na crvenom
a momak vozio u okviru dozvoljene brzine

samo i danas dan na njemu vidis da se ne moze osloboditi dovoljno za volanom
pa je kao na iglama
Ja znam za drugačiji primjer.Prije, 7,8 godina, 50-ak metara iznad okretaljke na Č.vili dedo pretrčavao cestu. Naletio moj poznanik na njega-usmrtio ga. Uprkos tome što nije bio u alkoholisanom stanju (krenuo čovjek na posao, oko 8 ujutru), uprkos tome što je i vještak zaključio da je vozio unutar ograničenja, sud ga je kaznio sa 1 godinom koju upravo privodi kraju ( narukvica).
Obrazloženje je bilo da nije obratio dužnu pažnju.
sa'ce preminger da ti kaze "nema sanse"...a sa njim se ne vrijedi raspravljati...pokupio lik svu pamet svijeta...
hladan.preminger

#4452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hladan.preminger »

holowey wrote:
aut wrote:
kokuz_sa wrote:ima par godina kolega iz bivse firme (komercijalista)
udario pjesaka na stupu koji je odmah preminuo..

ovako nakon 2 godine hodanja po sudu momak oslobodjen svega

pjesak je pretrcavao na crvenom
a momak vozio u okviru dozvoljene brzine

samo i danas dan na njemu vidis da se ne moze osloboditi dovoljno za volanom
pa je kao na iglama
Ja znam za drugačiji primjer.Prije, 7,8 godina, 50-ak metara iznad okretaljke na Č.vili dedo pretrčavao cestu. Naletio moj poznanik na njega-usmrtio ga. Uprkos tome što nije bio u alkoholisanom stanju (krenuo čovjek na posao, oko 8 ujutru), uprkos tome što je i vještak zaključio da je vozio unutar ograničenja, sud ga je kaznio sa 1 godinom koju upravo privodi kraju ( narukvica).
Obrazloženje je bilo da nije obratio dužnu pažnju.
sa'ce preminger da ti kaze "nema sanse"...a sa njim se ne vrijedi raspravljati...pokupio lik svu pamet svijeta...
Jos kad bi ti konto razliku u ova dva slucaja. Gdje bi ti bio kraj........................ :?:
JThomas

#4453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

Baby Jane wrote:Ne mogu da shvatim otkud ovolike prepirke oko toga ko je vise odgovoran/kriv u saobracaju. Valjda osnovna logika nalaze da je svako odgovoran za svoje ponasanje (sem, ako cemo bas cjepidlaciti, male djece).

Svaki ucesnik u saobracaju ima duznost da se pridrzava pravila. Neshvatljivo mi je da se vozac krivi ako pjesak preleti cestu na crvenom?? Valjda bi svaki pjesak trebao da zna osnove, majku mu.
fazon je ipak što vozač može malo više nauditi pješaku nego pješak vozaču. auto u pokretu je opasna stvar. iako je pješak prelazio cestu van prelaza, ako se ocijeni da je vozač sa dužnom pažnjom mogao izbjeći sudar on će odgovarati. dobiće manju kaznum ali neće biti skroz čist. vozač je skroz čist samo ako nije prekršio nijedan propis i ako uz svu dužnu pažnju koja se može osnovano očekivati nije mogao izbjeći nesreću.

čak i ako ja vozim sve uredno po propisima, a ti izletiš na cestu na crveno, to mi svejedno ne daje pravo da te zgazim. ja svejedno moram upotrijebiti sve svoje sposobnosti da izbjegnem nesreću, i po zakonu i po ljudskoj savjesti i zdravom razumu. tek ako uz dobru volju i pažnju nisam mogao izbjeći sudar mogu biti nevin.
akcid

#4454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by akcid »

JThomas wrote:...vozač može malo više nauditi pješaku nego pješak vozaču. auto u pokretu je opasna stvar. iako je pješak prelazio cestu van prelaza, ako se ocijeni da je vozač sa dužnom pažnjom mogao izbjeći sudar on će odgovarati. dobiće manju kaznum ali neće biti skroz čist. vozač je skroz čist samo ako nije prekršio nijedan propis i ako uz svu dužnu pažnju koja se može osnovano očekivati nije mogao izbjeći nesreću.

