Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#8551 Re: Sarajevo Construction

Post by славянин »

Ne znam , meni se uklopila zgrada savrseno + jos kad se izgradi tamo iza prema miljackoj...

Haris.ba

#8552 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Image

Image

Image

Ovako nešta? :run:
славянин

#8553 Re: Sarajevo Construction

Post by славянин »

Kakvi , treba graditi u stilu austro-ugarske ili gotickom u 21. stoljecu.
Maharadza

#8554 Re: Sarajevo Construction

Post by Maharadza »

Ništa iznad 5 spratova, FGR style. :oops:
holowey

#8555 Re: Sarajevo Construction

Post by holowey »

thekupus wrote:
holowey wrote: jako konstruktivan komentar :-)

Kakav komentar očekuješ? Hvališ se da ste kamenu kuću zidali ciglama i nalijepili stari kamen na to, i očekuješ aplauz?

Da znaš barem nešto o vernakularnoj arhitekturi i njenom značaju, ne bi bio ponosan, već bi te bilo stid. A meni je malo mrsko objašnjavati nekome kome je uspješan primjer pravljenje laži od stvarnosti. Ti i takvi kao ti stvarne spomenike, svjedoke historije i tradicije, pretvarate u simulakrume. Laži, utvare, prevare.

Za neznalice, jedina vrijednost naslijeđa je estetska. Smatraju da ono što nije monumentalno i bliješteće - ne vrijedi. Pogledaj, po cijeloj Bosni ćeš vidjeti kućerine na 4 sprata, sa kulama, staklenim portalima, lavovima na kapiji...

A za one koji život posvete zaštiti spomenika, aspekt estetike je zadnji na listi vrijednosti starih objekata. Na primjer, jedna kamena kuća u Hercegovini nije vrijedna jer lijepo izgleda kad je pogledaš, već jer je ona produkt stotina, pa i hiljada, godina života ljudi na tom prostoru. Materijali od kojih je izgrađena, tehnike zidanja, arhitektonska rješenja, raspored, lokacija, svi su vrijedniji od izgleda. Vernakularne tehnike se razvijaju kroz generacije, prenose se s koljena na koljeno, vremenom se usavršavaju. Svako područje ima svoje specifičnosti u vernakularnoj arhitekturi, i zato su očuvani vernakularni objekti najbolji svjedoci postojanja ljudi na jednom prostoru kroz historiju. Puno bolji od monumentalnih građevina, jer njih pravimo da impresioniramo. Dovodimo strane arhitekte (koji često, kroz objekat, dižu sami sebi spomenik), dovozimo materijale iz udaljenih mjesta, izmišljamo nove tehnike građenja. Oni su vrijedni kao dokazi ljudske dovitljivosti i sposobnosti. Ali, ni Vijećnica, ni Stari most, ni Begova džamija, ni Mehmed-pašina ćuprija, nisu spomenici bosanskom čovjeku.
provozaj se nocu tom hercegovinom koju spominjes i provjeri u koliko je tih kamenih kuca ukljuceno svjetlo...niko vise ne zivi u kucama koje nemaju tekucu vodu ni rijesen odvod...prije stotinu godina catrnja i danas treba biti jedini izvor vode?
zemljotresom ugaseno selo treba ostati ugaseno ili je mozda bitnija revitalizacija koja zadrzava autentican izgled ali pruza moderniji pristup zivotu?
daj ne balegaj i ne poredi oronulu kucerinu na cobaniji sa vijecnicom, begovom i cuprijom... novi stari most koji spominjes pokazuje koliko imas razumijevanja za materiju...
So What!

#8556 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Izgled SCC-a, Bosmala, BBI je subjektivna stvar, dok se nekome recimo ne dopada, meni se dopada, iako sam lično stava da je trg trebao biti zeleniji.

S druge strane, SCC neće imati smisla kroz godina, ako se iza njega bude nalazio razrušeni Marijin Dvor. Proširenje Nulte transverzale, produženje Vilsonovog šetališta, izgradnja koncertne dvorane, sve bi to Marijin Dvoru dalo jednu dodatnu dimenziju.
drug_profi

#8557 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

saibaba wrote:
drug_profi wrote:Image

Jel ti vidis neki smisao u ovome?
Ovo je na silu sve. Nista ni scim.
Ali hajd o ukusima se ne raspravlja.
SCC je super zgrada. Ne znam koji smisao trazis ? Mozda da postavis sliku zgrade koja po tebi ima smisla...
SCC je do tornjeva recimo ok. Moderna i dok je staklo in, bice lijepo, nakon toga ce neko govoriti o odvratnoj tranzicijskoj arhitekturi, kao sto se danas govori o socijalistickoj (ako uopste postoji takav tip arhitekture).
Medjutim ova dva polomljena tornja su bez ikakvog smisla ovakvi i djeluju rogobatno, plus sto su uradjeni lose, sa staklom koje je providno sa ulice i ti vidis instalacije, betonske ploce, ma sve....
Ne znam zasto se arhitekta bojao da sve tornjeve uradi u ovom dvotonskom staklu kao ovaj ravni toranj. Slutim da se tu inestitor upetljao trazeci "nesto wow", pa ovaj smlatio crtez kad je vidio da ima posla sa seljakom bez ukusa.
Hajvan

#8558 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

drug_profi

#8559 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Pa svakako da je to moje misljenej, sa kojim se neko slaze, a neko ne. Ona zgrada stoji i stajace. To se nece promijeniti. Ali eto, moremo srat...
man_464

#8560 Re: Sarajevo Construction

Post by man_464 »

Par friških.
Image

Image

Image
Thorgerson

#8561 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni je SCC super.

