SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chisum

#5626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chisum »

Opet rasprave koje ne vode nigdje...

A ne vode nigdje iz dva razloga:

Prvog, sto mi SARAJLIJE (to, "sarajlijica", kada bi mi neko rekao u lice, jeb'o mi mu majku kroz majku), ocito, nismo posluzili kao dobar primjer dosljacima, niti smo pokusali, te smo sve promjene ispratili zatvoreni sami u sebe, dovoljni sami sebi, utopljeni u neki egoizam, ponos, cesto bez pokrica, pustajuci da se stvari oko nas desavaju stihijski, a mi bi, kao kakve babetine, sjedili smo po strani i komentarisali, rondali sebi u bradu, i sto je najgore - NE zato sto nismo mogli, nego zato sto smo lijeni i inertni do neba, sto smo dopustili da nam to RODJENI SARAJLIJA bude dovoljno, da nam bude i pocetak i kraj, pa makar nista osim toga "ne postigli"...

Drugog, sto ni dosljaci, barem ne velika vecina njih, noseni nekada nesrecom, a nekada onom standardnom - trbuhom za kruhom, nisu ni pokusali postati dio price jednoga grada, nego su, a sto rade i danas, Sarajevo i zivot u njemu na sve nacine pokusavali pribliziti i podrediti onome sto su u sjecanjima i navikama donosili iz sela, selendri, gradica, gradova, provincija iz kojih su dolazili.

E, kada se spoje ovo prvo i ovo drugo, kada se u istoj ulici, istoj zgradi nadju jedan Sarajlija, koji nista na sebi nije radio decenijama, koji se hvali kako ne bi nigdje iz "svoje mahale", te, sa druge strane, jedan ljakse koji zivi u gradu koji u podsvijesti iz dna duse mrzi, pati se kad hoda po ravnom, a pretrcava na zelenom - onda je situacija neizdrziva. Frustracije se tesko kontrolisu. S obije strane.

Ja o Sarajevu volim da pricam, da pisem, pa sam i na ovom forumu bezbroj puta pisao o svom gradu, njegovoj raji, mnostvu dogadjaja, hiljadu i jednoj stvari radi koje ne dam da mi papak koji mrzi Sarajevo, a sisa mu krv, o njemu drzi lekcije i pljuje po njemu, da mi shupci koji placu za odbjeglom "gradskom rajom" koja se skrasila na Palama i u Mokrom objasnjava gdje je pocelo a gdje zavrsilo Sarajevo... ali isto tako ne mogu ni patetiku nas, samozadovoljnih Sarajlija, Sarajlija "po profesiji", jer smo upravo mi ti cija je letargija i nezainteresovanost ostavila dovoljno prostora da nam o sudbini grada odlucuju oni koji niti ga postuju, niti ga vole... niti ga poznaju.

Inace, ova standardna pljuvacina na relaciji gradjani-dosljaci je jako interesantna na ovim podrucjima koja prolaze kroz procese tranzicije.... pogotovo onim koja su, pored tranzicije iz sistema u sistem na svojoj kozi osjetila i ratove, pa su i promjene bile mnogostruko izrazenije i vidljivije, kao i emocije koje su ih pratile... IStu sam pricu slusao bezbroj puta od svojih prijatelja iz ex ju drzava, iz Beograda, Zagreba, Splita, Novog Sada... svi su pjevali jednu te istu zalopojku, istu onu koju su pjevali moji i njihovi djedovi, pa onda i ocevi, ne shvativsi da su ovo normalne stvari, da je grad ZIVI ORGANIZAM, koji se mijenja, koji raste i obnavlja se...
Problem Sarajeva, problem koji mu je ovu tranziciju ucinio mnogo tezom nego ostalim glavnim gradovima, je njegova velicina, jer jos uvijek nije presao granicu nakon koje moze racunati da ce svojom tezinom, svojom velicinom, svojim tkivom sazdanim od onih koji su svjesni i sebe i njega, amortizovati promjene koje se desavaju. Kada mu se jednog lijepog izdvoji elita (tu, naravno, ne mislim na ovaj minderaski smrad koji se natalozio u svim njegovim porama, koji danas sebi tepa nazivajuci se elitom, koji ga je, pak, nakon cetnickih granata, odlucio dokrajciti), kada mu se izdvoje sposobni ljudi - jer grad su ljudi - koji ce dovoljno glasno, kriticki i uz debelu podlogu ispratiti i preispitati svaki novi proces, kada se poput bijelih krvnih zrnaca budu lijepili za svaku anomaliju u drustvu, lijececi je i ispravljajuci one koji grijese, onda cemo moci i od dosljaka ocekivati da se ponasaju kako to gradjanima dolikuje, jer ce imati na koga da se ugledaju... Ali, dok smo mi sami ovakvi kakvi smo, sto nezainteresovani, sto uskogrudni, nekada zli, sitnih dusa - za ocekivati je da ce oni, papci koji nam smetaju i koji brukaju ovaj grad, bivati samo jos veci orangutani.
kadinica

#5627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kadinica »

Chisum wrote:Opet rasprave koje ne vode nigdje...

