SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
paprica29

#4401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by paprica29 »

Ovi su mi najjači što ih pomilke i nahrane, al' sve to u parku, i ne pada im na pamet da povedu jedno kući. Cuko ko jedinka nije problem, problem je čopor od 20 njih. Psihologija mase. Ista stvar se dešava i među navijačima na utakmicama. Dovljno je da u grupi od 20 ljudi ima 1-2 agresivca, pa da svi kolektivno polude i naprave belaj. Poslije toga pukne priča kako im nije jasno da je taj i taj napravio belaj, jer je je on divno dijete, ne puši, ne pije itd., a naravno nije se nikad ni pobio u životu. Identična stvar je i sa kerovima.
paprica29

#4402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by paprica29 »

zateznistub wrote:Na dobrinji je stvarno muka izvesut dijete u park, pogotovo D2. Neki dan se bukvalno dijete zaljepilo za mene kad je pas krenuo prema nama. Sreca pa je cuko reagovao na kamen. Poruka ljudmi koji "brinu" u napustenim psima: Sve ih fino na kamaru pa sebi kuci! Nedao bog da mi dijete ugrize (a zimi ce biti itekako gladni) mozete li zamisliti sta bih bio u stanju uraditi i psima i ljudima koji ih brane?
Ma jok to, po ovome bi trebao udaviti svoje vlastito dijete jer ga je ker ujeo, a sve zato jer ga je neko drugo dijete maltretiralo
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by PipiDugaDevetka »

Čeka se tužba, pa da sudovi sve riješe. Prvo treba da neko nastrada, da neko drugi bude tužen, da taj tuženi dokaže da je u stvari, neko treći kriv i odgovoran.

Možda će stradati baš neko moj ili tvoj, prijatelju forumski virtualni,... :(
geeK`

#4404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by geeK` »

zateznistub wrote:Na dobrinji je stvarno muka izvesut dijete u park, pogotovo D2. Neki dan se bukvalno dijete zaljepilo za mene kad je pas krenuo prema nama. Sreca pa je cuko reagovao na kamen. Poruka ljudmi koji "brinu" u napustenim psima: Sve ih fino na kamaru pa sebi kuci! Nedao bog da mi dijete ugrize (a zimi ce biti itekako gladni) mozete li zamisliti sta bih bio u stanju uraditi i psima i ljudima koji ih brane?
(caps lock sad namjerno da skontaš šta si napisao/la)

PA NAHRANI IH TI PAMETNICE. Ako hoćeš da ti djete bude sigurno nahrani tog cuka, pomozi mu. Logika ti je prejaka. Gladni su jer ih niko ne hrani, jer nema hrane u kontejnerima za njih.
paprica29

#4405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by paprica29 »

geeK` wrote:
(caps lock sad namjerno da skontaš šta si napisao/la)

PA NAHRANI IH TI PAMETNICE. Ako hoćeš da ti djete bude sigurno nahrani tog cuka, pomozi mu. Logika ti je prejaka. Gladni su jer ih niko ne hrani, jer nema hrane u kontejnerima za njih.
Pretpostavljam da ih ti hraniš, a ne pada ti na pamet da ga odvedeš u svoj stan?
springtime

#4406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by springtime »

geeK` wrote:Koji ste vi licemjeri to nije humano, svi govorite treba pobit pse. A što Vaša djeca te iste pse MUČE, UBIJAJU, PALE. To nije ništa jelde?

To nije slučaj za psihijatra? Ne treba to nikog brinuti? Nije čudno što vole nasilje? Nije čudno što uhvate vranu i bacaju tu istu vranu od garažu dok ne umre, što sprejom poprskaju mačku pa tu istu zapale?

Prvo odgojite djecu, pa nešta pričajte protiv životinja. Nijedna me nije NIKAD U ŽIVOTU napala. Životinje osjete ljude, i osjete kad neko ima loše namjere i kad neko nema.

Znam da bi moderator/moderatorka izbrisao/la post da sam koristio uvrede koje su mnogi zaslužili, ali eto neću. Skontajte sami šta ste sve zaslužii. I šta su Vaša djeca/rođaci/braća zaslužili za mučenja nedužnih životinja. Još samo treba da otvorim sajt i snimam šta djeca rade, i kako su nevina.

