SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Qler

#15751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Qler »

znas onaj

"Halo! Jel to vodovod???"
"Nije, ovo je elektroprivreda.."
"Nema veze, i vas nabijem na quratz!"
:run:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#15752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Dr. Kuca wrote:
hrasno38 wrote:
Naravno apsolutno sam legalista po tom pitanju oko placanja dadzbina ali isto tako i za potpunu kontrolu cijena koje namecu ove firme. Podigose struju, vodu a izgleda da ce i plin i boli ih cuna sta gradjani evo ovi koji placaju misle o tome. GRAS je vec odavno propala firma i nju je unistio jos davno bivsi direktor Ibro Jusufranic koji je naprimao radnika i radnika i hladno od opljackanih para otvorio fakultet. GRAS danas ima 600-700 radnika viska ali koliko je kriv GRAS toliko je i kriva vlast KS sto je dozvolila jednom Jusufranicu da radi sta hoce a onda i ostalim direktorima.
Isto tako Elektroprivredi je lako biti jak preko ledja gradjana i placati radnike sa prosjecnim paltama preko 1000 KM. I tu je kriva vlast a najkrivlji za sve sto nam se dogadja je narod tj gradjani ovoga grada kada govorimo o Sarajevu.
mozda elektroprivreda -daje --signale gradjanima da se pobune , da reaguju, na GRAS , na vladu, na neplatise, svi oni ugrozavaju zivot postenog gradjanima. E,, sad je pitanje ---KOLIKI JE BROJ POSTENIH GRADAJANA --koji nemaju ''oraha u djepu'' da reaguju i zahtjevaju nesto.[/quote]
Dr. Kuca wrote:Jusufranic je otisao ima 9-10 godina iz grasa. Gras je poslije njegovog skidanja krenuo u sunovrat od kako sindikat vodi firmu.
Jusufranic je ostavio dug od 7 miliona maraka!!!
Dr. Kuca

#15753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Dr. Kuca »

hrasno38 wrote:.
Jusufranic je ostavio dug od 7 miliona maraka!!![/quote]

Sad je 200 ostavio im je 300 vozila sad imaju stotinjak, Ali da neduzimo, da se vratimo na temu.

Onaj sto je prizno onih 10 krivicnih djela dobio mjesec pritvora. :oops: i opet ih nabijem na kurac!
hrasno38

#15754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Dr. Kuca wrote:
hrasno38 wrote:.
Jusufranic je ostavio dug od 7 miliona maraka!!!

Sad je 200 ostavio im je 300 vozila sad imaju stotinjak, Ali da neduzimo, da se vratimo na temu.

Onaj sto je prizno onih 10 krivicnih djela dobio mjesec pritvora. :oops: i opet ih nabijem na kurac![/quote]

Mislim sa osmjehom na licu se pridruzujem tvojim cestitkama:)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

ma to kad državna firma duguje državnoj... nije to tako opasno
tih 200 milijuna je dug prema penzionom i poreznoj... ima drugih firmi koje duguju mulijune a privatne su... i nikom ništa
opasno bi bilo da ih penzionišu a da nije izmireno penziono što je nemoguće
hrasno38

#15756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Cinjenica je jedna da gradjani na kraju placaju sve dugove i to opet oni koji redovno izmiruju svoje obaveze. Onaj ko nije placao grijanje nece ga placati ni kad poskupi sve dok se ne donese nekakav zakon koji ce ih natjerati. A taj zakon je jednostavan do bola i zove se zapljena imovine. Puno njih koji ne placaju racune voze auta i to vise nego solidna auta jer znam iz nekoliko primjera a imaju dogove za grijanje po 10.000 km. E pa fino ako mu auto vrijedi 15.000 zapljenis ga i prodas po cijeni koliko duguje drzavi a on ili ona nek se onda hvataju za glavu.
GRAS je poceo sunovrat onog trenutka kada se u njemu pocelo zaposljavati sve redom i vjerovatno poslije KLAS-a je to najfamilijarnija firma u Sarajevu. Sa potrebnih 900 radnika dosli su na 1600-1700 i nakon sto je Bimo otisao i ostavio dug za koji on kaze da je normalan od 7 miliona maraka ta firma nikada vise nije mogla isplivati na povrsinu bez obzira na silne donacije vozila koje je dobijala. Naravno Biminu politiku su nastavili i sljedeci direktori uglavnom pripadnici S BiH i GRAS je danas u situaciji da im ni dragi bog ne moze pomoci.
Elktroprivreda opet vrlo podlo udara po ledjima gradjana i iako izvoze struju i posluju dobro bez ikakvog razloga u zadnje dvije godine dva puta povecavaju cijenu struje sto je van svake pameti pogotovo kad se pogleda prosjek plata u EP i u KS ili F BiH.
Vodovod poveca cijenu bez ikakve saglasnosti i opet po ledjima gradjana iako 20 godina nije zamjenili 1 km cijevi i strasne gubitke vode opet placaju gradjani a i oni samo zaposljavaju nve radnike tj. svoje familije.
U principu vlada totalno bezakonje, rasulo i zakoni jaceg se iskljucivo tovare na ledja gradjana a mi svi i dalje sutimo kao ovce a mnogi i dalje redovno zaokruzuju na izborima one sto ih 20 godina kradu.
Nravano sve to se opet prenosi na ulice te imamo pljacke, ubistva, premlacivanja itd itd i vjerovatno rijetku drzavu u svijetu gdje se hapse i sudije. Kud ces vise!!!
hrasno38

