drug_profi wrote:Thorgerson wrote:
Gdje bolan se prodaje za 2.500 u Novom Gradu?! 6000 u centru...

Pa cak ni novogradnja ne dostize te cijene.
https://www.olx.ba/artikal/29563761/tro ... -sarajevo/
178.500 za 70 m2 - prodato.
A imaš nedavnu vijest da će kvadrat u ovoj novoj zgradi na Čobaniji biti 6000 sa PDV.
Za ostalo se slažem manje više. Nije samo blizina tramvaja važna. Nekom je baš smetnja radi buke. Rentanje stanova može ići do neke mjere, ali kad sad već traže 500 mjesečno + režije za namještenu garsonjeru u novogradnji, onda možeš skontati koliko ljudi je u stanju to platiti.
Kad uvališ recimo 70 milja u garsonjeru ili jednosoban stan da bi ga rentao, očekuješ bar 5% povrata na godinu + amortizaciju.
Ne govorim ja da se to ne isplati, već da će u nekom momentu doći do granice kad ne možeš naći zakupca za novac koji tražiš. I tu će onda ići rekalkulacije.
Edit: evo sad gledam cijene u ovom Dijamantu na Otoci. 2100-2300 zavisno od orijentacije. A do tramvaja imas da se nahodas.
Pa kako znamo da li je prodano bas po ovoj cijeni? Zato jer stoji tako na olxu? Jel tvoj ovo profil? Mislim sve i da je prodano po toj cijeni, sve i da budu prodavani stanovi na Čobaniji po 6000 KM to se opet odnosi na mali, izrazito mali broj stanova.
Zato kažem i dalje možeš naći stanove u Novom Gradu za 1700 KM. A u centru za 2000-2100 KM. Možeš i skuplje. Možeš i puno skuplje itd. Jbg možeš kupiti auto i za 6000. A isto tako i za 60.000 KM.
Jedna bitna stvar pored one koju sam vec pisao o lokaciji, jeste cijena gradnje u kojoj je jedan od najvecih troskova jeste cijena zemljista, a potom i radna snaga itd. Zemljista u Sarajevu nema, te je cijena istog samim tim visoka. Da ne govorim o tome da je samo pitanje vremena kad ce se zabraniti i ova gradnja koju sad imamo od 8-10 spratova, jer se to trenutno pušta. Radna snaga isto tako cijena raste, odose ljudi u Njemacku da rade i neces ti ovdje moci nekoga habati da ti radi za 600 KM. Rastu nameti, porezi, dozvole. Kad sve to uzmes u obzir, shvati da investitor ne može izgraditi stan da ga to ne izađe oko 1100 KM po m2, kad su nize zgrade ta cijena je logicno jos veca. I ta cijena koštanja će sigurno još rasti.
Cijenu nekretnina je opet teško prognozirati, bez obzira na sve. Mozemo samo nagadjati. Ali evo onako logicki gledajuci, ako ne bude nekih nepogoda (globalnih, lokalnih) teško da cijene mogu ići puno naniže. Pa skontaj kad je bila ona najgora kriza poslije 2008. godine koju smo i mi osjetili, potrazi malo eto na koliko su tada pale nekretnine. I nisu padala više.
Jbg, da bi nešto bilo balon, po mom mišljenju mora se desiti neki boom, iznenadni porast. Toga u Sarajevu sa nekretninama nema, cijene na pojedinim lokacijama rastu, a to je blagi rast, ne iznenadni.