čak i ako ja vozim sve uredno po propisima, a ti izletiš na cestu na crveno, to mi svejedno ne daje pravo da te zgazim. ja svejedno moram upotrijebiti sve svoje sposobnosti da izbjegnem nesreću, i po zakonu i po ljudskoj savjesti i zdravom razumu. tek ako uz dobru volju i pažnju nisam mogao izbjeći sudar mogu biti nevin.
Bravo za post! :thumbup:
julisiz es grant

#4455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by julisiz es grant »

JThomas wrote:
Baby Jane wrote:Ne mogu da shvatim otkud ovolike prepirke oko toga ko je vise odgovoran/kriv u saobracaju. Valjda osnovna logika nalaze da je svako odgovoran za svoje ponasanje (sem, ako cemo bas cjepidlaciti, male djece).

Svaki ucesnik u saobracaju ima duznost da se pridrzava pravila. Neshvatljivo mi je da se vozac krivi ako pjesak preleti cestu na crvenom?? Valjda bi svaki pjesak trebao da zna osnove, majku mu.
fazon je ipak što vozač može malo više nauditi pješaku nego pješak vozaču. auto u pokretu je opasna stvar. iako je pješak prelazio cestu van prelaza, ako se ocijeni da je vozač sa dužnom pažnjom mogao izbjeći sudar on će odgovarati. dobiće manju kaznum ali neće biti skroz čist. vozač je skroz čist samo ako nije prekršio nijedan propis i ako uz svu dužnu pažnju koja se može osnovano očekivati nije mogao izbjeći nesreću.

Zar je trebalo ovoliko stranica da se pojavi jedan razuman post da razjasni i sa PRAVNE strane (koju potencira ovaj iz BihOća) da šteta koju mogu nanijeti vozač i pješak nepridržavanjem propisa jednostavno nije ista. I onaj se uhvatio da je žena prelazila na crveno (iako niđe ne piše da jeste), kao da je onaj vozio 60/h, pa jadan ni kriv ni dužan naletio na ženu kamikazu.
zateznistub

#4456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

julisiz es grant wrote:
JThomas wrote:

Zar je trebalo ovoliko stranica da se pojavi jedan razuman post da razjasni i sa PRAVNE strane (koju potencira ovaj iz BihOća) da šteta koju mogu nanijeti vozač i pješak nepridržavanjem propisa jednostavno nije ista. I onaj se uhvatio da je žena prelazila na crveno (iako niđe ne piše da jeste), kao da je onaj vozio 60/h, pa jadan ni kriv ni dužan naletio na ženu kamikazu.
:thumbup:
uglavnomja

#4457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:

ovo je ok 50%, ali sta sa preostalih 50% :?

vozac ovo vozac ono, vozac zna da je auto opasan, vozac mora paziti, vozac mora sve po ps-u, vozac nema pravo da zgazi potencijalnog samoubicu (da ne pricam o automatskoj reakciji kocenja, skretanja, zanosenja ... kad auto odleti medju pjesake na plocnik...)

a sta je sa pjesakom? on ne mora paziti? pjesak ne zna da je auto opasna stvarka? pjesak ne mora postovati saobracjne znakove, tu je vozac da pazi na njega itd ...

koji ce q semafori ako vozac mora paziti na pjesake :roll: ili usred zelenog vala izmedju semofora preko 3 trake trci neko :skoljka:
gnjev

#4458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by gnjev »

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

Nabijem na neku stvar ove jadne kerove koji svoje frustracije liječe na već oborenom liku (bez obzira šta je on uradio).

Ja bi' ih hladno tužio.
hopcup

#4460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hopcup »

leet wrote:Nabijem na neku stvar ove jadne kerove koji svoje frustracije liječe na već oborenom liku (bez obzira šta je on uradio).

Ja bi' ih hladno tužio.
hahaha, daj ba, zaslužio je 2x više nego što je dobio
Havatar

#4461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Havatar »

leet wrote:Nabijem na neku stvar ove jadne kerove koji svoje frustracije liječe na već oborenom liku (bez obzira šta je on uradio).

