cappy_tempo wrote:haj kad je ukinuta tema o policiji pa da pitam ovdje. Naci cu zakon o samoodbrani i napadu na ulici,kuci,autu... ali me zanima kakva je praksa policije u takvim slucajevima pogotovo ako osoba koja je napadnuta poznaje neku borilacku vjestinu? ako mene X osoba napadne i ja primjenim nesto od onoga sto sam naucio kakve posljedice mogu imati i hocu li ih uopste i imati? da se razumijemo odmah necu ja prvi napasti ako meni dodje neko i kaze "sta je,to ti mangup" nego ako nakon toga krene da me udari i ja se pocnem braniti. dokle odbrana moze ici i kada ce odbranu smatrati kao napad?
i kakva je situacija ako je zenska osoba napadnuta i ista se odbrani na neki nacin? sumnjam da ce napadac prijaviti da ga je zensko prebilo (ofirat ce ga ostali "mangupi") i jel se zensko tretira u tom slucaju kao i musko ili policija se tu napravi luda i jos joj cestita?
necu ja prebiti nekoga i ostati tu kao da se nista nije desilo ali ako se zadesi da policija brzo dodje onda je gusto

. znam da su zakoni katastrofa oko ovih napada,a nesto mi se ne noci u stanici,uslovna,kazna,gubitak buduce licence i slicno

to sto pitas nema veze s policijom..
praksa policije je da dodje na lice mjesta saslusa tvoju pricu i pricu drugog lika i napravi izvjestaj i posalje tuziocu..
eh sada je tuzilac mjerodavan za tvoju smoodbranu "nuznu ili u krajnjoj nuzdi"
zakonom je lijepo regulisano sta je nuzna sta krajnja nuzda..i koji uslovi moraju biti zadovoljeno oda bi se ispunilo to po zakonu..
a to sto kazes npr znas borilacku vjestinu ti ide ovako
on tebe napadne i ti uz pomoc borilackih vjestina ga oboris n apod i stavis mu ruke iza ledja..i to se vodi kao nuzna odbrana..svako tvoje udaranje dok je napadac tako zadrzan tebi se pripisuje kao napad i krivicno si odgovoran
jedna od stavki je
"odbrana mora biti srazmjerna napadu ili za jednu stepenicu veca"
znaci tebe neko moze napasti i ti da se branis..ali ako u njemu ubijes hljeb(

) onda si ti kriv zakonski i krivicno si odgovoran..nema veze sto te je on napao i sto je u jednom vrem intervalu to bila cista odbrana s tvoje strane