A ne vode nigdje iz dva razloga:

Prvog, sto mi SARAJLIJE (to, "sarajlijica", kada bi mi neko rekao u lice, jeb'o mi mu majku kroz majku), ocito, nismo posluzili kao dobar primjer dosljacima, niti smo pokusali, te smo sve promjene ispratili zatvoreni sami u sebe, dovoljni sami sebi, utopljeni u neki egoizam, ponos, cesto bez pokrica, pustajuci da se stvari oko nas desavaju stihijski, a mi bi, kao kakve babetine, sjedili smo po strani i komentarisali, rondali sebi u bradu, i sto je najgore - NE zato sto nismo mogli, nego zato sto smo lijeni i inertni do neba, sto smo dopustili da nam to RODJENI SARAJLIJA bude dovoljno, da nam bude i pocetak i kraj, pa makar nista osim toga "ne postigli"...

Drugog, sto ni dosljaci, barem ne velika vecina njih, noseni nekada nesrecom, a nekada onom standardnom - trbuhom za kruhom, nisu ni pokusali postati dio price jednoga grada, nego su, a sto rade i danas, Sarajevo i zivot u njemu na sve nacine pokusavali pribliziti i podrediti onome sto su u sjecanjima i navikama donosili iz sela, selendri, gradica, gradova, provincija iz kojih su dolazili.

E, kada se spoje ovo prvo i ovo drugo, kada se u istoj ulici, istoj zgradi nadju jedan Sarajlija, koji nista na sebi nije radio decenijama, koji se hvali kako ne bi nigdje iz "svoje mahale", te, sa druge strane, jedan ljakse koji zivi u gradu koji u podsvijesti iz dna duse mrzi, pati se kad hoda po ravnom, a pretrcava na zelenom - onda je situacija neizdrziva. Frustracije se tesko kontrolisu. S obije strane.

Ja o Sarajevu volim da pricam, da pisem, pa sam i na ovom forumu bezbroj puta pisao o svom gradu, njegovoj raji, mnostvu dogadjaja, hiljadu i jednoj stvari radi koje ne dam da mi papak koji mrzi Sarajevo, a sisa mu krv, o njemu drzi lekcije i pljuje po njemu, da mi shupci koji placu za odbjeglom "gradskom rajom" koja se skrasila na Palama i u Mokrom objasnjava gdje je pocelo a gdje zavrsilo Sarajevo... ali isto tako ne mogu ni patetiku nas, samozadovoljnih Sarajlija, Sarajlija "po profesiji", jer smo upravo mi ti cija je letargija i nezainteresovanost ostavila dovoljno prostora da nam o sudbini grada odlucuju oni koji niti ga postuju, niti ga vole... niti ga poznaju.
:thumbup:
cigara

#5628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cigara »

Sta smo pisali???
Da nam smeta sto dodje krdo i daje poslove amidzicima, rodjacima, sinu od nurke, tetku od velida itd...?
Sto nekom smeta prica "nevazno kako ja pricam ko seljacina mrtva, vazno je da sam dobar insan" i princip "neka haj shta fali dobro je to, nasi smo" po kojem se unistavaju firme jer neko ko je odrasto u mjestu gdje je prvi komsija kilometar i po daleko fura da su njegovi principi u redu jebo ove gradske'
Da nam smeta sto 80% BiH sere kako sve pare idu u Sarajevo, kako su tamo plate najvece, kako svi zive ko bogovi a onda dodje u SA i sere kako ga Sarajevo ne prihvata?
Da nam smeta prica kako je "eto Sarajevo selendra i seljacka mahala, vi ne znate sta je pravi grad, vama samo carsija vazna, ja sam proputovao svijeta ko niko, znas ti kako to ide u svetoj Svici i Americi"?
Nije problem sto sarajlija ne prihvata nekog onakav kakav je, nego je problem sto taj neko dodje u Sarajevo i hoce da se grad promjeni jer njemu ne odgovara.

Pusti mi ba suplje price, ne zivim izmedju 4 zida jebena, ovdje zivim cijeli zivot sta mi ima pametovat neko ko je u SA jedva 5 godina? U dodiru sam i s akademicima i najvecim klosarima i kriminalcima, i pravim Sarajlijama i dosljacima, od sandzaklija do ovih svetih iz "istocne Bosne".
Odem kod stare u firmu i njen sef, koji normalno ima taj posao preko stranke i koji je iz neke pripizdine mi puca pricu kako "u gradu stanje ne valja, kako treba ko u njegovom selu svi da guraju svog komsiju, jebo skolu, sta ce mi fakultet"
Pogledaj malo GRAS i bice ti jasno sta sarajlije ne odobravaju, jednu firmu koja ni po kakvoj logici ne moze biti u bankrotu, propada zbog hiljadu rodjaka.
Sto nam smeta sto neko dodje iz selendre, bude 2 godine ovdje i prica kako smo propali jer volimo "popit kafu" i jer su sve "mahale"??
Fino je spominjati kako jedan sarajlija ne voli dosljake, sto ne spomenes kako isti pljuje babine sinove i politicarsko sjeme kad pedercic popije pivu i ubije nekog, odlezi godinu i zaposli se u elektroprivredi?
Treba da budem hladnokrvan na pricu seljacina s kompleksom nize vrijednosti koji pljuju sarajevski ulicni zargon, dok istovremeno zavrce ko centrifuga???