Ja bi' ih hladno tužio.
gnjev

#4462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by gnjev »

hopcup wrote:

Ja bi' ih hladno tužio.
hahaha, daj ba, zaslužio je 2x više nego što je dobio
Ne zajebaji nije ubio covjeka , ovo je prekomjerna sila kako god okrenes
insomnia78

#4463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

Cime je zasluzio?
Joj sto ga krvnicki sutnu

s' moje sokoćalo
JThomas

#4464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

uglavnomja wrote:
ovo je ok 50%, ali sta sa preostalih 50% :?

vozac ovo vozac ono, vozac zna da je auto opasan, vozac mora paziti, vozac mora sve po ps-u, vozac nema pravo da zgazi potencijalnog samoubicu (da ne pricam o automatskoj reakciji kocenja, skretanja, zanosenja ... kad auto odleti medju pjesake na plocnik...)

a sta je sa pjesakom? on ne mora paziti? pjesak ne zna da je auto opasna stvarka? pjesak ne mora postovati saobracjne znakove, tu je vozac da pazi na njega itd ...

koji ce q semafori ako vozac mora paziti na pjesake :roll: ili usred zelenog vala izmedju semofora preko 3 trake trci neko :skoljka:
koliko god da je propisa pješak prekršio, ja moram pokušati da ga ne zgazim ako je to moguće. i ljudski i zakonski. ako to ne uradim, biću kriv. dobiću manju kaznu, možda i uslov, ali ću biti kriv. i pomaganje u samoubistvu je posebno krivično djelo, bez obzira što taj neko sam želi da se ubije.

ako razumno nije bilo moguće da ga ne zgazim u konkretnoj situaciji i ako sam poštovao saobraćajne propise, tad neću biti kriv i mene će sud osloboditi, ili tužilac neće ni podići optužnicu kad vidi kako stoje stvari. više od ovoga ti ne mogu uprostiti.
Naslovnica

#4465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

Nisu uzalud ograničenja u gradu 50(60)km/h, 40km/h u blizini škola.
Postoji razlog za to. Kada bi se kretalo sa premisom da svaki pješak poštuje propise, ograničenja, praktično, ne bi bila ni potrebna, zar ne?!
Međuti, u praksi je to drugačije. Saobraćajna kultura (i pješaka i vozača) je na VEOMA NISKOM nivou. Od djece ne očekujem da budu toliko oprezna, djeca su djeca, ali smo zato mi tu da pazimo na njih. A kada vidim indijance kako gasaju pored škole, kako policija toleriše parkiranje u i okolo školskih dvorišta, shvatim gdje smo i u kakvom okruženju živimo.
Smanjite brzinu i budite oprezni.
Zbog sebe i zbog drugih.
uglavnomja

#4466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

ljudski shvatam, i ja pazim, i postujem propise, imam vozacku duze nego vecina forumasa godina zivota, i nikad nikakav problem, ali automatski osloboditi pjesaka krivnje zato jer je "slabiji" - to mi bas ne stoji.
Baby Jane

#4467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Baby Jane »

JThomas wrote:

Vidi, sve sto ti govoris ima smisla sa pravne strane. Znam sta hoces da kazes, i slazem se, ali vise polazim sa tacke gdje preovladava logika. Kako mozes ti biti kriv ako neko u pijanom stanju izleti pred auto? Gdje je tu volja i paznja pjesaka koji je odlucio da u alkoholiziranom stanju stane na cestu? Vozac sam, i sve ga sam se nagledala, zato cvrsto vjerujem da nije uvijek ni do vozaca. Narod nema osnovnu kulturu ponasanja u saobracaju. Koliko sam puta vidjela da pjesak na crvenom zakoraci na cestu i razvuce preko ceste, i ne gleda uopce da li ima auta ili nema, i ako ti ides 60/h i pokosis ga, ti kriv? Samo zato sto je njemu mrsko pogledati lijevo-desno prije nego zakoraci?
hladan.preminger

#4468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hladan.preminger »

julisiz es grant wrote: Zar je trebalo ovoliko stranica da se pojavi jedan razuman post da razjasni i sa PRAVNE strane (koju potencira ovaj iz BihOća) da šteta koju mogu nanijeti vozač i pješak nepridržavanjem propisa jednostavno nije ista. I onaj se uhvatio da je žena prelazila na crveno (iako niđe ne piše da jeste), kao da je onaj vozio 60/h, pa jadan ni kriv ni dužan naletio na ženu kamikazu.

