Kako kome,pa glasackom tijelu to je jasno,cak i vrapci na grani znajuPeppermintSA wrote:Može li mi neko objasniti kome se grade ovi silni stambeni objekti? Sarajevo ima negativan demografski trend, popis je pokazao da grad ima manje stanovnika nego sto je imao 1991., ljudi masovno odlaze, a priliv ljudi iz unutrašnjosti je mali prvenstveno zbog toga sto je tek trećina državne teritorije migracijski izvor (Srbi i Hrvati uglavnom teže Beogradu i Zagrebu, dok studenti srpske i hrvatske nacionalnosti pored BG i ZG hrle i u Banja Luku i Mostar). Uz to, i Bošnjaci iz unutrašnjosti masovno bježe u zapadnu Evropu. Kada se uzme u obzir da u BiH realno živi 2,5 miliona stanovnika, a da polovina njih ne teži Sarajevu, zaista ne vidim čemu ovo?
Sarajevo Construction
- amar1994
#9676 Re: Sarajevo Construction
- drug_profi
#9677 Re: Sarajevo Construction
kao što ti čovjek reče, ne možeš znati hoće li cijene pasti za godinu ili za 8-10.BadBoy wrote:Da li se isplati kupovati radi stanovanja u ovom balonu? Ili sačekati da to pukne?drug_profi wrote: Pa upravo tako. Ako kupuješ radi špekulacije, mogao bi dosta izgubiti. Ako kupuješ radi rentanja, također je upitan povrat. Ako kupuješ da stanuješ, to je jedini sigurno pravi potez.
Sad su kamate niske, ima opcija i sa fiksnom kamatom, kupiš, makar si na svom i ne plaćaš drugom kiriju.
Možda bi prošao jeftinije za godinu, možda i ne bi. Možda bi prošao jeftinije za 5, ali sa većom kamatom...
Još je najbolje pratiti otvaranje poziva za pretplatu u zgradama koje tek počinju da se grade. Tu se može proći povoljno.
-
dzipalo
#9678 Re: Sarajevo Construction
Da hoce i taj balon vise puknuti majku mu, pa da i ja uzmem kakav jeftin stan u Kovacicima za 1200 KM/m2. Puknut ce klinac, ljudi imaju para, a i oni koji nemaju u steku imaju kredite sa jako dobrim kamatnim stopama, a ima ih jos jako puno bez svog stana a na nekoj su granici da li da kupe ili ne. Nista od pucanja bar jos 10 godina.
- drndalo
#9679 Re: Sarajevo Construction
Balon ce puci, kao i prosli put kada pukne (opet) u svijetu... Ni prosli put nas niko pitao nije...
Banke zavrnuse pipu kredita svakome, bez velikog razloga, ali strah ima velike oci...
Kada ce to biti, ne znam, ali znam da ce se razni Sorosi u tome pronaci...
Banke zavrnuse pipu kredita svakome, bez velikog razloga, ali strah ima velike oci...
Kada ce to biti, ne znam, ali znam da ce se razni Sorosi u tome pronaci...
- dječak sa šibicama
#9680 Re: Sarajevo Construction
Gradske vlasti Tokija, godinu dana prije pocetka OI 2020. zabrinute za sigurnost sportista i posjetilaca, ovih dana u Tokiju su nesnosne vrucine i jako puno umrlih gradjana usljed temperatura. Glavni razlog, beton.
Previse betona, premalo zelenih povrsina, temperatura se krajem jula i pocetkom avgusta ne spusta ispod 30 stepeni danju a nocu ne ispod 20 jer je beton pregrijan i nema prirodnog hladjenja. Traze nacine kako ohladiti grad prije pocetka OI.
Japanci.
Ali samo lupaj beton, gradi, tari zeleno, beton samo beton.
Previse betona, premalo zelenih povrsina, temperatura se krajem jula i pocetkom avgusta ne spusta ispod 30 stepeni danju a nocu ne ispod 20 jer je beton pregrijan i nema prirodnog hladjenja. Traze nacine kako ohladiti grad prije pocetka OI.
