SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
VR6

#776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VR6 »

Haha, vidim nisam jedini koji je upao u tu rupu, i sinoc je jos stajala "otvorena"...
dimu

#777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dimu »

d2 wrote: dimu - prepires se sa pogresnim covjekom, ja sam radikalan, da se mene pita niko od onih koji nisu parkirali izmedju 2 bijele linije na parkingu ne bi svoje auto nasao tamo gdje ga je ostavio a da ne govorim o parkiranju po ulici, zagradjivanju drugih, parkiranju na sred parkinga i slicno

ako hoces da pricas o meraku kad krenes u incognito pa zagradis trojicu kad parkiras moraces sa nekim ko je tebi slicnog razmisljanja - ja to nisam, zakon da dozvoljava ja bih imao VBR na balkonu i sa uzitkom cistio parkinge (od primitivaca) vikendom navece.

Grbavica je puna parkinga, a zelja da se parkiras pravo pred kafic pa kako god da ostavis auto je seljakluk. Dovoljno je obici krug i uci u unutrasnji
parking u naselju koji se nalazi pored skole, to je bukvalno 2 minuta pjeske od svih tih kafica al jok, bolje stati na sred trotoara al pred kaficem.
jedno drugo vuce!

ja ne ostavljam auto ispred kafica jer mi je mrsko hodat, ostavljam ga da mi bude na oku

dzaba ti parkinzi na kojim ima mjesta kad tu vrebaju narkomani i strasni mangupcici koji obijaju auta bez straha od kazne...
scooter21ba

#778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by scooter21ba »

Skyfox wrote:Mozemo se prepucavati unedogled, zabranjeno je parkirati na cesti, i da nije tako policija ne bi pisala kazne, a da ti navedem samo jedan banalan primjer - prosle sedmice hitna nije mogla proci zbog lika koji se napola izbacio sa svojim jeepom, smetljarski kamion se zaglavio izmedu jeepa i povisenog trotoara a iza se napravila kolona. Taj kome je isla hitna sigurno nije bilo svejedno jesmo li malo prometna, neprometna sporedna ulica.
pazi kad sam rekao sporedna nepormetna ulica nisam rekao da na sredini ostavis auto da se ne moze proci
najbolji promjer je mehmeda spahe i one ulice po gredu znaci jednosmjerna sa dvije trake sa jedne strane uredno parkirana vozila i svako auto moze proci kako treba pa i hitna
dimu

#779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dimu »

Skyfox wrote:Mozemo se prepucavati unedogled, zabranjeno je parkirati na cesti, i da nije tako policija ne bi pisala kazne
jeste zabranjeno kad se neko sjetio da stavi znak da je zabranjeno parkirat u obje trake... a kako je recimo u istoj toj ulici, nize od shopinga, tj kad dolazis od ulice, h cemerlica pa motas desno, tu se parkira u lijevoj traci, i koliko znam tu ne pisu kazne jer je dozvoljeno ? (drugaciji znak zabrane)

kako to objasnjavas :)

a dok ne pocnu praviti garaze po gradu i po naseljima nece bit normalnog parkinga, jer cim imas iole skuplje ili atraktivnije auto zavlaciti auto po tim mracnim parkinzima je gluplje nego nekad i platit 40 KM...
d2

#780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by d2 »

dimu wrote:
d2 wrote: dimu - prepires se sa pogresnim covjekom, ja sam radikalan, da se mene pita niko od onih koji nisu parkirali izmedju 2 bijele linije na parkingu ne bi svoje auto nasao tamo gdje ga je ostavio a da ne govorim o parkiranju po ulici, zagradjivanju drugih, parkiranju na sred parkinga i slicno

ako hoces da pricas o meraku kad krenes u incognito pa zagradis trojicu kad parkiras moraces sa nekim ko je tebi slicnog razmisljanja - ja to nisam, zakon da dozvoljava ja bih imao VBR na balkonu i sa uzitkom cistio parkinge (od primitivaca) vikendom navece.

Grbavica je puna parkinga, a zelja da se parkiras pravo pred kafic pa kako god da ostavis auto je seljakluk. Dovoljno je obici krug i uci u unutrasnji
parking u naselju koji se nalazi pored skole, to je bukvalno 2 minuta pjeske od svih tih kafica al jok, bolje stati na sred trotoara al pred kaficem.
jedno drugo vuce!

ja ne ostavljam auto ispred kafica jer mi je mrsko hodat, ostavljam ga da mi bude na oku

dzaba ti parkinzi na kojim ima mjesta kad tu vrebaju narkomani i strasni mangupcici koji obijaju auta bez straha od kazne...
Dimu, mogu ti reci samo 3 slova - BMK
I ja kad idem u grad auto parkiram na centrotransov parking koji je najskuplji i prilicno cuvan da ga ne obiju a ne parkiram ga na sred Ferhadije da mi bude na oku.