#15757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Evo i istorije sukoba Fejsala Hrustanovica i Teufika Musica....

http://pljackaosiguranika.blogger.ba/
U-zap

#15758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by U-zap »

Gdje su oni vozaci ubice, jesu li pusteni na slobodu ? Onaj sto je kod Skenderije ubio onoga momka, manijak kod Narodnog koji je tesko povrijedio djevojku koja je zavrsila medicinu, mislim da je sin od one cevapare Zmaj te mnogi drugi kojih se trenutno ne mogu da sjetim. Ah da, sin kafane Metropolis te onaj sto je udario u Vjecnu vatru. Gdje su oni? Da li sjede iza resetaka ili su na slobodi?
ultima_palabra

#15759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ultima_palabra »

hrasno38 wrote:Cinjenica je jedna da gradjani na kraju placaju sve dugove i to opet oni koji redovno izmiruju svoje obaveze. Onaj ko nije placao grijanje nece ga placati ni kad poskupi sve dok se ne donese nekakav zakon koji ce ih natjerati. A taj zakon je jednostavan do bola i zove se zapljena imovine. Puno njih koji ne placaju racune voze auta i to vise nego solidna auta jer znam iz nekoliko primjera a imaju dogove za grijanje po 10.000 km. E pa fino ako mu auto vrijedi 15.000 zapljenis ga i prodas po cijeni koliko duguje drzavi a on ili ona nek se onda hvataju za glavu.
GRAS je poceo sunovrat onog trenutka kada se u njemu pocelo zaposljavati sve redom i vjerovatno poslije KLAS-a je to najfamilijarnija firma u Sarajevu. Sa potrebnih 900 radnika dosli su na 1600-1700 i nakon sto je Bimo otisao i ostavio dug za koji on kaze da je normalan od 7 miliona maraka ta firma nikada vise nije mogla isplivati na povrsinu bez obzira na silne donacije vozila koje je dobijala. Naravno Biminu politiku su nastavili i sljedeci direktori uglavnom pripadnici S BiH i GRAS je danas u situaciji da im ni dragi bog ne moze pomoci.
Elktroprivreda opet vrlo podlo udara po ledjima gradjana i iako izvoze struju i posluju dobro bez ikakvog razloga u zadnje dvije godine dva puta povecavaju cijenu struje sto je van svake pameti pogotovo kad se pogleda prosjek plata u EP i u KS ili F BiH.
Vodovod poveca cijenu bez ikakve saglasnosti i opet po ledjima gradjana iako 20 godina nije zamjenili 1 km cijevi i strasne gubitke vode opet placaju gradjani a i oni samo zaposljavaju nve radnike tj. svoje familije.
U principu vlada totalno bezakonje, rasulo i zakoni jaceg se iskljucivo tovare na ledja gradjana a mi svi i dalje sutimo kao ovce a mnogi i dalje redovno zaokruzuju na izborima one sto ih 20 godina kradu.
Nravano sve to se opet prenosi na ulice te imamo pljacke, ubistva, premlacivanja itd itd i vjerovatno rijetku drzavu u svijetu gdje se hapse i sudije. Kud ces vise!!!
Ne treba zakon, on već postoji... potrebna je volja da se on primjenjuje. A neće se primjenjivati jer bi počela kuknjava po medijima, porodice šehida, demobilisani borci, zar smo se za ovo borili itd itd... lakše im je dugove prebiti tako što će povećati cijenu ovima koji već plaćaju, jer se oni ne bune.

