lissics wrote:Hajvan wrote:U EU se zgrade preko 18 m visine oblazu materijalima A1/2 euroklase…
To je tacno.
Nesto kontam i kod nas su na snazi BAS EN standardi, mozda je bas taj standard/pravilnik na snazi i kod nas. Valja mi provjeriti kad nadjem vremena.
Medjutim, ne vidim da iko ovdje zna tacno koji materijal koriste pa ne treba siriti paniku.
mogu ti slikati dopis od Instituta za standardizaciju, ali BAS EN/IEC vrijede samo ako su spomenuti nekim pravilnikom, inače je njihova uporaba ograničena
ugl, prema važećem pravilniku od zaštiti od požara visokih objekata na fasadu ne smije materijal koji bi prenio požar sa etaže na etažu
još su oni štedili ovdje, da ne pišem, ali jebi ga, ima neko pametniji
evo pravilnika koji vrijedi
http://www.civilnazastita.com.ba/propis ... pozara.pdf
koliko sam ja primjetio, u zatvorenim balkonima iskorišten je obični EPS, šta će vani ne znam, ali opet, nađi firmu koja je radila elaborat i koja je to na kraju krajeva pustila kroz projekat (ovjerila)...
EPS je zapaljiv, ali vidi ovo npr.
većina zgrada u BiH ima površinsku gromobransku instalaciju
i sad je trend utopljavanja objekata posebno škola
važeći standard/pravilnik je JUS 13/68 iz 1968
on ne podrazumjeva ništa oko toga, i OK je pokriti stiroporom gromobranski spust koji se ugije na 200°C pri udaru groma, a stiropor se topi na 70
BAS EN to vidi i OBAVEZUJE te da ideš 10cm od stiropora, a ako nisi u mogućnosti da povećaš presjek spusta za duplo
ha ja