Ako nema parkinga meni je to dovoljan razlog da ne idem tamo, da mi bude na oku i da rizikujem 40 km kazne radi toga... Meni to ne ide u glavu al svakom njegovo.
Last edited by d2 on 21/11/2008 02:06, edited 1 time in total.
d2

#781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by d2 »

izgleda da je incognito proradio
Cholina_Lokica

#782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

d2 wrote:izgleda da je incognito proradio
sluze li gratis metak uz pice :D
amrica

#783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sto je @d2 spavao s mirom, spavao je, sve pocinje iz pocetka :D :D
alica.k

#784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by alica.k »

Dile wrote:
to bas i nije smjesno
Cholina_Lokica

#785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

amrica wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

od sad svaki put pri izlasku iz aquariusa maksuz bibiknem koji put :lol: :lol: :lol: :lol:
Cholina_Lokica

#786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

alica.k wrote:
Dile wrote:
to bas i nije smjesno
kako kome ;)
d2

#787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by d2 »

Dile wrote:
amrica wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

od sad svaki put pri izlasku iz aquariusa maksuz bibiknem koji put :lol: :lol: :lol: :lol:
blago meni sa ovako finim curicama, kako me samo paze :evil: :lol:
Cholina_Lokica

#788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

uvijek smo bile brizne :D
amrica

#789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Ali samo poslije 2h ujutro :D :D :D :D

Da ne budimo ranije one sto spavaju. :D :D :D :D
d2

#790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by d2 »

samo vi izvolite drage dame, meni je to smetalo prve 3 godine - sada mi je prilicno svejedno :D
Cholina_Lokica

#791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

amrica wrote:Ali samo poslije 2h ujutro :D :D :D :D

Da ne budimo ranije one sto spavaju. :D :D :D :D
pa naravno :D
amrica

#792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

NE MOGU VJEROVATI!!!!!!!!
Danasnji avaz

Skandalozno: Nasilniku za seksualno zlostavljanje dječaka samo ukor
Srednjoškolcu H. P. (17), koji je primoravao 9-godišnjka da ga oralno zadovoljava, izrečena odgojna mjera 20-dnevnog boravka u Disciplinskom centru...
21.11.2008. 07:58

Roditelji devetogodišnjaka kojeg su u sarajevskom naselju Gazin Han seksualno zlostavljala dvojica starijih dječaka, a o čemu je "Dnevni avaz" u više navrata pisao, šokirani su presudom Općinskog suda u Sarajevu, kojom je 17-godišnjem H. P. za ovo zlodjelo određena odgojna mjera, 20-dnevni boravak u Disciplinskom centru za maloljetnike u Sarajevu!

Snimci na mobitelu

Devetogodišnjaka su tokom jula i početkom avgusta ove godine H. P. i 13-godišnji A. M. uz prijetnje tjerali da ih u jednoj napuštenoj kući na Gazinom Hanu oralno zadovoljava, što je dijete i radilo.

Zlostavljanje je prekinuto početkom avgusta, kada je I. I., otac devetogodišnjaka, došao u posjed snimaka mobitelom koje su stariji dječaci pravili tokom zlostavljanja.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, a porodica zlostavljanog i traumatiziranog dječaka odselila je s Gazinog Hana u drugi dio grada.

Nada dječakovih roditelja da će sudskim procesom, koji je vođen samo protiv 17-godišnjeg H. P., jer je 13-godišnji A. M. krivično neodgovoran, pravda barem jednim djelićem biti zadovoljena, pale su u vodu nakon što im je 14. novembra uručena koverta sa sudskim rješenjem.

- Ogorčeni smo takvom odlukom sutkinje Indire Jahić, a posebno time što tokom izricanja odluke nije bila prisutna tužiteljica Emela Bukvić, za koju smatramo da od početka ovaj slučaj nije vodila kako treba. Dvadeset dana u Disciplinskom centru smiješno je za strahote koje su rađene našem djetetu - ističu roditelji A. I. i I. I.

Prema njihovim riječima, 17-godišnji H. P. sasvim normalno živi i pohađa nastavu u Mašinskoj školi, a njihov sin i danas vrišti na sami spomen Gazinog Hana.

