Sarajevo Construction
- JavierBosnia
#7526 Re: Sarajevo Construction
Sta se radi oko Bosmala? Nisam u toku
- Thorgerson
#7527 Re: Sarajevo Construction
Ja sam cuo da se radi neki prilaz, zbog onog hotela koji se otvara u Bosmalu.JavierBosnia wrote:Sta se radi oko Bosmala? Nisam u toku
- So What!
#7528 Re: Sarajevo Construction
Pogledajte kako izgleda novi kosi lift na Ciglanama
U skladu sa planiranom dinamikom radovi na izgradnji kosog lifta na Ciglanama privode se kraju. Tako su u toku probne vožnje i završna tehnička podešavanja nove kabine, a sve sa ciljem, kako kažu iz općine Centar, zadovoljenja najstrožijih sigurnosnih aspekata.
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je lokalitet Ciglana kako bi se uvjerio u dinamiku radova na ugradnji novog kosog lifta. Izvođači radova su upoznali načelnika Ajnadžića sa dinamikom, te prezentirali novu kabinu koja pruža panoramski pogled.
Također, iz konzorcija kojeg čine firme "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo su istakli da su kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni video nadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost.
Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1.500 kg.
Da podsjetimo, konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže liftova, a predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obavili su ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.
Projekat izgradnje lifta zajednički finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.
Klix
- So What!
#7529 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja objekta nove osnovne škole na Šipu
SA-C
Do kraja ove godine biće završeni radovi dvije ugovorene faze projekta izgradnje novog objekta osnovne škole na Šipu.
Radnici angažovane firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo su tokom izgradnje prvog bloka A objekta buduće osnovne škole, u kojem se nalaze garažni prostor, sportska dvorana i kotlovnica, u cijelosti završili sa radovima na armirano-betonskoj konstrukciji ovog dijela objekta, zajedno sa postavljanjem vanjske PVC stolarije i krovnog pokrova.
''U toku su radovi na iskopu i izgradnji temelja za montažu požarnih stepenica na ovom bloku, što planiramo završiti do kraja ove godine. Na drugom dijelu objekta u bloku B izgrađena je prizemna etaža armirano-betonske konstrukcije i sada su u toku radovi na postavljanju PVC stolarije. Sa obezbjeđenjem dodatnih novčanih sredstava radovi će biti nastavljeni na unutrašnjem uređenju, te na izgradnji još jedne etaže bloka B objekta nove škole, što će biti realizovano u sljedećoj fazi ovog projekta naredne godine'', objasnio je Amir Sabljica, tehnički direktor „Unigradnje“ d.d. Sarajevo.
Radove izvodi pomenuta firma na osnovu sporazuma o izgradnji objekta škole kojeg su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme „Unigradnja“ d.d. Mustafa Duraković, na period od četiri godine, u vrijednosti od 5.916.146 konvertibilnih maraka.
Finansijeri ovog višemilionskog kapitalnog projekta su Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece.
-
Tuzla111
#7530 Re: Sarajevo Construction
Da li novi stanovi imaju PDV? Znam da je kao ukljucen u cijenu stana i da se na novi stan ne placa porez na promet nekretninama, valjda se tako zove(onaj od 5%). Da li to zamjenjuje PDV ili su 2 razlicite stvari.
Zanima me ovaj dio iz jednog teksta koji sam procitao:
".. porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put kupovinom stana ili kuće, također su oslobođeni plaćanja poreza."
Da li se taj popust moze ostvariti kod novih stanova? I da li se moze izvrsiti povrat ako je izvrsena uplata ali stan jos uvijek nije predat na koristenje.
Spadam u jednu od gore navedenih kategorija.
Hvala mnogo svima.
Zanima me ovaj dio iz jednog teksta koji sam procitao:
".. porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put kupovinom stana ili kuće, također su oslobođeni plaćanja poreza."
Da li se taj popust moze ostvariti kod novih stanova? I da li se moze izvrsiti povrat ako je izvrsena uplata ali stan jos uvijek nije predat na koristenje.
Spadam u jednu od gore navedenih kategorija.
Hvala mnogo svima.
