https://sa-c.net/news-archive/other-new ... gradiliste
Kako su ljudi lijepo znali graditi i planirati...Thorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.
Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.
To je to!Thorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.
Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.
Možda i nije toliko nerealno. Svakako postoji inicijativa da se svi fakulteti presele na kampus.mistek wrote:Od svega toga, samo je neizvodivo tj. nerealno da se ruši dio ekonomskog fakulteta. Ali, po meni, nema ni veze. Nije to toliko ni strašno (mada svakako bolje da je kao nekada). Kada bi ovo ostalo sredili, Ferhadija pored, ma fantastično bi bilo. I to Sarajevu nasušno treba. I realno, ne vidim da je išta skupo tu. Osvjetliti ga, uraditi dobru podlogu, ukinuti bašte i ova ideja sa ukidanjem ograde kod crkve![]()
A kad se već priča o rušenju, ja bih najviše volio da se neko nekad usudi pokrenuti priču o rušenju zgrada oko BKC, tj. templa. Znači, kad bi bilo moguće, na bilo koji način otkriti ga s još jedne strane
Zašto je neizvodivo?mistek wrote:Od svega toga, samo je neizvodivo tj. nerealno da se ruši dio ekonomskog fakulteta. Ali, po meni, nema ni veze. Nije to toliko ni strašno (mada svakako bolje da je kao nekada). Kada bi ovo ostalo sredili, Ferhadija pored, ma fantastično bi bilo. I to Sarajevu nasušno treba. I realno, ne vidim da je išta skupo tu. Osvjetliti ga, uraditi dobru podlogu, ukinuti bašte i ova ideja sa ukidanjem ograde kod crkve![]()
A kad se već priča o rušenju, ja bih najviše volio da se neko nekad usudi pokrenuti priču o rušenju zgrada oko BKC, tj. templa. Znači, kad bi bilo moguće, na bilo koji način otkriti ga s još jedne strane
Pa nije EFSA najprofitabilniji zbog ovih prostorijawewa wrote:izmedju ostalog i zato sto je EFSA najprofitabilniji od fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gotovo je nemoguce ocekivati da ce pristati na sakacenje svojih prostorija. a nisu ni tamosnji profesori repe bez korijena, da se bilo sta odluci mimo njih.
obrtanje tezaBadBoy wrote:Pa nije EFSA najprofitabilniji zbog ovih prostorijawewa wrote:izmedju ostalog i zato sto je EFSA najprofitabilniji od fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gotovo je nemoguce ocekivati da ce pristati na sakacenje svojih prostorija. a nisu ni tamosnji profesori repe bez korijena, da se bilo sta odluci mimo njih.![]()
Mogu ostati profitabilni i u sklopu kampusa.
Zgrada mitropolije je sagrađena 1899 godine po projektu arhitekte Rudolfa Tonniesa. Ova zgrada je sagrađena neposredno uz objekat Saborne crkve Presvete Bogorodice (sagrađena 1872 godine). Ovoj zgradi arhitekt Rudolf Tonnies daje neoromaničku elevaciju po uzoru na najpoznatije srpske bogomolje čime, kroz odabir stilskog izraza, dosljedno izražava konfesionalnu pripadnost ove građevine. Time uspostavlja blizak odnos postojeće crkve i susjedne građevine, a ulici, tada već formiranoj, dodaje novo po duhu isto, ali formalno drugačije pročelje. U ovoj zgradi mitropolije od 1917 godine počinje sa radom i bogoslovija koja je ovdje preseljena iz Reljeva. Ubrzo nakon početka drugog svjetskog rata i formiranja tzv. Nezavisne Države Hrvatske vlasti prekidaju rad bogoslovije. Zgrada je uzurpirana i u njoj otvoren zatvor. Nacionalizacija ove zgrade je učinjena 1960 godine, nakon čega je u njoj prvobitno bio smješten Tehnički (Mašinski) fakultet, a zatim Ekonomski fakultet koji se i dan danas nalazi u ovoj zgradi, stim da je za potrebe Ekonomskog fakulteta, sagrađen novi dio zgrade prema Trgu Oslobođenja.
Kakve bolan ima veze jesu li profitabilni ili nisu, kada su i oni sami pristali da se sele u novu zgradu kada bude izgrađena. Jos dok je Trivun bio dekan. Pa njima je to u cilju jebote. Nije im sigurno u cilju da budu u jednoj nepratkicnoj staroj i tudjoj zgradi.wewa wrote:obrtanje teza
nije EFSA najprofitabilniji zbog lokacije, ali je zbog profitabilnosti uticajniji od drugih
i da, mogu oni stosta, samo je pitanje hoce li.

Pa Skaka je spominjao planove da se pravi veliki gradski trg.BadBoy wrote:Za ovu ideju sam se samo tako zapalio sad![]()
Ima li neki način da se ovo progura dalje, razmotri, da ne ostane samo ovako na forumu?
Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.Thorgerson wrote:Pa Skaka je spominjao planove da se pravi veliki gradski trg.BadBoy wrote:Za ovu ideju sam se samo tako zapalio sad![]()
Ima li neki način da se ovo progura dalje, razmotri, da ne ostane samo ovako na forumu?