Mozda trebamo da se sazalimo nad pricom jednog Melami, posto je on tesko zivio, pa hajmo svi grad izvrnut da njemu i slicnima odgovara, posto je ovdje svima med i mlijeko? Sto bilo koga boli k jel tvoj babo doso iz svete Slovenije i koliko je maminih penzija trebalo da se kuca izgradi???
Ti naucio na jedan princip zivota, smatras ga pravilnim, dodjes u Sarajevo gdje takav princip samo qrtzu prolazi i tebi naravno nista ne valja.
Takvi sto "jedva gradje kuce od penzija" prave ove idiotluke od kuca u okolini Sarajeva, sto vise lici na selo nego na dio grada, jer to nikad nije culo za gradjevinsku dozvolu niti estetiku, pa je samo vazno da 10 clanova familije i 5 komsija imaju dovoljno gradjevinskog materijala pa eto kuce, nije seljacka nimalo, jok. Zato se i dizu ove ofirne kuca-zgrade s kojekakvim tornjevima ko da je zamak (poslije Stupa prema Ilidzi par primjera)

Niko da se zapita sto ga gradska raja nije prihvatila, sve je Sarajevo krivo.

Najgore kad nekog uzmu zajebavat, ono klasicno sarajevski, i on to prihvati ko mrtvu uvredu. I trebas se uvrijediti kompleksu maloumni kad ne znas sta znaci sarajevska zajebancija i da ce te ovdje zajebavat za amputiranu nogu jer ocekuju da i ti njih za isto zajebavas.

Meni je jako zao sto moj grad ne moze ispuniti zahtjeve velikih gradjana i intelektualaca iz razlicitih pripizdina, al koji ces k u Sarajevu onda? Idi u te sjajne metropole o kojima toliko pricate, hvala Bogu Sarajevo nije takvo
Last edited by cigara on 18/06/2012 13:35, edited 5 times in total.
kadinica

#5629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kadinica »

Zamislite situaciju:

Bude konkurs u Kaknju, Vitezu, Zavidovićima - nebitno....prođem ja, a na birou 56 isto kvalifikovanih mještana, da li bi smjela na posao otići? Aha, malo sutra, digla bi se Općina, načelnik, kanton, Federacija i sva ostala čuda.

U Sarajevu je to normalno. "Naše dijete, babo mu je iz našeg kraja". Kad ste čuli da je neko nekoga zaposlio, jer je "naše dijete, iz Sarajeva"?
♥ Julianna ♥

#5630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ♥ Julianna ♥ »

@chisum ovo što ti napisa je ptičija perspektiva sa 10 000 m visine i nit smrdi nit miriše.

Kad kažeš Sarajlije nisu ništa uradile, mene živo zanima šta to Sarajlije treba da urade?

Anonimni smo pa nažalost ne možemo pričati o konkretnim primjerima iz života, ali hajmo pričati što je moguće o konkretnijim . Evo ovako na prvu i ja se prepoznah u ovom Capijevom postu kad spomenu zaposlenje ljudi sa strane vs. Sarajlija. Nije problem uopšte to što dolaze ljudi sa strane i dobivaju poslove, nego je problem kako dobivaju poslove.

Drugo, šta treba uraditi kada neko pljuje po tebi, tvom gradu, tvom naglasku, riječima koje koristiš i sl? Argumenti kontra takvog vrijeđanja se odmah pretvore u sarajevsku arogantnost i poteže se argument "vi rođene Sarajlije" koje mi nikad i ne pomenemo. A obično to rafalanje i krene jednosmjerno tipa: tramvaj smrdi, a on/ona došli od mjesta gdje se treba pješačiti pola sata do autobuske stanice. Kad već se*ete, onda se spremite i da koje go*no pojedete.
Don Zivconi

#5631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Don Zivconi »

@ Chisum
@ Kadinica

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Chisum

#5632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chisum »

♥ Julianna ♥ wrote:@chisum ovo što ti napisa je ptičija perspektiva sa 10 000 m visine i nit smrdi nit miriše.

Kad kažeš Sarajlije nisu ništa uradile, mene živo zanima šta to Sarajlije treba da urade?

Anonimni smo pa nažalost ne možemo pričati o konkretnim primjerima iz života, ali hajmo pričati što je moguće o konkretnijim . Evo ovako na prvu i ja se prepoznah u ovom Capijevom postu kad spomenu zaposlenje ljudi sa strane vs. Sarajlija. Nije problem uopšte to što dolaze ljudi sa strane i dobivaju poslove, nego je problem kako dobivaju poslove.

Drugo, šta treba uraditi kada neko pljuje po tebi, tvom gradu, tvom naglasku, riječima koje koristiš i sl? Argumenti kontra takvog vrijeđanja se odmah pretvore u sarajevsku arogantnost i poteže se argument "vi rođene Sarajlije" koje mi nikad i ne pomenemo. A obično to rafalanje i krene jednosmjerno tipa: tramvaj smrdi, a on/ona došli od mjesta gdje se treba pješačiti pola sata do autobuske stanice. Kad već se*ete, onda se spremite i da koje go*no pojedete.
Kakva pticija perspektina?

