Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cossack

#7551 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Hadžići će u 2019. biti veliko gradilište

Image

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... gradiliste
BadBoy

#7552 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
Image

Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.

Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.
Kako su ljudi lijepo znali graditi i planirati...
thekupus

#7553 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Thorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
Image

Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.

Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.
To je to!

Trg po uzoru na one u velikim evropskim gradovima. Bio bi tako živ, jer se najvažnija pješačka zona slijeva u njega.

Samo bi mi žao bilo onog drveća.
mistek

#7554 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Od svega toga, samo je neizvodivo tj. nerealno da se ruši dio ekonomskog fakulteta. Ali, po meni, nema ni veze. Nije to toliko ni strašno (mada svakako bolje da je kao nekada). Kada bi ovo ostalo sredili, Ferhadija pored, ma fantastično bi bilo. I to Sarajevu nasušno treba. I realno, ne vidim da je išta skupo tu. Osvjetliti ga, uraditi dobru podlogu, ukinuti bašte i ova ideja sa ukidanjem ograde kod crkve :thumbup:

A kad se već priča o rušenju, ja bih najviše volio da se neko nekad usudi pokrenuti priču o rušenju zgrada oko BKC, tj. templa. Znači, kad bi bilo moguće, na bilo koji način otkriti ga s još jedne strane :D
BadBoy

#7555 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

mistek wrote:Od svega toga, samo je neizvodivo tj. nerealno da se ruši dio ekonomskog fakulteta. Ali, po meni, nema ni veze. Nije to toliko ni strašno (mada svakako bolje da je kao nekada). Kada bi ovo ostalo sredili, Ferhadija pored, ma fantastično bi bilo. I to Sarajevu nasušno treba. I realno, ne vidim da je išta skupo tu. Osvjetliti ga, uraditi dobru podlogu, ukinuti bašte i ova ideja sa ukidanjem ograde kod crkve :thumbup:

A kad se već priča o rušenju, ja bih najviše volio da se neko nekad usudi pokrenuti priču o rušenju zgrada oko BKC, tj. templa. Znači, kad bi bilo moguće, na bilo koji način otkriti ga s još jedne strane :D
Možda i nije toliko nerealno. Svakako postoji inicijativa da se svi fakulteti presele na kampus.
Logovan

#7556 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

mistek wrote:Od svega toga, samo je neizvodivo tj. nerealno da se ruši dio ekonomskog fakulteta. Ali, po meni, nema ni veze. Nije to toliko ni strašno (mada svakako bolje da je kao nekada). Kada bi ovo ostalo sredili, Ferhadija pored, ma fantastično bi bilo. I to Sarajevu nasušno treba. I realno, ne vidim da je išta skupo tu. Osvjetliti ga, uraditi dobru podlogu, ukinuti bašte i ova ideja sa ukidanjem ograde kod crkve :thumbup:

Zašto je neizvodivo? :?
wewa

#7557 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

izmedju ostalog i zato sto je EFSA najprofitabilniji od fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gotovo je nemoguce ocekivati da ce pristati na sakacenje svojih prostorija. a nisu ni tamosnji profesori repe bez korijena, da se bilo sta odluci mimo njih.
BadBoy

#7558 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

wewa wrote:izmedju ostalog i zato sto je EFSA najprofitabilniji od fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gotovo je nemoguce ocekivati da ce pristati na sakacenje svojih prostorija. a nisu ni tamosnji profesori repe bez korijena, da se bilo sta odluci mimo njih.
Pa nije EFSA najprofitabilniji zbog ovih prostorija :-)

Mogu ostati profitabilni i u sklopu kampusa.
wewa

#7559 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

BadBoy wrote:
wewa wrote:izmedju ostalog i zato sto je EFSA najprofitabilniji od fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gotovo je nemoguce ocekivati da ce pristati na sakacenje svojih prostorija. a nisu ni tamosnji profesori repe bez korijena, da se bilo sta odluci mimo njih.
Pa nije EFSA najprofitabilniji zbog ovih prostorija :-)