O Grasu je sve rečeno... građani su već jednom platili za njihove doprinose preko poreza i dotacija iz budžeta. Pošto direktori to nisu isplatili već skrenuli pare u džepove i zapošljavanja nove ture rođaka, građani će to platiti još jednom. Radnici isti qrac ko i direktori, kad ovi kradu na veliko, mogu i oni na šarafima i metlama.

EP se odavno ponaša kao država u državi, a sve zbog stranačkih prepucavanja.

Vodovod bi se mogao popraviti za par stotina miliona investicija, ali nema para jer treba namiriti budžetsku aždahu.

Sigurnosna situacija... plate u policiji su nikakve, sudstvo i tužilaštvo korumpirano, zatvori nemaju kapaciteta, zašto? Zato što treba namiriti budžetsku aždahu, to je odgovor na svaki problem. I onda kaže prijavi firmu koja ne izdaje fiskalni račun... evo im kurac da si oči izbiju. Ubuduće treba samo i kupovati u takvim radnjama, brže će ovaj nakaradni sistem krahirati.
sheilak

#15760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sheilak »

insomnia78 wrote: Da Mexico je stvarno model borbe protiv kriminala :-)
Jel ono jedini na svijetu imaju gradic u kojem ne postoji policija, niko ne smije da se prikljuci, posto su svi pobijeni?
nije tacno

(r)
Bodkin

#15761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bodkin »

Black swan wrote:ma to kad državna firma duguje državnoj... nije to tako opasno
tih 200 milijuna je dug prema penzionom i poreznoj... ima drugih firmi koje duguju mulijune a privatne su... i nikom ništa
opasno bi bilo da ih penzionišu a da nije izmireno penziono što je nemoguće
Cuj nije opasno :D duguju preko 50 miliona bankama i to pogodi ko je dao garancije. I pogodi ko ce sanirati te milione duga
nema me tamo

#15762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nema me tamo »

sheilak wrote:
Jel ono jedini na svijetu imaju gradic u kojem ne postoji policija, niko ne smije da se prikljuci, posto su svi pobijeni?
nije tacno

(r)
Jel' to neko rece da je MeHiko primjer borbe protiv kriminala?

To što svakih par mjeseci ili koliko vec zaplijene tonu ili dvije koke?
Hahaha, znaš li da svaku sedmicu po ko zna koliko tona prošvercuju u S.A.D?

Jel' znaš kroz historiju koliko je sudija, advokata, šefova policije ubijeno?
Jao šta neces sve procitati. :lol:
sheilak

#15763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sheilak »

nema me tamo wrote:
sheilak wrote:
nije tacno

(r)
Jel' to neko rece da je MeHiko primjer borbe protiv kriminala?

To što svakih par mjeseci ili koliko vec zaplijene tonu ili dvije koke?
Hahaha, znaš li da svaku sedmicu po ko zna koliko tona prošvercuju u S.A.D?

Jel' znaš kroz historiju koliko je sudija, advokata, šefova policije ubijeno?
Jao šta neces sve procitati. :lol:
odgovor se odnosio na pitanje
znaci jel ono jedini na svijetu imaju gradic u kojem ne postoji policija
nije tacno nisu jedini na svijetu

stvarno sta sve neces procitati
kvotas nesto sto nema veze nikakve sa postom (r)
nema me tamo

#15764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nema me tamo »

Pa on je to nekako sve okrenuo na to da je Mexico rupa što sam ja i potvrdio..
Vadiš se bez potrebe sve je crno na bijelo. :D

a O zone procitah sad napisao da su ljudi kao iz par gradova izbacili narkokartele..
Haj boga ti oZone postavi par objavljenih clanaka o tome.. :lol: :lol: :lol:
saja_dj

#15765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saja_dj »

hrasno38 wrote:Evo i istorije sukoba Fejsala Hrustanovica i Teufika Musica....

eh da, kad drzava zakaze, pravosudje zakaze.