- JThomas
#7531 Re: Sarajevo Construction
novi stanovi (prva prodaja nakon gradnje) jesu oporezovani PDVom, a nisu kantonalnim porezom na promet nekretnina. uopšte nisu u okviru kantonalnog zakona, i bilo kakva povlastica za nove stanove u PDV režimu bi morala ići sa državnog nivoa, sa nivoa propisa o PDVu. tako da ne, to ne vrijedi za nove stanove.
-
Tuzla111
#7532 Re: Sarajevo Construction
Kako se onda ovo raspisuje na kantonalnom nivou za oslobadjanje od PDVa? Znaci da sam ja u toj cijeni novog stana platio PDV? Jel procenat 17% i tu?JThomas wrote:novi stanovi (prva prodaja nakon gradnje) jesu oporezovani PDVom, a nisu kantonalnim porezom na promet nekretnina. uopšte nisu u okviru kantonalnog zakona, i bilo kakva povlastica za nove stanove u PDV režimu bi morala ići sa državnog nivoa, sa nivoa propisa o PDVu. tako da ne, to ne vrijedi za nove stanove.
- JThomas
#7533 Re: Sarajevo Construction
ne može te kantonalni nivo osloboditi PDVa. samo njegovog poreza na promet. jeste, u cijeni novog stana ti je PDV.
- Prpa.ba
#7534 Re: Sarajevo Construction
S druge strane, niko ne brani Kantonu da refundira placeni PDV ako je u cilju odredjeni vid stimulativne mjere. Naravno, to nije slucaj tako da se to nece desiti. 
- JThomas
#7535 Re: Sarajevo Construction
evo sad će samo što nije 
-
archi_a
#7536 Re: Sarajevo Construction
Naletih na neke slike Sarajeva iz bliske prošlosti, pa da postavim, neka stoji, čisto radi poređenja kako je bilo a kako je sad. Mišljenja sam da smo, iz niza razloga izgubili već u startu trke, jer smo za razliku od drugih glavnih gradova u tu trku krenuli ne sa početnih pozicija, već smo urbicidom postavljeni izvan stadiona, pa da bismo krenuli u trku, prvo smo morali ući na stadion i tek onda počeli trčati. Da bi se počelo novo graditi, valjalo je prije toga popraviti ono što je razvaljeno, a puno toga je bilo razvaljeno. Valjda se nećete ljutiti.

- Thorgerson
#7537 Re: Sarajevo Construction
Skaka potvrdio za N1: Razvijamo ideju za veliki gradski trg
http://ba.n1info.com/Vijesti/a306250/Sk ... i-trg.html
Marijin Dvor bi bio idealno mjesto. S tim da je ovo za mene ipak domen naučne fanztacije, da mi stavimo saobraćaj pod zemlju.
Zatim ga uvezati ulicom Franca Lehara sa trgom na Željezničkoj stanici i taj trg malo oživiti.
Napokon riješiti ono iza SCC-a livadu. Nek vide šta i kako hoće l pravit koncertnu dvoranu ili ne i šta se još može ondje napraviti.
Centar grada bi bio neprepoznatljiv!
Marijin Dvor bi bio idealno mjesto. S tim da je ovo za mene ipak domen naučne fanztacije, da mi stavimo saobraćaj pod zemlju.
Zatim ga uvezati ulicom Franca Lehara sa trgom na Željezničkoj stanici i taj trg malo oživiti.
Napokon riješiti ono iza SCC-a livadu. Nek vide šta i kako hoće l pravit koncertnu dvoranu ili ne i šta se još može ondje napraviti.
- JThomas
#7538 Re: Sarajevo Construction
to je poruka vlasnicima parcela da nisu dovoljno ozbiljni i konkretni. da bolje argumentuju i potkrijepe svoja idejna rješenja daljnjeg razvoja kvadranta b 
- drug_profi
#7539 Re: Sarajevo Construction
Samo nek pogledaju podvoznjak u B.Potoku na sta lici kod jacih oborina.
- thekupus
#7540 Re: Sarajevo Construction
Ta lokacija bi bila san snova. Ali isto tako i Park Svjetlosti, s Domom Armije i ostalim A-U zgradama okolo. Kao u velikim gradovima bi bilo.Thorgerson wrote:Skaka potvrdio za N1: Razvijamo ideju za veliki gradski trg
-
breuer
#7541 Re: Sarajevo Construction
upravo takothekupus wrote:Ta lokacija bi bila san snova. Ali isto tako i Park Svjetlosti, s Domom Armije i ostalim A-U zgradama okolo. Kao u velikim gradovima bi bilo.Thorgerson wrote:Skaka potvrdio za N1: Razvijamo ideju za veliki gradski trg
- So What!