Mogu ostati profitabilni i u sklopu kampusa.
obrtanje teza
nije EFSA najprofitabilniji zbog lokacije, ali je zbog profitabilnosti uticajniji od drugih

i da, mogu oni stosta, samo je pitanje hoce li.
abdulazizsarajevo

#7560 Re: Sarajevo Construction

Post by abdulazizsarajevo »

joj trolova Boze sacuvaj
Thorgerson

#7561 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Cuj nerealno i nemoguce. :lol:

Pa samo je pitanje dana kada ce zgrada EFSA biti vracena pravoslavnoj crkvi. Ja se samo nadam da ce kada bude vracena, biti uradjeno ono sto sam pisao. Dakle, da se vrati u prvobitno stanje i ukloni onaj frankestajn koji ni na sta ne lici, niti ima ikakvu arh vrijednost.

Uređenjem ovog trga ispred dobili bi stvarno jedan prelijepi otvoreni trg kakav jedan evropski glavni grad i zasluzuje da ima.

Prema regulacionom planu kampusa UNSA Ekonomski fakultet bi trebao da dobije svoju zgradu. Dakle, ta zgrada gdje se sada nalaze nit je njihova, niti imaju ikakvo pravo na nju.

I uostalom ta zgrada uopste nije ni prakticna niti je namjenjena da bude fakultet. Da ima ikakve logike, sam EFSA bi trazio rjesavanje svojih prostorija, a ne da bude u onom zatvoru.
Zgrada mitropolije je sagrađena 1899 godine po projektu arhitekte Rudolfa Tonniesa. Ova zgrada je sagrađena neposredno uz objekat Saborne crkve Presvete Bogorodice (sagrađena 1872 godine). Ovoj zgradi arhitekt Rudolf Tonnies daje neoromaničku elevaciju po uzoru na najpoznatije srpske bogomolje čime, kroz odabir stilskog izraza, dosljedno izražava konfesionalnu pripadnost ove građevine. Time uspostavlja blizak odnos postojeće crkve i susjedne građevine, a ulici, tada već formiranoj, dodaje novo po duhu isto, ali formalno drugačije pročelje. U ovoj zgradi mitropolije od 1917 godine počinje sa radom i bogoslovija koja je ovdje preseljena iz Reljeva. Ubrzo nakon početka drugog svjetskog rata i formiranja tzv. Nezavisne Države Hrvatske vlasti prekidaju rad bogoslovije. Zgrada je uzurpirana i u njoj otvoren zatvor. Nacionalizacija ove zgrade je učinjena 1960 godine, nakon čega je u njoj prvobitno bio smješten Tehnički (Mašinski) fakultet, a zatim Ekonomski fakultet koji se i dan danas nalazi u ovoj zgradi, stim da je za potrebe Ekonomskog fakulteta, sagrađen novi dio zgrade prema Trgu Oslobođenja.
Thorgerson

#7562 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

wewa wrote:obrtanje teza
nije EFSA najprofitabilniji zbog lokacije, ali je zbog profitabilnosti uticajniji od drugih

i da, mogu oni stosta, samo je pitanje hoce li.
Kakve bolan ima veze jesu li profitabilni ili nisu, kada su i oni sami pristali da se sele u novu zgradu kada bude izgrađena. Jos dok je Trivun bio dekan. Pa njima je to u cilju jebote. Nije im sigurno u cilju da budu u jednoj nepratkicnoj staroj i tudjoj zgradi.

Druga je stvar sto se nista ne radi po tom pitanju i sto se ne pravi nova zgrada. I to nije do njih.

Nije valjda da mislis da Ekonomskom fakultetu ne bi odgovaralo da dobiju novu prakticnu i funkcionalnu modernu gradu u sklopu kampusa. Pa da rade nesto na tom planu da sprijece izgradnju nove zgrade ne bi li ostali u Ferhadiji. :lol: Ponavljam jos jednom, da ne trazim sad izjave, iz EFSA su sami rekli da to podrzavaju, da se sele i da vrate SPC njihovu zgradu. Pa samo bi budala htjela da ostane u onom zatvoru.