Japanci.
Ali samo lupaj beton, gradi, tari zeleno, beton samo beton.
- Hajvan
#9681 Re: Sarajevo Construction
pricate o gradu koji je megapolis…. na obali mora i 35 stepeni geografske sirine, 30 - 40 miliona stanovnika i ogromne povrsine

i usput ga usporedjujete s gradom na 500+ m nm, 44 stepeni geografske sirine okruzenim visokim i shumovitim planinama u kojem se u sred ljeta smrznete, poDZahkad morate naloziti vatru da se zgrijete u kuci, a vrlo chesto ovbuchete jaknu ili dzemper navece… u sred ljeta….
i usput ga usporedjujete s gradom na 500+ m nm, 44 stepeni geografske sirine okruzenim visokim i shumovitim planinama u kojem se u sred ljeta smrznete, poDZahkad morate naloziti vatru da se zgrijete u kuci, a vrlo chesto ovbuchete jaknu ili dzemper navece… u sred ljeta….
Last edited by Hajvan on 07/08/2019 20:06, edited 1 time in total.
-
Sociolog
#9682 Re: Sarajevo Construction
Iskreno ne znam,ko kupuje stanove..za primjer,Ljudi iz Krajine nema toliko kao prije da kupuju,vrlo vrlo rijetko,studenska populacija barem za 30% se smanjila, Hrvati i Srbi, ja ga ne znam ni jednog da je u zadnjih 5 godina kupio nekretninu, mozda ljudi iz srbijanskog dijela Sandzaka,pa i Hercegovci??? Ljudi iz Breze,Varesa,Olova su slabe platezne moci, a ljudi iz Gorazda zadrzavaju mladju raju,solidno se Gz ekonomski razvilo.
-
lissics
#9683 Re: Sarajevo Construction
Cini mi se Sarajevo ima vise stanovnika nego prije rata ako se uzme i LukavicaPeppermintSA wrote:Može li mi neko objasniti kome se grade ovi silni stambeni objekti? Sarajevo ima negativan demografski trend, popis je pokazao da grad ima manje stanovnika nego sto je imao 1991., ljudi masovno odlaze, a priliv ljudi iz unutrašnjosti je mali...
- Qler
#9684 Re: Sarajevo Construction
Ja sam tako kontao da će pasti cijene zbog zasićenosti pa sam kvadrat na kraju platio 1600 umjesto 1200KM čekajući da padnu cijene 
-
veliki_ah
#9685 Re: Sarajevo Construction
Taj balon puca vec evo 10 godina i nikako da pukne. Nase stanje trzista i nekretnina nema veze sa onim u americi i nije ni slicno. Vole ljudi da nas porede sa multimilionskim gradovima i sredinama, pa donose neosnovane zakljucke. Ovdje se cijene pusu, ali je sve to trzisna cijena cim ima svog kupca, a ocito da ima. Dijaspora kupuje, ko pere pare kupuje, ljudi koji se zene kupuju. Broj stanovnika i sarajevu raste. Izdaju se stanovi na dan turistima, sto takodjer utice na cijenu. Kakogod, cijene rastu. Cujem da je u toweru kvadrat vec sada skuplji za 500-600 km nego prije 2 godine.
- nepass1
#9686 Re: Sarajevo Construction
kupuje dijaspora, u mojoj zgradi pola stanova iz dijaspore dodju od maja do sept po sedmicu dvije i to je to.Sociolog wrote:Iskreno ne znam,ko kupuje stanove..za primjer,Ljudi iz Krajine nema toliko kao prije da kupuju,vrlo vrlo rijetko,studenska populacija barem za 30% se smanjila, Hrvati i Srbi, ja ga ne znam ni jednog da je u zadnjih 5 godina kupio nekretninu, mozda ljudi iz srbijanskog dijela Sandzaka,pa i Hercegovci??? Ljudi iz Breze,Varesa,Olova su slabe platezne moci, a ljudi iz Gorazda zadrzavaju mladju raju,solidno se Gz ekonomski razvilo.