#7542 Re: Sarajevo Construction
Grad predao zahtjev za izgradnju muzeja "Ars Aevi"
SA-C
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i pravobranilac Sanjin Smajlović predali su danas načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Muzeja savremene umjestnosti „Ars Aevi“, na lokaciji u Vilsonovom šetalištu.
Time je, faktički otvoren proces koji će rezultirati gradnjom muzeja u kojem će biti smještena jedna od najvrijednijih zbirki moderne umjetnosti u Evropi i svijetu.
"Izgradnja Muzeja Ars Aevi, bez sumnje je jedan od najvažnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu posljednih nekoliko desetljeća. Zato smo ga uzeli kao prioritet, ma koliko ambiciozan bio. Danas smo otvorili proces koji omogućava do kraja ovog mandata gradske admistracije počnemo građevinske radove" – rekao je gradonačelnik Skaka.
Uvjeren je, dodao je gradonačelnik, da će dobiti podršku Općine Novo Sarajevu, ali i svih u BiH kako bi ovaj grad i država dobili muzej savremene umjetnosti u koji će biti smještena zbirka Ars Aevi koji sačinjavaju djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika.
Sastanku u Općini Novo Sarajevo sa načelnikom Koldžom prisustvovao je i osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić Enjo. Prema njegovim riječima, konačno je projekt „Ars Aevi“ doveden na pravi kolosjek. Grad Sarajevo je ove godine osnovao i Javnu ustanovu „Ars Aevi“.
"Optimist sam da će naš san biti ispunjen. Ova misija da Sarajevo dobije muzej savremene umjetnosti, a ta vrijedna djela iz kolekcije dobiju svoj stalni dom je na pravom putu" – rekao je Hadžiomerspahić.
- So What!
#7543 Re: Sarajevo Construction
19,5 miliona KM za realizaciju kapitalnih projekata u opštini Novi Grad
SA-C
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je druženje sa predstavnicima medijskih kuća i tom prilikom rezimirao projekte koji su realizirani u godini koja je iza nas.
Prije svega, načelnik se osvrnuo na 12 projekata koji su simbolično najavljeni na prošlogodišnjoj press-konferenciji, od kojih je završena izgradnja jedne od najboljih škola u Kantonu Sarajevo, OŠ „Aneks“ sa sportskom dvoranom i dječijim vrtićem. Otvorena je sportska dvorana u OŠ „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, dječije igralište u ulici Hekim Oglu Ali-paše, a pri kraju je i izgradnja igrališta u Bojniku.Također, otvoren je i Dom oslobodilaca na Žuči, te obnovljeno 25 ulica.
„Sportska dvora uz školu „Umihana Čuvidina“ gradi se punom parom. Očekujemo da u aprilu ili maju bude završena kompletna konstrukcija tog objekta, nakon čega će uslijediti radovi na unutrašnjem dijelu objekta za čiju je izgradnju Općina osigurala 3,5 miliona KM. Realizira se najveći infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja, Deveta transverzala, gdje je u toku izgradnja mosta preko željezničke pruge u vrijednosti od oko 10 miliona KM, a plan je da se do aprila ili maja završi kompletan most, nakon čega ostaje spajanje sa ulicom Safeta Zajke kružim tokom koji će biti izgrađen. To je projekat koji se realizira zajedno sa Direkcijom za puteve KS, a najveći je infrastrukturni projekat iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno““, rekao je načelnik Efendić.
Također je kazao da najavljena rekonstrukcija sportske dvorane u Centru „Safet Zajko“ nije započeta, ali da trenutno najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić ima namjeru da investira u rekonstrukciju i izgradnju objekta za potrebe treniranja košarke, te da je procedura za Nurkićevu investiciju u već postojeći objekat u Centru "Safet Zajko" započeta.