Sta ima sarajlica?

Da ista kontas, vidio bih da ja i Thomas govorimo isto.
Naslovnica

#4469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Naslovnica »

uglavnomja wrote:ljudski shvatam, i ja pazim, i postujem propise, imam vozacku duze nego vecina forumasa godina zivota, i nikad nikakav problem, ali automatski osloboditi pjesaka krivnje zato jer je "slabiji" - to mi bas ne stoji.
Slažem se
Havatar

#4470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Havatar »

Žalosno je vidjeti kako ACAB cipelare lika koji je na zemlji i ne pruža nikakav otpor. Da je normalna država bila bi mu pedala, kao i onom što je bacio zastavu u Mostaru.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#4471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Matijevic_Vlado »

Havatar wrote:Žalosno je vidjeti kako ACAB cipelare lika koji je na zemlji i ne pruža nikakav otpor. Da je normalna država bila bi mu pedala, kao i onom što je bacio zastavu u Mostaru.
na neku stvar nabijem onog debila sto su ga malkice namlatili. nek su ga namlatili bas onako supacki, ne vjerujem da ce mu vise pasti na pamet da glumi huligana. ono fol da baci baklju. nije to sto su njemu uradili ona prica "Danas meni a sutra ko zna kome" jer se normalnoj raji to nece desiti kao njemu
zateznistub

#4472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Matijevic_Vlado wrote:
Havatar wrote:Žalosno je vidjeti kako ACAB cipelare lika koji je na zemlji i ne pruža nikakav otpor. Da je normalna država bila bi mu pedala, kao i onom što je bacio zastavu u Mostaru.
na neku stvar nabijem onog debila sto su ga malkice namlatili. nek su ga namlatili bas onako supacki, ne vjerujem da ce mu vise pasti na pamet da glumi huligana. ono fol da baci baklju. nije to sto su njemu uradili ona prica "Danas meni a sutra ko zna kome" jer se normalnoj raji to nece desiti kao njemu
Havatar

#4473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Havatar »

Matijevic_Vlado wrote:
Sramota je bilo koga onako uddarati a pogotovo ako si neko ko dobija pare iz budzeta . Gori su huligani takvi kao ovaj policajac nego ovo dijete.
zateznistub

#4474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Havatar wrote:
Matijevic_Vlado wrote:
Sramota je bilo koga onako uddarati a pogotovo ako si neko ko dobija pare iz budzeta . Gori su huligani takvi kao ovaj policajac nego ovo dijete.
Zasto se knstantno izvrcu stvari?
Da je kojim slucajem policija uletila i zaredala po raji smo zato sto urlaju kad navijaju to bi bilo za svaku osudu. Ovaj krele citav teren pretrcao, fiknuo baklju i sta je treblo da ga pucnu po prstima?
gnjev

#4475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by gnjev »

Bezdusni ste musafa mi. Licno nikad ne bih uradio onako nesto , da se razumijemo nemam ni jedno krivicno djelo ikad pocinjeno. Ne opravdavam ga za kaznu jeste. Ali onako krvnicki udariti nekoga ono nije normalno. Tip osobe koja radi onakve stvari jesu isti oni koje ste zajebavali u osnovnoj , klempe im pucali slali ih po sendvic. Pa su sad dosli do znacke i dize im se kad prosipaju svoju silu na drugima. Uostalom moze ono biti vase djete danas sutra, pubertet ovo ono. Ludilo pa odoh zapalit baklju protrcat terenom. Ne znaci to da je spreman nekoga ubiti. E qrac bi onda opravdavali ovog siledziju u uniformi. Psihijatriski slucaj je svak ko moze bez imalo okljevanja udariti cizmom sa stitnicima insana dok lezi na travi bespomocan. Ponavljam ne opravdavam huliganstvo al ono sto su veceras pokazali drotovi je za otkaza u svakoj normalnoj drzavi.
Locked