- Dosadno mii
#9687 Re: Sarajevo Construction
Ma nikad nisi na dobitkuQler wrote:Ja sam tako kontao da će pasti cijene zbog zasićenosti pa sam kvadrat na kraju platio 1600 umjesto 1200KM čekajući da padnu cijene
Ako je stan jeftin kamate vece
I obratno
Jedino ako imas kesa to je druga prica
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9688 Re: Sarajevo Construction
I to mahom ljudi koji nisu iz Sarajeva originalno zar ne?nepass1 wrote: kupuje dijaspora, u mojoj zgradi pola stanova iz dijaspore dodju od maja do sept po sedmicu dvije i to je to.
- Hajvan
#9689 Re: Sarajevo Construction
pa to je pozitivno!
ako je tako.
ako je tako.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#9690 Re: Sarajevo Construction
Balon ce puci kad nas strefi recesija, kad ljudi ne budu mogli vraćati kredite, a banke krenu oduzimati stanove pod hipotekom.
Do tada, Meho mijesaj.
P.S. da nemam kredit za stan, sad bih se zavalio u novi i kod Malče kupio 2soban stan od 50 kvadrata po 5000 KM/m².
I izdavao na bookingu i sl stranicama
Nek si na 0 za 20 godina, Amin, ne treba ti njemačka penzija.
Do tada, Meho mijesaj.
P.S. da nemam kredit za stan, sad bih se zavalio u novi i kod Malče kupio 2soban stan od 50 kvadrata po 5000 KM/m².
I izdavao na bookingu i sl stranicama
Nek si na 0 za 20 godina, Amin, ne treba ti njemačka penzija.
- nepass1
#9691 Re: Sarajevo Construction
nemam pojma, slabo sa njima komuniciram, tj nikako osim dobar dan._BataZiv_0809 wrote:I to mahom ljudi koji nisu iz Sarajeva originalno zar ne?nepass1 wrote: kupuje dijaspora, u mojoj zgradi pola stanova iz dijaspore dodju od maja do sept po sedmicu dvije i to je to.
a ostale stanove kupuju ovi sto dodju iz drugih gradova, mislim opcenito po sarajevu. jbg za bih uslove sarajevo jeste grad dobrog zivljenja. ko se zaposli ovde jos ako je dvoje ide kredit hipoteka kupi se stan. ko dodje da studira kupe roditelji stan ako su boljeg finansijskog stanja, ostace, nece propasti.
onda ni mlade vise nece sa svekrvama pa se kupuje stan. kupe u tibri, otplacuju kr 10g onda prodaju u tibri dizu zsmjenski kredit traze bolje lokacije.
a iz sarajeva niko nije originalno, vec sam pisao ba par tema, imam uvid u mjesto rodjenja. rijetko rijetko mozes naci 1950 ili starije godiste da je iz sarajeva. samo ovdje na forumu kod 80% forumasa su pradedi iz sarajeva.
bistrik npr pogotovo iznad tranzita sve je IB, vratnik kovaci haman sve sandzak i siptari
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9692 Re: Sarajevo Construction
Zanimljivo, de jos ovih detaljanepass1 wrote:.
bistrik npr pogotovo iznad tranzita sve je IB, vratnik kovaci haman sve sandzak i siptari
"Stan u Sarajevu" je mnogima provincijski san, ali to je sad druga i kompleksna tema. I u mojoj zgradi je cca 30% stanova prazno veci dio godine, a nijedan nije neuseljen i na prodaju
-
Sociolog
#9693 Re: Sarajevo Construction
Ne bih da te uvrijedim,nemoj pogresno protumacit,ili neki kompleksizam,al et u mojoj porodici se klavir svirao prije 1950(Kevrin Potok), a ja sam za primjer morao ici u Plat kod Dubrovnika dok sam mladji bio na 1 ciklusu da konobarisem,"nismo se snasli", od doseljnika,tako je kako se ko snadje, al' da ne idemo u off,ovo sto znam s mog odsjeka na faksu,barem 50% je ostalo ovdje ko je s strane dosaonepass1 wrote:nemam pojma, slabo sa njima komuniciram, tj nikako osim dobar dan._BataZiv_0809 wrote:I to mahom ljudi koji nisu iz Sarajeva originalno zar ne?nepass1 wrote: kupuje dijaspora, u mojoj zgradi pola stanova iz dijaspore dodju od maja do sept po sedmicu dvije i to je to.