Kada je u pitanju DZ „Novi Grad“ načelnik je kazao da sufinasijeri projekta Zavod zdravstvenog osiguranja, putem JU Dom zdravlja i Ministarstvo zdravstva KS, nisu uspjeli da nađu načina da izvrše svoju obavezu finansiranja vanjskog uređenja DZ i izgradnje parkinga, te da je Općina rebalanskom budžeta krajem oktobra, osigurala sredstva da se završe ti radovi. Radovi su u toku i trebali bi biti završeni početkom proljeća.
Završen je i idejni projekat Centralnog trga na Dobrinji, koji će nositi naziv Trg bosansko - američkog prijateljstva, a njegova izgradnja počet će u narednom periodu.
Kenan Bukva, šef Odsjeka za komunalne poslove Službe za investicije predstavio je projekte koji će se realizirati u narednoj godini na području općine Novi Grad. Kazao je da je na jučerašnjoj sjednici OV usvojen budžet Općine Novi Grad u iznosu od 41,8 miliona KM koji omogućava da se razvoj Novog Grada nastavi još bržom dinamikom. Naglasio je da će oko 50 posto budžetskih sredstava, tj. 19,5 miliona KM biti usmjereno u kapitalne infrastrukturne projekte. "Za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju izdvojeno je 2,5 miliona KM, za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže i ostalu komunalnu infrastrukturu oko 2,6 miliona KM, u rekonstrukciju i održavanje cesta i lokalnih puteva obezbjeđen je 1,1 milion KM, te 1,5 miliona za izgradnju sportskih terena i dječijih igrališta“, rekao je Bukva, ističući da će se nastaviti i sa izgradnjom šetališta, javne rasvjete i drugih projekata bitnih za život građana.
Istaknuto je da je veliki broj kapitalnih projekata i mjera koje se provode u oblasti privrede proizašao iz Strategije razvoja za period 2014. -2020. godina i da već daju značajne rezultate. Kako je naglasio Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvo,j osnovni cilj razvojne Strategije je konkurentna privreda koja će generisati nova radna mjesta.
„Rezultat podsticajnih mjera kojima se podržava ekonomski razvoj u ovoj lokalnoj zajednici, a koje se provode od kraja 2012. do kraja 2018. godine je 5.155 novih radnih mjesta u Novom Gradu, što znači da je u Novom Gradu godišnje kreirano po hiljadu novih radnih mjesta“, izjavio je Kahrović.
- So What!
#7544 Re: Sarajevo Construction
Kosi lift na Ciglanama od danas ponovo u funkciji
SA-C
Kao što je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić dao obećanje, prije svega stanovnicima, prilikom potpisivanja ugovora o rekonstrukciji da će kosi lift na Ciglanama biti završen do kraja godine, u ponedjeljak 31. decembra ozvaničen je završetak navedenog projekta.
Načelnik Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja po prvi put su koristili novi kosi lift kako bi sa polazne stanice došli na vrh Ciglana.
Prema riječima načelnika Ajnadžića izgradnja kosog lifta je završena, ali preostalo je još posla da se uradi kako bi projekat bio u potpunosti zaokružen.
"Mi smo dali obećanje da će izgradnja biti završena do kraja 2018. godine i obećanje je ispunjeno. Danas sam i sretan, ali i tužan. Sretan jer je kosi lift izgrađen, ali tužan jer nismo riješili pitanje upravljanja kosim liftom. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana riješiti i to pitanje i zajedno sa ministrom Štetom i gradonačelnikom Skakom pronaći pravno lice koje će upravljati kosim liftom. S obzirom da nismo uspjeli formirati firmu Općine Centar naš zahtjev je da upravljanje kosim liftom preuzme pravno lice čiji je osnivač Grad Sarajevo ili firma Gras", istakao je Ajnadžić.
Gradonačelnik Skaka je pohvalio realizaciju ovog projekta.
"Svi znamo koliko kosi lift znači stanovnicima Ciglana i drago mi je što je Općina Centar u saradnji sa resornim ministarstvom uspjela realizovati ovaj projekat", kazao je Skaka.
I ministar Šteta je imao samo riječi hvale za realizovani projekat.
"Drago mi je što samo nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti prisustvujem jednom ovakvom događaju. Kao dijete sam dolazio na Ciglane i koristio kosi lift. Znam koliko je teško bilo stanovnicima Ciglana u proteklih nekoliko mjeseci i vjerujem da su oni danas najsretniji", kazao je Šteta.
