Klix
U namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva, ali i iz snažnog opredjeljenja u zaštiti okoliša, Općina Centar Sarajevo je finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH. Ipak, s obzirom da u Općini nisu zadovoljni realizacijom projekta, zatražili su povrat novca.
Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO "Opus" simbolično je nazvan "pluća grada", a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire.
Međutim, zelena fasada, od trenutka postavljanja, nikada nije "zaživjela", pa su se u posljednje vrijeme javile i opravdane kritike javnosti.
Općina Centar Sarajevo je sklopila ugovor sa NVO "Opus" prema kojem je izdvojila 70 hiljada maraka za ovaj projekat, ali i, kao odgovorna lokalna zajednica, članom navedenog ugovora zaštitila novac građana ukoliko se projekat ne realizuje u potpunosti i na odgovarajući način.
S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od NVO „Opus“, te vraćanje fasade u prvobitno stanje.
"Općina Centar vas je u više navrata obavijestila o uočenim nepravilnostima u realizaciji projekta 'pluća grada', odnosno o uočenom problemu koji se odnosi na projektovani sistem navodnjavanja, činjenicu da su sadnice skoro u potpunosti prestale sa vegetacijom, te vas pozivala da u što kraćem roku otklonite probleme. Stručna komisija za komunalne poslove Općine Centar je 17. augusta 2018. godine izvršila obilazak i ustanovljeno je da vegetativna razvijenost sadnica nije poboljšana u odnosu na izvještaj ove komisije od 9. jula ove godine. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine Centar niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje", stoji u obavijesti koju je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uputio prema NVO "Opus".
Prema riječima načelnika Ajnadžića, na ovom mjestu će u narednom periodu, a u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti urađena fasada sa motivom srebreničkog cvijeta.
Sarajevo Construction
- So What!
#6876 Re: Sarajevo Construction
Sarajevska Općina Centar traži povrat novca jer zelena fasada nije "zaživjela"
- thekupus
#6877 Re: Sarajevo Construction
Ilidža i nova cesta iz ugla bašte hotela Malak

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6878 Re: Sarajevo Construction
Da li je ispravan naziv sarajevskog naselja Rečica (kako ja pamtim) ili je pravilno Rječica kako većinom sada pišu i govore?
- Qler
#6879 Re: Sarajevo Construction
Mislim da je Rječica... bar kako ja znam tako su ga zvali...
- mk ultra
#6880 Re: Sarajevo Construction
https://bs.wikipedia.org/wiki/Re%C4%8Di ... prov=sfla1Qler wrote:Mislim da je Rječica... bar kako ja znam tako su ga zvali...
Evo ga i na wikipediji, i google maps prepoznaje kao Rečica...
Svasta i ja gledam, ali jbg ima razlike
- saibaba
#6881 Re: Sarajevo Construction
Ovo je meni ruglo i da je zaživjelaSo What! wrote:Sarajevska Općina Centar traži povrat novca jer zelena fasada nije "zaživjela"
Klix
U namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva, ali i iz snažnog opredjeljenja u zaštiti okoliša, Općina Centar Sarajevo je finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH. Ipak, s obzirom da u Općini nisu zadovoljni realizacijom projekta, zatražili su povrat novca.
Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO "Opus" simbolično je nazvan "pluća grada", a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire.
Međutim, zelena fasada, od trenutka postavljanja, nikada nije "zaživjela", pa su se u posljednje vrijeme javile i opravdane kritike javnosti.
Općina Centar Sarajevo je sklopila ugovor sa NVO "Opus" prema kojem je izdvojila 70 hiljada maraka za ovaj projekat, ali i, kao odgovorna lokalna zajednica, članom navedenog ugovora zaštitila novac građana ukoliko se projekat ne realizuje u potpunosti i na odgovarajući način.
S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od NVO „Opus“, te vraćanje fasade u prvobitno stanje.