Vozdrica.
Ovo mora da je istina. Da samo znaš koliko ljudi prođe ovom ulicom u toku jednog dana i noći. I ovi psi ih i ne pogledaju.
Ovaj čitav park je jedno veliko gradilište već puna dva mjeseca. Od samog jutra je tu puno radnika, bageri, kamioni, buka, prašina... I oni su tu bili sve vrijeme, strpljivo gutali prašinu i trpili one zvukove, kao uostalom i stanari.
I onda onako iz čista mira - nekog ugrizu?!

Ovi psi nisu divlji, i to se može odmah vidjeti. Djeca su ih socijalizirala, naučila da sjednu kad ih hrane, da pruže šapu... šta sve ne. I bilo mi je drago da još ima takve djece.
Ali ima i drugačije djece... Da li iz dosade ili zato što su obijesna ili iz čiste zlobe, izazivaju i muče ove životinje, i kad se nešto ovako desi, uvijek su psi ti koji su krivi, koji nastradaju. (Ovo ne govorim uopšteno već konkretno, zna se koji su).

Da me se pogrešno ne shvati, ne kažem da je ovim psima mjesto na ulici. Bilo bi idealno da svi imaju svoje domove i vlasnike, ali takva je situacija, šta ćemo sad?

Nisu životinje krive zato što ljudi ne sprovode zakone koje su sami donijeli, ne prave azile, ne sprovode sterilizaciju, okreću glavu od onog što je očigledno...
Cyrax

#4407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cyrax »

geeK` wrote: (caps lock sad namjerno da skontaš šta si napisao/la)

Kakvu ti glupost napisa :-)
geeK`

#4408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by geeK` »

paprica29 wrote: Pretpostavljam da ih ti hraniš, a ne pada ti na pamet da ga odvedeš u svoj stan?
Jesu isto rekli za tebe porodici koja te primila?
paprica29

#4409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by paprica29 »

geeK` wrote:
paprica29 wrote: Pretpostavljam da ih ti hraniš, a ne pada ti na pamet da ga odvedeš u svoj stan?
Jesu isto rekli za tebe porodici koja te primila?
Ma ja, žili mi ruka :D
minjonja

#4410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by minjonja »

eto, ode jos jedna tema u helac...

nako sam preletila ovaj clanak jer vidim da ga je totalni laik napisao. to se vidi vec u prvoj recenici koja mi se zabila kao trn u oko:
Jedan od 10-tak pasa lutalica koji, zahvaljujući spomenutom Zakonu, već duže vrijeme borave u parku u Džamijskoj ulici
nije zahvaljujuci spomenutom zakonu, nego zato sto opstine nista ne rade po rjesavanju tog pitanja!!!!
Inače, predstavnici udruženja doživjeli su pravu "verbalnu lekciju" od stanara zgrada u Džamijskoj ulici koji su ih upitali zašto reagiraju samo na "poziv prijatelja", zašto nisu reagirali kada su spomenuti psi neadekvatno tretirani (hranjeni pokvarenom hranom, živim mesom, jedan mali psić je stradao pod kotačima vozila itd.)
predstavnici kojeg udruzenja? kako mogu napadati udruzenja koje rade barem nesta (onoliko koliko je u njihovoj mogucnosti - udomljenih nekoliko stotina pasa u zadnjih nekoliko mjeseci), a ne mogu napadati nacelnika svoje opstine koji ne radi nista. dodje nacelniku jedno udruzenje sa razradjenim planom i idejom i oni odbiju pomoci tom udruzenju, iako znaju da je problem vec davno prekipio. rjesavanje pitanja pasa lutalica se mora pod hitno poceti rjesavati i mora imati prioritet jer otkako je zakon donesen, niko ga se nije pridrzavao. a da jeste, sad ne bi ljudi strahovali da izadju pred ulaz, niti bih ja strahovala hoce li jadnoj kuji ispred mog ulaza neko oko iskopati, silovati je ili zgaziti.