Ljubo Rokvić, stanovnik Ciglana je istakao da starijim stanovnicima Ciglana kosi lift mnogo znači.
"Znam mnogo mojih komšija koje su u proteklom periodu bukvalno bile zatvorene u stanove jer nisu mogli ni da siđu ni da se popnu na vrh Ciglana. Hvala načelniku Ajnadžiću koji je ispunio ono što je obećao ljetos. Stari lift nije bio u upotrebi, a i kada je radio nije bio tehnički ispravan tako da nismo smjeli riskirati. Sada imamo novi lift i ovo je veliki dan za nas", naglasio je Rokvić.
Da podsjetimo, za realizaciju ovog projekta je uloženo više od 800 hiljada KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.
Za izvođača radova na rekonstrukciji kosog lifta je, nakon provedene tenderske procedure, odabran konzorcij firmi „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica i „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Firma iz Gračanice je bila zadužena za demontažu starih liftova, te montažu nove panoramske moderno opremljene kabine koja putnicima omogućava razgledanje tokom vožnje. Firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo je bila zadužena za građevinske radove.
Prvo je urađena demontaža starih kabina postojećeg kosog lifta nakon čega su stručnjaci iz Instituta za materijale i konstrukcije obavili ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog, modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.
S obzirom na to da pravo raspolaganja zemljištem na kojem se nalazi kosi lift na Ciglanama ima Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina Centar ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, načelnik Ajnadžić je ranije uputio Zavodu prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji kosog lifta na Ciglanama. Odlukom Skupštine KS data je saglasnost da Općina Centar i Zavod za izgradnju KS potpišu sporazum, te da se riješe sva imovinsko-pravna pitanja prije izgradnje novog kosog lifta.
Potpisanim ugovorom Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta je uložilo zemljište, a Općina Centar je u saradnji sa Vladom KS finansirala troškove izgradnje novog lifta. Tokom perioda rekonstrukcije lifta Općina Centar je obezbijedila redovan kombi prevoz koji je besplatno prevozio naše sugrađane od ulaza u kompleks Zetre do vrha naselja Ciglane i nazad.
- johntra
#7545 Re: Sarajevo Construction
Šta je sa drugim šinama i drugom kabinom? samo će jedna biti ili?
- DaffyDuck
#7546 Re: Sarajevo Construction
Kad je prodan Nacional 
-
black64
#7547 Re: Sarajevo Construction
ima li neka vizualizacija ovog trga na M. Dvoru što bi se trebao nekad napraviti ?
- So What!
#7548 Re: Sarajevo Construction
@sarma sa SSC-a je napravio odličan presjek ...
evo probat ću ja na brzinu, namjerno izostavljajući izgradnju stambenih objekata i rekonstrukciju postojećih ulica (asfaltiranje). to su mi najdosadniji projekti... dakle idemo
završeno- započeto u 2019
- Trebevićka žičara - apsolutni broj 1
- započela rekonstrukcija i proširenje aerodroma Butmir. apsolutni broj 2. bio bi broj 1 da se ove godine završava.
- u izgradnji most na IX transferzali prema Boljakovom potoku - napokon
- realiziran KT Sokolović Kolonija i cca 1km ceste prema Hrasnici, započeta preostala dionica do spoja sa KT u Hrasnici.