I uostalom tu je RP kampusa, evo i skica buduceg izgleda kampusa. Pa...valjda bude izgradjen nekad. Eto zahuktalo se oko biblioteke koja bi se trebala poceti graditi ove godine, modza krene i ovo ostalo.

Planirana zgrada Ekonomije ti je ova u donjem redu, druga sa lijeva.
Image
Last edited by Thorgerson on 09/01/2019 14:19, edited 1 time in total.
BadBoy

#7563 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Za ovu ideju sam se samo tako zapalio sad :D

Ima li neki način da se ovo progura dalje, razmotri, da ne ostane samo ovako na forumu?
Thorgerson

#7564 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

BadBoy wrote:Za ovu ideju sam se samo tako zapalio sad :D

Ima li neki način da se ovo progura dalje, razmotri, da ne ostane samo ovako na forumu?
Pa Skaka je spominjao planove da se pravi veliki gradski trg.

E sad postoji ova opcija kod ekonomije, Marijin Dvor i Narodno pozoriste, gdje bi se rušenjem one zgrade (koje je planirano) spojio trg narodnog sa trgom pozorišta mladih. Takodjer i trg kod zeljeznicke stanice je isto tako prelijep i totalno nemastovito uredjen. Sluzi kao parking i ima naravno i jednu fontanu koja vise ne radi nego sto radi.

Meni licno se najvise dopada ova gore opcija i preuredjenje trga Alije Izetbegovica. Na Marijin Dvoru je gust saobracaj veliki roblem. Tu su tramvaji, puno automobila, jednostavno to je nemoguce rijesiti, a i skupo je. A ovo kod pozorišta, mislim to ce se svakako desiti, ali ne znam opet je malo zavuceno od glavnog protoka ljudi. Kod Svjetlosti i Ekonomije je Ferhadija glavno setaliste i taj trg bi vrvio od ljudi.

Pa nista...jedino da saljemo mailove na sve moguce i nemoguce adrese. Mada kazem, sigurno se ove opcije razmatraju...jer ne vidim gdje jos ima prostora za takvo nesto.
BadBoy

#7565 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:

E sad postoji ova opcija kod ekonomije, Marijin Dvor i Narodno pozoriste, gdje bi se rušenjem one zgrade (koje je planirano) spojio trg narodnog sa trgom pozorišta mladih. Takodjer i trg kod zeljeznicke stanice je isto tako prelijep i totalno nemastovito uredjen. Sluzi kao parking i ima naravno i jednu fontanu koja vise ne radi nego sto radi.

Meni licno se najvise dopada ova gore opcija i preuredjenje trga Alije Izetbegovica. Na Marijin Dvoru je gust saobracaj veliki roblem. Tu su tramvaji, puno automobila, jednostavno to je nemoguce rijesiti, a i skupo je. A ovo kod pozorišta, mislim to ce se svakako desiti, ali ne znam opet je malo zavuceno od glavnog protoka ljudi. Kod Svjetlosti i Ekonomije je Ferhadija glavno setaliste i taj trg bi vrvio od ljudi.

Pa nista...jedino da saljemo mailove na sve moguce i nemoguce adrese. Mada kazem, sigurno se ove opcije razmatraju...jer ne vidim gdje jos ima prostora za takvo nesto.
Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.
Logovan

#7566 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

BadBoy wrote: Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.
Hajde živ bio, osevapit ćeš se.
high_volume