Prvo, mi smo anonimni samo onoliko koliko zelimo da budemo, a ja sam, barem na ovom potforumu SARAJEVO, bezbroj puta pisao o konkretnim stvarima, navodeci sve moguce detalje, imena, datume, dodirujuci, indirektno, najcesce upravo ovaj problem - Sarajlija i njihovog redanja stvari, te dosljaka i njihovog nastupa.

Ne znam koliko godina imas, ali i sa jednima i sa drugima imam sto obicnog, ljudskog, sto radnog iskustva i u ovom vaktu, a i u onom bivsem sistemu, dobro mi je poznato kakvi su i kakvi smo, gdje su i gdje smo, te koliko vrijede i koliko zaista vrijedimo.

Sto se poznavanja Sarajeva i Sarajlija tice, kazem, o istom sam na ovom forumu pisao bezbroj puta, volim ga vise nego ista na ovom svijetu, sto se lako vidi i iz pregleda tema na kojima sam bio najaktivniji, pa ako imas gdje da me ispravis, a ti se javi.

Samo u mojoj struci, sto sam opet mnogo puta obrazlagao, struci koja je jednom gradu medju najvaznijim, na vidjelo je izasla ta spirala odnosa medju nama samima, te nastupu naspram dosljaka, pogotovo onih koji k'o crvotocina izjedaju ovaj grad... tu se nalaze neki od najeklatantnijih primjera nase beskrajno lose procjene, zamrlog instinkta te potpune suprotnosti sa druge strane.
Nadji teme, nadji postove, pa me demantuj.
♥ Julianna ♥ wrote:
Nakon ovoga vidim da ti ocito nisi shvatila moj post...

Barem ja ovakvima jebem i oca i mater, i u lice, a i na forumu... to barem nije nista novo. I tako citav svoj zivot.
Last edited by Chisum on 18/06/2012 14:03, edited 1 time in total.
krompir i riza

#5633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by krompir i riza »

Fuj vam priče!
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#5634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by I am Happy »

Cyrax wrote:Nadjose li onaj gnoj od covjeka sto pogodi djevojku flasom u glavu? Kakvi to (ne)ljudi zive u toj zgradi pa se svi prave glupi :?
Tebe svi ignore :D jer pitas pitanje vezano za temu :lol:
♥ Julianna ♥

#5635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ♥ Julianna ♥ »

Nemam sad puno vremena, pa samo da ti kratko odgovorim. Izvini, nisam pratila šta si ranije napisaao. Kad ažem ptičija perspektiva, onda mislim na konkretno ovaj post.

Ja se u diskusiju uključih zbog nečega što je mene konkretno potaklo, a stvarno je gubljenje vremena pričati o ljudskim vrijednostima ovih ili onih i tu ne prihvatam bilo kakvu kategorizaciju.

Drugi dio mog posta koji se boldirao nije tebi upućen, jasno je meni šta si ti napisao, nego masi koja čita ovaj forum.
No opet ne odgovori mi ti na pitanje, šta treba uraditi da evo ja ili drugi peti deseti dobijemo neki posao u ovom gradu kad o tome odlučuje neko ok nije iz ovog grda i kada će na vagi prevagnuti onaj gram nečijeg porijekla, a na moju štetu?

@krompir i riža - stvari treba nazvati pravim imenom.

tema crna hrnoika, dosta od mene odoh :run:
kadinica

#5636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kadinica »

Otišlo se daleko sa teme, gdje je moderator, da ovo malo dotjera?

Što se mene tiče, možemo nastaviti pisati, interesantni su mi kompleksi nekih forumaša, koji termin "sarajlijica" mogu samo na tastaruri napisati. Voljela bi takvu osobu vidjeti uživo, pa da to kaže....
snaga_znanja

#5637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by snaga_znanja »

Nego da li ste dosli do zakljucka da treba deportovati one koji nisu rodjeni u Sarajevu ili barem da im se kakva taksa opali. Kakvih ovdje likova ima. :lol:

Niko vam za stanje u gradu nije kriv do vas samih. Gledate i niko ne reaguje. Jedna pucnjava, dvije pucnjave, masovno ranjavanje, prodaja droge, kamatarenje, lazna elita, degradacija sposobnih ljudi zbog korupcije i nepotizma. I nikad ama bas nikad niste reagovali. Covjek se tusi, a 200 dusa snima mobitelima. Jesu svi iz Istocne Bosne? Manite se suplje.

I sad ovdje kukate na apsolutno pogresnoj temi.

Ti se mozes roditi u najvecoj zabiti na planeti ali ako si odgoj dobio u kuci onda si sposoban za zivot u bilo kojem gradu.