- izgrađena cesta i šetalište uz desnu obalu željeznice od Butmirske ceste do hotela Hollywood
- izgrađena cesta iza Porodilišta
- završetak radova na proširenju južne longitudinale od II transferzale do granice sa opštinom Novi Grad, uključujući i KT Hrasno Brdo sa pothodnicima
- simboličan početak radova na I transferzali od Gazproma do ulaza u budući tunel
- obnovljena fasada na Olimpijskom muzeju, Bogosloviji, zgradi Ministarstva odbrane, Narodnoj banci
- obnovljena Baščaršijska džamija
- otvoren Swissotel u sklopu SCC
- nastavljeni radovi na izgradnji i obilježavanju biciklističkih staza kroz opštinu Novo Sarajevo. apsolutni kiks napravljen na Vilsu u sklopu tog projekta
- završen dom Boško Buha i promjenio ime
- u izgradnji poluolimpijski bazen u sklopu FASTO na Jezeru
- rekonstruisan teren na Grbavici, grad dobija stadion koji može dostojno ugostiti reprezentaciju t
- napravljen je"trg" umjesto parkinga ispred Pozorišta mladih
- obnovljen "trg" Prvog korpusa Armije BiH ispred opštine Centar
- obnovljen Merhemića trg
- obnovljene staze i mobiljar u parku kod Druge gimnazije
- u izgradnji pješački most na Ilidži koji spaja naselja Otes i Pejton
- rekonstrukcija i otvorenje zgrade NS FS BiH
- dogradnja dvorane Vistafon
- rekonstrukcija zgrade Hidrogradnje, danas HQ Union banke
- rekonstrukcija i popločavanje Aleje lipa
- otvorena OŠ Aneks, počela izgradnja OŠ Šip, već daleko odmakla
- značajna ulaganja na Bjelašnici u vidu sistema za osnježavanje i šestosjeda
- izgrađen kosi lift na Ciglanama
- postavljena fasada na ASU
- rušenje tri klinike unutar UKCS i njihovo preseljenje u centralni blok
- rekonstrukcija stepeništa kod olimpijskog muzeja
- obimni restauratorski radovi u arheološkom odjeljenju zgrade Zemaljskog muzeja, finansira SAD
najavljeno za 2019
- početak radova na izgradnji Univerzitetske biblioteke - apsolutni broj 1, 2 i 3
- možda i početak radova na ARS AEVI - ipak malo izvjesno
- obnova fasade na Historijskom muzeju
- KT na spoju II trans i južne longitudinale
- spoj V transferzale i južne longitudinale kod Bosmala
- izgradnja Austrijske kuće i vjerovatno obnova tamošnjeg parka
- izvjestan početak radova na izgradnji KT Šip između Forda i Hyundai salona i izmještanje Alipašine ulice
- tender za tunel Kobilja Glava i dionicu I trans do Hotonja. početak radova malo izvjestan
- rekonstrukcija Štrosmajerove ulice i preostalog dijela Ferhadije. nadam se da će se sjetiti i uraditi pa popločati i oko katedrale
- ostaje upitan početak radova na srušenoj zgradi Feroelektra, tzv hotel Hilton
- proširenje ulice Džemala Bijedića od spoja sa S.Aleksića do spoja sa I. Andrića - investitori kanton i opština NG
- početak radova na izgradnji tramvajske mreže na dionici Ilidža - Hrasnica
- izgradnja skijaške staze na Trebeviću
- početak radova na hotelu Vidikovac na Trebeviću
- dugo najavljivani početak radova na izgradnji podzemne garaže i trga preko puta Vijećnice od strane opštine Stari Grad. sredstva obezbijeđena, u toku izbor izvođača radova
- najava memića o izgradnji ceste koja će spajati Pejton, Osjek i Otes zajedno sa šetalištem i biciklističkom stazom. preduslov završetak radova na regulaciji korita rijeke Bosne. mislim malo izvjesno
- izgradnja višeetazne garaže na Alipašinom Polju od 280 mjesta - najava opštine NG
- pravi početak radova na bazenu na Dobrinji - opština NG
- završetak radova na izgradnji dvorane u sklopu OŠ Umihana Čuvidina, ne bih spominjao da se ne radi o velikoj dvorani kao i garažom ispod, u sklopu dvorane i obdanište, ambulanta...
- istovremeno početak radova na KT Boljakov potok i proširenje ulice Safeta Zajke od KT na lot 2c zaobilaznice do Boljakovog
- kružni tok na Vogošćanskoj petlji - pa valjda mora ove godine!
- početak radova na rekonstrukciji tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja - vidjet ćemo...