a ostale stanove kupuju ovi sto dodju iz drugih gradova, mislim opcenito po sarajevu. jbg za bih uslove sarajevo jeste grad dobrog zivljenja. ko se zaposli ovde jos ako je dvoje ide kredit hipoteka kupi se stan. ko dodje da studira kupe roditelji stan ako su boljeg finansijskog stanja, ostace, nece propasti.
onda ni mlade vise nece sa svekrvama pa se kupuje stan. kupe u tibri, otplacuju kr 10g onda prodaju u tibri dizu zsmjenski kredit traze bolje lokacije.
a iz sarajeva niko nije originalno, vec sam pisao ba par tema, imam uvid u mjesto rodjenja. rijetko rijetko mozes naci 1950 ili starije godiste da je iz sarajeva. samo ovdje na forumu kod 80% forumasa su pradedi iz sarajeva.
- nosara
#9694 Re: Sarajevo Construction
Naravno. Agresivni rutalji koji su zavladali u svim sferama. I koliko je god lose, objektivno, njemu je dobro jer je iz sto puta goreg sljeg'o u Sarajevo.
Nije cudo da mafiji na vlasti prolaze svi marifetluci koji im padnu na pamet.
Nije cudo da mafiji na vlasti prolaze svi marifetluci koji im padnu na pamet.
- drug_profi
#9695 Re: Sarajevo Construction
Novca ima za oprati, novca ima na stednji, dijaspore ima koja ne zeli umrijeti u inostranstvu, tako da ce se stanovi prodavati.
Ali da su cijene napuhane, jesu to nema dileme. Jednom ce potraznja stati, demografija ce presuditi.
Sad za sad se isplati kupiti narocito ako imas viska para.
Ali da su cijene napuhane, jesu to nema dileme. Jednom ce potraznja stati, demografija ce presuditi.
- nepass1
#9696 Re: Sarajevo Construction
mene bas zanima stq ce biti kad 0rva generqcija dijaspore pomre, njihovi potomci vec slabije dolaze u bih. znam ih sto su umrli pa djeca ekspresno prodaju stan, ispod cjene samo da se trse. a mislim da dijaspora cini 30 40% vlasnika novogradnje.drug_profi wrote:Novca ima za oprati, novca ima na stednji, dijaspore ima koja ne zeli umrijeti u inostranstvu, tako da ce se stanovi prodavati.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9697 Re: Sarajevo Construction
Prve generacije nece nedostajati jos godinama. Svi koji sad idu su prva generacija, a navodno je otislo 100 000. A otici ce sigurno jos toliko.
- Thorgerson
#9698 Re: Sarajevo Construction
Ljudi, ajde prebacite se ovdje. Tema je Sarajevo Construction vi o cijenama stanova i ko ih kupuje.
Evo ima tema vec otvorena.
https://forum.klix.ba/cijene-stanova-al ... s5000.html
Evo ima tema vec otvorena.
- Cossack
#9699 Re: Sarajevo Construction
U toku postavljanje hidroizolacije na prvoj javnoj podzemnoj garaži u Sarajevu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-toku- ... /190808023

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-toku- ... /190808023
- Cossack
#9700 Re: Sarajevo Construction
Porodilište u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" otvara svoja vrata: Evropski standardi za mame i bebe

https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodil ... /190808027

https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodil ... /190808027