I stalno kukate da vas neko mrzi. Pa mrze vas isti takvi nesposobnjakovici koji nista u zivotu nisu napravili i najlakse im je vas kriviti jer eto Vi sve imate. A vi mrzite druge sto u vasoj "avliji" doslje prave problem. Ista je to medalja samo dvije strane.
krompir i riza

#5638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by krompir i riza »

Kompleksaša očito ima na obje strane, čak i previše. Ovo je već postalo jadno i žalosno.
Krajnje je vrijeme da moderacija malo pomete i vrati temu gdje joj je mjesto, postalo je degutantno.
JThomas

#5639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by JThomas »

"sarajlija po profesiji" :thumbup:

svaki odnos ima dvije strane, koliko god jedan dio "došljaka" bio suprotstavljen svim uzusima života u gradu, činjenica je da ni druga strana nije poduzela i ne poduzima koliko je mogla. pa tako imaš i "starosjedilaca" koji se ponašaju gore od bilo kakvog "došlje". nek' se ljuti k'o hoće, ali takvih ima k'o blata.
Dr.No

#5640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Dr.No »

Dokle ovako više :D

Svi lete u Sarajevo a nikome ne valja. Svi bolje znaju o Sarajevu od samih sarajlija. Ma daj ba...

Eno se rasplakao pred zgradom tužilaštva onaj što ubi čovjeka neki dan u Hrasnici. Plači p*** sad plači!
Chisum

#5641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chisum »

♥ Julianna ♥ wrote:Nemam sad puno vremena, pa samo da ti kratko odgovorim. Izvini, nisam pratila šta si ranije napisaao. Kad ažem ptičija perspektiva, onda mislim na konkretno ovaj post.

Ja se u diskusiju uključih zbog nečega što je mene konkretno potaklo, a stvarno je gubljenje vremena pričati o ljudskim vrijednostima ovih ili onih i tu ne prihvatam bilo kakvu kategorizaciju.

Drugi dio mog posta koji se boldirao nije tebi upućen, jasno je meni šta si ti napisao, nego masi koja čita ovaj forum.
No opet ne odgovori mi ti na pitanje, šta treba uraditi da evo ja ili drugi peti deseti dobijemo neki posao u ovom gradu kad o tome odlučuje neko ok nije iz ovog grda i kada će na vagi prevagnuti onaj gram nečijeg porijekla, a na moju štetu?

@krompir i riža - stvari treba nazvati pravim imenom.

tema crna hrnoika, dosta od mene odoh :run:
Ja ti opet kazem nije pticija perspektiva, nego posmatranje problema u trijeznom stanju, bez emocija, uzimajuci u obzir malo siri uzorak od onog koji se zove Sarajevo. (sto inace nije odlika mojih postova, jer ja sam sebe tesko kontrolisem, a onda pisem i ono sto treba, i ono sto ne treba, a sve zavrsim tako sto, a do sada su me radi toga banovali x puta, posaljem sagovornika u picku materinu)

Ovo je jako kompleksna tema, te iz postovanja prema onima koji su o ovome pisali i napisali brdo knjiga, dakle, pisali iz perspektive ljudi koji se u svojoj struci bave gradom i njegovim procesima, ne zelim sve svesti na to sto cu nezadovoljnike poslati u tri kurca, mada mi boba fali, kada vidim sta sve pisu...
♥ Julianna ♥ wrote:No opet ne odgovori mi ti na pitanje, šta treba uraditi da evo ja ili drugi peti deseti dobijemo neki posao u ovom gradu kad o tome odlučuje neko ok nije iz ovog grda i kada će na vagi prevagnuti onaj gram nečijeg porijekla, a na moju štetu?
Upravo ovo je sustina o kojoj sam pisao... ne pitas se ti slucajno i bez razloga "šta treba uraditi da evo ja ili drugi peti deseti..."... ovo je tek logican slijed dogadjaja, iskasljavanje radi pogresnih procjena onih koji su ti prethodili, cineci, cesto zarad sitnog sicara, ustupke koji su nas kostali i grada i obraza i imena... logican slijed dogadjaja u gradu koji nikada do kraja nije izgradio jasan, rafiniran odnos i kriticku svijest o stvarima i pojavama, te su ga svih ovih godna kupovali i prodavali za male pare, znajuci da mu ne treba mnogo da zadovolji svoje, po pravilu, sitne prohtjeve, nedostojne jedne metropole o kojoj sanjamo i koja zelimo biti.

A sta ces ti uraditi po tom pitanju, to je na tebi da odlucis... samo nemoj sutjeti, samo nemoj da ti zivot prodje kao sto je prosao mnogim Sarajlijama - gledajuci kako im ispred nosa uzimaju ono sto je njihovo, ono u sta su im djedovi, ocevi i majke ulozili zivote... nacina je bezbroj... mozes da biras... Od ciste sile, preko elokvencije i znanja i truda koji ne pita za cijenu, pa do mahanja gradskom patinom i samohvale, dizanja nosa i arogancije, ZA KOJU JESAM, zasto ne, ali ako ima podlogu i pokrice u onome cemu bi prvo mi, Sarajlije, trebali biti primjer - biti dostojnim imena ovog grada, sto mnogi, nazalost, nisu...
Samo ne tisina, samo ne sabur - najvece zlo koje postoji.