Bice jos Teufika...
O'zone
Globalni moderator

#15766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

nema me tamo wrote:Pa on je to nekako sve okrenuo na to da je Mexico rupa što sam ja i potvrdio..

a O zone procitah sad napisao da su ljudi kao iz par gradova izbacili narkokartele..
http://www.telegraf.rs/vesti/492356-nar ... kriminalce

http://www.jutarnji.hr/gradani-sami-pro ... u/1154326/

Ako umiješ čitat engleski evo ti još dva

http://www.thenewamerican.com/world-new ... ug-cartels

http://townhall.com/tipsheet/katiepavli ... k-n1786919

Evo i treći nako baš fin

http://www.pri.org/stories/2014-01-16/m ... rug-cartel
emko1234

#15767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by emko1234 »

saja_dj wrote:

Bice jos Teufika...
Koliko god se mi suosjećali s nekim košto je Teufik, ipak mislim da je ko i u slučaju banke kriv isključivo krajnji kupac/potrošač/korisnik proizvoda. Ugovori o osiguranju su prilično jasni i eksplicitni. Uslovi također, ako nisi u stanju da ih sam rastumačiš i shvatiš, postoje ljudi koji će ti to uraditi za pare. U svakom slučaju, ako neko potpiše nešto prije nego se detaljno informiše o svim mogućim ishodima u slučaju potrebe da se iskoristi to osiguranje, o tom čovjeku mogu samo reći da je glup i ograničen.

U konkretnom slučaju, ne mislim da se radi samo o ovome što se javnosti servira kroz medije. Predugo se njih dvojica poznaju, i previše su blisko surađivali da bi se pokušaj ubistva desio tek tako. Teufik je dobro poznato lice u gradu, prekaljeni UDBAŠ starog kova, čije maslo ni sekunde nije za Ramazana. Priča o njegovim varijantama u kojim je on bio Fejsal a neko drugi Teufik je pun grad.
Prema tome...
O'zone
Globalni moderator

#15768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

emko1234 wrote:
saja_dj wrote:

Bice jos Teufika...
Koliko god se mi suosjećali s nekim košto je Teufik, ipak mislim da je ko i u slučaju banke kriv isključivo krajnji kupac/potrošač/korisnik proizvoda. Ugovori o osiguranju su prilično jasni i eksplicitni. Uslovi također, ako nisi u stanju da ih sam rastumačiš i shvatiš, postoje ljudi koji će ti to uraditi za pare. U svakom slučaju, ako neko potpiše nešto prije nego se detaljno informiše o svim mogućim ishodima u slučaju potrebe da se iskoristi to osiguranje, o tom čovjeku mogu samo reći da je glup i ograničen.

U konkretnom slučaju, ne mislim da se radi samo o ovome što se javnosti servira kroz medije. Predugo se njih dvojica poznaju, i previše su blisko surađivali da bi se pokušaj ubistva desio tek tako. Teufik je dobro poznato lice u gradu, prekaljeni UDBAŠ starog kova, čije maslo ni sekunde nije za Ramazana. Priča o njegovim varijantama u kojim je on bio Fejsal a neko drugi Teufik je pun grad.
Prema tome...
Slažem se u potpunosti.

Svaka banka i svako osiguranje kad ti ponude ugovor taj ugovor je napravljen da štiti njih ne Vas.
iTo

#15769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by iTo »

laze da je morao 2001 IATA-i placati karte unutar 15 dana...
to je uvedeno prije tek 2-3 godine
2001 su se radili rucni obracuni jos uvijek i tu je takvih maleverzacija bilo od strane domacih agencija da je to za ne povjerovat....
nema me tamo

#15770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nema me tamo »

O'zone wrote:
nema me tamo wrote:Pa on je to nekako sve okrenuo na to da je Mexico rupa što sam ja i potvrdio..

Evo i treći nako baš fin

:thumbup:

Samo ovo su baš manji gradovi..
Al' dobro bar su nešto uradili nakon toliko i toliko godina pa nebitno koliko mal grad pocetak je..

Dobar post ispod...

Rival drug cartels have already started to penetrate and co-opt the citizen militias. Follow the money, and watch what happens over two years: soon you'll have a royal tangle, where you won't be able to tell the difference between the narcos, the state police, the national police, the army, and the militias. You won't be able to separate the good guys from the bad guys, because everybody has been corrupted by money, power and control. This is what happened in Colombia, where you couldn't follow the play without a program. And the program was REALLY simple: follow the money.
O'zone
Globalni moderator

#15771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

nema me tamo wrote:
O'zone wrote:

Evo i treći nako baš fin

:thumbup:

Samo ovo su baš manji gradovi..
Al' dobro bar su nešto uradili nakon toliko i toliko godina pa nebitno koliko mal grad pocetak je..

Dobar post ispod...