- iz opštine centar najavili su produženje obale MAka Dizdara do Drvenije - ipak mislim malo izvjesno
- rekonstrukcija i dogradnja Doma zdravlja Stari Grad
- početak radova na novoj zgradi MUP-a u Hamdije Ćemerlića
- dugo najavljivani KT na spoju H. Ćemerlića i sjeverne longitudinale, te kod FDS-a
- krov istočne tribine na stadionu Grbavica, sredstva obezbijedio FS BiH
- iluminacija objekata od javnog značaja - najavio Skaka
- arheološki park Kalin-hadži Alijine džamije
veliki upitnici, jako neizvjesno, ali sve je moguće u ovom gradu
- hastahana - može bit' nešto, ajnadžiću se žuri
- nulta transferzala - ma garant neće
- žičara za nahorevo - he he - šala, ali memić kaže da ima invesitora za onu od hrasnice ka igmanu, a ima najava i iz sunnylanda
- rušenje hotela pošta i spajanje trgova ispred pozorišta mladih i narodnog pozorišta u jednu cjelinu
- Tibra toranj na MD čiji smo render gledali?
- proširenje XII transferzale od stupske prema aerodromu - jpcfbih daju lovu ali su spoooriii
- hoće li se iko sjetiti krova na ledenoj dvorani?
- željin jug - teško s novom upravom
- dvije trake bolničkom uz ukcs i KT na vrhu. srušena je derma, u par navrata je bilo najava... ko zna možda nas iznenade
eto to bi bilo to, za sada se ničeg više ne mogu sjetiti, vi dopunjavajte...
sve u svemu, lično nisam zadovoljan sa 2018-om, posebno kada uzmemo u obzir da nam se žičara desila, tj velikim dijelom je donirana i finansijska konstrukcija je zatvorena godinu ranije. na aerodromu se kasno počelo s radovima, a i to se finansira iz vlastitih prihoda. najveći kantonalni projekat - južna longitudinala se zapravo kilavila cijelu 2017u godinu da bi nekako bila privedena kraju sa traljavim završecima na obje strane izgrađene dionice. tender za prvu transferzalu je poništavan, KT Šip su najavili izgradnju i rekli sve je spremno da bi skontali da za zemlju na kojoj se gradi nije izvršena eksproprijacija... stoga, iako je lijepo vidjeti zaista visoke ambicije i planove za 2019-u, nisam baš siguran koliko će se od najavljenog ostvariti kada su u pitanju projekti koje vodi ili finansira kanton. aparat je dokazano nesposoban (vidjeti samo ove fail-ove u 2018oj)), a tu je i postizborna tranzicija vlasti koja će biti jako spora i trebat će vremena da nova većina napravi konstrukciju kroz koju može kvalitetno upravljati kantonom. ipak treba biti optimista, lista projekata za ovu godinu je zaista impozantna i tu se nalaze sjajne stvari koje su nam prijeko potrebne a među njima i neke generacijske stvari poput Univerzitetske biblioteke, ARS aevi a koji bi mogle dati jednu sasvim novu dimenziju našem gradu.
-
mistek
#7549 Re: Sarajevo Construction
Kojom magijom je neko planirao produžiti obalu Maka Dizdara do Drvenije? Mislim, ideja je fantastična, genijalna, ali izvedbeno moguća ko kosmodrom na Humu.
Ta strana vapi za uređenjem svakako. Dio Čobanija-Drvenija, pa onda od Drvenije do Ćumurije isto. Hajd što papagajku ne možeš skloniti, ali bi se cijeli dio mogao malo ureediti.
A i vakat je da se neko pozabavi Trgom Alije Izetbegovića. Onaj prostor mora biti udarni. Prostor ko prostor, plus okolina (saborna crkva, zgrade u Ferhadiji, tržnica, dom armije, umjetnička galerija) su perfektni.
A i vakat je da se neko pozabavi Trgom Alije Izetbegovića. Onaj prostor mora biti udarni. Prostor ko prostor, plus okolina (saborna crkva, zgrade u Ferhadiji, tržnica, dom armije, umjetnička galerija) su perfektni.
- Thorgerson
#7550 Re: Sarajevo Construction
Plus - dograđeni dio ekonomije srušiti i vratiti u prvobitno stanje.

Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.
Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.

Ukloniti sve ono smeće od onih privremenih kafica, basti i ostalih gluposti, Spojiti ga sa trgom ispred Doma Armije (onaj parking ukinuti). Cestu na onom dijelu staviti one kockice. Sve urediti u jednu cjelinu, srediti hortikulturu, poplocati sve, urediti prilaze. Ogradu kod ckrve ukloniti.
Za veoma malo novca bi dobili samo takav gradski trg.