"Općina Centar vas je u više navrata obavijestila o uočenim nepravilnostima u realizaciji projekta 'pluća grada', odnosno o uočenom problemu koji se odnosi na projektovani sistem navodnjavanja, činjenicu da su sadnice skoro u potpunosti prestale sa vegetacijom, te vas pozivala da u što kraćem roku otklonite probleme. Stručna komisija za komunalne poslove Općine Centar je 17. augusta 2018. godine izvršila obilazak i ustanovljeno je da vegetativna razvijenost sadnica nije poboljšana u odnosu na izvještaj ove komisije od 9. jula ove godine. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine Centar niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje", stoji u obavijesti koju je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uputio prema NVO "Opus".
Prema riječima načelnika Ajnadžića, na ovom mjestu će u narednom periodu, a u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti urađena fasada sa motivom srebreničkog cvijeta.
-
amko761
#6882 Re: Sarajevo Construction
Hehe kako farbaju levate, čuj zatražili povrat novca. Udruženje osnuju tri fižičke osobe sa 50 KM takse. Mogu ih za neku stvar povući sada.
Kako lako lapiše 70 milja jbt. Uzeše levate
-
azdralovic
#6883 Re: Sarajevo Construction
A levati smo mi od cijih para su se namirili i jedni i drugiamko761 wrote:Hehe kako farbaju levate, čuj zatražili povrat novca. Udruženje osnuju tri fižičke osobe sa 50 KM takse. Mogu ih za neku stvar povući sada.
- drug_profi
#6884 Re: Sarajevo Construction
Tesko da su levati. Hajd ti napravi udruzenje i ponudi projekt za 70K iz budzeta.
Znalo se tu sve.
Levati su oni koji popuse ovu pricu.
Znalo se tu sve.
Levati su oni koji popuse ovu pricu.
-
amko761
#6885 Re: Sarajevo Construction
Pa na nas sam i mislio. Nas farbaju satro povratom novca. I da, uzese levate tj. Sve nas. Zna se ko ce to platiti.
- JThomas
#6886 Re: Sarajevo Construction
zelena fasada mrtvorođena...
- Cossack
#6887 Re: Sarajevo Construction
JThomas wrote:zelena fasada mrtvorođena...
- mk ultra
#6888 Re: Sarajevo Construction
zasto bi ovo funkcioniralo ako ne funkcionira 10 sličnih projekata?E.B. wrote:https://www.youtube.com/watch?v=p1f4vC7xz5A
poljine hills (shad invest) propali
oni na brdu preko napravili i zjape prazne
itd...
- Haris.ba
#6889 Re: Sarajevo Construction
Zato što projekti na području Hadžića bolje funkcioniraju nego oni na području općine Centar. Zašto? Ne znam ni ja.mk ultra wrote:zasto bi ovo funkcioniralo ako ne funkcionira 10 sličnih projekata?E.B. wrote:https://www.youtube.com/watch?v=p1f4vC7xz5A
itd...
Kapitalizam. Loše firme i projekti se moraju pustiti da propadnu. Država samo neka uganja da se uradi cesta, kakve komunalije i slično. Jer ovi projekti su odlične šanse za rješavanje komunalija.
- Hajvan
#6890 Re: Sarajevo Construction
Haris.ba wrote:Zato što projekti na području Hadžića bolje funkcioniraju nego oni na području općine Centar. Zašto? Ne znam ni ja.mk ultra wrote:zasto bi ovo funkcioniralo ako ne funkcionira 10 sličnih projekata?E.B. wrote:https://www.youtube.com/watch?v=p1f4vC7xz5A
itd...
Kapitalizam. Loše firme i projekti se moraju pustiti da propadnu. Država samo neka uganja da se uradi cesta, kakve komunalije i slično. Jer ovi projekti su odlične šanse za rješavanje komunalija.
Jer su namjenjeni turistima sa bliskog istoka, docim ti po centru za domace stanovnistvo koje vise voli da se gura po Nukleusima Tibrinim, no da su rahat u Vrtovima Riverine. Istovremeno, domaci covjek vise voli sam sagraditi kucu 11 x 13 od 3 sprata na klizistu a sve na 200 kvadrata placa na divlje (nikad je dovrsiti do kraja), no da kupi normalnu kucicu u uredjenom okruzenju na tim Poljinama…
Kod bosnje je dakle obratno- dobri projekti propadaju, a losi cvjetaju i sire se…
- Haris.ba
#6891 Re: Sarajevo Construction
Ne znam ni da su ovi projekti po Centru namjenjeni domaćem stanovništvu.
