Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JavierBosnia

#8851 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Image

Jel moguce pisati neke prijedloge opcini NG za ovo? Ne znam opet koliko je pametno, izvodivo i sve to.
Ali parkinga fali, prema mojoj procjeni ovdje je potrebno uraditi malo prosirenje parkinga i ocrtavanje istog.
Mislim da bi se tu dobilo 50ak novih mjesta sto je značajan broj. Ovdje se naveče nekada nemoguće parkirati, trotoari su nakrcani automobilima.

I ovaj dio zelene povrsine ne sluzi nicemu, sem prečice
drug_profi

#8852 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

lissics wrote:
drug_profi wrote: Dečki da ste pazljivije procitali vidjeli bi da ja ne tvrdim da to nije trenutno realna cijena na trzistu i da se stanovi ne prodaju brzo.

Nego su cijene tako napuhane zato sto ima jako puno novca u stekovima koji se ne moze nigdje drugo uloziti da donosi dobit. malo stanova se kupuje radi stanovanja, a vise radi rentanja, tj povrata na investiciju.

Kada jednom ta vaga iz raznih mogucih razloga pretegne na drugu stranu kvadrati bi opet mogli biti jeftiniji. Da sad ne elaboriram pomovo sve uzroke koji na trzistu diktiraju ponudu i potraznju.
Da li ti je palo na pamet da ce se i manje graditi ako padne potraznja / cijena? Mislim da su stanovi ispod 2000 KM/m2 prošlost, a da su kao Nova Otoka ili bolji.
Nije tema ljudi. Dajte malo razmislite prije nego dodjete da se prepirete.
Gradnja ce se nastaviti i ako cijene pocnu padati, svejedno ima jos mnogo prostora za profit građevinaca.
Uvijek kod pada potraznje ponuda reaguje kasnije. Inace nikad, nigdje, nicemu, ne bi padala cijena. S tim da bi u slucaju stanova doslo do pojacanog pritiska prodaje iz druge ruke radi pokusaja spekulativnog trgovanja, kapitalizacije dobiti i sl.
A ne zaboravite da platezna moc ne raste, da nam je natalitet u minusu itd.
Hajde da ne pricamo dalje. Ako imate pare kupujte. Jos je mnogo love u dusecima, nece uskoro ispuhati.
Henry Chinaski

#8855 Re: Sarajevo Construction

Post by Henry Chinaski »

JavierBosnia wrote:Image

Jel moguce pisati neke prijedloge opcini NG za ovo? Ne znam opet koliko je pametno, izvodivo i sve to.
Ali parkinga fali, prema mojoj procjeni ovdje je potrebno uraditi malo prosirenje parkinga i ocrtavanje istog.
Mislim da bi se tu dobilo 50ak novih mjesta sto je značajan broj. Ovdje se naveče nekada nemoguće parkirati, trotoari su nakrcani automobilima.

I ovaj dio zelene povrsine ne sluzi nicemu, sem prečice
Pridružimo se akciji "Uništimo zelenilo"! :mrgreen:
Nivelacija

#8856 Re: Sarajevo Construction

Post by Nivelacija »

Drasticna je razlika izmedju korisne zelene povrsine i neupotrebljive beskorisne koja moze necemu drugo posluziti.
JavierBosnia

#8857 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Nivelacija wrote:Drasticna je razlika izmedju korisne zelene povrsine i neupotrebljive beskorisne koja moze necemu drugo posluziti.
Ako negdje ima dovoljno zelene povrsine, onda je to alipasino, a ovo je blatnjava precica i nista vise
azdralovic

#8858 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Nivelacija wrote:Drasticna je razlika izmedju korisne zelene povrsine i neupotrebljive beskorisne koja moze necemu drugo posluziti.
a koja je to zelena povrsina korisna?
studiorum_tuzlaensis

#8859 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

nivelirani iz dana u dan sve spektakularniji sa izjavama :lol: :thumbup:

nekorisna zelena površina :-) :lol:

Malo emancipovaniji džiberi bi rekli: "Idi u šumu i po livadama živi ako ti je do zelenila"
Nivelacija

#8860 Re: Sarajevo Construction

Post by Nivelacija »

JavierBosnia wrote:
Ako negdje ima dovoljno zelene povrsine, onda je to alipasino, a ovo je blatnjava precica i nista vise
Upravo na to sam i mislio.
Samo sutra kada krenes praviti nesto korisno od te beskorisne blatnjave povrsine ocekuj odmazdu pametne "carsije" kako se unistavaju zelene povrsine i slicne ublehe.
Zato sam i napisao treba razlikovati park i zelenu povrsinu koja sluzi svrsi od beskorisne povrsine kao na postavljenoj slici koja bi bila korisnija za sve kao parking.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8861 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Image
elk

#8862 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

O bravo za strosu :thumbup: i zardinjere isto.samo nastavite
JavierBosnia

#8863 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

studiorum_tuzlaensis wrote:nivelirani iz dana u dan sve spektakularniji sa izjavama :lol: :thumbup:

Malo emancipovaniji džiberi bi rekli: "Idi u šumu i po livadama živi ako ti je do zelenila"
Da ima neki uredjeni niz drveca, cvijeca, klupa, kanta, bilo sta od toga, pa rekao bih ne treba dirati neka.
Nego ima neko drvo koje niko i ne odrzava, vec se lomi samo od sebe i svaki jaci vjetar gledas kome ce auto ostetiti.

Ako je blato i kamenje uredjena povrsina, mjesto gdje ce otici cuko da se popisa onda neka ga nek sluzi tome
Thorgerson

#8864 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote:
Thorgerson wrote: Gdje bolan se prodaje za 2.500 u Novom Gradu?! 6000 u centru... :-) Pa cak ni novogradnja ne dostize te cijene.
https://www.olx.ba/artikal/29563761/tro ... -sarajevo/
178.500 za 70 m2 - prodato.

A imaš nedavnu vijest da će kvadrat u ovoj novoj zgradi na Čobaniji biti 6000 sa PDV.

Za ostalo se slažem manje više. Nije samo blizina tramvaja važna. Nekom je baš smetnja radi buke. Rentanje stanova može ići do neke mjere, ali kad sad već traže 500 mjesečno + režije za namještenu garsonjeru u novogradnji, onda možeš skontati koliko ljudi je u stanju to platiti.
Kad uvališ recimo 70 milja u garsonjeru ili jednosoban stan da bi ga rentao, očekuješ bar 5% povrata na godinu + amortizaciju.
Ne govorim ja da se to ne isplati, već da će u nekom momentu doći do granice kad ne možeš naći zakupca za novac koji tražiš. I tu će onda ići rekalkulacije.

Edit: evo sad gledam cijene u ovom Dijamantu na Otoci. 2100-2300 zavisno od orijentacije. A do tramvaja imas da se nahodas.
Pa kako znamo da li je prodano bas po ovoj cijeni? Zato jer stoji tako na olxu? Jel tvoj ovo profil? Mislim sve i da je prodano po toj cijeni, sve i da budu prodavani stanovi na Čobaniji po 6000 KM to se opet odnosi na mali, izrazito mali broj stanova.

Zato kažem i dalje možeš naći stanove u Novom Gradu za 1700 KM. A u centru za 2000-2100 KM. Možeš i skuplje. Možeš i puno skuplje itd. Jbg možeš kupiti auto i za 6000. A isto tako i za 60.000 KM.

Jedna bitna stvar pored one koju sam vec pisao o lokaciji, jeste cijena gradnje u kojoj je jedan od najvecih troskova jeste cijena zemljista, a potom i radna snaga itd. Zemljista u Sarajevu nema, te je cijena istog samim tim visoka. Da ne govorim o tome da je samo pitanje vremena kad ce se zabraniti i ova gradnja koju sad imamo od 8-10 spratova, jer se to trenutno pušta. Radna snaga isto tako cijena raste, odose ljudi u Njemacku da rade i neces ti ovdje moci nekoga habati da ti radi za 600 KM. Rastu nameti, porezi, dozvole. Kad sve to uzmes u obzir, shvati da investitor ne može izgraditi stan da ga to ne izađe oko 1100 KM po m2, kad su nize zgrade ta cijena je logicno jos veca. I ta cijena koštanja će sigurno još rasti.