znaci nije problem u zakonu niti zbog zakona ima toliki broj lutalica, nego zbog nepostivanja istog!

okanite se napadati ljude koji svim svojim naporima rade na rjesavanju i pomazu i ljudi i psima, kako vas nije stid i pustite tu svoju infantilnu pricu "odvedite ih kuci" nakon koje se vi osjecate kao heroji.

ima tema o ovom problemu i zato se uvijek suzdrzavam da se ne javljam na ovakve postove prije mene niti zelim dalje ulaziti u materiju. javila sam se iz cistog razloga sto skoro niko od vas nije otisao na datu temu niti uopste na podforum kucni ljubimci (tamo padnu 4 posta mjesecno) da pita: NA KOJI NACIN JA MOGU DOPRINJETI DA SE PSI SKLONE?

ne, i zasto bi, kad je lijepo ne znati nista, a pametovati kao da se vi svaki dan borite da se problem rijesi.

izvinjenje moderaciji, znam da je off jer ima vec tema, ali moradoh. ovako se sjate kad se desi nazalost jedan incident napada na dijete, ali onda splasne nakon par minuta i nastavlja citati na portalu sta je angelina jolie jela taj dan i kakav je novi ferrari izaso negdje na drugom kraju svijeta. ako mi svi budemo ovako nastavili, nikad se psi nece skloniti sa ulica, odmah da vam kazem.
zateznistub

#4411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

paprica29 wrote:
Ma jok to, po ovome bi trebao udaviti svoje vlastito dijete jer ga je ker ujeo, a sve zato jer ga je neko drugo dijete maltretiralo
I jos ga nahraniti za nagradu, doci ce vrijeme kada ce se ljudi valjati po cestama sto od bolesti sto od gladi a mi cemo svrsishodno brinuti o gladnim, napacenim i bolesnim cukama
GAU 8

#4412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by GAU 8 »

geeK` wrote:
GAU 8 wrote: Ali ne mozes ti uslovljavati jednu stvar drugom.
"odgojite djecu pa nece biti problema s psima"

Ja volim zivotinje i odrastao sam uz pse. Ali isto tako djece monstruma koji rade strahote.
Da li sada treba zbog toga opravdati psa koji je napao trecu, neduznu stranu?

To su 2 stvari. Zakon o zastiti zivotinja treba da sankcionise mucenje istih, ali isto tako taj, ili neki drugi zakon treba da skloni pse s ulice.

Kontas?
Kontam ja tebe sve. Al skontaj i ti da se taj svaki cuko može pripitomit, jer trenutno nema nijedan zakon. Ni onaj koji štiti životinje, ni onaj koji će ih skloniti sa ulice, pripitomiti i dati nekom na usvajanje. Jer ljudi ne poštuju životinje.
Kako nema?

Pa taj "zakon" je i vezao ruke sintorima. OK, slazem se prijasnje metode "zbrinjavanja" su bile brutalne i treba ih zaustaviti.
Dakle zakon je donesen, ali se poceo sprovoditi parcijalno. Naime psi se sada ne lovi u ne ubijaju, međutim ne radi se ni bilo sta drugo na njihovom sklanjanju s ulica.
zateznistub

#4413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

NA KOJI NACIN JA MOGU DOPRINJETI DA SE PSI SKLONE?

A cime sam ja doprinjeo pojavljivanju istih???
springtime

#4414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by springtime »

nellington wrote:
springtime wrote:
Kakav je ovo portal? Je li i inače ovako bezočno lažu?!
Da, inače su lažovi - finansira ih Pločkinić sa svojom Croatia Libertas - inače, ovo ti je bivši Pincom.info.
Užas, bilo mi je čudno da se ovo objavljuje na mostarskom portalu.

Da nije ponestalo vijesti u Mostaru? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

GAU 8 wrote: To su 2 stvari. Zakon o zastiti zivotinja treba da sankcionise mucenje istih, ali isto tako taj, ili neki drugi zakon treba da skloni pse s ulice.