E sad postoji ova opcija kod ekonomije, Marijin Dvor i Narodno pozoriste, gdje bi se rušenjem one zgrade (koje je planirano) spojio trg narodnog sa trgom pozorišta mladih. Takodjer i trg kod zeljeznicke stanice je isto tako prelijep i totalno nemastovito uredjen. Sluzi kao parking i ima naravno i jednu fontanu koja vise ne radi nego sto radi.
Meni licno se najvise dopada ova gore opcija i preuredjenje trga Alije Izetbegovica. Na Marijin Dvoru je gust saobracaj veliki roblem. Tu su tramvaji, puno automobila, jednostavno to je nemoguce rijesiti, a i skupo je. A ovo kod pozorišta, mislim to ce se svakako desiti, ali ne znam opet je malo zavuceno od glavnog protoka ljudi. Kod Svjetlosti i Ekonomije je Ferhadija glavno setaliste i taj trg bi vrvio od ljudi.
Pa nista...jedino da saljemo mailove na sve moguce i nemoguce adrese. Mada kazem, sigurno se ove opcije razmatraju...jer ne vidim gdje jos ima prostora za takvo nesto.
Hajde živ bio, osevapit ćeš se.BadBoy wrote: Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.
Vildana Taso će ti kosu počupati za ovo, ne miješaj joj se u posaoThorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
...
Znači kao i prvi put kad je rađen konkurs- zna se rješenje i prije nego što je raspisan ikakav poziv?high_volume wrote:Vildana Taso će ti kosu počupati za ovo, ne miješaj joj se u posaoThorgerson wrote:Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.
...![]()
Rušit će se park, neće izgledati kao danas. Na pola će biti izgrađen polukružni spomen zid, na njemu će biti ispisana imena svih poginulih, mislim policajaca, u Sarajevu. Zid će biti poprilično visok, i svojim izgledom dijelit će park na dva dijela. Planirana je sadnja autohtonog bosanskog voća; bit će tu rezdelija, šljiva, jabuka, trešanja i višanja, dudova i sličnog voća, koje će ujesen opadati, fermentirati po betonu, i ostavljati sive fleke. Sve dok ih PARK-ovci ne počiste![]()
Planirana je i jedinstvena cjelina sadašnjeg parka sa platoom ispred Doma Armije. Znači - ćao parking
Kad god odem negdje vani, skontam koliko je moćno imati jedan (ili više) velikih gradskih trgova...BadBoy wrote:Ako se dobro sjećam, ova strana trga (kod Ekonomije) je u Općina Stari Grad. Vidjet ću da kontaktiram neke ljude koje znam u općinskom vijeću i u gradskom vijeću (a mogao bih doći i do Skake) da malo popričamo o ovoj ideji.Thorgerson wrote:Pa Skaka je spominjao planove da se pravi veliki gradski trg.BadBoy wrote:Za ovu ideju sam se samo tako zapalio sad![]()
E sad postoji ova opcija kod ekonomije, Marijin Dvor i Narodno pozoriste, gdje bi se rušenjem one zgrade (koje je planirano) spojio trg narodnog sa trgom pozorišta mladih. Takodjer i trg kod zeljeznicke stanice je isto tako prelijep i totalno nemastovito uredjen. Sluzi kao parking i ima naravno i jednu fontanu koja vise ne radi nego sto radi.
Meni licno se najvise dopada ova gore opcija i preuredjenje trga Alije Izetbegovica. Na Marijin Dvoru je gust saobracaj veliki roblem. Tu su tramvaji, puno automobila, jednostavno to je nemoguce rijesiti, a i skupo je. A ovo kod pozorišta, mislim to ce se svakako desiti, ali ne znam opet je malo zavuceno od glavnog protoka ljudi. Kod Svjetlosti i Ekonomije je Ferhadija glavno setaliste i taj trg bi vrvio od ljudi.
Pa nista...jedino da saljemo mailove na sve moguce i nemoguce adrese. Mada kazem, sigurno se ove opcije razmatraju...jer ne vidim gdje jos ima prostora za takvo nesto.
Hvala na ovim ratnim slikama... kao djete koje je rat proveo u Sa... nekih slika se sjecam kao kroz maglu...archi_a wrote:Naletih na neke slike Sarajeva iz bliske prošlosti, pa da postavim, neka stoji, čisto radi poređenja kako je bilo a kako je sad. Mišljenja sam da smo, iz niza razloga izgubili već u startu trke, jer smo za razliku od drugih glavnih gradova u tu trku krenuli ne sa početnih pozicija, već smo urbicidom postavljeni izvan stadiona, pa da bismo krenuli u trku, prvo smo morali ući na stadion i tek onda počeli trčati. Da bi se počelo novo graditi, valjalo je prije toga popraviti ono što je razvaljeno, a puno toga je bilo razvaljeno. Valjda se nećete ljutiti.
Hajvan wrote:treba je citarat na vrhu svake naredne stranice.