Cijenu nekretnina je opet teško prognozirati, bez obzira na sve. Mozemo samo nagadjati. Ali evo onako logicki gledajuci, ako ne bude nekih nepogoda (globalnih, lokalnih) teško da cijene mogu ići puno naniže. Pa skontaj kad je bila ona najgora kriza poslije 2008. godine koju smo i mi osjetili, potrazi malo eto na koliko su tada pale nekretnine. I nisu padala više.

Jbg, da bi nešto bilo balon, po mom mišljenju mora se desiti neki boom, iznenadni porast. Toga u Sarajevu sa nekretninama nema, cijene na pojedinim lokacijama rastu, a to je blagi rast, ne iznenadni.
drug_profi

#8865 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Kao sto rekoh, ne bih vise o tome. Neka ostane na tom tvome.
studiorum_tuzlaensis

#8866 Re: Sarajevo Construction

JavierBosnia wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:nivelirani iz dana u dan sve spektakularniji sa izjavama :lol: :thumbup:

Da ima neki uredjeni niz drveca, cvijeca, klupa, kanta, bilo sta od toga, pa rekao bih ne treba dirati neka.
Nego ima neko drvo koje niko i ne odrzava, vec se lomi samo od sebe i svaki jaci vjetar gledas kome ce auto ostetiti.

Ako je blato i kamenje uredjena povrsina, mjesto gdje ce otici cuko da se popisa onda neka ga nek sluzi tome
ne znači da nije moguće posaditi drvored. Ako nije drvored, onda je automatski nekorisna površina. :-) Jebo ja sve ako ste vi normalni. Prizivajte beton i asfalt u sela iz kojih ste se spustili, a ostavite zelene površine na miru.
JavierBosnia

#8867 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

studiorum_tuzlaensis wrote:
ne znači da nije moguće posaditi drvored. Ako nije drvored, onda je automatski nekorisna površina. :-) Jebo ja sve ako ste vi normalni. Prizivajte beton i asfalt u sela iz kojih ste se spustili, a ostavite zelene površine na miru.
Vidi drug, ovo da je lijepo ja nikada ne bih dosao na ovu ideju niti bih ovo prizivao. Ali na ovom mjestu je znalo biti razbacano smeća hrpu, sad doduse manje jer su tu pored ugradjeni oni podzemni kontenjeri, ali i sad se nadje.
Da se parking prosiri i ocrta kako bog zapovjeda dobio bi se prostor koji je ovom dijelu prijeko potreban. Izgledalo bi i ljepse i uredjenije, i onda mozes ostaviti i 2 metra trave i posaditi neko drvo cvijece ili nesto.

Image

Slicno su uradili i u B fazi, nekidan su i u A fazi uzeli dio zelene povrsine da se napravi parking, za ovaj nemam sliku napravljen je prije 10ak dana

Ima i ovaj sto je nedavno napravljen tako da je ovo realnost

Image
studiorum_tuzlaensis

#8868 Re: Sarajevo Construction

Više parkinga znači više vozila. Opet će da fali parking mjesta, taman da ukineš sve zelene površine.

Više vozila znači veće zagađenje. Razlog zašto se bogati i pametni sele izvan grada, zato što će samo sitorinja da se guši u bezonu i svojim govnima.
Grean

#8869 Re: Sarajevo Construction

Post by Grean »

Treba poceti naplacivati parkinge ispred zgrada na mjesecnoj bazi.
lissics

#8870 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

drug_profi wrote:Kao sto rekoh, ne bih vise o tome. Neka ostane na tom tvome.
QED
thekupus

#8871 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Ma realno, Sarajevo je poznato po višku zelene površine, pogotovo ova socijalistička naselja. Da se mene pita, jebo travu, daj što više parkinga. I onu kasarnu su glupani pretvorili u park umjesto da su napravili veliki parking. Fol djeca da se igraju, da trče. A auta đe ćemo parkirati?!