Ponavljam, ne znam koliko imas godina, niti znam koliko duboko seze tvoje iskustvo, ali ja smatram da dobro poznajem ovaj grad, jer toliko ga volim, da bi me bilo stid da ne znam njegove ljude i price, od samog olosha i dna, pa do onih cijim se imenima ponosimo, pa iz tog svog iskustva, a, evo, nabio sam i godina u dupe, mogu jasno da sagledam koliko smo stete sebi ucinili, a koliko ustupaka bagri koja ga danas bruka.
Last edited by Chisum on 18/06/2012 14:51, edited 2 times in total.
JThomas

#5642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by JThomas »

za početak treba makar povesti primjerom. makar. a mnogi "starosjedioci" ne rade ni to, da se ne lažemo.
GaRGa

#5643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by GaRGa »

Dosta raje koje znam od prije rata se strasno pooseljacila da tako kazem poslije rata
sad je "mangupluk" ko ce veci seljak ispast...
Urban B.

#5644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Urban B. »

cappy_tempo :thumbup: :thumbup:
tf2_spy

#5645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by tf2_spy »

ljudi moji, nije nečije porijeklo ono što garantuje adekvatno ponašanje u gradskoj sredini. nema uopšte veze sa porijeklom da li neko baca kese smeća sa prozora, baca šporet u rijeku, parkira na zelenoj površini i sl. ono što ima veze je zakon, tj. provođenje istog i sankcionisanje ponašanja koje je u suprotnosti sa zakonom. ja vam garantujem, da (evo, uzeću primjer njemačke, koja je svima uzor u organizaciji i efikasnom sistemu) neko parkira na mjesto za invalida, baci smeće kroz prozor (kazne se plaćaju ako smeće nije razvrstano, plastika posebno, papir posebo, staklo posebno i organsko smeće posebno), parkira auto iz kojeg kapa ulje na parking, ne bi prošao ispod 500-1000 eura kazne (konkretno, auto iz kojeg kapa ulje se odvuče sa parkinga, a vlasnik istog je dužan platiti kaznu za onečišćenje, troškove odvoženja auta i troškove popravka, što je sigurno više od milju eurića). slijedeći put bi dobro razmislio o tome kako se ponaša, a nije isključeno da bi dobio nalog da ode kod psihologa, da malo popriča sa istim.

dakle, provođenje zakona i sankcionisanje neželjenog ponašanja su ono što radi. nečije porijeklo nema nikakve veze s tim. malo je onih koji će sami od sebe skontat šta ne valja, i korigovat se. međutim, ako opališ tamo gdje najviše boli (novčanik), da vidiš kako se odjednom stvari mijenjaju na bolje, i kako papak postaje uzorni građanin.

isto tako, rođenje u gradu nekoga ne oslobađa titule papka. sarajevskog papka krasi "nigdje ja iz mahale ne idem stav" i "svi ovi sa strane na uzeše poslove, al šta će meni fakultet, ocam'".
krompir i riza

#5646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by krompir i riza »

K'o što već milion puta ranije rekoh: il' si insan il' nisi, a insanstvo se ne mjeri mjestom rođenja.
Kompleksi i frustracije pucaju sa svih strana, vazda su isključivo oni drugi krivi. Fuj!

Ama, moj je svaki grad u BiH!! Ako mi se sutra ćefne da odem živjeti i raditi u Tuzli, Brčkom, Livnu,Fojnici... de da vidim ko će mi i kojim argumentima to osporiti!!??

U moj grad je dobrodošao svako čistog srca i obraza, svako ko lijep odgoj nosi iz kuće, jer odatle se dragi moji, nosi odgoj, ne iz *ebenog matičnog ureda. Ako si smrad, nečovjek i 'papak' po karakternoj odrednici, nisi dobrodošao taman da te mati na sred Ferhadije rodila!

Imam komšija došljaka i komšija sarajlija 'iz vremena ameba', prijatelja i poznanika isto tako, i imala sam dovoljno iskustava sa smećem s obje strane i sa nevjerovatno divnim ljudima s obje strane, tako da mi se od generaliziranja s bilo čije strane prosto gade i kad vidiš ovako neke postove, koji su toliko nabijeni ksenofobijom odmah ti je jasno da se radi ili o nekom balavcu koji je zadojen mržnjom ili izuzetno iskompleksiranom i isfrustriranom čovjeku. Nijednom od te dvojice nije mjesto tu, već na mjestima gdje se to adekvatno i stručno rješava.
Johnny_x

#5647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Johnny_x »

Jedan odlicna tekst koji govori o ovom problemu u Beogradu a koja se lahko moze prenjeti na Sarajevo