Odgovornost na starijima

- Noćne more i plač naša su svakodnevnica. Pitamo se gdje je tu pravda, zakon... Sada ispada da mi našem 9-godišnjaku možemo dati bombu i reći mu da ide ubiti nekoga bez imalo bojazni da će imati bilo kakve posljedice. Sve je ovo van svake pameti. Također, ogorčeni smo i na komšije iz Škaljinog sokaka, jer svi znaju kakva je porodica tog 17-godišnjaka, da su poznati po brojnim krivičnim djelima, a niko neće da ustane, da ih prijavi, jer su svi u strahu od njih. Ti su nas nasilnici otjerali, pitamo se samo ko će biti sljedeći - kažu oni.

Ogorčeni roditelji već su podnijeli tužbu protiv roditelja 13-godišnjeg M. A., a isto će uraditi i protiv porodice H. P.

- Ovo se ne smije završiti ovako. Mi ćemo dalje tražiti pravdu, jer su roditelji ti koji trebaju odgovarati za postupke svoje djece - poručuju A. I. i I. I. ističući kako će podnijeti žalbu na rješenje Suda.

Autor: L. SULJOVIĆ
Vaši komentari
Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registrirajte se ili prijavite.
21.11.08. u 08:12 od lahore
Uzas, nas Zakon i Sud, dodjeljuju tako male kazne da samim tim cinom podupiru i podrzavaju zlocine raznih vrsta. Hocel mi neko objasniti sta to sve znaci? Oko za oko zub za zub. Uzmi zakon u svoje ruke kad vec ovaj postojeci ne valja...........
21.11.08. u 09:20 od superpatak
(komentar je editovan zbog kršenja pravila Portala)
21.11.08. u 09:30 od ejaeja
to jesamo jos jedan dokaz u nizu kako rade bosanski foteljasi.
21.11.08. u 09:34 od dado 27
Ima ona stara " Dabogda se o sebi zabavili "..
21.11.08. u 09:46 od avanes
Pa dokle eto dokle.

Ako ima imalo necega u ovoj drzavi, ova sudinica nesmije ba vise nikome suditi, pa zena ocito nije normalna i nema sekunde emocija, jos ako je majka...
Sviju mi dokle
21.11.08. u 10:01 od njvzn
U BiH zakon kao da nema a i oni koji trebaju da provode te zakone,(policija, sudije i ostali), to ne rade jer imaju vecu koristi kada rade suprotno tome.
21.11.08. u 11:14 od fahreta
j..o zakon kad nije nikakav ne trosi pare na zalbe i sud i advokate vec daj pare nekome ko ce im osuditi da do kraja zivota .manijaci neznaju guzicu oprati ili obrisati a znaju tako nesto.
sarajevo63

#793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by sarajevo63 »

amrica wrote:NE MOGU VJEROVATI!!!!!!!!
Danasnji avaz
Skandalozno: Nasilniku za seksualno zlostavljanje dječaka samo ukor
Srednjoškolcu H. P. (17), koji je primoravao 9-godišnjka da ga oralno zadovoljava, izrečena odgojna mjera 20-dnevnog boravka u Disciplinskom centru...
21.11.2008. 07:58
Zašto ne možeš da vjeruješ? Jedno je Akcioni plan, drugo je sprovođenje u djelo. Nažalost.
Asana

#794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Asana »

Gdje su sad udruge za zastitu prava djeteta, da pomognu maltretiranom djecaku i njegovim roditeljima ne samo da prebrode situaciju, nego da iskopaju presucivane zakone o odsteti, kojim ce od roditelja starije djece dobiti odstetu za svu patnju kroz koje porodica prolazi zahvaljujuci njihovom nemaru u odgoju svog djeteta... budu li jednom roditelji takvih kretena izgubili sve sto imaju, slicni njima ce malo razmisljati o efektima svog odgoja... Ako nema zakona koji bi "djecu" pravedno kaznio, sigurno ima jos neki vazeci o odgovornosti roditelja za njihove postupke!
sarajevo63

#795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by sarajevo63 »

Da ne misliš na ove?