Istina je da većinu kuća naš narod pravi decenijama. I da mu ne odgovara gotova kuća. Jer većina kupaca bi se onda odlučila za stan na porezu Malta - Marindvor. To je stvar slabe kupovne moći. Pa država toleriše i nelegalnu gradnju i višedecenijsku gradnju.
Prije mi nešta izgleda da Arapima ne odgovara ta lokacija. Pa ima sigurno i veze što su zemlje odakle su Arapi koji su počeli ovamo dolaziti susreću da nesigurnošću i finansijkom i sigurnosnom vezano za odnose na Bliskom Istoku. Bahrein, Katar, a donekle i UAE i Kuvajt imaju određene belaje.
Ali, istinu vjerovatno znaju samo oni koji su nekako povezani sa tim projektima.
Istina je da većinu kuća naš narod pravi decenijama. I da mu ne odgovara gotova kuća. Jer većina kupaca bi se onda odlučila za stan na porezu Malta - Marindvor. To je stvar slabe kupovne moći. Pa država toleriše i nelegalnu gradnju i višedecenijsku gradnju.
Prije mi nešta izgleda da Arapima ne odgovara ta lokacija. Pa ima sigurno i veze što su zemlje odakle su Arapi koji su počeli ovamo dolaziti susreću da nesigurnošću i finansijkom i sigurnosnom vezano za odnose na Bliskom Istoku. Bahrein, Katar, a donekle i UAE i Kuvajt imaju određene belaje.
Ali, istinu vjerovatno znaju samo oni koji su nekako povezani sa tim projektima.
-
azdralovic
#6892 Re: Sarajevo Construction
meni se cini da su mahom propali projekti koji su ocekivali da prodaju pa da onda prave... ovi koji stvarno imaju sredstva nesto su i napravili...Haris.ba wrote:Ne znam ni da su ovi projekti po Centru namjenjeni domaćem stanovništvu.
- saibaba
#6893 Re: Sarajevo Construction
Pa i ti kad bi kupovao vikendicu na moru ne trazio u centru splitaHaris.ba wrote:Ne znam ni da su ovi projekti po Centru namjenjeni domaćem stanovništvu.
- Haris.ba
#6894 Re: Sarajevo Construction
Konkretno u Splitu bih baš tražio u centru. U Dioklecijanovoj (to je nešta kod nas ko Kovači, ili Alifikovac), ili negdje što je hajde donekle pandan Poljinama - kuće uz Marjan.
Kuće oko Hadžića su ko kuće u Dugopolju.
- mk ultra
#6895 Re: Sarajevo Construction
Vecinom sam sve ove kuce obisao
Prosle godine u Lokvama cista erotika kuce, plis ljubicasti po zidu u spavacoj, raspored nikakav... 5 kuca i zavrsili
Moze neko nacrtati 100 kuca, ali budimo realni koliko je trazeno nesto sto se cijeni 300k KM i vise a nema ni prilaza sređenog... Nacrta se 100 komada, napravi 5-10 kupljenih, investitor napravi jos koju i stane se na tome...
Prosle godine u Lokvama cista erotika kuce, plis ljubicasti po zidu u spavacoj, raspored nikakav... 5 kuca i zavrsili
Moze neko nacrtati 100 kuca, ali budimo realni koliko je trazeno nesto sto se cijeni 300k KM i vise a nema ni prilaza sređenog... Nacrta se 100 komada, napravi 5-10 kupljenih, investitor napravi jos koju i stane se na tome...
- So What!
#6896 Re: Sarajevo Construction
U toku gradnja novog pješačkog mosta preko rijeke Željeznice
U naselju Pejton, u toku je gradnja novog pješačkog mosta preko rijeke Željeznice. Rok za izgradnju mosta je 12 mjeseci.Vrijednost radova iznosi 1.379.823,15 KM, a na konkursu za izvođača radova je izabrana firma "Porobić" iz Zavidovića, dok je podizvođač firma Pont d.o.o”.