Zbog mononukleoze Janko Dimitrijević je propustio prve tri nedelje na Pravnom fakultetu u Beogradu, gradu u kojem je i rođen. Kada je najzad došao na vežbe, na faksu je upoznao Marka Mitrovića, takođe Beograđanina. Marko je uputio Janka u sastav njihove grupe za vežbe.
Janko: Ko je ona sisata mlada dama?
Marko: Hana Minić iz Bačkog Jarka. Mada, kada pričam sam sa sobom, ja je zovem Riba Kojoj Bi Rektalno Dispozicionirao Bubrege.
Janko: Aha, aha… Ma to je neka jebena Mađarica, one se sevaju za dva eksera, a vikendom i o katoličkim praznicima za džabe. Sigurno ooooteže dok ga vakuumira kao i sve Laaaale.
Marko: Ma da, pizda im materina ona secesionistička. Jebao ih Čanak! Eno, onaj što sedi sa njom je isto neki Gari iz Novoga Sada – garant mu se keva krsti sa pet prstiju i priziva Jesus Mariju dok gleda „Ljubav u zaleđu“ na HRT-u.
Janko: Taj neki fazon. Pa vidi ga na šta liči, pola Mađar, pola ustaša, sto posto na levoj bulji ima istetoviranu kukaču i slavi godišnjicu Oluje, jebem li mu sve da mu ne jebem. A ko je onaj šabalala u prvoj klupi?
Marko: E to je posebna fela, neki Vasilije iz Bora. Štreberčina, ima kilo gela na glavi da lakše uroni u čmar profanu iz Rimskog.
Janko: Pa šta očekuješ kad je iz Bora. Torima mu utopio njivu da ga pošalje na studije, da ne bi kopao ugalj ceo život. Mada takve bih ja u rudnik i na njivu, jebem ih usta. Majdanpek i Bor bih ogradio bodljikavom žicom.
Marko: Jašta. A ne svaki ljakse sutra da bude Toma Fila. Onaj lik desno, još crnje i gore, iz Negotina jebenog. Brate, Negotin!
Janko: Hahaha, Negotin, ne verujem.
Marko: Negotin, jebote.
Janko: Negotin.
Marko: Da. A „ono“ skroz pozadi je Jelena iz Vranja. Sto kila sala i deset kila dlaka u pokretu.
Janko: Au lebac ti jebem, pa ono je kao Čubaka hranjen u Burger kingu. Iz Vranje, kažeš? Nema, to što je Turčin kurcem nafilovao ne može na čoveka da liči. Jebala ih Zona Zamfirova u paprike.
Marko: Tebreks, Zona je iz Niša.
Janko: Ma isti kurac, Niš, Vranje, Pirot, Leskovac…
Marko: I to što kažeš. Ja bi te Vranjance i Leskovčane slao samo u kuvarsku školu. Kakva kurac prava – nije to za bolje nego pljeskavice da prevrće i urnebes da meša.
Janko: Ma pičke! A ko je mladić sa šljaštećim zmajem na majici?
Marko: To je mladi Boban Petrović iz Lučana. Po estetici nije daleko od svog imenjaka Zdravkovića, a izgleda da je isto Ciganin.
Janko: Vidi Bobana, ostavio opanke i trubu i došao po Beogradu da nam dismr. A mogao je lepo da peče rakiju i peva Sinana, možda da upiše u Čačku neki kvazi-fakultet. Jok, copina čobanska hoće do Knez Mihailove.
Marko: Garant će kolo da povede na predavanju. A onaj će odmah da mu priskoči – Danilo sa Cetinja!
Janko: Ložiš me da imamo i Crnogorčinu u grupi? Pičke one izdajničke, Njegoš se po grobu prevrće, a njih više ima u krugu dvojke nego u Podgorici. Jebo ga Milo i onaj ko mu je sredio da upiše faks.
Marko: Danilo je bio prvi na rang-listi…
Janko: Pa bio bih i ja da mi ćale ima brkove, pije lozu i da je iz istog plemena kao dekan. Nego ko je ona nosata mala, što liči na Splintera?
Marko: Jovana iz Jagodine. Boli je kurac što je ružna, bar joj Palma neće iskati pičku.
Janko: Ma kakvi ružna, čoveče, ova je obrnula krug, kao da je u Vinči pravljena. Sigurno joj keva sabijala gajbu Jagodinca dnevno kad je bila trudna pa ispalo ovo sranje. Ako je vidi Palma, baciće je u zoološki kao jedinstveni primerak dvonožnog pacova u svetu.
Marko: Hahaha, jebeni provincijalci. Dobro nemamo nekog iz Požarevca, doneo bi ovde Slobinu sliku, puštao Draganu Mirković i zvao bi nas na vikend u Bambilend.
Janko: Čobani najgori. Nego, Mare kraljino, odakle si ti?
Marko: Ja? Rakovica, braćela.
Janko: Hahahahaha, zezaš me? Stvarno?
Marko: Da, brate. Što, u čemu je fora?
Janko: Ma ništa, nego nešto tripujem da ti matori šljaka u Industriji motora u Rakovici, pije posle radžu u bifeu na železničkoj stanici i bije ti matoru kad dođe kući pijan. Ali dobar si ti lik. Mislim, nije baš da si sa Bežanije, ali si sasvim ok ispao.
Marko: Ma pizda ti materina, tebi Kinezi švecu siluju po Bežaniji, a mene si našao da prozivaš?
Janko: Dobro, brate, nećemo sad da se vređamo. Kakve veze ima odakle je ko? Pa ljudi smo, majku mu… Nego, imaš li skriptu za ovo Rimsko?

Pročitaj još na http://www.tarzanija.com/svi-su-govna-osim-nas/
Last edited by Johnny_x on 18/06/2012 15:26, edited 2 times in total.
Tvrtko II Kotromanić

#5648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

inace Tarzanija, bez obzira na zajebanciju, ima sasvim dobre tekstove :thumbup:
sheilak

#5649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by sheilak »

Hey, a zasto se ova diskusija vodi na ovoj temi?