U cilju optimalno mobiliziranje svih subjekata u zemlji i zainteresiranih saradnika izvan nje radi pokretanja incijativa i provođenja potrebnih mjera i postupaka preventive i kurative maloljetničke delikvencije, nedavno je u Sarajevu osnovano Udruženje/Udruga roditelja maloljetne/malodobne djece u Bosni i Hercegovini.
Udruženje je osnovano u svrhu organiziranja i povezivanja roditelja maloljetne djece u BiH, zalaganja za poštovanje, uvažavanje i ostvarivanje prava i zaštite maloljetnika, zalaganja za bolje uvjete života roditelja i njihove maloljetne djece, afirmacije ljudskih prava roditelja i njihove maloljetne djece, pokretanja incijativa kod nadležnih organa da zakonskim i drugim propisima budu stvoreni optimalni uslovi u ovoj oblasti.
Udruženje želi aktivno učešće u izradi i implementaciji programa u vezi s odgojem te prevencijom maloljetničke delikvencije, izdavat će časopise, biltena i stručne publikacija sa tematikom zaštite maloljetnika i maloljetničke delikvencije.
Opravdanost formiranja Udruženja, kako se navodi u saopćenju, temelji se na činjenici da se BiH nalazi u poslijeratnom tranzicijskom periodu za koji su karakteristični: pad sistema tradicionalnih, moralnih i drugih vrijednosti, nedostatak istinskih ideala i objekata za identifikaciju mladih, poplava šunda i drugih kvazivrijednosti, nedostatak kulturnih i drugih institucija, sportskih objekata i sadržaja koji bi okupirali pažnju i izazivali interesovanje mladih, slabosti u vaspitno-odgojno-obrazovnom segmentu i u kaznenoj te represivnoj politici, nedostatak institucija za smještaj i resocijalizaciju delikvenata, sveopća kriza u svim segmentima društva, prezauzetost roditelja egzistencijalnim i drugim pitanjima, društvena nebriga za mlade, prepuštenost mlade populacije sebi i svojim razvojnim krizama, problemima i osjećanju besperspektivnosti.
Ističući svoj moto "Bitka za mlade je ujedno i bitka za Bosnu i Hercegovinu", novoosnovano udruženje pozvalo je građane BiH na konstruktivnu saradnju u svim segmentima prevencije i kurative maloljetničke delikvencije.
"Nadamo se da će građani Bosne i Hercegovine prepoznati u nama ljude koji žele da pomognu mladima da odrastaju na način koji im pripada, a mi ćemo se zalagati da više nikada ne bude ugrožena mladost, da se više nikada ne ponove nemili događaji kojima smo svjedoci bili mi građeani Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju za javnost Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH koje je potpisao predsjednik Adil Žigić, sociolog
homo_sapiens

#796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by homo_sapiens »

Asana wrote:Gdje su sad udruge za zastitu prava djeteta, da pomognu maltretiranom djecaku i njegovim roditeljima ne samo da prebrode situaciju, nego da iskopaju presucivane zakone o odsteti, kojim ce od roditelja starije djece dobiti odstetu za svu patnju kroz koje porodica prolazi zahvaljujuci njihovom nemaru u odgoju svog djeteta... budu li jednom roditelji takvih kretena izgubili sve sto imaju, slicni njima ce malo razmisljati o efektima svog odgoja... Ako nema zakona koji bi "djecu" pravedno kaznio, sigurno ima jos neki vazeci o odgovornosti roditelja za njihove postupke!

Sjecam se da je novinar/ka Avaza pisao/la da roditelji ne zele da im gradjani
Sarajeva pomognu u osudi i inicijativi za pravicno sankcioniranje pocinitelja, ali i resocijalizaciju zrtve, ljeta ove godine kada su organizirali protest protiv nerada Tuzilastva i Sudstva.

Gdje je sada i ta/j novinar/ka, da nam potvrdi svoje pisanje, i da dobijemo odgovor: da li zaista roditelji ne zele pomoc i saradnju ? Ili je Avaz slagao ?
Asana

#797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Asana »

Koliko se ja sjecam, roditelji su se ogradili od protesta, onako za svaki slucaj :-)
i nikako ovdje nisam mislila na "Gradjane" , "Gradjane u Akciji" i sl, nego na NVOs specijalizirane za ljudska prava ... od kojih se neki jave cim nekakav kriminalac dobije samar prilikom hapsenja...
sarajevo63

#798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by sarajevo63 »

Asana wrote:Koliko se ja sjecam, roditelji su se ogradili od protesta, onako za svaki slucaj :-)
i nikako ovdje nisam mislila na "Gradjane" , "Gradjane u Akciji" i sl, nego na NVOs specijalizirane za ljudska prava ... od kojih se neki jave cim nekakav kriminalac dobije samar prilikom hapsenja...
I ja se istog sjećam.
dimu

#799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dimu »

d2 wrote: Dimu, mogu ti reci samo 3 slova - BMK
I ja kad idem u grad auto parkiram na centrotransov parking koji je najskuplji i prilicno cuvan da ga ne obiju a ne parkiram ga na sred Ferhadije da mi bude na oku.
taj parking koji se placa i zavuceni mracni parkinzi po naseljima su nebo i zemlja i ne mozes to porediti ;)
Skyfox

#800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Skyfox »

Mazdom pokosila tri pješaka

Tri pješaka su povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi koja se desila u petak naveče u Ulici Džemala Bijedića, na pješačkom prelazu ispod Stupske petlje. Pješake je mazdom (621-M-317) pokosila A. K. iz Sarajeva.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=53
Locked