Da su pametni, ukinuli bi tramvajski pojas, i napravili bi jedan parking u sredini ceste, od čaršije do ilidze. Eto, nek ostane gore vrelo Bosne kao park ako bas mora zbog turista, al nek onda oko željeznice onu travu asfaltiraju, da se ne moram mučiti kad idem na ćevape kod brajlovića.

A realno, jel moraju oni trotoari biti onako široki? Pa ne treba više prostora od jednog metra, koliko treba da se dva čovjeka mimoiđu. A i ne moraju se mimoolaziti, nek se ide jednom stranom u jednom smjeru, a drugom u drugom smjeru. Time bi dobili još prostora za parking. Pogotovo ako ono drveće na bulevaru posjeku, ionako se zbog njega mora čistiti ulica od lišća, a zimi samo što ne padnu na ulicu. Koji glupan je smislio da se posadi drveće tu gdje je potreban parking. Eno puna šuma na Jahorini drveća.

Ovo da se odradi, ne bi bilo problema s parkingom barem 5 godina, garantujem!

MOJE OSNOVNO LJUDSKO PRAVO JE DA IMAM PARKIRATI AVTO ĐE JA HOĆU.
beni-bu-man

#8872 Re: Sarajevo Construction

Post by beni-bu-man »

Grean wrote:Treba poceti naplacivati parkinge ispred zgrada na mjesecnoj bazi.
po mogucnosti da ima i rampa :mrgreen:
Grean

#8873 Re: Sarajevo Construction

Post by Grean »

beni-bu-man wrote:
Pa ima ona mala sa katancem.

Tako je na Sipu, svako je morao kupiti svoj parking mada ovo je bolje, mjesecna naplata.
Logovan

#8874 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

thekupus wrote:Ma realno, Sarajevo je poznato po višku zelene površine, pogotovo ova socijalistička naselja. Da se mene pita, jebo travu, daj što više parkinga. I onu kasarnu su glupani pretvorili u park umjesto da su napravili veliki parking. Fol djeca da se igraju, da trče. A auta đe ćemo parkirati?!

Da su pametni, ukinuli bi tramvajski pojas, i napravili bi jedan parking u sredini ceste, od čaršije do ilidze. Eto, nek ostane gore vrelo Bosne kao park ako bas mora zbog turista, al nek onda oko željeznice onu travu asfaltiraju, da se ne moram mučiti kad idem na ćevape kod brajlovića.

A realno, jel moraju oni trotoari biti onako široki? Pa ne treba više prostora od jednog metra, koliko treba da se dva čovjeka mimoiđu. A i ne moraju se mimoolaziti, nek se ide jednom stranom u jednom smjeru, a drugom u drugom smjeru. Time bi dobili još prostora za parking. Pogotovo ako ono drveće na bulevaru posjeku, ionako se zbog njega mora čistiti ulica od lišća, a zimi samo što ne padnu na ulicu. Koji glupan je smislio da se posadi drveće tu gdje je potreban parking. Eno puna šuma na Jahorini drveća.

Ovo da se odradi, ne bi bilo problema s parkingom barem 5 godina, garantujem!

MOJE OSNOVNO LJUDSKO PRAVO JE DA IMAM PARKIRATI AVTO ĐE JA HOĆU.
:mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:
beni-bu-man

#8875 Re: Sarajevo Construction

Post by beni-bu-man »

Grean wrote:
beni-bu-man wrote:
Pa ima ona mala sa katancem.

Tako je na Sipu, svako je morao kupiti svoj parking mada ovo je bolje, mjesecna naplata.
ma rampa i kartica, dingospo pravi :mrgreen:
Post Reply