#7567 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Image

...
Vildana Taso će ti kosu počupati za ovo, ne miješaj joj se u posao :D

Rušit će se park, neće izgledati kao danas. Na pola će biti izgrađen polukružni spomen zid, na njemu će biti ispisana imena svih poginulih, mislim policajaca, u Sarajevu. Zid će biti poprilično visok, i svojim izgledom dijelit će park na dva dijela. Planirana je sadnja autohtonog bosanskog voća; bit će tu rezdelija, šljiva, jabuka, trešanja i višanja, dudova i sličnog voća, koje će ujesen opadati, fermentirati po betonu, i ostavljati sive fleke. Sve dok ih PARK-ovci ne počiste :D

Planirana je i jedinstvena cjelina sadašnjeg parka sa platoom ispred Doma Armije. Znači - ćao parking :-)
thekupus

#7568 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

high_volume wrote:
Image

...
Vildana Taso će ti kosu počupati za ovo, ne miješaj joj se u posao :D

Rušit će se park, neće izgledati kao danas. Na pola će biti izgrađen polukružni spomen zid, na njemu će biti ispisana imena svih poginulih, mislim policajaca, u Sarajevu. Zid će biti poprilično visok, i svojim izgledom dijelit će park na dva dijela. Planirana je sadnja autohtonog bosanskog voća; bit će tu rezdelija, šljiva, jabuka, trešanja i višanja, dudova i sličnog voća, koje će ujesen opadati, fermentirati po betonu, i ostavljati sive fleke. Sve dok ih PARK-ovci ne počiste :D

Planirana je i jedinstvena cjelina sadašnjeg parka sa platoom ispred Doma Armije. Znači - ćao parking :-)
Znači kao i prvi put kad je rađen konkurs- zna se rješenje i prije nego što je raspisan ikakav poziv?

Znam jednu osobu koja je bila u prvoj komisij za spomenik koji je trebao biti na trgu. Sam se povukao kad su mu rekli: "Porodice šehida zahtijevaju da to bude spomenik visok toliko i toliko metara, što će predstavljati to i to, i da bude oblika tog i tog :-) :-)

Ne bih da iznosim detalje, ali eto, sve vam to govori.
Nedoumica

#7569 Re: Sarajevo Construction

Post by Nedoumica »

A gdje će čika multiculturalni čovjek?
shalla

#7570 Re: Sarajevo Construction

Post by shalla »

BadBoy wrote:
Thorgerson wrote:

Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.
Kad god odem negdje vani, skontam koliko je moćno imati jedan (ili više) velikih gradskih trgova...
U protekle 2 godine sam hvala Bogu imao priliku da obiđem 10ak evropskih gradova po Italiji, Francuskoj i Španiji, skontaš da su trgovi ustvari najposjećeniji, nerijetko i najljepši dijelovi svakog grada 8-)
Ako se ovo gdje bude trebalo gurati ima vala i ja da se uključim na bilo koji način...
bumerangss

#7571 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

archi_a wrote:Naletih na neke slike Sarajeva iz bliske prošlosti, pa da postavim, neka stoji, čisto radi poređenja kako je bilo a kako je sad. Mišljenja sam da smo, iz niza razloga izgubili već u startu trke, jer smo za razliku od drugih glavnih gradova u tu trku krenuli ne sa početnih pozicija, već smo urbicidom postavljeni izvan stadiona, pa da bismo krenuli u trku, prvo smo morali ući na stadion i tek onda počeli trčati. Da bi se počelo novo graditi, valjalo je prije toga popraviti ono što je razvaljeno, a puno toga je bilo razvaljeno. Valjda se nećete ljutiti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Hvala na ovim ratnim slikama... kao djete koje je rat proveo u Sa... nekih slika se sjecam kao kroz maglu...
Sarajevo ljubavi moja :srce:
Logovan

#7572 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Neka si ti citirao sve i jednu sliku. Ima li još neko da citira? :oops: :D
Hajvan

#7573 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

treba je citarat na vrhu svake naredne stranice.
Cossack

#7574 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Hajvan wrote:treba je citarat na vrhu svake naredne stranice.
:thumbup:
Cossack

#7575 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Kanton Sarajevo će na proljeće biti veliko gradilište

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... gradiliste
Post Reply