Rival drug cartels have already started to penetrate and co-opt the citizen militias. Follow the money, and watch what happens over two years: soon you'll have a royal tangle, where you won't be able to tell the difference between the narcos, the state police, the national police, the army, and the militias. You won't be able to separate the good guys from the bad guys, because everybody has been corrupted by money, power and control. This is what happened in Colombia, where you couldn't follow the play without a program. And the program was REALLY simple: follow the money.
Jesu manji gradovi ali su se ljudi na kraju digli i izbacili kartelaše iz gradova i na kraju opkolili njihovu bazu sa namjerom da ih eliminišu. Tada je došla vojska da ih brani :roll:

Normalno u redove pobunjenih civila dmah su ubačeni simpatizeri i pritajeni članovi drugih kartela kao i podmićeni neki od postojećih koji čekaju svoju šansu. Imali smo istu stvar sa svakim protestima u BiH da se na kraju prišlepaju neki koji gledaju kako sebe da izbace na pijedastal.

Kod nas je isto st(r)anje trebal' ti veći primjer od evo slučaja sudinice Azre Miletić koja je još uvijek navodno uzela mito od PRVOG ČOVJEKA POLICIJE USK komesara Rame Brkića koji se bavio organizovanim kriminalom ili da pogledaš koliko je u zadnjih godinu do godinu i pol uhapšenih pripadnika raznih službi bezbjednosti i kontrole koji se bave teškim krivičnim djelima protiv kojih bi se trebali da bore.

Neće me čudit da za dvije godine policija i tužilaštvo sasvim otvoreno počene čuvati kriminalce pružajći im punu logističku podršku a ne samo ovako kao do sad žmireći na jedno oko u zamjenu za šaku Eura.
HomeSweetHome

#15772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HomeSweetHome »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tako nekako. Znam, već sam bio u banci i razgovarao, ali banka je legalna lihvarska organizacija. :oops: Kaže možete tražiti smanjenje kamata po tom osnovu ali trebate pored pismenog zahtjeva podnijeti i saglasnost žiranta da on pristaje na to :roll: kao i to da će banka obradu zahtjeva naplatiti 150KM. :shock: :shock: :shock:
Drvosjeca, ne mogu ti nista naplatiti, niti ti traziti saglasnost jer ni jedno ni drugo, sigurna sam, nije definisano ugovorom. Ako pise u ugovoru "uz saglasnost jemaca" onda ok, ali cisto sumnjam. Ako ti kazu da je to "u skladu s procedurama i pravilnicima banke", sto je vjeciti izgovor kad otimaju mimo ikakvog zakona, trazi da ti daju pravilnik kojim je to definisano. Nemoj odustati, vjeruj mi, to sve rade da bi te natjerali da kazes "ma bjezi, ko ce s ovim jos zezati". Samo pismeno komuniciraj s njima. Sve sto ti kazu usmeno, trazi da ti daju napismeno, ako ti ne daju, ti fino prigovor napises, a kopiju dostavis onim adresama koje sam ti rekla ranije (Agencija za bankarstvo, Ombudsman za zastitu potrosaca, Ombudsman za zastitu bankarskih klijenata).
VjecitiStudent

#15773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote: ...
Kod nas je isto st(r)anje trebal' ti veći primjer od evo slučaja sudinice Azre Miletić koja je još uvijek navodno uzela mito od PRVOG ČOVJEKA POLICIJE USK komesara Rame Brkića koji se bavio organizovanim kriminalom ili da pogledaš koliko je u zadnjih godinu do godinu i pol uhapšenih pripadnika raznih službi bezbjednosti i kontrole koji se bave teškim krivičnim djelima protiv kojih bi se trebali da bore.

Neće me čudit da za dvije godine policija i tužilaštvo sasvim otvoreno počene čuvati kriminalce pružajći im punu logističku podršku a ne samo ovako kao do sad žmireći na jedno oko u zamjenu za šaku Eura.
Osim hapšenja jednog klošara mjesečno, ja stvarno ne razumijem koja je trenutno uloga najbrojnije policije Evrope.
O'zone
Globalni moderator

#15774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

VjecitiStudent wrote:

Osim hapšenja jednog klošara mjesečno, ja stvarno ne razumijem koja je trenutno uloga najbrojnije policije Evrope.
Logistika i obezbjeđenje
saja_dj

#15775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saja_dj »

O'zone wrote:
VjecitiStudent wrote:

Logistika i obezbjeđenje
Klasicni standby aranzman vladajuce elite. Ako narod odluci da jendog dana krene prema Poljinama, potrebno je jako obezbjedjenje dok se spakuju koferi za Istanbul.
Locked