Ili je tema adekvatna jer "dosljaci" prave najveci zijan po Sarajevu? Svi bez iznimke! I ta rijec "dosljaci"-odvratna rijec i tako nipodastavajuca. Naravno, ljudi koji nisu iz Sarajeva uzimaju tzv. "starosjediocima" poslove, unistavaju vam grad, ubijaju, pljackaju, a stare Sarajlije stojicki sve to podnose plemenitim saburom! :-) Zaista vas ne shvatam. Pa dajte, napravite raciju, skupite sve koji ne mogu dokazati da su u posljednjih 5 generacija cistokrvne Sarajlije (a takvih ce biti zaista mnogo), odstranite ih cisto i hirurski i ponovo zauzmite svoj grad. Pokazite nam kako je to biti gradjanin.
sorcerer

#5650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by sorcerer »

cigara wrote:Sta smo pisali???
Da nam smeta sto dodje krdo i daje poslove amidzicima, rodjacima, sinu od nurke, tetku od velida itd...?
Sto nekom smeta prica "nevazno kako ja pricam ko seljacina mrtva, vazno je da sam dobar insan" i princip "neka haj shta fali dobro je to, nasi smo" po kojem se unistavaju firme jer neko ko je odrasto u mjestu gdje je prvi komsija kilometar i po daleko fura da su njegovi principi u redu jebo ove gradske'
Da nam smeta sto 80% BiH sere kako sve pare idu u Sarajevo, kako su tamo plate najvece, kako svi zive ko bogovi a onda dodje u SA i sere kako ga Sarajevo ne prihvata?
Da nam smeta prica kako je "eto Sarajevo selendra i seljacka mahala, vi ne znate sta je pravi grad, vama samo carsija vazna, ja sam proputovao svijeta ko niko, znas ti kako to ide u svetoj Svici i Americi"?
Nije problem sto sarajlija ne prihvata nekog onakav kakav je, nego je problem sto taj neko dodje u Sarajevo i hoce da se grad promjeni jer njemu ne odgovara.

Pusti mi ba suplje price, ne zivim izmedju 4 zida jebena, ovdje zivim cijeli zivot sta mi ima pametovat neko ko je u SA jedva 5 godina? U dodiru sam i s akademicima i najvecim klosarima i kriminalcima, i pravim Sarajlijama i dosljacima, od sandzaklija do ovih svetih iz "istocne Bosne".
Odem kod stare u firmu i njen sef, koji normalno ima taj posao preko stranke i koji je iz neke pripizdine mi puca pricu kako "u gradu stanje ne valja, kako treba ko u njegovom selu svi da guraju svog komsiju, jebo skolu, sta ce mi fakultet"
Pogledaj malo GRAS i bice ti jasno sta sarajlije ne odobravaju, jednu firmu koja ni po kakvoj logici ne moze biti u bankrotu, propada zbog hiljadu rodjaka.
Sto nam smeta sto neko dodje iz selendre, bude 2 godine ovdje i prica kako smo propali jer volimo "popit kafu" i jer su sve "mahale"??
Fino je spominjati kako jedan sarajlija ne voli dosljake, sto ne spomenes kako isti pljuje babine sinove i politicarsko sjeme kad pedercic popije pivu i ubije nekog, odlezi godinu i zaposli se u elektroprivredi?
Treba da budem hladnokrvan na pricu seljacina s kompleksom nize vrijednosti koji pljuju sarajevski ulicni zargon, dok istovremeno zavrce ko centrifuga???

Mozda trebamo da se sazalimo nad pricom jednog Melami, posto je on tesko zivio, pa hajmo svi grad izvrnut da njemu i slicnima odgovara, posto je ovdje svima med i mlijeko? Sto bilo koga boli k jel tvoj babo doso iz svete Slovenije i koliko je maminih penzija trebalo da se kuca izgradi???
Ti naucio na jedan princip zivota, smatras ga pravilnim, dodjes u Sarajevo gdje takav princip samo qrtzu prolazi i tebi naravno nista ne valja.
Takvi sto "jedva gradje kuce od penzija" prave ove idiotluke od kuca u okolini Sarajeva, sto vise lici na selo nego na dio grada, jer to nikad nije culo za gradjevinsku dozvolu niti estetiku, pa je samo vazno da 10 clanova familije i 5 komsija imaju dovoljno gradjevinskog materijala pa eto kuce, nije seljacka nimalo, jok. Zato se i dizu ove ofirne kuca-zgrade s kojekakvim tornjevima ko da je zamak (poslije Stupa prema Ilidzi par primjera)

Niko da se zapita sto ga gradska raja nije prihvatila, sve je Sarajevo krivo.

Najgore kad nekog uzmu zajebavat, ono klasicno sarajevski, i on to prihvati ko mrtvu uvredu. I trebas se uvrijediti kompleksu maloumni kad ne znas sta znaci sarajevska zajebancija i da ce te ovdje zajebavat za amputiranu nogu jer ocekuju da i ti njih za isto zajebavas.

Meni je jako zao sto moj grad ne moze ispuniti zahtjeve velikih gradjana i intelektualaca iz razlicitih pripizdina, al koji ces k u Sarajevu onda? Idi u te sjajne metropole o kojima toliko pricate, hvala Bogu Sarajevo nije takvo

svaka cast majstore :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Locked