Ja ne znam zašto naši ljudi očekuju samo neke monolitne objekte, jednoobrazne, ne do bog da se nešto moderno uradi. Halo pa nisu 70-te. A nisu nisu ni 1890-te.

Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.

Sarajevo se razvija i razvijat će se i dalje. Ja ne razumijem taj konzerva mahala mentalitet. Kapital pristiže, obrću se veliki novci, dolaze turisti.

Naravno, treba pametno i trezveno razmišljati. Ne dozvoliti sve i svašta. Ali ajmo biti iskreni, evo i ne dozvoljava se. Opet ima neki RP, pa kakav takav. Evo rekoše fino ljudi sredili su parcelu, tu će ići koncertna dvorana - šta je problem? Rekli da tu ima privatni posjed, gdje će se investitoru dozvoliti da gradi objekat koji će visinom parirati ostalim objektima na toj lokaciji? Šta je problem. Pa ne očekujete valjda da neko kupi višemilionsko zemljište i tu napravi dvospratnicu?! Urazimite se malo.

Ili ćemo ostaviti ruševine ili nek se otkoči i neka ljudi grade.

Ko ne želi disco show od SCC-a, ko ne želi zgrade od 35m, od 100m, fino izvoli prodaj stan na Marijin Dvoru i kupi sebi na Ilidži u zelenilu. Il napravi kuću negdje van grada.

Al ne, naš čovjek naviko da živi u centru grada, da ima pogled na Trebević, da nema puno ljudi, buke, da mu je sve na dohvat ruke... To vrijeme je prošlo. ;-)
drug_profi

#8562 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Moglo bi se diskutovati da li je to napredak. Ali hajd. Jasno je da se o ukusima ne raspravlja.
ibizza

#8563 Re: Sarajevo Construction

Post by ibizza »

Zna li neko hoce li biti sta od gradnje zgrada na Strojeradu?
seoBIH

#8564 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

Image

I opet niko nece odgovarati.
alibaba_i_30_godina

#8565 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

seoBIH wrote:
Pa šta ima ko da odgovara ovaj put kada je ovaj idiot namjerno prošao postavljene barikade. Možda mu se pripišalo. :oops:

Treba njega tužiti.
VladaFBiH

#8566 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

alibaba_i_30_godina wrote:
seoBIH wrote:
Pa šta ima ko da odgovara ovaj put kada je ovaj idiot namjerno prošao postavljene barikade. Možda mu se pripišalo. :oops:

Treba njega tužiti.
upravo, most je zatvoren za saobraćaj do završetka rekonstrukcije odnosno krpljenja
Logovan

#8567 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

seoBIH wrote: I opet niko nece odgovarati.
Možda je ružno za reći, ali sam je kriv, što je uopšte prelazio jebo te, gdje ćeš koji klinac. Znaš da je most zatvoren, blokiran, pa što onda prelaziš. :roll: :roll: Postavljenje su one barikade, neko ih sklonio prije par dana. Jesu li vraćene pa ih ovaj sklonio ili je krenuo preko mosta dok su bile sklonjene ne znam, ali svejedno.

Postaviti ovo i kraj priče. Sa obje strane mosta u dva reda.
Image
seoBIH

#8568 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

Ne bih da griješim dušu, ali ja nisam primijetio da je most zatvoren nakon onog "divljeg" otvaranja.
lissics

#8569 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

Imaju na klixu slike. Cak su istresli i kamion pijeska na obje strane. Ovo je neki poseban lik bio.
thekupus

#8570 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Image
Hajvan

#8571 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

steta..
nabaciti jeftinu fasadu od zbuke na ovako prelijepu fasadnu ciglu :(

bolje da su renovirali i zamjenili dotrajale i ratom ostecene cigle, umjesto sto ce usrati s ovim “utopljvanjem” i jeftinom zbukom.
No-Name

#8572 Re: Sarajevo Construction

Post by No-Name »

thekupus wrote:Image
Da li je ovo opština Stari Grad
thekupus

#8573 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

No-Name wrote: Da li je ovo opština Stari Grad
Jeste :)
thekupus

#8574 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Hajvan wrote:steta..
nabaciti jeftinu fasadu od zbuke na ovako prelijepu fasadnu ciglu :(

bolje da su renovirali i zamjenili dotrajale i ratom ostecene cigle, umjesto sto ce usrati s ovim “utopljvanjem” i jeftinom zbukom.
Slažem se, prelijepa fasada! Jedina pozitivna stvar je što će ostati koliko toliko očuvana ispod fasadnih obloga.
Logovan

#8575 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

E vala svaka im čast, čestitke. :facepalm:
Post Reply