Kontas? Pa taj "zakon" je i vezao ruke sintorima. OK, slazem se prijasnje metode "zbrinjavanja" su bile brutalne i treba ih zaustaviti.
Dakle zakon je donesen, ali se poceo sprovoditi parcijalno. Naime psi se sada ne lovi i ne ubijaju, međutim ne radi se ni bilo sta drugo na njihovom sklanjanju s ulica.
Kao što rekoh čeka se da neko nastrada i to sa smrtnim ishodom, pa da sudovi riješe ko je kriv i odgovoran.
michio

#4416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by michio »

U Belgiji ce sterilizovati sve macke. Kazu ima ih previse. U Bosni valjda lutalica nikad ne moze biti previse :D
ja.neron

#4417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ja.neron »

kurty wrote:Znaci, jedino rjesenje je :

Sintorima metaka i za par dana problem rijesen????
trebalo je u zakonu ostaviti opciju eutanazije jer npr. u americi ima skloništa za cuke ali imaju i oni šintore koji nakon zakonom propisanog roka eutanaziraju životinje ako se niko ne javi da je njihov i ako nema zainteresovanih za usvajanje istih
Pasiflora

#4418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pasiflora »

@minjona - odlican, 5 :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

ja.neron wrote:
kurty wrote:Znaci, jedino rjesenje je :

Sintorima metaka i za par dana problem rijesen????
trebalo je u zakonu ostaviti opciju eutanazije jer npr. u americi ima skloništa za cuke ali imaju i oni šintore koji nakon zakonom propisanog roka eutanaziraju životinje ako se niko ne javi da je njihov i ako nema zainteresovanih za usvajanje istih
Francuska protjeruje cigane, a mi štitimo pse :roll:
michio

#4420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by michio »

To je tako svugdje. Sta mislite zasto na zapadu nema lutalica.
Deriguz

#4421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Deriguz »

bio bi fazon da nas neko sterilise i kaze... ima ih previse :-?
PipiDugaDevetka

#4422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Pera Trta wrote: Francuska protjeruje cigane, a mi štitimo pse :roll:
Bolje u EU sa zaštićenim Romima/Ciganima, nego ostati izvan EU sa nezaštićenim cukama, macama,...!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

PipiDugaDevetka wrote:
Pera Trta wrote: Francuska protjeruje cigane, a mi štitimo pse :roll:
Bolje u EU sa zaštićenim Romima/Ciganima, nego ostati izvan EU sa nezaštićenim cukama, macama,...!
Mi smo izvan EU sa zaštićenim psima :D
PipiDugaDevetka

#4424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Deriguz wrote:bio bi fazon da nas neko sterilise i kaze... ima ih previse :-?
Ne samo da nas sterilišu, nego nas neispravnom hranom kao što je hormonizirano mlijeko i truju do smrti,....Laboratorija BiH nastavlja sa radom!
Voda, komsija

#4425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Voda, komsija »

Mene je prije mjesec dok sam isao kuci napalo 5 tih neudomljenih :shock: u Dobrinji, ulica Lava Tolstoja, a
Dobrinjci znaju za taj copor vjerovatno.
2 velika , ogromna i ostali pomagaci...potpuno izbezumljeni i ludi, sa pjenom iz usta...usrao sam se dozavrat, ne mogu bjezati jer sam ranjen u ratu i nema sanse da potrcim...ne mogu vam opisati koliko sam se prepao.
Ne znam ni sam otkud mi snaga , ocaj valjda, ali prvog koji me je ujeo onako punim puknem spicem u grkljan i izvrnem naopako. Okrenem se ostalima , a oni bjeze niz ulicu... i onda se okrenem i ovog sto lezi onako divljački ovom zdravom nogom udarim još dvaput da budem siguran da nece ustati.
Prezivio sam rat, bio po terenima i u bitkama svakakvim, al ovakvu traumu nisam dozivio, isto dzungla...
To je stvarno nenormalan strah i svi Vi koji se borite za prava zivotinja, zelim da Vam se desi ovo sto je meni.
p.s.
Par dana nakon toga mi je napadnuta sestra, a s obzirom na haos na ulicama, mislim da cu poslije 15 god. ponovo pucati.
Locked