Riječ je o pješačkom mostu koji je namijenjen povezivanju jednog dijela Ilidže i industrijske zone. Iako u blizini postoji most za pješake i vozila, on godinama nije pogodan za građane koji žele pristupiti industrijskoj zoni.
Dužina mosta je 92,65 metara.Nadzor je povjeren firmi In d.o.o. Projekat je uradila firma TZI Inženjering d.o.o. Sarajevo. Radove finansira Općina Ilidža.
SA-C
- saibaba
#6897 Re: Sarajevo Construction
To je onda kuća u splitu a ne vikendica na moru. Arapi vole bosansku prirodu i zelenilo a ne mahale i sokake. Lokacije gdje prave kuće su otprilike lokacije gdje su i sarajlije pravile vikendice. ne poznajem nikoga ko je kupio zemlju da pravi vikendicu na Bistriku ili Kovačima.. Ali itekako znam ljudi sa vikendicama na Lokvama, Misevicima, Mehinoj luci, Rakovici itd.. Tako da to nije nista čudnoHaris.ba wrote:Konkretno u Splitu bih baš tražio u centru. U Dioklecijanovoj (to je nešta kod nas ko Kovači, ili Alifikovac), ili negdje što je hajde donekle pandan Poljinama - kuće uz Marjan.
- mk ultra
#6898 Re: Sarajevo Construction
i na kraju Lokve postadoše ko alifakovac natrpane...saibaba wrote:To je onda kuća u splitu a ne vikendica na moru. Arapi vole bosansku prirodu i zelenilo a ne mahale i sokake. Lokacije gdje prave kuće su otprilike lokacije gdje su i sarajlije pravile vikendice. ne poznajem nikoga ko je kupio zemlju da pravi vikendicu na Bistriku ili Kovačima.. Ali itekako znam ljudi sa vikendicama na Lokvama, Misevicima, Mehinoj luci, Rakovici itd.. Tako da to nije nista čudnoHaris.ba wrote:Konkretno u Splitu bih baš tražio u centru. U Dioklecijanovoj (to je nešta kod nas ko Kovači, ili Alifikovac), ili negdje što je hajde donekle pandan Poljinama - kuće uz Marjan.
niko ovdje ne osporava gradnju, i meni je drago da se pravi jer dosta ljudi ovdje živi od toga pa i firma u kojoj radim na neki način živi od toga (ne 100% ali dobrim dijelom).. ali jbt kad sve živo natrpaš koliko god može i kad ništa nije usaglašeno ni planirano, normalno da će biti odron
- Haris.ba
#6899 Re: Sarajevo Construction
Jest. Da nisu došli Arapi mi bi sve po urbanizmu radili.
Šta znači prenatrpano? Koliko kuća treba okućnice u Lokvama da ne bi bilo prenatrpano?
Šta znači prenatrpano? Koliko kuća treba okućnice u Lokvama da ne bi bilo prenatrpano?
- mk ultra
#6900 Re: Sarajevo Construction
ne prave arapi mi pravimo, od njihovih paraHaris.ba wrote:Jest. Da nisu došli Arapi mi bi sve po urbanizmu radili.
tako da oni i ne igraju neku ulogu u gradnji
ako mene pitaš 1000m2 okućnice... a bogami parcele sve manje i manje
imao nekad iza rata vikendicu u Blažuju (nadosik)... prošao prije mjesec dana, bukvalno kuća na kuću i vikendica i klasičnih stambenih, a eto prije 15 godina, bukvalno si mogao na prste prebrojati kuće
navodno svi žele zelenilo ali će napraviti vikendicu/kuću tik uz komšiju
meni još smeta što može praviti šta god želi i kako god mu paše bez da mu država išta kaže
od projekata koji postaju "tipski" i nemaju veze sa izgrađenim objektom pa na dalje
vani ne možeš ni krov izvesti kako ti ćejf ako nisi usaglašen sa okolinom
boje na fasadi pokušaj, probaj imati nebetoniranu septičku jamu (betonirane možeš na prste izbrojati), probaj bilo šta... neka se pravi, ali neka se poštuje i neki red

da li je natrpano, sam ocijeni
meni jeste jer znam kako je bilo